Online Tutoring & Study Online Is Easy

What is online tuition?

Online tuition is the process of a tutor teaching a student remotely using electronic, internet-ready devices in order to communicate and work collaboratively. Tutors will typically use internet based communication software such as Skype and collaborative workspaces such as Google documents. The communication software allows students and tutors to communicate in an audio-visual capacity whilst the collaborative workspaces allow the tutors to display information, track progress and assess the learning of the student.

What do I need for online tuition?

All a student needs is a computer with a webcam and our online learning platform software. With this, they can access one of our tutors from anywhere in the world with an internet connection.

Online tuition allows students who are too far away to benefit from the services of our tutors at the click of a button. This service is particularly useful for students who want access to some of the best tutors available, all of whom are qualified teachers. These include students around Malaysia and international.

Some of our online tuition are intensive holiday tuitions as part of an ongoing process or as a one-off.

How does online tuition work?

Initial placement from the enquiry stage to connecting you with a tutor is exactly the same as with home tuition.

Instead of a tutor coming to your house, tuition takes place using an interactive online ‘whiteboard’ in conjunction with live video and audio streaming. The online ‘whiteboard’ is a learning platform where files and images can be uploaded and viewed in real time by both tutor and student. Both parties can then write, type, highlight over the file or image at the same time. By running a software with the online whiteboard, the student can speak face-to-face with the tutor making the experience a very interactive one.

 

WISH YOUR CHILDREN LEARN ONLINE TUITION AT HOME?

We at CMN Academy are always working to provide the best for our clients.

We already launched the ‘CMN Tuisyen Online’ or Online Tuition. We want to offer FREE Free Online Tuition trial classes for parents and students in Malaysia who are interested.

 

EXAMPLE ONLINE TUITION.

[TUISYEN ONLINE] PELAJAR INDIA BELAJAR BAHASA ARAB?

ONLINE TUTORING SPM FUNTASTIC FIZIK BAB 2: DAYA & GERAKAN

TUISYEN ONLINE FUNTASTIC ADD MATHS (TOPIK FUNGSI VS POKEMON)

ONLINE TUTORING: SUBJEK FIZIK (TOPIK: DAYA) OLEH CIKGU REKY (MASTER TUTOR CMN)

BERKESANKAH MENGAJI SECARA ONLINE INI?

Siapakah Guru Yang Terbaik?

Tokoh pendidik yang paling dikagumi sepanjang zaman dengan bermacam-macam kajian berkenaan apa metod yang beliau gunakan dalam pengajarannya. Jawapannya dia lah baginda Nabi Muhammad SAW.

 

Pengkajian ini telah dilakukan baik dari sarjana muslim mahupun bukan muslim sehingga dinyatakan baginda sebagai orang no.1 yang paling berpengaruh di dunia oleh Michael Hart di dalam bukunya “The 100: A Ranking of the Most Influential Persons in History”.

 

Insyaallah, pertemuan kita pada kali ini bukan lah sahaja untuk kita nak mengenali siapa guru yang terbaik ini tapi yang lebih penting lagi untuk kita nak tahu bagaimana untuk menjadi guru yang terbaik.

 

Syabas saudara/ri yang telah memilih untuk membaca perkongsian ini. Semoga kita semua dikurniakan kefahaman dengan izin Allah swt.

 

Ayat rujukan kita kali ini adalah dari Surah Yaasin: Ayat 17.

ومَا عَلَيْنَا إِلَّا الْبَلَاغُ الْمُبِينُ
🍃 Ertinya: dan (para Rasul itu berkata) tidaklah ada (kewajiban) kami kecuali menyampaikan (risalah) dengan penyampaian yang jelas.

 

Daripada ayat ini apa yang kita dapat ambil intipati untuk digunakan dalam pengajaran kita sebagai pendidik? Iaitu lah 2 sektor pengajaran pada kalimah “البلاغ” dan “البلاغ”  .“المببن” merujuk kepada cara penyampaian dan “المبين” merujuk kepada apa yang disampaikan.

 

Pertama sekali, kita nak memahami cara penyampaian yang terbaik (البلاغ). Persoalannya adalah bagaimanakah baginda Nabi Muhammad saw boleh memiliki cara penyampaian tersebut?

 

Agaknya, berapa ramai guru ‘Public Speaker’ yang beliau belajar? Berapa banyak kursus ‘Public Speaking’ yang beliau hadiri? Dan berapa lama pula beliau berlatih menjadi penyampai pada zaman tersebut?

 

Jawapan adalah TIADA. Elemen ini baginda pelajari dari pengalaman pekerjaan beliau semasa kecil iaitu lah dengan mengembala kambing dan berniaga. Hah, biar betul. Apa kaitannya?

 

Kekalkan pembacaan ini dan in sya allah, saya akan ulas hikmah dari pekerjaan tersebut. Soalan, apakah hikmah dari mengembala kambing? Jika kita perhatikan juga di dalam Al-Quran, Nabi Musa AS juga sepertinya ada isu dengan cara penyampaian ini dan beliau mengembala kambing selama 10 tahun.

 

Hikmahnya adalah sifat ‘SABAR’. Sekiranya kita tahu, apakah perangai kebiasaan kambing ini? Jawapannya, degil dan suka melawan. Jadi, dari pekerjaan ini dapat kita fahami bahawa baginda dilatih dari kecil sifat bersabar dan kemahiran mengawal kedegilan kambing yang baginda jaga.

 

Selain itu juga, beliau juga berniaga sejak dari kecil. Biasanya yang kita tahu, beliau mula berniaga umur 12 tahun mengikut pakciknya ke Syam. Ketika berumur 25 tahun, beliau bekerja dengan seorang saudagar kaya dan akhirnya bertemu jodohnya dengan founder tersebut iaitulah Khadijah.

 

Sedarkah kita disebalik pekerjaan ini, ia banyak melatih baginda Nabi Muhammad saw menjadi penyampai yang berkesan. Ringkasnya dengan berniaga ini selain ia adalah sunnah Nabi, ia juga adalah cara untuk menjadi seorang yang berkemahiran pelbagai.

 

Tidaklah ini bermaksud supaya para pendidik mesti menjadi peniaga, tetapi memadai sekadar para pendidik memiliki ciri-ciri ini untuk diaplikasikan dalam penyampaian terhadap anak murid dan audien yang kita nak nasihatkan.

 

Soalan, apakah yang dapat kita gunakan elemen berniaga ini dalam cara penyampaian yang berkesan? Adakah mendidik ini perlu diniagakan? Jawapannya, TIDAK. Tetapi ada 2 faktor dari berniaga yang boleh digunakan dalam pengajaran iaitu faktor persiapan dalaman dan luaran.

 

Persiapan dalaman berdasarkan sirah Nabi berniaga adalah berguru (Abu Thalib). Sebelum nak mendidik, kita lah yang terlebih dahulu perlu dididik. Selain itu juga, pendidik perlu ada peribadi sifat jujur dengan anak murid dan ‘visionary’ dengan strategi pengajaran yang idealistik dan kreatif.

 

Sebagai contoh, baginda Nabi Muhammad saw dalam peristiwa Perang Khandak menampilkan peribadi jujur (ikat 2 biji batu di perut), visionary dengan para sahabat (pembukaan Rom & Konstantinopel) dan kreatif (gali parit).

 

Apapun elemen ini perlukan proses dan jiwa memberi.  Bak kata pepatah omputih “The More You Give, The More You Will Get Back”. Adalah sesuatu yang gila apabila pendidik buat perkara yang sama tapi mengharapkan hasil yang berbeza.

 

Manakala, dari sudut faktor persiapan luaran pula adalah komunikasi. Para pendidik perlu faham dan bertanya anak murid isu mereka serta ajarkan mengikut keperluan mereka. Ini adalah sebagai simbol hargai mereka. Bagaimana untuk kita dihargai jika kita tidak menghargai?

 

Selain itu, para pendidik juga perlu bijak negotiate dengan anak murid. Negotiate dengan mereka juga perlu ada elemen ‘win-win situation’. Ini penting bagi memastikan Pengajaran & Pembelajaran (P&P) kita dapat berjalan dengan jaya dan lancar.

 

Rumusannya, faham lah kita bahawa mengembala kambing melatih nabi menghadapi kedegilan Arab Kafir Quraisy dan berniaga melatih nabi untuk menyampaikan ajaran Islam dengan berhemah untuk disebar-luaskan ke seluruh pelusuk dunia.

 

Dari sini maka jelaslah kita bahawa perjalanan hidup Nabi Muhammad saw bukan lah sekadar untuk kita tahu, tapi ia untuk kita amalkan mesej tersebut dalam kehidupan kita terutamanya dari sudut kita sebagai pendidik.

 

Kedua, kita nak memahami apa isi penyampaian yang terbaik (المبين). In sya allah, saya akan permudahkan huraiannya agar ia lebih mudah untuk difahami.

 

Isi penyampaian yang terbaik adalah berdasarkan sudut pandang kita iaitu lah atas, depan dan belakang. Atas merujuk kepada dari sumber wahyu (Al-Quran & Hadith), depan merujuk kepada dari sumber ilmu masa depan (sains & teknologi) dan belakang merujuk kepada sumber sejarah.

 

Akal yang tuhan kurniakan adalah untuk berfikir. Maka, dengan sebab itu ilmu untuk disampaikan juga perlulah bukan sahaja berkisarkan mengenai ‘apa ilmunya’ tetapi berkisarkan mengenai ‘kenapa mesti belajar ilmunya’. Sebab ini lah metod yang digunakan oleh Guru Yang Terbaik, Nabi Muhammad saw.

 

Pengajaran ini jika diperhatikan sangat berkaitrapat dengan Pembelajaran Abad Ke-21 (PAK 21) iaitulah Kemahiran Berfikir Aras Tinggi (KBAT) dan Science, Technology, Engineering & Mathematic (STEM). Lebih-lebih lagi di zaman Revolusi Perindustrian 4.0 yang penuh mencabar ini.

 

Sebagai kesimpulan, walaupun Nabi Muhammad saw merupakan seorang rasul tetapi jangan kita lupa beliau juga masih seorang manusia yang sama seperti kita. Ini memudahkan proses untuk kita berjaya mendidik dengan mencontohi dan mengikuti kaedah yang diamalkan oleh baginda.

 

Benar lah, ajaran Islam tidak terhad belajar ilmu agama sahaja tetapi perlulah diintegrasikan juga dengan ilmu-ilmu yang lain supaya Islam tidak dilihat rigid bahkan menampakkan bahawa ia fleksibel untuk semua golongan dan lapisan masyarakat.

 

Semoga kita diberikan hidayah dan petunjuk dari kehidupan Nabi Muhammad saw mengikut panduan wahyu Al-Quran.

 

Sekian sahaja dari saya, diharapkan ia bermanfaat dan berjumpa lagi kita di penulisan artikel yang akan datang dengan perkongsian berpandukan perspektif ajaran Al-Quran. In sya allah ..

 

 

Sheikh Sulaiman Bin Sheik Harun

Founder Modul “Mudahnya Faham Al-Quran”

Manager CMN Academy HomeTuition Ampang

Adab Yang Seharusnya Ada Pada Setiap Pelajar.

Assalamualaikum wbt dan hai semua..

 

Pada hari ini, jika kita saksikan ramai orang berilmu tapi kurang hikmah dan adabnya. Elemen ini sangat penting kerana ini adalah antara faktor pembangunan dan kemajuan Islam tersebar sehingga memerintah 2/3 dunia suatu masa dahulu.

 

Dan jika kita perhatikan bahawa wahyu pertama Nabi Muhammad SAW adalah mengenai perintah iqra’ iaitu bacalah manakala wahyu pertama ke atas Nabi Musa AS ketika di Bukit Tursina ialah berkenaan tanggalkan selipar simbolik kepada ‘Adab’.

 

Apa yang saya mahu kongsikan kepada sahabat-sahabat sekalian pada kali ini ialah berkenaan intipati hikmah yang kita boleh dapat dari peristiwa pendidikan di dalam Al-Quran pada Surah Al-Kahfi iaitulah “Pembelajaran Nabi Musa AS dari Nabi Khidir AS.”

 

Secara ringkas, ada 3 checkpoint ketikamana Nabi Musa AS bersama Nabi Khidir AS iaitu Nabi Khidir telah membocorkan perahu untuk mengelakkan dirampas pemerintah yang zalim, membunuh anak muda dan membina rumah anak yatim di kawasan penduduk yang sombong.

 

Ini adalah perumpamaan kepada peristiwa yang berlaku kepada Nabi Musa AS sebelum itu. Beliau diselamatkan dari Firaun ketika kecil, pernah membunuh pegawai Qibti dan membantu 2 wanita Madyan mengambil air.

 

Dari sini Allah swt nak sampaikan bahawa selama hidup Nabi Musa AS dia lah (Allah swt) yang membantu baginda dalam menyampaikan dakwah dan Allah swt yang sama boleh memberi ilmu yang istimewa kepada Nabi Khidir AS.

 

Serta dikesempatan ini juga, saya nak sampaikan berkenaan adab-adab yang diterapkan oleh Nabi Musa AS sepanjang baginda menuntut ilmu dari Nabi Khidir AS. Pelbagai pengajaran yang kita boleh contohi dari peristiwa ini.

 

Perkara yang kita dapat belajar dari peristiwa ini ialah antaranya kena berguru (Nabi Khidir AS) walaupun kita seorang pendidik (Nabi Musa AS), kesungguhan Nabi Musa AS (perjalanan jauh), berpartner (pembantu Nabi Musa AS), majlis ilmu ialah tempat special (pertemuan 2 lautan), dan dilupakan syaitan bila buat kebaikan (ikan hilang).

 

Apakah yang dimaksudkan dengan ikan? Ikan diumpamakan sebagai reward kebaikan yang kita lakukan. Akan tetapi ganjaran itu akan menghilang atas sebab dilupakan syaitan. Maka, syaitan akan sentiasa kita menggoda kita untuk tidak melakukan kebaikan termasuk menuntut ilmu.

 

Kita juga dapat belajar Nabi Musa & pembantunya yang patah-balik selepas sedar kehilangan ikan. Maka, pengajarannya bila kita sudah mula sedar yang kita sudah tidak ‘on track’ menuntut ilmu. Kembali lah ke niat asal kita supaya mudah-mudahan Allah swt akan membimbing kita ke jalan yang benar.

 

Selain itu juga, kita dapat belajar berkenaan berlapar dalam menuntut ilmu (Nabi Musa AS lapar) kerana perut yang kenyang boleh menyebabkan kita malas, jangan pernah merasa cukup ilmu kerana mencari ilmu itu menghilangkan kejahilan (Nabi Musa AS berdepan dengan Bani Israel).

 

Dan juga, poin yang paling penting untuk peristiwa ini ialah “sabar”. Banyak dikalangan kita yang salah anggap dengan ucapan Nabi Khidir AS yang menyuruh Nabi Musa AS jangan bertanya dan mengatakan Nabi Musa tidak akan sabar ketika baginda bersama beliau.

 

Bukan lah yang dimaksudkan di sini untuk Nabi Musa AS tidak boleh bertanya tetapi hikmah dari Nabi Khidir AS ialah supaya anak muridnya itu berfikir dan pembelajaran dari situ supaya muhasabah diri serta memahami bahawa Allah swt yang mengatur segala kehidupan baginda.

 

Di samping itu, pembelajaran dari sini ialah keperluan bertanya “Mengapa”. Kisah Nabi Musa AS dan Nabi Khidir AS ini kita boleh belajar dari 2 watak, yang pertama Nabi Khidir AS sebagai guru manakala Nabi Musa AS sebagai pelajar.

 

Untuk menjadi guru, kita perlu bijak memahami kemampuan para pelajar kita. Nabi Khidir AS menekankan metod berfikir dan muhasabah diri dalam pengajaran beliau dan Nabi Musa AS menggunakan metod bertanya “Mengapa” untuk sesi pembelajaran tersebut.

 

Justeru, jangan dibunuh potensi para pelajar kita yang suka bertanya dengan memberi contoh peristiwa ini. Sebaliknya bertanya ini adalah metod pembelajaran para rasul. Dan bersabar lah menjadi seorang pelajar kerana hikmah disebalik kepayahan menuntut ilmu itu pasti akan kecapi kelak.

 

Banyak sekali pengajaran dalam menuntut ilmu yang kita dapat pelajari dari peristiwa Nabi Musa AS belajar dari Nabi Khidir AS. Biarpun Al-Quran tidak menyebut Khidir dalam kisah ini, tapi saya menyebutkan nama beliau untuk para pembaca lebih mudah faham mesej yang saya nak sampaikan.

 

Dan akhir sekali, sentiasa melazimkan diri di dalam jamaah. Dalam surah Al-Kahfi, ada peristiwa Ashabul Kahfi yang Allah swt selamatkan keimanan mereka. 2 orang Nabi Musa AS dan pembantunya pun masih tidak dapat selamat dari dilupakan syaitan.

 

Sebagai kesimpulan, jadikan kisah Al-Quran yang difirmankan untuk panduan seharian kita. Kita tidak tahu teori-teori Pengajaran & Pembelajaran (P&P) yang kita belajar selama ini berkesan atau tidak. Maka, kembali lah ke Al-Quran kerana ia metod terbaik sepanjang zaman.

 

Penutup dari perkongsian saya ini ialah jadikan pengembaraan menuntut ilmu itu sebagai perjalanan kita mencari petunjuk dalam kehidupan. Ilmu ini tidak terhad pada ilmu agama sahaja, tetapi cari lah ilmu yang boleh menjadi bekalan kita supaya dapat dimanfaatkan kepada orang lain.

 

Key point untuk perkongsian saya pada kali ini ialah “ADAB”.  Dengan Adab kita boleh membina peradaban, dengan Adab boleh mendatangkan keberkatan dalam hidup, dan dengan Adab juga boleh melorongkan kita berguru dengan orang betul agar mendapat ilmu yang betul, In sya allah..

 

Semoga kita dipertemukan lagi dengan perkongsian yang lain bertunjangkan dari Al-Quran. Banyak ilmu seperti Bani Israel tidak memadai jika tanpa Adab, tetapi berAdab lah dahulu supaya Allah swt membimbing kita ke jalan yang benar menuju Syurganya ..

 

Sekian, terima kasih untuk perhatian.. Semoga kita berjumpa lagi !!!

 

 

Sheikh Sulaiman Bin Sheik Harun

Founder Modul “Mudahnya Faham Al-Quran”

Pengurus CMN Academy HomeTuition Ampang

 

[Tuisyen Online] Pelajar India Belajar Bahasa Arab?

Pelajar India belajar Tuisyen Bahasa Arab Secara Online?

Seorang pelajar india yang berusia 8 tahun yang tinggal di Pualau Pinang,  mempelajari Bahasa Arab? kerana di sekolah dia megambil ujian Bahasa Arab, Kenapa?

ibunya berkata bahawa anaknya minat dengan bahasa arab, dan ibunya tidak kisah sekiranya anaknya ingin mengambil subjek Bahasa Arab. Semasa di sekolah dia berkata agak susah untuk memahami Bahasa Arab tersebut kerana pelajar lain telah belajar basic Bahasa Arab semasa tahun 1.

Ibunya berkata ingin mengambil tuition, tetapi agak susah untuk mencari pusat tuition yang mengajar Bahasa Arab. Selain itu, ibunya ingin tuition di rumah dan kami mempunyai tutor yang berpengalaman di Selangor yang sangup untuk mengajar online untuk anaknya

Di sebab kan itulah dia mengambil online tuition untuk belajar basic Bahasa Arab bersama tutor yang berpegalaman dengan Bahasa Arab. Untuk kelas yang pertama tutor tersebut mengajar ayat ayat ringkas kepadanya kerana untuk lebih mudah faham.

Selepas beberapa kelas pelajar tersebut dapat bercakap Bahasa Arab sedikit demi sedikit dan mengalami peningkatan dalam pembelajaran.

Dengan kelas tuition online pelajar itu dapat belajar dengan tutor yang berpegalaman walau di mana pun mereka berada 🙂

 

Di sini kami menunjukan pembelajaran online tuisyen bersama dengan tutor Bahasa Arab :-

Untuk info lanjut boleh Whatsapp 011-32742922 atau terus layari https://cmnacademy.com/inginkan-tip-p…

Facebook: https://www.facebook.com/cmnacademyho…

Intagram: https://www.instagram.com/cmnacademy/

[Online Tuition] Bakteria Pun Boleh Beri Manfaat Pada Manusia?

“BAKTERIA PUN BOLEH BERI MANFAAT KEPADA MANUSIA?”

Jom belajar Online Tuition Sains UPSR bersama dengan Dr Siti Fadilah Juhan (Tutor CMN Academy), secara santai beliau akan berkongsi tentang topik Microorganism yang ‘kebiasaannya’ keluar dalam ujian.

Live kali ini Cikgu Dila akan tunjukkan demonstrasi experimen yang berkaitan dengan tajuk dimana Cikgu Dila kongsikan juga bestnya belajar sains secara ‘fun learning’.

 


Nak dapatkan PERCUMA topik yang ada dalam Modul Funtastic Sains untuk anak anda??

Klik link ini & ikuti langkah seterusnya: Modul Sains STEM

Nak jadi tutor CMN?

Klik: Tutor Profesional untuk pendaftaran!

 

#funlearning
#STEM
#TopikTahun6Sains
#tutorprofesionalMalaysia
#FuntasticSAINS

From Ranking 30 To Number 1 In The Class!

Congratulations Pravinesh for the outstanding performance!

 

You have made tremendous improvement since we first met you!

Pravinesh is one of the students receiving personal coaching from our Tutor Team.

His mother, Madam Logeswary was worried with her son’s result in the final exam and seek our help for Pravinesh to improve, especially in BM & Mathemathics.

According to our tutor, Pravinesh’s main problem is his attitude & mindset..

He always pinned that Bahasa Melayu is the most difficult subject for him, and reluctant to do practices for this subject and Mathematics too.

However, after almost 1 year coaching by our tutor, he managed to correct his mindset and improved his attitude towards both subjects. He started showing gradually, improvement in result and ranking!

He really surprised his mom and us with his great achievement.

Before this, he ranked 2nd from the bottom 2 (ranking 30/31) , but wowww… in 2017, he leaped to the 1st ranking in class and got the Excellence Award from the Principal

He only managed to score grade C in Maths in 2016, but now he secured a grade B! Wowww….

His BM also improved a lot with his score of 90% for Paper 1 – Pemahaman and 75% for Paper 2 – Penulisan.

Bravo Pravinesh. We are very proud of you.
Keep it up dear!

We hope you are happy with the award. Please continue with your utmost and consistent effort for another glorious achievement .

For more information about Home Tuition Mentoring for success, please contact 019-4626840

Resource: CMN Blog

Belajar Matematik Dengan Teknik ‘Fun Learning’ (Didik Hibur)

“…Saya tak suka matematik la cikgu, bosan…”

Apabila berhadapan dengan pelajar seperti ini, kita faham apa yang pelajar rasa.

Jadikan sesi PdPc kita lebih mudah difahami dan MENARIK dan menggunakan kaedah 4C (communication, collaboration, creative, critical)

Kami kongsikan secara santai dalam page facebook CMN Academy.

Dalam live ini, Cikgu Isa telah menerangkan Activity-based learning daripada buku modul FUNTASTIC MATEMATIK.

Betapa mudahnya Matematik sebenarnya apabila kita menggunakan pendekatan menarik untuk membantu dalam pembelajaran seperti mana yang terdapat dalam Buku modul FUNTASTIC.

Ini sangat membantu untuk mengembangkan minda dari segi pembelajaran yang berbentuk santai dan menarik. Ia menjadikan pelajar seronok untuk memamhami apa yang mereka pelajari.

Mungkin ada pelajar yang mendapati Matematik adalah sesuatu subjek “killer”. Sebenarnya tidak sekiranya kita belajar dalam keadaan yang  seronok dan juga ada bimbingan seperti guru, kawan atau tutor untuk mengajar kita apabila kita tidak faham apa yang sedang dipelajari.

Semoga perkongsian ini dapat memberi manfaat untuk anak anak dan pelajar.

Dan kepada sesiapa yang berminat untuk mendapat modul Funtastic Modul Sains dan Matematik boleh hubungi kami melalui Whatsapp 011- 32742922 (Cik Puan Zalikha).

“Yakin Sebelum Berjaya”

#STEM
#FUNTASTICLEARNING
#cmnacademy
#funlearning

“NAK… MAMA RISAU TENGOK RESULT KAMU…”

“NAK… MAMA RISAU TENGOK RESULT KAMU. MAMA CARIKAN HOME TUITION MENTORING UNTUK BANTU KAMU YE. MAMA NAK KAMU CEMERLANG.” BISIK MAMA DALAM HATI.
.
.
.
“C lagi? Bila nak improve ni?”
.
Risau hati saya bila tengok result anak, tambahan dah nak UPSR dah ni.
.
“Kenapa result macam ni lagi? Kat sekolah main ke belajar ni?” Bisik hati saya.
.
Saya ambil masa nak rawat hati saya supaya tak marah anak dan sabar.
.
.
Nasib baik saya ada tanya anak, apa masalah dia kat sekolah.
Rupanya… anak kurang dapat perhatian di sekolah, dah tu, malu pula nak tanya dalam kelas. Kawan2 ramai kan… segan la tu.
.
.
Saya ambil keputusan nak carikan tuisyen yang lebih berfokus, cikgu fokus kat anak saya je. 
Cari punya cari… terjumpa pasal Home tuition Mentoring CMN Academy kat Facebook.
.
Jadi… bermulalah jalan-jalan bercahaya buat anak saya.
.
.
Mula belajar di rumah… saya boleh nampak peningkatan dalam semangat anak belajar. Dia dah mula bertanya soalan, rajin belajar… 
.
Yang bestnya, saya tak perlu hantar pun anak keluar, tutor datang terus kat rumah mengajar. Saya pun boleh monitor pembelajaran anak saya kat rumah. 
.
.
Baru-baru ni, nampak hasil kat Gred pula.. dah mula dapat A. Apa lagi, gembira betul hati saya. Lega rasanya. Rasa berbaloi spent duit & masa untuk kecemerlangan anak.
.
Anak happy, saya happy, family happy.
.
Syukur, Alhamdulillah.
.
.
Anda pun nak anak seronok belajar, dapat perhatian penuh & cemerlang dalam pelajaran?
.

======
Bagaimana HOME TUITION MENTORING boleh membantu anak anda?
======
.
.
+ Tenaga PENGAJAR BERKUALITI yang dipilih dengan ketat & diselia
.
Tutor CMN dipilih melalui TEMUDUGA dan diberikan latihan BEYOND Expectation Tutor. 
Pemantauan prestasi secara berterusan dari masa ke masa melalui Tutor Rating System dapat meningkatkan kualiti tutor. 
.


.
+ Modul berorientasikan KBAT & Silibus TERKINI
.
KBAT: Kemahiran Pemikiran Aras Tinggi
Lebih banyak aktiviti daripada membaca buku sahaja.
Anak anda tidak akan bosan, lebih pantas & mudah mengingat & memahami teori. Ia akan membuat anak anda menjadi seorang pemikir dan bukan sekadar penghafal.
.
.
+ TEKNIK PEMBELAJARAN YANG SESUAI untuk setiap jenis pelajar
.
Kami memberi latihan tutor kami secara teratur terutamanya mengenai kaedah Pendekatan Neuro-Linguistic Programming (NLP) & Pendekatan Fun-Learning. 
.
Kami percaya bahawa setiap pelajar mempunyai kebolehan & kepakaran mereka sendiri, serta cara pembelajaran yang berbeza.
.
.
+ PEMBELAJARAN EFEKTIF
.
Belajar di rumah anda sendiri, hanya 1 to 1, atau sehingga maksimum 5 orang * setiap sesi untuk memastikan proses pembelajaran menjadi SANGAT FOKUS & SELESA.
.
.
+ PILIH SUBJEK yang diperlukan oleh anak anda
.
Kami menyediakan konsultasi PERCUMA, untuk membantu anda memilih subjek yang sesuai.
Pelbagai subjek boleh anda pilih seperti subjek asas seperti Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Matematik & Sains …
& mata pelajaran tambahan seperti Kimia, Akaun, Matematik Tambahan, dll.
.
.
+ JAMINAN akan ada beberapa atau banyak PENINGKATAN DALAM PRESTASI ** anak anda 
.
Anda akan melihat perasaan anak anda dalam pembelajaran & pembelajaran meningkat… dan secara automatik mempengaruhi prestasinya menjadi lebih baik.
.
.
+ Pentingkan PRIORITI
.
Kami tidak menafikan bahawa pembelajaran mengikut aturan silibus atau ‘selesai’ sukatan pelajaran adalah penting…
Kami melaksanakan pembelajaran mengikut keutamaan… yang bermaksud menyelesaikan bahagian yang anak anda tidak faham & perlukan bantuan dulu, bukan hanya mengikuti aliran sukatan pelajaran & mengejar masa untuk menyelesaikannya.
Bagi kami, jika pelajar mempunyai asas yang kuat, dia boleh menyelesaikan apa sahaja soalan berkaitan dengan mudah.
.
.
+ Update tentang perkembangan prestasi semasa anak anda 
.
Ini hebat, kan? Kami menyediakan laporan bulanan, di mana kami & anda boleh melihat & memantau bersama, prestasi anak anda & tutor kami.
.
.
+ Terbuka untuk semua pelajar sekolah RENDAH & MENENGAH
.
.
+ Masa FLEKSIBEL seperti yang dicadangkan
.
.
+ JIMAT masa, tenaga & petrol anda
.
.
Banyak lagi testimoni ibu bapa yang gembira dengan perkhidmatan kami di http://bit.ly/testimoni-CMN
.
.
=====
Sempena sesi persekolahan yang baru bermula …
.
Kami berikan anda…
.
.
Untuk 50 pelanggan pertama yang MENDAFTAR SEKARANG,
.
kami ingin berikan anda “Workbook PLANNER Limited Edition” secara PERCUMA !!
.
.
.
NAK KAMI BANTU MENGURANGKAN KERISAUAN ANDA TENTANG PENCAPAIAN ANAK?
.
.
>>Whatsapp “HTM_Free Planner” KE 011-15775761<<
.
.
Hubungi segera sebelum kuota penuh!
.
PS: Tutor terlatih kami adalah terhad. 
.
**Kami juga ada sediakan kelas mengaji di rumah. 


#HomeTuitionMentoring
#CMNAcademy
#anakcemerlang
#seronokbelajar
#funlearning

Cara Cara Menjadi Murid Cemerlang??

Assalamualaikum dan salam sejahtera tuan dan puan.

Untuk menjadi murid cemerlang bukanya hal yang mudah tetapi kebanyakkan murid menjadi cemerlang disebabkan mempunyai azam tersendiri untuk mencapai kejayaan. Dalam hal ini kami ingin kongsikan cara cara menjadi pelajar cemerlang.

Anda tidak sabar kan untuk mengetahui tips untuk menjadi pelajar cemerlang? Mari kita semak satu persatu.

Antara salah satunya ialah mengulang kaji pelajaran. Ianya merupakan dimana semua pelajaran akan belajar kembali untuk memantapkan pemikiran. Contohnya ketika belajar di sekolah,  cikgu memberi beberapa kerja rumah seperti matematik, dan setelah berada di rumah, pelajar harus mengulang kaji sehingga memahami di setiap untuk mengelakkan lupa apa yang guru ajar.

Yang kedua ialah membuat jadual belajar. Seperti mana kita membuat satu persediaan awal untuk “step step permulaan untuk belajar” dan perlu ikut langkah untuk jadikan sistem pembelajaran kita teratur.

Yang ketiga ialah sering bertanya guru dan ini membuktikan apabila setiap pelajar ingin bertanyakan juga bertambah ilmu dan juga akan lebih memahami apa yang soalan yang sering di tanya. Dengan hal itu semua pelajar mestilah selalu bertanya kepada guru apabila tidak faham atau tidak jelas cara penerangan yang guru sampaikan.  

Belajar berkumpulan juga salah satu cara untuk menjadi murid yang cemerlang. Apabila kita berkongsi ilmu, maka pengetahuan kita akan lebih bertambah. Seperti mana orang kata ” apabila , kita mempunyai ilmu dan mengajar orang tidak faham, itu dapat mengingat kembali apa yang kita belajar.

Kesimpulanya, belajar merupakan hal yang paling penting untuk masa depan kita, kita dituntut untuk belajar dan menuntut ilmu untuk mengejar impian yang kita selalu impikan.

Dan salah satunya untuk menjadi pelajar cemerlang ialah apabila mempunyai perkhidmatan hometuition. Kami menawarkan hometuition untuk anak anda tidak mengira di mana anda berada kerana kami cover seluruh Malaysia.

“BERMINAT”

Untuk keterangan lebih lanjut boleh layari page

  1. FB kami “CMN ACADEMY” ,
  2. Instagram “CMN ACADEMY”
  3. SMS / Whats App kami ke 011 1577 5761

“ Yakin sebelum berjaya ”

#cmnacademy

#cmneducationgroup

#hometuition

Mudahnya Add Maths SPM #3: Persamaan Kuadratik

Mudahnya Add Maths SPM #3: Persamaan Kuadratik

PERBINCANGAN PAPER SPM PERCUBAAN SBP 2017

 

SOALAN 2

KAEDAH  (i) Daripada nilai persilangan paksi-y

  • Diperoleh daripada fungsi dan graf yang diberi
  • Punca persamaan kuadratik adalah persilangan grafnya di paksi -x
  • Bersesuaian dengan koordinat titik [2.0]
  • Gantikan nilai x=2 dan selesaikan persamaan bagi mendapatkan nilai q
  • Jawapan (boleh lihat dalam video)

KAEDAH (ii) Daripada nilai persilangan paksi -x iaitu puncanya 

  • f(x)=0
    2x-12x+q=0
    (2x-12x+q) / 2 = 0/2
  • Bandingkan nilai HTP dan HDP
  • Ungkapkan nilai daripada salah satu persamaan
  • Gunakan nilai itu kedalam persamaan yang satu lagi. Kemudian selesaikan untuk mendapatkan nilai
  • Jawapan (boleh lihat dalam video)