‘Card Games’ Bersama Cikgu Zaijuhasriza

PROSES HIDUP HAIWAN

 

Hai adik-adik! apa khabar?

Macam mana belajar? Mesti penatkan…

Harini, akak nak kongsikan satu permainan supaya pembelajaran adik-adik jadi lebih menarik walaupun adik-adik penat belajar bertungkus lmus. Haaa mari hilangkan stress dengan bermain bersama-sama cikgu.

Nak tahu lebih berkaitan dengan topik Proses Hidup Haiwan Funtastic kita bermain sambil belajar.Tak payah nak stress-stress.

http://Tuisyenfreetrial.wasap.my

 

Untuk info lanjut berkenaan Home Tuition dan Online Tuition mohon whatsapp “Nama_PersonalTuition” ke 011-1577 5761 CMN

 

CMN Academy (Facebook)
https://www.facebook.com/cmnacademyhometuitionmentoring/

CMN Academy (Youtube)
https://www.youtube.com/channel/UCw_opwBM2PCm1WHvkaALh5g

Fenomena Tutor Berilmu. Anda Pernah Dengar?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.
Bagaimana kerjaya tutor anda?
Saya nak kongsikan kelebihan menjadi tutor yang berilmu.
Apa kelebihannya?
Kita dapat huraikan dari perkataan TUTOR itu sendiri.
T – TIME
Bila tutor ada ilmu, dia boleh bahagikan dan susun masa dengan baik supaya dapat jaga kredibiliti dan pandangan klien kepadanya. Tutor juga boleh buat keputusan samada nak menjadi tutor secara part-time atau full-time mengikut kesesuaian masa sendiri.
U – UNDERSTAND
Ilmu yang betul boleh buatkan tutor lebih mudah faham tentang jenis pelajarnya, samada cara belajar ataupun cara penerimaan suatu pembelajaran, supaya dapat sesuaikan cara pengajaran dengan pelajar tersebut agar impaknya terasa dan kita tak syok sendiri.
T – TARGET
Dengan ilmu, anda akan tahu bagaimana nak nampak, set dan usaha untuk capai target. Target anda dan target untuk pelajar. Samada dari segi markah, peningkatan prestasi, target kewangan anda, dan kelas yang anda nak mengajar.
O – OBSESSIVE
‘Obses’ dengan kerjaya mengajar atau biasa kita lembutkan sedikit bahasanya dengan perkataan ‘passionate’ akan buatkan kita mengajar sepenuh hati. Dengan ilmu, kita akan tahu bagaimana nak perbaharui, betulkan dan setkan niat yang betul.
R – RARE
Jika anda tutor yang berilmu dan sentiasa menuntut ilmu, anda bukan tutor yang ‘biashe-biashe’. Anda dah di tingkat yang Luar Biasa.
Jadi… jangan berhenti mencari dan aplikasikan ilmu yang dipelajari, supaya anda akan jadi antara Tutor yang Fenomena di Malaysia atau lebih jauh lagi.
Oh ye… terlanjur bercakap tentang Fenomena…
Ingat lagi tak pada buku yang banyak membantu tutor seluruh Malaysia dalam pembinaan kerjaya sebagai tutor dan ada yang gunakan sebagai pembakar semangat?
Tajuknya Fenomena Home Tutor Beyond Expectation.
Anda sudah miliki buku ini?
Belum?
Kalau belum, saya cadangkan anda cepat2 dapatkan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2019 (PBAKL2019), di Booth 3114 (Booth SifufBads).
Sebab, itu adalah stok terakhir!
Kami belum ada rancangan untuk cetakan seterusnya.
Lagipun, khas untuk PBAKL2019 saja kami ada bagi Bonus Istimewa danBaucer Percuma!
Ada juga baucer diskaun untuk hadiri Bengkel ‘Beyond Expectation Tutor’.
Maklumat lanjut untuk Bengkel BET boleh klik DI SINI.

Bagaimana Menjadi Pendidik Yang Diingati Sepanjang Hayat..?

Bagaimana Menjadi Pendidik Yang Diingati Sepanjang Hayat..?

 

Guru merupakan ibubapa untuk pelajar bila di sekolah, kenapa? kerana guru yang bertanggungjawab untuk menjaga pelajar sekolah dan mendidik mereka. Di setiap sekolah mempunyai guru disipline, guru besar, guru sukan dan pelbagai lagi, setiap guru di sekolah mempunyai cara mereka tersendiri untuk membuatkan pelajar sekolah suka belajar dengan guru tersebut. Pada zaman sekarang, terdapat segelintir pelajar sekolah yang tidak berdisiplin kerana pelajar itu menghadapi “stress” dengan guru di sekolah ataupun dengan ahli keluarga di rumah.

 

Di sebabkan itu guru di sekolah memainkan peranan penting untuk membuat pelajar tersebut berdisiplin. Susah nak jadi guru? Sebab apa? Sebernya menjadi seorang guru tidak begitu mudah dan mempunyai cabaran dan dugaan. Oleh itu, kita boleh lihat guru sekolah di setiap sekolah mempunyai teknik mereka tersendiri, ada yang tegas, ada yang membuat pelajar mereka seperti kawan-kawan, ada yang membuat lawak semasa mengajar dan pelbagai lagi. Itu adalah satu teknik yang boleh membuatkan seorang guru diingati oleh pelajar sekolah mereka.

 

Guru lain perlulah memerhati dan mengambil teknik yang betul dan positive terhadap guru lain di sekolah sebagai contoh untuk meningkatkan lagi teknik mengajar dan mendidik pelajar sekolah. Ada segelintir guru yang tidak mengambil berat terhadap anak murid mereka kerana bagi mereka ia menyusahkan dan bukan tanggungjawab mereka? Disebabkan itulah akan menyebabkan pelajar sekolah makin kurang berdisiplin dan akan terjebak dengan gejala sosial dan sebagainya. Untuk pengetahuan lebih lanjut tentang “Bagaimana Menjadi Pendidik Yang Diingati Sepanjang Hayat?” Boleh tekan video di bawah untuk lebih info :-

 

 

 

 

 

 

STEM? APA ITU STEM?!

 

 

STEM sudah bermula di Malaysia beberapa tahun lalu di Malaysia dan maksud di sebalik perkataan STEM ialah Science Technology Engineering Mathematics (STEM).

Terdapat beberapa konsep pembelajaran STEM iaitu lebih rasa minat dan seronok kerana STEM ini memudahkan cara pembelajaran untuk membantu pelajar untuk lebih memahami konsep serta aplikasi dalam subjek seperti Sains dan Matematik.

Pembelajaran STEM sangat penting untuk meningkatkan kembali minat pelajar terhadap subjek ini dan seterusnya menjadi ‘innovator’ pada masa hadapan.

Salah satu pedagogi STEM mementingkan elemen 4C dalam Pembelajaran Abad Ke-21 iaitu ‘Collaboration’ ‘Creativity’ ‘Communication’ dan ‘Critical Thinking’ yang penting untuk kemahiran mereka di alam kerjaya kelak .    

 

 

 

 

PROJECT-BASED LEARNING SCIENCE (TOPIC: SOLAR SYSTEM)

 

 

“Learn by doing.” This is the type of experience that great teachers strive to facilitate for students. Many educators have heard about, or maybe even witnessed, how project-based learning (PBL) can engage a broader range of learners and promote workplace skills.

Nak Mengajar Mengaji Dan Kawal Kanak-Kanak Dalam Masa Sama Dengan Lebih Efektif?

Assalamualaikum.
Anda pernah alami isu bila mengajar kanak-kanak je… dorang main-main…
Tak fokus… Muka macam tak minat… Atau lari sana sini dalam kelas.
Anda sampai rasa geram, tapi nak marah anak orang pula… apatah lagi nak cubit atau rotan.
Nak denda kekadang kesian…
Tapi!
Pernahkah anda melihat ke cermin?
Menilai kembali orang di dalam cermin tersebut, adakah cara mengajar yang dibawa itu sesuai dan cukup menarik untuk kanak-kanak tertarik belajar? Adakah modul atau bahan bantu mengajar ada dibawa sekali, dan adakah benda tersebut sepatutnya memberi impak positif kepada fokus anak-anak tadi?
Kita selalu melihat kesilapan anak-anak, tapi kita jarang audit diri sendiri.
Jadi, kami ingin membantu anda untuk disedarkan dan improve cara pendekatan supaya lebih WOW semasa mengajar mengaji dan tajwid.
Kami menyeru anda untuk hadir ke Funtastic Tutor Workshop yang mana pada kali ini berfokus kepada Tajwid Infografik.
Program ini akan diadakan pada hari Sabtu ini, 16 Mac 2019 di Reko Sentral, Kajang.
Maklumat lanjut program dan sebarang pertanyaan dan pendaftaran boleh klik DI SINI.
Jumpa anda di sana untuk bersama berkongsi, tingkatkan ilmu dan skill.

“Anak Saya Pemalu, Disebabkan Itu Saya Ambil Home Tuition.”

“Anak Saya Pemalu, Disebabkan Itu Saya Ambil Home Tuition.”

Puan Anis sebagai ibu kepada anaknya menceritakan bagaimana beliau mengatasi masalah yang dihadapi oleh anaknya. Puan Anis memberitahu bahawa beliau dapat tahu mengenai Home Tuition CMN di Facebook. Sebelum Home Tuition puan anis berkata yang anaknya pergi ke pusat tuisyen, anaknya berkata yang dia tidak dapat memberi tumpuan dengan baik dan susah untuk bertanyakan soalan kerana beliau agak pemalu.

 

Disebabkan itu Puan Anis megambil Home Tuition untuk anaknya supaya selesa dan lebih fokus. Menurut Puan anis, tutornya sangatlah baik dan bagus kerana menyediakan bahan-bahan untuk sesi pembelajaran dan teknik pembelajaran yang berbeza dari biasa.

Baca lagi: Apakah Pembelajaran Yang Mampu Membantu Pelajar UPSR Belajar Dengan Mudah & Seronok?!

 

Puan Anis memilih Home Tuition lebih kerana menurut beliau sekiranya ada kecemasan seperti anaknya sakit, boleh tukar tarikh dan tidak rumit. Selain itu, Puan anis juga menyukai kerana anaknya berasa selesa dan mudah untuk berkomunikasi dengan tutor. Dari sudut jangkaan untuk tutor, Puan Anis tidak memilih kerana menurut beliau, semua orang mempunyai kelebihan masing-masing.

Sekiranya student tidak minat dengan tutor  tersebut maka apa yang di ajar oleh tutor susah untuk pelajar ingat dan faham. Manakala sekiranya pelajar itu minat dan suka dengan tutor tersebut maka lebih mudahlah untuk faham.

Kami Di CMN Academy  ingin mengucapkan terima kasih kepada Puan Anis kerana menggunakan perkhidmatan home tuition kami dan memberikan feedback yang amat baik dan positive kepada kami dan masyarakat yang lain.

Di sini kami menunjukan vedio tayangan feedback oleh Puan Aini :-

 

Untuk info lanjut mengenai Home Tuition untuk anak anda, boleh tekan button di bawah

 

Berhenti Home Tuition Kerana Tuisyen Sekolah! Lihat Kenapa Puan Ini Dapatkan Kembali Home Tuition Untuk Anaknya Dan Dapat Keputusan Cemerlang.

‘”Anak saya dapat 4A dalam percubaan UPSR!”

Selamat sejahtera Tuan dan Puan, hari ini kami ingin menceritakan kisah seorang ibu yang bernama Puan Wana yang mengambil perkhidmatan home tuition untuk anaknya.

Puan Wana merupakan seorang suri rumah  manakala suaminya berkerja sehingga waktu petang.

Sebelum ini Puan Wana telah mengambil perkhidmatan home tuition juga di CMN Academy, tetapi Puan Wana telah berhenti mengambil home tuition kerana beliau dapat tahu bahawa di sekolah anaknya mempunyai tuition tambahan selepas waktu sekolah.

Setelah berhenti Home Tuition, Puan Wana berkata bahawa prestasi anaknya di sekolah makin lama makin menurun dan keputusannya tidak meningkat, sehinggakan anaknya mendapat 1A 2B 1C 1D dalam exam yang lalu. Selepas itu, Puan Wana telah menghubungi pihak CMN Academy kembali untuk mengambil semula perkhidmatan home tuition untuk anaknya.

Home Tuition vs Tuisyen Sekolah

Oleh itu, anak Puan Wana berkata bahawa perbezaan antara home tuition dengan tuition di sekolah amat berbeza kerana di sekolah susah untuk berkomunikasi dengan guru kerana guru perlu melayan pelajar yang lain, berbeza dengan home tuition mudah untuk berkongsi pendapat dan bertanya soalan dengan mudah bersama tutor kerana ianya ‘face to face’ bersama tutor. Puan Wana pun bersetuju dengan anaknya kerana ianya lebih mudah untuk belajar dan ulang kaji bersama selain di sekolah sahaja.

Baca lagi: 5 Tip Belajar Di Rumah Dengan Efektif

Akhir Sekali, selepas Puan Wana mengambil perkhidmatan home tuition dengan pihak CMN Academy, beliau memberitahu kami bahawa prestasi anaknya meningkat dan dapat mencapai keputusan yang amat cemerlang dalam Peperiksaan Percubaan UPSR! Puan Wana berkata bahawa anaknya mendapat 4A 1B dalam exam percubaan UPSR.

Puan Wana juga memberi sedikit kata-kata, beliau berkata sekiranya ibu bapa yang berkemampuan disarankan mengambil perkhidmatan home tuition untuk anak-anak mereka kerana lebih mudah untuk faham dan mudah untuk berkomunikasi bersama Tutor.

Sekiranya tidak dapat mengambil semua subjekt tidak mengapa, Puan Wana juga hanya mengambil subjek anaknya yang lemah sahaja.

 

Kami Di CMN Academy ingin mengucapkan terima kasih kepada Puan Wana kerana menggunakan perkhidmatan home tuition kami dan memberikan feedback yang amat baik dan positive kepada kami dan masyarakat yang lain.

Untuk info lanjut mengenai Home Tuition untuk anak anda, boleh tekan button di bawah

[Online Tuition] Bakteria Pun Boleh Beri Manfaat Pada Manusia?

“BAKTERIA PUN BOLEH BERI MANFAAT KEPADA MANUSIA?”

Jom belajar Online Tuition Sains UPSR bersama dengan Dr Siti Fadilah Juhan (Tutor CMN Academy), secara santai beliau akan berkongsi tentang topik Microorganism yang ‘kebiasaannya’ keluar dalam ujian.

Live kali ini Cikgu Dila akan tunjukkan demonstrasi experimen yang berkaitan dengan tajuk dimana Cikgu Dila kongsikan juga bestnya belajar sains secara ‘fun learning’.

 


Nak dapatkan PERCUMA topik yang ada dalam Modul Funtastic Sains untuk anak anda??

Klik link ini & ikuti langkah seterusnya: Modul Sains STEM

Nak jadi tutor CMN?

Klik: Tutor Profesional untuk pendaftaran!

 

#funlearning
#STEM
#TopikTahun6Sains
#tutorprofesionalMalaysia
#FuntasticSAINS

From Ranking 30 To Number 1 In The Class!

Congratulations Pravinesh for the outstanding performance!

 

You have made tremendous improvement since we first met you!

Pravinesh is one of the students receiving personal coaching from our Tutor Team.

His mother, Madam Logeswary was worried with her son’s result in the final exam and seek our help for Pravinesh to improve, especially in BM & Mathemathics.

According to our tutor, Pravinesh’s main problem is his attitude & mindset..

He always pinned that Bahasa Melayu is the most difficult subject for him, and reluctant to do practices for this subject and Mathematics too.

However, after almost 1 year coaching by our tutor, he managed to correct his mindset and improved his attitude towards both subjects. He started showing gradually, improvement in result and ranking!

He really surprised his mom and us with his great achievement.

Before this, he ranked 2nd from the bottom 2 (ranking 30/31) , but wowww… in 2017, he leaped to the 1st ranking in class and got the Excellence Award from the Principal

He only managed to score grade C in Maths in 2016, but now he secured a grade B! Wowww….

His BM also improved a lot with his score of 90% for Paper 1 – Pemahaman and 75% for Paper 2 – Penulisan.

Bravo Pravinesh. We are very proud of you.
Keep it up dear!

We hope you are happy with the award. Please continue with your utmost and consistent effort for another glorious achievement .

For more information about Home Tuition Mentoring for success, please contact 019-4626840

Resource: CMN Blog

Ciri ciri Guru Best Yang Menjadikan Pelajar Fokus.

Ciri ciri guru best yang menjadikan pelajar fokus.

  1. Perwatakan menarik.

Perwatakan adalah penting untuk memastikan pelajar tidak bosan dalam kelas.dengan elemen ini pelajar akan tertunggu tunggu keunikan akan guru bawa dan juga secara umumnya menyukai perkara yang baru dan juga guru haruslah sentiasa mencuba membawa situasi yang baru dalam sesi pengajaran

  1. Memberi reward sekiranya mendapat jawab soalan.

Dengan cara memberi ganjaran kepada murid merupakan kaedah yang sangat berkesan untuk melatih murid untuk lebih semangat lagi pergi ke sekolah. Dengan ini murid tidak lagi merasa bosan dan sentiasa untuk pergi ke sekolah dan tiada lagi ponteng kelas. Dan selalunya murid ponteng kelas disebabkan murid merasa bosan, yang hanya di pikiran pelajar ialah belajar benda yang sama dan sebab itulah pelajar ponteng. Dengan cara memberi ganjaran ini merupakan kaedah yang sangat sesuai dan berkesan.

  1. Membuat tugasan / aktiviti diluar kelas.

Ketika selalu belajar di dalam kelas akan membuat pelajar bosan. Untuk memastikan pelajar tidak bosan, guru harus mengambil tindakan iaitu membuat tugasan luar. Kebanyakkan pelajar bosan apabila terperap atau selalu berada dalam kelas. Jadi dengan cara membuat aktiviti luar kelas dapat memberi impak besar untuk pelajar lebih berminat untuk ke sekolah.

  1. Komunikasi dan mudah.

Komunikasi merupakan kaedah penting kerana tanpa kita komunikasi dengan pelajar, akan menjadi lebih susah untuk berinteraksi dengan pelajar. Apabila guru pandai atau mahir dalam berkomunikasi, pelajar akan lebih selesa dan murid lebih menyukai guru yang senang untuk bercakap dengan pelajar dan tidak berasa malu apabila mempunyai sebarang persoalan

  1. Menggunakan sesuatu bahan menarik.

Dengan alat – alat bantu pelajar ini sangat membantu, sesuai untuk meningkatkan pengaruh guru kerana memang sangat menarik untuk mendalami apa mereka belajar. Dengan erti kata lain, guru jangan bergantung kepada buku sahaja, tetapi juga guru harus menggunakan elemen tersendiri untuk mengajar pelajar.

Kelebihan Belajar Bersama Tutor Terlatih Di Rumah Anda.

Kelebihan belajar bersama tutor terlatih di rumah anda.

Membimbing anak kita. Apabila tutor di rumah, dapat kita awasi untuk memastikan anak kita sentiasa dapat di rujuk kembali. Tutor merupakan seseorang yang dapat membimbing kita selain ibu bapa. Apabila di rumah anak anda dapat bimbingan lebih berbanding di sekolah kerana jika di sekolah tutor dapat membimbing anak kita tetapi masa yang di perlukan hanya sementara kerana di sekolah terdapat pelajar yang begitu ramai.

Memberi nasihat dan motivasi. Tutor adalah seseorang yang pemberi nasihat untuk memastikan kita sentiasa berjuang untuk kejayaan anak anda. Dan juga pemberi motivasi apabila kita mengalami kesusahan samada dalam akademi atau agama. Yang penting memastikan kita sentiasa ada peningkatan.

Lebih mudah berkomunikasi. Komunikasi merupakan hal yang paling penting dalam hal untuk berinterksi antara anak dan tutor. Lebih mudah berkomunikasi berbanding dengan di sekolah kerana apabila di rumah hanya antara anak anda dan tutor. Jika apabila di sekolah akan ada kekurangan komunikasi kerana terdapat ramai pelajar.

Lebih mudah cepat mengetahui kelemahan anak anda. Yang ini point yang paling penting kerana lebih mudah cepat mengetahui kelemahan anak anda. Kerana tutor ini tugasnya untuk mengajar anak anda sesuai dengan target. Sebagai contoh apabila anak anda tidak mahir dalam subjek matematik .Jadi, ada tutor di rumah lebih baik untuk memastikan kejayaan anak anda.

Kebergantungan tutor di rumah. Tempat bergantung juga penting sebagaimana pelajar apabila mempunyai masalah dan dapat di selesaikan dengan segera. Tutor berada di rumah lebih menyenangkan berbanding guru di sekolah kerana tutor di rumah dapat memberi masa sepenuhnya untuk anak anda.

Kesimpulanya, tutor dan guru adalah kedua duanya penting tetapi ada kekurangan terutama guru. Guru disekolah harus fokus semua pelajar untuk mengajar berbanding tutor di rumah yang hanya fokus untuk anak anda yang hanya seseorang sahaja.