Ingin Dapatkan Soalan Percubaan SPM Secara Percuma ?

Assalamualaikum tuan dan puan
kami ingin kongsikan kejayaan buat adik Edzlyn yang dulunya lemah dalam pelajaran Matematik yang naik dari E ke A.
Akhirnya dapat juga mengatasi dengan tenang walaupun dulunya struggle dengan diri sendiri dan akhirnya keputusan cemerlang dalam genggaman .
Dengan kecemerlangan tersebut dia dapat tawaran untuk melanjutkan pelajaran di Universiti Awam dalam bidang yang diidamkan.
Dulu benci sangat dengan subjek Matematik sampai tertekan dan membuat result itu teruk. 2 tahun bersama tutor Azura dan meningkatkan minat & seronok study matematik, study balik topik yang lemah & kukuhkan asas dari tingkatkan 3 naik tingkatkan 5, improvement yamg amat besar untuk ubah subjek yang dia benci ke subjek yang di sukai.
Tahniah sekali lagi buat adik Edzlyn dan teruskan usaha dan belajar bersama kami di CMN.
Untuk dapatkan soalan percubaan SPM secara percuma untuk anda.

Perkongsian Cara Mendapat Straight A Dalam Peperiksaan

Assalamualaikum tuan dan puan

Kami ingin kongsikan bersama cikgu Shahir untuk perkongsian kali ini cara cara mendapat markah A dalam peperiksaan Dalam video ini telah mengungkapkan betapa mudahnya untuk mendapat A ketika tuan dan puan selesai melihatnya.

Dan juga Cikgu Shahir berkongsi untuk tahu macam mana nak ubah persepsi pelajar bahawa matematik tu susah dan pelbagai tips untuk memperbaiki atau meningkatkan matematik bagi pelajar PT3 khasnya, dan pelajar lain amnya.

Jom tonton dan jangan lupa LIKE and SHARE untuk berkongsi manfaat dengan lebih ramai orang.

#CMNAcademy

#TutorProfesionalMalaysia

Ingin Ketahui Cara Mengatasi Kesukaran Subjek Matematik.

Ingin Ketahui Cara Mengatasi Kesukaran Subjek Matematik?

Matematik merupakan subjek yang sangat mengerunkan atau  “killer”  bagi pelajar terutama pelajar yang tidak mahir dalam subjek tersebut.

Adakalanya subjek tersebut disukai pelajar dan ada juga tidak bagi segelintir pelajar

Ada pelajar telah memahami kaedah atau formula Matematik. Namun, ada pelajar yang tidak memahami formula bukan di sebabkan tidak pandai tetapi pelajar tersebut tidak mahir dalam kaedah tersebut

Jadi, kami ingin kongsikan bagaimana teknik atau tips untuk skor matematik

Jom saksikan slideshow dibawah

 

 

Persediaan Awal Untuk Anak Cemerlang Tahun Hadapan.

Bagaimana dengan peperiksaan akhir tahun anak?

Anak balik dengan wajah tersenyum, atau muram?

 

Kami tahu anda sebagai ibu bapa amat menaruh harapan agar anak anda berjaya dalam pelajaran, menjadi pelajar cemerlang dan seterusnya dapat melanjutkan pengajian ke tahap lebih tinggi.

 

Adakah perlu persediaan awal untuk anak cemerlang nanti?

Atau cuti akhir tahun ini hanya untuk anak buat apa dia suka, dan tinggal terus pelajaran?

 

Awal tahun kelam kabut nak kejar balik, nak ingat balik, nak mantapkan balik ilmu yang telah dipelajari sambil nak kena kejar silibus baru.

 

Kami amat teruja untuk membantu anda mencapai harapan anda dan anak anda cemerlang tahun hadapan dan seterusnya dengan membuat persediaan awal pada cuti hujung tahun ini.

 

Kami membuka pendaftaran untuk Home Tuition Intensif Cuti Sekolah

Apa yang anak anda akan dapat?

1- Pemantapan Asas dalam subjek yang diambil.

2- Ulangkaji dengan cara lebih menarik & seronok.

3- Pengenalan pelajaran tahun hadapan.

 

Apa pula anda sebagai ibu bapa akan dapat?

1- Kupon Voucher RM50!

2- Jimat petrol, tenaga dan masa kerana tak perlu hantar anak.

3- Rasa selamat dan tenteram kerana anak tuisyen di rumah sendiri, dan dalam pemerhatian anda.

 

Anda nak tahu lebih lanjut?

Whatsapp “ICS” terus ke 011 15775761 dengan segera.

 

Koleksi Soalan Percubaan Peperiksaan SPM Dan Tip Menghadapi Peperiksaan

Sempena SPM 2018 yang bakal menjelma tak lama lagi dan peperiksaan akhir tahun…

Khas buat ibu bapa dan pelajar yang bakal menghadapi SPM pada tahun hadapan…

 

CMN Education Group ingin berikan Kit Persediaan SPM 2019 secara PERCUMA kepada anda.

 

Apa yang BEST dengan Kit Persediaan ini?

 

Kami ada kumpulkan Kertas Soalan Percubaan SPM untuk 9 subjek :

Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Matematik, Sains, Matematik Tambahan, Prinsip Perakaunan, Biologi, Kimia dan Fizik.

 

Juga ada 11 Tips Menghadapi Peperiksaan yang mana mengandungi cara belajar sebelum peperiksaan;

 

dan

Doa beserta Amalan untuk ibu bapa dan pelajar yang boleh diamalkan sebelum dan semasa peperiksaan.

 

Nak anak anda yang tingkatan 4 lebih bersedia untuk hadapi pembelajaran pada tahun 2019 dan cemerlang dalam SPM 2019?

Klik tinyurl.com/kit-spm2019  untuk mendapatkan Kit Persediaan SPM 2019 secara Percuma.

 

Kenapa Pembelajaran Perlu Ada Aktiviti Dan “Moment”.

Kenapa Pembelajaran perlu ada aktiviti dan ‘moment’?

Power Cikgu Rekykurnia (Master Tutor CMN) present sambil buat Magik Fizik 😉

Apa kaitan Titanic dan Fizik?
Nak tahu??

Jemput tonton Video ini 😃

#FuntasticPhysics
#FuntasticSains
#FubtasticMatematik
#TeachersInnovationCarnival
#SilverAwardTNOVATE2018

 

Soalan KBAT Ini Susah Atau Senang Sebenarnya?

SUSAH SANGAT KE SOALAN KBAT?



Nak tahu susah ke tak, jom dengar perkongsian Cikgu Mohamad Isa Bin Idris tentang KBAT!

 

 

KHAS BUAT IBU BAPA:
Dapatkan Ebook PERCUMA dari kami :

Ebook “Koleksi Soalan Peperiksaan UPSR” https://tinyurl.com/koleksisoalan-upsr

Ebook “Koleksi Soalan Peperiksaan PT3” https://tinyurl.com/koleksisoalan-pt3

Ebook “Koleksi Soalan Peperiksaan SPM” https://tinyurl.com/koleksisoalan-spm

#CMNAcademy
#TutorProfesionalMalaysia

Join Group ‘Ibu Bapa & Pelajar Cemerlang #ImpactResults’ https://www.facebook.com/groups/ibubapadananakcemerlangimpactresults/

Like & Follow Facebook & Instagram CMN Academy

Ingin Dapatkan Modul Multimedia Dalam PdPc STEM Abad 21 secara Percuma??

Pembelajaran Abad Ke-21 dan STEM (Science Technology Engineering Maths) & KBAT
 
Para pendidik sering tertanya-tanya apakah sebenarnya yang dikatakan Pembelajaran Abad ke-21?
 
Sebenarnya Pembelajaran Abad Ke-21 bukanlah sesuatu yang baru.
Seorang pendidik atau tutor yang berfikiran jauh dan sudah menempuh alam persekolahan dan pekerjaan pasti pernah bertanya kepada diri sendiri…
 
1.Apakah kita masih ingat kebanyakan daripada apa yang telah dipelajari dalam setiap subjek di sekolah, kolej atau universiti?
 
2. Apakah yang dipelajari itu relevan dengan bidang kerjaya dan realiti kehidupan kini?
 
Disebabkan itu Pembelajaran Abad Ke-21 akan menjadi relevan apabila seseorang pendidik itu berusaha untuk menjawab 2 soalan itu tadi.
 
Jadi apa kaitan STEM dengan Pembelajaran Abad Ke-21?

stem-malaysia-kbat

 
Kementerian Pendidikan menerusi Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM) 2013-2025 telah mula melaksanakan pelbagai strategi pengukuhan bagi mata pelajaran Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik (STEM) dalam usaha melahirkan lebih ramai pakar dalam bidang itu untuk kepentingan negara.
Dari segi pelaksanaan di sekolah memang masih terdapat kekurangan kerana para guru juga terbeban dengan pelbagai tugasan serta perubahan kurikulum yang agak mendadak.
Namun, ia sedang dipertingkatkan dari masa ke semasa. Untuk jangka masa panjang ia bagus untuk menyediakan seseorang pelajar menghadapi realiti dan kerjaya masa hadapan.
Apa kata Dato’ Seri Mahdzir Khalid; berkaitan STEM?
Screen Shot 2017-02-06 at 6.19.55 PM
 
Di samping itu, kebanyakan kerjaya pada masa akan datang adalah berkaitan dengan STEM ini. Di Amerika Syarikat, 80% pekerjaan adalah berkaitan dengan bidang STEM ini.
stem-jobs
Ini contoh Projek STEM di negara maju seperti UK yang dianjurkan oleh kerajaan, universiti dan industri di UK.
projek STEM UK Malaysia pembelajaran pendidikan
 
Jadi para pelajar perlu dilengkapkan dengan asas STEM supaya bersedia dengan apa cabaran dan realiti kerjaya masa hadapan.
 
Dikatakan di Malaysia, pelajar perempuan lebih ramai di kolej dan universiti.
Lebih separuh kurang meminati bidang berkaitan STEM ini. Jadi ini adalah usaha untuk meningkatkan minat mereka dengan STEM.
Sekarang ada pula versi STEM yang baru iaitu STEM CS (Computer Science) iaitu pembelajaran berkaitan komputer dan programming. Boleh lah para pelajar ini bercita-cita menjadi seperti ‘Bill Gates & Steve Job’ versi Malaysia pula lepas ni 🙂
Selain itu STEAM (A for Art) pula STEM dengan elemen seni. Namun ia tidak jauh berbeza dengan konsep STEM yang turut mementingkan aspek seni dan design dalam projek yang dilakukan.
stem-education-in-malaysia
 
Dengan Formula 4C yang ditekankan dalam Pembelajaran Abad Ke-21 dan KBAT (Kemahiran Berfikir Aras Tinggi), para pendidik serta tutor perlu menerapkan 4C ini semasa proses pembelajaran.
 
– Communication
– Collaboration
– Creativity
– Critical Thinking
Kelebihan KBAT & STEM ini menyediakan kemahiran-kemahiran seperti Critical Thinking, Creative Thinking, Problem Solver, Teamwork, dan banyak lagi soft skills yang diperlukan dalam apa jua bidang pekerjaan.
pembelajaran-abad-ke-21-stem-cs-kbat
 

STEM DALAM KONTEKS PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN STEM ialah akronim kepada Sains, Teknologi, Engineering (Kejuruteraan) dan Matematik. STEM dalam Kurikulum Standard Sekolah Rendah (KSSR) dan Kurikulum Standard Sekolah Menengah (KSSM) merangkumi pengetahuan, kemahiran dan nilai yang sedia ada dalam semua mata pelajaran STEM. STEM dalam konteks p&p merangkumi tiga aspek, iaitu:

1. Bidang pembelajaran

2. Pakej mata pelajaran

3. Pendekatan p&p.

 

Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia 2013 – 2025 (PPPM 2013 – 2025) PPPM 2013 – 2025 telah meletakkan pendidikan STEM sebagai satu agenda yang penting dalam transformasi pendidikan bagi menyediakan generasi muda untuk menghadapi cabaran abad ke-21. Pendidikan STEM dalam PPPM dilaksanakan dalam 3 fasa;

• Gelombang 1 (2013 – 2015): pengukuhan kualiti pendidikan STEM dimulakan melalui peneguhan kurikulum, pengujian dan latihan guru, dan penggunaan model pembelajaran pelbagai mod

• Gelombang 2 (2016 – 2020): kempen dan kerjasama dengan badanbadan berkaitan dilaksanakan untuk menarik minat dan kesedaran masyarakat dalam STEM

• Gelombang 3 (2021 – 2025): STEM akan dianjak ke arah kecemerlangan melalui peningkatan keluasan operasi.

 

Menurut Protal Free Malaysia Today, Malaysia memerlukan 270, 000 Pelajar SPM yang mengambil STEM (Sciennce Technology Engineering Maths) setiap tahun berbanding 90 000 pelajar sekarang ini.

Dalam usaha memantapkan pendidikan STEM di sekolah rendah dan menengah rendah, mata pelajaran Rekabentuk dan Teknologi diperkenalkan.  Melalui mata pelajaran ini murid akan mempelajari  proses mereka bentuk  melalui penggunaan teknologi yang secara tidak langsung dapat membudayakan kreativiti dan inovasi dalam kalangan murid. Manakala di peringkat Menengah Atas pula,  beberapa mata pelajaran Elektif Ikhtisas yang berasaskan STEM iaitu Asas Kelestarian, Sains Sukan, Sains Rumah Tangga, Pertanian, Rekacipta, Prinsip Perakaunan, Sains Komputer  dan Grafik Komunikasi Teknikal ditawarkan. Di samping itu mata pelajaran berasaskan Kejuruteraan juga diperkenalkan di Sekolah Menengah Teknik.

Penawaran mata pelajaran elektif berasaskan STEM peringkat menengah atas adalah bertujuan untuk mendedahkan murid kepada haluan kerjaya dan seterusnya menanam bakat serta menarik minat kepada kursus berasaskan STEM di peringkat yang lebih tinggi.

Pembelajaran berasaskan projek merupakan ciri utama bagi mata pelajaran berasaskan STEM.  Projek yang dilaksanakan adalah pengaplikasian kepada kehidupan harian dalam penyelesaian masalah dan merupakan integerasi daripada pemahaman prinsip sains, matematik, teknologi dan kejuruteraan bagi melahirkan murid yang kreatif dan inovatif.


Tahukah anda lagi bahawa…

Sistem pendidikan di seluruh dunia, terutamanya di negara maju sedang menuju ke arah pembelajaran abad-21… iaitu menekankan tentang STEM.

Berminat untuk dapatkan ‘Modul Multimedia Dalam PdPc STEM Abad 21’ oleh Kementerian Pendidikan Malaysian ini secara PERCUMA supaya anda dapat laksanakan pembelajaran STEM bersama pelajar atau anak anda??

Isikan Nama & Email anda supaya kami dapat terus hantar Modul ini ke email anda.

 






Download Modul Multimedia PdPc STEM Abad 21 ini secara PERCUMA

Screen Shot 2018-10-13 at 6.38.22 AM.png

Selepas masukkan Nama & EMail, terus confirmkan link supapaya anda dapat menerima Modul yang menarik ini.

Semoga bermanfaat.

Jemput share untuk manfaat bersama.

Berminat Dapatkan Video Skema Jawapan Soalan Percubaan Untuk Persediaan UPSR 2019 Secara Percuma?

Anak-anak tuan puan sudah memulakan persediaan untuk UPSR nanti?

Macam mana dengan cara menjawab soalan?

Anak anda dah boleh jawab soalan exam dengan yakin & ikut skema pemarkahan?

Kami bawakan kepada anda video Skema Jawapan Percubaan UPSR

Apa yang BEST dalam Video ‘FUNTASTIC UPSR 6A’ ini?

+ Mengikut silibus KSSR terkini

+ Menerapkan ciri-ciri FUN LEARNING, yang akan bantu anak anda lebih faham & seronok untuk ulangkaji.

+ Tutor Profesional Malaysia yang BERPENGALAMAN.

+ MUDAH…Boleh ditonton dari mana sahaja, cuma perlukan laptop/smartphone/desktop.

BONUS : Tips pembelajaran yang diselitkan termasuk untuk Soalan KBAT (Kemahiran Berfikir Aras Tinggi)

Ingin dapatkan Sample Video Skema Soalan Percubaan UPSR dalam bentuk video ini secara PERCUMA?

Whatsapp ‘Nama_Funtastic UPSR Free’ ke 011-32742922′ segera.

#percubaanupsr
#UPSR2019
#funlearning
#skemajawapan
#digitallearning

Ingin Jadi Tutor Terbaik Bersama Kami?

Kami nak cerita pasal cikgu tuisyen Naqib 🙂

Cikgu Syaliza namanya..

Cikgu Syaliza ni specialize dlm subjek Math dan Sains.

Pendek kata, Math & Sains memang ‘makanan’ die

Sebelum sertai team tutor CMN, beliau pernah mengajar di pelbagai jenis sekolah antaranya sek men cina, sek men keb dan MRSM.

syaliza-beyond-home-tuition-johor-bahru

Pengalaman bertahun mengajar di sekolah benyak membantu beliau utk membimbing pelajar dari pelbagai kategori dan latar belakang.

Kini beliau lebih senang bergelar professional home tutor kerana waktu mengajar yg lebih fleksibel, disamping boleh membimbing pelajar dengan lebih santai dan berfokus di rumah.

Plus, dengan hanya mengajar 2 jam sehari, beliau mampu menjana pendapatan 4 angka sebulan bersama kami

Teringin nak jadi home tutor macam Cikgu Syaliza juga?

Jemput daftar di bahagian Pendaftaran Tutor.