Entries by cmn academy

MODUL MATEMATIK SUPER

Sedikit perkongsian daripada Master Halim, berpengalaman lebih 20 tahun sebagai pensyarah di UPSI dan juga merupakan trainer Maths menggunakan modul MATEMATIK SUPER. Menurut beliau belajar matematik bukan perkara yang mudah. Beliau juga dahulu tidak suke dengan mata pelajaran matematik, tetapi apabila memasuki university beliau merasakan matematik itu amat menyeronokkan untuk dipelajari. Mungkin terdapat sesetengah pelajar […]

[Kisah Inspirasi] Autisme Bukan Halangan Untuk Pelajar Berjaya

Assalamualaikum dan selamat sejahtera tuan dan puan. Kisah inspirasi ini menceritakan mengenai klien daripada CMN Academy yang telah lama bersama CMN Academy iaitu sejak 2015. Beliau bernama Tuan Syaifuddin, yang mengambil perkhidmatan kami sejak 3 tahun yang lalu. Anak beliau mempunyai ‘mild autisme’ dan Tuan Syaifuddin berkata beliau mencari tutor yang sesuai untuk mengajar anaknya […]

Online Tutoring & Study Online Is Easy

What is online tuition? Online tuition is the process of a tutor teaching a student remotely using electronic, internet-ready devices in order to communicate and work collaboratively. Tutors will typically use internet based communication software such as Skype and collaborative workspaces such as Google documents. The communication software allows students and tutors to communicate in […]

Human Calculator? How To Be The Human Calculator..?

Macam mana nak jadi pandai dalam matematik? Selamat sejahtera tuan dan puan, adakah matematik ini susah? panjang ke jalan pengiraan dia? takda teknik yang lebih mudah? kenapa guru semua gunakan konsep yang sama?? Matematik merupakan subjek kira kira yang bermaksud 1 soalan mempunyai 1000 jawapan, maksudnya apa? ia bermaksud untuk satu soalan matematik kita mempunyai […]

Mudahnya Belajar Sains!

Yakinkan Diri, SAINS Bukan Mata Pelajaran Yang SUSAH ▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄ Pengetahuan Sains telah dikenal pasti sebagai salah satu cabang ilmu yang memerlukan pemahaman pada peringkat terawal, dan disertai dengan pengamatan yang terperinci dan pemahaman konsep asas yang bersesuaian. Oleh itu pembelajaran sains hari ini sepatutnya berbeza pendekatannya dengan pembelajaran sebelum ini. Sains adalah merupakan ilmu pengetahuan […]

Belajar Dengan Seronok Di Bengkel ‘Funtastic STEM’

Bermain ke belajar ni? Salah ke bermain semasa belajar?   ‘Fun Learning’ atau dalam Bahasa Melayunya ‘pembelajaran secara menyeronokkan’ diaplikasikan untuk pelajar lebih minat dan tidak bosan semasa belajar. Kaedah ini boleh juga membuatkan pelajar minat dengan subjek berkenaan, seterusnya tingkatkan pencapaiannya. Fun Learning sebenarnya bukan benda baru dalam pengajaran, cuma ia kurang ditekankan atau […]

Jom Ke Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur! Jumpa Anda Di Sana Ye.

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Anda dah hadir ke PBAKL2019 yang sedang berlangsung di PWTC sekarang? Tahu ke ESOK dah hari terakhir? LAST CALL!! Esok kami akan ada di Booth 3114 (Booth SifufBads Press) dalam jam 1-3 petang. Jadi, esok juga HARI TERAKHIR anda boleh dapatkan pelbagai buku & modul keluaran kami dengan HARGA SUPER DUPER AWESOME! Diskaun memang tak payah cakap, banyak […]

Pembelajaran Holistik Untuk Masa Depan Pelajar

Assalamualaikum dan selamat sejahtera tuan dan puan, hari ini menceritakan kenapa perlunya pembelajaran holistik untuk masa depan pelajar? mungkin ada yang pertama kali mendengar apa tu pembelajaran holistik? baru-baru ini ada keluar satu berita tentang “education reformer” maksudnya di sini dibincangkan dalam KPM (Kementerian Pendidikan Malaysia) dan Jawatan Kuasa Pelaksanaan Dasar Pendidikan, mereka membincangkan salah […]

Ingin Dapatkan Ebook ‘Formula Merangsang Anak Bijak’ Secara Percuma?

EBOOK PARENTING PERCUMA SEMPENA 10 TAHUN KAMI DALAM BIDANG PENDIDIKAN Istimewa buat semua ibubapa yang mempunyai anak yang akan & masih bersekolah. Kebiasaannya, parents berhadapan dengan masalah anak/pelajar yang… – Tidak suka atau tak minat belajar, – Malas study, – Tidak skor, – Suka bazir masa, – Tidak tahu nak susun masa & pelbagai lagi. […]