[Kisah Inspirasi] Autisme Bukan Halangan Untuk Pelajar Berjaya

  1. Assalamualaikum dan selamat sejahtera tuan dan puan.

Kisah inspirasi ini menceritakan mengenai klien daripada CMN Academy yang telah lama bersama CMN Academy iaitu sejak 2015.

Beliau bernama Tuan Syaifuddin, yang mengambil perkhidmatan kami sejak 3 tahun yang lalu. Anak beliau mempunyai ‘mild autisme’ dan Tuan Syaifuddin berkata beliau mencari tutor yang sesuai untuk mengajar anaknya dan penyabar untuk mengajar anak beliau.

Alhamdulillah, anak beliau yang bernama Faris yang merupakan ‘mild autisme’ telah mengalami peningkatan dalam pembelajaran dan suka belajar bersama Cikgu Azeli.

Tuan Syaifuddin mencari CMN Academy di facebook dan beliau berkata bahawa untuk mendapatkan tutor yang sesuai adalah susah tetapi di CMN Academy dapat memberikan beliau seorang tutor yang boleh mengajar anak beliau yang memerlukan pendekatan istimewa  walaupun syaifuddin berkali-kali tukar tutor kerana beliau akan bertanya dulu adakah tutor tersebut sanggup tak untuk mengajar anaknya yang mengalami mild autisme. Alhamdulillah Cikgu Azeli dapat mengajar Faris dengan baik sejak 2015.

Anak beliau darjah 4 dan akan menduduki UPSR lagi 2 tahun. Anaknya bercerita tentang cikgu beliau iaitu Cikgu Azeli yang telah bersama CMN semenjak 2013 lagi bahawa beliau seorang yang penyabar dan boleh ajar anak Tuan Syaifuddin dengan baik.

INGIN DAPATKAN SOALAN PERCUBAAN UPSR SECARA PERCUMA?

Akhir sekali, Tuan Syaifuddin mengucapkan terima kasih kerana dalam keadaan anaknya yang istimewa, agak sukar  untuk mendapat seseorang yang sanggup untuk mengajar anaknya dan ibu bapa di luar sana boleh mencuba Home Tuition Mentoring CMN Academy untuk anak-anak mereka.

Kami mendoakan agar keluarga ini dipermudahkan urusan dan kami percaya adik Faris berjaya juga mampu berjaya di dunia dan akhirat inshaAllah.

 

Di bawah ialah video Tuan Syaifuddin berkongsi pengalaman beliau sebagai bapa bersama Puan Nurwahidah dari CMN Academy.

Online Tutoring & Study Online Is Easy

What is online tuition?

Online tuition is the process of a tutor teaching a student remotely using electronic, internet-ready devices in order to communicate and work collaboratively. Tutors will typically use internet based communication software such as Skype and collaborative workspaces such as Google documents. The communication software allows students and tutors to communicate in an audio-visual capacity whilst the collaborative workspaces allow the tutors to display information, track progress and assess the learning of the student.

What do I need for online tuition?

All a student needs is a computer with a webcam and our online learning platform software. With this, they can access one of our tutors from anywhere in the world with an internet connection.

Online tuition allows students who are too far away to benefit from the services of our tutors at the click of a button. This service is particularly useful for students who want access to some of the best tutors available, all of whom are qualified teachers. These include students around Malaysia and international.

Some of our online tuition are intensive holiday tuitions as part of an ongoing process or as a one-off.

How does online tuition work?

Initial placement from the enquiry stage to connecting you with a tutor is exactly the same as with home tuition.

Instead of a tutor coming to your house, tuition takes place using an interactive online ‘whiteboard’ in conjunction with live video and audio streaming. The online ‘whiteboard’ is a learning platform where files and images can be uploaded and viewed in real time by both tutor and student. Both parties can then write, type, highlight over the file or image at the same time. By running a software with the online whiteboard, the student can speak face-to-face with the tutor making the experience a very interactive one.

 

WISH YOUR CHILDREN LEARN ONLINE TUITION AT HOME?

We at CMN Academy are always working to provide the best for our clients.

We already launched the ‘CMN Tuisyen Online’ or Online Tuition. We want to offer FREE Free Online Tuition trial classes for parents and students in Malaysia who are interested.

 

EXAMPLE ONLINE TUITION.

[TUISYEN ONLINE] PELAJAR INDIA BELAJAR BAHASA ARAB?

ONLINE TUTORING SPM FUNTASTIC FIZIK BAB 2: DAYA & GERAKAN

TUISYEN ONLINE FUNTASTIC ADD MATHS (TOPIK FUNGSI VS POKEMON)

ONLINE TUTORING: SUBJEK FIZIK (TOPIK: DAYA) OLEH CIKGU REKY (MASTER TUTOR CMN)

BERKESANKAH MENGAJI SECARA ONLINE INI?

Human Calculator? How To Be The Human Calculator..?

Macam mana nak jadi pandai dalam matematik?

Selamat sejahtera tuan dan puan, adakah matematik ini susah? panjang ke jalan pengiraan dia? takda teknik yang lebih mudah? kenapa guru semua gunakan konsep yang sama??

Matematik merupakan subjek kira kira yang bermaksud 1 soalan mempunyai 1000 jawapan, maksudnya apa? ia bermaksud untuk satu soalan matematik kita mempunyai 1000 cara untuk selesaikan dan akan mendapat jawapan yang berbeza-beza. Di sini kami ingin memberi tahu bahawa matematik adalah subjek yang mudah untuk mendapat A+ sekiranya pelajar sekolah tahu dan faham formula, cara mengira dan bentuk soalan tersebut.

Video di bawah menunjukan cara mengira dengan meggunakan konsep “Swip-Swap” apakah yang di maksudkan dengan konsep tersebut? ia ada di dalam Modul Funtastic? ia ada dan kami hanya menunjukan sedikit sahaja cara pembelajaran yang ada di dalam Modul Funtastic tersebut.

PELAJAR DAH TAK MINAT MATEMATIK? KENAPA?

Cikgu Zaijuhasriza, cikgu merupakan seorang yang megajar matematik dengan mudah. Beliau menggunakan pelbagai teknik untuk menjawab soalan dan memberikan tips dengan mudah. Dalam matematik merupakan banyak halangan bagi pelajar kerana mempunyai formula yang susah untuk di fahami.

Cikgu Zaijuhasriza mengajar cara untuk menghafal dan mudah faham dalam sifir dan bahagi. Dalam abad pembelajaran ke 21 menggunakan soalan KBKK ataupun KBAT. yang membuatkan pelajar tidak faham dan keliru.

 

Video di bawah menunjukan cara yang mudah untuk pelajar sekolah rendah UPSR yang akan menduduki peperiksaan tidak lama lagi:-

 

 

 

Jom Ke Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur! Jumpa Anda Di Sana Ye.
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.
Anda dah hadir ke PBAKL2019 yang sedang berlangsung di PWTC sekarang?
Tahu ke ESOK dah hari terakhir?
LAST CALL!!
Esok kami akan ada di Booth 3114 (Booth SifufBads Press) dalam jam 1-3 petang.
Jadi, esok juga HARI TERAKHIR anda boleh dapatkan pelbagai buku & modul keluaran kami dengan HARGA SUPER DUPER AWESOME!
Diskaun memang tak payah cakap, banyak kami potong.
Kami juga berikan pelbagai BONUS dan BAUCER PERCUMA untuk setiap pembelian buku/modul kami.
Kami ada bawakan 6 buku/modul untuk anda:
  • Combo Modul Funtastic Sains & Matematik 
  • Buku Fenomena Home Tutor Beyond Expectation
  • Buku Mahir Arab Dari AlQuran
  • Modul Tajwid Infografik plus Buku Latihan
  • Kad Imbas Kenali Hijaiyah
Jadinya, rugi sangat jika anda tak ambil peluang ini untuk berbelanja dengan JIMAT!
Kami tunggu anda sampai esok 😉
Jika anda jauh atau tidak dapat ke sana, tapi nak dapatkan harga dan bonus menarik sempena PBAKL2019 ini, boleh klik DI SINI.
*Harga tak termasuk kos postage ye.
Untuk pertanyaan, boleh klik DI SINI.
#PBAKL2019

Pembelajaran Holistik Untuk Masa Depan Pelajar

Assalamualaikum dan selamat sejahtera tuan dan puan, hari ini menceritakan kenapa perlunya pembelajaran holistik untuk masa depan pelajar? mungkin ada yang pertama kali mendengar apa tu pembelajaran holistik? baru-baru ini ada keluar satu berita tentang “education reformer” maksudnya di sini dibincangkan dalam KPM (Kementerian Pendidikan Malaysia) dan Jawatan Kuasa Pelaksanaan Dasar Pendidikan, mereka membincangkan salah satunya topik tentang pembelajaran yang holistik.

Holistik ini bermaksud yang seimbang, seimbang dari sudut fizikal, intellectual, emotional, spiritual. Maksudnya kita nak lahirkan pelajar bukan sahaja mereka bijak pandai dalam akedemik sahaja dari segi intellectual tapi kita nak lahirkan pelajar yang seimbang maksudnya mereka sihat tubuh badan, sihat fizikal, terjaga emosi mereka dan sebagainya. Inilah yang dimaksudkan pembelajaran secara holistik, maksudnya pembelajaran ini akan melahirkan pelajar yang seimbang.

Persoalanya, adakah selama ni kita tidak mewujudkan pembelajaran holistik? yang penting di sini adalah dari segi pelaksanaan pembelajaran holistik ini. Kita nak melahirkan pelajar yang seimbang bukan lah mudah kerana, setiap pelajar mempunyai kateria masing-masing, dan itu adalah cabaran untuk kita mendidik dan mengubah pelajar kita supaya menjadi yang terbaik dan seimbang dalam semua benda.

ANAK DICULIK? IBU INI BERHENTI KERJA UNTUK FOKUS KEPADA PEMBELAJARAN ANAK…

Untuk melahirkan pelajar yang holistik, memerlukan peranan semua pihak, bukan sahaja guru sekolah, ibu bapa juga merupakan peranan yang penting. Sekiranya pelajar dapat mempelajari dan menjadi pelajar holistik mereka dapat mengawal emosi mereka, dapat menjadi leadership, mereka boleh berkerjasama. Sekiranya pelajar tersebut IQ sahaja bagus tetapi EQ dia tidak bagus, maka ia akan menjadi sukan untuk mereka berjaya dalam kerjaya mereka nanti.

Akhir sekali, untuk memberi pelajar faham apa itu holistik maka guru ataupun tutor mereka sendiri perlu ajar dan menunjukan contoh yang baik kepada pelajar mereka, ibu bapa pula perlulah sokong anak-anak dan memberi semangat sekiranya mereka berjaya dalam holistik bukan sahaja dalam pendidikan.

 

Di bawah adalah video yang menceritakan mengenai pembelajaran holistik :-

Ingin Dapatkan Ebook ‘Formula Merangsang Anak Bijak’ Secara Percuma?

EBOOK PARENTING PERCUMA SEMPENA 10 TAHUN KAMI DALAM BIDANG PENDIDIKAN

Istimewa buat semua ibubapa yang mempunyai anak yang akan & masih bersekolah.

Kebiasaannya, parents berhadapan dengan masalah anak/pelajar yang…

– Tidak suka atau tak minat belajar,
– Malas study,
– Tidak skor,
– Suka bazir masa,
– Tidak tahu nak susun masa

& pelbagai lagi.

Sebagai ibu bapa, apa tindakan anda untuk merangsang anak anda menjadi seronok & minat belajar serta bijak?

Kami di CMN Academy ingin menghadiahkan Ebook “Formula Merangsang Anak Bijak” yang bernilai RM30 secara percuma.

Anda akan dapat…

+ Pelbagai tips keibubapaan
+ Ilmu merangsang & membentuk anak suka belajar
+ Teknik pendekatan komunikasi dengan anak
+ Formula anak cemerlang

Ada juga disertakan BONUS 5 Teknik Efektif Belajar di Rumah.

Anda berminat?
Isikan info anda dan download: Ebook ‘Teknik Merangsang Anak Bijak’

 

 

Terima kasih 🙂

#parentingtips
#funlearning
#pelajarbijakdancemerlang

3 Tips Jadikan Al Quran Sesuatu Yang Menyeronokkan

Assalamualaikum
Anda pernah ada isu ni tak?
Anda nak bagi anak yang terbaik, untuk dunia & bekalan akhirat. Juga untuk didik anak jadi soleh & solehah.
Anda nak ajak atau suruh anak mengaji, tapi anak pula keluar banyak alasan… anak lagi suka main game di gajet atau menonton tv. Atau biasa dengar anak cakap bosan atau tak suka mengaji?
Ataupun anda sendiri yang rasa malasnye nak mengaji?
Nak tahu bagaimana jadikan Al-Quran atau sesi mengaji sesuatu yang menyeronokkan?
Ini dia kami bawakan perkongsian daripada Sheikh Sulaiman, salah seorang tutor CMN Academy tentang bagaimana nak jadikan mengaji Al-Quran itu dah tak bosan lagi terutamanya bagi anak-anak.
Semoga bermanfaat untuk anda & keluarga!
Selamat menonton!

Subjek “English” Penting Untuk Masa Depan Pelajar?

Subjek “English” penting untuk masa depan? Perlu ke belajar Bahasa Inggeris? Apa kelebihan Bahasa Inggeris ni?

Selamat sejahtera, hari ini menceritakan mengenai “English” adakah ia penting? kenapa penting? untuk pengetahuan semua, bahasa inggeris ini merupakan subjek yang wajib di seluruh dunia. Kebaikan bahasa inggeris pula ialah kita dapat berkomunikasi dengan orang luar negara dan peluang perkerjaan yang sangat luas. Di sekolah, bahasa inggeris merupakan subjek yang wajib untuk lulus, sekiranya pelajar gagal dalam mata pelajaran tersebut akan menyebabkan pelajar tersebut sukar untuk sambung belajar.

TEKNIK MENJAWAB SOALAN OBJEKTIF KERTAS 1 SAINS UPSR

Dalam bahasa inggeris juga terdapat “idioms” apa itu? wajib ke? idioms tidak wajib tetapi sekiranya pelajar dapat belajar bahasa idioms tersebut, pelajar tersebut dapat membuat karangan atau ayat yang baik dan lengkap. Idioms merupakan expression yang memiliki maksud tersendiri. Idioms juga sering digunakan dalam mata pelajaran bahasa inggeris, sekiranya pelajar menggunakan ayat idioms mereka akan mendapat markah lebih dari cikgu mereka.

 

Contoh idioms dan maksud.. :-

1. A Hot Potato Bercakap mengenai isu yang hangat
2. A Little Bird Told Me Seseorang memberitahu rahsia
3. A Ripp Off Sangat mahal
4. Dead Wood Orang atau barang yang tidak berguna lagi
5. Feel Blue Berasa sedih
6. Grab A Bite Makan sesuatu
7. Keep In Touch Tidak memutuskan hubungan
8. Piece Of Cake Sangat mudah

 

Di bawah adalah video yang menceritakan seronoknya belajar idoms : –

 

INGINKAN TIP PEMBELAJARAN MENTORING #IMPACTRESULTS YANG FOKUS & BERKESAN UNTUK ANAK ANDA DI RUMAH?

 

Untuk info lanjut mengenai Home Tuition untuk anak anda, boleh tekan button di bawah

 

 

 

AKTIF KOKU VS PENCAPAIAN AKADEMIK!

Penting ke kokurikulum ni dengan pencapaian akademik?

Di setiap sekolah menegah mahupun sekolah rendah mempunyai kokurikulum dan unit beruniform, kenapa?

Kementerian Pelajaran memberitahu bahawa “WAJID” bagi setiap sekolah mempunyai kokurikulum dan unit beruniform kerana ia akan memberi pelajar pencapaian selain daripada pendidikan sahaja. Malah bukan sahaja di sekolah mempunyai kokurikulum, di university, politeknik, uitm dan yang lain-lain university jugak mengamalkan kokurikulum.

Sekolah menawarkan beberapa jenis kokurikulum dan badan beruniform seperti, Polis, Bomba, Pispa, Olahragawan, Pengakap, PBSM, Pandu Puteri dan sebagainya.

Related imageRelated imageImage result for polis logo

Di atas adalah logo badan beruniform :-

Penting ke kokurikulum kepada pelajar sekolah? sebernya kokurikulum ini adalah untuk memberi pelajar sekolah pencapaian yang lebih selain daripada pencapaian pendidikan. Sekiranya pelajar sekolah mendapat keputusan yang kurang baik, mereka mempunyai pencapaian kokurikulum. Kenapa pencapaian kokurikulum dapat berikan apa-apa impak ke?

Sebernya sekiranya kokurikulum pelajar sekolah baik dan aktive, pelajar tersebut boleh dipanggil dari mana-mana university mahupun tempat pengajian lain. kenapa? kerana kokurikulum merupakan no 2 yang di pandang oleh pihak pendidikan.

Pelajar sekolah yang lemah dalam mata pelajaran mahupun dalam pendidikan mereka sebernya mempunyai kelebihan tersendiri dan minat yang tersendiri. Ada pelajar sekolah yang minat dalam kokurikulum dan ada yang minat dalam sukan dan sebagainya, dan itu adalah kejayaan bagi mereka.

Ya memang pendidikan itu penting pada zaman sekarang, sekiranya anak tuan dan puan minat dalam bidang kokurikulum, beri semangat dan sokong mereka dan pada masa yang sama ibu bapa menyuruh mereka belajar untuk pendidikan mereka. Sekiranya pelajar susah untuk belajar di sekolah mungkin kerana ramai pelajar? ibu bapa boleh lah mengambil Home Tuition untuk anak meraka ataupun hantar mereka ke pusat tuition?

5 Tips Yang Meningkatkan Pembelajaran Anak Anda..

Selain itu, sukan juga merupakan pencapaian yang amat baik bagi pelajar sekolah. Kerana sukan juga merupakan aset penting bagi Negara kita. Pelajar sekolah yang minat dalam sukan akan merupakan atlet untuk masa hadapan dan akan di ajar oleh jurulatih yang professional.

Related image

Terdapat beberapa pelajar yang tidak minat untuk belajar dan hanya ingin bersukan sahaja, ia agak bahaya bagi ibu bapa yang pentingkan sukan sahaja, ibu bapa haruslah bahagikan masa anak mereka supaya tidak melupakan atau pentingkan pelajaran. Anak-anak akan mendengar cakap ibu bapa mereka sekiranya ibu bapa bercakap dengan baik dan menghadian kan mereka sekiranya mereka berjaya dalam pendidikan.

Kokurikulum dan Badan Beruniform penting bagi pelajar sekolah tetapi ia merupakan kepentingan yang ke 2. Untuk pendidikan merupakan yang pertama kerana pelajar sekolah wajib tahu dan belajar untuk masa hadapan mereka.

Di bawah adalah video seorang guru yang berpengalaman dan menceritakan tentang perbandingan kokurikulum dan pendidikan :-

“Daripada sekolah rendah sampai sekolah menengah nak jadi olahragawan, akhirnya masa tingkatan 5 baru saya berjaya jadi Atlit Wakil Negeri!”

Dengarkan perkongsian daripada Cikgu Syahir Mustaqim berkongsi tips bagaimana beliau cemerlang dalam kokurikulum tanpa mengabaikan akademik.

Anak anda sangat aktif dalam koku atau sukan sehingga ketinggalan dalam pelajaran?

Ingin kami bantu anda dengan Home Tuition Mentoring untuk anak belajar dan ulangkaji pelajaran di rumah? KLIK https://tinyurl.com/nakHTM-live untuk maklumat lanjut.

Pelajar Dah Tak Minat Matematik? Kenapa?

 

“Weh macam mana nak dapat jawapan untuk soalan nie? aku lupa lah cara cikgu tu ajar…”

Kata-kata yang sering di sebut oleh pelajar sekolah apabila belajar Matematik, kenapa?

Adalah kerana pelajar sekolah tidak dapat faham cara yang di ajar oleh cikgu tersebut? ataupun pelajaran Matematik ini susah?

Image result for math

Sebenarnya matematik ini sangat mudah untuk faham sekiranya formula dan melakukan latihan.

Hal ini kerana, Matematik ialah subjek yang berkait, sekiranya kita lupa satu topik dia akan memberi kesan kepada kita.

Cikgu sekolah juga mempunyai ciri-ciri tersendiri dan mereka mempuyai formula tersendiri. Pelajar sekolah haruslah memberi tumpuan yang penuh semasa dalam kelas kerana sekiranya terlepas cara pengiraan mahupun formula ia akan membuat pelajar susah untuk faham sesuatu topik.

“Cikgu! saya dapat jawapan lain lah..”
“Cikgu kenapa saya kira tak dapat?”

Kenapa pelajar begitu? cikgu sekolah mahupun cikgu tuisyen perlu mengajar pelajar mereka satu persatu kerana terdapat beberapa subjek matematik yang perlukan pengiraan yang panjang dan memerlukan formula. Cikgu diberikan khusus untuk matematik dan cara mengajar matematik dengan lebih mudah.

Image result for math

8 NOTA EMAS MATEMATIK YANG PERLU DIKUASAI UNTUK TAHUN 4, 5, 6

“…Saya tak suka Matamatik la cikgu, bosan…”

Apabila berhadapan dengan pelajar seperti ini, kita faham apa yang pelajar rasa.

Jadikan sesi PdPc kita lebih mudah difahami dan MENARIK dan menggunakan kaedah 4C (communication, collaboration, creative, critical)

Kami kongsikan secara santai dalam page facebook CMN Academy.

Dalam live ini, Cikgu Isa telah menerangkan Activity-based learning daripada buku modul FUNTASTIC MATEMATIK.

Betapa mudahnya Matematik sebenarnya apabila kita menggunakan pendekatan menarik untuk membantu dalam pembelajaran seperti mana yang terdapat dalam Buku modul Matematik berasaskan kepada STEM.

Ini sangat membantu untuk mengembangkan minda dari segi pembelajaran yang berbentuk santai dan menarik. Ia menjadikan pelajar seronok untuk memamhami apa yang mereka pelajari.

Mungkin ada pelajar yang mendapati Matematik adalah sesuatu subjek “killer”. Sebenarnya tidak sekiranya kita belajar dalam keadaan yang  seronok dan juga ada bimbingan seperti guru, kawan atau tutor untuk mengajar kita apabila kita tidak faham apa yang sedang dipelajari.

Semoga perkongsian ini dapat memberi manfaat untuk anak anak dan pelajar.