Asal Belajar Je Stress, Asal Stress je Belajarc

Kita sebagai pelajar pasti akan rasa tertekan semasa belajar, tidak dapat dinafikan. Setiap orang semestinya sudah/akan/sedang alami zaman pembelajaran. Bahkan alam pekerjaan pun akan alami tertekan dengan kerja yang tidak akan pernah habis selamanya. Jadi, bagaimana kita atasi perkara ini untuk mengelakkan dari penyakit mental.

Antara tips untuk mengurangkan stress semasa belajar adalah:

  1. Bijak memilih kawan, kawan yang sekepala dengan diri kita. Contohnya, kalau diri kita jenis yang masuk air jadi pergi pada kawan yang masuk air tetapi dalam masa yang sama boleh belajar sama-sama. Perkara akan bantu hidupkan surrounding atau vibe yang ceria, apabila datang ke sekolah, kita akan kurang tertekan sebab ada kawan gelak tawa. Kalau diri kita jenis yang belajar secara solo, boleh cuba dengar lagu atau instrumen semasa belajar, yang menjadikan suasana tu ada.
  2. Sentiasa betulkan niat belajar, apa tujuan kita belajar sebenarnya? Kenapa perlu belajar? Perlu bersusah payah belajar. Tiada pembelajaran yang mudah, sedangkan berjalan juga perlu kepada latihan dan proses yang lama untuk kita berjalan semasa kecil dahulu. Salah satu tujuan belajar kita adalah kerana ibubapa, keluarga dan untuk diri kita sendiri.
  3. Enjoy the moment, ada beberapa orang akan berkata “nanti kamu semua akan rindu waktu sekolah”. Kita yang masih bersekolah mesti tidak dapat perasaan yang demikian, nanti satu ketika pasti akan rindu zaman sekolah, selalu dimarahi guru-guru, didenda kerana tidak dapat menyiapkan kerja sekolah, hari sukan dan all the moment memang taidak dapat disenaraikan banyaknya kenangan-kenangan sekolah. Jadi, belajar je sekejap, tak rugi pun.

Sebenarnya, zaman sekolah ini lah yang terpaling seronok sebab kita tak perlu bersusah payah fikir tentang ekonomi. Tugas kita sebagai pelajar sekolah hanya belajar sahaja, that’s it. Apabila kita dah kea lam pekerjaan, kita perlu fikir banyak benda. Kesimpulannya, sentiasa enjoy dalam setiap apa jua keadaan kita sekarang.

Cara Menguatkan Ingatan Kita

Terdapat lebih 10 cara untuk kita tingkatkan ingatan yang dinyatakan oleh Coon(2002) merujuk kepada buku Pengantar Psikologi. Berikut adalah 3 cara terawal dalam meningkatkan daya ingatan kita.

  1. Menghafal, satu teknik ingatan dengan paksaan yang membuatkan kita ingat. Semas amenghafal disarankan untuk berhenti banyak kali dan cuba mengulang apa yang dihafal. Menurut kajian, skor ingatan yang terbaik adalah kelompok pelajar yang menggunakan 80% daripada masa untuk menghafal dan selebihnya iaitu 20% membaca.
  2. Ulangan, sama seperti rutin harian kita yang mana setiap pagi kita akan mengulang aktiviti pagi iaitu mandi, gosok pagi, masak dan sebagainya pada setiap hari tanpa tertinggal. Semakin banyak ulangan yang dilakukan, semakin kuat kemungkinan apa yang diulang.
  3. Pilihan, menurut cendekiawan Belanda, menyatakan bahawa jala ikan itu ibarat ingatan yang baik. Petani menjala di laut dengan tangkapan ikan yang bersaic besar dan kecil tetapi hanya memilih ikan bersaiz besar manakala ikan bersaiz kecil dilepaskan semula. Sama juga dengan pembelajaran, memilih isi-isi penting dalam buku teks. Menghafal isi-isi penting sahaja tidak perlu menanda terlalku banyak huraian kerana ia akan mengelirukan.

Jadi, ini sedikit sebanyak tips bagaimana hendak meningkatkan daya ingatan kita dalam pembelajaran.

Tips Didik Anak Gemar Membaca

Pasti ada dalam kalangan ibubapa yang risau tentang pembacaan anak-anak yang masih merangkak-rangkak. Anak-anak akan naik sekolah rendah tetapi masih tidak mengenali huruf-huruf walhal ia adalah perkara asas yang perlu dikuasai oleh anak-anak. Walaupun anak-anak sudah mengikuti kelas khas tetapi kurang efektif kerana dengan pelajar yang ramai dalam satu kelas membuatkan anak mereka tidak boleh fokus di dalam kelas.

Jadi, kelas one-to-one adalah salah satu inisiatif untuk anak-anak fasih membaca kerana cikgu akan fokus pada seorang pelajar sahaja. Wujudkan satu waktu dengan tempoh yang sekejap dalam 10-15 minit untuk anak-anak membaca secara konsisten. Mengenalpasti level anak-anak berada di tahap yang mana dan merancang banyak plan atau strategi untuk ditukar-tukar jika tidak bersesuaian.

Antara tips didik anak gemar mebaca adalah:

  1. Mini perpustakaan

Mewujudkan satu sudut di dalam rumah untuk mini perpustakaan dengan mempamerka buku-buku di rak, ada meja dan kerusi untuk mudah membaca. Kesannya, wujudnya suasana dan boleh mempengaruhi anak-anak dengan mini perpustakaan yang menarik, lebih mudah mengajak mereka membaca. Ada juga anak-anak yang memperoleh anugerah Nilam di sekolah. Ia juga dapat memupuk semangat membaca mereka dengan bahan bacaan yang berwarna dan penuh gambar.

  1. Perpustakaan luar

Mengajak anak-anak ke perpustakaan awam yang terdekat untuk mendedahkan mereka dengan lebih banyak bahan bacaan. Di perpustakaan juga banyak menganjurkan program-program yang menarik daa ada disediakan penghargaan, jadi ia akan menaikkan lagi dorongan dan minat membaca anak-anak. Lebih tumpukan kepada bahan bacaan secara fizikal kerana ia adalah realistik atau buku yang kita boleh selak dan pegang.

  1. Bawa ke kedai buku

Mendedahkan anak-anak dengan bahan bacaan baru dan fresh kerana sekarang terdapat lambakan buku-buku yang menarik untuk tingkatkan minat membaca mereka. Biarkan mereka memilih bahan bacaan mereka. Bagaimana pula jika mereka memilih buku yang tidak sesuai dengan mereka? Contohnya seperti komik, ia tidak menjadi masalah kerana dari situ kita boleh ambil peluang untuk kenalpasti minat mereka. Ada kanak-kanak yang gemar melukis dan sekali dengan dialog seperti komik.

  1. Dari kandungan ibu lagi

Tanggungjawab seorang ibu juga penting untuk menjaga kandungan mereka dengan sentiasa mengaji al-Quran semasa mengandung menurut Islam. Dari situ anak-anak akan lebih teransang, menurut perspektif barat tentang pembacaan ibu mengandung.

Kesimpulan, untuk membentuk anak-anak yang fasih membaca boleh dikata mudah dengan beberapa cara tetapi yang lebih sukar adalah membentuk anak-anak yang gemar membaca itu boleh menjadi satu cabaran yang besar.

3 Formula Matematik Gaya Santai

3 Formula Matematik Gaya Santai

 

Cara berfikir kanak-kanak, remaja dan dewasa adalah berbeza. Jadi, pendekatan untuk setiap peringkat umur juga berbeza. Kaedah pembelajaran sekolah rendah lain, kalau sekolah menengah pula berbeza begitu juga peringkat universiti. Oleh hal yang demikian, bagaimana cara pendidik hendak mengajar pelajar-pelajar mereka.

 

Antara 3 formula gaya santai untuk subjek matematik adalah:

 

  1. Kenali pelajar kita

Guru bukan sahaja mengajar malah mereka juga boleh menjadi seorang kaunselor, ibubapa, kawan, perawat dan sebagainya kepada para pelajar. Conothnya, mendengar luahan para pelajar sebelum memulakan pembelajaran, mengambil tahu tentang keadaan mereka dan mata pelajar juga memainkan peranan untuk guru kenal pelajar-pelajar. Pelajar sekolah rendah mereka cenderung kepada lawak jenaka manakala sekolah menengah pulalebih kepada pendekatan seorang kawan. Kemudian, memberitahu ibubapa tentang tahap pembelajaran anak-anak mereka supaya ibubapa cakna. Hal ini demikian kerana karakter setiap pelajar berbeza-beza maka para pendidik perlu kenal pasti karakter-karakter pelaar.

 

  1. Pelbagaikan aktiviti

Antara aktiviti yang boleh disenaraikan adalah latihan, lazim, hafal, origami, hand on, eksperimen, inquiry, explore, join venture dan banyak lagi. Untuk menarikkan lagi aktiviti yang kita akan buat di kelas, ambil tahu apa minat pelajar. Kini, pada kebiasaannya pelajar gemar bermain video game, jadi masukkan unsur-unsur game ke dalam aktiviti pembelajaran. Menggunakan bahan atau probs semasa kelas boleh bantu kefahaman pelajar dengan lebih baik sebab ia realistik atau sesuatu yang wujud dan boleh disentuh. Jika pelajar mengambil masa yang lama dalam pembelajaran, pendidik perlu dorong mereka lebih laju. Contoh aktiviti lain, minta pelajar tanya kepada guru supaya minda mereka lebih aktif.

 

  1. Reward

Apabila sesuatu perkara akan diberikan reward atau ganjaran maka perkara itu akan dilakukan dengan bersungguh-sungguh hingga dapat ganjaran yang dijanjikan. Pendidik boleh wujudkan reward semasa dalam kelas untuk tarik perhatian dan fokus pelajar. Antara reward yang boleh diberi adalah playtime, reward tidak semestinya dengan barang. Contohnya, reward memuatnaik gambar pelajar yang peroleh reward di display picture (DP) Whatsapp pendidik sebagai ganjaran atau reward pelajar tersebut selama 24 jam. Tidak semestinya pelajar sahaja perlu reward guruk tetapi guru juga boleh beri reward kepada pelajar. Boleh jadi reward yang pendidik beri kepada pelajar membuatkan mereka ingat sampai bila-bila dan ia merupakan nikmat atau reward seorang pendidik.

 

Untuk tambah baik skill mendidik, pendidik perlu kembangkan lagi networking untuk sama-sama berkongsi cara mendidik daripada para pendidik yang lain.

Belajar Tuisyen Online Dengan Seronok Bersama Speaker Funtastic

Pencarian Tuisyen Online

Belajar Tuisyen Online bukanlah suatu kebiasaan bagi Puan Melyssa. Puan Melyssa merupakan seorang Pegawai IT di sebuah Bank terkemuka di Malaysia.

Pada waktu Perintah Kawalan Pergerakan Tahun 2021 yang lalu, anaknya Iqbal tingkatan 4 terpaksa belajar di rumah (pdpr) ekoran penutupan Sekolah.

Belajar sendiri di rumah untuk subjek elektif seperti Prinsip Akaun bukanlah suatu yang mudah. Akibatnya, Iqbal banyak ketinggalan dan kurang pemahaman suatu subjek.

Mengenangkan keperluan anaknya, Puan Melyssa mengambil langkah bijak dengan mencari tuisyen secara online. Akhirnya, pencarian tersebut menemukannya dengan Funtastic Online Tuisyen CMN Academy.

Bermula ‘Journey’ bersama Funtastic

Iqbal mulai dengan menyertai kelas percubaan secara percuma bagi subjek Prinsip Akaun dan Sains. 

 

Iqbal, Shamil dan Airell semasa belajar tuisyen online Prinsip Akaun

 

Pendekatan ‘fun learning’ dan kreatif membuatkan Iqbal terus mendaftar sebagai pelajar bersama keluarga Funtasticker.

Berpuas hati dengan cara pengajaran speaker Funtastic, Puan Melyssa telah mewar-warkan tuisyen ini kepada rakan – rakannya.

Ia membuatkan Shamil dan Airell yang merupakan rakan sekolahnya turut menyertai kelas Funtastic.

Apabila ditanya apa yang membuatkan beliau merekomen kepada ramai orang?

Puan Melyssa menjawab ‘Saya nampak peningkatan anak saya. Saya sangat berpuas hati. Benda bagus memang saya akan sebarkan!’

Cikgu Akin banyak memberikan tips-tips untuk peperiksaan. Teknik belajar Prinsip Akaun secara visual membuatkan mereka mudah faham konsep subjek tersebut. Selain itu, Cikgu Akin juga ada mengeluarkan modul digital 7 Checklist EZI Formula Akaun secara percuma.

Teacher Zy yang sentiasa menggunakan eksperimen, aktiviti dan ‘games’. Rata – rata pelajar pasti akan teruja setiap kali kelas Teacher Zy. Pelajar lebih mudah faham dan seronok belajar dengan pendekatan tersebut.

Selain belajar dalam kelas Funtastic Online Tuition, Speaker – speaker Funtastic turut melaksanakan Seminar Best SPM sebagai ‘added value’ buat pelajar – pelajar. 

 

Belajar Tuisyen Online Kelas Sains bersama Teacher Zy

 

Dianugerahkan ‘Special Mention’

Pada hujung Tahun 2021, CMN Academy menganjurkan ‘Special Mention’ untuk menghargai pelajar – pelajar. Iqbal telah dianugerahkan ‘Best Manners Award’. Ini kerana sikapnya yang baik dan suka menolong cikgu dan rakan – rakan semasa kelas.

 

‘Special Mention’

 

Mana jatuhnya kuah jika bukan ke nasi. Puan Melyssa juga sudi menjadi tetamu jemputan berkongsi ilmu kepada warga Tutor Professional Malaysia dalam sesi TPM Talkshow.

Iqbal, Shamil dan Airell baru sahaja selesai menduduki SPM. Mereka rasa bersyukur kerana sepanjang 2 tahun, mereka sempat belajar topik Tingkatan 4 dan 5. Walaupun mereka ketinggalan di sekolah, tidak menghalang mereka untuk berusaha belajar. Dengan bimbingan Cikgu Akin dan Teacher Zy.

Kami mendoakan semoga Iqbal dan rakan – rakannya memperoleh keputusan yang cemerlang dalam SPM. Insha Allah menurut Puan Melyssa, selepas Iqbal habis belajar, beliau mahu adik Iqbal pula menyertai keluarga CMN Academy.

Susah la nak fokus kelas online..Jangan risau! cuba langkah-langkah ini untuk anda kekal fokus

Nak hadap screen je sepanjang hari ketika mengikuti kelas online bukan perkara yang mudah. Tambah pulak bila belajar di rumah yang dikelilingi oleh banyak gangguan seperti keselesaan, bunyi bising dan lain2. Memang bila masa kelas anda akan rasa nak ke dapur, nak baring, nak main phone dan banyak lagi. Tapi anda kena ingat, anda sebenarnya berada di sekolah! cuma tempat je yang berbeza.

Berikut adalah beberapa cara untuk anda kekal fokus ketika kelas online.

Freshkan diri

Makan dulu sebelum masuk kelas. Jangan makan terlampau kenyang sebab anda akan mudah mengantuk semasa kelas. Selain itu,  cari masa untuk bersenam. Set masa 5-10 minit untuk lakukan senaman. Dengan senaman fizikal dan juga mental anda akan rasa lebih cergas. Mandi. Pastikan anda mandi jangan tak mandi pulak tau.  Aktiviti-aktiviti ini akan memberi tenaga dan meningkatkan mood anda sepanjang hari.

Cari kawasan belajar yang selesa

Pastikan tempat belajar anda selesa. Pastikan bilik diterangi dengan baik  untuk mengelakkan sakit kepala atau mengantuk. Tutup pintu bilik untuk kurangkan bunyi-bunyi dan gangguan luar. Elakkan kawasan yang terlalu selesa (tempat tidur, sofa dll) kerana tempat-tempat macam ni akan buatkan anda rasa malas dan nak tidur. Cari tempat yang mempunyai akses internet yang baik supaya pembelajaran dapat berjalan dengan lancar. Akses internet yang buruk akan hilangkan mood anda nak belajar. Guna eirphone semasa sesi pembelajaran supaya anda dapat mendengar suara guru dengan jelas.

Matikan phone

Perkara yang paling penting dan yang cukup sukar untuk pelajar lagi-lagi bila phone di sebelah.  Sosial media adalah sumber utama gangguan semasa kelas dan punca kenapa ramai pelajar tak focus. Mereka lebih suka main sosial media  dari mendengar guru mengajar. Cara nya matikan notification dari sosial media dan jauhkan phone anda dari tempat belajar.  Buka sosial media hanya apabila anda benar-benar memerlukannya.

Cuba berinteraksi semasa kelas

Berinteraksi dengan guru, jadi anda tidak bosan mendengar apa yang guru sampaikan. Tanyakan soalan kepada mereka jika anda tidak faham. Terus mintak izin untuk tanyakan kepada guru anda dan jangan berdiam diri sepanjang kelas kerana anda akan rasa bosan, mengantuk dan tidak dapat memberi tumpuan dengan baik.

Ambil rehat

Jangan memaksa diri untuk fokus lebih dari 2 jam. Cari masa untuk berehat. Main permainan, bercakap dengan rakan, berjalan-jalan, buat regangan dan minum banyak air.

Semoga selepas ini anda dapat kekal focus ketika belajar.

Semoga bermanfaat, Terima kasih  :))