Peningkatan Dalam Keputusan Peperiksaan Adik Addeen Yang Membanggakan

Hai, Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera.

Kami meneruskan perjalanan kami melawat pelajar-pelajar yang mempunyai peningkatan dalam pembelajaran mereka. Pada kali ini kami melawat ke rumah Puan Nurulaf’idah, ibu kepada adik Addeen di Taman Saujana Impian, Kajang. Addeen akan menduduki peperiksaan PT3 pada tahun hadapan. Jadi sebagai persediaan awal, ibunya mengambil home tuition subjek Matematik dan Sains untuk anaknya.

 

Puan Nurulaf’idah mengetahui berkenaan dengan home tuition ini melalui Facebook, dan telah menggunakan perkhidmatan home tuition kami dari Addeen berada di Darjah 5 hingga berada di Tingkatan 2 iaitu sehingga sekarang. Sebelum ini, Puan Nurulaf’idah pernah menghantar Addeen ke pusat tuition. Tetapi, pusat tuition tersebut menggabungkan pelajar Tingkatan 1 hingga Tingkatan 3. Disebabkan pelajar Tingkatan 3 akan menduduki peperiksaan PT3, jadi guru lebih memberikan fokus dan penekanan untuk mereka. Di sekolah pula, Addeen tidak terlalu fokus disebabkan oleh gangguan rakan-rakannya.

 

Jadi, Puan Nurulaf’idah lebih suka Addeen belajar di rumah supaya dia lebih fokus tanpa ada apa-apa gangguan yang boleh memberi kesan kepada pembelajarannya. Beliau juga berkata, antara kelebihan pembelajaran secara one to one adalah cikgu dapat mengenalpasti kelemahan pelajar dan boleh membantu memperbaiki serta mengatasinya dengan cara yang tersendiri.

 

Cikgu Ashil sering melakukan latih tubi yang berterusan dalam subjek Matematik dan Sains kerana kelemahan Addeen ialah dia kurang melakukan latihan. Cikgu juga menyediakan video cara jalan penyelesaian dalam subjek-subjek yang diajar supaya Addeen dapat merujuk kepada video tersebut ketika berada di luar masa home tuition. Jadi ini sangat membantu dalam pembelajaran Addeen.

 

Alhamdulillah… adik Addeen menunjukkan peningkatan dalam subjek Matematik. Dari gagal, adik Addeen berjaya mendapat B dalam peperiksaan pertengahan tahun. Adik Adden juga sudah boleh membuat latihan sendiri tanpa terlalu bergantung semata-mata kepada cikgu.

 

Diucapkan selamat berjaya kepada adik Addeen dalam peperiksaan akan datang terutamanya dalam peperiksaan PT3 yang akan diduduki pada tahun hadapan.

 

Dua Bulan Lagi Nak Exam, Result Masih D. Apa yang Ibu Ini Lakukan?

Kisah ini bermula apabila Puan Fiza mendapatkan anak beliau, Zaquan mempunyai masalah dalam mata pelajaran Bahasa Inggeris.

Keputusan yang kurang memberangsangkan menyebabkan ibu ini telah menghantar Zaquan ke dua pusat tuisyen.

Namun masih tiada perubahan dalam keputusan anaknya. Hatinya terdetik ketika ibu kepada kawan anaknya memaklumkan bahawa dia mengambil home tuition dan menyebabkan keputusan anaknya meningkat.

Dari situ, beliau cuba untuk mencari home tuition melalui Google dan CMN Academy adalah antara carian yang teratas.

Setelah beliau melakukan survey dan melihat feedback yang memberansangkan, Puan Fiza meluahkan perasaan berkenaan keadaan anaknya yang mempunyai keputusan yang kurang memberansangkan dan hanya tinggal 2 bulan sahaja untuk membuat persediaan peperiksaan UPSR.

Pihak kami cuba membantu dengan sedia upaya dan berkata tiada apa yang mustahil dan itu menaikkan semangat beliau.

Pada masa yang sama juga, Puan Fiza cuba untuk mencari home tuition yang lain, tetapi salah satu home tuition tersebut berpendapat agak sukar untuk membantu anaknya kerana hanya tinggal 2 bulan sahaja untuk membuat persiapan peperiksaan.

Selepas itu, pihak kami menemukan Puan Fiza dengan Cikgu Seriyana yang sesuai dengan permintaannya.

Kemudian Alhamdulillah anak beliau berpuas hati dengan home tuition selepas ditanya untuk memilih samaada pusat tuisyen atau home tuition kerana baginya jika berada di pusat tuisyen, guru tidak dapat tumpukan pada setiap seorang pelajar. Jadi dengan home tuition tutor dapat menumpukan sepenuhnya dengan adanya konsep one to one bersama dengan pelajar

Pada mulanya Cikgu Seriyana cuba untuk menarik minat dan cuba untuk matchkan apa yang pelajar perlukan, seperti bagaimana tahap pembelajaran pelajar dengan membuat latihan dan memberikan matlamat cara untuk score dalam peperiksaan.

Selepas dalam masa 2 bulan bersama home tuition, sudah nampak peningkatan dalam pembelajaraan serta Peperiksaan Percubaan UPSR dan berasa lebih yakin untuk menjawab dalam UPSR. Puan Fiza juga berasa lebih lega dengan peningkatan prestasi anaknya.

Kami amat menghargai usaha adik Zaquan dan Danish dan kami telah menganugerahkan ‘Special Mention’ kepada mereka.

Akhir kata, kita dapat lihat usaha seorang ibu untuk memberikan yang terbaik untuk anak-anak beliau. Selagi adanya usaha yang kuat, tiada yang mustahil untuk dicapai. Kami mengucapkan kejayaan untuk adik Zaquan dan Danish dalam peperiksaan.

Tahniah dan semoga mendapat 6A dalam UPSR!

 

 

 

Profile Cikgu Seriyana:

 

Untuk info lanjut berkenaan Home Tuition Mentoring boleh klik di CMN Academy Home Tuition

 

Kenapa Perlu Stress Belajar Add Maths Jika Ada Cara Mudah?

Apa kaitannya Topik Bearing (Matematik) dengan Topik Penyelesaian Segi Tiga (Matematik Tambahan)?

Bagaimanakah kedua dua topik ini boleh kita kaitkan?

Bagaimanakah kompas digunakan untuk menentukan bearing sesuatu kawasan?

Umumnya, ramai yang boleh mengira Dan mencari jawapan apabila sesuatu masalah itu diberikan.

Malangnya, jika diberikan kompas, beberapa titik secara rawak diatas Kertas, Dan bila ditanya apakah Bearing titik R dari S, ramai yang agak kekok bila melakukan aktiviti ini.

Disinilah kita boleh melihat perbezaan yang ketara antara
• Solving Problem Dan
• Problem Solving Skills.

Umumnya Pelajar yang ada kebolehan Problem Solving Skills, apabila diberikan bahan untuk melakukan hands on activities, mereka dengan mudah nya boleh Solve Problem yang diberikan.

Pendedahan Penggunaan Aplikasi terhadap sesuatu topik itu akan memberikan added advantage untuk mereka Menyelesaikan masalah yang ditanya didalam ujian.

Malahan, semasa sesi IBSE, inilah yang ditekankan oleh Dr Ihsan Ismail, penggunaan Model 5E (Engage, Explore, Explain, Elaborate, Evaluate).

Dan penggunaan Model ini tidak terhad kepada Matematik dan Sains sahaja, ianya boleh digunapakai pada spectrum yang lebih luas didalam setiap Subjek. Cumanya perlu diolah, dan diubahsuai sedikit supaya memenuhi objektif sesuatu Matapelajaran, topik yang ingin disampaikan.

Model ini juga banyak diguna pakai oleh Guru Adiwira yang saya follow mereka (skodeng) secara rapat, Cikgu Yasmin H Amin Dan juga Cikgu Norhailmi Abdul Mutalib. Banyak info, Serta input yang boleh kita dapati daripada sesi Pembelajaran Dan juga Pengajaran yang mereka laksanakan.

Matematik Tambahan

Jika jarak RS, RT dan ST diketahui, kirakan nilai sudut RST.

Bandingkan Sudut yang dikira itu dengan Sudut RST yang diukur dengan menggunakan protraktor. Adakah ianya sama?

Berapakah Luas Segitiga RST?

Apakah jarak yang terpendek dari titik R ke Garisan ST?

Apakah pula jarak yang terpendek dari titik S ke garisan TR ( Bukan Tanjung Rambutan tau 😉)

Apakah saiz Bulatan yang terbesar yang boleh dilukis didalam segitiga RST? (Ada kaitan nya dengan Optimization topik Pembezaan)

 

Bengkel Matematik Tambahan SPM

Apakah langkah berjaga-jaga yang perlu diambil ketika menggunakan kompas?

Bengkel Khas untuk mereka yang akan menduduki SPM 2019 dan SPM 2020!

Sesuai untuk Pelajar Tingkatan 4 dan 5.

Maklumat Lanjut, sila layari laman berikut

 

5 TIPS Persiapan Terakhir Persediaan Peperiksaan UPSR, PT3 dan SPM 

[PERHATIAN] kepada calon-calon yang akan mengambil peperiksaan BESAR pada tahun ini..

Dah buat persiapan AKHIR ke adik-adik semua?

Disini kami ingin berkongsi beberapa tips yang boleh digunakan semasa menghadapi UPSR, PT3 dan SPM

  1. Buat jadual ulangkaji secara terperinci, tarikh, subjek yang ingin diulangkaji, beberapa topik untuk di ulangkaji dalam jangka masa sehari. Dengan cara yang sedemikian, orang sekeliling anda akan perasan yang anda sedang fokus untuk mengulangkaji pelajaran untuk menghadapi peperiksaan yang bakal tiba.
  2. Mulakan ulangkaji di awal pagi setiap hari, contohnya 8 pagi atau ketika dalam kenderaan menuju ke sekolah atau selepas solat subuh supaya anda tidak terasa terkejar dengan masa yang berlalu.
  3. Mengulangkaji secara berkumpulan dengan memanggil kawan-kawan anda untuk mengulangkaji bersama. Setiap orang perlu memahami topik dan perlu menerangkan setiap topik yang telah dipelajari kepada kawan-kawan. Cara ini akan membuat kita lebih faham dan mudah ingat apa yang kita belajar sewaktu peperiksaan.
  4. Memastikan semua alat tulis mencukupi dan persiapan seperti baju sekolah, tudung telah digosok pada awal waktu dan menjaga waktu solat pada awal waktu agar urusan kita berjalan dengan lancar semasa menghadapi peperiksaan.
  5. Mendapatkan restu ibu bapa dan memohon pada Allah agar dipermudahkan urusan untuk menjawab kertas peperiksaan.

Akhir sekali, setelah adik-adik membuat persiapan untuk menghadapi peperiksaan :

USAHA – kamu hendaklah berusaha sehabis mungkin untuk menguasai topik-topik yang lemah dan bertanya pada yang cikgu atau kawan yang tahu tentang topik tersebut.

DOA – setelah membuat persiapan kita hendaklah berdoa kepada Allah supaya dipermudahkan urusan untuk menjawab soalan dengan hati yang tenang.

TAWAKKAL – kita perlulah bertawakkal kepada Allah atau berserah diri setelah kita berusaha dan berdoa padaNya. Sesungguhnya, Allah yang memudahkan sesuatu dan beri kejayaan pada kita semua.

 

 

Kami mengucapkan Selamat Maju Jaya pada semua yang bakal menghadapi peperiksaan pada tahun ini.

Semoga kejayaan milik kamu semua :)

‘TIADA YANG MUSTAHIL JIKA INGIN BERJAYA”

 

FUNTASTIC SAINS UPSR – JOM BELAJAR TOPIK KELAJUAN

Sesiapa ada yang mengenali cikgu ini? Beliau diberi nama Zaijuhasriza atau lebih dikenali sebagai Cikgu Zaiju. Beliau selalu berkongsi secara LIVE setiap hari Selasa berkenaan topik-topik dalam subjek Sains UPSR menggunakan pelbagai kaedah yang menarik.

Beliau juga merupakan Master Tutor di CMN Academy yang telah berkhidmat selama 3 tahun dan bergiat aktif dalam bidang Tutor sejak Ogos 2016 lagi.

 

Adik-adik perasan tak, kenapa belajar Sains sebelum ini membosankan? Malah, kalau ada kelas Sains hari tersebut mesti ada segelintir pelajar nak melarikan diri. Rasa beban di hati pelajar masing-masing.

 

Sebab utama adalah bosan, boring, tak best dan macam-macam lagi.

 

Jadi, salah satu cara nak tarik minat pelajar ni balik, perlukan para tutor gunakan teknik dan kaedah yang menarik bahkan boleh menggunakan Alat Bantu Mengajar (ABM) yang awesome supaya pelajar dapat merasai setiap topik dan subjek yang dipelajari.

 

Ingin belajar menggunakan kaedah yang menarik dan berkesan dalam subjek Sains UPSR?

 

Jom belajar topik Kelajuan Free Fall Motion bersama dengan cikgu Zaiju di https://youtu.be/FCwiKK_HQr4  

ATAU..

Anda juga boleh KLIK video di bawah untuk perkongsian lanjut.

 

Semoga apa kami kongsikan ini akan memberi manfaat pada semua adik-adik yang akan menduduki peperiksaan UPSR tidak lama lagi. Semoga berjaya dan dipermudahkan urusan untuk menghadapi peperiksaan pada tahun ini :)

 

Yakin Sebelum Berjaya!

 

[Kisah Inspirasi] Mengapa Pelajar Ini Berhenti Home Tuition dan Sambung Semula?

[IBU BAPA PRIHATIN] MENGAPA PUAN INI DAPATKAN KEMBALI HOME TUITION UNTUK ANAKNYA SETELAH BERHENTI KERANA TUISYEN SEKOLAH? DAN AKHIRNYA DAPAT KEPUTUSAN CEMERLANG!

.

.

.

Biasa kami dengar ramai ibu bapa berkata…

.

“Kat sekolah dah buat tuisyen… jadi saya tak nak teruskan home tuition untuk anak. Tak ape la, tuisyen sekolah saja cukup.”

.

.

Jom kami ceritakan sebuah kisah benar tentang seorang ibu yang merupakan seorang suri rumah sepenuh masa.

.

.

Sebelum ini, Puan Wana telah mengambil perkhidmatan home tuition untuk anak beliau yang nak UPSR tak lama lagi, tetapi telah memberhentikannya kerana di sekolah anaknya, disediakan kelas tuisyen tambahan selepas waktu sekolah.

.

Setelah berhenti Home Tuition, prestasi anaknya makin lama makin menurun sehinggakan anaknya mendapat hanya 1A 2B 1C 1D dalam peperiksaan.

.

Sedih dan kasihan melihatkan keputusan anaknya, serta menyedari keperluan home tuition untuk anaknya, Puan Wana telah menghubungi kami kembali untuk mengambil semula perkhidmatan home tuition untuk anaknya.

.

.

Suatu hari selepas percubaan UPSR…

”ANAK SAYA DAPAT 4A DALAM PERCUBAAN UPSR!”

.

Alhamdulillah! Tahniah!!

.

.

Anak Puan Wana ada berkongsi perbezaan antara home tuition dengan tuisyen sekolah.

.

Katanya keduanya amat berbeza kerana di sekolah agak sukar untuk berkomunikasi dengan guru kerana guru perlu mengajar ramai pelajar,

berbeza dengan home tuition… mudah untuk berkongsi pendapat dan bertanya soalan dengan tutor kerana home tuition lebih berfokus kepada 1 pelajar atau hanya kumpulan kecil.

.

.

Puan Wana juga menyarankan home tuition kerana:

✔️ lebih mudah untuk belajar dan ulangkaji

✔️ lebih mudah untuk faham

✔️ mudah untuk berkomunikasi bersama tutor

.

.

===

Anda seorang ibu atau bapa yang ada anak masih bersekolah❓

Teringin berikan sesuatu yang istimewa untuk masa kini dan masa depan anak yang lebih cerah❓

Atau anak anda memang ada luahkan rasa perlukan bantuan untuk belajar di rumah❓

.

.

Anda ada ISU ini?

.

✘ Anak jenis yang kurang boleh tumpu perhatian atau malu bertanya dalam kelas yang ramai?

✘ Anak malas atau bosan ke sekolah kerana pencapaian yang kurang memberangsangkan?

✘ Anda tak dapat ajar anak di rumah kerana kekangan masa, tidak tahu cara yang betul atau tidak tahu silibus?

✘ Anda segan dengan kawan atau saudara sebab anak tak score atau asyik gagal je?

.

Nak kami bantu anak anda alami pengalaman belajar dengan lebih selesa & seronok di rumah?

.

.

SIAPA KAMI?

.

.

Rangkaian CMN Education Group berdiri teguh di bawah CMN Global Consultant Sdn. Bhd.

.

Kami membantu ibu bapa & anak2 untuk meneroka pembelajaran yang bermutu dan mengalami peningkatan dalam pembelajaran Akademik & Al-Quran, menerusi bimbingan secara personal; Home Tuition, Quranic Home Based serta Mengaji Online.

.

Kami juga sering melakukan pelbagai R&D untuk menghasilkan modul & teknik pembelajaran yang seiring dengan pembelajaran abad ke-21.

.

Kami telah dianugerahkan Silver Award for Computational Thinking Games Design 2018 di The 1st National STEM Seminar 2018, dan Modul STEM Funtastic Sains & Matematik diberi pujian & pengiktirafan di dalam mesyuarat National STEM Movement.

.

Bestnya Home Tuition Mentoring!

.

📌 Tutor/Guru datang ke rumah, lebih selamat, selesa dan mudah – tak perlu keluar.

📌 Fokus hanya kepada anak anda, 1 pelajar atau max 5 orang saja (mengikut permintaan) – Tiada lagi isu segan atau malu nak tanya.

📌 Masa yang lebih Fleksibel

📌 Berpatutan – dapat buat sesuatu yang istimewa untuk anak & diri

📌 Lebih komited – ada jadual & berbayar

.

.

APA KATA IBU BAPA & PELAJAR KAMI?

.

.

Klik link ini untuk lihat antara testimoni & keterujaan mereka yang telah mendapatkan bantuan dari tutor kami.

BERMINAT?

Whatsapp ‘NAMA_HTMB_Kawasan’ ke 011-32742922

Kelebihan Tuisyen Di Rumah Atau Home Tuition

Home tuition. Ia bukan perkara baharu, malah konsep ini sudah lama popular dan diterima dengan baik sekali oleh ibubapa terutama sekali di luar negara. Di Malaysia, konsep home tuition sudah mula diterima apabila impak positif serta kelebihannya sudah mula diperkatakan oleh ramai ibubapa.

Konsep home tuition ini mudah, iaitu cikgu tuisyen atau tutor akan datang ke rumah untuk mengajar anak-anak. Memang sangat berbeza dengan konsep tuisyen berbayar sebelum ini di mana ibubapa perlu menghantar anak-anak ke kelas atau pusat tuisyen.


Kelebihan #1 – Home Tuition Jimat Kos

Ia menjimatkan kos dari segi kos pengangkutan. Jika dulu ibubapa perlu hantar anak-anak ke kelas serta ke pusat tuisyen, dengan adanya tuisyen di rumah ini, guru atau tutor tuisyen yang akan datang ke rumah.

Ia nampak lebih ketara jimat apabila pusat tuisyen itu berada agak jauh dari kediaman. Kos makan-minum anak-anak semasa di tuisyen pun boleh dielakkan. Kan ke jimat kos tu?

Dan boleh juga buat tuisyen untuk kesemua anak dalam rumah di waktu yang sama.

Bayangkan, kalau setiap anak itu ada kelas tuisyen yang berbeza, lepas tu berlainan tempat kelas tuisyen pula.. banyak kos tu kena keluarkan. Jika buat pengiraan jangka panjang, memang akan dapat jimatkan banyak kos.

Kelebihan #2 – Lebih Selamat, Anak-Anak Depan Mata Tuisyen Di Rumah

Mungkin ada ibubapa yang berkeperluan untuk hantar anak-anak seawal umur 7-8 tahun ke kelas tuisyen untuk kukuhkan matapelajaran tertentu yang belajar di sekolah. Aspek keselamatan pastilah paling utama untuk anak-anak seumur ini.

Home tuition lebih selamat kerana anak-anak boleh dipantau dan dilihat sepanjang masa di hadapan ibubapa, berbeza dengan di kelas atau pusat tuisyen yang ada waktu rehat atau waktu antara hantar-ambil anak di kelas tuisyen.

Kelebihan #3 – Guru Atau Tutor Lebih Dipercayai

Tuisyen di rumah ini lebih bersifat personal di mana ibubapa secara tidak langsung akan mengenali tenaga pengajar lebih dekat. Maka kepercayaan antara ibubapa anak akan wujud menjadikan guru atau tutor tuisyen lebih dipercayai.

Dengan adanya kepercayaan ini, akan mewujudkan suasana pembelajaran lebih baik, dan sebenarnya akan meningkatkan lagi tahap penerimaan anak-anak dalam kelas tuisyen di rumah.

Kelebihan #4 – Bantuan Belajar Secara Individu

Salah satu konsep tuisyen di rumah ialah pembelajaran atau pengajaran secara bantuan individu atau one-to-one. Seorang guru atau tutor tuisyen subjek tertentu boleh berikan komitmen untuk hanya seorang atau dua pelajar sahaja dengan lebih baik.

Pengajaran atau pembelajaran secara one-on-one dalam home tuition memang banyak kelebihan dan kebaikannya. Malah, ia sangat disarankan untuk anak-anak atau pelajar yang merupakan slow-learner. Mereka mempunyai keupayaan untuk belajar dan faham yang sedikit lambat.

Dengan adanya bantuan belajar secara individu ini, mereka akan dapat catch-up selain pengukuhan pemahaman terhadap subjek-subjek tertentu jadi lebih baik.

Perhatian penuh boleh diberikan oleh cikgu atau tutor yang mengajar.

Kelebihan #5 – Ikut Keperluan Dan Kehendak Individu

Bila seisi belajar atau ulangkaji itu dibuat secara individu, maka keperluan dan kehendak individu itu juga dapat dikenalpasti lebih baik. Ini bukan sahaja membantu tenaga pengajar tuisyen di rumah untuk berikan servis terbaik tetapi juga memberikan kelebihan untuk anak atau pelajar itu belajar dengan lebih baik serta lebih seronok.

Kadangkala ada kaedah belajar di sekolah tidak berapa dapat diterima oleh anak-anak ini sehingga menyebabkan mereka susah dan terasa sukar untuk faham. Mereka akan jadi fed-up dan cepat kecewa, kurang semangat yang akhirnya merugikan mereka.

Adanya home tuition, guru atau tutor boleh gunakan banyak teknik pengajaran lebih khusus, lebih menarik yang akan membantu pemahaman anak atau pelajar.

Kelebihan #6 – Waktu Tuisyen Lebih Fleksibel

Jika hantar anak ke kelas tuisyen, ibubapa perlu patuhi waktu kelas bermula. Berbeza dengan konsep home tuition ini yang waktu pembelajaran itu lebih fleksibel dan ditentukan oleh ibubapa mahupun pelajar. Ia akan nampak lebih mesra waktu senggang ibubapa dengan anak, dan dengan cara ini juga boleh mengelakkan anak cepat merasa bosan.

Kelebihan #7 – Belajar Ikut Keperluan/Kekurangan

Ada anak atau pelajar yang boleh mendapat keputusan peperiksaan serta pemahaman yang baik dalam subjek tertentu, tetapi kurang baik dalam subjek yang lain. Tuisyen di rumah tidak memerlukan silabus yang tetap, malah boleh berubah ikut keperluan dan kekurangan pada pelajar.

Guru atau tutor tuisyen boleh tumpukan kepada kelemahan pada pelajar tersebut. Jadi pelajar juga boleh belajar ikut keperluan dan perbaiki kelemahan pada subjek lain.

Kelebihan #8 – Tuisyen Di Rumah Lebih Selesa

Keselesaan adalah perkara penting kalau mahukan anak belajar dengan lebih baik. Tahap keselesaan pula tak sama. Ada anak atau pelajar yang suka belajar dalam suasana senyap sunyi, ada pula suka membuat ulangkaji dan menelaah pelajaran dengan kehadiran muzik lembut, dan ada pula lebih seronok untuk belajar jika ada teman.

Keselesaan seperti ini boleh diwujudkan dengan home tuition kerana ia melibatkan seorang dua anak atau pelajar. Berbeza dengan berada di kelas tuisyen yang telah ditetapkan peraturan tertentu selain perlu memenuhi keselesaan secara am untuk semua pelajar.

Kelebihan #9 – Boleh Tukar Tenaga Pengajar/Tutor Tuisyen

Ada beberapa syarikat yang sediakan servis menyediakan guru atau tutor tuisyen di mana ibubapa dan pelajar boleh pilih dan tukar jika didapati kurang sesuai. Anda tak boleh buat perkara ni di sekolah sesuka hati.

Sepertimana di sekolah, anak-anak ada guru kesukaan atau kegemaran mereka sendiri. Jadi, teknik sebegitu cuba dipraktikkan dalam kelas tuisyen di rumah. Pastinya jika anak mendapat perhatian daripada guru tuisyen yang mereka suka, prestasi dalam subjek pelajaran tertentu mesti akan nampak perubahan.


Jadi bagaimana?

Kami harap, anda dah pun tahu beberapa kelebihan dan juga kebaikan yang ada pada tuisyen di rumah atau home tuition ini.

Ia telah menjadi pilihan ramai ibubapa yang mempunyai masa yang terhad, dan sangat sibuk dengan kerjaya; tetapi pada masa yang sama mahukan pendidikan dan pelajaran anak mereka mendapat perhatian terbaik.

Tahap perkembangan pendidikan anak-anak sewajarnya dipandang serius ibubapa.

Adanya home tuition ini, ibubapa akan lebih terdorong untuk sama-sama dengan guru dan tutor tuisyen memastikan anak atau pelajar berjaya memperbaiki kelemahan yang ada terutama bagi subjek-subjek yang perlukan pemahaman yang lebih.

Kita berusaha, apapun semua usaha ini takkan dapat berjaya andai kita tak memastikan bahawa tindakan kita adalah kerana Allah S.W.T. Ilmu itu milik Allah, maka doakan agar usaha untuk pertingkatkan ilmu mendapat redha Allah.

Anda Tutor Profesional Yang Ingin Membina Kerjaya & Legasi?

ANDA TUTOR PROFESIONAL YANG INGIN MEMBINA KERJAYA & LEGASI?

Job Tuisyen khas untuk anda 😃

Training dan Coaching disediakan ⭐️⭐️⭐️

🏠 Area Johor

1. Bandar Baru Uda, Johor Bahru | Mandarin (Darjah 4) | Rabu (8 Malam)

2. Nong chik , Johor Bahru | Fizik SPM

3. Taman Nusa Idaman, Nusajaya | Bahasa Melayu (PT3) | Isnin (9.30 Malam-10.30 Malam)

4. Bandar Pulai Jaya, Skudai | English (UPSR & Darjah 4), Bahasa Melayu (Darjah 4) |English – Selasa (6 Petang-7 Petang), Bahasa Melayu – Selasa (7 Petang-8 Petang) | Mahu Cikgu SK Tamil

5. Taman Sri Pulai Perdana 2, Skudai | Sains (Darjah 3 & Darjah 6) | Isnin, Selasa, Jumaat (5 Petang) | Mahu Cikgu Sekolah

6. Taman Pelangi, Johor Bahru | Bahasa Mandarin (Kindergarten) |Sejam selepas Pukul 2

7. Taman Suria, Johor Bahru | Komputer Sains (SPM) | Masa dan Hari Boleh Bincang

8. Taman Sri Pulai Perdana, Skudai | Bahasa Melayu, English (Tingkatan 4) | Hari Boleh Bincang (8 Malam)

9. Taman Skudai Ria, Skudai | Bahasa Melayu, English (Tingkatan 2) | Jumaat / Sabtu (Pagi)

10. Teluk Ramunia, Pengerang | Bahasa Melayu, English, Sejarah, Sains, Matematik (SPM) | Hari boleh bincang (Selepas 4 Petang)

11. Sekolah Menengah Hidayah, Johor | Fizik (Tingkatan 4) | Jumaat / Sabtu (8 Pagi)

12. Apartment Seri Pahlawan Johor Bahru (dekat SIGS) | BM,BI,Math,Sains UPSR

13. Taman Maluri Ulu Tiram, Mengaji bapa tunggal dan 2 anak 6 dan 8 tahun , Nak Ustaz

14. Seri Gading Batu Pahat , Mengaji dewasa 46 tahun, Nak Ustazah

15. Taman Bukit Perdana Batu Pahat, Mengaji dewasa 50 tahun, Nak Ustazah

🏠 Area Selangor

1. Taman Sri Gombak, Batu Caves / BM (Form 1 & Darjah 2) / Isnin @ Selasa Malam

2. Sekolah Berasrama Penuh Integrasi Rawang Bandar Tasik Puteri/BM Form 1 / Sabtu@Ahad pagi

3. Kota Kemuning / Mengaji Ibu & Anak / Weekday ( Malam ) / Nak Ustazah

4. Seksyen 22 Shah Alam / Mengaji dewasa / Ahad 2-5 petang / Nak Ustazah

5. Seksyen 7 Shah Alam / Mengaji dewasa / Sabtu 10-11 pagi @ weekday pagi / Nak Ustazah

6. Sentul / Mengaji dewasa/ Selasa 9-10 malam / Nak ustaz

7. Selayang / Mengaji family 4 orang / weekdays malam / Nak ustaz

🏠 Area Utara (Penang, Perak, Kedah)

1. Taman Jernih, Bukit Mertajam, Penang | Bahasa Arab (PT3) | Isnin/Selasa/Rabu/Khamis (8.30 Malam – 9.30 Malam) | Mahu Ustaz

2. Persiaran Amanjaya 5, Sungai Petani, Kedah | English Darjah 4, Sains (Tingkatan 2), Add Math (Tingkatan 4) | Masa & Hari boleh bincang | Mahu Tutor Perempuan

3. Taman Megah 3, Sitiawan, Perak | Mengaji, Iqra’ (Darjah 1) | Sabtu (9 Pagi – 10 Pagi) | Mahu Ustazah

BERMINAT ❓
PM 013-7517348 🙋

#YakinSebelumBerjaya
#CMNAcademy
#TutorProfesionalMalaysia
#SalamLailatulQadr

[Training of Tutor] Funtastic Sains & Matematik STEM Approach

Manfaat yang anda Akan perolehi dalam Bengkel *Training of Tutor* kali ini?

☑Bagaimana Jadi Tutor Sains & Matematik Yang Menarik & Disukai Pelajar
☑Teknik Pengajaran Gaya ‘Fun-Learning’
☑Mengajar Cara Terkini Mengikut STEM & PAK21

 

Modul ini juga telah digunakan untuk training guru-guru di bawah PPD Rompin dan PPD Kuala Selangor 😃

Maklumbalas Pegawai PPD

Maklum balas Pegawai PPD Kuala Selangor, Tuan Azmil berkata, ” Guru – guru sangat seronok dengan aktiviti yang dikendalikan oleh warga CMN Academy. Apabila guru – guru seronok, mereka pasti akan merasa gembira untuk kongsikannya kepada murid – murid mereka, nescaya murid – murid akan semakin bersemangat untuk belahar. Selain itu, guru – guru perlu sentiasa ada semangat untuk meningkatkan diri kearah yang lebih baik, mengajar lebih kearah fun-learning tetapi tetap ada kaitan dengan pembelajaran”.

Maklum balas daripada Guru Sains SRI Integrasi Al-Amin, Bukit Beruntung, Puan Ema berkata, mereka amat rasa seronok dengan pelbagai ilmu baru yang diperoleh daripada pihak CMN Academy yang membuatkan pelajar seronok untuk dibelajar. Selain itu, mereka bukan sahaja gembira dengan sesi pembelajaran ini, malah terharu kerana ia dapat meningkatkan tahap akademik dan juga paling penting, adab dan akhlak.

Maklum balas Pegawai daripada PPD Rompin, Puan Zarina berkata, guru dapat alami sendiri pengalaman dan belajar mengenai projek based-learning ini dengan lebih baik dan fahami dengan lebih mendalam seterusnya keyakinan meningkat untuk dikongsikan kepada guru – guru yang lain. Di samping itu, beliau teruja dengan coach – coach yang telah melatih guru – guru secara percuma, dan berharap agar guru – guru dapat mencontohi dan mengpraktikkan kepada murid – murid.

Maklum balas daripada Guru SK Putrajaya Precint 8 (2), Puan Mazui pula berkata, murid – murid amat seronok dengan aktiviti kerana mereka lebih suka hands on. Berdasarkan pengalaman tersebut, ia dapat membantu mereka untuk menjawab soalan – soalan peperiksaan kerana mereka sendiri telah merasai eksperimen yang telah dijalankan. Justeru itu, ia dapat membantu murid – murid untuk menerokai benda tersebut dengan pendedahan terhadap sistem pembelajaran abad yang ke-21 iaitu STEM.

Maklum balas Guru PPD Kuala Selangor, Cikgu Suhaila berkata,beliau mendapat banyak idea untuk menggalakkan murid – murid menjalani sesi pembelajaran mengikut sistem pembelajaran abad yang ke-21 melalui STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics). Selain itu juga, teknik 4C yang diajar oleh Tuan Cik Isa, Coach Mohd Noor dan juga Sir Rajinder sangat menggalakkan bagi tenaga pengajar bagi mewujudkan pembelajaran yang menyeronokkan didalam kelas.


Maklum balas Guru PPD Kuala Selangor berkata,”benda yang simple mampu member hasil yang sangat banyak. Selain itu, terdapat banyak cara untuk kira jisim tetapi di sekolah, murid – murid hanya tertumpu kepada cara yang sedia ada yang mana, ia menutup pemikiran murid – murid terhadap banyak lagi cara yang ada”.

 

INFO *Training of Tutor* #TOT2019
.
Tarikh: 28 Mei 2019
Masa: 10:00am – 5:00pm
Tempat: Pejabat Pengurusan CMN Education Group, Reko Sentral Kajang, Selangor.

 

Tempat Amat Terhad!

Hanya ada 5 kekosongan saja lagi!

Anda berminat nak daftar?

Whatsapp ‘TOT_Nama penuh’ ke 013-7153776

[Sains UPSR] Apa Yang Pelajar Perlu Ingat Dalam Tajuk Asid & Alkali?

Sains UPSR: Apa Yang Pelajar Perlu Ingat Dalam Tajuk ASID DAN ALKALI

Di bulan puasa ini, pelajar selalu hilang Fokus.. Semalam semasa Cikgu berbincang soalan-soalan Sains Pertengahan Tahun, ada pelajar yang tidak dapat membezakan ASID DAN ALKALI…

 

Maka dengan itu, Cikgu nak kongsikan Nota PENTING yang perlu dingati oleh murid-murid dalam tajuk ASID DAN ALKALI berserta latihan.. Semoga guru-guru serta pelajar-pelajar dapat menggunakannya tips-tips ini dalam peperiksaan UPSR nanti…

💉. Mendefinisi Secara Operasi Sifat Kimia Bahan

☢ Bahan ASID adalah bahan yang dapat menukarkan warna kertas litmus BIRU kepada MERAH

☢ Bahan ALKALI adalah bahan yang dapat menukarkan warna kertas litmus MERAH kepada BIRU

☢ Bahan NEUTRAL adalah bahan yang TIDAK dapat menukarkan warna kertas litmus

💉.. 2 Kaedah Menguji Sifat Bahan

⚛ Menguji dengan Kertas Litmus

⚛ Menguji dengan Merasa bahan Makanan

💉. Rasa Makanan Mengikut Sifat Bahan

a. ASID

💋 Rasa MASAM

🚏Contoh Makanan : Lemon, Nenas, Oren, Tomato

b. ALKALI

💋 Rasa PAHIT

🚏Contoh Makanan : Terung, Peria, Badam, Serbuk Penaik

c. NEUTRAL

💋 Rasa MANIS, MASIN dan TAWAR

🚏Contoh Makanan : Gula, Garam, Madu, minyak masak

💉 Formula DISAMBALKALI

disa MB alkali
………⇆

⚠ MERAH ➝ BIRU = ALKALI

⚠ BIRU ➝ MERAH = ASID

⚠ TIADA PERUBAHAN = NEUTRAL

Soalan-soalan yang sering ditanya dalam kertas 1 atau Kertas 2 SAINS biasanya menguji kemahiran murid untuk MENGINGATI rasa makanan mengikut sifat bahan dan dapat mengenalpasti perubahan warna kertas litmus