Home Tuition Intensif 2020 Mengaji dan Fardhu Ain

Takkan anda nak diri anda, keluarga atau ibu bapa anda tak boleh mengaji dengan baik sampai bila-bila!
.
.
“InsyaAllah harapan saya untuk khatam Al-Quran dengan tajwid yang betul & bacaan yang baik akan tercapai dengan bantuan CMN & Ustazah Suhazlinda.” – Puan Mariam, Kajang
.
.
“Mak teringin baiki bacaan Al-Quran, nak…” bisik mak dalam hati.
“Saya terkilan sangat sebab tak dapat baca Yasin bila ayah saya meninggal dunia tempohari, sebab tak pandai baca Al-Quran.”
“Sedih rasa bila tengok semua orang pandai baca Al-Quran dalam TV.”
.
Pernahkah anda terfikir jika ini terjadi kepada diri anda? Apa yang akan anda lakukan?
.
.
📍 Anda seorang anak yang masih lagi ada ibu bapa?
📍 Ingin berikan sesuatu yang istimewa dan boleh menjadi saham dunia akhirat kepada ibu bapa & diri?
📍 Atau anda sendiri ingin belajar mengaji berseorangan atau bersama keluarga?
📍 Ingin anak anda mengaji dengan betul dan lancar?
.
.
Mungkin anda kata takpe lah dulu,
Cuma, jangan sampai menyesal sebab lambat mulakan tindakan.
.
.
Nak tahu apa kata mereka yang telah dapatkan khidmat mengaji di rumah?
.
“Bacaan solat saya boleh, cuma nak mengaji tak pandai. Apatah lagi mengaji dengan tajwid dan makhraj yang betul, memang saya tak pandai dulu. Bukan tak pernah belajar atau cari guru, tapi saya segan belajar di surau. Sekarang dah masuk tahun ke-7 saya belajar bersama ustazah. Bacaan saya pun makin baik dan ustazah ada kongsi juga doa2 amalan harian.” – Puan Mariam, Kajang
.
“Alhamdulillah, Bahasa Arab & Jawi dapat A, dulu pernah gagal. Pendidikan Teras Islam & Quran dapat B.” – Tuan Yusri.
.
“Ustazah banyak bantu dari saya mengaji main sebut saja, sekarang dah dapat betulkan makhraj dan tajwid. Alhamdulillah saya lebih seronok mengaji bersama rakan2 di taman ni.” – Puan Robiz.
.
.
Anda ada ISU ini?
.
🔎 Ibu atau bapa anda teringin nak mengaji, tapi anda tiada masa untuk hantar & ambil dari kelas kerana bekerja…
🔎 Anda atau ibu bapa segan mengaji di surau kerana tak pandai mengaji & ramai orang…
🔎 Mengaji di surau, tapi kejap pergi, kejap tak…
🔎 Anak main-main bila anda yang ajar mengaji, atau anda tak berapa yakin/tahu…
🔎 Anda dan keluarga nak privasi untuk mengaji & mudah bertanya soalan yang berkenaan kepada tutor…
.
.
Seronoknya Mengaji Al-Quran di rumah bersama kami!
Bagaimana?
.
Fokus hanya kepada 1 pelajar atau max 5 orang saja (mengikut permintaan) – Tiada lagi isu segan atau malu nak tanya.
Tutor/Guru berpengalaman/terlatih datang ke rumah, lebih selamat, selesa dan mudah – tak perlu keluar.
Masa yang lebih Fleksibel
Berpatutan – dapat buat sesuatu yang istimewa untuk anak & diri, boleh buat untuk mengaji saja atau nak tambah Fardhu Ain, Bahasa Arab, Jawi dll
Lebih komited – ada jadual & berbayar
.
Dan banyak lagi..
.
.
Pasti anda nak dapatkan pendidikan yang eksklusif untuk keluarga anda, kan…
.
.
Sempena cuti sekolah yang akan datang, kami lancarkan Intensif 2020!
20% diskaun yuran kelas bulan November & Disember 2019
RM20 yuran pendaftaran (jimat RM30)
10 jam minimum
.
.
Hanya untuk 20 orang yang ambil tindakan segera!
.
Tutor kami yang Best terhad tau.
.
.
Jika anda SERIUS nak ubah prestasi dan ‘mood’ belajar al-Quran ibu bapa, anak atau diri anda sendiri…
.
Klik di bawah sekarang
.
.

 

How To Be Successful Private Personal Tutor?

How to Be Successful Private Tutor for Home Tuition & Online Tuition

 

There are many advantages of becoming a home tutor for students. There are no special qualifications for everyone who wants to be one. All former teachers, or with any particular specialty in a subject can really become a private tutor. You don’t have to be a teacher in order to be able to tutor home students. It doesn’t have to be a school lesson either. You can engage into home tuition in order to teach music, computing, dance or even drawing and other fine arts.

 

Many teachers use home tuition as a supplementary work during their academic years. Others choose private tutoring as their main, exclusive field of working since they feel they can contribute more efficiently into a student’s progress and studies. No matter your reasons, becoming a private tutor can be quite rewarding in every professional or personal aspect.

 

Are You Qualified to Become Home Tutor?

Considering you only have to deal with one student at a time, you need to develop a friendly and professional manner at the same time. Children are often misunderstood home tuition into believing that they do not owe you respect. This is why, you have to let them know that you are a teacher like everyone else and that you demand their focus and respect.

You have to be motivational towards all your students and make them want to improve their skill and knowledge. This is something they have chosen to do therefore you must keep them interested at all times. Being a home tutor means that you can be patient and persistent towards all your students.

 

Learn new tricks and methods to maintain their interest and become their most favourite teacher of all times. Home tuition is not a stable job, therefore you have to be successful and efficient in order for people to continue and choose you. Become the most successful and beloved private tutor and let your job speak for itself.

Location of Home Tuition

Being a home tutor also means you get to choose where the lessons will take place. If you prefer your own space, then you can have your students come to you. Alternatively, you don’t have to rent a bigger house or a professional office. You can just go where needed. This will give you the chance of getting out of your home more often.

 

How about Online Tuition?

Online tuition is the process of a tutor teaching a student remotely using electronic, internet-ready devices in order to communicate and work collaboratively. Tutors will typically use internet based communication software such as Skype and collaborative workspaces such as Google documents. The communication software allows students and tutors to communicate in an audio-visual capacity whilst the collaborative workspaces allow the tutors to display information, track progress and assess the learning of the student.

Move Forward

Home tuition has become so popular, that there are many tutors looking for students. Become a successful home tutor and make this your main job.

By joining any of the agency or company, you increase your professional prestige and open up into a whole new marketplace.

Linear Law Funtastic Add Maths

Siapa yang tak kenal dengan subjek Add Math ni dekat sekolah? Subjek di digelarkan sebagai Subjek Killer oleh pelajar-pelajar. Bila dengar je Add Math mesti meremang bulu roma, Hamboi…

 

Sudah-sudah la adik-adik asyik cakap Add Math tu susah. Sebab Add Math ni senang je kalau kita belajar dengan Sir Rajinder hehehehe… Kenapa? Tak Percaya?

 

Jom cuba dengar dan belajar dari perkongsian Subjek MATEMATIK TAMBAHAN bersama Sir Rajinder, kali ni kita belajar Linear Law pulak.

Bagi adik-adik yang ingin improve result Add Maths untuk lebih faham tajuk tersebut, Maka adik-adik berada di tempat yang betul Alhamdulillah…

 

Perasan tak, kaedah apa yang Sir RAJINder guna semasa proses pembelajaran yang anda sebagai pelajar boleh terapkan dalam proses pembelajaran di rumah atau di sekolah?

Ya, Sir Rajinder menggunaan pendekatan PEMBELAJARAN SECARA ‘HANDS-ON’, yang mana amat membantu pelajar LEBIH NAMPAK dan MUDAH FAHAM bagaimana sesuatu proses itu berlaku ‘step by step’, dan dapat kaitkan dengan ‘real life’ – apa yang berlaku/ada di sekeliling dengan menggunakan bahan mudah yang ada di sekeliling kita.

 

Haa selalu adik-adik tanya apa kaitan belajar Add Math ni dalam hidup? Sebab tu la Sir Rajinder cuba bantu adik-adik untuk lebih faham dengan mengaitkan topik Linear Law ni dengan ‘real life‘.

Jadi hari ini kami bawakan semula Sir Rajinder untuk berkongsi berkenaan Topik Persamaan Serentak. Bagaimana nak BELAJAR ‘LINEAR LAW’ DENGAN LEBIH MENARIK DAN MUDAH DIFAHAMI? Jom saksikan sharing video kami.

 

Jangan lupa Like, Follow & set See First Fb Page CMN Academy untuk ikuti perkongsian dari Sir Rajinder dan beberapa tutor lain setiap minggu & dapatkan pelbagai perkongsian ilmu setiap hari.

 

Yang topik lain adik-adik boleh buka link di bawah dan buka video untuk lebih banyak video sharing dari Sir Rajinder.

Cikgu-cikgu yang lain pun ada seperti Cikgu Zaiju (Sains), dan Cikgu Ashraff (Prinsip Perakaunan).

CMN Academy Facebook Page: https://www.facebook.com/cmnacademyhometuitionmentoring/

 

Dokumentasi Perniagaan

Hai Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera buat semua.

Bagaimana hari anda harini? Terutamanya calon-calon yang bakal menduduki SPM pada tahun ini.

Dah buat persiapan ke?

Betul Ke Prinsip Akaun Ni Susah?

Pernah tak anda ‘stuck’ untuk mempelajari subjek prinsip perakaunan? Terutamanya pelajar tingkatan 4 dan 5 yang mengambil subjek elektif ini. Subjek ini mengutamakan proses merekod urusniaga iaitu debit dan kredit. Ia menerangkan tentang konsep, prinsip, kaedah perakaunan yang diperkukuhkan dengan kemahiran merekod, mengklasifikasikan, mentafsir dan menganalisis data kewangan berdasarkan urusniaga.

 

Kali ini, kami akan berkongsi tentang subtopik dalam prinsip perakaunan tingkatan 4 iaitu Dokumentasi Perniagaan.

Apa itu dokumentasi perniagaan?

  • Ia adalah surat bertulis atau bercetak yang sah untuk memberi maklumat tentang urusniaga yang berlaku.

 

JENIS-JENIS DOKUMEN PERNIAGAAN

1.DOKUMEN KEWANGAN : INVOIS, RESIT, BAUCER PEMBAYARAN, BIL PENYATA BANK, NOTA DEBIT DAN NOTA KREDIT

2.DOKUMEN BUKAN KEWANGAN : SEBUTHARGA, NOTA PENGHANTARAN DAN PESANAN BELIAN

 

PENTING KE DOKUMENTASI PERNIAGAAN? 

Penting tau!!! Kerana….

  1. Sumber maklumat perniagaan- urusniaga TUNAI atau KREDIT
  2. Bukti berlaku transaksi duit masuk dan keluar dalam perniagaan itu adalah jelas dan benar
  3. Tiada dokumentasi perniagaan akan timbul masalah sistem perakaunan.
  4. Difailkan secara sistematik

 

Dibawah ini adalah Perbezaan Antara Dokumen Kewangan Dan Dokumen Bukan Kewangan.

Anda nak tahu lebih lagi? Tonton video yang kami kongsikan di bawah ;)
Moga apa yang kami kongsikan ini boleh membantu anda yang akan menduduki peperiksaan akhir dan Sijil Pelajaran Malaysia pada tahun ini. Semoga berjaya!

Matematik Tambahan : Formula Cepat Faham Punca Persamaan Kuadratik

FB LIVE MATEMATIK TAMBAHAN: FORMULA CEPAT FAHAM PUNCA PERSAMAAN KUADRATIK

                                                            


Ada pelajar yang rasa ‘ngeri’ dengan subjek Matematik Tambahan.

Ada yang sampai tak lena tidur ‘dihantui’ formula-formula yang tak difahai dan sukar diingati.

Pelajar-pelajar yang ambil Matematik Tambahan mesti selalu dengar topik persamaan kuadratikkan?

Ini antara topik asas yang perlu dikuasai sebelum pelajar melangkah jauh sebabambah penguasaan permasalahan punca-punca ini ada di mana-mana bab. Jadi semua pelajar perlu benar-benar FAHAM dan menguasainya.
.
Walaupun mudah tapi kadang-kadang terkeliru….senang ke LAUT. Untuk setiap konsep PEMAHAMAN Matematik Tambahan terutamanya, perlu kita “KEYWORDKAN” atau pun “METAFORAKAN”….ada pelbagai cara tapi ini salah satunya
.
Pertimbangkan premis “Punca banjir adalah disebabkan oleh Alien MEMBUANG sampah dari Langit”…bukannya nak suruh fikir LOGIK ke tak, tapi CARA begini mudah untuk kita FAHAM dan INGAT
.
Untuk mengetahui bagaimana proses METAFORA ini membantu pelajar lebih memahami topik Persamaan Kuadratik jom ikuti bagaimana Coach Bahraen menerangkan Metafora Alien ini sampai habis supaya pelajar tidak lagi TERKELIRU dengan persoalan punca-punca PERSAMAAN KUADRATIK.

Semoga bermanfaat untuk anda.
Mohon anda SHARE banyak2 untuk sebarkan manfaat ini.

Yakin Sebelum Berjaya

#HomeTuitionMentoring
#MatematikTambahan
#Addmaths
#PersamaanKuadratik

Mengukuhkan Fakta Sains Tahun 3 : Soalan UPSR Sains Kertas 2

Pelbagai masalah timbul semasa menjawab soalan sains terutamanya semasa menjawab Soalan Sains Kertas 2.

Salah satu punca ialah murid lupa apa yang telah dipelajari semasa di Tahun 3.

Alasan yang sama, ” LUPALAH CIKGU, DAH LAMA TAK BELAJAR TAJUK NI”, berikut merupakan Nota dan Latihan Sains dalam Sains Kertas 2 .

Semoga bermanfaat kepada guru dan murid-murid..

Tajuk Sains Tahun ⓷

🐧 Haiwan 🐧
📢 Magnet 📢
🛀 Penyerapan 🛀

🐣 Haiwan 🐣

Ciri-ciri Haiwan Berdasarkan:-

🐑 Litupan Badan– Bersisik, Berbulu, Bulu Pelepah

🐐 Anggota Badan– Tanduk, Cangkerang, Paruh, Belalai,

🐼Tabiat Makan– Herbivor, Karnivor, Omnivor

🐣 Cara Membiak– Bertelur, Melahirkan Anak

🐸 Habitat– Di Darat, Di Air, Di Darat Dan Air

🐯 Kegigian Haiwan

Herbivor (Kacip, Geraham),

Karnivor (Taring),

Omnivor (Kacip, Taring, Geraham)

📍 Magnet 📍

Image result for magnet

 Bentuk Magnet: (BIAR YOU CUBIT BANYAK LAGI SAYANG) Magnet Bar, Magnet U, Magnet Cincin, Magnet Butang, Magnet Ladam, Magnet Silinder

 Kutub Magnet: Dua Kutub, Utara ☞ Selatan, Magnet Sama Kutub ☞ Menolak (USSU, SUUS), Magnet Tidak Sama Kutub ☞ Menarik (SUSU, USUS)

 Bahan Magnet: Bahan Diperbuat Dari Besi, Bahan Yang Dapat Ditarik Oleh Magnet

 Bahan Bukan Magnet: Bahan Tidak Boleh Ditarik Oleh Magnet, Diperbuat dari bahan selain besi.

 Kekuatan Magnet: Bergantung pada Saiz Magnet, Kuat pada Bahagian Kutubnya: Magnet Hilang Kekuatan ☞ Ketuk, Panas, Jatuh

 Kegunaan Magnet: Kompas, Tanda Nama, Peti Sejuk, Pembesar suara, Penutup Beg Tangan

 

💧 Penyerapan 💧

🌊 Serap Air – Bahan Yang Boleh Menyerap Air.
Contoh- Span Tuala, Tisu muka

 Kalis Air – Bahan Yang Tidak Boleh Menyerap Air.
Contoh- Plastik, Kaca, Payung

💦 Keupayaan Menyerap Air – Span ☞ Banyak,
Tisu ☞ Sedikit

 Kegunaan – Serap Air dan Kalis Air–

Image result for tisu lap muka

Tisu ☞ Menyerap Peluh Di Muka,

Related image
Payung ☞ Lindung Diri Dari Hujan

 

Semoga perkongsian ini dapat membantu murid mengingat dan Menjawab soalan Peperiksaan Percubaan UPSR tidak lama lagi.

Teknik Visual Untuk Memahami Topik Pecahan Dalam Matematik

Semoga perkongsian ringkas ini memberikan manfaat kepada mereka yang baru nak belajar pecahan.

 

Soalan ini umumnya mudah.

Tetapi penambahan pecahan adalah tidak semudah seperti menambah 2 + 3 = 5.

Dan itu sebab nya, kesilapan umum yang sering dilakukan adalah dengan menambah penyembut dan pengangka secara terus, dimana 
1+1 = 2 dan
2+3 = 5 maka

1/2 + 1/3 = 2/5.

Ini adalah kesalahan umum yang sering dilakukan.

 

 

 

Dan apabila tiba diperingkat ini, masalah yang timbul adalah;

1. Mengapa pecahan 1/2 didarabkan dengan 3
2. Mengapa pula pecahan 1/3 didarabkan dengan 2?
3. Mengapa penyebut perlu sama?

Untuk memberikan pemahan secara visual, penggunaan rajah ringkas adalah amat menarik untuk merungkai misteri ini.

 

Dimulakan dengan melukis dua rajah Segiempat tepat.

 

 

Pastikan kedua dua rajah TIDAK dibahagikan secara mengufuk ataupun secara mencancang.

Kalau 1/2 diwakili dengan melukiskan garisan mencancang, maka pecahan 1/3 harus dilukis dengan garisan mengufuk. Kemudian lorekkan kawasan yang mewakili pecahan tersebut.

 

Gabungkan kedua kedua rajah ini.

 

Sumber: Tutor Rajinder

The Secret of Genius Math

By : Chegu Nurul

 

Chegu ada rahsia yang hanya chegu saja tahu tapi untuk anak-anak, Chegu Nurul nak jugak kongsi hehehe…

Apa yang chegu nak kongsikan ialah rahsia kepada kejayaan dalam subjek Matematik.

Antaranya ialah penukaran unit dengan menggunakan jari sahaja dan menjadikan proses pembelajaran matematik itu lebih menarik. Kalau ada soalan boleh tanya ya

Yakin Sebelum Berjaya!!

Untuk info lanjut berkenaan Home Tuition dan Online Tuition mohon whatsapp “Nama_PersonalTuition” ke 011-1577 5761

 

CMN Academy (Facebook)
https://www.facebook.com/cmnacademyhometuitionmentoring/

CMN Academy (Youtube)
https://www.youtube.com/channel/UCw_opwBM2PCm1WHvkaALh5g

 

Berkesankah Online Tuition Ini?

 

Berkesan ke Online Tutoring ni?

Bersama Cikgu Amir Syazwan 😃

p/s: Untuk Free Trial Online Tuition di seluruh Malaysia whatsapp ‘FreeTrialOnlineTuition’ ke 011-157715761

https://www.facebook.com/tutorprofesionalmalaysia/videos/857984841055079/

Kelebihan Tuisyen Secara Online

Pada zaman moden dan Pembelajaran Abad Ke-21 ini, pasaran dalam talian berkembang dengan pesat, dan juga industri tuisyen dalam talian. Pembelajaran dalam talian menawarkan banyak kelebihan berbanding menghadapi tuisyen.

 

KELEBIHAN

Antara kelebihan terbesar tuisyen dalam talian adalah dari aspek FLEKSIBILITI. Pelajar dan tutor dapat mengelakkan tempoh masa perjalanan, yang menjimatkan wang dan juga masa kerana ianya secara terus dalam talian. Hal ini kerana ibu bapa tidak perlu menghantar anak mereka ke tempat tuisyen itu sendiri.

Pusat tuisyen kebanyakkannya lokasi di kawasan bandar yang mana memakan masa untuk sampai di lokasi. Ibu bapa juga perlu membajet masa yang tepat kerana kebiasaannya kelas tuisyen hanya dalam 2-3 jam, membuatkan tidak berbaloi untuk balik ke rumah setelah menghantar anak mereka ke pusat tuisyen atas faktor kos tol dan juga minyak kereta.

Selain itu, kelebihan utama tuisyen dalam talian adalah cara BERINTERAKSI akan menjadi lebih mudah untuk membina hubungan dengan pelajar malah dapat memudahkan pelajaran kerana ia dilakukan secara komunikasi dua hala yang melibatkan dua orang berkomunikasi antara mereka. Oleh itu, untuk berjaya dalam industri tuisyen dalam talian, sangat penting untuk anda memilih platform yang tepat untuk pelajaran anda. Pemilihan platform yang tidak baik mampu menjejaskan prestasi tuisyen dalam talian justeru mengurangkan komunikasi antara pelajar dan juga murid.

PLATFORM

Platform paling popular (dan terkenal) dalam talian adalah Skype. Dalam artikel ini, saya akan menghuraikan Skype sebagai platform untuk kelas dalam talian anda dan membantu anda membuat yang terbaik daripada pelajaran anda. Terdapat juga platform – platform lain untuk diguna ketika melakukan tuisyen dalam talian seperti Zoom.us, Google Hangout, Whatsapp Video Call dan bermacam – macam lagi.

Seperti yang telah disebutkan, industri tuisyen dalam talian berkembang dengan ketara. Selain ingin menjadi tutor yang hebat, maka pentinglah juga untuk sesi tuisyen anda menjadi yang terbaik.

Sebagai contoh, jika anda adalah salah seorang tutor yang terbaik di luar sana, tetapi sambungan internet anda sangat tidak memberangsangkan maka amatlah sukar untuk berkomunikasi dengan pelajar anda. Sebelum anda mula menggunakan Skype, sila pastikan bahawa anda mempunyai perkara berikut.

 

KEPERLUAN :

  • Peralatan Dan Bilik

Anda memerlukan peralatan yang boleh dipercayai memberi keselesaan yang terbaik dari semua aspek. Mikrofon yang baik, webcam yang boleh dipercayai, dan juga komputer yang mempunyai internet yang lancar dan tiada gangguan. Anda juga memerlukan bilik yang tenang dan terang untuk membuat yang terbaik daripada pelajaran tutor anda. Bilik yang tenang dari gangguan – gangguan suara dan cahaya diperlukan supaya sesi tuisyen dalam talian antara pelajar dan tutor tidak terganggu.

  • Membuat Akaun Skype

Sebaik sahaja anda telah mencipta akaun Skype dan melengkapkan segala butiran peribadi yang diperlukan, sudah tiba masanya untuk anda mengenali perisian dan ciri-ciri yang ditawarkannya. Skype merupakan satu platform yang terbaik untuk melakukan aktiviti tuisyen dalam talian ini dek kerana reputasi yang baik dari segi kelancaran membuat panggilan video.

  • Persidangan Audio Dan Video

Panggilan Audio dan Video adalah alasan utama mengapa anda menggunakan Skype. Jika anda memberikan pelajar anda dengan nama Skype anda, mereka dapat memberi respon untuk terima apabila masa pelajaran itu tiba. Secara umumnya, apabila anda mempunyai sambungan internet yang baik, mikrofon, dan webcam, anda boleh mempunyai panggilan video yang memberangsangkan. Walau bagaimanapun, adalah idea yang baik untuk menguji ujian terlebih dahulu sebelum pelajaran yang sebenar dilakukan.

  • Kongsi Skrin Dengan Orang Lain

Satu lagi ciri hebat untuk sesi tuisyen dalam talian anda di Skype ialah fungsi kongsi skrin. Bagi mereka yang tidak biasa dengan ciri ini, ia membolehkan anda berkongsi skrin dengan semua orang dalam panggilan Skype secara terus. Sama ada anda ingin menunjukkan pelajar anda pembentangan PowerPoint, dokumen, atau hanya laman web, ciri kongsi skrin membolehkan anda melakukan semuanya. Apa yang perlu anda lakukan jika anda ingin berkongsi skrin anda adalah dengan mengklik ikon ‘+’ di bahagian bawah skrin, dan memilih pilihan ‘kongsi skrin’.

  • Berkongsi Fail

Sama seperti mesej, apabila anda berada di panggilan Skype, anda boleh menghantar fail anda kepada pelajar anda. Ia sangatlah berguna apabila anda mahu berkongsi imej, dokumen dan video yang agak besar saiznya tanpa ada sebarang masalah.

 

Nak tengok hasil daripada pembelajaran kelas tuisyen secara talian? Haaa ni hasilnya ~ Inilah contoh kelas tuisyen secara talian daripada tutor kami iaitu Cikgu Zaiju dalam sesi kelas Sains UPSR yang menarik 😃