Entries by cmn academy

3 Jenis Nota Pelajaran

  Membuat nota adalah salah satu cara belajar yang efektif. Terdapat kajian yang menunjukkan pelajar akan mendapatkan 65% dengan membuat nota, manakala pelajar yang bergantung kepada daya ingatan di dalam kelas hanya mendapat 25%.   Antara kelebihan membuat nota adalah memberi kefahaman dan dapat menguatkan ingatan. Nota boleh dilakukan dengan pelbagai cara tetapi mempunyai manfaat […]

Kuasai Matematik Dengan Mahir Banding Pecahan

Topik pecahan sering menjadi keluhan pelajar. Kebanyakan pelajar menghadapi masalah seperti tidak faham dan keliru dengan topik ini. Perkara asas untuk memahami topik pecahan adalah dengan mengetahui nilai banding pecahan.   A. Banding pecahan dengan nombor bulat Pecahan adalah mengenai pembahagian. Misalnya, 1/2 donut bermaksud 1 donut perlu dibahagi kepada 2 orang. Jadi, jika ada […]

Bagaimana nak bantu anak-anak dari bosan dan stress belajar ketika PdPR?

Waktu PdPR ni ibu bapa perlu memainkan peranan untuk memastikan anak-anak dapat belajar dengan baik, lancar dan tidak stress. Untuk itu, anda boleh cuba beberapa cara berikut di rumah:   Sentiasa berkomunikasi dengan anak-anak. Apabila anda melihat emosi anak-anak berubah atau mereka menunjukkan rasa bosan semasa belajar, cuba buka ruang untuk berkomunikasi dengan mereka. Tanyakan […]

Tips Kekalkan Prestasi Belajar Online

Aimi memerhatikan sekali lagi skrin telefonnya. Terpampang markah ujian yang baru diberikan oleh cikgu sebentar tadi. Keluhan kecil keluar dari mulutnya. Sejak sekolah dijalankan secara online, markah ujiannya semakin menurun berbanding semasa pengajaran secara berdepan di dalam kelas. Ting! Bunyi whatsapp masuk daripada kawannya, Nadia. Aimi teringat hasil ujian tadi. Nama Nadia berada di tempat […]

6 Manfaat Bersenam Secara Rutin Kepada Diri dan Kehidupan Anda.

Semua orang menyedari betapa pentingnya bersenam, tetapi tak ramai yang mempraktikkannya. Senaman memberi manfaat kepada seluruh anggota badan dan kehidupan kita. Berikut adalah 6 sebab mengapa anda harus menjadikan senaman sebagai sebahagian daripada rutin harian anda. Kenapa bersenam sangat penting? 1. Meningkatkan Kecergasan Senaman membantu anda tetap sihat. Bersenam secara teratur meningkatkan tahap kecergasan anda […]

Susah la nak fokus kelas online..Jangan risau! cuba langkah-langkah ini untuk anda kekal fokus

Nak hadap screen je sepanjang hari ketika mengikuti kelas online bukan perkara yang mudah. Tambah pulak bila belajar di rumah yang dikelilingi oleh banyak gangguan seperti keselesaan, bunyi bising dan lain2. Memang bila masa kelas anda akan rasa nak ke dapur, nak baring, nak main phone dan banyak lagi. Tapi anda kena ingat, anda sebenarnya […]

Sering dihantui perasaan ‘Nervous’ bila nak buat presentation? Cuba 3 langkah mudah ini untuk mengatasinya !

Pernah tak anda rasa nervous bila nak bercakap di hadapan kelas mahupun secara online terutamanya ketika mahu membuat presentation? Nervous adalah perkara biasa namun jika tidak dikawal akan memberi kesan kepada tingkah-laku dan percakapan anda. Perkara macam ni sesuatu yang ditakuti oleh  pelajar-pelajar bila ada sesi presentation.  Nak tak nak kena persiapkan diri dan bersedia. […]

5 Tips Praktikal untuk Mencapai ‘Pemikiran Positif’

Pemikiran yang positif dapat memberi anda lebih banyak keyakinan, meningkatkan mood, bahkan mengurangkan kemungkinan terjadinya keadaan seperti hipertensi, kemurungan dan gangguan yang berkaitan dengan tekanan. Kita tidak dapat mengawal perkara baik dan buruk yang datang, tetapi kita dapat mengawal pemikiran dan tanggapan kita terhadap sesuatu perkara. Apabila anda berjaya mengubah pemikiran negatif ini menjadi positif, […]

Bagaimana Jadikan Al-Quran Sebagai Keutamaan Terutamanya Pada Anak-Anak

Tidak dapat dinafikan, antara cabaran zaman kini adalah menjadikan Al-Quran sebagai keutamaan. Dalam arus hambatan mengejar kecemerlangan akademik, upaya menjadikan Al-Quran sebagai keutamaan, dirasakan payah. Di kacamata seorang yang lahir di tahun 1980-an, jika suatu masa dulu, kita di zaman kanak-kanak pasti ada masa dengan Al-Quran, sama ada dengan ibubapa di rumah, atau kanak-kanak keluar […]

Jangan Abaikan 10 Hari Pertama Bulan Zulhijjah

Bulan Zulhijjah datang lagi membawa peluang keampunan & pahala yang berlipat ganda kepada umat Islam.   Kita dah biasa dengan mengejar pahala di bulan Ramadan. Segala amal ibadah digandakan pada bulan tersebut demi mengejar kebaikan & ganjarannya.   Tapi tahukah anda, bulan Zulhijjah juga ada kelebihannya. Ramai yang mungkin lupa atau kurang cakna dalam hal-hal […]