Bengkel STEM & Pembelajaran Sains Secara Inkuiri (IBSE)

 

STEM sudah bermula di Malaysia beberapa tahun lalu di Malaysia dan maksud di sebalik perkataan STEM ialah Science Technology Engineering Mathematics (STEM).

Terdapat beberapa konsep pembelajaran STEM iaitu lebih rasa minat dan seronok kerana STEM ini memudahkan cara pembelajaran untuk membantu pelajar untuk lebih memahami konsep serta aplikasi dalam subjek seperti Sains dan Matematik.

Pembelajaran STEM sangat penting untuk meningkatkan kembali minat pelajar terhadap subjek ini dan seterusnya menjadi ‘innovator’ pada masa hadapan.

Salah satu pedagogi STEM mementingkan elemen 4C dalam Pembelajaran Abad Ke-21 iaitu ‘Collaboration’ ‘Creativity’ ‘Communication’ dan ‘Critical Thinking’ yang penting untuk kemahiran mereka di alam kerjaya kelak .

Pendidikan Sains Berasaskan Inkuiri

Pendidikan Sains Berasaskan Inkuiri sudah lama diperkenalkan di Malaysia. Pembelajaran berasaskan inkuri adalah penting untuk memastikan murid betul-betul memahami apa yang dipelajari, menambah baik sikap terhadap pembelajaran dan meningkatkan keupayaan mereka untuk menggunakan apa yang dipelajari dalam dunia sebenar.

Inkuiri bermula dengan persoalan atau masalah dan diikuti dengan pemerhatian, penerokaan, penyiasatan/eksperimen, membuat kesimpulan dan menjelaskan dapatan (komunikasi).

Dalam bengkel ini, peserta akan didedahkan dengan kaedah menjana aktiviti inkuiri menggunakan Kemahiran Merekabentuk (KMR) secara “backward design”. Seterusnya, peserta akan melalui proses PdP mata pelajaran Sains berasaskan inkuiri secara hands-on.

Setelah itu, peserta akan dibahagikan kepada beberapa kumpulan untuk menjana aktiviti inkuiri dalam kumpulan masing-masing. Akhir sekali, setiap kumpulan akan membentangkan aktiviti yang mereka telah hasilkan dan penceramah akan memberi komen untuk mengukuhkan pemahaman peserta tentang IBSE.

 

 

Manfaat yang anda akan perolehi dalam Bengkel STEM & Pembelajaran Sains Secara Inkuiri (IBSE):

☑Bagaimana melaksanakan Pendidikan STEM dalam sesi pembelajaran
☑Mengetahui Teknik Pengajaran mata pelajaran Sains berasaskan Inkuiri melalui aktiviti hands-on yang berpandukan DSKP
☑Membantu pelajar untuk lebih menyukai dan memahami apa yang dipelajari

 

Profil Speaker (Dr Ihsan Ismail)

  • Bertugas sebagai Ketua Pusat STEM Negara di Bahagian Perancangan dan Penyelidikan Dasar Pendidikan, Kementerian Pendidikan Malaysia.
  • Mempunyai PhD dalam Data Envelopment Analysis daripada University of Warwick, UK
  • Master Pendidikan Matematik daripada UKM dan Ijazah Sarjana Muda dalam bidang Mathematics, Statistics and Operational Research daripada University of Manchester, UK.

 

 

 

INFO BENGKEL STEM IBSE

Tarikh: 24 Ogos 2019
Masa: 8:30am – 5:30pm
Tempat: Dewan Kolej Keris Mas, UKM, Bangi

Yuran: RM150/seorang, RM100/seorang (Daftar 3 orang)

 

Tempat Amat Terhad!

Daftar di sini: Pendaftaran Bengkel STEM IBSE 2019

Untuk info lanjut Whatsapp ‘BengkelSTEMIBSE_Nama penuh’ ke 013-7153776

 

[Sains UPSR] Sistem Pernafasan Manusia Guna Peparu Buatan

Perasan tak, kenapa ada sesetengah pelajar kata belajar Sains sebelum ini membosankan? Malah, kalau ada kelas Sains hari tersebut mesti ada yang nak melarikan diri, berat hati nak belajar sains sebab bosan dan mengantuk 🙁

Sains ni betul ke membosankan ? atau cara pembelajaran yang tak sesuai dan tak menarik ???

 

Tahukah anda belajar menggunakan aktiviti ‘hands on’ sangat berkesan untuk pemahaman pelajar dan meningkatkan rasa minat dan semangat pelajar untuk belajar !

BETUL TAK?

 

Jadi, salah satu cara nak tarik minat pelajar adalah dengan menggunakan teknik dan kaedah yang menarik bahkan boleh menggunakan Alat Bantu Mengajar (ABM) yang awesome!!! supaya pelajar dapat memahami dengan lebih berkesan serta merasai setiap topik dan subjek yang dipelajari dengan baik.

 

Salah satu topik sains yang boleh menggunakan aktiviti ‘hands on’ ini adalah Sistem Pernafasan Manusia

Sistem pernafasan manusia terdiri daripada beberapa struktur dan organ yang penting. Bermula daripada mulut dan rongga hidung, seterusnya bergerak ke trakea (salur pernafasan) dan seterusnya bergerak ke paru-paru.

 

Proses pernafasan manusia

 

Paru-paru akan berlaku pertukaran gas oksigen (yang akan digunakan oleh badan) dengan gas karbon dioksida (yang telah digunakan oleh badan) dalam struktur yang diberi nama alveolus.

Ini adalah proses semasa menarik dan menghembus nafas :

  • Semasa menarik nafas
    1. Udara masuk dari: Hidung -> Trakea -> Peparu.
    2. Peparu mengembang.
    3. Dada naik dan mengembang.
    4. Diafragma mengendur dan turun ke bawah.

 

  • Semasa menghembus nafas,
    1. Udara keluar dari: Peparu -> Trakea -> Hidung.
    2. Peparu mengempis.
    3. Dada turun dan mengempis.
    4. Diafragma mengecut dan naik ke atas.

 

Mari kita belajar topik sistem pernafasan dengan cara yang lebih menarik dan seronok menggunakan kaedah peparu buatan (ABM) bersama dengan Cikgu Zaiju dan cikgu Amir.

 

 

Untuk info lanjut berkenaan Home Tuition and Online Tuition mohon whatsapp ‘Nama_HomeTutor’ ke 011-32742922

dan boleh layari facebook CMN Academy

Bengkel Funtastic KBAT STEM Bersama Guru Sains PPD Kuala Selangor

Sewaktu pergi ke Seminar Antarabangsa Pendidikan di Unisel untuk presentation dan buka Booth tahun lepas, berpeluang mengenali Pensyarah, Guru-guru, pegawai PPD dan salah seorang ialah Cikguche Hasni, Guru Sains SMK Pengkalan Permatang.

Saya berasa kerdil sangat sebab dikelilingi oleh orang-orang hebat dalam bidang pendidikan di Malaysia waktu itu..Namun kami gagahkan juga untuk berkongsi sedikit ilmu yang kami ada..

Beliau juga telah mendapatkan Modul Funtastic..bila bersembang rupanya beliau seorang guru yang hebat dan menggunakan Pembelajaran STEM dan Project Based Learning di sekolah beliau.

Rupa-rupanya beliau terlibat dengan Program Genesis di bawah Agensi Inovasi Malaysia di mana hanya 10 sekolah terpilih sahaja di seluruh Malaysia melaksanakan Projek tersebut yang menekankan kepada Inovasi dan Proses Design Thinking dalam Pembelajaran.

Beberapa minggu lepas beliau menghubungi saya bertanyakan jika ada Modul yang sesuai untuk Guru Sains..

Saya kongsikan sedikit tentang modul Funtastic KBAT STEM yang kami sedang usahakan..

Selepas team kami menghantar proposal kepada peringkat atasan di PPD Kuala Selangor..alhamdulillah ia diterima 😃

Excited tu memang lah..namun rasa nervous tu memang ada sebab nak berkongsi dengan Ketua Panitia dan guru-guru Sains yang berpengalaman.

Sama juga sewaktu berkongsi dengan PPD Rompin..itu pula bersama Guru Sains & Matematik sekolah rendah & menengah seramai 80 orang bersama Puan Zarina Madzharyang sangat supportive.

Kali ini Team kami termasuk Cikgu Mohamad Isa Bin Idris dan Sir Rajinder Singh serta dibantu oleh Cikgu Hasriza Mohd Nasir dan Cikgu Nurul Nabihah Razali.

Ada di antara team kami yang bertolak seaway 3:30 am di sebabkan faktor jarak.

Ini semua bagi mengelakkan jam KL yang biasanya selepas 7am dan kami semua berjumpa di R&R Jejantas Sg Buloh dan bertolak selepas menunaikan solat Subuh dan breakfast..

Dalam perjalanan kami sempat juga berbincang kali terakhir untuk lebih mengemaskinikan perjalanan Program..

Sampai sahaja di sana kami disambut oleh pelajar SMK Pengkalan Permatang yang baik serta menawarkan diri untuk membawa barang kami ke tempat program..

Kami juga dioffer untuk breakfast..sempatlah menjamah air sedikit memandangkan kami baru sahaja breakfast 😃

Sampai sahaja di library, memang segalanya sudah siap dan meja pun telah disusun seperti apa yang diperlukan untuk program ini..

Bengkel dimulakan dengan Cikgu Isa berkongsi tentang Modul PAK-21 serta kaitannya dengan Teknik VAK dan 4C.

Stem Bengkel ladap

Setiap kumpulan dapat menonjolkan kreativiti masing-masing dalam menggabungkan idea-idea dalam PdPc.

Apa yang menarik adalah presentation adalah secara fb live dalam group serta kebanyakan cikgu first time dapat pengalaman begini.

Yang Bestnya adalah kami dapat tonton kami sesi live tersebut untuk panduan masa akan datang jika Ingin buat bersama pelajar-pelajar pula 😃

Kemudian Sir Raj berkongsi Teknik Problem Solving dengan Aktiviti hands-on ‘Eggciting Mission’ & Teknik Teori vs Realiti beliau yang memang membuka mata berdasarkan pengalaman beliau dalam bidang Engineering sebelum ini.

Kalau kita dapat mengira ketumpatan telur yang sama melalui pengiraan secara teori dan praktikal, anda memang power 😉

Akhir sekali Saya berkongsi tentang keperluan pendidikan dan Revolusi Industri 4.0 serta Aktiviti “Titanic Boat” & Project-based Learning “Energy Generator” dengan menggunakan barang-barang yang low-cost tapi dapat mengaplikasikan 4C dan merentasi Subjek dan topik.

Terima kasih Guru-guru yang memberikan komitmen yang baik dan semua stay sehingga tamat walaupun mempunyai komitmen masing-masing di sekolah mahupun keluarga.

Kami juga sempat mengambil maklumbalas Pre & Post-Mortem Program yang inshaAllah akan dikongsikan dapatannya nanti 😃

Terima kasih En Azmil dari PPD Kuala Selangor yang turut hadir dan memberikan feedback beliau 😃

Terima kasih Cikgu Hasriza dan Cikgu Nurul yang menjadi spinal cord kepada program ini dalam memastikan Program berjalan lancar dan Team CMN yang membantu sejak awal Cik Zalikha Ruzanna dan Cik Bainun Kamarul.

InshaAllah banyak lagi yang kami perlu improve dalam perkongsian yang akan datang..Banyak juga yang ingin dikongsikan lagi kerana faktor masa kami dahulukan yang penting dahulu.

Terima kasih kepada Puan Che Hasni, Guru yang sentiasa bersemangat waja serta bertanggungjawab menjemput kami, saya baru tahu beliau orang hebat rupanya..Jurulatih Utama Kebangsaan Subjek Sains namun mempunyai kerendahan hati.

InshaAllah program ini bukan touch n go..InshaAllah kami akan sentiasa kongsikan pelbagai lagi aktiviti dalam Group bersama Pendidik Sains & Matematik 😃

Majulah STEM untuk Negara 😃

Mohd Noor Mohd Tahir
Founder CMN Academy

 

Sumber: www.coachmohdnoor.com

#YakinSebelumBerjaya
#STEM4All

[Bengkel STEM] Bagaimana Mengaitkan Topik Sains Dengan Dunia Realiti?

#Guru_Sains
#Kuala_Selangor
#STEM

Apa itu ketumpatan?
Dan bagaimana mencari ketumpatan Telur Ayam?

Umumnya mencari ketumpatan sesuatu objek/bahan kita perlu ketahui jisim dan Isipadu.

Tetapi didalam Aktiviti ini, Cabarannya adalah TANPA menggunakan Penimbang Berat untuk mencari jisim dan tanpa menggunakan Kaedah Sesaran Air untuk mencari Isipadu telur.

•Jadi Apa yang perlu dilakukan?

•Kaedah apa yang boleh digunakan?

•Bagaimana Kaedah itu boleh membantu mencari jisim dan Isipadu?

•Kenapa kaedah itu yang dipilih?

•Bagaimana nak mendapatkan ukuran bacaan jisim dan isipadu telur ayam yang jitu

Ini lah cabarannya.

Dan jawapan yang diperolehi itu, baru lah kita gunakan penimbang dan kaedah sesaran air untuk melihat perbezaan nilai yang diperolehi.

•Berapakah perbezaan nya?

• Kenapa wujudnya perbezaan bacaan ini?

• Apakah yang boleh dibuat untuk menggurangkan relay bacaan yang diperolehi?

Itu lah antara beberapa cabaran yang dilalui.

Yang menariknya, Guru Guru berjaya melaksanakan aktiviti ini sebagai “Team Avengers” yang hebat.

Kerjasama yang ditonjolkan untuk mencari Penyelesaian harus dipuji.

Sesi yang bersahaja Dan santai yang sekali sekala diselitkan dengan elemen didik hibur memeriahkan susanna Bengel ini.

Terima Kasih diucapkan kepada Cikgu Che Hasni yang menjemput CMN Academy ( https://cmnacademy.com ) untuk mengendalikan sesi perkongsian ini.

Terima Kasih juga diucapkan kepada Coach Mohd Noor Mohd Tahir yang menjemput saya Rajinder Singh a.k.a Tutor Raj untuk bersama sama didalam sesi ini.

Dan Sesi Pengenalan oleh Mohamad Isa Bin Idris adalah merupakan mangkin yang menyemarakkan keindahan Bengkel ini dengan Aktiviti menarik yang menekankan 4C.

Malahan sesi Coach Mohd Noor Mohd Tahir dengan prop prop bahan terbuang untuk Projek Based Learning juga amat menarik untuk diikuti.

Tak lupa juga kepada Cikgu Hasriza Mohd Nasir Dan juga Cikgu Nurul Nabihah Razali yang turut Serta membantu menceriakan Bengkel ini.

Teringat kata kata semangat mereka “Support Support Support” untuk memberikan semangat kepada setiap kumpulan yang membuat pembentangan.

Semoga sesi ini dapat memberikan Keindahan Problem Solving Skills dan cara PAK21 yang diamalkan untuk menonjolkan 4C.

Terima Kasih Semua, Terima Kasih PPD Kuala Selangor yang sudi menjemput CMN Academy untuk sesi perkongsian ini.

Ini merupakan jemputan kedua oleh PPD, sebelum ini kami dijemput oleh PPD Rompin oleh Cikgu Zarina Madzhar. Terima Kasih Cikgu Zarina kerana memberikan kepercayaan Dan juga kesempatan kepada CMN Academy untuk berkongsi sesi Matematik dengan Guru Guru hebat daripada Rompin Pahang.

Terima Kasih.

 

Sumber #Tutor_Raj

Teknik Memikat Hati Pelajar Belajar Sains

Teknik Memikat Hati Pelajar Minat Subjek Sains

Bak kata orang-orang tua, `melentur buluh biarlah dari rebung’, begitu jugalah dengan memupuk minat Sains seharusnya bermula sejak dari zaman kanak-kanak lagi.

  

Pelbagai usaha dijalankan supaya Sains diterima dan menjadi sebahagian yang penting dalam hidup masyarakat negara ini. Malangnya, setelah sekian lama usaha dilakukan bagi mencapai hasrat itu, kemajuan dan kejayaan dicapai dalam bidang sains di negara ini masih belum dapat dibanggakan.

Mata pelajaran Sains merupakan antara satu subjek yang sering menjadi tumpuan. Bagi pelajar yang meminati mata pelajaran ini, tempoh 1 jam sesi pengajaran dan pemudahcaraan (pdpc) dilihat sangat tidak mencukupi. Banyak perkara yang hendak dilakukan dan perlu dipelajari dalam tempoh tersebut (SITUASI 1).

Namun bagi pelajar yang tidak meminati mata pelajaran Sains, 1 jam tersebut merupakan satu tempoh penyeksaan yang sangat mengerikan (SITUASI 2)..

Jadi bagaimana KITA sebagai Tutor Sains mewujudkan SITUASI 1 dalam pembelajaran kita… Berikut adalah beberapa cadangan teknik pengajaran yang dapat menarik minat pelajar… 

 

TEKNIK 1:  AKTIVITI HANDS-ON 

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

Pelajar sukakan pembelajaran yang bergerak dan tidak membosankan. Teknik pengajaran tradisional yang biasanya hanya interaksi tutor kepada pelajar, ‘chalk and talk’ kelihatan semakin ketinggalan zaman. Guru perlu ubah sedikit proses pengajaran dengan memperbanyakkan aktiviti hands-on. 

 

Aktiviti hands-on boleh dipelbagaikan dalam bentuk membina model, melakukan eksperimen, mewarna gambar rajah dan aktiviti lain. Tentu pembelajaran jadi tidak membosankan jika pelajar aktif belajar. Pembelajaran Sains akan jadi menyeronokkan.. Insyaallah

 

TEKNIK 2: TEKNIK PENYOALAN MINDS-ON

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

 

Teknik penyoalan guru di Minds-on dalam kelas juga memainkan peranan penting dalam menarik minat pelajar untuk meminati mata pelajaran Sains. Tutor yang baik, akan mampu memberikan soalan yang mampu mencabar minda pelajar. Soalan yang baik pula akan mampu merangsang pelaajr untuk berfikir dan mencari jawapan dengan pelbagai cara. 

 

Aktiviti Minds-on juga akan berlaku apabila tutor mewujudkan aoalan-soalan KBAT dalam sesi pembelajaran yang mengajak pelajar-pelajar memberi respon, pandangan dan pendapat dalam sesuatu tajuk. Proses berfikir dan mencari jawapan ini akan membantu pelajar untuk jatuh cinta kepada subjek Sains. Bak kata orang, tak kenal maka tak cinta!

 

TEKNIK 3 : PENGGUNAAN TEKNOLOGI DALAM PEMBELAJARAN

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

Boleh dikatakan hampir setiap pelajar pasti terdedah dengan teknologi maklumat dan gajet terkini. Sesuai dengan zaman mereka, salah satu lagi cara untuk menarik minat pelajar minat kepada mata pelajaran Sains adalah dengan menjalankan pembelajaran Sains melalui Teknologi.

Tutor boleh memberi tugasan dalam bentuk penggunaan teknologi maklumat kepada pelajar. Sebagai contohnya, memberi link Youtube untuk tontonan video ilmiah di rumah ataupun tugasan menghasilkan persembahan bagi subtopik tertentu dalam bentuk video.

Penggunaan media sosial seperti Facebook, Twitter dan Instagram juga boleh digunakan dalam penghantaran hasil kerja pelajar kepada tutor. Pembelajaran akan jadi lebih menarik kerana selari dengan peredaran zaman.

 

TEKNIK 4:  SAINS ITU MENYERONOKKAN

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

Kebanyakan murid tidak meminati mata pelajaran Sains kerana melihat Sains sebagai sesuatu yang asing bagi mereka. Sesuatu yang hanya boleh dibayangkan sahaja. Jika guru dapat mengubah persepsi murid ini dengan memberikan sesuatu yang mereka dapat lihat, sentuh, rasa dan alami sendiri, tentunya ia akan memberi pengalaman berbeza kepada pelajar.

Penggunaan bahan yang ada di sekeliling kita bagi menggantikan penggunaan bahan yang kelihatan terlalu saintifik, juga mampu mendekatkan lagi Sains dengan pelajar. Jika bahan tersebut mereka kenal, lebih dekat dengan mereka, pasti pembelajaran Sains akan jadi lebih menarik. Aktiviti Pembelajaran Abad 21 boleh dijalankan dengan lebih efektif jika tutor dapat mencari idea menarik minat pelajar.

 

Begitulah serba sedikit perkongsian Cikgu untuk menarik minat murid-murid mempelajari Sains Semoga dengan perkongsian ini dapat membantu para pendidik dalam menambahbaik aktiviti pengajaran Sains di sekolah mahupun di kelas tuisyen..

#YakinSebelumBerjaya

#CMNAcademy

Belajar Dengan Seronok Di Bengkel ‘Funtastic STEM’

Bermain ke belajar ni?

Salah ke bermain semasa belajar?

 

‘Fun Learning’ atau dalam Bahasa Melayunya ‘pembelajaran secara menyeronokkan’ diaplikasikan untuk pelajar lebih minat dan tidak bosan semasa belajar. Kaedah ini boleh juga membuatkan pelajar minat dengan subjek berkenaan, seterusnya tingkatkan pencapaiannya.

Fun Learning sebenarnya bukan benda baru dalam pengajaran, cuma ia kurang ditekankan atau disebut sebelum ini. Kami di CMN Academy amat menekankan Fun Learning dalam proses Pengajaran dan Pembelajaran (PdP).

 

Fun Learning menjadikan proses PdP lebih menarik, seronok, berimpak & tak bosan. Ada juga program di sekolah atau program cuti sekolah yang menerapkan Fun Learning dalam modul mereka.

 

Kami juga memberikan latihan, bukan sahaja kepada tutor dan guru, malah kami membuka Bengkel Funtastic STEM kepada sekolah-sekolah yang berminat untuk program bersama pelajar.

 

Bagi yang belum tahu, Jumaat ini akan diadakan satu program bersama Pelajar-Pelajar UPSR Sekolah Kebangsaan Putrajaya Presint 8(2) sempena Minggu Sains 2019. Kami telah merangka pelbagai aktiviti menarik dan ‘hands-on’ untuk pelajar lebih seronok, faham dan ingat apa yang dipelajari dalam subjek Sains dan Matematik.

 

Semoga usaha ini dapat memberikan manfaat dan sinar kepada pelajar dan guru di sekolah ini untuk lebih cemerlang.

 

Jom Ke Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur! Jumpa Anda Di Sana Ye.
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.
Anda dah hadir ke PBAKL2019 yang sedang berlangsung di PWTC sekarang?
Tahu ke ESOK dah hari terakhir?
LAST CALL!!
Esok kami akan ada di Booth 3114 (Booth SifufBads Press) dalam jam 1-3 petang.
Jadi, esok juga HARI TERAKHIR anda boleh dapatkan pelbagai buku & modul keluaran kami dengan HARGA SUPER DUPER AWESOME!
Diskaun memang tak payah cakap, banyak kami potong.
Kami juga berikan pelbagai BONUS dan BAUCER PERCUMA untuk setiap pembelian buku/modul kami.
Kami ada bawakan 6 buku/modul untuk anda:
  • Combo Modul Funtastic Sains & Matematik 
  • Buku Fenomena Home Tutor Beyond Expectation
  • Buku Mahir Arab Dari AlQuran
  • Modul Tajwid Infografik plus Buku Latihan
  • Kad Imbas Kenali Hijaiyah
Jadinya, rugi sangat jika anda tak ambil peluang ini untuk berbelanja dengan JIMAT!
Kami tunggu anda sampai esok 😉
Jika anda jauh atau tidak dapat ke sana, tapi nak dapatkan harga dan bonus menarik sempena PBAKL2019 ini, boleh klik DI SINI.
*Harga tak termasuk kos postage ye.
Untuk pertanyaan, boleh klik DI SINI.
#PBAKL2019

Pembelajaran Holistik Untuk Masa Depan Pelajar

Assalamualaikum dan selamat sejahtera tuan dan puan, hari ini menceritakan kenapa perlunya pembelajaran holistik untuk masa depan pelajar? mungkin ada yang pertama kali mendengar apa tu pembelajaran holistik? baru-baru ini ada keluar satu berita tentang “education reformer” maksudnya di sini dibincangkan dalam KPM (Kementerian Pendidikan Malaysia) dan Jawatan Kuasa Pelaksanaan Dasar Pendidikan, mereka membincangkan salah satunya topik tentang pembelajaran yang holistik.

Holistik ini bermaksud yang seimbang, seimbang dari sudut fizikal, intellectual, emotional, spiritual. Maksudnya kita nak lahirkan pelajar bukan sahaja mereka bijak pandai dalam akedemik sahaja dari segi intellectual tapi kita nak lahirkan pelajar yang seimbang maksudnya mereka sihat tubuh badan, sihat fizikal, terjaga emosi mereka dan sebagainya. Inilah yang dimaksudkan pembelajaran secara holistik, maksudnya pembelajaran ini akan melahirkan pelajar yang seimbang.

Persoalanya, adakah selama ni kita tidak mewujudkan pembelajaran holistik? yang penting di sini adalah dari segi pelaksanaan pembelajaran holistik ini. Kita nak melahirkan pelajar yang seimbang bukan lah mudah kerana, setiap pelajar mempunyai kateria masing-masing, dan itu adalah cabaran untuk kita mendidik dan mengubah pelajar kita supaya menjadi yang terbaik dan seimbang dalam semua benda.

ANAK DICULIK? IBU INI BERHENTI KERJA UNTUK FOKUS KEPADA PEMBELAJARAN ANAK…

Untuk melahirkan pelajar yang holistik, memerlukan peranan semua pihak, bukan sahaja guru sekolah, ibu bapa juga merupakan peranan yang penting. Sekiranya pelajar dapat mempelajari dan menjadi pelajar holistik mereka dapat mengawal emosi mereka, dapat menjadi leadership, mereka boleh berkerjasama. Sekiranya pelajar tersebut IQ sahaja bagus tetapi EQ dia tidak bagus, maka ia akan menjadi sukan untuk mereka berjaya dalam kerjaya mereka nanti.

Akhir sekali, untuk memberi pelajar faham apa itu holistik maka guru ataupun tutor mereka sendiri perlu ajar dan menunjukan contoh yang baik kepada pelajar mereka, ibu bapa pula perlulah sokong anak-anak dan memberi semangat sekiranya mereka berjaya dalam holistik bukan sahaja dalam pendidikan.

 

Di bawah adalah video yang menceritakan mengenai pembelajaran holistik :-

Bagaimana Menjadi Pendidik Yang Diingati Sepanjang Hayat..?

Bagaimana Menjadi Pendidik Yang Diingati Sepanjang Hayat..?

 

Guru merupakan ibubapa untuk pelajar bila di sekolah, kenapa? kerana guru yang bertanggungjawab untuk menjaga pelajar sekolah dan mendidik mereka. Di setiap sekolah mempunyai guru disipline, guru besar, guru sukan dan pelbagai lagi, setiap guru di sekolah mempunyai cara mereka tersendiri untuk membuatkan pelajar sekolah suka belajar dengan guru tersebut. Pada zaman sekarang, terdapat segelintir pelajar sekolah yang tidak berdisiplin kerana pelajar itu menghadapi “stress” dengan guru di sekolah ataupun dengan ahli keluarga di rumah.

 

Di sebabkan itu guru di sekolah memainkan peranan penting untuk membuat pelajar tersebut berdisiplin. Susah nak jadi guru? Sebab apa? Sebernya menjadi seorang guru tidak begitu mudah dan mempunyai cabaran dan dugaan. Oleh itu, kita boleh lihat guru sekolah di setiap sekolah mempunyai teknik mereka tersendiri, ada yang tegas, ada yang membuat pelajar mereka seperti kawan-kawan, ada yang membuat lawak semasa mengajar dan pelbagai lagi. Itu adalah satu teknik yang boleh membuatkan seorang guru diingati oleh pelajar sekolah mereka.

 

Guru lain perlulah memerhati dan mengambil teknik yang betul dan positive terhadap guru lain di sekolah sebagai contoh untuk meningkatkan lagi teknik mengajar dan mendidik pelajar sekolah. Ada segelintir guru yang tidak mengambil berat terhadap anak murid mereka kerana bagi mereka ia menyusahkan dan bukan tanggungjawab mereka? Disebabkan itulah akan menyebabkan pelajar sekolah makin kurang berdisiplin dan akan terjebak dengan gejala sosial dan sebagainya. Untuk pengetahuan lebih lanjut tentang “Bagaimana Menjadi Pendidik Yang Diingati Sepanjang Hayat?” Boleh tekan video di bawah untuk lebih info :-

 

 

 

 

 

 

STEM? APA ITU STEM?!

 

 

STEM sudah bermula di Malaysia beberapa tahun lalu di Malaysia dan maksud di sebalik perkataan STEM ialah Science Technology Engineering Mathematics (STEM).

Terdapat beberapa konsep pembelajaran STEM iaitu lebih rasa minat dan seronok kerana STEM ini memudahkan cara pembelajaran untuk membantu pelajar untuk lebih memahami konsep serta aplikasi dalam subjek seperti Sains dan Matematik.

Pembelajaran STEM sangat penting untuk meningkatkan kembali minat pelajar terhadap subjek ini dan seterusnya menjadi ‘innovator’ pada masa hadapan.

Salah satu pedagogi STEM mementingkan elemen 4C dalam Pembelajaran Abad Ke-21 iaitu ‘Collaboration’ ‘Creativity’ ‘Communication’ dan ‘Critical Thinking’ yang penting untuk kemahiran mereka di alam kerjaya kelak .    

 

 

 

 

PROJECT-BASED LEARNING SCIENCE (TOPIC: SOLAR SYSTEM)

 

 

“Learn by doing.” This is the type of experience that great teachers strive to facilitate for students. Many educators have heard about, or maybe even witnessed, how project-based learning (PBL) can engage a broader range of learners and promote workplace skills.

Adab Yang Seharusnya Ada Pada Setiap Pelajar.

Assalamualaikum wbt dan hai semua..

 

Pada hari ini, jika kita saksikan ramai orang berilmu tapi kurang hikmah dan adabnya. Elemen ini sangat penting kerana ini adalah antara faktor pembangunan dan kemajuan Islam tersebar sehingga memerintah 2/3 dunia suatu masa dahulu.

 

Dan jika kita perhatikan bahawa wahyu pertama Nabi Muhammad SAW adalah mengenai perintah iqra’ iaitu bacalah manakala wahyu pertama ke atas Nabi Musa AS ketika di Bukit Tursina ialah berkenaan tanggalkan selipar simbolik kepada ‘Adab’.

 

Apa yang saya mahu kongsikan kepada sahabat-sahabat sekalian pada kali ini ialah berkenaan intipati hikmah yang kita boleh dapat dari peristiwa pendidikan di dalam Al-Quran pada Surah Al-Kahfi iaitulah “Pembelajaran Nabi Musa AS dari Nabi Khidir AS.”

 

Secara ringkas, ada 3 checkpoint ketikamana Nabi Musa AS bersama Nabi Khidir AS iaitu Nabi Khidir telah membocorkan perahu untuk mengelakkan dirampas pemerintah yang zalim, membunuh anak muda dan membina rumah anak yatim di kawasan penduduk yang sombong.

 

Ini adalah perumpamaan kepada peristiwa yang berlaku kepada Nabi Musa AS sebelum itu. Beliau diselamatkan dari Firaun ketika kecil, pernah membunuh pegawai Qibti dan membantu 2 wanita Madyan mengambil air.

 

Dari sini Allah swt nak sampaikan bahawa selama hidup Nabi Musa AS dia lah (Allah swt) yang membantu baginda dalam menyampaikan dakwah dan Allah swt yang sama boleh memberi ilmu yang istimewa kepada Nabi Khidir AS.

 

Serta dikesempatan ini juga, saya nak sampaikan berkenaan adab-adab yang diterapkan oleh Nabi Musa AS sepanjang baginda menuntut ilmu dari Nabi Khidir AS. Pelbagai pengajaran yang kita boleh contohi dari peristiwa ini.

 

Perkara yang kita dapat belajar dari peristiwa ini ialah antaranya kena berguru (Nabi Khidir AS) walaupun kita seorang pendidik (Nabi Musa AS), kesungguhan Nabi Musa AS (perjalanan jauh), berpartner (pembantu Nabi Musa AS), majlis ilmu ialah tempat special (pertemuan 2 lautan), dan dilupakan syaitan bila buat kebaikan (ikan hilang).

 

Apakah yang dimaksudkan dengan ikan? Ikan diumpamakan sebagai reward kebaikan yang kita lakukan. Akan tetapi ganjaran itu akan menghilang atas sebab dilupakan syaitan. Maka, syaitan akan sentiasa kita menggoda kita untuk tidak melakukan kebaikan termasuk menuntut ilmu.

 

Kita juga dapat belajar Nabi Musa & pembantunya yang patah-balik selepas sedar kehilangan ikan. Maka, pengajarannya bila kita sudah mula sedar yang kita sudah tidak ‘on track’ menuntut ilmu. Kembali lah ke niat asal kita supaya mudah-mudahan Allah swt akan membimbing kita ke jalan yang benar.

 

Selain itu juga, kita dapat belajar berkenaan berlapar dalam menuntut ilmu (Nabi Musa AS lapar) kerana perut yang kenyang boleh menyebabkan kita malas, jangan pernah merasa cukup ilmu kerana mencari ilmu itu menghilangkan kejahilan (Nabi Musa AS berdepan dengan Bani Israel).

 

Dan juga, poin yang paling penting untuk peristiwa ini ialah “sabar”. Banyak dikalangan kita yang salah anggap dengan ucapan Nabi Khidir AS yang menyuruh Nabi Musa AS jangan bertanya dan mengatakan Nabi Musa tidak akan sabar ketika baginda bersama beliau.

 

Bukan lah yang dimaksudkan di sini untuk Nabi Musa AS tidak boleh bertanya tetapi hikmah dari Nabi Khidir AS ialah supaya anak muridnya itu berfikir dan pembelajaran dari situ supaya muhasabah diri serta memahami bahawa Allah swt yang mengatur segala kehidupan baginda.

 

Di samping itu, pembelajaran dari sini ialah keperluan bertanya “Mengapa”. Kisah Nabi Musa AS dan Nabi Khidir AS ini kita boleh belajar dari 2 watak, yang pertama Nabi Khidir AS sebagai guru manakala Nabi Musa AS sebagai pelajar.

 

Untuk menjadi guru, kita perlu bijak memahami kemampuan para pelajar kita. Nabi Khidir AS menekankan metod berfikir dan muhasabah diri dalam pengajaran beliau dan Nabi Musa AS menggunakan metod bertanya “Mengapa” untuk sesi pembelajaran tersebut.

 

Justeru, jangan dibunuh potensi para pelajar kita yang suka bertanya dengan memberi contoh peristiwa ini. Sebaliknya bertanya ini adalah metod pembelajaran para rasul. Dan bersabar lah menjadi seorang pelajar kerana hikmah disebalik kepayahan menuntut ilmu itu pasti akan kecapi kelak.

 

Banyak sekali pengajaran dalam menuntut ilmu yang kita dapat pelajari dari peristiwa Nabi Musa AS belajar dari Nabi Khidir AS. Biarpun Al-Quran tidak menyebut Khidir dalam kisah ini, tapi saya menyebutkan nama beliau untuk para pembaca lebih mudah faham mesej yang saya nak sampaikan.

 

Dan akhir sekali, sentiasa melazimkan diri di dalam jamaah. Dalam surah Al-Kahfi, ada peristiwa Ashabul Kahfi yang Allah swt selamatkan keimanan mereka. 2 orang Nabi Musa AS dan pembantunya pun masih tidak dapat selamat dari dilupakan syaitan.

 

Sebagai kesimpulan, jadikan kisah Al-Quran yang difirmankan untuk panduan seharian kita. Kita tidak tahu teori-teori Pengajaran & Pembelajaran (P&P) yang kita belajar selama ini berkesan atau tidak. Maka, kembali lah ke Al-Quran kerana ia metod terbaik sepanjang zaman.

 

Penutup dari perkongsian saya ini ialah jadikan pengembaraan menuntut ilmu itu sebagai perjalanan kita mencari petunjuk dalam kehidupan. Ilmu ini tidak terhad pada ilmu agama sahaja, tetapi cari lah ilmu yang boleh menjadi bekalan kita supaya dapat dimanfaatkan kepada orang lain.

 

Key point untuk perkongsian saya pada kali ini ialah “ADAB”.  Dengan Adab kita boleh membina peradaban, dengan Adab boleh mendatangkan keberkatan dalam hidup, dan dengan Adab juga boleh melorongkan kita berguru dengan orang betul agar mendapat ilmu yang betul, In sya allah..

 

Semoga kita dipertemukan lagi dengan perkongsian yang lain bertunjangkan dari Al-Quran. Banyak ilmu seperti Bani Israel tidak memadai jika tanpa Adab, tetapi berAdab lah dahulu supaya Allah swt membimbing kita ke jalan yang benar menuju Syurganya ..

 

Sekian, terima kasih untuk perhatian.. Semoga kita berjumpa lagi !!!

 

 

Sheikh Sulaiman Bin Sheik Harun

Founder Modul “Mudahnya Faham Al-Quran”

Pengurus CMN Academy HomeTuition Ampang