Entries by cmn academy

BELAJAR MATEMATIK DENGAN SERONOK

Boleh ke belajar Matematik in a fun way? Best ke subjek Matematik ni? Jawapannya ialah yes! Kita boleh belajar subjek Matematik dengan seronok dan tak cepat bosan. Nak tahu macam mana? Haa.. berikut merupakan beberapa tips macam mana nak menjadikan subjek Matematik ni lebih seronok… Tips pertama: Belajar melalui nota bergambar Melalui nota bergambar, anak-anak […]

Build Self-confidence Dengan Subjek Akaun

  Macam mana nak build self-confidence dengan subjek Akaun? “Rasa tak yakinlah cikgu” “Malu lah cikgu, saya takut jawapan saya salah” “Seganlah nak berhadapan dengan orang” Berikut merupakan antara ayat-ayat yang sering didengari dari para pelajar terutamanya yang mempunyai sifat malu yang tebal dalam diri. Namun, semua itu boleh diubah jika kena pada gaya dan tekniknya. Baru-baru […]

Tip membina ayat yang baik, bagus dan sempurna

Setiap hari kita akan berkomunikasi dengan orang lain menggunakan bahasa Kebangsaan kita iaitu Bahasa Melayu. Jadi, seberapa fasihkah adik-adik ketika bercakap dan membina ayat dalam Bahasa Melayu? Haaa.. adik-adik tahu tak macam mana nak bina ayat yang sebetulnya? Tak tahu? Atau masih lemah dalam membina ayat…? Okay! Jom kita belajar dengan cikgu Muna cara-cara untuk […]

Bagaimana Belajar Al-Quran Dengan Lebih Seronok? (How To Learn Quran In A Fun Way)

Belajar al-Quran, atau biasa kita sebut belajar mengaji, adalah tuntutan kepada semua umat Islam.   Cuma ada sesetengah orang, terutamanya kanak-kanak & remaja agak sukar nak ‘enjoy’ dalam belajar mengaji. Bila kurang seronok, mood nak belajar pun tak ada. Belajar kena paksa lepastu tak sambung. Kita risau anak-anak tak dapat hayati & tak dapat kuasai […]

5 Tip Mula Belajar Al-Quran

  Anda baru nak mula mengaji Al-Quran? Alhamdulillah… Terbaik! Ini Tip untuk anda. Diharap dapat bantu anda dalam perjalanan mula mengaji Al-Quran, samada asas atau perbaiki bacaan.   5 Tip Mula Mengaji Al-Quran   1- Tetapkan Niat. Niat yang betul akan menentukan bagaimana fokus & usaha kita dalam buat sesuatu perkara. Jika dilihat dalam ibadah-ibadah […]

Kesan Besar Ilmu Mata Pelajaran UPKK Kepada Anak-anak

Kebiasaannya golongan-golongan veteran akan peroleh pendidikan agama dengan menghadiri kuliah dan kelas agama di masjid. Ada juga yang merujuk bahan bacaan agama seperti buku, modul, e-book, artikel dan sebagainya untuk panduan dalam pendidikan agama. Jadi, bagaimana pula kanak-kanak yang memerlukan pendidikan agama dari sumber yang sahih dan bimbingan daripada para asatizah. Maka dengan itu, ilmu […]

Atasi Ketakutan Terhadap Matematik

Majoriti pelajar sekolah, apabila ditanya “kenapa tak suka subjek matematik?” mereka akan kata, “sebab kena kira-kira, sebab banyak nombor dan ada yang kata susah”. Jadi, bagaimana kita atasi ketakutan pelajar-pelajar terhadap subjek matematik. Hal ini kerana, apabila sudah tertanam rasa tak suka, tak minat dan tak seronok, maka proses kefahaman pembelajaran akan menurun sebab pelajar-pelajar […]

Bina Keyakinan Diri Bermula dari Pakaian

Pakaian menjadi titik keyakinan dalam diri seseorang individu yang sering memperbaiki imej mereka. Seperti yang kita boleh lihat, apabila seseorang itu sudah berkahwin, mereka sudah tidak memikirkan tentang imej mereka lagi dan beranggap penampilan bukan keutamaan mereka. Justeru, pemakaianlah yang menjadi first impression diri mereka terhadap orang sekeliling dengan pembawakan visual. Penggayaan pakaian tidak memerlukan […]

Asal Belajar Je Stress, Asal Stress je Belajarc

Kita sebagai pelajar pasti akan rasa tertekan semasa belajar, tidak dapat dinafikan. Setiap orang semestinya sudah/akan/sedang alami zaman pembelajaran. Bahkan alam pekerjaan pun akan alami tertekan dengan kerja yang tidak akan pernah habis selamanya. Jadi, bagaimana kita atasi perkara ini untuk mengelakkan dari penyakit mental. Antara tips untuk mengurangkan stress semasa belajar adalah: Bijak memilih […]

Cara Menguatkan Ingatan Kita

Terdapat lebih 10 cara untuk kita tingkatkan ingatan yang dinyatakan oleh Coon(2002) merujuk kepada buku Pengantar Psikologi. Berikut adalah 3 cara terawal dalam meningkatkan daya ingatan kita. Menghafal, satu teknik ingatan dengan paksaan yang membuatkan kita ingat. Semas amenghafal disarankan untuk berhenti banyak kali dan cuba mengulang apa yang dihafal. Menurut kajian, skor ingatan yang […]