3 Jenis Nota Pelajaran

 

Membuat nota adalah salah satu cara belajar yang efektif. Terdapat kajian yang menunjukkan pelajar akan mendapatkan 65% dengan membuat nota, manakala pelajar yang bergantung kepada daya ingatan di dalam kelas hanya mendapat 25%.

 

Antara kelebihan membuat nota adalah memberi kefahaman dan dapat menguatkan ingatan. Nota boleh dilakukan dengan pelbagai cara tetapi mempunyai manfaat yang sama.

 

1) Peta Minda / Peta i-Think

Bagi pelajar yang menyukai benda kreatif, bergambar dan berwarna, nota jenis ini sangat sesuai. Nota ini juga dapat menggerakkan fungsi otak kanan (membuat peta) dan menggabungkan fungsi otak kiri (menulis isi-isi penting).

 

2) Point formNota ini sama dengan nota jenis pertama, iaitu mencari dan menulis isi penting. Perbezaan untuk nota jenis kedua adalah ia berbentuk ‘direct’ dan tidak memerlukan gambar seperti peta i-Think. Sesetengah pelajar menyukai nota jenis ini kerana ia lebih cepat dan pantas untuk dibuat.

 

3) Menyalin semula    Nota jenis ini selalunya digunakan oleh pelajar sekolah rendah, dimana mereka perlu menyalin semula apa yang ditulis oleh guru. Nota ini bekerja dengan cara apabila individu menyalin, mereka sebenarnya membaca perkara tersebut. Secara tidak langsung, otak dapat menangkap dan mengingat apa yang ditulis.

 

Selamat belajar dengan nota masing-masing. All the best ! 😊

.

Kuasai Matematik Dengan Mahir Banding Pecahan

Topik pecahan sering menjadi keluhan pelajar. Kebanyakan pelajar menghadapi masalah seperti tidak faham dan keliru dengan topik ini. Perkara asas untuk memahami topik pecahan adalah dengan mengetahui nilai banding pecahan.

 

A. Banding pecahan dengan nombor bulat

Pecahan adalah mengenai pembahagian. Misalnya, 1/2 donut bermaksud 1 donut perlu dibahagi kepada 2 orang. Jadi, jika ada pecahan, bermakna nilainya lebih kecil dari nombor bulat. [pecahan < nombor bulat]

 

B. Banding pecahan dengan pecahan

Perbandingan pecahan – pecahan dan nombor bulat – nombor bulat adalah berbeza. Kebanyakan pelajar akan mengatakan nilai 1/4 > 1/2  kerana mereka melihat kepada digit 4 dan 2 tersebut. Kefahaman ini adalah salah dan berlawanan dengan nombor bulat.

 

Nombor Bulat – Afiq ada 2 donut, manakala Badrul ada 4 donut. Jadi, Badrul mempunyai lebih banyak donut = nilai 4 lebih besar.

Pecahan – konsep pecahan adalah pembahagian. 1/2 bermaksud Kumpulan A perlu bahagi 1 donut kepada 2 orang. 1/4 pula bermaksud Kumpulan B perlu bahagi 1 donut kepada 4 orang. Kesimpulannya, Kumpulan A berkongsi dengan lebih sikit orang = nilai  lebih besar.

 

Terdapat 3 cara mudah untuk mahir banding pecahan:

 

1. Lukisan

Dengan lukisan, nilai pecahan lebih mudah dilihat iaitu lorekan yang lebih besar bermaksud nilai pecahan yang lebih besar.

 

2. Pengangka atau PenyebutCara kedua ini tidak boleh digunakan kepada semua pecahan. Ia terhad kepada pecahan yang mempunyai nilai penyebut atau nilai pengangka yang sama sahaja. Misalnya, perbandingan pecahan melalui pengangka boleh dibuat jika nombor penyebut adalah sama, iaitu memilih nombor yang lebih besar [1/4 < 3/4]. Bagi perbandingan melalui penyebut pula, nombor pengangka mestilah sama. Tetapi, konsepnya adalah terbalik di mana nombor penyebut kecil mempunyai nilai yang lebih besar [1/2 > 1/4].

 

3. Garis NomborBagi pecahan yang mempunyai pengangka dan penyebut berbeza, cara ketiga boleh digunakan. Langkah pertama adalah selaraskan semua penyebut kepada penyebut yang paling besar. Garis nombor juga boleh digunakan jika melibatkan pecahan tak wajar dan nombor bercampur. Konsepnya adalah sama dengan menyelaraskan penyebut, kemudian masukkan ke dalam garis nombor untuk melihat nilai yang lebih besar. Nilai yang paling kanan adalah nilai yang paling besar [1/6 < 2/3].

Tips belajar online secara efektif

Perkongsian harini tentang cara-cara untuk fokus ketika sesi pembelajaran. Sekarangkan kita semua belajar secara atas talian, jadinya kita perlu fokus sehingaa 200%, tapi macam mana? Haa, jom baca bersama-sama.

Baiklah, yang pertama sekali kita mestilah perlu ada jadual harian. Apa itu jadual harian? Jadual harian bermaksud apa yang kita nak lakukan hari itu, daripada pagi sehingga petang atau malam. Jadi, kita boleh catatkan dalam buku ataupun di atas kertas dan tampal di meja belajar kita. Dengan cara ini, diri kita sudah tahu perkara apa yang hendak dilakukan tanpa membuang masa dengan perkara yang sia-sia. Senaraikan perkara yang perlu dilakukan pun merupakan satu langkah yang penting supaya kita tidak tertinggal tugasan ataupun ujian.

Beralih kepada cara kedua iaitu penyediaan tempat belajar yang selesa dan kondusif. Dalam usaha untuk menjadikan pembelajaran atas talian ini berjaya kita haruslah menyediakan tempat belajar yang selesa seperti mengasingkan tempat tidur kerana katil merupakan musuh utama ketika sesi pembelajaran. Kita perlu memastikan segala alatan untuk belajar seperti buku teks, alat tulis, buku nota, laptop atau telefon bimbit dalam keadaan yang baik supaya boleh kekal focus di dalam kelas. Internet juga merupakan salah satu permasalahan utama jadi perlulah mencari tempat yang sesuai dengan kelajuan internet.

Cara yang ketiga ialah membuat nota sendiri. Nota sendiri dapat membantu kita dalam belajar terutamanya ketika musim peperiksaan. Tapi bagaimana mahu membuat nota sendiri? Antara tips yang dapat dikongsikan  adalah menggunakan pen yang berlainan warna termasuklah highlighter untuk point penting seperti isi-isi utama dalam sesuatu topik. Jika tiada pen berwarna-warni, kitab oleh menggunakan kertas yang berlainan waran untuk menjadikan nota itu ceria. Seterusnya, kita boleh mencipta akronim sendiri, dengan cara ini, lebih mudah untuk kita faham dan ingat.

Akhir sekali, tips yang keempat ialah sentiasa aktif di dalam kelas supaya tidak mengantuk. Aktif ini tidaklah bermaksud perlu berdiri atau berlari, tetapi aktif ini bermaksud sentiasa berinteraksi dengan guru di dalam kelas. Jika terdapat sesuatu perkara yang tidak faham, terus bertanya kepada guru tersebut. Ingatlah bahawa jika kita bertanya, bukan kita sahaja yang faham, malahan rakan-rakan kelas kita juga akan turut faham.

Sekarang, anda sudah tahu. Semoga pembelajaran anda berjalan dengan lancar dan selamat mencuba cara-cara di atas. Jangan lupa kongsikan dengan kawan-kawan.

4 TIPS KUASAI SATU BAHASA

“Cikgu, susahnya nak ingat subjek ni”

“Ustazah, banyaknya benda nak kene hafal ni”

Mesti selalu dengarkan keluhan ini daripada pelajar-pelajar sekolah? Jom baca perkongsian ini tentang 4 tips untuk kuasai satu bahasa.

  1. Guru Muda / Mentor Mentee

Sistem guru muda atau mentor mentee ini merupakan tips yang paling berkesan untuk kita menguasai sesuatu subjek. Secara khususnya mentor ditakrifkan sebagai pembimbing atau tutor, manakala mentee pula ditakrifkan sebagai individu yang kurang pengetahuan dan pengalaman atau pelajar yang kurang dalam pelajaran. Mentor mempunyai peranan utama untuk menasihat mentee pada masa yang tepat, menunjukkan contoh yang baik dan membantu mentee dalam pembelajaran mereka. Secara umumnya, mentor terlibat sebagai pembimbing secara berterusan sehingga mentee itu mempunyai peningkatan dalam pelajaran.

 

  1. Membuat nota ringkas

Haaa, apa itu nota ringkas? Nota ringkas ini bermaksud nota yang sudah dipendekkan ataupun nota yang sudah disimpulkan menggunakan “key word” atau akronim ataupun “main point” yang telah dikenalpasti. Tujuan kita membuat nota ringkas ini adalah untuk senang bagi kita apabila ingin revise kembali sesuatu subjek atau tajuk dan tidak perlu untuk membawa buku teks kemana-mana, hanya perlukan beberapa kertas sahaja. Bak kata orang putih, “all in one”.

 

  1. Kuiz/Soal jawab

Para pelajar boleh melakukan kaedah soal jawab atau bermain kuiz bersama kawan-kawan untuk menguatkan lagi ingatan masing-masing. Bermula dengan membaca nota, kemudian masing-masing menyediakan soalan daripada tajuk yang berbeza dan meminta rakan untuk menjawab. Cara ini sangat bagus untuk menguji ingatan.

 

  1. Kerohanian/Berdoa

Ketenangan ini boleh diraih antaranya dengan solat wajib awal waktu, solat taubat, solat hajat, membaca al-quran dan berzikir. Hati yang banyak berzikir akan memperoleh ketenangan. Bermunajat kepada Allah dengan solat taubat, hajat dan tahajjud dan mohonlah doa kepada Allah agar campakkan rasa senang belajar, ketenangan hati dan ingatan yang kuat. Apabila musin peperiksaan, doalah kepada Allah agar apa yang dipelajari keluar dalam peperiksaan.

Ini antara tips yang boleh bantu dalam menguasai sesuatu subjek. Jika aplikasikan tips-tips ini dalam semua subjek, tidak mustahil kejayaan milik kita. Selamat mencuba.

Haa, nak tau lebih lanjut lagi tentang topik ini,boleh klik di sini.

Kekal Semangat Belajar Online Di Rumah

Ilmu itu amatlah penting dan wajib keatas setiap individu untuk menuntut ilmu. Tidak kiralah di mana sahaja atau dalam apa-apa situasai, kita mesti menuntut ilmu. Ilmu dapat menjamin masa hadapan dan dapat membentuk masyarakat yang berdisiplin dan berintelektual.

Dalam pandemik Covid-19 hari ini makin meningkat dan kita memperoleh cabaran dalam menuntut ilmu kerana tidak dapat untuk hadir sekolah atau universiti untuk menjalani kelas secara fizikal. Ketika awal tahun  2020 yang lepas kita menghadapi satu situasi yang sangat mencabar kerana semua urusan tidak kira samada belajar mahupun kerja mesti dilakukan secara maya. Tetapi hari demi hari kita sudah dapat mendaptasi situasai maya ini dalam banyak perkara. Sebagai pelajar mahupun guru kita mesti mencari jalan bagaimana kita mahu wujudkan suasana pembelajaran maya yang efektif.

  • NIAT

Perbetulkan niat kita dalam menuntut atau menyampaikan ilmu. Niatlah kerana Allah agar dibuka pintu hati dan mudah menerima dan memahami ilmu yang disampaikan, begitu juga kita dapat menyampaikan ilmu dengan baik. Jika pada permulaan kita tidak diniatkan kerana Allah kita cenderung untuk melakukan sesuatu dalam keadaan terpaksa, buat kerja acuh tak acuh dan mudah hilang fokus. Jadi mulakan dengan niat kerana Allah dan berdoa kepada-Nya agar dipermudahkan urusan dalam menyampaikan atau mempelajari ilmu.

  • SUASANA

Ini antara perkara yang memainkan peranan yang sangat penting. Bina suasana dalam rumah suasana belajar, macam mana tu? Kita hias bilik atau tempat belajar kita cantik-cantik, kemas dan bersih supaya bila kita nak belajar je terus ada semangat, seronok dan selesa ketika belajar atau mengajar. Sama juga situasi di dalam kelas cikgu mesti suruh kita hias kelas, sapu kelas sebab untuk kita rasa selesa belajar. Jadi kita lakukan perkara yang sama di rumah kita.

  • BERSIAP-SEDIA

Cara ini pula mungkin tak ramai yang buat tapi sebenarnya ia sangat membantu kita dalam pembelajaran. Ambil masa dalam 10 ke 5 minit sebelum kelas maya bermula. Buat persiapan dengan membaca nota tajuk yang akan dipelajari, ini sangat membantu kita dalam memahami pelajaran dengan lebih baik dan kita dapat bertanya soalan yang tidak difahami.  Ini dapat mengelakkan daripada mengantuk dalam kelas. Pada masa yang sama juga kita dapat hadir ke kelas maya tepat pada waktunya, tidak perlu guru menunggu kita.

  • SEGAR

Ini antara cabaran dalam kelas maya, iaitu pelajar akan mudah mengantuk. Disebabkan hanya menghadap laptop atau telefon ia membuatkan pelajar hilang fokus. Nak kekal segar di dalam kelas mudah je. Pertama, duduk dalam posisi yang betul, jangan kita belajar di atas katil sambil baring itu akan menyebabkan kita mengantuk dan tidur. Kedua, sediakan bekalan air atau kudap-kudapan yang ringan, jika rasa ngatuk minum air atau makan kudap-kudapan tapi dengan kebenaran guru. Ketiga, buat rengangan badan yang ringan. Ini dapat membantu kita untuk kelas segar.

Tidak lupa juga kepada para pendidik, guru-guru, dan pensyarah, guna cara pembelajaran yang menarik untuk menarik perhatian dan fokus pelajar. Contohnya, kerap berinteraksi dengan pelajar dengan tanya soalan kepada mereka, selitkan selingan tanyangan video dalam pembelajaran, ini sangat membantu bagi pelajar yang cenderung kepada visual atau audio. Seterusnya, buat aktiviti, main sambil belajar seperti buat kuiz menggunakan aplikasi yang menarik, terdapat banyak aplikasi di internet yang boleh digunakan.

  • HUBUNGAN

Perkara yang terakhir sekali ini amatlah penting iaitu, perihara hubungan dengan Allah, ibubapa, guru-guru atau pensyarah dan kawan-kawan. Utamanya, peliharalah hubungan dengan Allah, jaga solat di awal waktu, membaca Al-quran dan banyakkan berdoakan kerana ilmu yang diperoleh atas keizinan-Nya. Hormat dan taat pada ibubapa, apabila sudah belajar di rumah guna masa yang ada untuk berbakti pada mereka, taatlah apa yang disuruh selagi tidak bertentangan dengan syariat Allah.

Selain itu, jaga adab dan akhlak antara pelajar dan guru kerana adab belajar secara maya ini sudah tidak dijaga kerana tidak bersemuka, video boleh ditutup, suara boleh disenyapkan, dan masuk kelas lewat. Adab dan akhlak nilainya sangat tinggi dan orang tidak pandang pada ilmu setinggi gunung yang kita peroleh tetapi adab dan akhlak yang dihiasi diri.

Tidak dilupakan juga, bantu kawan-kawan yang memunyai masalah dalam pelajaran atau mungkin ada sebahagian daripada mereka yang tidak mempunyai capaian internet yang baik untuk hadir ke kelas. Ilmu yang ada dikongsi bersama.

Kata Imam As-Syafie ;

“Jika kamu tahan penatnya belajar, maka kamu akan menanggun peritnya kebodohan”

Jangan jadikan situasi pandemik covid-19 sekarang sebagai alasan untuk kita tidak mahu menimba ilmu. Cari solusi dan teruskan usaha kerana Allah akan kurniakan ganjaran bagi mereka yang usaha.

4 Langkah Efektif Menguasai Subjek Membaca dalam masa 1 hari.

Subjek-subjek membaca yang terdapat di sekolah antaranya ialah Biologi dan Sejarah. Kebanyakan pelajar kurang gemar kepada subjek membaca kerana cepat merasa bosan dan banyak istilah yang perlu diingati.

1) Mengetahui objektif bab yang ingin dipelajari

Lazimnya, di bahagian awal setiap bab, akan ditulis objektif atau tujuan pembelajaran bagi bab tersebut. Apa yang pelajar akan dapat bila mempelajari bab itu. Jadi, sebagai pelajar haruslah membaca objektif pembelajaran supaya timbul perasaan ingin tahu dalam diri kita sekaligus melahirkan rasa ‘excited’ untuk belajar.

2) Baca rumusan di akhir bab

Di akhir setiap bab, akan ada rumusan bagi keseluruhan bab tersebut. Jadi apabila kita membacanya, kita sudah mendapat gambaran awal dan info tentang apa yang kita akan pelajari.

3) Baca bab dengan teliti dan tulis

Catat isi penting yang terkandung dalam bab tersebut. Tidak perlu hias dengan cantik, hanya sekadar catat supaya kita cakna.

4) Soal jawab secara berpasangan

Bina soalan-soalan daripada bab tersebut dan cari jawapan dengan merujuk bab tersebut.

Namun, ini adalah antara cara-cara yang efektif yang boleh kita lakukan untuk menguasai subjek yang memerlukan kita untuk membaca supaya faham. Banyak lagi cara yang boleh kita gunakan dan kita sebagai pelajar haruslah sentiasa bersemangat untuk menuntut ilmu.

 

 

CMN Academy mewujudkan suasana pembelajaran yang berbeza kepada anak-anak tahfiz.

Ustazah Asma yang merupakan Pengurus Operasi di Akedemi Tahfiz Al-Hidayah yang ditubuhkan pada tahun 2000 telah mengambil perkhidmatan CMN Academy sejak tahun 2020 sebelum berkuatkuasanya Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang di keluarkan oleh Perdana Menteri Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin. Akademi Tahfiz Al-Hidayah merupakan sekolah tahfiz bersepadu yang menekankan ilmu Diniyah dan Akademik untuk pelajar sekolah rendah dan juga menengah.

Pada tahun 2020, sebelum berlangsungnya PKP, Ustazah Asma merancang untuk mengambil guru tuisyen daripada luar supaya anak-anak tahfiz dapat merasa persekitaran dan suasana belajar yang berbeza dengan belajar guru-guru di tahfiz. Di samping itu, untuk mengurangkan rasa bosan anak-anak tahfiz dari belajar dengan guru-guru yang sama di tahfiz supaya anak-anak tahfiz lebih seronok belajar.

Sebelum PKP dikuatkuasakan, tutor-tutor daripada CMN Academy sempat mengajar di Tahfiz secara face-to-face. Apabila berlangsungnya PKP, kelas di tahfiz tetap dijalankan tetapi hanya secara online sahaja sehingga bulan Mac 2021. Pada bulan April 2021, tutor-tutor CMN Academy akan Kembali mengajar di tahfiz secara face-to-face.

Sepanjang kelas online berlangsung, terdapat beberapa kekangan yang dihadapi oleh anak-anak tahfiz seperti kekangan untuk mendapatkan gadjet bagi menghadiri kelas online, kekangan talian internet, dan sebagainya. Namun, kekangan-kekangan tersebut langsung tidak menjejaskan prestasi belajar sesetengah anak-anak tahfiz yang hadir kelas online secara konsisten. Banyak feedback positif yang diberikan oleh anak-anak tahfiz yang hadir kelas online secara konsisten. Antaranya, mereka seronok hadir kelas yang diadakan, tak rasa penat pun belajar dengan tutor-tutor CMN Academy walaupun hanya belajar secara online. Selain itu, ada juga anak-anak tahfiz yang tak sabar dan sentiasa menanti-nantikan kelas untuk bermula, ada masa anak-anak tahfiz sendiri yang bertanya sendiri kepada tutor, bila nak start kelas. Begitu excited dan tak sabarnya anak-anak tahfiz Al-hidayah setiap kali hendak hadir kelas online Bersama tutor-tutor CMN Academy.

Anak-anak tahfiz lebih seronok dan excited belajar dengan tutor-tutor CMN Academy kerana kelas sentiasa berjalan secara interaktif dan wujud komunikasi dua hala antara tutor dan pelajar. Selain itu, aktiviti kuiz yang dijalankan di dalam kelas dengan menggunakan platform Quizizz sangat menarik minat dan keseronokan anak-anak tahfiz untuk belajar sehingga membuatkan mereka berlumba-lumba untuk jawab kuiz tersebut. Jika di sekolah tahfiz, anak-anak tahfiz hanya belajar seperti di sekolah biasa bersama guru-guru di sekolah. Jadi, CMN telah mewujudkan persekitaran pembelajaran yang berbeza untuk anak-anak tahfiz yang membuatkan mereka rasa seronok untuk belajar.

Bagi ustazah Asma, CMN Academy membuatkan anak-anak tahfiz lebih berfikiran terbuka dan dapat membiasakan diri dengan environment di luar tahfiz. Ustazah Asma menyarankan kepada ibu bapa dan sekolah-sekolah tahfiz yang mencari pusat tuisyen atau cikgu untuk mengajar di rumah untuk terus hubungi CMN Academy kerana tutor-tutor CMN Academy semua diberi training untuk menjadi seorang tutor yang baik, bagus, dan mempunyai teknik pengajaran yang berkesan serta teknik  approach pelajar supaya mereka rasa seronok untuk belajar.

 

Gamifikasi – Aplikasi Pembelajaran Terkini & Berimpak

Ibubapa perasan tak, anak-anak zaman kini ramai yang suka bermain game. Ada yang boleh main berjam-jam, sampaikan ada kala lebih dari masa belajar. Fuh.. kadang-kadang fokus tu lagi hebat dari belajar, makan pun boleh tunda.

 

“Mak.. bosan la belajar ni!”
“Tak seronok… Susah.. Tak tau la nak buat macam mana ni, tak faham.”

Macam mana nak beri anak-anak ini fokus & seronok belajar? Tahukah anda, jika kita aplikasikan gaya pembelajaran yang sesuai kepada pelajar/anak-anak, mereka akan lebih mudah faham & ingat apa yang dipelajari. Gaya pembelajaran apa yang biasanya mereka suka & sesuai dengan mereka? Pembelajaran yang menarik & sesuai dengan zaman kini.

 

Salah satu teknik pembelajaran yang mudah & menarik untuk diaplikasi adalah menggunakan permainan. Samada kelas online atau offline, ‘bermain’ dalam belajar adalah salah satu cara yang dapat tarik minat anak-anak untuk belajar. Setuju?

 

Anak anda pernah belajar sambil bermain? Pernah cuba dalam kelas secara online yang berinteraksi dua hala?

Nak cuba secara PERCUMA?

 

Kami tengah buka peluang untuk pelajar tahun 4 hingga tingkatan 5 untuk cuba pembelajaran secara gamifikasi dalam Special Funtastic Class sempena Funtastic Gamification Week.

 

 

Jika anda berminat, boleh klik bit.ly/LearnFunGame

“Trial SPM dah dekat sangat! Nak buat macam mana ni?”

Sijil Pelajaran Malaysia SPM adalah salah satu exam besar yang bakal menentukan masa depan pelajar. Nak sambung belajar universiti, kena ada keputusan yang mantap untuk pilih ‘course’ yang diidamkan atau popular. Jadi SPM ni bukan satu perkara yang kecil,yang boleh dibuat sambil lewa. Setuju?

 

Ramai calon SPM tengah bergelut nak cover & ulangkaji pelajaran. Maklumlah.. sebelum ni banyak cuti & dicutikan, jadi ada yang nak kena belajar sendiri. Bila sebut subjek Matematik Tambahan atau Add Maths dan Kimia, ramai calon ni ‘kecut perut’. Ada yang masih belum bersedia nak exam.

 

Ini 3 tip persediaan untuk anda, calon SPM 2021:

1- Banyakkan ulangkaji pelajaran yang telah belajar terutamanya pada konsep supaya dapat lebih faham dan ingat apa yang dipelajari.

2- Tambahkan latihan untuk mantapkan kefahaman. Ini dapat bantu pelajar kurangkan ‘careless’ semasa menjawab soalan sebenar dan mudah ‘tackle’ apa saja jenis soalan. Adakan juga latihan buat soalan sebenar dalam masa yang ditetapkan supaya boleh bantu pelajar ‘improve’ menjawab dengan betul dalam masa yang diberikan.

3- Hadiri seminar atau kelas pecutan untuk mantapkan lagi kefahaman dalam subjek dan cara menjawab soalan. Biasanya sebagai bonus, pelajar akan dapat perkongsian pelbagai tip persediaan akhir untuk hadapi peperiksaan.

 

Nak kami bantu & bimbing anda di saat-saat akhir ini?

CMN Academy akan mengadakan Seminar BEST SPM 2020 (Fast-Lane Edition) pada 26 September ini!

 

 

Seminar ini merupakan seminar pecutan SPM yang akan bantu pelajar untuk lebih bersedia & bersemangat harungi peperiksaan yang akan tiba, melalui kaedah yang lebih mudah faham, seronok & berkesan. Seminar yang khas untuk calon SPM 2021 yang mana tak lama saja lagi akan ada peperiksaan percubaan SPM ini akan menemui anda secara hybrid, iaitu online & offline. Pelajar atau ibubapa boleh pilih beberapa pakej menarik!

 

 

Jadi, apa tunggu lagi!
Berikan kami ruang dan peluang untuk bantu anda berjaya dalam SPM terutamanya subjek Add Maths dan Kimia.

 

Daftar Seminar BEST SPM Fast-Lane Edition sekarang di sini.

 

Jom kita hebat & skor Add Maths dan Kimia!

3 Kaedah Mudah Ibu Bapa Bantu Anak Belajar Di Rumah

Jangan biarkan anak anda belajar sendirian di rumah.

“Kami nak bantu anak belajar di rumah, tapi tak tahu macam mana…”

Ibu bapa merupakan tonggak penting bagi anak-anak ketika di rumah. Jadi, jom kami kongsikan 3 Kaedah MUDAH Ibu Bapa BANTU Anak Belajar di Rumah. 

 

Kaedah pertama ialah ketahui perkembangan pembelajaran anak. Ambil tahu bahagian atau subjek apa yang merupakan masalah terbesar bagi anak anda. Anda boleh bertanya secara santai tentang kemajuan pelajaran mereka. Jika anak anda masih malu untuk bercerita dengan anda, ibu bapa boleh bertanya terus dengan guru yang mengajar anak mereka. Dengan ini, anda boleh mengetahui prestasi pembelajaran anak anda berada di tahap yang mana. 

 

Selain itu, ibu bapa perlu mendorong anak supaya lebih suka untuk belajar. Dengan perhatian ibu bapa untuk membantu anak menyiapkan kerja sekolah juga dapat membangkitkan semangat anak-anak. Sekiranya ibu bapa tidak mampu untuk membantu anak-anak dalam pelajaran, ibu bapa boleh mengambil langkah lain dengan memberikan tuisyen kepada anak-anak. Dengan bantuan guru dan tutor yang pakar dalam bidang masing-masing, ini dapat memberikan kefahaman kepada anak-anak sekaligus dapat menambahkan minat mereka untuk belajar. 

 

 

Kaedah terakhir ialah jangan lupa untuk sentiasa memberikan pujian kepada anak-anak anda. Tidak semua anak dilahirkan genius tetapi kepandaian boleh diasah dan dibentuk. Sentiasa lah memberikan semangat dan kata-kata positif setiap hari sebelum mereka ke sekolah atau ketika mereka sedang mengulang kaji pelajaran. Puji anak dengan cara realistik. Berikan pujian pada anak yang menekankan sisi positif atau kelakuan positif yang menjadi kekuatan anak. Pujian secara realistik, contohnya, ”Wah, gambar langit yang Boboi lukis sangat cantik dan indah. Kombinasi warnanya sangat bagus!”. Tambahan pula, anak yang diberi pujian akan belajar untuk selalu melakukan hal yang lebih baik lagi di dalam setiap perbuatan mereka.