Bengkel Add Maths SPM Beyond A Bukan ‘Biasa-biasa’

Ada pelajar yang masih tidak tahu apa yang mereka tidak faham.
Kita sebagai pendidik pun ada kalanya tidak pasti apa sebenarnya yang sukar sangat dengan Add Maths ni.
Jadinya agak sukar untuk kita bantu pelajar untuk cemerlang dan suka belajar Add Maths.
Nak tahu apa sebenarnya topik yang paling SUSAH dalam subjek Matematik Tambahan?
Tonton video di bawah! ;)
Kami membuka peluang kepada pelajarTingkatan 4 dan Tingkatan 5 untuk menyertai Bengkel Funtastic Add Maths(FAM) yang akan berlangsung pada 21 September 2019 ini, bertempat di UKM Bangi.
Dan… atas permintaan beberapa pendidik, kami juga berbesar hati untuk membuka peluang kepada anda sebagai pendidik untuk menyertai bengkel ini.
Untuk info lanjut dan pendaftaran khas pendidik, mohon klik di bawah
Semoga usaha kita bersama dapat membantu pelajar anda untuk lebih seronok belajar AddMaths dan seterusnya cemerlang dalam pelajaran dan kerjaya.

 

Akhirnya Add Maths Tidak Lagi Susah dan Membosankan!

VIDEO BENGKEL ADD MATHS SPM 2019/2020 YANG BAKAL MENGUBAH PERSEPSI BAHAWA ADD MATHS ITU SUSAH 😃

 

Menjawab soalan Dan Pendedahan Praktikal terhadap soalan yang diajukan.

Teori dan Praktikal, apa bezanya?

Perlu ke didedahkan dengan Aktiviti Praktikal?

Buat Praktikal ni tak Buang masa ke?

Sebenarnya, sesi Pembelajaran dan Pengajaran Addmaths ini, kalau dapat diselitkan aktiviti ringkas, dapat memberikan pemahaman terhadap sesuatu konsep secara holistik.

Kenapa di Kira begitu?

Bagaimana nak dapatkan bacaan itu?

Apa yang boleh dibuat dengan bacaan itu?

Mengapa perlu dibuat kiraan begitu?

Kalau dikira begini boleh ke?

Disinilah pendedahan kepada Solving Problem Dan Problem Solving Skills dapat dilihat, dinilai Dan dirasai sendiri oleh pelajar itu sendiri.

Itu lah keistimewaan bengkel FuntasticAddMaths ini.

Pelajar bukan sahaja akan didedahkan kepada soalan Mirip SPM, IGCSE, EDEXCEL, tetapi mereka juga akan didedahkan kepada nilai nilai Aplikasi melalui uji-kaji ringkas untuk memberikan pendedahan yang bukan nya menekankan kepada Tips, Teknik Menjawab semata mata.

Boleh ke cover semua topik?

Ohh sudah semestinya tidak. Tetapi topik Dan soalan yang dikupas sudah pasti akan memberikan “Added Advantage”

Apa yang peserta sebelum ini kongsikan?

“This was the best addmaths class that i have attended sir.. It really changed my way of looking Addmaths.. Today i get to know that addmaths isn’t that hard as we all think.. It is quite interesting.. I am really happy today.. Thank you so much sir 😊😊😊

-Jazz-

 

“Sir, the class is cool, never learn anything like it before, regarding to addmaths 

-Natasha-

 

“Sir Raj teach about applying addmath into our daily routine..as a tutor, i am glad that i can give some examples from our daily routine to my students..and hope this method will change mindset of student who find it hard to understand addmath into a funtastic learning lesson..keep it up Sir Raj!!!”
-Cikgu Akmal-

 

Anda Pelajar atau Pendidik?

Berminat untuk join Bengkel ini secara Online?

 

Boleh join secara Online juga 🖥📲💻

#Tutor_Raj
#FuntasticAddMaths
#CMNAcademy
#TutorProfesionalMalaysia

Info lanjut di Bengkel Funtastic Add Maths SPM 2019/2020

Apa Akan Jadi Jika Add Maths Tidak Dibenarkan Guna Kalkulator?

Matematik Tambahan SPM

Bagaimana sekiranya soalan yang ditanya, pelajar TIDAK dibenarkan mengira menggunakan Kalkulator?

Umumnya apabila soalan seperti ini ditanya, ramai yang akan resah, gelisah, gundah gelana.

Tetapi soalan seperti ini lah yang sebenarnya “mudah” untuk dikira.

Ya, mudah untuk dikira tanpa menggunakan kalkulator.

Dan soalan soalan seperti ini akan kita kupas dengan lebih lanjut pada sesi FAM kelak.

Semoga perkongsian ringkas ini dapat memberikan manfaat kepada mereka yang menduduki ujian SPM 2019.

Semoga Perkongsian Ringkas ini memberikan manfaat.

Dan kepada yang nak share post ini, adalah amat digalakkkan.

 

Ini sebenarnya merupakan contoh soalan IGCSE tahun 1960 Kertas November.

Yer, dan para pelajar akan didedahkan kepada soalan soalan IGCSE, CBSE, IB dan juga soalan soalan yang mirip kepada Standard Soalan Tempatan, SPM di bengkel FAM kelak.

Bagaimana Soalan ini boleh diselesaikan tanpa menggunakan kalkulator?

Apakah yang perlu pelajar ketahui?

Rumus mana yang boleh membantu pelajar menyelesaikan soalan ini?

Kenapa rumus itu yang dipilih? Bagaimana pula dengan rumus yang lain?

Fahamkan Hint yang diberikan.
Bagaimana Hint ini akan “mengubah” persamaan yang diberikan?

Jika anda faham dengan hint ini, syabas diucapkan.

Selesaikan soalan ini tanpa bantuan slide yang seterusnya.

 

Masih menggunakan Hint yang sama.

Ayuh kita ubah persamaan yang diberikan untuk setiap sebutan log yang diberikan.

Tahniah kerana berjaya menjawab ke peringkat ini.

Seterusnya, apakah operasi yang boleh dilakukan supaya kita boleh selesaikan soalan ini?

Apa yang perlu kita lakukan supaya boleh mendapatkan sebutan yang mudah?

Apakah Hint yang boleh membantu kita?

Ingat kembali topik Indeks!!

 

Berdasarkan Hint yang disertakan, bagaimanakah sebutan indeks itu boleh dipermudahkan?

 

Apakah yang boleh dilakukan untuk memudahkan sebutan yang diberi?

Ini merupakan penyelesaian terhadap soalan yang diberikan.

Jawapannya Sifar.

Semoga para pelajar dapat memahami cara penyelesaian yang diberikan.

Perhatikan bahawa, kita sememangnya tidak memerlukan Kalkulator untuk menyelesaikan soalan yang unik ini.

Ini merupakan penjelasan yang lebih detail sekiranya ada pelajar yang kurang jelas bagaimana sebutan didalam numerator dan denominator dimansuhkan.
Semoga ianya membantu.

 

 

Bagaimana pula dengan soalan berikut?

Ini juga merupakan soalan IGCSE.

Selamat mencuba

 

Soalan ini lebih mencabar dan menarik.

Dan semestinya harus diselsaikan tanpa menggunakan kalkulator.

Kalau kome nak guna jugak…hmmmm gune je la :)

Dan soalan ini, kita akan bincang dengan lebih lanjut di FAM kelak

#SPM

#IGCSE

Maklumat lanjut hubungi 0137153776

Atau layari

#Tutor_Raj
#Funtastic_Add_Maths

Kenapa Perlu Stress Belajar Add Maths Jika Ada Cara Mudah?

Apa kaitannya Topik Bearing (Matematik) dengan Topik Penyelesaian Segi Tiga (Matematik Tambahan)?

Bagaimanakah kedua dua topik ini boleh kita kaitkan?

Bagaimanakah kompas digunakan untuk menentukan bearing sesuatu kawasan?

Umumnya, ramai yang boleh mengira Dan mencari jawapan apabila sesuatu masalah itu diberikan.

Malangnya, jika diberikan kompas, beberapa titik secara rawak diatas Kertas, Dan bila ditanya apakah Bearing titik R dari S, ramai yang agak kekok bila melakukan aktiviti ini.

Disinilah kita boleh melihat perbezaan yang ketara antara
• Solving Problem Dan
• Problem Solving Skills.

Umumnya Pelajar yang ada kebolehan Problem Solving Skills, apabila diberikan bahan untuk melakukan hands on activities, mereka dengan mudah nya boleh Solve Problem yang diberikan.

Pendedahan Penggunaan Aplikasi terhadap sesuatu topik itu akan memberikan added advantage untuk mereka Menyelesaikan masalah yang ditanya didalam ujian.

Malahan, semasa sesi IBSE, inilah yang ditekankan oleh Dr Ihsan Ismail, penggunaan Model 5E (Engage, Explore, Explain, Elaborate, Evaluate).

Dan penggunaan Model ini tidak terhad kepada Matematik dan Sains sahaja, ianya boleh digunapakai pada spectrum yang lebih luas didalam setiap Subjek. Cumanya perlu diolah, dan diubahsuai sedikit supaya memenuhi objektif sesuatu Matapelajaran, topik yang ingin disampaikan.

Model ini juga banyak diguna pakai oleh Guru Adiwira yang saya follow mereka (skodeng) secara rapat, Cikgu Yasmin H Amin Dan juga Cikgu Norhailmi Abdul Mutalib. Banyak info, Serta input yang boleh kita dapati daripada sesi Pembelajaran Dan juga Pengajaran yang mereka laksanakan.

Matematik Tambahan

Jika jarak RS, RT dan ST diketahui, kirakan nilai sudut RST.

Bandingkan Sudut yang dikira itu dengan Sudut RST yang diukur dengan menggunakan protraktor. Adakah ianya sama?

Berapakah Luas Segitiga RST?

Apakah jarak yang terpendek dari titik R ke Garisan ST?

Apakah pula jarak yang terpendek dari titik S ke garisan TR ( Bukan Tanjung Rambutan tau 😉)

Apakah saiz Bulatan yang terbesar yang boleh dilukis didalam segitiga RST? (Ada kaitan nya dengan Optimization topik Pembezaan)

 

Bengkel Matematik Tambahan SPM

Apakah langkah berjaga-jaga yang perlu diambil ketika menggunakan kompas?

Bengkel Khas untuk mereka yang akan menduduki SPM 2019 dan SPM 2020!

Sesuai untuk Pelajar Tingkatan 4 dan 5.

Maklumat Lanjut, sila layari laman berikut

 

Tips SKOR ‘A’ Matematik UPSR

Hai assalamualaikum semua, bagaimana peperiksaan UPSR setakat ini?

Senang ke susah?

Haaaa..

Jangan difikir lagi ya soalan yang sebelum ni, kosongkan minda dan terus fokus pada subjek akan datang.

Jom kita fokus pada subjek Matematik pula ya..

1. Operasi asas masih belum kuasai

Operasi asas ini merujuk kepada operasi tambah, tolak, darab dan bahagi. Operasi asas ini telah dipelajari sejak dari Tahun Satu lagi. Sepatutnya tidak ada lagi masalah dalam hal ini.

Jika kamu masih belum kuasai operasi asas ini, ia merupakan satu masalah yang sangat besar.

Bagi masalah ini, perbanyakan latih tubi soalan yang melibatkan operasi asas.

2. Belum hafal sifir

Sifir adalah nadi dalam Matematik.

Seawal tahun Dua lagi sifir ini telah diperkenalkan. Namun, masih ada murid tahun Enam yang tidak kuasai sifir ini dengan baik.

Jika masalah ini berlaku, adik-adik boleh usahakan cara lain dengan menggunakan kaedah kotak magik ataupun kotak sifir.

Contoh sifir mudah ingat :

3. Belum kuasai tajuk mudah

Bagi subjek Matematik tahun Enam, ada beberapa tajuk mudah yang wajib untuk awak kuasai. Ia boleh diumpamakan seperti markah percuma buat para calon.

Antara tajuk mudah ini adalah tajuk Koordinat, Nisbah dan Kebolehjadian.

Pastikan adik-adik semua sudah kuasai kesemua tajuk ini. Wajib untuk dapat markah penuh bagi soalan-soalan yang melibatkan tajuk-tajuk ini.

4. Belum kuasai 4P

Kemahiran 4P adalah kemahiran wajib dalam UPSR.

4P ini merujuk kepada pecahan, peratus, perpuluhan dan penukaran unit.

Jika awak semua masih belum kuasai kemahiran ini dengan baik, kamu semua perlu membuat latih tubi supaya lebih mahir.

Sangat rugi jika tidak menguasai topik-topik berikut kerana topik itu sangat mudah untuk mendapat markah.

 

Kami sertakan video ini berkenaan soalan-soalan Matematik UPSR bersama Cikgu Aisamuddin 😃

 

Jangan lupa buat latihan ya, InshaAllah kejayaan milik anda semua 😉

Terima kasih.

Sumber Rujukan : /mobile/tip/tip-belajar/tip-skor-a-matematik-upsr-mak-ayah-wajib-ambil-tahu-perkara-ini-1.927119

 

Sir Rajinder Singh : Funtastic Add Maths

Siapa jejaka yang dikenali sebagai Sir Rajinder yang selalu buat LIVE dekat facebook page CMN Academy. Selalu jejaka ni buat LIVE pada hari Khamis pukul 11:00 pagi. Semua topik pengajarannya sangat menarik dan tertarik haaa..

 

Beliau diberi nama Rajinder Singh, juga dikenali sebagai Tutor Raj atau Sir Raj. Beliau berkelulusan Sarjana Muda Kejuruteraan (Kimia) dari Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Sir Raj telah melatih pelajar Sekolah Menengah selama 15 tahun yang lalu dan pada masa kini telah menjadi tutor sepenuh masa di kawasan Petaling Jaya untuk subjek,

  • Additional Mathematics
  • Chemistry
  • Mathematics
  • Physics

Tutor Raj menggunakan pendekatan Pembalajaran Secara ‘Hands-On‘, yang di mana dapat membantu pelajar untuk lebih nampak dan faham bagaimana sesuatu proses itu berlaku ‘step by step‘, dan dapat kaitkan dengan ‘real life‘ – apa yang berlaku/ada di sekeliling dengan menggunakan bahan mudah yang ada di sekeliling kita.

 

Misi

Misi beliau sebagai tutor sepenuh masa adalah beliau komited untuk menjadikan pelajarnya berjaya. Sebagai pelajar beliau, bukan sahaja mereka mendapat pemahaman yang baik menganai sukatan sekolah atau perkara yang diajar, mereka akan mencapai prestasi yang sama dalam kemahiran berfikiran sisi, kreatif, dan kritis. Keupayaan untuk berfikir ‘out-of-the-box‘ adalah penting untuk kejayaan berterusan pelajar.

Itu adalah sedikit sebanyak informasi berkenaan dengan Tutor Raj. Beliau sering mengkongsikan ilmu Add Maths beliau di sesi LIVE setiap hari Khamis pada jam 11:00 pagi. Bagi yang terlepas sesi LIVE beliau, anda boleh saksikan siaran ulangan di laman Facebook kami di CMN Academy dan di page Youtube kami.

Facebook :  https://www.facebook.com/cmnacademyhometuitionmentoring/

Youtube :  https://www.youtube.com/channel/UCw_opwBM2PCm1WHvkaALh5g

 

 

Berikut adalah testimoni pelajar Tutor Raj

 

       

 

 

 

Sir Rajinder Singh akan mengadakan ‘Funtastic Add Maths Bengkel Belajar Add Maths Lebih Mudah Menarik Dan Berkesan’ yang akan berlangsung pada,

 

Tarikh : 21 September 2019

Masa : 8 pagi – 6 petang

Tempat : Kolej Keris Mas, Universiti Kebangsaan Malaysia UKM, Bangi.

 

 

Apa yang anak anda akan dapat?

+ TEKNIK PEMBELAJARAN & APLIKASI Add Maths yang menarik

+ Pelbagai EKSPLORASI & AKTIVITI MENARIK akan dikongsikan dan dibuat bersama

+ Anak akan lihat Add Maths ini SUBJEK YANG BEST & tak lah susah sangat

 

TERDAPAT PROMOSI EARLYBIRD DISKAUN SEHINGGA 50% !!

DAFTAR SEKARANG !

 

Untuk pendaftaran dan matlumat lebih lanjut:

https://cmnacademy.com/funtastic-add-maths

 

Jadi…

Masih nak tangguhkan kejayaan anak anda?

Jom sama2 bantu anak seronok belajar & berjaya dalam Add Maths!

 

 

 

 

 

 

Linear Law Funtastic Add Maths

Siapa yang tak kenal dengan subjek Add Math ni dekat sekolah? Subjek di digelarkan sebagai Subjek Killer oleh pelajar-pelajar. Bila dengar je Add Math mesti meremang bulu roma, Hamboi…

 

Sudah-sudah la adik-adik asyik cakap Add Math tu susah. Sebab Add Math ni senang je kalau kita belajar dengan Sir Rajinder hehehehe… Kenapa? Tak Percaya?

 

Jom cuba dengar dan belajar dari perkongsian Subjek MATEMATIK TAMBAHAN bersama Sir Rajinder, kali ni kita belajar Linear Law pulak.

Bagi adik-adik yang ingin improve result Add Maths untuk lebih faham tajuk tersebut, Maka adik-adik berada di tempat yang betul Alhamdulillah…

 

Perasan tak, kaedah apa yang Sir RAJINder guna semasa proses pembelajaran yang anda sebagai pelajar boleh terapkan dalam proses pembelajaran di rumah atau di sekolah?

Ya, Sir Rajinder menggunaan pendekatan PEMBELAJARAN SECARA ‘HANDS-ON’, yang mana amat membantu pelajar LEBIH NAMPAK dan MUDAH FAHAM bagaimana sesuatu proses itu berlaku ‘step by step’, dan dapat kaitkan dengan ‘real life’ – apa yang berlaku/ada di sekeliling dengan menggunakan bahan mudah yang ada di sekeliling kita.

 

Haa selalu adik-adik tanya apa kaitan belajar Add Math ni dalam hidup? Sebab tu la Sir Rajinder cuba bantu adik-adik untuk lebih faham dengan mengaitkan topik Linear Law ni dengan ‘real life‘.

Jadi hari ini kami bawakan semula Sir Rajinder untuk berkongsi berkenaan Topik Persamaan Serentak. Bagaimana nak BELAJAR ‘LINEAR LAW’ DENGAN LEBIH MENARIK DAN MUDAH DIFAHAMI? Jom saksikan sharing video kami.

 

Jangan lupa Like, Follow & set See First Fb Page CMN Academy untuk ikuti perkongsian dari Sir Rajinder dan beberapa tutor lain setiap minggu & dapatkan pelbagai perkongsian ilmu setiap hari.

 

Yang topik lain adik-adik boleh buka link di bawah dan buka video untuk lebih banyak video sharing dari Sir Rajinder.

Cikgu-cikgu yang lain pun ada seperti Cikgu Zaiju (Sains), dan Cikgu Ashraff (Prinsip Perakaunan).

CMN Academy Facebook Page: https://www.facebook.com/cmnacademyhometuitionmentoring/

 

Funtastic Add Maths : Pembezaan Nilai Maksimum dan Nilai Minimum

Perasan tak bila dengar je nama Add Maths ni, ramai pelajar mula gelabah dan takut.

Masa tulah muncul dalam minda “Apalah fungsi add maths ni dalam kehidupan aku ya” dan macam-macam lagi dialog yang muncul.

 

Persoalannya kenapa jadi macam tu?

Adakah subjek add maths ni memang betul-betul susah?

Subjek ni terlalu membosankan?

Tiada aktiviti yang best-best masa belajar?

Atau subjek ini tiada kena mengena dengan kehidupan mereka?

 

Jadi, untuk menjawab ribuan persoalan di atas berkaitan dunia Add Maths ni, jom kita bersama Sir Rajinder Singh (Tutor Raj) sekarang.

Add Maths? Jangan takut, Tutor Raj bantu ya!

Kongsikan untuk manfaat bersama.

 

Nak kami bantu anak anda dalam memperkasakan Matematik Tambahan dengan cara lebih menyeronokkan dan mudah?

Dapatkan EBOOK Add Maths : Strategi Menjawab Dengan Teknik ‘Problem Solving’ secara PERCUMA .

 

Untuk info lanjut berkenaan Home Tuition dan Online Tuition mohon whatsapp “Nama_PersonalTuition” ke 011-1577 5761

 

FOLLOW & SUBSCRIBE :

CMN Academy (Facebook)

CMN Academy (Youtube)

 

6 Tip Mudah Ajar Anak Minat Matematik

6 Tip Mudah Ajar Anak Minat Matematik

Subjek Matematik dianggap subjek yang paling sukar di sekolah di kalangan pelajar. Disebabkan pandangan inilah ramai pelajar yang terkandas dan tidak dapat menguasai subjek ini walaupun asas yang mudah.

Matematik sebenarnya sangat mudah kerana ia satu subjek yang penggunaannya paling praktikal dalam kehidupan seharian kita. Masa, wang, ukuran dan sebagainya adalah sesuatu yang kita gunakan selalu.

Cuba fikirkan satu aktiviti yang tidak memerlukan Matematik dalam kehidupan kita. Bermula dengan aktiviti tidur, kita gunakan untuk mengira jam berapa kita perlu bangun untuk memastikan kita mendapat tidur yang secukupnya, sehinggalah kepada aktiviti makan, untuk mengira berapa kunyahan yang perlu atau untuk mengira kalori yang diperlukan berdasarkan berat badan kita dan sebagainya.

Matematik lebih dekat lagi dengan Islam. Allah swt menganjurkan agar kita bangun melakukan qiyamulai di sepertiga (1/30) malam. Jika tidak pandai Matematik, bolehkah kita menganggarkan jam berapa sepertiga malam tersebut?

Rukun Islam ada 5, iaitu mengucap dua kalimah syahadah, solat lima waktu sehari semalam, berpuasa sebulan di bulan Ramadhan, membayar zakat dan menunaikan haji bagi yang mampu.

Agak-agaknya mampukah kita untuk mengira zakat jika kita tidak faham peratusan dalam matematik atau mampukah kita mengatur perbelanjaan dan pendapatan agar dapat diperuntukkan untuk menunaikan haji nanti.

Konsep ini perlu kita fahami agar kita dapat terangkan pada anak-anak tentang kepentingan mempelajari Matematik dalam hidup mereka.

Untuk aktiviti seharian pula lagilah kita perlukan Matematik seperti untuk berbelanja, merancang perbelanjaan dan juga dalam pelaburan.

Oleh itu, sebagai ibu bapa yang prihatin kita perlu memastikan anak-anak menyukai subjek ini supaya dapat membantu mereka menguasai subjek ini dari awal lagi.

Terdapat beberapa langkah mudah yang boleh dilakukan oleh ibu bapa untuk melahirkan rasa gembira dan seronok dalam diri anak-anak untuk mempelajari subjek Matematik.

Bina Kefahaman Yang Benar Tentang Matematik

Kadang kala tanpa disedari sikap ibu bapa yang tidak menggemari Matematik turut menjadi punca utama anak-anak tidak menyukai Matematik. Selain itu, kaedah yang digunakan juga turut menjadi punca kepada masalah ini.

Matematik adalah satu subjek yang kita ketahui banyak konsep yang perlu difahami dan formula yang perlu diingati justeru ibu bapa perlu mencari kaedah yang terbaik untuk memperkenalkan Matematik dengan kaedah yang menyeronokkan agar anak-anak seronok belajar Matematik.

Usaha ini perlu diberi pendedahan semasa anak masih kecil lagi. Minat anak-anak boleh dipupuk seawal yang mungkin melalui aktiviti harian mereka. Luangkan atau gunakan masa bersama mereka untuk menerangkan tentang konsep asas Matematik.

Contohnya, mintakan anak untuk mengambil dua biji limau kemudian minta dia ambilkan lagi dua biji limau dan bahagikan dengan berapa orang yang ada. Disini kita boleh ajarkan konsep tambah dan pecahan kepada mereka..

 

Kaitkan Segalanya Dengan Matematik

Kita sebagai ibu bapa atau guru tidak boleh menghadkan minda kita dengan menyatakan bahawa untuk mengajar Matematik perlu di rumah atau di sekolah sahaja, perlu ada di meja atau sebagainya.

Disebabkan hidup ini dikelilingi Matematik, anda boleh setiap masa ajari anak anda dengan Matematik. Contohnya, jika anda dalam perjalanan menaiki kenderaan, sambil memandu cuba tanyakan anak berdasarkan papan tanda berapa jauh lagi perjalanan, dalam masa yang sama cuba ajarkan anak menukar unit dari kilometer kepada meter.

Jika anda sedang bersiar-siar dengan anak-anak di taman, cuba tanyakan mereka berapa buah bilangan buaian yang ada di taman (konsep tambah dan berapa buah yang rosak, kira jumlah yang boleh digunakan. Mudah bukan?

 

Bawa Anak-Anak Membeli-Belah 

Anak-anak sangat gembira ketika di bawa membeli belah. Gunakan masa ini sebaiknya untuk menerangkan asas Matematik kepada mereka. Antara yang boleh kita ajarkan ialah konsep mahal dan murah, berapa keping wang lima ringgit perlu diberikan jika membeli barang bernilai RM10 dan sebagainya.

Untuk anak-anak tahap dua atau sekolah menengah boleh kenalkan pada mereka konsep diskaun dan belajar mengira harga barangan setelah diberi

 

Ajar Anak Melalui Aktiviti 

Anak-anak sebenarnya sangat gembira jika kita sebagai ibu bapa melibatkan mereka semasa di dapur terutama anak-anak perempuan. Semasa memasak kita boleh ajarkan unit ukuran yang merupakan salah satu asas dalam penguasaan Matematik.

Untuk anak-anak yang lebih dewasa cuba ajarkan mereka bagaimana ingin menukarkan unit kilogram kepada gram apabila ingin menimbang tepung gandum contohnya. Bagi anak-anak yang masih kecil cuba ajarkan konsep tambah dan tolak, contohnya apabila membantu menyusun pinggan dan gelas untuk hidangan makan malam.

Belajar Melalui Permainan

Anak-anak sangat suka bermain, apa kata jika gunakan ini sebagai satu peluang. Melalui permainan seperti Monopoly atau dam ular, ibu bapa boleh mengajar anak-anak mencongak, menambah dan juga menolak. Jika diberi soalan tentang untung dan rugi menggunakan buku, hanya anak-anak yang fokus tinggi dapat memahaminya berbanding jika bermain Monopoly, mereka belajar dalam suasana yang amat menyeronokkan. Selain itu, terdapat pelbagai aplikasi matematik yang boleh di muat turun untuk anak-anak agar mereka dapat memahami konsep asas Matematik dalam suasana yang menarik.

 

Ransangan Melalui Muzik

Muzik merupakan salah satu kaedah berkesan untuk membantu anak-anak dalam pembelajaran. Kanak-kanak akan lebih mudah untuk menghafal jika di bantu dengan muzik. Anda boleh samada mengubah sendiri lirik lagu yang anak-anak minat untuk ditukarkan kepada hafalan anak-anak atau anda boleh layari internet untuk mendapatkan video berkaitan. Hafalan sifir sangat sesuai jika dihafal menggunakan muzik.

Kesimpulannya, kita harus tanam dalam diri kita terlebih dahulu bahawa Matematik itu mudah. Kemudian serapkan fahaman ini dalam jiwa anak-anak sejak dari kecil lagi. Tekankan pada mereka bahwa Matematik ada dalam semua subjek dan Matematik digunakan dalam kehidupan seharian kita. Masa, wang, ukuran, bilangan semuanya adalah yang kita tempuhi setiap hari.

Dalam masa yang sama, sangat penting untuk ibu bapa menjadikan proses pembelajaran Matematik samada secara langsung atau tidak langsung berjalan dalam keadaan yang menyeronokkan, bukan dalam paksaan atau suasana yang menekan, kerana ini akan menyebabkan mereka akan terus beranggapan bahawa Matematik itu susah dan sukar.

Anda Tutor Profesional Yang Ingin Membina Kerjaya & Legasi?

ANDA TUTOR PROFESIONAL YANG INGIN MEMBINA KERJAYA & LEGASI?

Job Tuisyen khas untuk anda 😃

Training dan Coaching disediakan ⭐️⭐️⭐️

🏠 Area Johor

1. Bandar Baru Uda, Johor Bahru | Mandarin (Darjah 4) | Rabu (8 Malam)

2. Nong chik , Johor Bahru | Fizik SPM

3. Taman Nusa Idaman, Nusajaya | Bahasa Melayu (PT3) | Isnin (9.30 Malam-10.30 Malam)

4. Bandar Pulai Jaya, Skudai | English (UPSR & Darjah 4), Bahasa Melayu (Darjah 4) |English – Selasa (6 Petang-7 Petang), Bahasa Melayu – Selasa (7 Petang-8 Petang) | Mahu Cikgu SK Tamil

5. Taman Sri Pulai Perdana 2, Skudai | Sains (Darjah 3 & Darjah 6) | Isnin, Selasa, Jumaat (5 Petang) | Mahu Cikgu Sekolah

6. Taman Pelangi, Johor Bahru | Bahasa Mandarin (Kindergarten) |Sejam selepas Pukul 2

7. Taman Suria, Johor Bahru | Komputer Sains (SPM) | Masa dan Hari Boleh Bincang

8. Taman Sri Pulai Perdana, Skudai | Bahasa Melayu, English (Tingkatan 4) | Hari Boleh Bincang (8 Malam)

9. Taman Skudai Ria, Skudai | Bahasa Melayu, English (Tingkatan 2) | Jumaat / Sabtu (Pagi)

10. Teluk Ramunia, Pengerang | Bahasa Melayu, English, Sejarah, Sains, Matematik (SPM) | Hari boleh bincang (Selepas 4 Petang)

11. Sekolah Menengah Hidayah, Johor | Fizik (Tingkatan 4) | Jumaat / Sabtu (8 Pagi)

12. Apartment Seri Pahlawan Johor Bahru (dekat SIGS) | BM,BI,Math,Sains UPSR

13. Taman Maluri Ulu Tiram, Mengaji bapa tunggal dan 2 anak 6 dan 8 tahun , Nak Ustaz

14. Seri Gading Batu Pahat , Mengaji dewasa 46 tahun, Nak Ustazah

15. Taman Bukit Perdana Batu Pahat, Mengaji dewasa 50 tahun, Nak Ustazah

🏠 Area Selangor

1. Taman Sri Gombak, Batu Caves / BM (Form 1 & Darjah 2) / Isnin @ Selasa Malam

2. Sekolah Berasrama Penuh Integrasi Rawang Bandar Tasik Puteri/BM Form 1 / Sabtu@Ahad pagi

3. Kota Kemuning / Mengaji Ibu & Anak / Weekday ( Malam ) / Nak Ustazah

4. Seksyen 22 Shah Alam / Mengaji dewasa / Ahad 2-5 petang / Nak Ustazah

5. Seksyen 7 Shah Alam / Mengaji dewasa / Sabtu 10-11 pagi @ weekday pagi / Nak Ustazah

6. Sentul / Mengaji dewasa/ Selasa 9-10 malam / Nak ustaz

7. Selayang / Mengaji family 4 orang / weekdays malam / Nak ustaz

🏠 Area Utara (Penang, Perak, Kedah)

1. Taman Jernih, Bukit Mertajam, Penang | Bahasa Arab (PT3) | Isnin/Selasa/Rabu/Khamis (8.30 Malam – 9.30 Malam) | Mahu Ustaz

2. Persiaran Amanjaya 5, Sungai Petani, Kedah | English Darjah 4, Sains (Tingkatan 2), Add Math (Tingkatan 4) | Masa & Hari boleh bincang | Mahu Tutor Perempuan

3. Taman Megah 3, Sitiawan, Perak | Mengaji, Iqra’ (Darjah 1) | Sabtu (9 Pagi – 10 Pagi) | Mahu Ustazah

BERMINAT ❓
PM 013-7517348 🙋

#YakinSebelumBerjaya
#CMNAcademy
#TutorProfesionalMalaysia
#SalamLailatulQadr