Promosi Ramadan Raya Home Tuition CMN Academy

[PERCUMA] PROMOSI RAMADAN RAYA HOME TUITION CMN ACADEMY! DAPATKAN BUKU ISTIMEWA PERCUMA DENGAN SETIAP PENDAFTARAN TUISYEN DI RUMAH!
.
.
Anak tengah exam pertengahan tahun?
Result sebelum ni macam tak berapa ok je…
.
Ada rasa macam ni?
.
“Risaunya nak tengok result exam mid year ni..”
.
Nak bantu anak mula kelas selepas raya?
Atau bermula Ramadan ini?
.
.
Jom kami bantu anak anda belajar lebih seronok, berfokus & meningkat dalam keputusannya.
.
.
Kami dah bantu ramai pelajar BELAJAR…
✔️ Secara berfokus, santai dan seronok di rumah
✔️ Subjek yang perlukan bantuan dalam masa dan hari pilihan
✔️ Dengan cara lebih menarik, sesuai dan efektif dengan diri pelajar
✔️ Berteraskan silibus semasa dan kbat
✔️ Seterusnya meningkat potensi dan result
.
.
Kami juga dah bantu ramai ibu bapa…
+ Monitor apa yang pelajar belajar & diajar
+ Tahu pencapaian pelajar dari masa ke masa
+ Jimat petrol, masa dan tenaga
.
.
Yang paling BEST…
Sempena Ramadan dan Aidilfitri ini, kami nak bagi …
.
PERCUMA salah satu dari buku berikut :
.
Modul Funtastic Sains, Modul Funtastic Matematik atau Nota Journal ‘Yakin Sebelum Berjaya’
.
.
WOW!
.
.
TERHAD kepada 30 ORANG PERTAMA saja tau!
.
dan sehingga 14 Jun 2019 saja.
.
.
Nak dapatkan TAWARAN ISTIMEWA ini?
.
>> Whatsapp “RR” ke 01132742922 Sekarang! <<
>> Whatsapp “RR” ke 01132742922 Sekarang! <<
>> Whatsapp “RR” ke 01132742922 Sekarang! <<
.
Aktif Kokurikulum Pun Boleh Skor 6A Percubaan UPSR

Anak kepada Puan Feldatun ini bertukar sekolah semasa tahun 6 dan adik ini amat aktif dengan aktiviti sekolah…

tapi boleh dapat 6A dalam Percubaan UPSR baru-baru ini dari peperiksaan pertengahan tahun dapat 3A.

 

Apa rahsianya??

Adik Aishah belajar di rumah secara personal bersama tutor CMN Academy.

 

Puan Feldatun ada kongsikan sebab kenapa beliau ambil home tuition ekskusif ini untuk Aishah:

1- Supaya disiplin masa untuk study lebih terjaga.
2- Lebih fokus & tutor dapat beri tumpuan sepenuhnya kepada Aishah.
3- Bantu ibu bapa yang tak sempat atau tak dapat ajar anak.

 

Jom dengarkan lagi apa kata Puan Feldatun & Adik Aishah berkenaan home tuition bersama Cikgu Syida, home tutor CMN Education Group.

 

Pengaruh Internet Terhadap Pendidikan Anak-anak

Internet merupakan keperluan untuk mendapatkan maklumat-maklumat tertentu secara pantas. Seiring kemajuan teknologi pada zaman kini, bilangan peminat pelbagai jenis gajet semakin bertambah dan pengguna internet juga sudah tentulah mengalami perubahan yang sama. Daripada Yahoo sehingga Google, para pengguna tentu mengenali kedua-dua medan internet itu. Daripada menggunakannya atas urusan menghubungi individu yang berada jauh daripada kita, fungsi internet semakin bertambah apabila ia juga sangat bermanfaat untuk urusan membeli barang, mendapatkan perkhidmatan tertentu dan sebagainya.

 

Setiap orang mempunyai niat tersendiri menggunakan internet. Ada yang menggunakannya untuk mendapatkan maklumat yang bermanfaat dan mendidik diri menjadi lebih baik. Tidak kurang juga ada yang menggunakannya untuk perkara sebaliknya seperti bermain games dan melayari laman-laman web yang tidak elok. Sama juga dengan sesuatu alat seperti telefon bimbit dan lain-lain, bagus atau tidak internet untuk diri seseorang itu bergantung kepada untuk apa ia digunakan.

 

 

Antara kebaikan penggunaan internet yang boleh anak-anak terima termasuklah:

 

  • Memudahkan pencarian maklumat-maklumat dengan pantas. Tidak perlu ke perpustakaan untuk mencari buku-buku sebagai rujukan.
  • Mampu menambah ilmu tentang sesuatu topik pelajaran yang diajar guru di dalam kelas. Ini dapat meningkatkan lagi kefahaman pelajar.
  • Menjadi sumber rujukan yang bersifat menyeluruh kerana ia merupakan medan ilmu yang luas.
  • Memupuk sikap berdikari dan tidak terlalu bergantung bantuan daripada orang lain apabila mempunyai masalah dalam belajar.
  • Meningkatkan tahap pemikiran anak-anak dengan ilmu yang lebih luas.

 

Antara keburukan penggunaan internet yang boleh menjejaskan pendidikan anak-anak ialah:

 

  • Sumber maklumat yang tidak sahih atau kurang tepat.
  • Bahan-bahan tertentu yang tidak ditapis.
  • Membuat anak-anak leka dengan media sosial dan games.
  • Membazir masa dengan web-web yang tidak bermanfaat.
  • Mengurangkan interaksi secara langsung dengan kawan-kawan dan guru-guru apabila kurang memahami sesuatu subjek.
  • Mudah terdedah dan terjebak dengan gejala-gejala sosial yang tersebar di internet.

 

Kesimpulannya, internet mempunyai lebih banyak manfaat jika digunakan dengan tujuan yang betul. Internet mampu mengubah tahap pendidikan anak-anak menjadi lebih cemerlang. Anak-anak yang cemerlang sangat diperlukan untuk kemajuan negara pada masa depan. Semua pihak, khususnya ibu bapa wajar sama-sama menghulur tenaga untuk bantu mewujudkan generasi pintar yang bakal memimpin negara.

Berhenti Home Tuition Kerana Tuisyen Sekolah! Lihat Kenapa Puan Ini Dapatkan Kembali Home Tuition Untuk Anaknya Dan Dapat Keputusan Cemerlang.

‘”Anak saya dapat 4A dalam percubaan UPSR!”

Selamat sejahtera Tuan dan Puan, hari ini kami ingin menceritakan kisah seorang ibu yang bernama Puan Wana yang mengambil perkhidmatan home tuition untuk anaknya.

Puan Wana merupakan seorang suri rumah  manakala suaminya berkerja sehingga waktu petang.

Sebelum ini Puan Wana telah mengambil perkhidmatan home tuition juga di CMN Academy, tetapi Puan Wana telah berhenti mengambil home tuition kerana beliau dapat tahu bahawa di sekolah anaknya mempunyai tuition tambahan selepas waktu sekolah.

Setelah berhenti Home Tuition, Puan Wana berkata bahawa prestasi anaknya di sekolah makin lama makin menurun dan keputusannya tidak meningkat, sehinggakan anaknya mendapat 1A 2B 1C 1D dalam exam yang lalu. Selepas itu, Puan Wana telah menghubungi pihak CMN Academy kembali untuk mengambil semula perkhidmatan home tuition untuk anaknya.

Home Tuition vs Tuisyen Sekolah

Oleh itu, anak Puan Wana berkata bahawa perbezaan antara home tuition dengan tuition di sekolah amat berbeza kerana di sekolah susah untuk berkomunikasi dengan guru kerana guru perlu melayan pelajar yang lain, berbeza dengan home tuition mudah untuk berkongsi pendapat dan bertanya soalan dengan mudah bersama tutor kerana ianya ‘face to face’ bersama tutor. Puan Wana pun bersetuju dengan anaknya kerana ianya lebih mudah untuk belajar dan ulang kaji bersama selain di sekolah sahaja.

Baca lagi: 5 Tip Belajar Di Rumah Dengan Efektif

Akhir Sekali, selepas Puan Wana mengambil perkhidmatan home tuition dengan pihak CMN Academy, beliau memberitahu kami bahawa prestasi anaknya meningkat dan dapat mencapai keputusan yang amat cemerlang dalam Peperiksaan Percubaan UPSR! Puan Wana berkata bahawa anaknya mendapat 4A 1B dalam exam percubaan UPSR.

Puan Wana juga memberi sedikit kata-kata, beliau berkata sekiranya ibu bapa yang berkemampuan disarankan mengambil perkhidmatan home tuition untuk anak-anak mereka kerana lebih mudah untuk faham dan mudah untuk berkomunikasi bersama Tutor.

Sekiranya tidak dapat mengambil semua subjekt tidak mengapa, Puan Wana juga hanya mengambil subjek anaknya yang lemah sahaja.

 

Kami Di CMN Academy ingin mengucapkan terima kasih kepada Puan Wana kerana menggunakan perkhidmatan home tuition kami dan memberikan feedback yang amat baik dan positive kepada kami dan masyarakat yang lain.

Untuk info lanjut mengenai Home Tuition untuk anak anda, boleh tekan button di bawah

Bahasa Melayu Kuno, Klasik dan Moden? Apa perbezaannya?

Bahasa Melayu secara majoriti dituturkan oleh masyarakat di Malaysia, Indonesia dan persekitarannya yang merupakan sejenis bahasa Melayu-Polinesia (bahasa Austronesia). Bahasa ini bukan sahaja menjadi bahasa kebangsaan Malaysia, tetapi juga Indonesia, Brunei dan Singapura. Penduduk-penduduk Melayu di Selatan Thailand, Sri Lanka, Kemboja, Filipina, Vietnam dan Afrika Selatan juga bertutur dalam Bahasa Melayu. Bahasa Melayu mempunyai banyak dialek. Setiap dialek pula mempunyai perbezaan dari segi sebutan dan kosa kata.

 

Berdasarkan statistik penggunaan bahasa di dunia, Bahasa Melayu merupakan bahasa keempat dalam turutan jumlah penutur terpenting bagi bahasa-bahasa di dunia selepas Bahasa Inggeris, Mandarin dan Hindi/Urdu. Bahasa ini telah diajar di universiti-universiti di peringkat antarabangsa seperti di Australia, Belanda, China, Jerman, New Zealand, United Kingdom dan Amerika Syarikat.

 

Bahasa Melayu terbahagi kepada tiga tahap iaitu Bahasa Melayu Kuno, Bahasa Melayu Klasik dan Bahasa Melayu Moden. Perbezaan ketara telah terjadi antara tiga tahap ini sejak kedatangan agama Islam dan Hindu, termasuk penjajah Eropah di Asia Tenggara.

 

Bahasa Melayu Kuno:

  • Mempunyai pengaruh yang kuat daripada Sanskrit dan Hindu.
  • Gemilang sebagai lingua franca dan bahasa pentadbiran pada abad zaman Sriwijaya daripada abad ke-7 hingga abad ke-13.
  • Ditutur di Semenanjung Tanah Melayu, Sumatera dan Kepulauan Riau.
  • Diterima ramai kerana bersistem lebih mudah berbanding Bahasa Jawa, bersifat sederhana, mudah menerima pengaruh luar dan tidak terikat dengan perbezaan susun lapis masyarakat.
  • Antara contoh perkataan: wulan (bulan), mangalap (mengambil), mamava (membawa), sukhacitta (sukacita), datam (datang), rajaputra (putra raja), vatu (batu).

 

Bahasa Melayu Klasik:

  • Mempunyai pengaruh daripada Bahasa Arab dan Islam.
  • Menggunakan bahasa istana.
  • Banyak ayat pasif dan songsang.
  • Ayat panjang dan berulang.
  • Banyak menggunakan partikel ‘pun’ dan ‘lah’.
  • Menggunakan kosa kata klasik seperti ‘ratna mutu manikam’, ‘edan `kesmaran’ (mabuk asmara), ‘sahaya’, ‘masyghul’ (bersedih).
  • Wujud unsur-unsur falsafah Islam.

 

Bahasa Melayu Moden:

  • Mempunyai pengaruh daripada penjajah Barat, terutama Inggeris.
  • Bermula pada abad ke-19 selepas penjajahan Barat seperti Belanda, Inggeris dan Portugis.
  • Hasil karya Abdullah Munsyi iaitu Hikayat Abdullah (1849) dianggap sebagai permulaan zaman Bahasa Melayu Moden.
  • Dijadikan bahasa kebangsaan Malaysia (Perkara 152 dalam Perlembagaan Persekutuan) sejak 1957 dan bahasa rasmi dalam urusan pentadbiran (Akta Bahasa Kebangsaan 1963/67).

 

Bahasa Melayu merupakan bahasa yang unik. Mulai hari ini, mantapkan lagi tahap pertuturan anda dalam Bahasa Melayu. Bagi pelajar-pelajar, pelajarilah bahasa ini dengan sebaik mungkin. Sangat mudah untuk mendapat skor A dalam subjek Bahasa Melayu. Sebagai rakyat Malaysia pula, kita mesti menggunakan dan memartabatkan bahasa kebangsaan ini tanpa rasa malu atau terlalu mengagungkan Bahasa Inggeris.

 

Sebagai rakyat Malaysia, mari kita kuasai Bahasa Melayu!

Ciri-ciri Pelajar Cemerlang Dan Pelajar Gagal

Semua pelajar mengimpikan kecemerlangan dalam akademik. Namun, “pelajar cemerlang” sebenarnya bukan sahaja cemerlang dalam akademik, tetapi juga cemerlang pada segi akhlaknya. Pelajar cemerlang merupakan aset negara dan pencorak masa depan negara kita.

 

Apakah ciri-ciri pelajar cemerlang? Rajin membaca? Minat bersukan?

Berikut merupakan antara ciri-ciri pelajar cemerlang yang anda perlu tahu untuk menjadi salah seorang daripadanya:

 

  • Sentiasa menumpukan perhatian ketika guru sedang mengajar di dalam kelas.
  • Rajin melakukan ulangkaji pelajaran, terutama pada waktu lapang.
  • Melakukan persediaan awal menjelang peperiksaan dengan banyak membaca dan membuat latihan.
  • Sentiasa berusaha mendapatkan markah yang terbaik bagi setiap subjek yang diambil dalam peperiksaan.
  • Sentiasa berdisiplin dengan mengikut segala peraturan yang telah ditetapkan.
  • Tidak terjebak dengan gejala-gejala sosial seperti minum arak, melakukan vandalisme, menagih dadah dan pergaulan bebas.
  • Lebih banyak mendengar daripada bercakap (bercakap hanya apabila perlu).
  • Seorang ceria, yakin dan mudah didampingi oleh ramai orang.
  • Sentiasa menjaga tutur kata seperti tidak mencarut dan memaki.
  • Melaksanakan segala tugas yang diberikan dengan sepenuh hati dan berusaha mendapatkan hasil yang terbaik.
  • Sentiasa memastikan tahap kesihatan diri dalam keadaan baik.
  • Seorang yang jujur, amanah dan boleh dipercayai.
  • Sentiasa yakin pada kebolehan diri sendiri dan tidak menghiraukan cemuhan orang lain yang boleh mematahkan semangat.
  • Seorang yang bertanggungjawab dengan setiap tugas yang diterima.
  • Menepati waktu apabila berjumpa dan menggunakan waktu lapang dengan perkara-perkara yang berfaedah.
  • Berusaha mendapatkan ilmu apabila terlepas sesuatu kelas kerana sakit dan tidak datang ke sekolah.
  • Sentiasa menghormati orang-orang di sekelilingnya, terutama ibu bapa dan guru-guru.
  • Sentiasa berdoa dan meminta pertolongan Tuhan. Berserah diri dan tidak putus asa apabila menghadapi kegagalan.

 

Berikut pula merupakan ciri-ciri pelajar gagal yang anda perlu hindari:

 

  • Sering berasa malas dan tidak mahu berusaha langsung dalam mendapatkan sesuatu yang diinginkan.
  • Suka berangan-angan tanpa melakukan apa-apa untuk mencapai impian.
  • Sering tidak menyiapkan tugasan-tugasan yang diamanahkan kepadanya.
  • Datang lewat dan sering ponteng sekolah.
  • Mudah terpengaruh untuk melakukan gejala-gejala yang tidak sihat.
  • Sering mempunyai masalah sendiri dan suka mencari masalah dengan orang-orang sekeliling.
  • Cepat berputus asa dan tidak yakin pada diri sendiri.
  • Menjadikan apa-apa kesusahan yang dihadapi sebagai penghalang untuk berjaya.
  • Sering bergantung kepada orang-orang sekeliling.
  • Malas membaca buku dan mengulangkaji pelajaran.
  • Sering mengabaikan tanggungjawab kepada Tuhan.

 

Untuk berjaya, kita mesti mempunyai sikap ingin berubah ke arah lebih baik dan bertambah maju ke depan. Kejayaan yang diinginkan perlu bermula dengan tindakan diri sendiri. Kita tidak akan berjaya jika hanya bercakap atau berangan-angan sahaja tanpa melakukan sebarang usaha.

Anda tentu tidak mahu menjadi pelajar yang gagal mencapai kejayaan. Jika begitu, buktikan kepada diri anda sendiri bahawa anda adalah yang sebaliknya… ANDA MERUPAKAN PELAJAR CEMERLANG!

Semoga berjaya!

Kenali Peribahasa Bahasa Melayu

Anda semua tentu tahu apa itu peribahasa. Namun, tidak semua peribahasa yang kita pernah dengar sebelum ini dan memahami maksudnya. Jadi, bagi menambah lagi pengetahuan anda, apa kata anda meluangkan sedikit masa membaca peribahasa-peribahasa yang tersenarai di sini. Rugi anda tidak belajar ilmu ini!

 

  • Mudah luka payah sembuhnya: mencari perselisihan sangat mudah, tetapi

sangat sukar untuk mencari perdamaian .

 

  • Buruk muka cermin dibelah: diri sendiri yang kurang pandai, orang lain yang

disalahkan.

 

  • Habis kuman disembelih hendak memberi makan gajah: susahkan orang

biasa kerana ingin menyenangkan orang yang hebat.

 

  • Bagai naga ditelan lidi: orang yang ada darjat tinggi berkahwin dengan

orang biasa.

 

  • Macam ular kekenyangan: orang yang berperut buncit sehingga berjalan

dalam keadaan tidak betul.

 

  • Makan bubur panas-panas: kelakuan yang tergesa-gesa, akhirnya

mengecewakan.

 

  • Sediakan payung sebelum hujan: berjaga-jaga dulu sebelum mendapat sesuatu bencana.

 

  • Bagai cendawan tumbuh selepas hujan: terlalu banyak pada sesuatu masa.

 

  • Bagai ikan pulang ke lubuk: orang yang pulang ke tempat asal.

 

  • Yang bulat tidak datang menggolek, yang pipih tidak datang melayang:

sesuatu benda tidak akan datang tanpa usaha.

 

  • Berakit-rakit ke hulu, berenang-renang ke tepian, bersakit-sakit dahulu,

bersenang-senang kemudian: bersusah payah terlebih dahulu untuk

mendapatkan kesenangan pada kemudian hari.

 

  • Kalau tidak dipecahkan ruyung, manakan dapat sagunya: tidak akan tercapai

hasilnya jika enggan berusaha dan bersusah payah.

 

  • Ibarat telur sesangkak, pecah sebiji, pecah semua: kesilapan yang dilakukan

seseorang menyebabkan orang lain turut menerima akibatnya.

 

  • Masuk kandang kambing mengembek, masuk kandang kerbau menguak:

menyesuaikan diri dengan tempat dan keadaan.

 

  • Bukit sama didaki, lurah sama dituruni: hubungan yang sangat akrab, senang

susah bersama.

 

  • Indah khabar daripada rupa: perkhabaran sesuatu perkara yang

berlebih-lebihan.

 

  • Yang berat sama dipikul, yang ringan sama dijinjing: bersama-sama

menghadapi sesuatu.

 

  • Duduk sama rendah, berdiri sama tinggi: dua orang atau dua pihak yang

sama darjat dalam adat.

 

  • Melentur buluh biarlah dari rebungnya: mendidik anak biarlah sejak mereka

kecil lagi.

 

  • Bara yang digenggam biar sampai jadi arang: melaksanakan sesuatu yang

sukar hendaklah sabar sehingga berjaya.

 

  • Agak-agak bertutur malam hari: mesti selalu beringat-ingat ketika memperkatakan sesuatu.

 

  • Seperti di atas titian: dalam kebimbangan.

 

  • Seperti memekik di tengah padang luas: seruan yang tidak diendahkan.

 

  • Matahari tengah gerhana: berwajah muram kerana berduka.

 

  • Tegang berjela-jela, kendur berdenting-denting: pemerintahan yang baik

ialah di dalam keras ada lunaknya dan di dalam lunak ada kerasnya.

 

  • Rantai besi dimakan bubuk: cerita yang tak masuk akal.

 

  • Periuk mengumpat belanga: orang yang memburukkan orang lain,

sedangkan dirinya sendiri pun buruk juga.

 

  • Serkap jarang: menuduh tanpa usul periksa.

 

  • Bibir saya bukan diretak panas: kata-kata saya bukan sia-sia atau dusta.

 

  • Betapa berat mata memandang, berat lagi bahu memikul: rasa susah

melihat kesusahan orang lain, tetapi lebih susah orang yang menderita kesusahan itu.

LANGKAH-LANGKAH UNTUK FOKUS KETIKA BELAJAR

Fokus dalam sesuatu perkara yang kita lakukan adalah mesti agar hasil yang kita inginkan tercapai. Namun, untuk fokus adalah perkara yang sukar untuk kebanyakkan orang. Bagi pelajar, tentulah masalah fokus adalah masalah yang kerap dilalui di dalam kelas. Ramai pelajar hanya dapat fokus ketika belajar untuk beberapa minit atau setengah jam pembelajaran sahaja. Selebihnya akan teralih kepada perkara-perkara lain di sekeliling mereka.

 

Itu baru di sekolah. Belum lagi di rumah. Jika di dalam kelas pun sukar hendak fokus ketika guru sedang mengajar, apatah lagi jika belajar secara berkumpulan dengan rakan-rakan. Masa mungkin banyak terbuang dengan berbual kosong bersama rakan-rakan, leka melayan media-media sosial seperti instagram dan facebook, selain menonton video di Youtube.

 

Tidak fokus ketika belajar boleh menjadi punca kegagalan mendapat keputusan peperiksaan yang baik. Untuk mengatasi ‘mimpi ngeri’ ini, alangkah bagusnya kita muhasabah diri dan dapatkan jalan penyelesaian untuk fokus ketika belajar sebelum terlambat.

 

 

  • Cari teman belajar yang sesuai: Pilih rakan yang lebih bijak daripada anda. Lebih banyak yang rakan anda tahu dan kongsikan dengan anda, lebih banyak ilmu anda perolehi. Jangan pilih rakan yang lebih suka berborak daripada mengadap buku ketika belajar. Paling penting, pilih rakan yang mempunyai kesungguhan untuk belajar.

 

  • Lengkapkan bahan-bahan belajar: pastikan semua alatan seperti pen, pembaris, kalkulator dan sebagainya telah disediakan sebelum memulakan sesi belajar. Jika tidak dilengkapkan awal-awal, ini boleh mendatangkan masalah hilang fokus ketika belajar.

 

  • Cari makanan sampingan yang berkhasiat: Anda boleh belajar sambil makan atau minum sesuatu. Ini akan membantu anda untuk belajar dengan tenang dan seterusnya boleh fokus dengan mudah. Jenis makanan dan minuman yang anda pilih biarlah sesuatu yang berkhasiat seperti kekacang dengan susu atau jus buah.

 

  • Cari tempat belajar yang selesa: Pastikan tempat belajar anda sentiasa bersih, kemas dan cantik. Jika tiada kerusi, belajar di atas lantai dengan berlapikkan tikar pun sudah memadai. Asalkan persikataran anda bebas dengan TV, komputer atau apa jua jenis gajet yang boleh menganggu ketika belajar nanti.

 

  • Pastikan ada waktu rehat: Anda tidak boleh belajar sepanjang masa tanpa berehat langsung. Ini boleh menyebabkan berlakunya stress dan seterusnya menghilangkan keseronokkan untuk belajar. Jangan terlampau tekun belajar tanpa memikirkan dari segi lain iaitu kesihatan diri. Namun, jangan pula mengambil masa lama untuk berehat sehingga hilang semangat untuk belajar.

 

 

  • Postur tubuh ketika belajar: Duduk dengan selesa ketika belajar. Jangan baring, menongkat dagu dengan lengan atau melentokkan kepala di atas meja kerana semua ini akan menyebabkan anda mengantuk dan tertidur.

 

  • Minum air dengan secukupnya: Neuron dan bahagian otak akan beroperasi dengan aktif ketika proses pembelajaran berlaku. Apabila otak hilang air dan oksigen, seseorang itu akan mudah berasa mengantuk dan letih, seterusnya hilang fokus.

 

  • Jangan kurang tidur: jika tubuh tidak dapat rehat yang secukupnya iaitu tidur dalam waktu yang secukupnya, anda akan mudah letih dan mengantuk ketika belajar.

 

  • Beri kata-kata positif kepada diri sendiri: Sentiasa pujuk diri supaya tidak malas dan sentiasa mahu belajar. Ingatkan diri bahawa kejayaan dalam hidup bukan sesuatu yang mudah untuk diperolehi. Setiap hasil perkara yang kita inginkan perlu dilakukan dengan usaha diri sendiri. Apabila ada semangat dalam diri, anda akan mudah fokus ketika belajar.

 

From Ranking 30 To Number 1 In The Class!

Congratulations Pravinesh for the outstanding performance!

 

You have made tremendous improvement since we first met you!

Pravinesh is one of the students receiving personal coaching from our Tutor Team.

His mother, Madam Logeswary was worried with her son’s result in the final exam and seek our help for Pravinesh to improve, especially in BM & Mathemathics.

According to our tutor, Pravinesh’s main problem is his attitude & mindset..

He always pinned that Bahasa Melayu is the most difficult subject for him, and reluctant to do practices for this subject and Mathematics too.

However, after almost 1 year coaching by our tutor, he managed to correct his mindset and improved his attitude towards both subjects. He started showing gradually, improvement in result and ranking!

He really surprised his mom and us with his great achievement.

Before this, he ranked 2nd from the bottom 2 (ranking 30/31) , but wowww… in 2017, he leaped to the 1st ranking in class and got the Excellence Award from the Principal

He only managed to score grade C in Maths in 2016, but now he secured a grade B! Wowww….

His BM also improved a lot with his score of 90% for Paper 1 – Pemahaman and 75% for Paper 2 – Penulisan.

Bravo Pravinesh. We are very proud of you.
Keep it up dear!

We hope you are happy with the award. Please continue with your utmost and consistent effort for another glorious achievement .

For more information about Home Tuition Mentoring for success, please contact 019-4626840

Resource: CMN Blog

LANGKAH-LANGKAH MENINGKATKAN DAYA INGATAN ANDA

Masalah lupa adalah sesuatu yang pernah dilalui oleh semua orang. Tidak kira usia dari orang muda sehinggalah orang tua. Masalah ini bukan sahaja menganggu tugas kita di pejabat, tetapi juga menganggu anak kita yang sedang belajar di sekolah.

 

Anak kita yang masih bergelar pelajar sewajarnya memerlukan daya ingatan yang kuat untuk membantu mereka dalam pembelajaran di dalam kelas. Masalah lupa adalah sesuatu yang ‘berbahaya’ kepada pelajar ketika sedang menghadapi peperiksaan. Ia boleh menyebabkan pelajar stress dan tentunya menjejaskan tahap pencapaian pendidikannya!

 

Ramai orang mencari langkah mengurangkan masalah ini atau dalam erti kata yang lain, mencari langkah untuk meningkatkan daya ingatan kita. Sudah terbukti ada kajian yang mengatakan makanan-makanan tertentu dan amalan gaya hidup sihat memberikan kesan yang baik untuk otak kita.

 

 

  • Makan buah-buah beri: strawberi, beribiru, kranberi dan bermacam lagi jenis buah beri adalah kaya dengan antioksidan yang dapat meningkatkan memori. Antioksidan pada buah beri yang warnanya lebih gelap adalah lebih tinggi.

 

 

  • Makan salmon: mengandungi omega 3 yang banyak manfaatnya untuk otak. Selain daripada mampu melindungi dan mencegah keradangan otak, omega 3 juga mampu mengatur moodagar kekal baik sepanjang hari.

 

 

  • Makan kekacang: bukan sahaja kaya dengan mineral, sumber serat, protein dan vitamin, tetapi ia juga mengandungi tenaga karbohidrat kompleks yang menjadi glukosa berfungsi untuk sumber tenaga kepada otak.

 

 

  • Makan telur: kuning telur yang mengandungi acetycholine mampu meningkatkan daya ingatan. Kesihatan neutron otak pun terjaga, selain dapat menghilangkan kekaburan minda.

 

 

  • Makan bayam: vitamin C dan vitamin K yang tinggi dalam sayur jenis ini mampu meningkatkan sistem kognitif, manakala vitamin B9 pula boleh meningkatkan memori.

 

 

  • Makan lobak merah: komponen luteolin yang tinggi di dalamnya mampu mengatasi penuaan kepada otak, selain dapat mengatasi keradangan dan kehilangan memori.

 

 

  • Kurangkan pengambilan makanan bergula: otak boleh menjadi lemah, terutama pada bahagian yang menyimpan memori jangka pendek jika kerap mengambil makanan-makanan bergula.

 

 

  • Banyak minum air: ambil 8 gelas air sehari. Air yang diminum secukupnya akan mengelakkan dehidrasi dan daya ingatan tidak akan terjejas.

 

  • Bermain permainan mencabar pemikiran: sudoku, teka silang kata dan catur adalah antara permainan yang dapat melatih otak untuk sentiasa berfikir, sekaligus dapat meningkatkan daya ingatan. Permainan-permainan sebegini  bukan sahaja meningkatkan kemahiran menyelesaikan masalah, tetapi juga tahap konsentrasi seseorang.

 

 

  • Bersenam: ia bukan sahaja baik untuk kesihatan fizikal, tetapi juga kesihatan mental. Tidak kira usia, bersenam dapat meningkatkan daya ingatan.

 

 

  • Tidur dengan secukupnya: apabila tubuh keletihan di siang hari, otak juga akan menjadi lemah. Tidur yang baik adalah sekurang-kurangnya 7-8 jam.