Senang je Belajar Bahasa Arab

“Susahnyaa bahasa arab ni, tak faham laaa”

“Susahnya nak ingat..tak boleh masuklah”

Ayat-ayat macam tu biasa sangat kita dengar terutamanya bagi pelajar yang tak dapat score dalam subjek bahasa arab. Susah sangat ke bahasa arab ni sebenarnya sampai tak boleh nak score??

Sebenarnya tak kesah la subjek apa sekali pun sains ke, math, addmath, fizik, bahasa inggeris..semuanya ada cabaran dalam menuntutnya. Ilmu itu nilainya tinggi jadi usaha untuk mempelajarinya juga perlu tinggi. Subjek bahasa arab menjadi susah bukanlah sebab bahasa itu sendiri tetapi “mindset” atau persekitaran dan buah mulut orang yang menyatakan ianya susah. Jadi ramailah yang beranggapan bahasa arab ini susah.

Pertama sekali ubah cara fikir kita, sebab ini lah yang mempengaruhi kita dalam menuntut ilmu. Kalau kita fikir ianya susah maka susah la. Kita akan jadi malas dan tak semangat bila nak belajar sebab dari awal lagi kita dah beranggapan ianya susah. Jadi tukar dan ubah presepsi kita bahawa bahasa arab ini mudah, InsyaAllah Allah akan bantu dan membuka jalan bagi orang-orang yang usaha dalam menuntut ilmu.

Pupuk minat kita dalam belajar bahasa arab, sebab minat itu boleh dibina dengan banyak cara sebenarnya. Kita boleh pelbagaikan cara pembelajaran di luar waktu pembelajaran formal, contohnya zaman kini adalah zaman internet gunakan internet itu sebaik mungkin, kita boleh melayari di YouTube, banyak video-video yang menarik yang boleh kita dapat dari situ. Kita boleh sertai channel-channel di Telegram yang banyak berkongsikan tentang kosa kata bahasa arab, ungkapan-ungkapan yang menarik dalam bahasa arab. Selain itu juga, TikTok juga ada yang berkongsikan tentang bahasa arab yang kita boleh praktikkan dalam kehidupan seharian kita. Sebenarnya banyak platform yang kita dapat layari di internet cuma perlukan kemahuan dan sedikit usaha untuk mencarinya, bak kata orang maklumat di hujung jari, tekan terus dapat.

Tapi kalau ada yang susah nak hafal tu nak buat macam mana? Sebab bahasa arab ni banyak sangat kena hafal. Memang tak dapat dinafikan sebab bahasa arab ni bahasa yang jarang kita guna sebab tu kadang-kandang agak sukar untuk kita ingat. Tapi itu bukan alasanya, orang yang nak berjaya mesti mencari solusi. Jika diikutkan lebih 3000 kosa kata bahasa arab yang dipinjamkan kepada bahasa melayu. Contohnya, perkataan-perkataan;

kerusi – كرسي (kursiyun), wujud – وجد (wajada), Kuat – قوى (qawiyy), internet – الإنترنت (al-internet), amal – عمل (amal), darjat – درجة (darajah), khabar – خبر (Khabar), soalan – سؤال (suaalun), mungkin – ممكن (mumkinu)

Dan banyak lagi sebenarnya, kalau nak disenaraikan memang panjang la jadinya. Berdasarkan perkataan-perkataan yang dipinjamkan ini sudah banyak membantu kita untuk ingat dan hafal kosa kata bahasa arab. Cara yang lain adalah kerap guna perkataan yang berbeza dalam penulisan atau percakapan. Kebiasaanya pelajar akan guna perkataan yang sama ketika menulis ayat atau karangan contohnya,

يذهب محمد إلى المدرسة (Muhammad sedang pergi ke sekolah)

Cuba tukar perkataan sekolah kepada stadium (مُدَرِّج), pusat membeli belah (مركز تسوق), ladang (مزرعة) atau apa sahaja perkataan yang jarang digunakan. Cara ini dapat membantu mengembangkan lagi penggunaan kosa kata bahasa arab.

 

Selain itu, wajibkan pada diri untuk menghafal sekurang-kurangnya 3 kosa kata yang baru setiap hari. Kita boleh dapatkan dan belajar kosa kata yang baru melalui pembacaan buku, channel Telegram bahasa arab, TikTok, YouTube atau apa-apa aplikasi. Dengan cara ini banyak kosa kata yang kita akan dapat dan boleh praktikan samada dalam penulisan dan percakapan.

 

Terakhir sekali, ini paling penting tuntut ilmu mestilah berguru jika tidak sesatlah jalan. Walaupun kita sudah mempunyai pelbagai kemudahan internet tetapi gurulah sebaik-baik tempat dalam kita menuntut ilmu. Mereka adalah orang-orang yang mahir dalam bidang tersebut jadi sudah pasti lebih mudah kita untuk mempelajarinya jika tidak kita hanya menghafal semata-mata tanpa memahami ilmu tersebut.

Aplikasi yang boleh dilayari ;

  • Youtube CMN Academy atau Madinah Arabic
  • Tiktok cmnacademy atau sirsyazwan
  • Channel Telegram ; Kosa Kata Bahasa Arab, Uslub Nahwu

Promosi Raya Kelas Online Berkumpulan & Personal 1 to 1

Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada anda semua!

 

Bagaimana cerita raya PKP anda kali ni?

Dah hari ke 6 Syawal, anda dah mula puasa 6?

 

PdPr pun dah mula semalam.

Bagaimana dengan anak anda? Ok ke tu belajar?

 

Kami boleh bantu anak anda belajar gaya lebih seronok, interaktif & berkesan.

 

Bersempena dengan Syawal kali ini…

 

Kami di CMN Academy ingin berikan anda hadiah kelas percuma & voucher untuk anak anda belajar dengan seronok & improve result.

 

 

Funtastic Raya Learning ini menawarkan kelas PERCUMA untuk Funtastic Online Tuition.

Funtastic Online Tuition ini menerapkan pembelajaran berkumpulan secara lebih menarik, mudah faham & berkesan.

 

Ada pelajar ni yang join kelas Sains. Awalnya, sebelum join kelas Funtastic Sains ni, adik ni tak minat langsung Sains, jadi memang nak skor tu susah sikit. Yang bestnya lepas join kelas ni, minat tu dah timbul sampai adik Alisha dapat skor 97 markah!

 

Ada seorang lagi pelajar tak minat langsung Bahasa Arab sebelum ni. Bila tak minat, susah sikit nak perform. Tapi lepas dah join kelas Funtastic Bahasa Arab, sekarang dah siap jadi rujukan kawan-kawan. Hebat betul adik ni.

 

Kalau nak anak anda meningkat prestasinya, jom daftarkan ke Funtastic Online Tuition.

Boleh terus ke pelajarberjaya.com untuk mendaftar.

 

Ada pelajar yang perlukan bimbingan secara 1 to 1 atau personal.

Jadi kami juga sediakan inisiatif kelas online personal untuk anak anda terus dapat pembelajaran tanpa henti walaupun keadaan pandemik covid-19 ni agak membimbangkan.

Orang kata kita ambil ‘precaution’, sebagai solusi kepada home tuition.

 

Jadi sempena Syawal ni, kami ada promosi diskaun khas untuk anda yang mendaftar online tuition.

 

>>Klik Di Sini untuk team kami bantu.

 

Semoga perkongsian ini dapat bantu anda mendapatkan pembelajaran yang lebih baik untuk tambahan kepada pembelajaran di sekolah atau PdPr anak anda .

Adik Aqil dapat markah tertinggi di dalam kelas selepas ambil Home Tuition !

Kali ini kami nak kongsikan kisah Puan Noraishah yang merupakan ibu kepada Aqil Haidar, calon UPSR 2020.

Sebelum puan Noraishah menggunakan khidmat CMN Academy, puan Noraishah pernah mengambil personal tutor lain tetapi personal tutor tersebut bukan dibawah tuition centre. Setelah berhenti menggunakan khidmat personal tutor tersebut, puan Noraishah mencari personal tutor lain yang boleh membantu anaknya, Aqil Haidar dalam pembelajaran. Pada mulanya puan Noraishah menapis dahulu dan membandingkan CMN Academy dengan pusat tuisyen lain bagi mendapatkan home tutor yang terbaik untuk anaknya. Akhirnya puan Noraishah mengambil keputusan untuk menggunakan khidmat CMN Academy kerana melihat maklum balas dan testimoni daripada klien-klien yang menggunakan khidmat tutor CMN Academy yang banyak menunjukkan peningkatan gred peperikasaan anak-anak mereka.

Puan Noraishah ingin meningkatkan gred peperiksaan anaknya, Aqil Haidar terutamanya dalam subjek Bahasa Melayu.  Aqil Haidar lebih memerlukan cikgu Bahasa Melayu kerana Aqil susah untuk skor subjek Bahasa Melayu berbanding dengan subjek Sains, Math, dan Bahasa Inggeris. Setelah mengetahui requirement yang dikemukakan oleh puan Noraishah, admin CMN Academy memberi profil tutor iaitu Cikgu Seri. Pada mulanya, puan Noraishah tidak yakin dan mahu mencuba menggunakan khidmat Cikgu Seri. Apabila beberapa kelas dijalankan Bersama Cikgu Seri, anak puan Noraishah mula rasa seronok dan excited untuk belajar. Pada mulanya, sebelum PkP, puan Noraishah ingin anaknya skor untuk UPSR. Tetapi apabila PKP berkuatkuasa, banyak pelan pembelajaran telah berubah sehingga peperiksaan UPSR dimansuhkan, puan Noraishah tetap meneruskan pembelajaran anaknya dengan CMN Academy tetapi berfokus kepada untuk mendapatkan tempat di sekolah MRSM dan Sekolah Berasrama Penuh (SBP).

Aqil haidar menyatakan perasaannya semasa mula-mula belajar bersama Cikgu Seri, pada mulanya dia berasa malu dan takut. Tetapi Cikgu Seri pandai mengambil hati dan membuatkan Aqil Haidar hilang rasa takut dan rasa seronok belajar bersamanya dengan membuat aktiviti-aktiviti menarik seperti membuat eksperimen untuk mengajar subjek sains. Apabila dah dekat dengan Tarikh peperiksaan atau ujian, Cikgu Seri lebih fokuskan dengan membuat Latihan, kuiz, dan dalam masa yang sama, Cikgu Seri akan terangkan apa-apa yang mengelirukan Aqil Haidar. Bagi Aqil, pembelajaran bersama home tutor dan bersama cikgu-cikgu di sekolah sangat berbeza. Di sekolah cikgu-cikgu akan mengajar secara menyeluruh dan tidak dapat focus kepada setiap pelajar. Manakala belajar di rumah bersama home tutor pula sangat berkesan kerana Aqil dapat bertanya terus apa-apa bahagian yang tidak difahami kepada Cikgu Seri.

Setelah beberapa bulan menggunakan khidmat home tutor CMN Academy bersama Cikgu Seri, terdapat peningkatan dalam keputusan peperiksaan akhir tahun Aqil Haidar berbanding dengan keputusan peperiksaan pertengahan tahun terutamanya subjek Bahasa Melayu yang difokuskan. Aqil Haidar lebih mahir dalam membuat karangan Bahasa Melayu. Aqil juga pernah mendapat markah tertinggi di dalam kelas dalam subjek Bahasa Melayu kerana menggunakan tips-tips yang diajar oleh Cikgu Seri.

Bagi puan Noraishah, CMN Academy membuatkan anaknya lebih seronok dan bersemangat Ketika belajar kerana dapat tutor yang pandai mengambil hati dan membuatkan suasana belajar berasa seronok dan luar biasa. Puan Noraishah menyarankan kepada ibu bapa yang mencari pusat tuisyen atau cikgu untuk mengajar di rumah untuk terus hubungi CMN Academy kerana tutor-tutor CMN Academy semua diberi training untuk menjadi seorang tutor yang baik, bagus, dan mempunyai Teknik pengajaran yang berkesan serta Teknik  approach pelajar supaya mereka seronok belajar.

Gamifikasi – Aplikasi Pembelajaran Terkini & Berimpak

Ibubapa perasan tak, anak-anak zaman kini ramai yang suka bermain game. Ada yang boleh main berjam-jam, sampaikan ada kala lebih dari masa belajar. Fuh.. kadang-kadang fokus tu lagi hebat dari belajar, makan pun boleh tunda.

 

“Mak.. bosan la belajar ni!”
“Tak seronok… Susah.. Tak tau la nak buat macam mana ni, tak faham.”

Macam mana nak beri anak-anak ini fokus & seronok belajar? Tahukah anda, jika kita aplikasikan gaya pembelajaran yang sesuai kepada pelajar/anak-anak, mereka akan lebih mudah faham & ingat apa yang dipelajari. Gaya pembelajaran apa yang biasanya mereka suka & sesuai dengan mereka? Pembelajaran yang menarik & sesuai dengan zaman kini.

 

Salah satu teknik pembelajaran yang mudah & menarik untuk diaplikasi adalah menggunakan permainan. Samada kelas online atau offline, ‘bermain’ dalam belajar adalah salah satu cara yang dapat tarik minat anak-anak untuk belajar. Setuju?

 

Anak anda pernah belajar sambil bermain? Pernah cuba dalam kelas secara online yang berinteraksi dua hala?

Nak cuba secara PERCUMA?

 

Kami tengah buka peluang untuk pelajar tahun 4 hingga tingkatan 5 untuk cuba pembelajaran secara gamifikasi dalam Special Funtastic Class sempena Funtastic Gamification Week.

 

 

Jika anda berminat, boleh klik bit.ly/LearnFunGame

Fun Learning At Home & Promosi 2.2 Online Tuition

“Dimulakan dengan 2 minggu, disudahi dengan berminggu-minggu…”

 

Dalam keadaan sekarang, pembelajaran bersama guru sekolah telah ditukar sesi kebiasaan di sekolah ke sesi Pengajaran Dan Pembelajaran Di Rumah (PdPr).

Dan ini dah masuk minggu pertama bulan Februari 2021, apa khabar pembelajaran anak-anak anda?

 

Selain daripada perkara yang diluar kawalan, ada beberapa inisiatif yang kita boleh beri kepada anak-anak, untuk bantu mereka belajar di rumah dengan lebih seronok.

Anak-anak sekarang dah 24 jam di rumah. Ada yang mengadu bosan belajar di rumah.

Adakah cara pembelajaran yang kurang menarik, membuatkan anak-anak ni kurang semangat nak belajar di rumah? Bagaimana kita sebagai ibubapa nak mainkan peranan supaya anak belajar dengan seronok di rumah?

 

Kami ingin kongsikan kepada anda, ibubapa di luar sana bagaimana anda boleh bantu anak-anak belajar dengan lebih seronok di rumah.

Pertama, anda boleh wujudkan suasana lain dari rumah, contohnya anda buat suasana seperti di dalam kelas di sekolah.

Kedua, anda boleh bercerita kepada anak-anak cerita yang berkaitan dengan pembelajaran mereka. Kita sebagai orang dewasa pun sukakan cerita, apatah lagi kanak-kanak. Setuju?

Yang akhir sekali, jika anda tak dapat meluangkan masa atau tak tahu bagaimana nak bantu anak dalam pembelajaran (mengajar subjek), anda boleh ambil inisiatif dengan mendapatkan bantuan pihak luar seperti kelas tuisyen online samada secara berkumpulan atau 1 to 1.

 

Anda boleh tonton video penuh dengan klik gambar di bawah

 

Sempena bulan Februari,

kami lancarkan Promosi 2.2

yang bertemakan Fun Learning At Home!

 

Kami ingin berikan anda

1 sesi kelas Special Funtastic Class pilihan anda

secara PERCUMA!

 

 

Klik button di bawah untuk dapatkan promosi ini atau info lanjut.

 

Jemput follow Facebook Page CMN Academy untuk dapatkan lebih banyak perkongsian dan join live slot ‘Parenting Fun Talk’ setiap Selasa, jam 9 malam.

Promosi Online Tuition Personal 1 to 1 CMN Academy

Promosi Kelas Percuma PKP Online Tuition Personal 1 to 1 sempena Tahun Baru 2021!

 

Ibu mana yang tak seronok tengok anak semangat belajar & ada peningkatan.. betul?

“Anak saya dapat 100 markah & seorang lagi dapat band 6 untuk matematik dalam exam akhir tahun.” – Puan Maryam.

“Anak saya seronok belajar online dengan teacher dari CMN. Dia kata mudah faham & semangat untuk belajar & teruskan kelas. Ini sesuatu yang sangat positif, sebab biasanya sebelum ni, cuba 1 kali saja dah tak nak teruskan.” – Puan Liza.

Berdasarkan pengalaman kami selama 12 Tahun dalam bidang pendidikan & pengalaman dalam pembelajaran secara online sejak 2016, kami ingin bantu anak anda belajar lebih seronok, berfokus & berimpak melalui Online Tuition.

Bagaimana kami bantu anak mereka?

• Pembelajaran yang berfokus secara 1 to 1, kaedah yang disesuaikan dengan pelajar – lebih mudah faham, tak perlu malu nak tanya soalan.

Tutor yang dipilih dengan ketat & dilatih secara berkala terutamanya berkaitan skill pengajaran terkini.

Pemantauan setiap kelas secara bulanan melalui tutor & ibu bapa.

• Pembelajaran yang lebih seronok, menarik & interaktif melibatkan komunikasi 2 hala.

Waktu yang dapat disesuaikan mengikut pilihan pelajar & ibubapa tidak mengganggu aktiviti rutin sedia ada.

 

Nak kami bantu anak anda seperti anak mereka?

Klik https://bit.ly/PKP-tuisyen sekarang!

Terbuka kepada semua pelajar 6 tahun hingga tingkatan 5.

PROMOSI KELAS PERCUMA (PKP)!!

Dapatkan 1 Sesi Extra secara Percuma bernilai minimum RM50 untuk setiap pendaftaran bulan Januari 2021.

Jemputan Radio BERNAMA: Keseronokan Belajar Di Rumah Menggunakan Buku Funtastic.

Baru-baru ini, CMN Academy telah menerima satu jemputan untuk menyampaikan mengenai keseronokan belajar di rumah dengan menggunakan Buku Funtastic terutamanya bagi pembelajaran Sains dan Matematik.

Menerusi wawancara ini, pengasas CMN Academy iaitu Tuan Mohd Noor Mohd Tahir telah menceritakan bagaimana buku ini dapat membantu guru-guru, ibu bapa dan pelajar terutamanya pada ketika kita dilanda Covid 19.

Beliau ada menceritakan bagaimana idea yang diperoleh untuk penerbitan buku ini.

Menurut beliau, minat menulis terbit sewaktu beliau berada di UK ketika melihat anak-anaknya bersemangat untuk pergi sekolah walaupun sewaktu cuti sekolah. Jadi dari situ, terbit dihati perasaan ingin tahu kenapa anak-anaknya suka pergi sekolah.

Jadi beliau mula buat kajian. Beliau jumpa guru anak-anaknya dan bertanyakan apa yang dilakukan di sekolah. Padahal buku dibawa tidak banyak. Kesimpulannya, dari situlah beliau menjumpai pembelajaran secara Fun Learning dimana anak-anak diberi aktiviti secara Fun Learning yang mana mereka suka dan tanpa dipaksa. Mereka minat untuk belajar dengan sendirinya.

Beliau juga ada berkongsi mengenai program tuisyen, homebased dan online learning yang boleh menjadikan anak-anak suka dan tidak bosan belajar. Menurut beliau lagi, cabaran dimana pelajar belajar dirumah dan main game adalah perkara yang utama pada ketika ini. Jadi, Fun Learning membantu ibu bapa tidak perlu paksa dan rotan anak untuk belajar.

Turut serta ditanya pada ketika itu ialah mengenai:

Perbezaan pembelajaran di UK dan di Malaysia. Antara perbezaannya:

  1. Pelajar-pelajar di UK sememangnya diajar untuk bertanya atau participate secara  aktifnya di dalam kelas. Inquiry mereka untuk tahu lebih tinggi. Mereka rasa dihargai dan penting yang membuatkan mereka merasa seronok untuk pergi sekolah dan belajar.

Di sebabkan perkara ini terciptalah aktiviti based learning Science, Technology, Engineering and Mathematics (STEM) ini. Berdasarkan perkara ini, Team CMN Academy mula amalkan Funtastic Learning di dalam kelas, home tuition, bengkel di sekolah dan bersama pelajar dan guru serta laksanakan funtastic online tuition.

Pendekatan yang diambil untuk hasilkan buku modul funtastic sains dan matematik ini adalah salah satu cirinya mengikut sukatan pembelajaran (KSSR) terkini yang telah digariskan oleh KPM.

Pengaplikasian STEM merupakan langkah yg diambil oleh Kmeneterian Pendidkan Malaysia untuk menjadikan pembelajaran Sains dan Matematik di sukai oleh pelajar. Ianya bermaksud pembelajaran itu bukan sahaja belajar di dalam kelas tetapi mereka perlu aktif dalam pelaksaan projek.

CMN Academy juga berkesempatan untuk berkongsi kaedah ini bersama guru-guru sains sekolah di sekitar selangor. Walaaupun secara online, CMN Academy tetap boleh buat aktiviti sains ini secara aktif bersama guru-guru dan pelajar.

Selain itu, CMN Academy juga melakukan pre survey dan post survey untuk mengetahui samada pelajar minat atau tidak Sains dan Matematik. Namun jawapannya bukan setakat tidak minat tetapi benci. Namun, selepas program itu dijalankan dari pagi smpai ke petang emndapati mendapat feedback yang akan berubah. Pelajar tidak lagi benci bahkan menjadi seronok dan suka belajar Sains dan Matematik dalam masa beberapa jam yang lalu.

 

 

Ini merupakan matlamat CMN Academy. Namun usaha ini bukanlah untuk pelajar minat subjek Sains dan Matematik sahaja, tapi semua subjek.

Apa keistimewaan buku Funtastic yang dikongsikan oleh Tuan Mohd Noor?

Buku sebegini jarang diperolehi di Malaysia. Jadi, perbincangan bersama teamnya menjumpai buku ini perlu ada di Malaysia. Buku sebegini sememangnya ada, tetapi tidak banyak.

Beza buku ini dan yg lain, ianya ikut sylabus sekolah dan salah satu element nya adalah melaksanakan aktiviti atau projek yg mana bahan-bahannya adalah daripada bahan kitar semula yang mudah didapati. Sebagai contoh, bahan itu terdiri daripada kayu, aiskrim, botol, kotak dan sebagainya. Bahan ini boleh di dapati di sekitar rumah atau ianya mampu milik jika nak dicari.

Terdapat khidmat percuma diberikan pada sesiapa yang mendapatkan buku ini. Antaranya support group disediakan. Ianya berbentuk video dan kelas online secara percuma. Tuan Mohd Noor berkata lagi, tujuan buku Funtastic Learning ini adalah untuk bantu ibu bapa dan guru bagi mengaplikasikan pembelajaran begini dengan mudah yang mana ianya tidaklah sukar untuk di dapati dan dilaksanakan.

Pelajar milenium teknologi kini sebenarnya lebih aktif. Hall ini disebabkan mereka sudah terdedah dengan youtube, games dan banyak lagi. Di sebabkan perkara inilah yang membuatkan mereka lebih advance dari kita.

Bagaimana buku ini boleh dijadikan sokongan untuk membantu pembelajaran anak-anak?

Buku ini mudah dan telah dicipta langkah demi langkah. Contohnya hanya perlukan roti dan air untuk laksanakan eksperimen. Jadi, ibu bapa sendiri boleh bantu anak-anak sediakan bahan. Pendekatan sistem ini adalah lebih kepada bertanya soalan. Contohnya, apa yang Faris nampak berubah pada roti? Apa yang Faris akan nampak terjadi pada roti ni dalam beberapa hari?

Pelajar lebih suka jika kita sentuh pembelajaran berkait dengan keadaan yg terjadi di sekeliling mereka. Jadi apa yg mereka lalui dan belajar itu adalah perkara yg berlaku dalam kehidupan seharian mereka. Itulah yang Funtastic. Benda yang di sekeliling.

Mereka merasakan dunia belajar, real life, dunia teknologi dan dunia persekolahan itu berbeza. Jadi ini adalah pendekatan yang diambil untuk gabung semuanya bagi menampakkan bahawa ianya adalah satu sahaja.

Apa perbezaan Fun Learning dan Projek Based Learning?

Fun learning- Pada satu ketika dahulu, kita pernah dengar ayat, nak belajar belajar, nak main main. Jadi, konsep Fun Learning adalah kita menggabungkan permainan dan belajar. Ini adalah satu konsep yg didapati semasa Tuan Mohd Noor di UK.

Teacher Zy Kendalikan Kelas Funtastic Sains Secara Online

Dari segi psikologi, apabila kita belajar dalam keadaan seronok, akan kurang stres dan sebagainya. Kita akan gembira. Knowledge retention lagi tinggi. Ilmu akan lebih mudah masuk. Jadi mereka akan merasakan belajar bukan untuk exam semata.

Projek Based Learning- Pupuk pelajar untuk ada teknik 4C. Collaboration, Communication, Critical Thinking dan Creativity. 4C ini adalah perkara yg diperlukan oleh industri. Projek based learning ini akan dimasukkan semasa di alam sekolah.

Elemen 4C akan dimasukkan pembelajaran seperti Sains dan Matematik. Dimana mereka sudah mula perlu berfikir secara kreatif, bekerjasama dan saling bertolak ansur. Jadi ini akan menjadikan mereka ada kemahiran dari bangku sekolah lagi berbanding bila dah ke Menara gading, baru nak pupuk kemahiran ini.

Contoh elemen 4C ini boleh di perhatikan apabila pelajar diberi tugas menghasilkan sesuatu projek.Contohnya go green projek. Hasilnya berdasarkan kreativiti detisp kumpulan. Daripada aktiviti inilah, 4C tadi akan berhubumg kait.

Pemasaran CMN Acdemy lebih banyak fokus secata online. Fokus menggunakan Ecommerce di dalam website cmnacademy.com sendiri. Pemasaran melalui FB dan IG juga dilakukan. Selain itu, CMN Academy juga bekerjasama dengan UOC dalam program seminar dan bengkel secara online.

Ianya dilakukan secara online memandang PKP. Pelajar perlu bersedia untuk melangkah kemana pada tahun hadapan. Pembelajaran atas talian secara berterusan dilaksanakan. Terdapat juga seminar yang dilaksanakan secara percuma. Dari sini pelajar akan kenal CMN dan modul-modul yang ada di CMN.

Guru juga boleh menggunakan buku ini sebagai alat bantu mengajar. Jadi, bagaimana ia boleh bantu guru untuk guna buku ini dalam Online Learning?

Sebagai contoh, pelajar tidak boleh pergi ke sekolah. Jadi, kelas adalah secara secara online. Di CMN Academy, sebelum pembelajaran flip classroom atau hybrid learning berlangsung, Tutor akan minta pelajar sediakan barang-barang yg simple dahulu. Contoh roti, kotak , getah yang mana ia mudah didapati sebelum kelas/bengkel bermula. Jadi, guru juga boleh gunakan cara yang sama. Pentingnya disini ialah persediaan untuk belajar. Sedia dengan barang-barang dan lakukan dalam kelas online seterusnya.

Buku keluaran dari CMN adalah pelengkap kepada Buku Teks. Ia lebih kepada buku alternative untuk dijadikan bahan pada anak-anak pelajar untuk lebih faham konsep. Ada buku latihan dan ada buku teks. Buku ini untuk bantu kefahaman pelajar dengan lebih mendalam.

Antara seminar yang dijalankan semasa PKP ialah Seminar Best (Beyond Expectation Student Tutoring). Bermula dari Sekolah Rendah Tahun 4-6, Sekolah Menegah Tingkatan 1-5 termasuk mengaji juga ada. Ianya diadakan secara online menggunakan platform zoom.

Seminar ini adalah salah satu daripada usaha CMN untuk kekalkan semangat pelajar untuk belajar. CMN Academy juga ada melaksanakan kelas Funtastic Online Tuition yang mana dijalankan secara berkala pada setiap minggu.

Seminar BEST kebiasaanya sebulan sekali, dua bulan sekali atau mengikut permintaan sekolah. Tuan Mohd Noor juga ada kongsikan link untuk dapatkan maklumat lanjut mengenai sebarang pertanyaan berkaitan di Info CMN Academy.

Group Funtastic Online secara percuma juga diadakan. Boleh layari link diatas untuk info selanjutnya atau ke Facebook rasmi iaitu CMN Academy.

Kelas Seminar Best Online Kimia Bersama Cikgu Ruzanna

 

Tuan Mohd Noor juga ditanya oleh Bernama Radio iaitu Encik Sabirin mengenai perancangan pada masa akan datang. Adakah focus CMN Academy ini hanya terhadap subjek Sains dan Matematik sahaja atau subjek lain juga?

“Memang kami ada buat tuisyen untuk semua subjek sperti Bahasa Melayu,Prinsip Akaun, Mengaji dan banyak lagi. Kami dalam proses menyiapkan modul untuk subjek-subjek lain juga.

Baru2 ini kami adakan juga STPM2020 secara online. Hampir 200 orang pendidik yang berkumpul secara online dimana ini adalah tahun ke 6. Sebelum ni secara offline. Namun konsep 2020 adalah secara hybrid. Perbezaannya kali ini mereka semangat untuk menyiapkan modul-modul setiap level dan subjek. Modul itu sudah diajar dan digunakan Bersama pelajar.” Jelas Tuan Mohd Noor.

Beliau juga berkata bahawa modul ini akan berada di pasaran. Seperti buku Funtastic Aains dan Math, ia telah dijual pada tahun 2018 lagi melalui link yang disediakan tadi dan juga jika ada program di sekolah.

Kini, Buku Funtastic Sains dan Math dihadirkan secara kombo yang mana harga normalnya adalah RM95. Kini tawaran diberikan sebanyak RM75 dan dalam masa yang sama dilengkapi dengan bonus support group. Ada pelbagai video, bukan sahaja kandungan di dalam buku, tapi luar dari dalam buku juga ada disediakan ada.

Antaranya, video Tutor dari team CMN Academy yang laksanakan aktiviti seperti Fun Learning, Projek Based Learning, Sesi Funtastic Online Tuition secara percuma diberikan apabila dapatkan modul ini.Perkara yang paling penting adalah pelajar dapat apply, faham, dan seronok menggunakan modul ini.

Kenapa perlu dapatkan buku Funtastic Math dan Sains ini untuk pelajar?

Jika di perhatikan, kadar peritus anak-anak meminati Sains dan Matematik semakin berkurang dari masa ke semasa. Jadi, perkara ini sangat memberi kesan kepada Industry Malaysia dan luar negara.

Jadi STEM ini telah diaplikasikan yang mana Future Of Education (FOT). Mindset pelajar juga berbeza seiring dengan peredaran semasa. Hal ini disebabkan anak pelajar dikelilingi dengan perkara advance dan berteknologi.

Jadi, jika persoalan ini tidak menjawab pertanyaan anak pelajar, mereka akan bosan. Jadi pembelajaran kini perlulah seiring dengan pembelajaran semasa.

Dapatkan segera buku ini sementara ianya masih ada dan nikmati BONUS yang hebat. Info selanjutnya, layari:

CMN Academy Online Tuition

 

Belajar Secara Online Kerana Tiada Pilihan? Terokai Kebaikannya Dan Bagaimana Cara Pemilihan Tutor Yang Terbaik.

Apakah pandangan anda terhadap pembelajaran secara online? Adakah semata memenuhi kehendak keadaan semasa dimana sekali lagi perintah kawalan pergerakan dikenakan. Tindakan ini adalah kurang tepat. Kenapa? Teruskan pembacaan.

Pembelajaran secara online adalah satu tindakan yang sangat bijak diambil oleh ibu bapa dan pelajar. Sebenarnya, ramai yang tidak sedar akan kehadiran pembelajaran secara online ini. Ianya telah wujud sebelum kita dikejutkan dengan Pandemik Covid 19.

Pendapat dan respon yang sering di dengari adalah anak-anak tidak dapat menguasai dengan baik kaedah pembelajaran sebegini. Namun, adakah anda sebagai ibu bapa telah mengkaji punca terjadinya perkara ini?

Pembelajaran secara online mempunyai kelebihannya yang tersendiri. Namun, bukan secara melihat video di you tube semata. Pendekatan secara live dan secara melihat video yang telah dirakam ada perbezaannya.

Pembelajaran secara live lebih dekat dengan anak-anak pelajar kerana mereka boleh bertanya secara terus. Anak pelajar lebih cepat memberi respon. Suasana pembelajaran juga tidak kaku.

Adakah benar tidak kaku? Proses pemilihan Tutor juga penting. Tutor yang berpengalaman sahaja mungkin tidak mencukupi. Pemilihan dari segi latar belakang dan profil Tutor tersebut perlu diambil kira.

Pilihan Tutor yang tepat pastinya akan membuatkan anak-anak pelajar lebih teruja untuk belajar. Elemen ‘funtastic’ mainkan peranan utama semasa live. Anak-anak tidak cepat bosan dan kemungkinan terasa seperti mahu masuk dalam skrin pembelajaran. Kenapa? Kerana mereka terlalu  teruja.

Pembelajaran Matematik UPSR oleh Cikgu Nurul Seperti Di Tepi Pantai Dan Santai.

Penggunaan Objek-Objek Kreatif Oleh Cikgu Nurul.

Teruja dengan peralatan yang digunakan oleh Tutor mereka semasa sesi live. Contohnya Tutor yang mengajar subjek sains dan kemudian menunjukkan tindak balas sesuatu bahan. Pastinya pelajar terasa ingin melihat lebih dekat kan?

Sesi Pembelajaran Subjek Sains Bersama Teacher Zy

Bayangkan jika subjek sains hanya sekadar tunjukkan silibus, bercakap dan kemudian terus beri tugasan kepada anak pelajar. Bagaimana reaksi anak pelajar semasa kelas itu? Pastinya kelas itu suram dan pelajar juga hanya sekadar melihat buku dan kemudian kelas habis ditemani dengan tugasan yang belum tentu boleh di siapkan.

Kekangan masa juga adalah perkara utama jika kapasiti pelajar di dalam satu kelas online (berkumpulan) itu terlalu ramai. Di sebabkan itu, fokus terhadap anak pelajar juga akan kurang.

Sekali lagi, pemilihan kelas secara online yang tepat perlu di titikberatkan. Pemilihan kapasiti yang tidak terlalu ramai dalam satu kelas online juga adalah faktor yang mempengaruhi emosi anak-anak untuk belajar secara online. Perkara ini akan memecahkan rasa ragu-ragu dan tidak yakin dalam diri mereka.

Pembelajaran Online Secara Berkumpulan (Besar)

Semakin kecil kumpulan pelajar, semakin tinggi tahap tumpuan yang Tutor boleh berikan kepada anak pelajar. Bayangkan jika kapasiti yang terlalu besar, bagaimana anak- anak pelajar ingin bertanyakan soalan?

Pembelajaran Secara Online (Kumpulan Kecil)

Keadaan di dalam kelas biasa secara offline sudah cukup menggambarkan apabila Tutor bertanyakan soalan. Masing-masing berebut mahu jawab soalan yang dilontarkan. Bagaimana pula keadaannya jika secara online?

Pastinya suara setiap pelajar akan bertindih. Di tambah pula dengan rangkaian internet yang tidak kuat. Tutor tidak dapat melihat dengan jelas dan kemudian anak pelajar pastinya terus berdiam diri dan merasa sedikit ketinggalan.

Situasi ini merupakan perkara yang sememangnya yang perlu di elakkan. Elakkan anak pelajar merasa kecewa dengan keadaan kelas yang berlangsung.

Kelas yang berlangsung secara live merupakan satu kaedah yang lebih mesra dan dekat. Bukan sahaja dekat dengan anak pelajar, tetapi dekat dengan ibu bapa juga.

Sesi pembelajaran ini juga boleh di lihat oleh ibu bapa sekaligus boleh di nilai keberkesanannya. Keserasian anak-anak dengan Tutor juga boleh di lihat semasa kelas berlangsung.

Respon Anak Pelajar Terhadap Pembelajaran Add Maths Oleh Sir Raj

Respon Anak Pelajar UPSR Yang Menyertai Seminar Best Online UPSR (1)

 

Respon Anak Pelajar UPSR Yang Menyertai Seminar Best Online UPSR (2)

 

Respon Anak Pelajar UPSR Yang Menyertai Seminar Best Online UPSR (2)

 

Respon Anak Pelajar UPSR Yang Menyertai Seminar Best Online UPSR (3)

 

Respon Anak Pelajar UPSR Yang Menyertai Seminar Best Online UPSR (4)

Respon Mengenai Funtastic Online Tuition (1)

 

Respon Mengenai Funtastic Online Tuition (2)

 

Respon Mengenai Funtastic Online Tuition (3)

 

Respon Klien Terhadap Pembelajaran Online Bersama CMN Academy

Internet yang tidak stabil juga menjadi kerisauan kepada ibu bapa pelajar. Risau jika ada penyampaian dari Tutor yang tidak dapat di dengari dengan jelas. Jadi, dapatkan rekod pembelajaran yang berlangsung dari Tutor anak anda.

Pembelajaran yang di rekod ini kemudiannya boleh diulangkaji semula oleh anak-anak. Proses ulangkaji ini boleh dilakukan seberapa banyak kali yang anak-anak pelajar inginkan.

Kebaikan belajar secara online yang tersenarai diatas merupakan proses dalaman pembelajaran secara online. Baca terlebih dahulu kebaikannya yang secara umum dan fizikal di sini 5 Kebaikan Belajar Online.

Pastinya ibu bapa dan pelajar inginkan kelas yang boleh menarik minat belajar dan kemudian berikan impak yang berkesan terhadap pembelajaran. Segalanya ada di sini Online Tuisyen Percuma Untuk Rakyat Malaysia.

“Lakukan persediaan pembelajaran awal. Anda adalah penentu masa depan anda”.

 

Satu Klik, Satu Kelas, Satu Ringgit. Betul Ke Ni?

Wow!! Kali ini kehadirannya sangat specialKelas Funtastic RM1?

Wow..Murah ke murah sangat ni!! 😮

Funtastic yang pastinya membawa maksud hebat. Hebat yang macam mana? Hebat dari segi penyampaian ilmu, idea kreatif, semangat dan paling penting Tutor tahu cara untuk ‘tackle’ pelajarnya apabila belajar secara online.

Contoh Teacher Zy yang berinteraksi dengan anak didiknya dengan cara meminta mereka melihat keluar tingkap dan minta mereka jelaskan warna awan yang dilihat. Kemudian pelajar memberi respon. Dari situ, jelas sekali bahawa pelajarnya sangat fokus dan menyukai gaya pembelajaran yang sedang berlangsung. Ada yang bersemangat sehingga bangun dari tempatnya dan jengah ke luar tingkap.

Tutor adalah peranan utama untuk menghidupkan pembelajaran secara online. Semangat yang dibawa sememangnya akan tersalur kepada anak didik juga. Cuba lihat gambar dibawah, menarik kan?

Seminar Best Online Bersama Cikgu Mas

Berdasarkan gambar, dapat disimpulkan bahawa Cikgu Mas ini sangat kreatif. Beliau ada gaya tersendiri bersama ‘ápparatus’ yang dibawa. Kelas tidak nampak kaku dan seolah berada dihadapan anak didiknya.

Kelas funtastic ini dikendalikan sepenuhnya secara online ya tuan puan. Kelebihannya pada kali ini adalah untuk membantu tuan puan yang masih mencari sumber yang berkesan untuk pendidikan anak-anak terutamanya ketika kita dalam usaha untuk Stop Covid 19.

CMN Academy amat yakin bahawa dengan adanya limited offer sebegini, sedikit sebanyak dapat membantu ibu bapa dari segi kewangan di samping melihat sendiri bagaimana gaya pembelajaran secara funtastic di jalankan.

Funtastic yang bagaimana tu ya? Haa.. Ramai yang belum tahu bahawa kelas online boleh jadi sangat BEST, menarik, tak bosan langsung & pelajar boleh fokus?

Hal ini telah diakui sendiri oleh pelajar yang menyertai kelas funtastic sebelum ini. Pelajar telah di exposed dengan gaya pembelajaran santai dan funtastic, tentunya memberi kesan yang terbaik pada mereka. Jom lihat antara feedback yang diterima:

Feedback Kelas Funtastic Online Tuition
Feedback Kelas Funtastic Online Tuition
Feedback Kelas Funtastic Online Tuition

Bukan itu sahaja, ada juga pelajar yang berpendapat bahawa dengan menyertai kelas online ini, sebelum ini beliau tidak faham apa yang telah diperlajari di dalam kelas. Namun, tidak dinafikan kekangan masa dan murid terlalu ramai dalam satu kelas membuatkan gaya pembelajaran guru mungkin sedikit berbeza dengan yang dikendalikan oleh CMN Academy.

Pastinya masih tertanya, kenapa RM1/per class untuk offer pada kali ini?

Jawapannya adalah Komitmen. Iya..komitmen.

Bila berbayar, tentunya akan merasa sangat sayang jika tidak sertai kelas. Berbayar tu hii…Bukan itu sahaja, pasti anda berniat dan mengharap menemui saluran penyampaian pendidikan yang tepat dan mudah untuk diikuti oleh anak anda kan.

Setuju? 😉

Jadi, kenapa perlu berbelanja lebih jika boleh dapat harga RM1 untuk satu kelas. Jadi, apa kata cuba dahulu dan lihat sendiri gaya pembelajaran funtastic ini .

Pelajar juga tidak akan rasa terbeban jika bermodalkan RM1. Jadi, pada yang teringin nak join kelas Funtastic, tapi belum dapat peluang nak rasa dulu?

Apa kata cuba ambil peluang ini untuk belajar memandangkan modalnya hanyalah RM1 sahaja. Tutor yang mengajar untuk funtastic Online ini bukan calang-calang. Mereka ini adalah Tutor Profesional yang terlatih dan sudah lama dalam bidang pendidikan.

Teacher Zy, Tutor Funtastic Tutor Idaman Pelajar

Kelas Funtastic Online, tentunya memberi kelainan kepada anak didik untuk lebih fokus dan lebih seronok belajar. Sepanjang kelas berlangsung, akan ada sesi soal jawab dan tentunya buat pelajar rasa seperti berada di hadapan guru. Tak sabar nak cuba?

Nak tahu lebih lanjut lagi, tekan link dibawah ya...

Klik www.pelajarberjaya.com

Jangan lupa, Offer ni LIMITED untuk 1 Kelas setiap subjek ye..

Daftar SEKARANG supaya tak terlepas OFFER yang semestinya tidak mudah utuk diperoleh.

Are you Ready to #BeFuntastic? 😃

Let’s start NOW!

 

Sumber digylearn.cmnacademy.com

TERBARU- Bengkel Funtastic SPM Percuma Tajaan University of Cyberjaya (UOC)

Masih ada yang prihatin mengenai anak-anak pelajar SPM di saat kita dilanda Virus Covid-19. Inilah yang terdetik di dalam minda saya. Usahama yang diadakan oleh CMN Academy dan University of Cyberjaya (UOC) ini adalah bertujuan untuk memberi pendedahan kepada pelajar SPM 2021 berkaitan persediaan menghadapi peperiksaan pada awal Januari 2021 kelak.

University of Cyberjaya adalah salah satu Institusi Pengajian Tinggi Swasta yang mendapat pengiktirafan ‘five (5) Star University’ di Malaysia.

Universiti ini terletak di Cyberjaya dan dilengkapi dengan kemudahan serba moden seperti ruang belajar yang kondusif, peralatan makmal yang lengkap dan ‘green friendly-campus’ yang pertama di malaysia.

University of Cyberjaya adalah salah satu Institusi Pengajian Tinggi Swasta yang mendapat pengiktirafan ‘five (5) Star University’ di Malaysia.

Universiti ini terletak di Cyberjaya dan dilengkapi dengan kemudahan serba moden seperti ruang belajar yang kondusif, peralatan makmal yang lengkap dan ‘green friendly-campus’ yang pertama di malaysia.

Suasana di dalam UOC

Fokus utama universiti ini adalah untuk melahirkan pelajar ‘Medic’ dan ‘Health Sciences’. Namun, terdapat juga kos lain seperti bidang IT, dan Akaun. UOC telah melantik CMN Academy sebagai Rakan Strategik Pendidikan baginya.

Jadi, usaha murni UOC untuk menawarkan Sekolah-Sekolah Harian, Sekolah Berasrama Penuh (SBP), Maktab Rendah Sains Mara (MRSM), Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA) dan Sekolah-Sekolah Swasta bagi mendapatkan pembelajaran Funtastic KBAT SPM melalui CMN Academy yang bakal menghadapi SPM 2021.

Sesi Perbincangan bersama Tuan Rasyid, wakil dari University of Cyberjaya

 

Surat MOU Funtastic KBAT SPM 2021 antara CMN Academy & University of Cyberjaya.

 

KBAT STEM bukanlah sesuatu yang baru pada abad ke 2020. Gaya penyampaian Funtastic juga adalah berbeza. Jadi, CMN Academy juga turut serta ambil peluang bagi menyampaikan pembelajaran ini secara Funtastic Online.

Ianya bakal di terajui oleh Tutor-Tutor Profesional yang sememangnya telah lama bergiat dalam bidang pendidikan seiring dengan perubahan yang telah dilakukan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) terutamanya ketika kita dalam krisis dan PKP.

Banyak usaha yang telah dilakukan secara berterusan oleh CMN Academy sewaktu PKP antaranya Kelas Online Secara Percuma, Funtastic Online, Special Funtastic Class (SFC) dan banyak lagi.

Apa kelebihan Funtastic Online ni?

Ini adalah usaha yang diketengahkan untuk beri pendidikan secara berterusan agar tiada pelajar yang tercicir dalam pelajaran.

 

Seminar Funtastic Online Add Math bersama Tutor Raj

 

Seminar Funtastic Online Kimia Oleh Cikgu Ruzana

 

Seminar Best Online Akaun Oleh Cikgu Akin

 

Seminar Funtastic Online Bahasa Melayu  SPM Oleh Cikgu Muna

 

Seminar Funtastic Online Biology  SPM Oleh Cikgu Zanna

Seminar Funtastic Online English  SPM Oleh Teacher Seri

 

Antara Feedback Dari Pelajar dan Ibu Bapa  Pelajar Yang Mengikuti Kelas Funtastic Online

 

Kini, kelas Funtastic KBAT SPM pula diperkenalkan dengan pembelajaran yang menarik. Bengkel ini akan dijalankan sama ada secara offline atau online.

Jadi, CMN Academy amat mengalukan jemputan dari pihak sekolah untuk ke langkah yang seterusnya.

Untuk Guru atau sekolah yang berminat boleh klik link:

Bengkel Online SPM PERCUMA