Adik Darin, pelajar yang sangat pemalu di sekolah dan kini tidak lagi segan untuk bertanyakan soalan yang tidak difahami

 

Menurut tutor Maslinda, Adik Darin adalah pelajar yang agak pemalu di sekolah dan salah satu cabaran Adik Darin ialah malu untuk bertanyakan cikgu berkaitan topik yang tidak difahaminya kerana takut akan pertanyaan soalan tersebut salah. Adik Darin merupakan pelajar tahun 4 dan mengambil subjek Matematik bersama tutor Maslinda.

 

Jadi, tutor Maslinda Mengambil beberapa silibus yang Adik Darin sudah belajar di sekolah dan fokuskan kepada yang asas dahulu seperti nombor bulat , sifir, tolak tambah dan sebagainya supaya Adik Darin cepat untuk memahami topik yang di ajar oleh tutor Maslinda.

 

Tambahan lagi , setelah beberapa bulan belajar bersama tutor Maslinda, Adik Darin berjaya menunjukkan kejayaan yang dapat dibanggakan oleh ibubapa serta tutornya Maslinda yang banyak mencurah ilmu dan membimbing agar Adik Darin sentiasa mengekalkan prestasi yang lebih baik untuk masa akan datang.

 

 

 

 

Adik Athirah lebih fokus selepas ambil Home Tuition!


Puan Aniza yang menetap di Seksyen 8, Bangi mengambil perkhidmatan di sebuah pusat tuisyen di luar untuk anaknya yang bernama Athirah sejak dari tingkatan tiga lagi. Tetapi anaknya kurang fokus semasa belajar di pusat tuisyen kerana guru pusat tuisyen tersebut mengajar secara beramai-ramai .

 

Sebelum mengambil Home Tuition, keputusan adik Athirah biasa-biasa sahaja dan Puan Aniza mencari guru untuk datang ke rumah kerana ia lebih mudah untuk anaknya belajar secara one-to-one dan lebih fokus apa yang dipelajari. Adik Athirah yang berumur 16 tahun mengambil subjek Matematik dengan Home Tuition CMN. 

 

Tutor Maslinda banyak membantu adik Athirah semasa sesi pembelajaran sehingga adik Athirah mempunyai peningkatan dalam subjek Matematik baru-baru ini. Tutor banyak memberi tunjuk ajar dan latih tubi kepada Athirah bagaimana untuk menjawab soalan-soalan peperiksaan sebenar.

 

Puan Aniza bersyukur kerana anaknya menunjukkan peningkatan yang memberangsangkan sejak mengambil perkhidmatan Home Tuition dengan pihak kami. Kami juga berasa gembira dengan pencapaian adik Athirah.

Kami mendoakan adik berjaya dengan cemerlang dalam peperiksaan akhir tahun dan SPM 2020 pada masa akan datang.

 

 

 

 

 

 

Kekangan Waktu Menyebabkan Keputusan Adik Syabil Tidak Memberangsangkan, Namun Apa Yang Terjadi Sebaliknya…

Baru-baru ini, Kami melawat ke rumah Puan Salina di Taman Mutiara, Puchong. Anaknya bernama Muhammad Syabil Azeem juga mesra dipanggil adik Syabil. Sebelum ini, adik Syabil menghadiri kelas tuition di sekolah kebangsaannya pada setiap hari sabtu dan ahad pada waktu pagi dan petang. Pada waktu malam pula, Syabil mengambil kelas mengaji.  Puan Salina tidak mahu menghantarnya ke pusat tuition atau mengambil mana-mana perkhidmatan home tuition buat masa itu kerana tidak tahu memberikan tekanan kepada Syabil.

 

Tetapi, keputusan Puan Salina dan suaminya berubah apabila tiada penambahbaikan dalam keputusan peperiksaan kerana Syabil tiada masa untuk mengulang kaji pelajaran kerana jadual yang padat disebabkan kelas tuition di sekolahnya. Pada waktu malam pula adik Syabil menghabiskan masanya dengan hanya menyiapkan kerja sekolahnya. Risau dengan keputusan Syabil dan masa peperiksaan UPSR yang semakin hampir, beliau terus mencari home tuition di facebook dan CMN Academy adalah dalam salah satu senarai di cariannya. Puan Salina tergerak hati untuk mengambil perkhidmatan home tuition kami dengan mengambil subjek Matematik. Alhamdulillah Puan Salina dan adik Syabil dijodohkan dengan Cikgu Seriyana yang sangat membantu adik Syabil dalam pembelajarannya. Puan Salina sangat berpuas hati selepas melihat kesungguhan Cikgu Seriyana untuk mengajar adik Syabil. Terdapat banyak kemajuan dalam pembelajaran Syabil selepas diajar oleh Cikgu Seriyana.

 

Pada pemerhatian Cikgu Seriyana, Syabil mempunyai kekangan dalam melakukan latihan kerana jadual waktu yang agak padat. Jadi, ketika sesi home tuition, Cikgu Seriyana sering memberikan soalan-soalan ramalan subjek Matematik. Lama kelamaan adik Syabil semakin mahir dan memahami dengan soalan-soalan yang dilakukan dan boleh menjawab soalan tersebut tanpa bantuan Cikgu Seriyana.  Dari segi soalan penyelesaian pula, Cikgu Seriyana memberikan tips-tips untuk menjawab soalan tersebut. Salah satunya ialah adik Syabil harus memahami dahulu kehendak soalan tersebut dan baru dia dapat menjawab apa yang di mahukan oleh soalan itu.

 

Alhamdulillah selepas menjawab kertas peperiksaan Matematik baru-baru ini, adik Syabil mengatakan bahawa soalan yang diberikan agak senang untuk dijawab. InsyaAllah kami harapkan keputusan peperiksaan tersebut dapat membalas setimpal dengan usaha yang dilakukan oleh Cikgu Seriyana dan adik Syabil.

Oleh itu, kami mendoakan kejayaan kepada adik Syabil dalam keputusan peperiksaannya. Semoga berjaya adik Syabil!

 

 

 

 

Peningkatan Dalam Keputusan Peperiksaan Adik Addeen Yang Membanggakan

Hai, Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera.

Kami meneruskan perjalanan kami melawat pelajar-pelajar yang mempunyai peningkatan dalam pembelajaran mereka. Pada kali ini kami melawat ke rumah Puan Nurulaf’idah, ibu kepada adik Addeen di Taman Saujana Impian, Kajang. Addeen akan menduduki peperiksaan PT3 pada tahun hadapan. Jadi sebagai persediaan awal, ibunya mengambil home tuition subjek Matematik dan Sains untuk anaknya.

 

Puan Nurulaf’idah mengetahui berkenaan dengan home tuition ini melalui Facebook, dan telah menggunakan perkhidmatan home tuition kami dari Addeen berada di Darjah 5 hingga berada di Tingkatan 2 iaitu sehingga sekarang. Sebelum ini, Puan Nurulaf’idah pernah menghantar Addeen ke pusat tuition. Tetapi, pusat tuition tersebut menggabungkan pelajar Tingkatan 1 hingga Tingkatan 3. Disebabkan pelajar Tingkatan 3 akan menduduki peperiksaan PT3, jadi guru lebih memberikan fokus dan penekanan untuk mereka. Di sekolah pula, Addeen tidak terlalu fokus disebabkan oleh gangguan rakan-rakannya.

 

Jadi, Puan Nurulaf’idah lebih suka Addeen belajar di rumah supaya dia lebih fokus tanpa ada apa-apa gangguan yang boleh memberi kesan kepada pembelajarannya. Beliau juga berkata, antara kelebihan pembelajaran secara one to one adalah cikgu dapat mengenalpasti kelemahan pelajar dan boleh membantu memperbaiki serta mengatasinya dengan cara yang tersendiri.

 

Cikgu Ashil sering melakukan latih tubi yang berterusan dalam subjek Matematik dan Sains kerana kelemahan Addeen ialah dia kurang melakukan latihan. Cikgu juga menyediakan video cara jalan penyelesaian dalam subjek-subjek yang diajar supaya Addeen dapat merujuk kepada video tersebut ketika berada di luar masa home tuition. Jadi ini sangat membantu dalam pembelajaran Addeen.

 

Alhamdulillah… adik Addeen menunjukkan peningkatan dalam subjek Matematik. Dari gagal, adik Addeen berjaya mendapat B dalam peperiksaan pertengahan tahun. Adik Adden juga sudah boleh membuat latihan sendiri tanpa terlalu bergantung semata-mata kepada cikgu.

 

Diucapkan selamat berjaya kepada adik Addeen dalam peperiksaan akan datang terutamanya dalam peperiksaan PT3 yang akan diduduki pada tahun hadapan.

 

Pelajar mengalami Dyslexia, Macam mana Cikgu Tarik Minatnya?

Alhamdulillah, kami telah berpeluang melawat seorang pelanggan kami iaitu Puan Nora Ali, bersama anaknya Sharmine Hani di Nusaputra, Puchong. Puan Nora Ali dapat tahu mengenai home tuition ini melalui seorang rakannya yang  juga mengambil perkhidmatan home tuition kami.

 

Anaknya, Sharmine di diagnosed sebagai dyslexics. Jadi anaknya memerlukan seorang tutor yang banyak bersabar untuk mengajar sesuatu perkara berulang-ulang kali kerana fokus Sharmine agak kurang dan ingatannya juga cepat lupa.

Sebelum ini, Puan Nora pernah menghantar Sharmine ke pusat tuisyen untuk meningkatkan kemahirannya dalam membaca tetapi, lama-kelamaan fokusnya semakin berkurangan kerana Sharmine cepat lupa apa yang dipelajari dan terdapat ramai pelajar di pusat tuisyen tersebut menyebabkan guru tidak boleh hanya fokus kepada Sharmine seorang sahaja. Jadi Puan Nora membuat keputusan untuk mengambil home tuition.

 

Alhamdulillah… Puan Nora dijodohkan bersama dengan Cikgu Zaiju untuk mengajar Sharmine subjek Matematik dan Sains Darjah 5. Sebelum kelas bermula, Cikgu Zaiju sering membuat revision untuk membantu Sharmine mengingati apa yang sudah dipelajari di kelas-kelas yang lepas. Cikgu Zaiju sangat passionate dalam mengajar Sharmine, kerana Cikgu Zaiju sering melakukan pelbagai aktiviti yang dapat menarik minat Sharmine untuk belajar.


Selepas beberapa bulan home tuition bersama Cikgu Zaiju, Sharmine mula menunjukkan minatnya dalam pembelajaran. Sharmine sudah mula untuk bertanya jika ada perkara tidak difahami, dan di sekolah terdapat perubahan positif dalam report card Sharmine yang membuatkan Puan Nora berasa lega kerana Sharmine sudah mula catch up dalam pembelajaran.

 

Pada pendapat Puan Nora, kelebihan home tuition kepada beliau ialah masa yang fleksible kerana jika beliau menghantar Sharmine ke pusat tuisyen, masa untuk menghantar dan mengambil sudah terbuang banyak. Dengan home tuition, Puan Nora dapat menjimatkan masa dengan hanya menunggu cikgu datang ke rumah. Selain itu, pembelajaran Sharmine juga dapat ditingkatkan kerana cikgu hanya fokuskan kepada Sharmine seorang sahaja.


Oleh itu, kami mendoakan kejayaannya dan semoga adik Sharmine sentiasa menunjukkan minatnya dalam pembelajaran. Semoga akan ada peningkatan yang berterusan pada masa akan datang.

Selamat berjaya adik Sharmine!

 

 

 

 

Baru 2 bulan home tuition, adik Sofia terus ada peningkatan dalam pembelajaran.

Assalammualaikum dan selamat sejahtera,

 

Tempoh hari, kami telah berkunjung ke rumah client di Subang Bestari iaitu Puan Marina bagi mendapatkan feedback berkenaan perkhidmatan home tuition kami sebagai persediaan awal untuk anaknya bagi menduduki peperiksaan UPSR pada tahun hadapan.

Puan Marina adalah ibu kepada Ainin Sofia atau mesra dipanggil Sofia yang merupakan pelajar tahun 5 di Sekolah Kebangsaan Subang Bestari. Adik Sofia adalah seorang yang pemalu, jadi ia menjadi satu cabaran untuknya bergaul dalam kumpulan yang besar dan bertanya soalan kepada guru seperti yang selalu dilakukan di pusat-pusat tuition yang lain. Ini boleh menyebabkan adik Sofia ketinggalan dalam pembelajaran.

Tambahan juga, Puan Marina sering bekerja outstation dan sering tiba ke rumah agak lewat. Pusat tuition biasanya bermula pada waktu 8 malam, jadi waktunya agak padat bagi beliau untuk menghantar dan mengambil Sofia dari Pusat Tuition.

 

Alhamdulillah….  pendekatan home tuition dapat membantu menyelesaikan isu ketinggalan dalam pembelajaran dan juga dapat menjimatkan masa dan kos. Ini kerana home tuition menggunakan pendekatan one to one antara tutor dan pelajar. Masa juga bukan lagi satu masalah kerana ianya fleksible mengikut kelapangan masa dan kehendak klien. Puan Marina hanya menekankan subjek Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Matematik dan Sains sahaja kerana subjek ini adalah subjek yang penting untuk anaknya skor dalam peperiksaan.

 

Untuk meningkatkan pengetahuan tatabahasa adik Sofia, Cikgu Seriyana menggunakan teknik penekanan dari segi vocab dengan melakukan aktiviti mencari perkataan yang tidak difahami dari akhbar-akhbar bahasa Melayu dan Inggeris. Kemudian tampal di dalam buku nota untuk dicari maksudnya dari Kamus. Cara ini dapat membantu adik Sofia memperbanyakkan lagi vocab dalam tatabahasa dan juga dapat digunakan ketika membuat karangan.

Jadi disebabkan itu, adik Sofia sudah menunjukkan peningkatan dan minat pembelajaran dalam masa hanya 2 bulan sahaja.

 

Oleh itu, Kami mendoakan kejayaan adik Sofia dalam peperiksaan UPSR pada tahun hadapan.

 

 

 

Ingin mengetahui kisah selanjutnya, boleh tonton video dibawah ;

Sibuk Bersukan Punca Adam Tertinggal Dalam Pelajaran. Apakah Yang Membuatkan Beliau Bangkit Kembali?

Hi Assalammualaikum dan Selamat Sejahtera,

 

Kami ingin kongsikan bagaimana Adam berjaya menunjukkan peningkatan yang memberangsangkan dalam subjek Matematik dan Sains PT3.

Nik Adam atau lebih mesra disapa Adam merupakan pelajar tingkatan 3 di Sekolah Agama Menengah Hulu Langat (SAM10) di mana Adam bakal menduduki peperiksaan PT3 tidak lama lagi. Sepanjang berada di asrama, adam banyak ketinggalan beberapa kelas kerana sering terlibat dalam aktiviti luar seperti sukan bola sepak.

Adam menambah , dia mendapat keputusan gagal dalam subjek Matematik dan Sains pada peperiksaan terdahulu. Bahkan lagi, subjek yang lain juga mendapat keputusan gagal ekoran terlibat dengan aktiviti luar.

Ingin mengetahui kisah adam yang selanjutnya , boleh tonton video dibawah ya

Apa Akan Jadi Jika Add Maths Tidak Dibenarkan Guna Kalkulator?

Matematik Tambahan SPM

Bagaimana sekiranya soalan yang ditanya, pelajar TIDAK dibenarkan mengira menggunakan Kalkulator?

Umumnya apabila soalan seperti ini ditanya, ramai yang akan resah, gelisah, gundah gelana.

Tetapi soalan seperti ini lah yang sebenarnya “mudah” untuk dikira.

Ya, mudah untuk dikira tanpa menggunakan kalkulator.

Dan soalan soalan seperti ini akan kita kupas dengan lebih lanjut pada sesi FAM kelak.

Semoga perkongsian ringkas ini dapat memberikan manfaat kepada mereka yang menduduki ujian SPM 2019.

Semoga Perkongsian Ringkas ini memberikan manfaat.

Dan kepada yang nak share post ini, adalah amat digalakkkan.

 

Ini sebenarnya merupakan contoh soalan IGCSE tahun 1960 Kertas November.

Yer, dan para pelajar akan didedahkan kepada soalan soalan IGCSE, CBSE, IB dan juga soalan soalan yang mirip kepada Standard Soalan Tempatan, SPM di bengkel FAM kelak.

Bagaimana Soalan ini boleh diselesaikan tanpa menggunakan kalkulator?

Apakah yang perlu pelajar ketahui?

Rumus mana yang boleh membantu pelajar menyelesaikan soalan ini?

Kenapa rumus itu yang dipilih? Bagaimana pula dengan rumus yang lain?

Fahamkan Hint yang diberikan.
Bagaimana Hint ini akan “mengubah” persamaan yang diberikan?

Jika anda faham dengan hint ini, syabas diucapkan.

Selesaikan soalan ini tanpa bantuan slide yang seterusnya.

 

Masih menggunakan Hint yang sama.

Ayuh kita ubah persamaan yang diberikan untuk setiap sebutan log yang diberikan.

Tahniah kerana berjaya menjawab ke peringkat ini.

Seterusnya, apakah operasi yang boleh dilakukan supaya kita boleh selesaikan soalan ini?

Apa yang perlu kita lakukan supaya boleh mendapatkan sebutan yang mudah?

Apakah Hint yang boleh membantu kita?

Ingat kembali topik Indeks!!

 

Berdasarkan Hint yang disertakan, bagaimanakah sebutan indeks itu boleh dipermudahkan?

 

Apakah yang boleh dilakukan untuk memudahkan sebutan yang diberi?

Ini merupakan penyelesaian terhadap soalan yang diberikan.

Jawapannya Sifar.

Semoga para pelajar dapat memahami cara penyelesaian yang diberikan.

Perhatikan bahawa, kita sememangnya tidak memerlukan Kalkulator untuk menyelesaikan soalan yang unik ini.

Ini merupakan penjelasan yang lebih detail sekiranya ada pelajar yang kurang jelas bagaimana sebutan didalam numerator dan denominator dimansuhkan.
Semoga ianya membantu.

 

 

Bagaimana pula dengan soalan berikut?

Ini juga merupakan soalan IGCSE.

Selamat mencuba

 

Soalan ini lebih mencabar dan menarik.

Dan semestinya harus diselsaikan tanpa menggunakan kalkulator.

Kalau kome nak guna jugak…hmmmm gune je la :)

Dan soalan ini, kita akan bincang dengan lebih lanjut di FAM kelak

#SPM

#IGCSE

Maklumat lanjut hubungi 0137153776

Atau layari

#Tutor_Raj
#Funtastic_Add_Maths

Pecutan Terakhir Matematik UPSR 2019 Bersama Cikgu Fadli Salleh

Inilah dia 3 SERANGKAI atau 3 BERSAUDARA yang sangat penting anak-anak kita di tahap 2 hafal dan kuasai.

3 BERSAUDARA ini biasanya cikgu-cikgu akan minta murid hafal terus. Aku juga sangat tekankan agar murid aku hafal hubungan antara PECAHAN, PERATUS dan PERPULUHAN.

Dari hubungan 3 bersaudara ini ia akan berkembang kepada 10 beradik penukaran unit berikut.

1) Pecahan
2) Perpuluhan
3) Peratus
4) Nombor bulat (kepada juta)
5) Masa dan Waktu (jam)
6) Isipadu Cecair (liter-mililiter)
7) Jisim (kg-g)
8) Panjang (km-m)
9) Panjang (m-cm)
10) Panjang (cm-m)

Haaa, nampak tak betapa pentingnya 3 BERSAUDARA tersebut?

Kuasai asas 3 BERSAUDARA, kemudian kuasai perkaitan antara 10 beradik itu. InsyaAllah kuasai yang ni, mudah nak jawab soalan Matematik.

 

Ini Soalan Sebenar UPSR 2018. Biasanya soalan nombor 1-20 adalah soalan mudah dan asas.

Cuba pastikan anak-anak kuasai asas seperti cara membaca garis nombor, bentangan, penukaran unit, ciri-ciri garisan, sudut, operasi asas dan seumpamanya. InsyaAllah mereka boleh score untuk 20 soalan pertama ini.

Dan biasanya murid-murid lemah, para guru akan drill mereka agar tidak hilang markah di sini. 20 soalan pertama sangat penting dijaga jika ingin lulus atau ingin mendapatkan A dalam Matematik.

Cuba banyakkan buat soalan sebenar, soalan percubaan dan sebagainya.

Minta anak hati-hati dan cuba score 20 markah untuk 20 soalan pertama. Ianya mudah, hanya asas dan sangat rugi kalau hilang markah di sini.

 

Bengkel Pecutan Akhir UPSR yang aku run seluruh negara hingga ke Sarawak awal tahun hari tu, memang aku ajar teknik pantas jawab Kertas 1.

Aku juga ajar teknik jawab Kertas 2 untuk menghidupkan peluang murid yang selalu gagal agar cerah peluangnya untuk lulus.

Aku gunakan contoh sebenar soalan peperiksaan UPSR 2018. Aku bedah satu persatu soalan dan tunjuk pada murid cara jawab pantas tanpa perlu terperangkap dengan soalan tricky.

Soalan yang sebelum ini mengambil masa 4-5 minit untuk dijawab kini mereka hanya perlu kurang 30 saat untuk menjawab dengan tepat.

 

Memandangkan UPSR sudah tak lama lagi..

Ini adalah buah tangan dari saya untuk calon-calon UPSR khususnya. Satu Modul yang yang buat khas.

Modul ini saya bedah soalan sebenar UPSR dan mendedahkan Teknik Rahsia cara kira pantas untuk kertas 1 dan cara menghidupkan NYAWA Matematik melalui Kertas 2.

Boleh klik gambar di bawah untuk tonton Live tersebut :)

 

UPSR dah tak lama lagi…

Semua guru-guru dan ibubapa risau kemain. Rasa tak cukup masa, rasa tak tahu nak sentuh mana dulu. Dah mula rasa seram sejuk ni.

Tapi calon-calon UPSR, macam umur 6 tahun. Ke sana ke mari dengan gembira. Seolah-olah tak ada peperiksaan. Tenang je mereka hadap Beyblade, pergi taman, naik basikal lajak, main tiktok, layan Insta dan sebagainya.

Seolahnya gini, “Oh. UPSR 10 hari lagi ke? Okey.” Kemudian mereka terus bermain tanpa perasaan. Haha.

Gitu la biasanya. Sebab itu hampir semua sekolah akan panggil pakar motivasi untuk menaikkan semangat budak-budak ini untuk belajar. Tapi budak. Nama pun budak.

Dia punya semangat tu tak lebih 24 jam. Bukan main lagi masa motivasi menangis meraung bagai. Terus cari cikgu minta maaf, minta halal ilmu dengan tangisan tak henti-henti.

Balik rumah peluk mak peluk yang sedang masak, cium ayah yang tengah tidur. Punya dia terkesan dengan motivasi tu. Hmmmm, petang tu dia dah kat taman permainan dengan gaya tarzan. 😑

Gitu la juga bila sekolah panggil pakar Matematik buat bengkel dan seminar di sekolah. Penceramah ajar teknik-teknik power, tips paling berkesan, cara jawab paling baik. Pagi tu kemain lagi dia semangat dan aktif buat dalam latihan.

Pulang je rumah mak tanya, “Best tak bengkel hari ni? Penceramah ajar apa?”

“Best mak. Penceramah ajar teknik kira pantas dan teknik hidupkan NYAWA Matematik. Lepas ni adik boleh lulus dah.”

“Macam teknik kira pantas dan hidupkan NYAWA Matematik tu dik? Cuba tunjuk kat mak.”

Kertas soalan diambil. Dia keluarkan. Punya semangat nak tunjuk kat mak teknik baru yang dia belajar. Sebaik soalan depan mata, terus dia jadi blur. Hancur lebur pensel digigitnya.

“Errrr. Lupa la mak. Tadi ingat.”

Haaa, gitu lah perangai calon UPSR sebenarnya. Bukan anak kalian seorang je gitu, anak orang lain pun sama. Aku tahul lah, aku kan cikgu. Huhu.

Sebab tu aku buat Modul Pecutan Akhir UPSR ONLINE ni. Agar peringatan itu boleh diulang-ulang sampai lebam.

Video aku mengajar, memberi ceramah, memberi penerangan tentang cara jawab boleh diulang tayang setiap masa. Setengah jam sebelum exam sebenar pun boleh bagi anak tengok lagi tau.

Banyak mesej masuk berterima kasih aku buat Modul Pecutan Akhir UPSR ONLINE ini. Mereka dah lama nak join Bengkel Pecutan Akhir UPSR yang aku buat, namun masa dan lokasi itu membataskan.

Kata mereka, tengok baru dua video dah teruja sangat. Ada pula koleksi soalan-soalan sebenar, percubaan dan ramalan. Terus anak mereka buat.

Dan jelas nampak kefahaman anak dan peningkatan tumpuan masa menjawab kata si ibu.

Penerangan dan pengajaran aku secara video sangat jelas dan mudah difahami. Lagi pun rakaman tempoh hari, aku tayangkan slide besar-besar, tunjuk contoh yang jelas agar murid lebih faham.

7 video yang berdurasi lebih sejam setengah tau ada dalam Modul Pecutan Akhir UPSR ONLINE ini. Dah macam bengkel sebenar dah pun.

Yang mana belum dapatkan, dapatkan segera sebagai langkah kita untuk membantu anak-anak yang bakal menduduki UPSR tahun ini.

Dan diingatkan, ia bukan hanya sesuai untuk calon UPSR tau. Ia juga sesuai untuk murid tahun 4 dan 5 sebagai persediaan awal mereka.

 

Dalam Modul BENGKEL PECUTAN AKHIR UPSR ONLINE 2019 ini terkandung :

1) 7 video pengajaran dan penerangan saya yang berdurasi lebih satu jam setengah. Lengkap dan jelas seperti seminar dan bengkel saya secara real live.

2)Soalan sebenar UPSR 2016-2018 beserta skema jawapan

3) Soalan percubaan negeri Kelantan 2018 / 2019 beserta skema

4) Soalan percubaan Perak 2019 + skema

5) Soalan percubaan Pahang 2019 + skema

6) Soalan percubaan Penang 2019 + skema

7) Soalan Ramalan UPSR oleh portal KSSR beserta skema (saya diberi keizinan untuk berkongsi soalan ramalan ini)

Semuanya LENGKAP dengan SKEMA!

 

Jadi kawan-kawan. Inilah dia buah tangan terakhir dari saya untuk membantu calon-calon UPSR 2019 khususnya. Dapatkan dengan hanya harga #RM50 sahaja.

Dibedah satu persatu soalan sebenar UPSR 2018 dalam modul ini.

Ramai guru-guru sekolah, tutor peribadi, guru pusat tuisyen dapatkan Modul Pecutan Akhir UPSR ONLINE di link ini : www.pecutanupsr.com.

Kemudian mereka berbengkel bersama guna video dan bahan yang aku beri sahaja.

Ia umpama mereka berada dalam bengkel sebenar aku. Ada pula soalan yang terus boleh murid-murid buat dan praktikkan untuk setiap teknik yang diajar.

Bertalu-talu wasap dan pm berterima kasih kepada aku kerana lancarkan Modul Pecutan Akhir UPSR ONLINE ini. Sangat membantu kata mereka.

 

Satu demi satu soalan saya bedah dan dedahkan sebenarnya untuk menjawab Kertas 1, jika kena dengan cara kira, kurang 30 minit atau kurang 40 minit calon dapat selesai jawab 40 soalan.

Masa lebihan itu boleh digunakan untuk semak semula soalan yang was-was atau soalan KBAT yang memerlukan masa yang lama untuk difahami dan diselesaikan.

Ramai guru-guru, guru tuisyen dan tutor personal dapatkan Modul ini dan bentangkan kepada murid-murid mereka. Alhamdulillah, makin tersebar ilmu bermanfaat.

Tapi pembeli paling ramai Modul ini datangnya dari ibubapa yang seronok melihat video saya sebelum ini. Dalam modul Pecutan Akhir UPSR ONLINE ini, ada 7 video saya bedah soalan dan kongsi teknik rahsia dalam ni.

Untuk info lanjut boleh klik link ini :

www.pecutanupsr.com
www.pecutanupsr.com
www.pecutanupsr.com

 

Cikgu Fadli Salleh

Guru Paling Berpengaruh di Facebook

 

Disokong oleh

[Kisah Inspirasi] Mengapa Pelajar Ini Berhenti Home Tuition dan Sambung Semula?

[IBU BAPA PRIHATIN] MENGAPA PUAN INI DAPATKAN KEMBALI HOME TUITION UNTUK ANAKNYA SETELAH BERHENTI KERANA TUISYEN SEKOLAH? DAN AKHIRNYA DAPAT KEPUTUSAN CEMERLANG!

.

.

.

Biasa kami dengar ramai ibu bapa berkata…

.

“Kat sekolah dah buat tuisyen… jadi saya tak nak teruskan home tuition untuk anak. Tak ape la, tuisyen sekolah saja cukup.”

.

.

Jom kami ceritakan sebuah kisah benar tentang seorang ibu yang merupakan seorang suri rumah sepenuh masa.

.

.

Sebelum ini, Puan Wana telah mengambil perkhidmatan home tuition untuk anak beliau yang nak UPSR tak lama lagi, tetapi telah memberhentikannya kerana di sekolah anaknya, disediakan kelas tuisyen tambahan selepas waktu sekolah.

.

Setelah berhenti Home Tuition, prestasi anaknya makin lama makin menurun sehinggakan anaknya mendapat hanya 1A 2B 1C 1D dalam peperiksaan.

.

Sedih dan kasihan melihatkan keputusan anaknya, serta menyedari keperluan home tuition untuk anaknya, Puan Wana telah menghubungi kami kembali untuk mengambil semula perkhidmatan home tuition untuk anaknya.

.

.

Suatu hari selepas percubaan UPSR…

”ANAK SAYA DAPAT 4A DALAM PERCUBAAN UPSR!”

.

Alhamdulillah! Tahniah!!

.

.

Anak Puan Wana ada berkongsi perbezaan antara home tuition dengan tuisyen sekolah.

.

Katanya keduanya amat berbeza kerana di sekolah agak sukar untuk berkomunikasi dengan guru kerana guru perlu mengajar ramai pelajar,

berbeza dengan home tuition… mudah untuk berkongsi pendapat dan bertanya soalan dengan tutor kerana home tuition lebih berfokus kepada 1 pelajar atau hanya kumpulan kecil.

.

.

Puan Wana juga menyarankan home tuition kerana:

✔️ lebih mudah untuk belajar dan ulangkaji

✔️ lebih mudah untuk faham

✔️ mudah untuk berkomunikasi bersama tutor

.

.

===

Anda seorang ibu atau bapa yang ada anak masih bersekolah❓

Teringin berikan sesuatu yang istimewa untuk masa kini dan masa depan anak yang lebih cerah❓

Atau anak anda memang ada luahkan rasa perlukan bantuan untuk belajar di rumah❓

.

.

Anda ada ISU ini?

.

✘ Anak jenis yang kurang boleh tumpu perhatian atau malu bertanya dalam kelas yang ramai?

✘ Anak malas atau bosan ke sekolah kerana pencapaian yang kurang memberangsangkan?

✘ Anda tak dapat ajar anak di rumah kerana kekangan masa, tidak tahu cara yang betul atau tidak tahu silibus?

✘ Anda segan dengan kawan atau saudara sebab anak tak score atau asyik gagal je?

.

Nak kami bantu anak anda alami pengalaman belajar dengan lebih selesa & seronok di rumah?

.

.

SIAPA KAMI?

.

.

Rangkaian CMN Education Group berdiri teguh di bawah CMN Global Consultant Sdn. Bhd.

.

Kami membantu ibu bapa & anak2 untuk meneroka pembelajaran yang bermutu dan mengalami peningkatan dalam pembelajaran Akademik & Al-Quran, menerusi bimbingan secara personal; Home Tuition, Quranic Home Based serta Mengaji Online.

.

Kami juga sering melakukan pelbagai R&D untuk menghasilkan modul & teknik pembelajaran yang seiring dengan pembelajaran abad ke-21.

.

Kami telah dianugerahkan Silver Award for Computational Thinking Games Design 2018 di The 1st National STEM Seminar 2018, dan Modul STEM Funtastic Sains & Matematik diberi pujian & pengiktirafan di dalam mesyuarat National STEM Movement.

.

Bestnya Home Tuition Mentoring!

.

📌 Tutor/Guru datang ke rumah, lebih selamat, selesa dan mudah – tak perlu keluar.

📌 Fokus hanya kepada anak anda, 1 pelajar atau max 5 orang saja (mengikut permintaan) – Tiada lagi isu segan atau malu nak tanya.

📌 Masa yang lebih Fleksibel

📌 Berpatutan – dapat buat sesuatu yang istimewa untuk anak & diri

📌 Lebih komited – ada jadual & berbayar

.

.

APA KATA IBU BAPA & PELAJAR KAMI?

.

.

Klik link ini untuk lihat antara testimoni & keterujaan mereka yang telah mendapatkan bantuan dari tutor kami.

BERMINAT?

Whatsapp ‘NAMA_HTMB_Kawasan’ ke 011-32742922