Jom Buat Makanan Sambil Belajar Matematik!

UKURAN & SUKATAN PART 1

Siapa kat sini sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan ni, selalu sangat masuk dapur ? ๐Ÿ™‹

Haa, yang kerap buka tutup peti sejuk lagilah….

Kalau peti sejuk tu boleh bersuara, pasti dah menjerit dah dia..
“Nak cari makanan apa lagi ???” ๐Ÿ˜†

Ok, gurau-gurau je ya cuti2 ni ๐Ÿ˜‰

So apa kata kita ubah tabiat kita yang suka cari makanan dengan kita buat sendiri makanan..

Best ke best ? ๐Ÿ˜๐Ÿ˜

Jadi, apa kaitan topik ini dengan nak buat makanan sendiri ni, Chegu Nurul ?

Sebelum masuk kelas Chegu Nurul, apa kata kita fikir sejenak..๐Ÿ˜

“Jika kita diberikan 6 bungkus tepung dengan setiap bungkusnya berjisim 0.59kg. Kemudian tepung itu dicampurkan dan dituangkan secara sama banyak ke dalam 4 buah bekas untuk buat 4 biji kek…

Adik-adik rasa, berapa gram tepung yang digunakan untuk nak buat satu kek je ?”

Nak tahu apa strategi yang kita boleh gunakan untuk selesaikan soalan berbentuk penyelesaian masalah ini ?

Jom bersama Chegu Nurul di Kelas Eksklusif Online Funtastic Matematik UPSR

Pastikan adik-adik ready dengan soalan2 yang bakal dibongkarkan nanti ya ๐Ÿ˜‰

Jumpa nanti!๐Ÿ˜‰

Nak join??

 

Whatapp โ€˜Nama_ECFuntasticMathUPSRโ€™ ke 011-13172015

 


#ExclusiveOnlineTuition
#FuntasticMatematikUPSR2020
#CMNAcademy

Bagaimana Nak Lukis Pelan dan Dongakan Dalam Satu Rajah?

Online Tuition Funtastic Matematik SPM bersama Tutor Raj.


Adik2 ada isu untuk lukis pelan & dongakan dari satu rajah?

Tutor Raj nak berkongsi tentang topik Pelan & Dongakan (Plans & Elevations).

Kita belajar gaya mudah, santai & menarik supaya adik2 mudah faham & kuasai topik ini.

Jom belajar secara online bersama Tutor Raj dalam Online Tuition Funtastic Matematik SPM.

Cepat-cepat join link telegram ni supaya termasuk dalam peserta yang terawal.

Sediakan:

1. Laptop/pc/phone
2. Internet
3. Buku catatan
4. Niat dan mindset untuk belajar

Yang penting join dulu group di t.me/funtasticmatematikspm

Banyak yang Tutor Raj nak kongsikan untuk topik ini.

Jom belajar lebih seronok & santai sampai dapat kuasai topik ni secara online bersama Tutor Raj!๐Ÿ˜Ž

Pastikan adik2 dah bersedia jam esok di Exclusive Online Group Tuition Funtastic Matematik SPM.

Macam mana nak join?
Klik je
https://www.wasap.my/601113172015/MatematikSPM

Daftar cepat tau ;)

#MatematikSPM
#OnlineClass

Kenapa Belajar Topik โ€˜Ruangโ€™ Matematik UPSR Ni Best?

Adakah Chegu Nurul masih ada lagi di RUANGAn hati adik2 tahun 4,5,6 ni? ๐Ÿ™ˆ

Ehh.. apasal Chegu ni? ๐Ÿค”

Agak-agak seLUAS mana bahagian untuk Chegu Nurul memeriahkan lagi suasana kelas Funtastic Matematik UPSR ? ๐Ÿ˜‰

Jap, ada lagi satu…

SeTINGGI mana tahap keterujaan adik2 untuk belajar dan mengeksplorasi topik RUANG ni bersama Chegu dalam Online Tuition ?๐Ÿ˜

 

 

Wohoo…berbunga2 ayat Chegu ๐Ÿคฃ

3 soalan untuk adik2 renungkan malam ni dan bersiap sedia untuk jelajah topik RUANG yang sangat berkait rapat dalam kehidupan seharian kita..

Kenapa Chegu kata macam tu?

Cuba baca permasalahan ni…

“Diberikan satu kolam mandi kanak-kanak yang telah diisikan 3/5 penuh air, berapakah lagi isi padu air yang perlu dimasukkan untuk memenuhi kolam itu ?”

Apa langkah2 yang paling utama untuk adik2 tahu sebelum cari solusi untuk soalan penyelesaian masalah itu?

Nak tahu apa strategi yang kita boleh gunakan untuk selesaikan soalan berbentuk penyelesaian masalah ini? ๐Ÿ™‹โ€โ™€๏ธ๐Ÿ™‹โ€โ™‚๏ธ

Jom belajar lebih seronok secara online bersama Chegu Nurul di Exclusive Online Group Tuition Matematik UPSR

Pastikan adik-adik ready dengan soalan2 yang bakal dibongkarkan nanti ya ๐Ÿ˜‰

Macam mana nak join?
Klik je: Funtastic Exclusive Online Class Matematik UPSR

Jumpa adik-adik di puncak kejayaan ๐Ÿ˜ƒ

YAKIN SEBELUM BERJAYA

#MatematikUPSR
#ExclusiveOnlineTuition
#FuntasticMatematikUPSR

 

[PT3] Kenapa Perlu Belajar Simpanan dan Pelaburan Walaupun Masih Bersekolah?

Anda Pengguna bijak atau tidak?


Bagaimana kita nak ukur simpanan & pelaburan kita?

Adik2 tingkatan 1-3 dah kuasai ke topik Matematik Pengguna ni?ย 

Rasa bosan belajar topik ni?

Atau sebenarnya tak minat sebab tak tahu?

Nak tahu cara lebih mudah & menarik untuk belajar & faham topik ini?

Jom belajar lebih seronok secara online bersama Cikgu Maslindaย di Exclusive Online Group Tuition Matematik PT3 tau.

Macam mana nak join?

Klik je Funtastic Exclusive Online Class Matematik PT3

Jumpa di sana ๐Ÿ˜ƒ

#MatematikPT3

#ExclusiveOnlineTuition

#FuntasticMatematikPT3

#MatematikPenggunaj

Belajar Matematik Lebih Mudah Dan Menarik Dengan Online Tuition

“Puan nak bagi anak cuba tak online tuition? Kami ada tutor matematik yang bagus, cuma jauh dengan puan.”

“Eh, takpe la… nanti tak berkesan pula. Saya nak tunggu juga yang dekat.”

 

Begini antara situasi ibu bapa yang mungkin masih lagi risau & musykil, benar ke online tuition ni berkesan?

Subjek Matematik pula tu… macam mana nak belajar kalau tak tunjuk depan-depan.

 

Ada ke tutor matematik yang boleh mengajar berkesan & menarik melalui online?

Jawapannya, ada tuan/puan.

 

Chegu Nurul seperti di angkasa semasa mengendalikan sesi Online Group Tuition Matematik UPSR.

 

Seorang tutor atau pendidik boleh mengajar secara online jika beliau ada teknik pengajaran berkesan & menarik, juga tahu bagaimana nak bagi pelajar ‘stay’ sampai kelas habis. Yang penting, pelajar dapat & faham apa yang dikongsikan.

 

Tak kira samada kelas online secara 1 to 1 atau berkumpulan, ‘daya penarik’ dalam pengajaran itu amat penting.

 

 

Apa kita sebagai ibu bapa perlu lakukan?

 

Beri anak kita peluang untuk belajar secara online terutamanya semasa cuti sekolah atau masa genting sebegini.

Beri juga peluang untuk tutor berkongsi ilmu kepada anak kita melalui medium online.

 

Salah satu kelas Online Tuition 1 to 1 yang dikendalikan oleh tutor CMN Academy

 

Kita hanya perlu sediakan ‘line’ yang stabil & salah satu dari peralatan ini – laptop, komputer, tab atau smartphone.

 

Anda juga boleh monitor semasa kelas, walaupun anda berada di dapur & anak di bilik.

Pelajar zaman kini, amat suka dengan teknologi. Mereka mungkin akan lebih seronok bila belajar menggunakan teknologi, melalui medium online ini.

 

Jadi, selain dari anak habiskan masa dengan gadget semata-mata dengan hal yang kurang berfaedah, ada baiknya kita sulam dengan tuisyen secara online. Benar bukan?

 

Kami nak ajak anak anda untuk join Online Group Tuition Funtastic Matematik secara PERCUMA.

Jika berminat, boleh klik di bawah mengikut tahap anak anda :

 

Matematik UPSR

 

Matematik PT3

 

Matematik SPM

 

 

Jika anak anda perlukan bantuan 1 to 1 tuition, kami ada sediakan 1 to 1 Online Tuition.

Boleh dapat 1 Sesi Percubaan PERCUMA!

Klik saja di bawah untuk kami bantu ;)

 

Background psd created by freepik – www.freepik.com

Background vector created by freepik – www.freepik.com

PROGRAM CUTI SEKOLAH (PCS) FUNTASTIC SCIENCE & MATHS 2020

 

Pernah atau tidak anak anda mengadu…

 

“Abang tak reti la nak buat kerja sekolah subjek math ni” ๐Ÿ“š

 

“Adik tak suka belajar sains, BOSAN” ๐Ÿฅฑ

 

Kesiankan anak-anak kita. Kebiasaannya, anak tak faham, tak minat belajar atau tak reti jawab soalan sebab mereka tak faham konsep dan belajar secara tradisional… Mereka hanya baca dan faham. ๐Ÿ˜ด

 

Jika persoalan di atas ada pada anak anda, insha Allah kami ada cara bagaimana untuk menyelesaikan masalah seperti berikut.

 

Hanya berbaki beberapa hari sahaja lagi cuti sekolah akan bermula ๐Ÿ’ƒ๐Ÿ•บ

 

Ibu bapa masih belum ada plan untuk mengisi masa lapang anak-anak pada hari cuti nanti โ“โ“โ“

 

Nak anak-anak spend masa lapang dengan aktiviti yang berfaedah, menyeronokkan dan pastinya menambah ilmu pengetahuan ?

 

KAMI ADA BERITA BAIK UNTUK IBU BAPA DI LUAR SANA ๐Ÿ“ข๐Ÿ“ข๐Ÿ“ข

 

Sempena cuti sekolah kami ada menganjurkan beberapa program untuk bantu anak anda minat belajar dalam subjek MATH & SAINS iaitu…

 

Program Cuti Sekolah (PCS) yang bakal mengubah persepsi anak anda terhadap pembelajaranย 

 

 

Pendaftaran masih dibuka โ€ผ Tempat adalah terhad โ€ผย 

 

Apa yang menariknya, tahun ni kami akan fokuskan kepada tema STEM + UPSR “BEYOND EXPECTATION LEARNING”

 

 

 

 

 

Anak Saya Tak Minat Matematik. Apa Boleh Saya Buat?

Anak-anak anda tak minat matematik?

Tak faham konsep dan asas matematik?

Malas nak buat homework matematik?

Tak pernah lulus subjek matematik?

Zero knowledge subjek matematik?

 

Jika semua persoalan ini ada pada anak anda, InshaAllah kami ada penyelesaiannya.

 

Tinggal beberapa hari lagi cuti persekolahan akan bermula.

Pendaftaran masih dibuka. Tempat adalah terhad.

Minta share info ni kepada rakan-rakan dan saudara mara yang memerlukan ye. ๐Ÿ˜Š

Tips Cemerlang Dalam Matematik UPSR

 

Kalau matematik je kebanyakkan pelajar teringat ‘SUSAH LAH’ …

Adakah matematik ini susah sangat sampai dibenci oleh pelajar…

Bukan!!! kalau adik-adik faham cara dan kaedah yang betul untuk menjawab matematik boleh dapat ‘A’ dalam UPSR.

 

JOM kita tengok tips bagaimana skor ‘A’ dalam Matematik UPSR

 

 

  1. Tingkatkan Kemahiran Mengira

    Kebolehan mengira dengan baik adalah salah satu kebolehan yang amat perlu untuk skor A. Semua murid perlu menguasai fakta asas dan mengetahui cara pengiraan cepat supaya dapat menjawab dengan lebih baik.

  2. Latih tubi Soalan-soalan UPSR Sebenar Tahun-tahun Sebelum

    Menjawab soalan-soalan sebenar UPSR tahun-tahun sebelum banyak membantu murid menguasai kemahiran menjawab.

  3. Latih Diri Menjawab dalam Tempoh 1 jam

    Biasakan membuat latihan menjawab soalan lengkap dalam tempoh 1 jam iaitu masa sebenar menjawab dalam UPSR.

  4. Jawab Soalan Mudah Terlebih Dahulu

    Lihat soalan seimbas lalu untuk mengenal pasti soalan yang mudah dan boleh dijawab terlebih dahulu. Jangan menjawab mengikut urutan nombor kerana akan menyebabkan banyak masa terbuang sekiranya soalan tersebut susah.

  5. Menjawab Mengikut Apa yang Ditanya

    Buat pengiraan mengikut apa yang ditanya dalam soalan. Elakkan mengira sesuatu yang tidak perlu kerana boleh menyebabkan tidak cukup masa.

  6. Gariskan Maklumat dan Kata Kunci

    Di dalam setiap soalan terdapat maklumat dan kata kunci yang diberikan. Gariskan setiap maklumat yang penting dan kata kunci yang menentukan operasi terlibat.

 

Untuk dapatkan lebih banyak perkongsian tentang Matematik UPSR boleh join di: Exclusive Class Funtastic Matematik UPSR

FAKTOR SEPUNYA DAN FAKTOR SEPUNYA TERBESAR (FSTB)

Assalamualaikum & Salam sejahtera,

.

.

Untuk memudahkan pelajar bagi menjawab soalan berkaitan dengan FAKTOR SEPUNYA DAN FAKTOR SEPUNYA TERBESAR (FSTB) pelajar hanya perlu ingat SIFIR sahaja.
.
Faktor Sepunya (common factors) beberapa nombor bulat adalah nombor yang merupakan faktor setiapย nombor-nombor tersebut.
.
Faktor Sepunya Terbesar, FSTB (Highest Common Factor, HCF) beberapa nombor yang diberi adalah nombor terbesar yang merupakan faktor setiap nombor-nombor tersebut.

FAKTOR SEPUNYA

 

Senaraikan semua faktor sepunya bagi :

 

20, 44, 56, 64

 

Faktor bagi 20 = 1, 2, 4, 5, 10, 20

Faktor bagi 44 = 1, 2, 4, 11, 22, 44

Faktor bagi 56 = 1, 2, 4, 7, 8, 14

Faktor bagi 64 = 1, 2, 4, 8, 16, 32

 

Jadi… Faktor sepunya bagi 20, 44, 56, 64 ialah :

 

1, 2, 4

 

FAKTOR SEPUNYA TERBESAR (FSTB)

 

Tentukan faktor sepunya terbesar bagi :

 

20, 44, 56, 64

 

Faktor bagi 20 = 1, 2, 4, 5, 10, 20

Faktor bagi 44 = 1, 2, 4, 11, 22, 44

Faktor bagi 56 = 1, 2, 4, 7, 8, 14

Faktor bagi 64 = 1, 2, 4, 8, 16, 32

 

Jadi… Faktor sepunya terbesar bagi 20, 44, 56, 64 ialah :

 

4ย 

 

Semoga perkongsian ini dapat membantu pelajar di luar sana !

[Mathzier] Kelas Tambahan Online Matematik Pertama di Malaysia Bersama Cikgu Fadli Salleh

Berita baik! Cikgu Fadli bakal launch Mathzier, wah apa tu?

โ™Ž Info Mathzier
โž–โž–โž–โž–โž–โž–โž–
Ia adalah ๐Ÿ‘จโ€๐Ÿซ Kelas Tambahan Online pertama di Malaysia yang lengkap dibuat berdasarkan silibus semasa. Ianya berdasarkan KSSR bagi Tahun 4,5 dan 6.

โœ… Rujukan utama buku teks. Jadi tidak perlu print out bahan jika kat rumah tiada printer. Terus rujuk dan buat soalan dalam buku teks.

โœ… Ada lebih 300 soalan pengukuhan dalam modul yang dibina sendiri dari kami berdasarkan buku teks beserta skema tau. Nak anak lagi pandai, buat modul.

โœ… Jimat masa tak perlu ke pusat tuisyen, tak perlu hantar mereka lagi.

โœ… Boleh tengok video dan belajar bila-bila masa dan di mana-mana. Di kampung pun boleh belajar, pergi melancong di oversea pun boleh lagi belajar.

โœ… Boleh ulang-ulang tengok video sampai faham kemudian terus buat. Ini paling mahal dan tidak dapat diperolehi di pusat tuisyen biasa.

โœ… Di pusat tuisyen, jika anak tak faham masa guru mengajar, mereka akan terus tak faham tanpa dapat ulang semula apa yang cikgu tu ajar. Mathzier disertakan dengan video yang sangat banyak tau. Jelas setiap sub topik.

๐Ÿ’ฏ Menarik kan!
Berminat untuk terima hebahan dan join sebaik ianya dilancarkan?

โ„น๏ธ Sila save nombor ini agar Tuan Puan dapat update terbaru dari kami.

wasap.my/60123367838/CikguFadliOnline

#TeamCikguFadliOnline