Funtastic Add Math : Pembezaan Nilai Maksimum dan Nilai Minimum

Oleh : Sir Rajinder Singh (Tutor Raj)

 

Perasan tak bila dengar je nama Add Maths ni, ramai pelajar mula gelabah dan takut.

Masa tulah muncul dalam minda “Apalah fungsi add maths ni dalam kehidupan aku ya” dan macam-macam lagi dialog yang muncul.

 

Persoalannya kenapa jadi macam tu?

Adakah subjek add maths ni memang betul-betul susah?

Subjek ni terlalu membosankan?

Tiada aktiviti yang best-best masa belajar?

Atau subjek ini tiada kena mengena dengan kehidupan mereka?

 

Jadi, untuk menjawab ribuan persoalan di atas berkaitan dunia Add Maths ni, jom kita bersama Sir Rajinder Singh (Tutor Raj) sekarang.

Add Maths? Jangan takut, Tutor Raj bantu ya!

Kongsikan untuk manfaat bersama.

 

Untuk info lanjut berkenaan Home Tuition dan Online Tuition mohon whatsapp “Nama_PersonalTuition” ke 011-1577 5761

 

CMN Academy (Facebook)

https://www.facebook.com/cmnacademyhometuitionmentoring/

CMN Academy (Youtube)

https://www.youtube.com/channel/UCw_opwBM2PCm1WHvkaALh5g

 

6 Tip Mudah Ajar Anak Minat Matematik

6 Tip Mudah Ajar Anak Minat Matematik

Subjek Matematik dianggap subjek yang paling sukar di sekolah di kalangan pelajar. Disebabkan pandangan inilah ramai pelajar yang terkandas dan tidak dapat menguasai subjek ini walaupun asas yang mudah.

Matematik sebenarnya sangat mudah kerana ia satu subjek yang penggunaannya paling praktikal dalam kehidupan seharian kita. Masa, wang, ukuran dan sebagainya adalah sesuatu yang kita gunakan selalu.

Cuba fikirkan satu aktiviti yang tidak memerlukan Matematik dalam kehidupan kita. Bermula dengan aktiviti tidur, kita gunakan untuk mengira jam berapa kita perlu bangun untuk memastikan kita mendapat tidur yang secukupnya, sehinggalah kepada aktiviti makan, untuk mengira berapa kunyahan yang perlu atau untuk mengira kalori yang diperlukan berdasarkan berat badan kita dan sebagainya.

Matematik lebih dekat lagi dengan Islam. Allah swt menganjurkan agar kita bangun melakukan qiyamulai di sepertiga (1/30) malam. Jika tidak pandai Matematik, bolehkah kita menganggarkan jam berapa sepertiga malam tersebut?

Rukun Islam ada 5, iaitu mengucap dua kalimah syahadah, solat lima waktu sehari semalam, berpuasa sebulan di bulan Ramadhan, membayar zakat dan menunaikan haji bagi yang mampu.

Agak-agaknya mampukah kita untuk mengira zakat jika kita tidak faham peratusan dalam matematik atau mampukah kita mengatur perbelanjaan dan pendapatan agar dapat diperuntukkan untuk menunaikan haji nanti.

Konsep ini perlu kita fahami agar kita dapat terangkan pada anak-anak tentang kepentingan mempelajari Matematik dalam hidup mereka.

Untuk aktiviti seharian pula lagilah kita perlukan Matematik seperti untuk berbelanja, merancang perbelanjaan dan juga dalam pelaburan.

Oleh itu, sebagai ibu bapa yang prihatin kita perlu memastikan anak-anak menyukai subjek ini supaya dapat membantu mereka menguasai subjek ini dari awal lagi.

Terdapat beberapa langkah mudah yang boleh dilakukan oleh ibu bapa untuk melahirkan rasa gembira dan seronok dalam diri anak-anak untuk mempelajari subjek Matematik.

Bina Kefahaman Yang Benar Tentang Matematik

Kadang kala tanpa disedari sikap ibu bapa yang tidak menggemari Matematik turut menjadi punca utama anak-anak tidak menyukai Matematik. Selain itu, kaedah yang digunakan juga turut menjadi punca kepada masalah ini.

Matematik adalah satu subjek yang kita ketahui banyak konsep yang perlu difahami dan formula yang perlu diingati justeru ibu bapa perlu mencari kaedah yang terbaik untuk memperkenalkan Matematik dengan kaedah yang menyeronokkan agar anak-anak seronok belajar Matematik.

Usaha ini perlu diberi pendedahan semasa anak masih kecil lagi. Minat anak-anak boleh dipupuk seawal yang mungkin melalui aktiviti harian mereka. Luangkan atau gunakan masa bersama mereka untuk menerangkan tentang konsep asas Matematik.

Contohnya, mintakan anak untuk mengambil dua biji limau kemudian minta dia ambilkan lagi dua biji limau dan bahagikan dengan berapa orang yang ada. Disini kita boleh ajarkan konsep tambah dan pecahan kepada mereka..

 

Kaitkan Segalanya Dengan Matematik

Kita sebagai ibu bapa atau guru tidak boleh menghadkan minda kita dengan menyatakan bahawa untuk mengajar Matematik perlu di rumah atau di sekolah sahaja, perlu ada di meja atau sebagainya.

Disebabkan hidup ini dikelilingi Matematik, anda boleh setiap masa ajari anak anda dengan Matematik. Contohnya, jika anda dalam perjalanan menaiki kenderaan, sambil memandu cuba tanyakan anak berdasarkan papan tanda berapa jauh lagi perjalanan, dalam masa yang sama cuba ajarkan anak menukar unit dari kilometer kepada meter.

Jika anda sedang bersiar-siar dengan anak-anak di taman, cuba tanyakan mereka berapa buah bilangan buaian yang ada di taman (konsep tambah dan berapa buah yang rosak, kira jumlah yang boleh digunakan. Mudah bukan?

 

Bawa Anak-Anak Membeli-Belah 

Anak-anak sangat gembira ketika di bawa membeli belah. Gunakan masa ini sebaiknya untuk menerangkan asas Matematik kepada mereka. Antara yang boleh kita ajarkan ialah konsep mahal dan murah, berapa keping wang lima ringgit perlu diberikan jika membeli barang bernilai RM10 dan sebagainya.

Untuk anak-anak tahap dua atau sekolah menengah boleh kenalkan pada mereka konsep diskaun dan belajar mengira harga barangan setelah diberi

 

Ajar Anak Melalui Aktiviti 

Anak-anak sebenarnya sangat gembira jika kita sebagai ibu bapa melibatkan mereka semasa di dapur terutama anak-anak perempuan. Semasa memasak kita boleh ajarkan unit ukuran yang merupakan salah satu asas dalam penguasaan Matematik.

Untuk anak-anak yang lebih dewasa cuba ajarkan mereka bagaimana ingin menukarkan unit kilogram kepada gram apabila ingin menimbang tepung gandum contohnya. Bagi anak-anak yang masih kecil cuba ajarkan konsep tambah dan tolak, contohnya apabila membantu menyusun pinggan dan gelas untuk hidangan makan malam.

Belajar Melalui Permainan

Anak-anak sangat suka bermain, apa kata jika gunakan ini sebagai satu peluang. Melalui permainan seperti Monopoly atau dam ular, ibu bapa boleh mengajar anak-anak mencongak, menambah dan juga menolak. Jika diberi soalan tentang untung dan rugi menggunakan buku, hanya anak-anak yang fokus tinggi dapat memahaminya berbanding jika bermain Monopoly, mereka belajar dalam suasana yang amat menyeronokkan. Selain itu, terdapat pelbagai aplikasi matematik yang boleh di muat turun untuk anak-anak agar mereka dapat memahami konsep asas Matematik dalam suasana yang menarik.

 

Ransangan Melalui Muzik

Muzik merupakan salah satu kaedah berkesan untuk membantu anak-anak dalam pembelajaran. Kanak-kanak akan lebih mudah untuk menghafal jika di bantu dengan muzik. Anda boleh samada mengubah sendiri lirik lagu yang anak-anak minat untuk ditukarkan kepada hafalan anak-anak atau anda boleh layari internet untuk mendapatkan video berkaitan. Hafalan sifir sangat sesuai jika dihafal menggunakan muzik.

Kesimpulannya, kita harus tanam dalam diri kita terlebih dahulu bahawa Matematik itu mudah. Kemudian serapkan fahaman ini dalam jiwa anak-anak sejak dari kecil lagi. Tekankan pada mereka bahwa Matematik ada dalam semua subjek dan Matematik digunakan dalam kehidupan seharian kita. Masa, wang, ukuran, bilangan semuanya adalah yang kita tempuhi setiap hari.

Dalam masa yang sama, sangat penting untuk ibu bapa menjadikan proses pembelajaran Matematik samada secara langsung atau tidak langsung berjalan dalam keadaan yang menyeronokkan, bukan dalam paksaan atau suasana yang menekan, kerana ini akan menyebabkan mereka akan terus beranggapan bahawa Matematik itu susah dan sukar.

Anda Tutor Profesional Yang Ingin Membina Kerjaya & Legasi?

ANDA TUTOR PROFESIONAL YANG INGIN MEMBINA KERJAYA & LEGASI?

Job Tuisyen khas untuk anda 😃

Training dan Coaching disediakan ⭐️⭐️⭐️

🏠 Area Johor

1. Bandar Baru Uda, Johor Bahru | Mandarin (Darjah 4) | Rabu (8 Malam)

2. Nong chik , Johor Bahru | Fizik SPM

3. Taman Nusa Idaman, Nusajaya | Bahasa Melayu (PT3) | Isnin (9.30 Malam-10.30 Malam)

4. Bandar Pulai Jaya, Skudai | English (UPSR & Darjah 4), Bahasa Melayu (Darjah 4) |English – Selasa (6 Petang-7 Petang), Bahasa Melayu – Selasa (7 Petang-8 Petang) | Mahu Cikgu SK Tamil

5. Taman Sri Pulai Perdana 2, Skudai | Sains (Darjah 3 & Darjah 6) | Isnin, Selasa, Jumaat (5 Petang) | Mahu Cikgu Sekolah

6. Taman Pelangi, Johor Bahru | Bahasa Mandarin (Kindergarten) |Sejam selepas Pukul 2

7. Taman Suria, Johor Bahru | Komputer Sains (SPM) | Masa dan Hari Boleh Bincang

8. Taman Sri Pulai Perdana, Skudai | Bahasa Melayu, English (Tingkatan 4) | Hari Boleh Bincang (8 Malam)

9. Taman Skudai Ria, Skudai | Bahasa Melayu, English (Tingkatan 2) | Jumaat / Sabtu (Pagi)

10. Teluk Ramunia, Pengerang | Bahasa Melayu, English, Sejarah, Sains, Matematik (SPM) | Hari boleh bincang (Selepas 4 Petang)

11. Sekolah Menengah Hidayah, Johor | Fizik (Tingkatan 4) | Jumaat / Sabtu (8 Pagi)

12. Apartment Seri Pahlawan Johor Bahru (dekat SIGS) | BM,BI,Math,Sains UPSR

13. Taman Maluri Ulu Tiram, Mengaji bapa tunggal dan 2 anak 6 dan 8 tahun , Nak Ustaz

14. Seri Gading Batu Pahat , Mengaji dewasa 46 tahun, Nak Ustazah

15. Taman Bukit Perdana Batu Pahat, Mengaji dewasa 50 tahun, Nak Ustazah

🏠 Area Selangor

1. Taman Sri Gombak, Batu Caves / BM (Form 1 & Darjah 2) / Isnin @ Selasa Malam

2. Sekolah Berasrama Penuh Integrasi Rawang Bandar Tasik Puteri/BM Form 1 / Sabtu@Ahad pagi

3. Kota Kemuning / Mengaji Ibu & Anak / Weekday ( Malam ) / Nak Ustazah

4. Seksyen 22 Shah Alam / Mengaji dewasa / Ahad 2-5 petang / Nak Ustazah

5. Seksyen 7 Shah Alam / Mengaji dewasa / Sabtu 10-11 pagi @ weekday pagi / Nak Ustazah

6. Sentul / Mengaji dewasa/ Selasa 9-10 malam / Nak ustaz

7. Selayang / Mengaji family 4 orang / weekdays malam / Nak ustaz

🏠 Area Utara (Penang, Perak, Kedah)

1. Taman Jernih, Bukit Mertajam, Penang | Bahasa Arab (PT3) | Isnin/Selasa/Rabu/Khamis (8.30 Malam – 9.30 Malam) | Mahu Ustaz

2. Persiaran Amanjaya 5, Sungai Petani, Kedah | English Darjah 4, Sains (Tingkatan 2), Add Math (Tingkatan 4) | Masa & Hari boleh bincang | Mahu Tutor Perempuan

3. Taman Megah 3, Sitiawan, Perak | Mengaji, Iqra’ (Darjah 1) | Sabtu (9 Pagi – 10 Pagi) | Mahu Ustazah

BERMINAT ❓
PM 013-7517348 🙋

#YakinSebelumBerjaya
#CMNAcademy
#TutorProfesionalMalaysia
#SalamLailatulQadr

Promosi Ramadan Raya Home Tuition CMN Academy

[PERCUMA] PROMOSI RAMADAN RAYA HOME TUITION CMN ACADEMY! DAPATKAN BUKU ISTIMEWA PERCUMA DENGAN SETIAP PENDAFTARAN TUISYEN DI RUMAH!
.
.
Anak tengah exam pertengahan tahun?
Result sebelum ni macam tak berapa ok je…
.
Ada rasa macam ni?
.
“Risaunya nak tengok result exam mid year ni..”
.
Nak bantu anak mula kelas selepas raya?
Atau bermula Ramadan ini?
.
.
Jom kami bantu anak anda belajar lebih seronok, berfokus & meningkat dalam keputusannya.
.
.
Kami dah bantu ramai pelajar BELAJAR…
✔️ Secara berfokus, santai dan seronok di rumah
✔️ Subjek yang perlukan bantuan dalam masa dan hari pilihan
✔️ Dengan cara lebih menarik, sesuai dan efektif dengan diri pelajar
✔️ Berteraskan silibus semasa dan kbat
✔️ Seterusnya meningkat potensi dan result
.
.
Kami juga dah bantu ramai ibu bapa…
+ Monitor apa yang pelajar belajar & diajar
+ Tahu pencapaian pelajar dari masa ke masa
+ Jimat petrol, masa dan tenaga
.
.
Yang paling BEST…
Sempena Ramadan dan Aidilfitri ini, kami nak bagi …
.
PERCUMA salah satu dari buku berikut :
.
Modul Funtastic Sains, Modul Funtastic Matematik atau Nota Journal ‘Yakin Sebelum Berjaya’
.
.
WOW!
.
.
TERHAD kepada 30 ORANG PERTAMA saja tau!
.
dan sehingga 14 Jun 2019 saja.
.
.
Nak dapatkan TAWARAN ISTIMEWA ini?
.
>> Whatsapp “RR” ke 01132742922 Sekarang! <<
>> Whatsapp “RR” ke 01132742922 Sekarang! <<
>> Whatsapp “RR” ke 01132742922 Sekarang! <<
.

MODUL MATEMATIK SUPER

Sedikit perkongsian daripada Master Halim, berpengalaman lebih 20 tahun sebagai pensyarah di UPSI dan juga merupakan trainer Maths menggunakan modul MATEMATIK SUPER.

Menurut beliau, belajar matematik bukan perkara yang mudah. Beliau juga dahulu tidak suka dengan mata pelajaran matematik, tetapi apabila memasuki universiti beliau merasakan matematik itu amat menyeronokkan untuk dipelajari. Mungkin terdapat sesetengah pelajar sekolah yang tidak suka dengan nombor, atau pelajar yang susah untuk faham formula? dengan matematik super yang di ajar oleh Master Halim boleh memberi peningkatan kepada pelajar sekolah yang lemah dalam subjek matematik.

HUMAN CALCULATOR? HOW TO BE THE HUMAN CALCULATOR..?

Untuk Modul Funtastic Matematik yang dihasilkan oleh CMN Academy amat baik dan disokong oleh Master Halim kerana untuk memberi pelajar sekolah rendah minat dan faham matematik. Sekiranya pelajar sekolah rendah tidak minat dan faham matematik pada zaman sekolah rendah bagai mana pelajar tersebut akan mempelajari matematik di zaman sekolah menegah? yang lebih mencabar dan soalan yang susah? Di sebabkan itu ibu bapa mahupun guru sekolah rendah harus memberi pelajar sekolah rendah faham dan minat dengan pengiraan.

Akhir sekali, untuk matematik bukan sahaja digunakan semasa belajar matematik, tetapi ilmu matematik amat di perlu kan di luar sana, semua kerja di luar sana menggunakan matematik dan pengiraan.

Di bawah video Master Halim bersama Coach Mohd Noor menceritakan “MODUL MATEMATIK SUPER”

Human Calculator? How To Be The Human Calculator..?

Macam mana nak jadi pandai dalam matematik?

Selamat sejahtera tuan dan puan, adakah matematik ini susah? panjang ke jalan pengiraan dia? takda teknik yang lebih mudah? kenapa guru semua gunakan konsep yang sama??

Matematik merupakan subjek kira kira yang bermaksud 1 soalan mempunyai 1000 jawapan, maksudnya apa? ia bermaksud untuk satu soalan matematik kita mempunyai 1000 cara untuk selesaikan dan akan mendapat jawapan yang berbeza-beza. Di sini kami ingin memberi tahu bahawa matematik adalah subjek yang mudah untuk mendapat A+ sekiranya pelajar sekolah tahu dan faham formula, cara mengira dan bentuk soalan tersebut.

Video di bawah menunjukan cara mengira dengan meggunakan konsep “Swip-Swap” apakah yang di maksudkan dengan konsep tersebut? ia ada di dalam Modul Funtastic? ia ada dan kami hanya menunjukan sedikit sahaja cara pembelajaran yang ada di dalam Modul Funtastic tersebut.

PELAJAR DAH TAK MINAT MATEMATIK? KENAPA?

Cikgu Zaijuhasriza, cikgu merupakan seorang yang megajar matematik dengan mudah. Beliau menggunakan pelbagai teknik untuk menjawab soalan dan memberikan tips dengan mudah. Dalam matematik merupakan banyak halangan bagi pelajar kerana mempunyai formula yang susah untuk di fahami.

Cikgu Zaijuhasriza mengajar cara untuk menghafal dan mudah faham dalam sifir dan bahagi. Dalam abad pembelajaran ke 21 menggunakan soalan KBKK ataupun KBAT. yang membuatkan pelajar tidak faham dan keliru.

 

Video di bawah menunjukan cara yang mudah untuk pelajar sekolah rendah UPSR yang akan menduduki peperiksaan tidak lama lagi:-

 

 

 

Tiada Lagi Derita Dalam Mempelajari Matematik….

WHAT’S IN THIS BOOK?!

Tajuk RUANG menggunakan tema BIRTHDAY…

Selamat sejahtera tuan dan puan, hari ini menceritakan mengenai “RUANG” menggunakan tema birthday. Apakah itu?? Untuk pengetahuan anda semua kita akan membincangkan tentang 2D & 3D, adakah ia bermaksud 2 demensi atau 3 demensi? ia sebernya ada 2 ukuran untuk 2D iaitu panjang & lebar, untuk 3D pula mempunyai 3 ukuran iaitu panjang, lebar & tinggi.

Seterusnya, kita akan mempelajari tentang “LUAS” untuk setiap soalan 2D & 3D, contohnya untuk soalan 2D dia akan memberi soalan untuk kita mengira lebar dan panjang sahaja, manakala untuk 3D akan mengira tentang isu padu.

Terdapat banyak lagi contoh-contoh mengenai “RUANG”.

Untuk pengetahuan lebih lanjut mengenai 2D & 3D boleh tekan video di atas:-

 

 

Mudahnya Subjek Matematik..

 

Selamat sejahtera tuan dan puan, adakah matematik ini susah? panjang ke jalan pengiraan dia? takda teknik yang lebih mudah? kenapa guru semua gunakan konsep yang sama??

Matematik merupakan subjek kira kira yang bermaksud 1 soalan mempunyai 1000 jawapan, maksudnya apa? ia bermaksud untuk satu soalan matematik kita mempunyai 1000 cara untuk selesaikan dan akan mendapat jawapan yang berbeza-beza. Di sini kami ingin memberi tahu bahawa matematik adalah subjek yang mudah untuk mendapat A+ sekiranya pelajar sekolah tahu dan faham formula, cara mengira dan bentuk soalan tersebut.

Video di bawah menunjukan cara mengira dengan meggunakan konsep “Swip-Swap” apakah yang di maksudkan dengan konsep tersebut? ia ada di dalam Modul Funtastic? ia ada dan kami hanya menunjukan sedikit sahaja cara pembelajaran yang ada di dalam Modul Funtastic tersebut.

Untuk mengetahui cara pengiraan “Swip-Swap” sila tekan link dan lihat video di bawah :-

 

 

 

“Discount Is Fun!”

Teknik belajar Matematik cara mudah dan menyeronokkan dalam Topik: Peratus & Perpuluhan. Di dalam topic ini kami juga menerangkan mengenai 4C, apakah itu 4C??

Untuk pengetahuan tuan dan puan 4C bermaksud Communication, Collaboration, Critical & Creativity.

Dalam 4 ini mempunyai maksud yang berbeza dan mempunyai skill yang berbeza untuk mempelajari matematik untuk topik peratus & perpuluhan.

Untuk pengetahuan lebih lanjut mengenai 4C boleh lihat video di bawah :-

 

 

 

Untuk pengetahuan lebih lanjut mengenai Modul Funtastic….

Modul Funtastic Sains & Matematik yang telah memenangi Anugerah Inovasi dalam Pendidikan

 

Info lanjut di: Modul Sains & Matematik merangsang daya kreativiti pelajar

 

Untuk hubungi kami boleh tekan link di bawah :-

 

 

 

 

Dimanakah Terletaknya Keindahan Matematik?

Semoga sedikit Perkongsian daripada Slide Slide ini dapat membantu anda Menjawab Soalan Soalan yang difikirkan oleh Upin dan Ipin.

Slide ini sebenarnya adalah mukadimah kepada sesi yang akan berlangsung kelak di Bulan Mac 2019.

Bolehkah tiga nombor Integer yang berturutan memberikan hasil jumlah 100. Kenapa?

Bagaimana soalan ini boleh diselesaikan menggunakan Bar Model (sesuai untuk murid sekolah rendah) atau Persamaan Linear (sesuai untuk pelajar sekolah menengah)

Bagaimana Gambarajah Bar Model boleh diolah membentuk persamaan linear?

Semoga perkongsian ini memberikan manfaat kepada mereka yang mempelajari Matematik atau pun yang minat dengan matematik.

 

 

 

Teknik Yang Memudahkan Matematik [Tuisyen Di Rumah]

Apakah cara yang terbaik untuk menyelesaikan soalan Matematik?

Bolehkah kita menunjukkan jalan kerja sahaja dan kemudiannya mendedahkan pelajar kepada latihan tubi semata mata?

Adalah latihan tubi serta teknik menjawab sudah memadai untuk menyediakan pelajar?

Adakah kita mengajar Pelajar untuk Solve Problem sahaja ataupun kita menyediakan Pelajar dengan Problem Solving Skills?#

Soalan UPSR 2017.

Bagaimanakah Soalan ini boleh diselesaikan tanpa menggunakan Kaedah Algebra bagi Peringkat Murid Sekolah Rendah?

Apakah Kaitannya Neraca yang seimbang dengan persamaan Matematik?

Persamaan Matematik boleh diterangkan dengan mudah apabila Analogi Neraca Yang Seimbang digunakan.

Apakah yang membuatkan sesuatu persamaan itu seimbang?

Bagaimana Persamaan yang seimbang itu boleh dikaitkan dengan menggunakan Neraca?

 

Apakah yang membuatkan sesuatu neraca itu seimbang?

Ada berapa kaedah atau cara untuk membuatkan sesuatu neraca itu seimbang?

Bagaimanakah Neraca yang seimbang itu boleh di wakilkan menggunakan Bar Model?

Apakah perubahan yang boleh diperhatikan terhadap Bar Model tersebut?

Bagaimanakah Bar Model tersebut membantu anda?

Apakah yang tersurat dan tersirat didalam Rajah Bar Model tersebut?

Apakah yang dapat Pelajar rumuskan daripada Rajah ini?

Jumlah jisim lima biji bola tersebut bersamaan dengan berapa?

Bagaimana Jisim setiap biji boleh tersebut dapat di hitung?

Apakah operasi yang terlibat?

Mengapakah Operasi itu yang dipilih?



Bar Model merupakan Kaedah yang terbaik untuk mendedahkan Pelajar terhadap Algebra.

Apakah kaitannya, persamaan atau perbezaan nya antara Bar Model Method dan Algebra Method?

Berikut Merupakan Soalan Dari Singapura untuk pelajar Darjah 2.

Yer, murid murid di usia muda, telah didedahkan soalan seperti ini.

Soalan Murid Darjah 2 dari Singapura.

 



Buku ini boleh didapati daripada Popular BookStore ataupun MPH.

Sumber: Tutor Rajinder Singh

 

SANGAT RUGI jika anak-anak tidak tahu dan tidak hafal lapan basic asas ini terutama jika mereka berada di tahun 4,5 dan 6.

Pagi ini aku akan kongsi dengan kalian 8 nota yang SANGAT PENTING dan patut anak-anak hafal dan ingat.

Masa cuti sekolah masih berbaki lagi. Tolong, tolong dan tolong minta anak-anak hafal dan ingat semua formula ini ya!

Ramai calon walau dah di tahun enam masih tidak hafal dan ingat formula penting ini menyebabkan ramai yang gagal Matematik atau tidak dapat keputusan yang baik.

PERTAMA.

Penukaran unit asas seperti 1kg = 1000g,
1liter = 1000 ml, 1km = 1000m, 1m = 100cm, 1cm = 10mm, 1 alaf = 1000 tahun,
1 abad = 100 tahun, 1 dekad = 10 tahun,
1 tahun = 12 bulan, 1 minggu = 7 hari,
1 hari = 24 jam, 1 jam = 60 minit dan
1 minit = 60 saat.

Ini basic asas yang murid sepatutnya hafal dan ingat sejak mereka di tahun empat lagi.

 

KEDUA

Hubungan antara Pecahan, Perpuluhan, Peratus, nombor bulat dan unit-unit asas.

SANGAT banyak soalan peperiksaan yang keluar berkaitan dengan unit asas ini. Ini antara perkara yang paling aku tekanan setiap kali mengajar Matematik.

Rujuk gambar pertama itu. Itulah jadual perkaitan yang sangat PERLU DIHAFAL. Contoh soalan yang biasa keluar dalam peperiksaan adalah seperti berikut :

“Ibu menggunakan 1/8kg tepung untuk membuat sebiji kek. Berapa jisim tepung dalam gram yang digunakan untuk membuat 12 biji kek?”

Jika murid tidak menghafal 1/8kg itu bersama an 125 gram, langkah pengiraan yang memakan masa terpaksa murid lakukan sedangkan jika yang dah hafal jadual ini, mereka hanya perlu darabkan 125g x 12. Terus dapat jawapan. Kecuaian juga banyak dapat di elakkan.

KETIGA

Asas Bentuk 2D dan Bentuk 3D. Topik ini memerlukan murid ingat bilangan sisi lurus, sisi melengkung, bucu, paksi simetri, sudut cakah, tepi, permukaan melengkung dan permukaan rata.

KEEMPAT

Formula asas untuk perimeter, formula luas segi empat dan segi tiga serta formula mencari isipadu.

Masih ramai murid gagal menghafal formula ringkas ini. Ini menyebabkan mereka gagal mendapat markah sedangkan topik ini antara topik hot dalam peperiksaan dan mudah mendapatkan markah.

 

KELIMA

Nisbah dan kadaran. Jika keluar soalan Nisbah dalam peperiksaan, ia umpama markah percuma buat murid-murid. Pastikan anak-anak faham dan ingat topik bonus ini ya!

KEENAM

Pengurusan Data pula memerlukan murid faham dan ingat formula untuk tentukan Julat, Min, Median dan Mod.

Masih ramai murid keliru formula mencari Julat, min, median dan mod. Topik ini juga biasa keluar dalam peperiksaan.

KETUJUH

Kebolehjadian. Topik ini juga seolah ingin memberi markah percuma kepada murid kerana sangat senang. Namun… Tetap juga ada murid yang salah akibat tidak memahami formula asas ini. Ruginya! :'(

Dalam topik ini, murid hanya perlu ingat dan faham 5 perkara sahaja iaitu :

1) Mustahil
2) Besar Kemungkinan
3) Kecil Kemungkinan
4) Sama Kemungkinan
5) Pasti

KELAPAN

Koordinat. Satu lagi topik mudah yang ramai murid dapat cari markah bagi yang kuasai. Dalam topik ini, paling penting murid faham bacaan koordinat bermula dengan paksi X baru baca paksi Y.

Juga penting dalam menulis jawapan dengan betul. Tanda koma dan kurungan WAJIB tulis. Jika tidak, markah terbang melayan begitu sahaja. Ini contoh yang salah dan betul :

3,5 = ❌
(3 5) = ❌
(3,5) = ✔️

Cukuplah dahulu perkongsian aku kali ini. Banyak lagi perlu di jelaskan secara lebih detail sebenarnya, namun ini antara nota yang kalian perlu ambil berat.

Kongsikan nota penting ini dengan kawan-kawan dan saudara mara yang ada anak di tahun 4,5 dan 6 juga. Biar mereka pun pastikan anak-anak mereka hafal dan ingat setiap formula asas ini.

Kita nak berjaya, jangan seorang-seorang sahaja. Heret bersamalah sanak saudara dan kawan-kawan sekali ya!

Aku juga sering berkongsi Tips Matematik dan Isu Pendidikan Semasa di Telegram aku :

t.me/MohdFadliSalleh

 

Untuk Download Ebook Soalan Percubaan UPSR untuk anak anda: