MODUL MATEMATIK SUPER

Sedikit perkongsian daripada Master Halim, berpengalaman lebih 20 tahun sebagai pensyarah di UPSI dan juga merupakan trainer Maths menggunakan modul MATEMATIK SUPER.

Menurut beliau belajar matematik bukan perkara yang mudah. Beliau juga dahulu tidak suke dengan mata pelajaran matematik, tetapi apabila memasuki university beliau merasakan matematik itu amat menyeronokkan untuk dipelajari. Mungkin terdapat sesetengah pelajar sekolah yang tidak menyukai dengan nombor, atau pelajar yang susah untuk faham formula? dengan matematik super yang di ajar oleh Master Halim boleh memberi peningkatan kepada pelajar sekolah yang lemah dalam subjek matematik.

HUMAN CALCULATOR? HOW TO BE THE HUMAN CALCULATOR..?

Untuk Modul Funtastic Matematik yang di hasilkan oleh CMN Academy amat baik dan di sokong oleh Master Halim kerana untuk memberi pelajar sekolah rendah minat dan faham matematik. Sekiranya pelajar sekolah rendah tidak minat dan faham matematik pada zaman sekolah rendah bagai mana pelajar tersebut akan mempelajari matematik di zaman sekolah menegah? yang lebih mencabar dan soalan yang susah? Di sebabkan itu ibu bapa mahupun guru sekolah rendah harus memberi pelajar sekolah rendah faham dan minat dengan pengiraan.

Akhir sekali, untuk matematik bukan sahaja digunakan semasa belajar matematik, tetapi ilmu matematik amat di perlu kan di luar sana, semua kerja di luar sana menggunakan matematik dan pengiraan.

Di bawah video Master Halim bersama Coach Mohd Noor menceritakan “MODUL MATEMATIK SUPER”

Human Calculator? How To Be The Human Calculator..?

Macam mana nak jadi pandai dalam matematik?

Selamat sejahtera tuan dan puan, adakah matematik ini susah? panjang ke jalan pengiraan dia? takda teknik yang lebih mudah? kenapa guru semua gunakan konsep yang sama??

Matematik merupakan subjek kira kira yang bermaksud 1 soalan mempunyai 1000 jawapan, maksudnya apa? ia bermaksud untuk satu soalan matematik kita mempunyai 1000 cara untuk selesaikan dan akan mendapat jawapan yang berbeza-beza. Di sini kami ingin memberi tahu bahawa matematik adalah subjek yang mudah untuk mendapat A+ sekiranya pelajar sekolah tahu dan faham formula, cara mengira dan bentuk soalan tersebut.

Video di bawah menunjukan cara mengira dengan meggunakan konsep “Swip-Swap” apakah yang di maksudkan dengan konsep tersebut? ia ada di dalam Modul Funtastic? ia ada dan kami hanya menunjukan sedikit sahaja cara pembelajaran yang ada di dalam Modul Funtastic tersebut.

PELAJAR DAH TAK MINAT MATEMATIK? KENAPA?

Cikgu Zaijuhasriza, cikgu merupakan seorang yang megajar matematik dengan mudah. Beliau menggunakan pelbagai teknik untuk menjawab soalan dan memberikan tips dengan mudah. Dalam matematik merupakan banyak halangan bagi pelajar kerana mempunyai formula yang susah untuk di fahami.

Cikgu Zaijuhasriza mengajar cara untuk menghafal dan mudah faham dalam sifir dan bahagi. Dalam abad pembelajaran ke 21 menggunakan soalan KBKK ataupun KBAT. yang membuatkan pelajar tidak faham dan keliru.

 

Video di bawah menunjukan cara yang mudah untuk pelajar sekolah rendah UPSR yang akan menduduki peperiksaan tidak lama lagi:-

 

 

 

Belajar Dengan Seronok Di Bengkel ‘Funtastic STEM’

Bermain ke belajar ni?

Salah ke bermain semasa belajar?

 

‘Fun Learning’ atau dalam Bahasa Melayunya ‘pembelajaran secara menyeronokkan’ diaplikasikan untuk pelajar lebih minat dan tidak bosan semasa belajar. Kaedah ini boleh juga membuatkan pelajar minat dengan subjek berkenaan, seterusnya tingkatkan pencapaiannya.

Fun Learning sebenarnya bukan benda baru dalam pengajaran, cuma ia kurang ditekankan atau disebut sebelum ini. Kami di CMN Academy amat menekankan Fun Learning dalam proses Pengajaran dan Pembelajaran (PdP).

 

Fun Learning menjadikan proses PdP lebih menarik, seronok, berimpak & tak bosan. Ada juga program di sekolah atau program cuti sekolah yang menerapkan Fun Learning dalam modul mereka.

 

Kami juga memberikan latihan, bukan sahaja kepada tutor dan guru, malah kami membuka Bengkel Funtastic STEM kepada sekolah-sekolah yang berminat untuk program bersama pelajar.

 

Bagi yang belum tahu, Jumaat ini akan diadakan satu program bersama Pelajar-Pelajar UPSR Sekolah Kebangsaan Putrajaya Presint 8(2) sempena Minggu Sains 2019. Kami telah merangka pelbagai aktiviti menarik dan ‘hands-on’ untuk pelajar lebih seronok, faham dan ingat apa yang dipelajari dalam subjek Sains dan Matematik.

 

Semoga usaha ini dapat memberikan manfaat dan sinar kepada pelajar dan guru di sekolah ini untuk lebih cemerlang.

 

Jom Ke Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur! Jumpa Anda Di Sana Ye.
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.
Anda dah hadir ke PBAKL2019 yang sedang berlangsung di PWTC sekarang?
Tahu ke ESOK dah hari terakhir?
LAST CALL!!
Esok kami akan ada di Booth 3114 (Booth SifufBads Press) dalam jam 1-3 petang.
Jadi, esok juga HARI TERAKHIR anda boleh dapatkan pelbagai buku & modul keluaran kami dengan HARGA SUPER DUPER AWESOME!
Diskaun memang tak payah cakap, banyak kami potong.
Kami juga berikan pelbagai BONUS dan BAUCER PERCUMA untuk setiap pembelian buku/modul kami.
Kami ada bawakan 6 buku/modul untuk anda:
  • Combo Modul Funtastic Sains & Matematik 
  • Buku Fenomena Home Tutor Beyond Expectation
  • Buku Mahir Arab Dari AlQuran
  • Modul Tajwid Infografik plus Buku Latihan
  • Kad Imbas Kenali Hijaiyah
Jadinya, rugi sangat jika anda tak ambil peluang ini untuk berbelanja dengan JIMAT!
Kami tunggu anda sampai esok 😉
Jika anda jauh atau tidak dapat ke sana, tapi nak dapatkan harga dan bonus menarik sempena PBAKL2019 ini, boleh klik DI SINI.
*Harga tak termasuk kos postage ye.
Untuk pertanyaan, boleh klik DI SINI.
#PBAKL2019

Pelajar Dah Tak Minat Matematik? Kenapa?

 

“Weh macam mana nak dapat jawapan untuk soalan nie? aku lupa lah cara cikgu tu ajar…”

Kata-kata yang sering di sebut oleh pelajar sekolah apabila belajar Matematik, kenapa?

Adalah kerana pelajar sekolah tidak dapat faham cara yang di ajar oleh cikgu tersebut? ataupun pelajaran Matematik ini susah?

Image result for math

Sebenarnya matematik ini sangat mudah untuk faham sekiranya formula dan melakukan latihan.

Hal ini kerana, Matematik ialah subjek yang berkait, sekiranya kita lupa satu topik dia akan memberi kesan kepada kita.

Cikgu sekolah juga mempunyai ciri-ciri tersendiri dan mereka mempuyai formula tersendiri. Pelajar sekolah haruslah memberi tumpuan yang penuh semasa dalam kelas kerana sekiranya terlepas cara pengiraan mahupun formula ia akan membuat pelajar susah untuk faham sesuatu topik.

“Cikgu! saya dapat jawapan lain lah..”
“Cikgu kenapa saya kira tak dapat?”

Kenapa pelajar begitu? cikgu sekolah mahupun cikgu tuisyen perlu mengajar pelajar mereka satu persatu kerana terdapat beberapa subjek matematik yang perlukan pengiraan yang panjang dan memerlukan formula. Cikgu diberikan khusus untuk matematik dan cara mengajar matematik dengan lebih mudah.

Image result for math

8 NOTA EMAS MATEMATIK YANG PERLU DIKUASAI UNTUK TAHUN 4, 5, 6

“…Saya tak suka Matamatik la cikgu, bosan…”

Apabila berhadapan dengan pelajar seperti ini, kita faham apa yang pelajar rasa.

Jadikan sesi PdPc kita lebih mudah difahami dan MENARIK dan menggunakan kaedah 4C (communication, collaboration, creative, critical)

Kami kongsikan secara santai dalam page facebook CMN Academy.

Dalam live ini, Cikgu Isa telah menerangkan Activity-based learning daripada buku modul FUNTASTIC MATEMATIK.

Betapa mudahnya Matematik sebenarnya apabila kita menggunakan pendekatan menarik untuk membantu dalam pembelajaran seperti mana yang terdapat dalam Buku modul Matematik berasaskan kepada STEM.

Ini sangat membantu untuk mengembangkan minda dari segi pembelajaran yang berbentuk santai dan menarik. Ia menjadikan pelajar seronok untuk memamhami apa yang mereka pelajari.

Mungkin ada pelajar yang mendapati Matematik adalah sesuatu subjek “killer”. Sebenarnya tidak sekiranya kita belajar dalam keadaan yang  seronok dan juga ada bimbingan seperti guru, kawan atau tutor untuk mengajar kita apabila kita tidak faham apa yang sedang dipelajari.

Semoga perkongsian ini dapat memberi manfaat untuk anak anak dan pelajar.

 

 

Tiada Lagi Derita Dalam Mempelajari Matematik….

WHAT’S IN THIS BOOK?!

Tajuk RUANG menggunakan tema BIRTHDAY…

Selamat sejahtera tuan dan puan, hari ini menceritakan mengenai “RUANG” menggunakan tema birthday. Apakah itu?? Untuk pengetahuan anda semua kita akan membincangkan tentang 2D & 3D, adakah ia bermaksud 2 demensi atau 3 demensi? ia sebernya ada 2 ukuran untuk 2D iaitu panjang & lebar, untuk 3D pula mempunyai 3 ukuran iaitu panjang, lebar & tinggi.

Seterusnya, kita akan mempelajari tentang “LUAS” untuk setiap soalan 2D & 3D, contohnya untuk soalan 2D dia akan memberi soalan untuk kita mengira lebar dan panjang sahaja, manakala untuk 3D akan mengira tentang isu padu.

Terdapat banyak lagi contoh-contoh mengenai “RUANG”.

Untuk pengetahuan lebih lanjut mengenai 2D & 3D boleh tekan video di atas:-

 

 

Mudahnya Subjek Matematik..

 

Selamat sejahtera tuan dan puan, adakah matematik ini susah? panjang ke jalan pengiraan dia? takda teknik yang lebih mudah? kenapa guru semua gunakan konsep yang sama??

Matematik merupakan subjek kira kira yang bermaksud 1 soalan mempunyai 1000 jawapan, maksudnya apa? ia bermaksud untuk satu soalan matematik kita mempunyai 1000 cara untuk selesaikan dan akan mendapat jawapan yang berbeza-beza. Di sini kami ingin memberi tahu bahawa matematik adalah subjek yang mudah untuk mendapat A+ sekiranya pelajar sekolah tahu dan faham formula, cara mengira dan bentuk soalan tersebut.

Video di bawah menunjukan cara mengira dengan meggunakan konsep “Swip-Swap” apakah yang di maksudkan dengan konsep tersebut? ia ada di dalam Modul Funtastic? ia ada dan kami hanya menunjukan sedikit sahaja cara pembelajaran yang ada di dalam Modul Funtastic tersebut.

Untuk mengetahui cara pengiraan “Swip-Swap” sila tekan link dan lihat video di bawah :-

 

 

 

“Discount Is Fun!”

Teknik belajar Matematik cara mudah dan menyeronokkan dalam Topik: Peratus & Perpuluhan. Di dalam topic ini kami juga menerangkan mengenai 4C, apakah itu 4C??

Untuk pengetahuan tuan dan puan 4C bermaksud Communication, Collaboration, Critical & Creativity.

Dalam 4 ini mempunyai maksud yang berbeza dan mempunyai skill yang berbeza untuk mempelajari matematik untuk topik peratus & perpuluhan.

Untuk pengetahuan lebih lanjut mengenai 4C boleh lihat video di bawah :-

 

 

 

Untuk pengetahuan lebih lanjut mengenai Modul Funtastic….

Modul Funtastic Sains & Matematik yang telah memenangi Anugerah Inovasi dalam Pendidikan

 

Info lanjut di: Modul Sains & Matematik merangsang daya kreativiti pelajar

 

Untuk hubungi kami boleh tekan link di bawah :-

 

 

 

 

3 Tip Bagaimana Pelajar Boleh Kuasai Subjek Sains & Matematik dan Program Pengukuhan.

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.
Pernah atau tidak, anak anda mengadu…
“Mama, bosan la belajar sains ni. Tah ape2 tah… Adik tak paham!”
“Abang tak reti la buat math ni.”
Kesian kan anak-anak kita.
Kebiasaannya, anak ni tak faham, tak minat atau tak reti jawab soalan sebab tak faham konsep dan belajar dengan cara tradisional… hanya baca dan hafal.
Jadi, kami nak kongsikan 3 Tips Bagaimana Pelajar Boleh Kuasai Subjek Sains & Matematik ni.
Pertama, faham konsep asas.
Kedua, kaitkan dengan kehidupan seharian dan benda/kejadian sekeliling.
Ketiga, buat aktiviti hands-on.
Nak tahu lebih detail?
Kami ada anjurkan program yang cover ketiga-tiga bahagian tersebut untuk pelajar tahun 3-6. Program terdekat adalah Funtastic Sains & Matematik pada 30 & 31 Mac ini (Sabtu & Ahad) bertempat di Kajang.
Maklumat lanjut & pendaftaran boleh dibuat sebelum 29hb Mac dengan klik DI SINI
Kami menantikan kehadiran anak anda untuk kami bantu dengan pembelajaran yang lebih menyeronokkan.

Dimanakah Terletaknya Keindahan Matematik?

Semoga sedikit Perkongsian daripada Slide Slide ini dapat membantu anda Menjawab Soalan Soalan yang difikirkan oleh Upin dan Ipin.

Slide ini sebenarnya adalah mukadimah kepada sesi yang akan berlangsung kelak di Bulan Mac 2019.

Bolehkah tiga nombor Integer yang berturutan memberikan hasil jumlah 100. Kenapa?

Bagaimana soalan ini boleh diselesaikan menggunakan Bar Model (sesuai untuk murid sekolah rendah) atau Persamaan Linear (sesuai untuk pelajar sekolah menengah)

Bagaimana Gambarajah Bar Model boleh diolah membentuk persamaan linear?

Semoga perkongsian ini memberikan manfaat kepada mereka yang mempelajari Matematik atau pun yang minat dengan matematik.

 

 

 

From Ranking 30 To Number 1 In The Class!

Congratulations Pravinesh for the outstanding performance!

 

You have made tremendous improvement since we first met you!

Pravinesh is one of the students receiving personal coaching from our Tutor Team.

His mother, Madam Logeswary was worried with her son’s result in the final exam and seek our help for Pravinesh to improve, especially in BM & Mathemathics.

According to our tutor, Pravinesh’s main problem is his attitude & mindset..

He always pinned that Bahasa Melayu is the most difficult subject for him, and reluctant to do practices for this subject and Mathematics too.

However, after almost 1 year coaching by our tutor, he managed to correct his mindset and improved his attitude towards both subjects. He started showing gradually, improvement in result and ranking!

He really surprised his mom and us with his great achievement.

Before this, he ranked 2nd from the bottom 2 (ranking 30/31) , but wowww… in 2017, he leaped to the 1st ranking in class and got the Excellence Award from the Principal

He only managed to score grade C in Maths in 2016, but now he secured a grade B! Wowww….

His BM also improved a lot with his score of 90% for Paper 1 – Pemahaman and 75% for Paper 2 – Penulisan.

Bravo Pravinesh. We are very proud of you.
Keep it up dear!

We hope you are happy with the award. Please continue with your utmost and consistent effort for another glorious achievement .

For more information about Home Tuition Mentoring for success, please contact 019-4626840

Resource: CMN Blog

Bagaimana Menjadikan Subjek Sains & Matematik Kembali Seronok??

Bagaimana Menjadikan Subjek Sains dan Matematik Best? 😃

Kementerian Pendidikan menyasarkan peningkatan pelajar aliran sains kepada 60 peratus menjelang 2020. Dengan itu sesuatu perlu dilakukan bagi memastikan subjek matematik dan sains yang merupakan subjek yang mendorong kejayaan dalam bidang Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik (STEM) mencapai matlamat yang telah ditetapkan.

 

Kedua-dua subjek ini sama seperti subjek lain, namun kerana persepsi yang menebal selain kemungkinan teknik mengajar yang salah menyebabkan sasaran KPM jauh tersasar.

Pensyarah Kanan Jabatan Pendidikan Sains, Matematik dan Kreatif Multimedia Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Dr Zaleha Abdullah menyatakan kegusarannya kerana peratusan sasaran masih belum tercapai.

Beliau juga menyatakan bahawa sesuatu perlu dilakukan segera kerana jika dibiarkan, jurang antara pembelajaran sains, matematik dan sastera menjadi tidak seimbang. 

Saranan beliau juga supaya guru menggunakan pelbagai medium yang ada seperti penggunaan ICT untuk mengubah corak P&P agar menjadi lebih kreatif, inovatif, menarik serta mampu ‘memikat’ minat pelajar mereka.

STEM merupakan model dan sistem yang dipraktikkan di negara Barat untuk membantu pelajar meminati bidang sains dan matematik, seterusnya menguasai bidang kejuruteraan sains dan teknologi.

Menerusi STEM, pelajar akan didedahkan kepada pengetahuan serta kemahiran dalam empat bidang tersebut. Selain itu ia juga saling berkait rapat dengan proses pembelajaran yang lebih efektif.

Untuk memperkukuhkan STEM memerlukan penglibatan banyak pihak sebenarnya. Jika hanya pihak kementerian dan guru sahaja yang bertungkus-lumus dalam hal ini kesannya agak lambat untuk memastikan sasaran tercapai.

 

Justeru itu, semua pihak perlu memikirkan pendekatan yang boleh mengatasi fobia pelajar terhadap Matematik terutamanya.

Ibu bapa juga memainkan peranan yang besar dalam kehidupan anak-anak terutamanya pada usia awal mereka membesar.

Umur 0-4 tahun merupakan satu tahap yang sangat penting, yang boleh kita anggap mereka sebagai span di mana anak-anak mudah menyerap apa yang diberikan pada mereka dan akan dikeluarkan  selepas usia tersebut.

Sentuhan dari ibu ayah boleh membantu anak-anak untuk membantu proses pembelajaran anak-anak. Di sini kami nyatakan beberapa peranan yang boleh dimainkan oleh ibu bapa dalam membantu anak-anak mereka dalam memastikan pembelajaran untuk STEM berjaya.

Membahagikan kerja rumah secara sama rata di antara ibu dan ayah

Salah tanggap anak-anak kita ialah tugas membaiki adalah tugas ayah (lelaki) dan memasak ialah tugas ibu (perempuan). Jadi bila ada subjek yang melibatkan tugasan yang dianggap tugasan ayah, maka pelajar perempuan tidak akan bersungguh untuk memahaminya dan sebaliknya dengan anak lelaki.

Oleh itu salah faham ini perlu segera dibetulkan. Jadi, tunjukkan kepada anak anda yang ibu juga boleh membaiki dan ayah juga boleh memasak untuk menghilangkan bias jantina dalam pemikiran anak-anak.

Ajari anak mengenal bentuk yang ada di sekeliling mereka

Ini boleh dilakukan dalam apa jua keadaan. Contohnya sambil berjalan-jalan anda boleh kenalkan nama objek dan bentuk objek kepada mereka.

Paling mudah kenalkan kepada mereka tentang objek-objek di sekeliling rumah dahulu.  Lakukan berulangkali sehingga mereka benar-benar cerap apa yang mereka lihat.

Anda juga boleh ajarkan mereka perbandingan contohnya beza antara saiz panjang dengan pendek atau kecil dengan besar.

Banyakkan mengguna soalan “apakah” berbanding “mengapakah”

Galakkan anak-anak bertanya soalan apakah berbanding mengapakah walaupun kita tahu secara semulajadinya, anak-anak suka bertanya “mengapa”.

Soalan begini hanya akanmenghasilkan persepsi sama ada jawapan itu betul dan salah. Ini boleh diubah jika kita yang mulakan dulu dengan selalu bertanyakan mereka soalan apakah. Ini secara tidak langsung akan melatih mereka untuk sentiasa menggunakan soalan “apakah . 

Soalan apakah akan membantu mereka untuk lebih memerhati dan berfikir?

Tunjukkan yang anda sukakan subjek Matematik dan Sains

Ramai ibu bapa suka memberitahu anak-anak yang mereka teruk dalam subjek matematik dan tidak suka subjek ini. Jangan ya ,ibu dan ayah.

Sembunyikan dari anak-anak. Berlakonlah yang anda sukakan matematik dan selalu ceritakan apa kebaikan yang mereka dapat jika dapat menguasai matematik dan sains.

Selain itu anda boleh tunjukkan aplikasi penggunaan subjek berkenaan dalam kehidupan seharian.

Contohnya jika anda perlu mengira sesuatu dengan anak, cuba ajar anak-anak untuk conggakkan dari terus mencapai telefon atau kalkulator. Bila perlakuan ini diulang-ulang lama kelamaan anak-anak akanmengikutinya.

Anda juga boleh berikan anak-anak persoalan matematik yang ringkas bila anda membawanya ke kedai buku atau untuk membeli coklat pada mereka. Minta anak anda kirakan jumlah bayaran dan kira wang baki.

Terangkan pada anak tentang punca dan akibat

Tunjukkan dan terangkan kepada anak hubungan antara punca dan akibat yang ringkas. Contohnya, bagaimana span boleh menyerap air dan minta mereka menerangkan hal yang samaapabila tisu digunakan untuk menyerap air.

Apabila mereka sudah faham minta mereka jelaskan hubungan yang lain contoh hubungan suis dan lampu.

Hubungan yang mudah ini akanmengajar mereka untuk berfikir tentang punca dan akibat sesuatu perkara yang berlaku di sekeliling mereka.

Lawatan sambil belajar

Anak-anak dapat belajar melalui pengalaman apabila mereka terlibat secara langsung dengan keadaan sebenar. 

Anda boleh membawa mereka melawat tempat-tempat seperti zoo, muzium dan taman tema. Lawatan ini secara tidak langsung mendedahkan mereka kepada pengalaman sebenar  tentang apa yang mereka pelajari.

Semasa lawatan ini terangkan mereka tentang hal yang berkaitan seperti habitat dan cara pemakanan pemangsa dan sebagainya yang berkait.

Manfaatkan penggunaan teknologi

Bermula dengan generasi Z dan ke atas, zaman mereka adalah zaman teknologi. Zaman dunia di hujung jari. Generasi ini sangat mudah memahami segala yang berkaitan teknologi.

Selain untuk bermain permainan, teknologi terkini juga menawarkan perjalanan realiti maya untuk anak-anak tanpa perlu keluar daripada rumah.

Teknologi ini membolehkan anak-anak melawat tempat pelancongan di seluruh dunia seperti Tokyo dan Paris dengan hanya menggunakan telefon bimbit dan alat realiti maya.

 

Cara ini bukan sahaja menyebabkan anak-anak seronok malahan menjimatkan kos kerana tidak perlu mengeluarkan biaya yang tinggi untuk melawat ke tempat berkenaan.

“Storytelling”

Pembelajaran secara tradisional kadang-kala menyebabkan anak-anak merasa bosan. Apakata cuba tukarkannya dalam bentuk cerita.

Ceritakan kepada anak anda bagaimana kitaran hidup seekor kupu-kupu menggunakan imej dan sebagainya anak-anak bercerita secara spontan.

Contoh, mulakan dengan satu ayat dan minta anak sambungkan supaya menjadi satu cerita yang menarik.

Gunakan filem kegemaran mereka sebagai bahan

Perhatikan filem kegemaran anak-anak yang anda boleh kaitkan dengan pembelajaran. Tonton bersama mereka.

Kemudian, bincangkan elemen-elemen yang boleh anda bincangkan.Contohnya jika anak anda minat cerita adiwira, ceritakan bagaimana ingin mengira kelajuan, bagaimana hendak mengingati formula kelajuan dan sebagainya yang berkaitan.

Penulis buku “Monopoly, Money and You” , Philip E. Orbanes, berkata, permainan Monopoly bukan sahaja dapat meningkatkan kemahiran belajar seperti subjek Matematik, malah ia dapat menggilap kemahiran untuk kehidupan seharian berunding, sosial and interpersonal. Permainan Charades juga mampu mengajar anak-anak berfikir dengan pantas, menggilap kemahiran bahasa dan berfikir secara kritis. Dapatkan permainan yang boleh merangsang minat mereka dan yang terbaik jika ibu dan ayah turut serta dalam permainan tersebut.

Kesimpulannya, untuk memastikan keberkesanan pembelajaran dan untuk memastikan apa yang disasarkan tercapai semua pihak harus berganding bahu dalam hal ini bermula di peringkat asas iaitu di rumah hinggalah ke peringkat kementerian. 

Pelbagai program perlu dirangka dan dipraktikkan untuk membantu pelajar mengasah pemikiran yang kreatif dan inovatif dalam penerokaan, penglibatan diri dan melakukan eksperimen secara langsung dalam segala aspek kehidupan mereka.

Hal ini akan membantu mereka untuk lebih terdedah kepada penggunaan matematik dan sains.

MASIH TERCARI-CARI PROGRAM CUTI SEKOLAH YANG BERMANFAAT & WOW UNTUK AKADEMIK, KENDIRI & SOSIAL ANAK ANDA??

Adakah anak anda suka belajar sains dan matematik dalam keadaan yang menyeronokkan?

Anak anda kurang keyakinan diri, kurang bersosial dan belum mahir berfikir secara kritikal dalam menyelesaikan tugasan?

Atau anda masih belum merancang aktiviti bermanfaat untuk anak-anak dan hanya ada bayangan yang anak-anak anda akan menghabiskan masa cuti dengan menghadap permainan Gadget sahaja?

Kami ada solusi untuk bantu anda dalam isu ini.

Jom beri anak anda sertai PROGRAM CUTI SEKOLAH : FUNTASTIC SAINS DAN MATEMATIK

Jom tengok apa yang ada dalam program ni…

🎈5 PERKARA MENARIK di FUNTASTIC Sains dan Matematik UPSR 🎈

+ Program berlangsung selama 2 HARI

+ Masa hanya 8 PAGI – 5 PETANG. Sabtu & Ahad.

+ PELBAGAI AKTIVITI menarik & bermanfaat

+ SARAPAN & MAKAN TENGAHARI disediakan

+ Program dijalankan secara INDOOR. Jadi LEBIH SELAMAT & KONDUSIF

Ups… sebentar…
.
Program ini hanya terbuka kepada pelajar berusia 10 hingga 12 TAHUN SAHAJA

Apa yang anak anda akan dapat dalam FUNTASTIC SAINS & MATEMATIK ini?
.
.
(Matematik)
.
Meransang minda pelajar untuk mengapplikasikan konsep asas yang dipelajari di sekolah dan dipraktikkan pada aktiviti harian.
Antara tajuk Slot: 7UP!! , KU DA BA TA TO, Perang Koordinat dan banyak lagi.

(Sains)

Meransang kemahiran berfikir aras tinggi pelajar dengan ekperimen ringkas yang menarik berasaskan konsep sains yang dipelajari di sekolah.
Antara Tajuk Slot: Titanic Boat (Ketumpatan), Hot Air Balloon (Hana), MyPlanet (Sistem Suria) dan banyak lagi

Apa Keunikan Program ini??

Melalui program ini, kami juga akan suntik semangat kepimpinan dan bekerjasama di antara pelajar sesuai dengan Konsep Pembelajaran Abad Ke-21 (4C Communication, Collaboration, Critical Thinking & Creativity)

– Mengikut silibus KSSR terkini seperti di sekolah

– Aplikasi KBAT dalam Pembelajaran

– Gaya Santai dan fun learning supaya peserta mudah menyerap pembelajaran

– Menggunakan konsep pembelajaran Hands On dan STEM (Science, Technology Engineering, Maths) yang sedang rancak diperkatakan di Kementerian Pendidikan Malaysia

INFO FUNTASTIC SAINS & MATEMATIK:

MASA: 8 pagi – 5 petang

TEMPAT: CMN Centre, Jalan Reko Sentral, Kajang

📌30 dan 31 March 2019 (Sabtu & Ahad)

Berapa pula PELABURAN Anda:

Kami ada harga istimewa untuk anda:

RM150 seorang

WOW!!!😱

.
.
Berhenti sebentar!
.
.
Kami ada lagi tawaran ISTIMEWA untuk pendaftaran secara berkumpulan.
Hanya RM97 seorang!!

Nak daftar sekarang??

 

Ini antara aktiviti yang akan diadakan bersama perserta funtastic math dan fizik…

Jom saksikan sedikit Teaser aktiviti yang dihasilkan oleh Cikgu Isa :-

BONUS ISTIMEWA untuk 20 Pendaftaran terawal!

Funtastic UPSR (Bernilai RM50) Video Panduan UPSR 4 Subjek

=>> WHATSAPP “Funtastic” ke 013-7153776 SEGERA!
=>> WHATSAPP “Funtastic” ke 013-7153776 SEGERA!
=>> WHATSAPP “Funtastic” ke 013-7153776 SEGERA!

PS: Tempat AMAT TERHAD. Daftar segera.
-Shaping Your Child Into A Funtastic Person-