Kenapa Anda Pilih Kerjaya Sebagai Pendidik?

Biasa bila kita ditanya
“Kenapa pilih kerjaya sebagai pendidik?”
“Kenapa nak jadi tutor atau guru?”
“Kenapa nak buka bisnes tuisyen atau bisnes pendidikan lain?”

Klise jawapan… “Nak bantu pelajar, nak bantu ibu bapa, nak bantu ummah, nak ubah pelajar jadi lebih berjaya”

Biasa anda berfikir…
Bagaimana anda nak ubah pelajar?

Tapi…Pernah tak anda terfikir…
Anda dulu yang perlukan perubahan sebelum dapat merubah pelajar!

Jom kita bincangkan Apa sebenarnya perubahan yang perlu & wajib kita lakukan bila kita bergelar pendidik atau usahawan pendidikan.

Jam 4.30 petang ini tau, hanya di Fb Page Tutor Profesional Malaysia!

Kami juga akan umumkan penutupan promo earlybird untuk STPM2019!

Anda dah mendaftar ke Simposium Tutor Profesional Malaysia kali ke-5 ni?

Jika belum… daftar laju2 sebab petang ni kami akan TAMATKAN PROMO EARLYBIRD!

Harga dah lain lepas ni.

Jumpa dalam LIVE petang ni, ok? 😉

#SimposiumTutorProfesionalMalaysia
#pendidik
#tutor
#guru
#tadika
#usahawanpendidikan
#usahawantuisyen
#FromLEGENDtoLEGACY

Protected: Formula 1: Tutor Ber’IMPAK OPTIMA’ (Reinvent)

This content is password protected. To view it please enter your password below:

Dua Bulan Lagi Nak Exam, Result Masih D. Apa yang Ibu Ini Lakukan?

Kisah ini bermula apabila Puan Fiza mendapatkan anak beliau, Zaquan mempunyai masalah dalam mata pelajaran Bahasa Inggeris.

Keputusan yang kurang memberangsangkan menyebabkan ibu ini telah menghantar Zaquan ke dua pusat tuisyen.

Namun masih tiada perubahan dalam keputusan anaknya. Hatinya terdetik ketika ibu kepada kawan anaknya memaklumkan bahawa dia mengambil home tuition dan menyebabkan keputusan anaknya meningkat.

Dari situ, beliau cuba untuk mencari home tuition melalui Google dan CMN Academy adalah antara carian yang teratas.

Setelah beliau melakukan survey dan melihat feedback yang memberansangkan, Puan Fiza meluahkan perasaan berkenaan keadaan anaknya yang mempunyai keputusan yang kurang memberansangkan dan hanya tinggal 2 bulan sahaja untuk membuat persediaan peperiksaan UPSR.

Pihak kami cuba membantu dengan sedia upaya dan berkata tiada apa yang mustahil dan itu menaikkan semangat beliau.

Pada masa yang sama juga, Puan Fiza cuba untuk mencari home tuition yang lain, tetapi salah satu home tuition tersebut berpendapat agak sukar untuk membantu anaknya kerana hanya tinggal 2 bulan sahaja untuk membuat persiapan peperiksaan.

Selepas itu, pihak kami menemukan Puan Fiza dengan Cikgu Seriyana yang sesuai dengan permintaannya.

Kemudian Alhamdulillah anak beliau berpuas hati dengan home tuition selepas ditanya untuk memilih samaada pusat tuisyen atau home tuition kerana baginya jika berada di pusat tuisyen, guru tidak dapat tumpukan pada setiap seorang pelajar. Jadi dengan home tuition tutor dapat menumpukan sepenuhnya dengan adanya konsep one to one bersama dengan pelajar

Pada mulanya Cikgu Seriyana cuba untuk menarik minat dan cuba untuk matchkan apa yang pelajar perlukan, seperti bagaimana tahap pembelajaran pelajar dengan membuat latihan dan memberikan matlamat cara untuk score dalam peperiksaan.

Selepas dalam masa 2 bulan bersama home tuition, sudah nampak peningkatan dalam pembelajaraan serta Peperiksaan Percubaan UPSR dan berasa lebih yakin untuk menjawab dalam UPSR. Puan Fiza juga berasa lebih lega dengan peningkatan prestasi anaknya.

Kami amat menghargai usaha adik Zaquan dan Danish dan kami telah menganugerahkan ‘Special Mention’ kepada mereka.

Akhir kata, kita dapat lihat usaha seorang ibu untuk memberikan yang terbaik untuk anak-anak beliau. Selagi adanya usaha yang kuat, tiada yang mustahil untuk dicapai. Kami mengucapkan kejayaan untuk adik Zaquan dan Danish dalam peperiksaan.

Tahniah dan semoga mendapat 6A dalam UPSR!

 

 

 

Profile Cikgu Seriyana:

 

Untuk info lanjut berkenaan Home Tuition Mentoring boleh klik di CMN Academy Home Tuition

 

Sibuk Bersukan Punca Adam Tertinggal Dalam Pelajaran. Apakah Yang Membuatkan Beliau Bangkit Kembali?

Hi Assalammualaikum dan Selamat Sejahtera,

 

Kami ingin kongsikan bagaimana Adam berjaya menunjukkan peningkatan yang memberangsangkan dalam subjek Matematik dan Sains PT3.

Nik Adam atau lebih mesra disapa Adam merupakan pelajar tingkatan 3 di Sekolah Agama Menengah Hulu Langat (SAM10) di mana Adam bakal menduduki peperiksaan PT3 tidak lama lagi. Sepanjang berada di asrama, adam banyak ketinggalan beberapa kelas kerana sering terlibat dalam aktiviti luar seperti sukan bola sepak.

Adam menambah , dia mendapat keputusan gagal dalam subjek Matematik dan Sains pada peperiksaan terdahulu. Bahkan lagi, subjek yang lain juga mendapat keputusan gagal ekoran terlibat dengan aktiviti luar.

Ingin mengetahui kisah adam yang selanjutnya , boleh tonton video dibawah ya

The Power Of Branding As Professional Tutor

Build your own brand in the field of Tuition

Tutor which has its own brand is more easily trusted and considered to have credibility.

The findings and observations show that Tutor which has a brand name in this field is more easily remembered by their clients than those without any brand.

It will be perceived as you are serious and committed in building a legacy in the field of education.

Not only that, it is easier for the client to recommend your service to others, including family, friends and relatives.

If you want to create branding make sure that there are appropriate keywords that relate to the service you offer such as Home Tuition, Private Tuition, Tuition Centre, Tuition Academy, and so clients easily can identify the service you offer.

You can also use the brand names like ‘Teacher Patel’ or ‘Tutor Aaron’ which will make you easier to be identified as a tuition teacher.

In addition, this will make it easier for prospective clients to search through Google and Facebook.

Logo is also important to reflect the business service and what you want to highlight. If you have the budget, you can hire a designer. Designers’ rates vary depending on the experience the designers have.

You can also get a great and affordable service from service providers like www.fiverr.com.

This will make it faster for any creative and professional service offered.

The trick is to find the service providers that have been long in service and that have lots of positive comments.

In order to use this service you need to have a credit card or debit card and PayPal accounts.

It would be more economical if you can design yourself, even simple ones, or get your acquaintance with designing skill to design for you.

If you focus on branding and raise your image as a provider of a professional Home Tuition service, clients will be willing to pay more than if you do not have the branding. This will give the perception as if you have a company.

Tagline is also important to reflect your service. Select a tagline that reflects your services and focus to help students such as our tagline; ‘Beyond Expectation Learning’.

If you want to get a general idea for your tagline, look through the search engine Google for ‘educational tagline’. Do not copy exactly the tagline by others.

Customize it with your tuition service and the benefits you want to highlight.

With the right techniques and proper branding your target clients may also be determined.

Join Tutors and Tutorpreneurs from all over Malaysia at Simposium Tutor Profesional Malaysia.

Be Legend to build your own Legacy in education field!

How To Be Successful Private Personal Tutor?

How to Be Successful Private Tutor for Home Tuition & Online Tuition

 

There are many advantages of becoming a home tutor for students. There are no special qualifications for everyone who wants to be one. All former teachers, or with any particular specialty in a subject can really become a private tutor. You don’t have to be a teacher in order to be able to tutor home students. It doesn’t have to be a school lesson either. You can engage into home tuition in order to teach music, computing, dance or even drawing and other fine arts.

 

Many teachers use home tuition as a supplementary work during their academic years. Others choose private tutoring as their main, exclusive field of working since they feel they can contribute more efficiently into a student’s progress and studies. No matter your reasons, becoming a private tutor can be quite rewarding in every professional or personal aspect.

 

Are You Qualified to Become Home Tutor?

Considering you only have to deal with one student at a time, you need to develop a friendly and professional manner at the same time. Children are often misunderstood home tuition into believing that they do not owe you respect. This is why, you have to let them know that you are a teacher like everyone else and that you demand their focus and respect.

You have to be motivational towards all your students and make them want to improve their skill and knowledge. This is something they have chosen to do therefore you must keep them interested at all times. Being a home tutor means that you can be patient and persistent towards all your students.

 

Learn new tricks and methods to maintain their interest and become their most favourite teacher of all times. Home tuition is not a stable job, therefore you have to be successful and efficient in order for people to continue and choose you. Become the most successful and beloved private tutor and let your job speak for itself.

Location of Home Tuition

Being a home tutor also means you get to choose where the lessons will take place. If you prefer your own space, then you can have your students come to you. Alternatively, you don’t have to rent a bigger house or a professional office. You can just go where needed. This will give you the chance of getting out of your home more often.

 

How about Online Tuition?

Online tuition is the process of a tutor teaching a student remotely using electronic, internet-ready devices in order to communicate and work collaboratively. Tutors will typically use internet based communication software such as Skype and collaborative workspaces such as Google documents. The communication software allows students and tutors to communicate in an audio-visual capacity whilst the collaborative workspaces allow the tutors to display information, track progress and assess the learning of the student.

Move Forward

Home tuition has become so popular, that there are many tutors looking for students. Become a successful home tutor and make this your main job.

By joining any of the agency or company, you increase your professional prestige and open up into a whole new marketplace.

Boboiboy The Movie 2..Ada Kaitan Dengan Tutor?

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua..

 

Haaaaaa… Semua tutor dah tengok ke BOBOIBOY The Movie 2? Amacam best tak? Bagi tutor yang ada anak-anak mesti dipaksa anakkan untuk tengokkan?

Sebenarnya, banyak je manfaat yang boleh kita dapat daripada cerita Boboiboy ni.

Lagi-lagi kalau dapat kaitkan dengan dunia tutoring. Coach Amir dan Coach Isa ingin kongsikan apa pengajaran yang boleh kita ambil sebagai seorang tutor sukses yang sentiasa dahagakan ilmu untuk jadi yang terbaik.

Antara manfaat yang boleh kita dapat daripada cerita Boboiboy dalam dunia tutoring ialah :

  1. Tutor perlu meningkatkan diri untuk menjadi lebih berjaya dan jangan duduk dalam zon yang selesa
  2. Bergabung dengan orang lain untuk berkongsi dan bertukar pendapat untuk mendapatkan idea yang menarik
  3. Tutor kena berani menghadapi perubahan untuk lebih maju ke hadapan

 

Sebenarnya, banyak lagi manfaat yang kami kongsikan dalam video tersebut.

Anda ingin tahu lebih lanjut? Boleh klik video yang kami kongsikan di bawah ini :

Semoga apa yang kami kongsikan ini dapat membantu tutor-tutor yang berada di luar sana..

Ingin menjadi tutor yang hebat?

Yakin Sebelum Berjaya!

‘Card Games’ Bersama Cikgu Zaijuhasriza

PROSES HIDUP HAIWAN

 

Hai adik-adik! apa khabar?

Macam mana belajar? Mesti penatkan…

Harini, akak nak kongsikan satu permainan supaya pembelajaran adik-adik jadi lebih menarik walaupun adik-adik penat belajar bertungkus lmus. Haaa mari hilangkan stress dengan bermain bersama-sama cikgu.

Nak tahu lebih berkaitan dengan topik Proses Hidup Haiwan Funtastic kita bermain sambil belajar.Tak payah nak stress-stress.

http://Tuisyenfreetrial.wasap.my

 

Untuk info lanjut berkenaan Home Tuition dan Online Tuition mohon whatsapp “Nama_PersonalTuition” ke 011-1577 5761 CMN

 

CMN Academy (Facebook)
https://www.facebook.com/cmnacademyhometuitionmentoring/

CMN Academy (Youtube)
https://www.youtube.com/channel/UCw_opwBM2PCm1WHvkaALh5g

Fenomena Tutor Berilmu. Anda Pernah Dengar?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.
Bagaimana kerjaya tutor anda?
Saya nak kongsikan kelebihan menjadi tutor yang berilmu.
Apa kelebihannya?
Kita dapat huraikan dari perkataan TUTOR itu sendiri.
T – TIME
Bila tutor ada ilmu, dia boleh bahagikan dan susun masa dengan baik supaya dapat jaga kredibiliti dan pandangan klien kepadanya. Tutor juga boleh buat keputusan samada nak menjadi tutor secara part-time atau full-time mengikut kesesuaian masa sendiri.
U – UNDERSTAND
Ilmu yang betul boleh buatkan tutor lebih mudah faham tentang jenis pelajarnya, samada cara belajar ataupun cara penerimaan suatu pembelajaran, supaya dapat sesuaikan cara pengajaran dengan pelajar tersebut agar impaknya terasa dan kita tak syok sendiri.
T – TARGET
Dengan ilmu, anda akan tahu bagaimana nak nampak, set dan usaha untuk capai target. Target anda dan target untuk pelajar. Samada dari segi markah, peningkatan prestasi, target kewangan anda, dan kelas yang anda nak mengajar.
O – OBSESSIVE
‘Obses’ dengan kerjaya mengajar atau biasa kita lembutkan sedikit bahasanya dengan perkataan ‘passionate’ akan buatkan kita mengajar sepenuh hati. Dengan ilmu, kita akan tahu bagaimana nak perbaharui, betulkan dan setkan niat yang betul.
R – RARE
Jika anda tutor yang berilmu dan sentiasa menuntut ilmu, anda bukan tutor yang ‘biashe-biashe’. Anda dah di tingkat yang Luar Biasa.
Jadi… jangan berhenti mencari dan aplikasikan ilmu yang dipelajari, supaya anda akan jadi antara Tutor yang Fenomena di Malaysia atau lebih jauh lagi.
Oh ye… terlanjur bercakap tentang Fenomena…
Ingat lagi tak pada buku yang banyak membantu tutor seluruh Malaysia dalam pembinaan kerjaya sebagai tutor dan ada yang gunakan sebagai pembakar semangat?
Tajuknya Fenomena Home Tutor Beyond Expectation.
Anda sudah miliki buku ini?
Belum?
Kalau belum, saya cadangkan anda cepat2 dapatkan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2019 (PBAKL2019), di Booth 3114 (Booth SifufBads).
Sebab, itu adalah stok terakhir!
Kami belum ada rancangan untuk cetakan seterusnya.
Lagipun, khas untuk PBAKL2019 saja kami ada bagi Bonus Istimewa danBaucer Percuma!
Ada juga baucer diskaun untuk hadiri Bengkel ‘Beyond Expectation Tutor’.
Maklumat lanjut untuk Bengkel BET boleh klik DI SINI.

Bagaimana Menjadi Pendidik Yang Diingati Sepanjang Hayat..?

Bagaimana Menjadi Pendidik Yang Diingati Sepanjang Hayat..?

 

Guru merupakan ibubapa untuk pelajar bila di sekolah, kenapa? kerana guru yang bertanggungjawab untuk menjaga pelajar sekolah dan mendidik mereka. Di setiap sekolah mempunyai guru disipline, guru besar, guru sukan dan pelbagai lagi, setiap guru di sekolah mempunyai cara mereka tersendiri untuk membuatkan pelajar sekolah suka belajar dengan guru tersebut. Pada zaman sekarang, terdapat segelintir pelajar sekolah yang tidak berdisiplin kerana pelajar itu menghadapi “stress” dengan guru di sekolah ataupun dengan ahli keluarga di rumah.

 

Di sebabkan itu guru di sekolah memainkan peranan penting untuk membuat pelajar tersebut berdisiplin. Susah nak jadi guru? Sebab apa? Sebernya menjadi seorang guru tidak begitu mudah dan mempunyai cabaran dan dugaan. Oleh itu, kita boleh lihat guru sekolah di setiap sekolah mempunyai teknik mereka tersendiri, ada yang tegas, ada yang membuat pelajar mereka seperti kawan-kawan, ada yang membuat lawak semasa mengajar dan pelbagai lagi. Itu adalah satu teknik yang boleh membuatkan seorang guru diingati oleh pelajar sekolah mereka.

 

Guru lain perlulah memerhati dan mengambil teknik yang betul dan positive terhadap guru lain di sekolah sebagai contoh untuk meningkatkan lagi teknik mengajar dan mendidik pelajar sekolah. Ada segelintir guru yang tidak mengambil berat terhadap anak murid mereka kerana bagi mereka ia menyusahkan dan bukan tanggungjawab mereka? Disebabkan itulah akan menyebabkan pelajar sekolah makin kurang berdisiplin dan akan terjebak dengan gejala sosial dan sebagainya. Untuk pengetahuan lebih lanjut tentang “Bagaimana Menjadi Pendidik Yang Diingati Sepanjang Hayat?” Boleh tekan video di bawah untuk lebih info :-

 

 

 

 

 

 

STEM? APA ITU STEM?!

 

 

STEM sudah bermula di Malaysia beberapa tahun lalu di Malaysia dan maksud di sebalik perkataan STEM ialah Science Technology Engineering Mathematics (STEM).

Terdapat beberapa konsep pembelajaran STEM iaitu lebih rasa minat dan seronok kerana STEM ini memudahkan cara pembelajaran untuk membantu pelajar untuk lebih memahami konsep serta aplikasi dalam subjek seperti Sains dan Matematik.

Pembelajaran STEM sangat penting untuk meningkatkan kembali minat pelajar terhadap subjek ini dan seterusnya menjadi ‘innovator’ pada masa hadapan.

Salah satu pedagogi STEM mementingkan elemen 4C dalam Pembelajaran Abad Ke-21 iaitu ‘Collaboration’ ‘Creativity’ ‘Communication’ dan ‘Critical Thinking’ yang penting untuk kemahiran mereka di alam kerjaya kelak .    

 

 

 

 

PROJECT-BASED LEARNING SCIENCE (TOPIC: SOLAR SYSTEM)

 

 

“Learn by doing.” This is the type of experience that great teachers strive to facilitate for students. Many educators have heard about, or maybe even witnessed, how project-based learning (PBL) can engage a broader range of learners and promote workplace skills.