Entries by cmn academy

Sains UPSR : Kemahiran Mengenalpasti Pembolehubah

Dah cuti sekolah laa… Selamat Tahun Baru Cina kepada rakan yang menyambutnya.   Jom kita ulangkaji salah satu Kemahiran Proses Sains (KPS) Mengawal Pemboleh Ubah.   Kenapa Pelajar UPSR 2020 perlu kuasai topik Pembolehubah? Pelajar akan dapat kuasai & jawab soalan TUJUAN, PEMERHATIAN, INFERENS, HIPOTESIS dan KESIMPULAN dengan betul, bila sudah kuasai topik ini.   […]

Pusat Tuisyen Vs Home Tuition

Pusat Tuisyen vs Home Tuisyen. Haaaa kenapa markah awak ini rendah sangat Farhan? Kan mak dah hantar kamu pergi Tuisyen setiap hujung minggu? Kamu fokus ke tak ini ? Hujung tahun nak peperiksaan besar dah…. Begitulah kata-kata azimat yang keluar dari mulut seorang ibu terhadap anaknya yang acap kali pulang ke rumah dengan markah peperiksaan […]

[Mathzier] Kelas Tambahan Online Matematik Pertama di Malaysia Bersama Cikgu Fadli Salleh

Berita baik! Cikgu Fadli bakal launch Mathzier, wah apa tu? ♎ Info Mathzier ➖➖➖➖➖➖➖ Ia adalah 👨‍🏫 Kelas Tambahan Online pertama di Malaysia yang lengkap dibuat berdasarkan silibus semasa. Ianya berdasarkan KSSR bagi Tahun 4,5 dan 6. ✅ Rujukan utama buku teks. Jadi tidak perlu print out bahan jika kat rumah tiada printer. Terus rujuk […]

BAHASA MELAYU SPM – (PEMBELAJARAN KOMSAS)

Assalamualaikum dan salam sejahtera,   Bersama Cikgu Sharul Nizam berkongsi tentang pembelajaran komsas Bahasa Melayu SPM   Umum mengetahui bahawa pengajaran dan pembelajaran komsas dalam subjek Bahasa Malaysia Tingkatan 1 hingga 5 bermula pada tahun 2000. Para pendidik perlu memastikan bahawa teks-teks komsas yang ditetapkan bagi setiap tingkatan dapat dikuasai oleh setiap pelajar. Komsas ialah […]

KUADRATIK NI SENANG JE

Assalamualaikum & Salam sejahtera…   Hari ni Cikgu Hana nak berkongsi tentang subjek MATEMATIK iaitu topik KUADRATIK.   Topik KUADRATIK ni boleh tahan susahnya ya. Ramai juga pelajar buat MISTAKE dekat topik ni. Dalam matematik, persamaan kuadratik ialah satu persamaan polinomial berkuasa dua. Kuasa yang tertinggi bagi pembolehubah kuadratik ialah 2. Kuadratik mesti berkuasa 2 sahaja tidak boleh 3, 4 & […]

Kenapa Perlu Laksanakan Pembelajaran STEM Secara Inkuri?

Kenapa perlu laksanakan PdP berasaskan inkuiri Kita berada dalam era IR4.0 dan landskap ekonomi dunia baharu. Pekerjaan dalam era ini kebanyakan akan dibuat oleh mesin atau robot. Anak-anak kita akan bekerja bersama-sama mesin dan robot. Antara pekerjaan utama dalam era ini adalah data analyst and scientist dan AI and machine learning specialist. Untuk itu, murid […]

KELEBIHAN MEMBACA AL-QURAN

Assalamualaikum w.b.t Sahabat yang dirahmati Allah, Al-Quran ialah Kitabullah yang terakhir yang diturunkan kepada Nabi Muhammad S.A.W. Al-Quran merupakan mukjizat daripada Allah SWT, al-Quran juga adalah senjata yang paling mujarab yang melimpah ruah, mata air yang tidak mungkin kering, di dalamnya penuh dengan nur hidayah rahmat dan zikir. “Dengan Al-Quran itu Allah menunjukkan jalan-jalan keselamatan […]

Promosi Home Tuition Impact Results 2020

Pssst… Ibu Bapa Prihatin kat luar sana… Apa IMPIAN anda 2020 ni? . . Jom capai impian 2020 untuk lihat anak anda lebih cemerlang & bersemangat belajar! . Dah masuk tahun baru 2020… tak kan anda nak tengok anak masih di tahap sama & jadi pelajar biashe-biashe je… . . Kita sebagai ibu bapa pasti […]

5 TIPS PERSEDIAAN KEMBALI KE SEKOLAH

__ Assalamualaikum & apa khabar semua ? Hari ini saya nak kongsi dengan adik-adik semua tentang TIPS PERSEDIAAN KEMBALI KE SEKOLAH ! Dengan sedikit persiapan yang saya akan kongsikan adik-adik tentu mampu mempersiapkan diri untuk kembali ke sekolah dengan lebih bersemangat & ceria. Di bawah terdapat beberapa tips yang boleh dilakukan . . .    Kelengkapan […]

Cara-Cara Belajar Dengan Berkesan

Peperiksaan merupakan suatu penanda aras tentang tahap pemahaman kita sepanjang tempoh pembelajaran. Oleh itu, semestinya pelajar berlumba-lumba untuk menjadi yang terbaik untuk mendapat markah yang tinggi dalam peperiksaan. Apabila tibanya musim peperiksaan, para pelajar pastinya menggunakan pelbagai teknik belajar yang sesuai dengan diri masing-masing. Ketika anda sedang belajar, agak-agaknya berapa yang anda dapat sepanjang anda […]