From Ranking 30 To Number 1 In The Class!

Congratulations Pravinesh for the outstanding performance!

You have made tremendous improvement since we first met you!

Pravinesh is one of the students receiving personal coaching from our tutor team since Dec 2016..

His mother, Madam Logeswary was worried with her son’s result in the 2016 final exam and seek our help for Pravinesh to improve, especially in BM & Mathemathics.

According to our tutor, Pravinesh’s main problem is his attitude & mindset..

He always pinned that Bahasa Melayu is the most difficult subject for him, and reluctant to do practices for this subject and Mathematics too.

However, after almost 1 year coaching by our tutor, he managed to correct his mindset and improved his attitude towards both subjects. He started showing gradually, improvement in result and ranking!

He really surprised his mom and us with his great achievement.

In 2016, he ranked 2nd from the bottom 2 (ranking 30/31) , but wowww… in 2017, he leaped to the 1st ranking in class and got the Excellence Award from the Principal!

He only managed to score grade C in Maths in 2016, but now he secured a grade B! Wowww….

His BM also improved a lot with his score of 90% for Paper 1 – Pemahaman and 75% for Paper 2 – Penulisan.

Bravo Pravinesh. We are very proud of you.
Keep it up dear!

We hope you are happy with the award. Please continue with your utmost and consistent effort for another glorious achievement .

For more information about Home Tuition Mentoring for success, please contact 011-15775761/019-4626840

Resource: CMN Blog: http://coachmohdnoor.com/ranking-no-30-1st-class.htm

Belajar Matematik Dengan Teknik ‘Fun Learning’ (Didik Hibur)

“…Saya tak suka matematik la cikgu, bosan…”

Apabila berhadapan dengan pelajar seperti ini, kita faham apa yang pelajar rasa.

Jadikan sesi PdPc kita lebih mudah difahami dan MENARIK dan menggunakan kaedah 4C (communication, collaboration, creative, critical)

Kami kongsikan secara santai dalam page facebook CMN Academy.

Dalam live ini, Cikgu Isa telah menerangkan Activity-based learning daripada buku modul FUNTASTIC MATEMATIK.

Betapa mudahnya Matematik sebenarnya apabila kita menggunakan pendekatan menarik untuk membantu dalam pembelajaran seperti mana yang terdapat dalam Buku modul FUNTASTIC.

Ini sangat membantu untuk mengembangkan minda dari segi pembelajaran yang berbentuk santai dan menarik. Ia menjadikan pelajar seronok untuk memamhami apa yang mereka pelajari.

Mungkin ada pelajar yang mendapati Matematik adalah sesuatu subjek “killer”. Sebenarnya tidak sekiranya kita belajar dalam keadaan yang  seronok dan juga ada bimbingan seperti guru, kawan atau tutor untuk mengajar kita apabila kita tidak faham apa yang sedang dipelajari.

Semoga perkongsian ini dapat memberi manfaat untuk anak anak dan pelajar.

Dan kepada sesiapa yang berminat untuk mendapat modul Funtastic Modul Sains dan Matematik boleh hubungi kami melalui Whatsapp 011- 32742922 (Cik Puan Zalikha).

“Yakin Sebelum Berjaya”

#STEM
#FUNTASTICLEARNING
#cmnacademy
#funlearning

“NAK… MAMA RISAU TENGOK RESULT KAMU…”

“NAK… MAMA RISAU TENGOK RESULT KAMU. MAMA CARIKAN HOME TUITION MENTORING UNTUK BANTU KAMU YE. MAMA NAK KAMU CEMERLANG.” BISIK MAMA DALAM HATI.
.
.
.
“C lagi? Bila nak improve ni?”
.
Risau hati saya bila tengok result anak, tambahan dah nak UPSR dah ni.
.
“Kenapa result macam ni lagi? Kat sekolah main ke belajar ni?” Bisik hati saya.
.
Saya ambil masa nak rawat hati saya supaya tak marah anak dan sabar.
.
.
Nasib baik saya ada tanya anak, apa masalah dia kat sekolah.
Rupanya… anak kurang dapat perhatian di sekolah, dah tu, malu pula nak tanya dalam kelas. Kawan2 ramai kan… segan la tu.
.
.
Saya ambil keputusan nak carikan tuisyen yang lebih berfokus, cikgu fokus kat anak saya je. 
Cari punya cari… terjumpa pasal Home tuition Mentoring CMN Academy kat Facebook.
.
Jadi… bermulalah jalan-jalan bercahaya buat anak saya.
.
.
Mula belajar di rumah… saya boleh nampak peningkatan dalam semangat anak belajar. Dia dah mula bertanya soalan, rajin belajar… 
.
Yang bestnya, saya tak perlu hantar pun anak keluar, tutor datang terus kat rumah mengajar. Saya pun boleh monitor pembelajaran anak saya kat rumah. 
.
.
Baru-baru ni, nampak hasil kat Gred pula.. dah mula dapat A. Apa lagi, gembira betul hati saya. Lega rasanya. Rasa berbaloi spent duit & masa untuk kecemerlangan anak.
.
Anak happy, saya happy, family happy.
.
Syukur, Alhamdulillah.
.
.
Anda pun nak anak seronok belajar, dapat perhatian penuh & cemerlang dalam pelajaran?
.

======
Bagaimana HOME TUITION MENTORING boleh membantu anak anda?
======
.
.
+ Tenaga PENGAJAR BERKUALITI yang dipilih dengan ketat & diselia
.
Tutor CMN dipilih melalui TEMUDUGA dan diberikan latihan BEYOND Expectation Tutor. 
Pemantauan prestasi secara berterusan dari masa ke masa melalui Tutor Rating System dapat meningkatkan kualiti tutor. 
.


.
+ Modul berorientasikan KBAT & Silibus TERKINI
.
KBAT: Kemahiran Pemikiran Aras Tinggi
Lebih banyak aktiviti daripada membaca buku sahaja.
Anak anda tidak akan bosan, lebih pantas & mudah mengingat & memahami teori. Ia akan membuat anak anda menjadi seorang pemikir dan bukan sekadar penghafal.
.
.
+ TEKNIK PEMBELAJARAN YANG SESUAI untuk setiap jenis pelajar
.
Kami memberi latihan tutor kami secara teratur terutamanya mengenai kaedah Pendekatan Neuro-Linguistic Programming (NLP) & Pendekatan Fun-Learning. 
.
Kami percaya bahawa setiap pelajar mempunyai kebolehan & kepakaran mereka sendiri, serta cara pembelajaran yang berbeza.
.
.
+ PEMBELAJARAN EFEKTIF
.
Belajar di rumah anda sendiri, hanya 1 to 1, atau sehingga maksimum 5 orang * setiap sesi untuk memastikan proses pembelajaran menjadi SANGAT FOKUS & SELESA.
.
.
+ PILIH SUBJEK yang diperlukan oleh anak anda
.
Kami menyediakan konsultasi PERCUMA, untuk membantu anda memilih subjek yang sesuai.
Pelbagai subjek boleh anda pilih seperti subjek asas seperti Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Matematik & Sains …
& mata pelajaran tambahan seperti Kimia, Akaun, Matematik Tambahan, dll.
.
.
+ JAMINAN akan ada beberapa atau banyak PENINGKATAN DALAM PRESTASI ** anak anda 
.
Anda akan melihat perasaan anak anda dalam pembelajaran & pembelajaran meningkat… dan secara automatik mempengaruhi prestasinya menjadi lebih baik.
.
.
+ Pentingkan PRIORITI
.
Kami tidak menafikan bahawa pembelajaran mengikut aturan silibus atau ‘selesai’ sukatan pelajaran adalah penting…
Kami melaksanakan pembelajaran mengikut keutamaan… yang bermaksud menyelesaikan bahagian yang anak anda tidak faham & perlukan bantuan dulu, bukan hanya mengikuti aliran sukatan pelajaran & mengejar masa untuk menyelesaikannya.
Bagi kami, jika pelajar mempunyai asas yang kuat, dia boleh menyelesaikan apa sahaja soalan berkaitan dengan mudah.
.
.
+ Update tentang perkembangan prestasi semasa anak anda 
.
Ini hebat, kan? Kami menyediakan laporan bulanan, di mana kami & anda boleh melihat & memantau bersama, prestasi anak anda & tutor kami.
.
.
+ Terbuka untuk semua pelajar sekolah RENDAH & MENENGAH
.
.
+ Masa FLEKSIBEL seperti yang dicadangkan
.
.
+ JIMAT masa, tenaga & petrol anda
.
.
Banyak lagi testimoni ibu bapa yang gembira dengan perkhidmatan kami di http://bit.ly/testimoni-CMN
.
.
=====
Sempena sesi persekolahan yang baru bermula …
.
Kami berikan anda…
.
.
Untuk 50 pelanggan pertama yang MENDAFTAR SEKARANG,
.
kami ingin berikan anda “Workbook PLANNER Limited Edition” secara PERCUMA !!
.
.
.
NAK KAMI BANTU MENGURANGKAN KERISAUAN ANDA TENTANG PENCAPAIAN ANAK?
.
.
>>KOMEN “HTM” SEKARANG!<<
>>KOMEN “HTM” SEKARANG!<<
>>KOMEN “HTM” SEKARANG!<<
.
.
Komen segera sebelum kuota penuh!
.
PS: Tutor terlatih kami adalah terhad. 
.
**Kami juga ada sediakan kelas mengaji di rumah. 
Mohon komen ‘Mengaji’ di bawah.
.
.
Kami akan respon kepada anda secepat mungkin.
.
.
#HomeTuitionMentoring
#CMNAcademy
#anakcemerlang
#seronokbelajar
#funlearning

Cara Cara Menjadi Murid Cemerlang??

Assalamualaikum dan salam sejahtera tuan dan puan.

Untuk menjadi murid cemerlang bukanya hal yang mudah tetapi kebanyakkan murid menjadi cemerlang disebabkan mempunyai azam tersendiri untuk mencapai kejayaan. Dalam hal ini kami ingin kongsikan cara cara menjadi pelajar cemerlang.

Anda tidak sabar kan untuk mengetahui tips untuk menjadi pelajar cemerlang? Mari kita semak satu persatu.

Antara salah satunya ialah mengulang kaji pelajaran. Ianya merupakan dimana semua pelajaran akan belajar kembali untuk memantapkan pemikiran. Contohnya ketika belajar di sekolah,  cikgu memberi beberapa kerja rumah seperti matematik, dan setelah berada di rumah, pelajar harus mengulang kaji sehingga memahami di setiap untuk mengelakkan lupa apa yang guru ajar.

Yang kedua ialah membuat jadual belajar. Seperti mana kita membuat satu persediaan awal untuk “step step permulaan untuk belajar” dan perlu ikut langkah untuk jadikan sistem pembelajaran kita teratur.

Yang ketiga ialah sering bertanya guru dan ini membuktikan apabila setiap pelajar ingin bertanyakan juga bertambah ilmu dan juga akan lebih memahami apa yang soalan yang sering di tanya. Dengan hal itu semua pelajar mestilah selalu bertanya kepada guru apabila tidak faham atau tidak jelas cara penerangan yang guru sampaikan.  

Belajar berkumpulan juga salah satu cara untuk menjadi murid yang cemerlang. Apabila kita berkongsi ilmu, maka pengetahuan kita akan lebih bertambah. Seperti mana orang kata ” apabila , kita mempunyai ilmu dan mengajar orang tidak faham, itu dapat mengingat kembali apa yang kita belajar.

Kesimpulanya, belajar merupakan hal yang paling penting untuk masa depan kita, kita dituntut untuk belajar dan menuntut ilmu untuk mengejar impian yang kita selalu impikan.

Dan salah satunya untuk menjadi pelajar cemerlang ialah apabila mempunyai perkhidmatan hometuition. Kami menawarkan hometuition untuk anak anda tidak mengira di mana anda berada kerana kami cover seluruh Malaysia.

“BERMINAT”

Untuk keterangan lebih lanjut boleh layari page

  1. FB kami “CMN ACADEMY” ,
  2. Instagram “CMN ACADEMY”
  3. SMS / Whats App kami ke 011 1577 5761

“ Yakin sebelum berjaya ”

#cmnacademy

#cmneducationgroup

#hometuition

Mudahnya Add Maths SPM #3: Persamaan Kuadratik

Mudahnya Add Maths SPM #3: Persamaan Kuadratik

PERBINCANGAN PAPER SPM PERCUBAAN SBP 2017

 

SOALAN 2

KAEDAH  (i) Daripada nilai persilangan paksi-y

  • Diperoleh daripada fungsi dan graf yang diberi
  • Punca persamaan kuadratik adalah persilangan grafnya di paksi -x
  • Bersesuaian dengan koordinat titik [2.0]
  • Gantikan nilai x=2 dan selesaikan persamaan bagi mendapatkan nilai q
  • Jawapan (boleh lihat dalam video)

KAEDAH (ii) Daripada nilai persilangan paksi -x iaitu puncanya 

  • f(x)=0
    2x-12x+q=0
    (2x-12x+q) / 2 = 0/2
  • Bandingkan nilai HTP dan HDP
  • Ungkapkan nilai daripada salah satu persamaan
  • Gunakan nilai itu kedalam persamaan yang satu lagi. Kemudian selesaikan untuk mendapatkan nilai
  • Jawapan (boleh lihat dalam video) 

 

 

 

Online Tutoring SPM Funtastic Fizik Bab 2: Daya & Gerakan

Siri Online Tutoring SPM Funtastic Fizik oleh Cikgu Reky Fizik Tingkatan 4 (Bab 2 Daya & Gerakan)

 

Ringkasan nota daripada Video Online Tutoring Fizik Tingkatan 4 ini:

Apa maksud Daya (Force)?

Apakah Teori yang dikeluarkan oleh Isaac Newton dan Einstein berkaitan Daya?

Daya graviti

Daya geseran

Daya apungan

Daya magnetik

Topik-topik yang dihuraikan dalam Video Funtastic Fizik ini:

Inersia

Hukum Newton kedua

Hukum Newton Ketiga

Keseimbangan daya

Momentum

Untuk faham lebih lanjut topik ini serta kaitannya dengan dunia realiti, boleh tonton video ini 🙂