Kelas Online Tuition Percuma Untuk Rakyat Malaysia & Senarai Tabung NGO Sempena Covid-19

Pernah terfikir untuk beri anak tuisyen secara online?

Kali ini memang peluang terbaik untuk anak-anak anda dapatkan perkongsian daripada tutor berpengalaman dalam subjek yang dikongsikan.

 

Pasti anda tertanya-tanya kenapa kami tak tulis untuk pelajar Malaysia…

Kenapa Rakyat Malaysia?

 

Ni yang BESTnya…

Kami bukan saja berkongsi subjek-subjek akademik, tetapi juga mengaji.

Jadi semua peringkat umur boleh join.

 

Apa? Macam mana nak join??

Senang sangat tau!

Kami senaraikan Kelas Online Tuition Percuma yang ada, anda hanya perlu klik di nama kelas untuk join.

Mudah kan?

Ok jom kita lihat apa kelas yang ada :

Funtastic Mengaji

Funtastic Tajwid Infografik

Funtastic Sains UPSR

 

 

Funtastic Matematik UPSR

 

Funtastic Bahasa Melayu UPSR

Funtastic English UPSR

Funtastic Arabic UPKK/PSRA

Funtastic Sains PT3

Funtastic Matematik PT3

Funtastic Bahasa Melayu PT3

Funtastic English PT3

Funtastic Add Maths

 

 

Funtastic Fizik

Funtastic Biologi

Funtastic Kimia

Funtastic Matematik SPM

 

Funtastic Bahasa Melayu SPM

Funtastic English SPM

Funtastic Arabic SPM

 

Semoga dapat memberi manfaat kepada anda sekeluarga terutamanya pada waktu RMO ini.

Dan, bersempena RMO juga…

 

Kami juga ingin berkongsi link untuk anda salurkan sumbangan ke Tabung-Tabung yang telah ditubuhkan oleh Badan Kerajaan & NGO di luar sana bagi membantu memenuhi keperluan Pasukan Barisan Hadapan yang sedang berjuang untuk menyelamatkan nyawa dan menstabilkan situasi akibat Covid-19 dan juga pihak yang terjejas akibat wabak virus ini.

 

Tabung Musa’adah Covid-19 oleh JAKIM

Tabung Covid-19 oleh Agensi Pengurusan Bencana Negara

Covid-19 Pandemic Fund oleh MyCARE

 

Semoga kebaikan yang kita lakukan akan menghindarkan diri kita dan keluarga dari wabak ini.

Jom sama-sama bantu! ;)

5 Kaedah Bagaimana Nak Belajar & Ulangkaji Dengan Berimpak Semasa RMO

Nampaknya… Perintah Kawalan Pergerakan atau bahasa Inggerisnya, Restricted Movement Order (RMO) akan dilanjutkan.

Tambah lagi 2 minggu.

 

Bagaimana dengan pembelajaran anak-anak anda?

 

Cuti yang sepatutnya hanya seminggu, sudah jadi sebulan!

Kalau sebulan anak dok rumah tanpa belajar atau ulangkaji, ke mana arah tuju mereka selepas ini?

 

Anda nak tahu 5 Kaedah Bagaimana Anak Nak Belajar & Ulangkaji Dengan Berimpak Semasa Perintah Kawalan Pergerakan ni?

 

 

1- Jadikan 1 tempat dalam rumah sebagai tempat belajar 

Tak kira nak ambil 1 sudut di ruang tamu, ruang makan atau dalam bilik, adakan tempat yang sesuai & selesa untuk belajar. Pastikan tempat tersebut tiada perkara yang boleh mengganggu tumpuan belajar.

 

2- Susun jadual untuk belajar & rehat

Biasa orang ajar buat jadual untuk belajar je kan? Tapi ini lain sikit, jadual kena ada masa belajar/ulangkaji dan masa rehat, sama ada nak tengok tv ke, main games ke, tidur ke, boleh masuk dalam waktu rehat.

Sebab apa kena ada waktu rehat? Bukan yang penting belajar je ke?

Pentingnya emosi positif pelajar sewaktu nak belajar. Bila ada masa rehat dalam 1-2 jam sehari, selain ‘keperluan asas’, masa belajar akan digunakan sebaik mungkin & lebih fokus.

 

3- Buat pembelajaran secara hands-on guna bahan mudah didapati

Biasa kita fikir, macam mana la nak bagi anak ni faham apa yang dia belajar.

Salah satu cara adalah buat mini projek pembelajaran guna bahan2 yang mudah atau terpakai yang ada di rumah.

Ada jenis anak yang belajar melalui visual, ada yang kena buat/tunjuk/sentuh baru boleh faham. Jadi boleh kita ‘guide’ mereka untuk buat projek bersama.

 

4- Belajar bersama keluarga!

Yang ni BEST!

Kenapa? Sebab anak yang besar – kakak/abang, boleh ajar adik-adiknya. Kita boleh juga bantu mereka untuk belajar dan ulangkaji.

Maklumlah, ada antara kita sedang bercuti atau bekerja dari rumah sekarang. Jadi, inilah masanya anda nak bantu anak anda belajar. Tunjukkan skil mengajar anda ;)

 

5- Belajar bersama tutor melalui online – Online Tuition 1 to 1 atau group

Last sekali ni, istimewa sikit.

Jika ada subjek yang anda tidak dapat bantu anak kerana kurang arif tentang subjek tersebut, silibus atau anda ada satu ‘angin’ yang mungkin sebabkan anak tak dapat belajar dengan anda, berikan peluang kepada tutor untuk membantu anak anda belajar secara Online.

Ramai yang telah mula & beralih arah ke pembelajaran secara online sama ada Online Tuition secara 1 to 1 atau berkumpulan.

Kata mereka, anak mereka seronok belajar secara online. Ianya lebih Selamat, Mudah & Jimat!

 

Anda boleh aplikasikan 5 Kaedah ini bersama anak anda.

Kita sama-sama doakan keadaan negara & dunia kembali pulih seperti sediakala atau lebih baik.

 

Selamat mencuba! ;)

 

 

Belajar Matematik Lebih Mudah Dan Menarik Dengan Online Tuition

“Puan nak bagi anak cuba tak online tuition? Kami ada tutor matematik yang bagus, cuma jauh dengan puan.”

“Eh, takpe la… nanti tak berkesan pula. Saya nak tunggu juga yang dekat.”

 

Begini antara situasi ibu bapa yang mungkin masih lagi risau & musykil, benar ke online tuition ni berkesan?

Subjek Matematik pula tu… macam mana nak belajar kalau tak tunjuk depan-depan.

 

Ada ke tutor matematik yang boleh mengajar berkesan & menarik melalui online?

Jawapannya, ada tuan/puan.

 

Chegu Nurul seperti di angkasa semasa mengendalikan sesi Online Group Tuition Matematik UPSR.

 

Seorang tutor atau pendidik boleh mengajar secara online jika beliau ada teknik pengajaran berkesan & menarik, juga tahu bagaimana nak bagi pelajar ‘stay’ sampai kelas habis. Yang penting, pelajar dapat & faham apa yang dikongsikan.

 

Tak kira samada kelas online secara 1 to 1 atau berkumpulan, ‘daya penarik’ dalam pengajaran itu amat penting.

 

 

Apa kita sebagai ibu bapa perlu lakukan?

 

Beri anak kita peluang untuk belajar secara online terutamanya semasa cuti sekolah atau masa genting sebegini.

Beri juga peluang untuk tutor berkongsi ilmu kepada anak kita melalui medium online.

 

Salah satu kelas Online Tuition 1 to 1 yang dikendalikan oleh tutor CMN Academy

 

Kita hanya perlu sediakan ‘line’ yang stabil & salah satu dari peralatan ini – laptop, komputer, tab atau smartphone.

 

Anda juga boleh monitor semasa kelas, walaupun anda berada di dapur & anak di bilik.

Pelajar zaman kini, amat suka dengan teknologi. Mereka mungkin akan lebih seronok bila belajar menggunakan teknologi, melalui medium online ini.

 

Jadi, selain dari anak habiskan masa dengan gadget semata-mata dengan hal yang kurang berfaedah, ada baiknya kita sulam dengan tuisyen secara online. Benar bukan?

 

Kami nak ajak anak anda untuk join Online Group Tuition Funtastic Matematik secara PERCUMA.

Jika berminat, boleh klik di bawah mengikut tahap anak anda :

 

Matematik UPSR

 

Matematik PT3

 

Matematik SPM

 

 

Jika anak anda perlukan bantuan 1 to 1 tuition, kami ada sediakan 1 to 1 Online Tuition.

Boleh dapat 1 Sesi Percubaan PERCUMA!

Klik saja di bawah untuk kami bantu ;)

 

Background psd created by freepik – www.freepik.com

Background vector created by freepik – www.freepik.com

Pembelajaran Tanpa Sempadan… Tiada Alasan Lagi Untuk Ketinggalan

Jika dilihat keadaan dunia sekarang, kita amat memerlukan teknologi untuk terus berhubung antara satu sama lain.

Kita bukan saja risau keluar kerana perintah, tetapi juga untuk keselamatan diri & keluarga.

Tapi kita tetap mahu berhubung dengan dunia luar terutamanya keluarga & saudara mara.

 

Sama juga dengan belajar, kita tidak boleh meletakkan alasan hanya kerana tidak dapat ke kelas atau tutor tidak dapat ke rumah, untuk kita biarkan anak-anak tidak belajar atau mengulangkaji pelajaran.

Pasti ada solusi yang terbaik untuk anak-anak boleh belajar tanpa meletakkan diri dalam kerisauan jangkitan virus.

Sebelum ini, ada yang masih ‘rigid’ dengan pembelajaran secara atas talian (online).

Ada yang kata “Takpe lah, nanti anak tak belajar pula.”
“Saya nak tunggu je, takut tak berkesan untuk anak saya”

 

Tapi dapat dilihat, dalam keadaan sekarang, ramai sudah mula mencuba untuk belajar secara online. Semua jenis pembelajaran, sama ada seminar, kelas tuisyen, home tuition dan lain-lain banyak diubah kepada medium online.

 

Apa kebaikan pembelajaran secara online ni?

Saya kongsikan 3 antara kelebihan Online Tuition dari CMN Academy

 

1- Pembelajaran secara 1 to 1 atau berkumpulan. Masih lagi menerapkan pembelajaran secara berfokus & fun learning, tutor kami diberi training untuk menjalankan kelas secara online, dengan lebih menarik & berkesan.

 

2- Masa yang fleksible & tanpa sempadan tempat. Mana-mana pun boleh belajar, walaupun pelajar balik kampung (kena ada akses internet yang stabil je). Jadi waktu-waktu genting, puasa, raya atau apa-apa perayaan pun tak ada masalah untuk belajar. Asalkan bersedia mental & fizikal untuk menerima ilmu.

 

3- Monitoring. Ni best! Tutor tetap perlu beri report pengajaran & pembelajaran secara bulanan. Kami juga akan monitor dari masa ke masa, terutamanya kelas pertama untuk memastikan proses pembelajaran berjalan lancar. Anda sebagai ibu bapa juga boleh monitor di rumah, jadi tak ada alasan lagi untuk ‘goyang kaki’ saja sepanjang cuti ini.

Kami di CMN Academy telah mulakan Online Tuition sejak 2016. Kami cuba untuk ‘educate’ pelajar, ibu bapa, malah pendidik sendiri untuk belajar & mengajar secara online. Kami masih komited untuk membantu anak anda terus belajar tanpa ketinggalan.

 

Masih lagi ragu-ragu??

Nak cuba secara PERCUMA?

Klik je gambar di bawah…

Kenapa Dari Penang Ke Putrajaya, Masih ‘Setia’ Dengan Home Tuition?

Kisah ini adalah kisah benar…

Kali ini kami nak ceritakan kisah Puan Sharifah yang awal dulu telah mengambil home tuition untuk anak pertamanya untuk subjek SPM dan anak keduanya di Pulau Pinang.

Ibu kepada 2 orang anak ini, yang merupakan pegawai kerajaan berkata, beliau merasakan home tuition ini amat membantu anak beliau dalam pelajaran.

 

Walaupun terpaksa berpindah ke Putrajaya atas sebab kerjaya, puan tidak pernah mengabaikan soal pendidikan anak.

Beliau kembali menghubungi dan mengambil home tuition untuk membantu pelajaran anaknya terutamanya dalam subjek-subjek Sains Tulen. Alhamdulillah, peningkatan yang dialami anaknya sangat besar.

Bayangkan, dari subjek yang selalunya F, boleh dapat C dalam SPM!

Apatah lagi subjek-subjek yang biasanya kredit, semua ada peningkatan.

Yang bestnya, anak ini kurang minat subjek Sains Tulen, tapi boleh belajar dengan baik & alami peningkatan yang besar!

 

Nak dengar sendiri apa yang puan rasa tentang Home Tuition ni?

Jom tonton video ni ;)

 

 

Berminat dapatkan Home Tuition untuk anak?

Klik gambar di bawah untuk kami bantu

3 Perkara Ibu Bapa Boleh Bantu Anak Terus Belajar Semasa Waktu Genting

Baru-baru ini kita dikejutkan dengan penularan Covid-19 yang melanda masyarakat di seluruh dunia yang membimbangkan hingga membawa kepada kes kematian.

 

Penularan Covid-19 hanya melalui mukus yang mengandungi titisan salur pernafasan (droplets) yang dijangkiti oleh novel-coronavirus di antara haiwan dan manusia semasa bercakap, bersin atau batuk.

 

Kita perlu elakkan diri daripada menghadiri perhimpunan yang boleh mendedahkan diri kepada jangkitan virus ini.

 

Kita juga perlu elakkan daripada membuat aktiviti di luar rumah.

 

Jadi kita semua perlu berjaga-jaga bagi mencegah penularan wabak covid-19.

Ibu Bapa perlu tahu 3 perkara yang dapat membantu anak-anak supaya tidak tercicir dalam pembelajaran. Antaranya ialah :

 

  1. Kena ikut garis panduan penjagaan diri.
  2. Bantu anak anda ulangkaji di rumah.
  3. Belajar secara dalam talian (online tuition).

ONLINE TUITION – SELAMAT, MUDAH & JIMAT, SOLUSI SEMASA KEADAAN TERKINI

 

Dr. Zaharuddin Abd Rahman di postingnya juga ada menyarankan untuk pembelajaran biasa ditukarkan kepada pembelajaran atas talian bagi mengekang risiko penyebaran COVID-19. 

“Pada waktu ini, tidak boleh dinafikan bahawa melaksanakan kelas secara home tuisyen persendirian adalah lebih mudah dikawal. Atau dilaksanakan kelas bersama para pelajar secara ATAS TALIAN ‘online’ adalah lebih baik bagi mengekang risiko COVID-19.”

 

Jadi, kami sarankan anda supaya mengambil online tuition terutamanya untuk anak yang nak exam besar tahun ini (UPR, PT3, SPM) atau anak yang perlukan bantuan untuk belajar di rumah, supaya pembelajaran mereka tidak tergendala dan ketinggalan.

 

Untuk perkongsian lebih lanjut berkenaan tajuk ini, boleh KLIK DISINI :)

Online Tuition – Selamat, Mudah & Jimat, Solusi Semasa Keadaan Terkini

Situasi negara berada pada tahap yang agak membimbangkan.

Ramai yang dah mula berkira-kira nak menutup premis atau menghentikan kelas kerana virus corona yang cepat sebarannya.

 

Apatah lagi bila ‘World Health Organization’ (WHO) telah meletakkan #Covid19 ini sebagai PANDEMIK!

Kita perlu berjaga-jaga & mematuhi langkah-langkah pencegahan.

 

Tapi, tak kan sampai kita abaikan atau tolak tepi pembelajaran anak?

Nanti bila keadaan dah reda, baru kalut nak ulangkaji & fahamkan silibus.

 

Takkan nak biarkan anak anda ketinggalan & merosot dalam pembelajaran…

 

Kini, kami ada solusi untuk bantu anda & anak belajar dari rumah, tanpa perlu risau.

Sebenarnya sudah lama kami cuba ketengahkan pembelajaran ini, cuma ada yang masih ragu-ragu untuk mencuba.

 

Apa salahnya anda mencuba dan menerima Pembelajaran Secara Online ini jika dapat membantu anak untuk terus belajar, bukan?

 

Kami membuka untuk pendaftaran Online Tuition & Mengaji Online secara 1 to 1 & kumpulan kecil.

 

Kami memberikan anda 1 Sesi Percubaan secara PERCUMA!!

Ada berminat nak dapatkan pembelajaran berterusan yang lebih Selamat, Jimat & Mudah?

 

Klik DI SINI untuk Online Tuition, subjek akademik sekolah rendah & menengah.

Klik DI SINI untuk Mengaji Online, untuk kanak-kanak, remaja & dewasa.

 

BAHASA MELAYU SPM – (PEMBELAJARAN KOMSAS)

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

 

Bersama Cikgu Sharul Nizam berkongsi tentang pembelajaran komsas Bahasa Melayu SPM

 

Umum mengetahui bahawa pengajaran dan pembelajaran komsas dalam subjek Bahasa Malaysia Tingkatan 1 hingga 5 bermula pada tahun 2000. Para pendidik perlu memastikan bahawa teks-teks komsas yang ditetapkan bagi setiap tingkatan dapat dikuasai oleh setiap pelajar.

Komsas ialah akronim bagi perkataan-perkataan komponen sastera komponen yang diperoleh jika pelajar menguasai teks-teks komsas.

 

Komsas juga merupakan satu jenis sastera yang terdiri daripada prosa klasik dan juga prosa moden

 

PUISI TRADISIONAL & PUISI MODEN

Puisi tradisional terdiri daripada :

  1. Pantun
  2. Syair 
  3. Seloka

Pantun berasal daripada bahasa Melayu, manakala syair pula berasal daripada bahasa Arab dan seloka & gurindam berasal daripada bahasa Sanskrit iaitu berasal dari India

 

Salah satu puisi moden adalah terdiri daripada SAJAK

 

Sajak berasal daripada bahasa Eropah dan juga bahasa Cina

 

Sebenarnya Bahasa Melayu adalah hasil gabungan pelbagai bahasa, ada sekelompok daripada warga kita mungkin tidak tahu….

Untuk skor komsas , pelajar harus lebihkan di bahagian pemahaman iaitu pada bahagian B.

 

Untuk ketahui lebih lanjut boleh tonton video di bawah

 

KUADRATIK NI SENANG JE

Assalamualaikum & Salam sejahtera…

 

Hari ni Cikgu Hana nak berkongsi tentang subjek MATEMATIK iaitu topik KUADRATIK.

 

Topik KUADRATIK ni boleh tahan susahnya ya. Ramai juga pelajar buat MISTAKE dekat topik ni.

Dalam matematikpersamaan kuadratik ialah satu persamaan polinomial berkuasa dua.

Kuasa yang tertinggi bagi pembolehubah kuadratik ialah 2. Kuadratik mesti berkuasa 2 sahaja tidak boleh 3, 4 & selebihnya , hihi…

 

Dalam kuadratik pelajar harus tahu & juga harus ingat 3 benda ni :

  • Ungkapan
  • Persamaan
  • Penyelesaian

Bagaimana pula untuk selesaikan kuadratik bentuk lazim ? Pelajar ingin tahu ?

 

Di bawah ini terdapat video bagaimana nak selesaikan kuadratik bentuk lazim & pelbagai lagi , jom tonton sama-sama…

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk pelajar…

Promosi Home Tuition Impact Results 2020

Pssst… Ibu Bapa Prihatin kat luar sana… Apa IMPIAN anda 2020 ni?
.
.
Jom capai impian 2020 untuk lihat anak anda lebih cemerlang & bersemangat belajar!
.
Dah masuk tahun baru 2020… tak kan anda nak tengok anak masih di tahap sama & jadi pelajar biashe-biashe je…
.
.
Kita sebagai ibu bapa pasti nak anak kita muka happy je bila belajar atau ulangkaji kat rumah..
.
Nampak seronok dan semangat je nak belajar..
Kan… kan…??
.
.
Biasanya bila anak seronok belajar, prestasi akan meningkat naik.
.
Nak kami bantu anak anda seronok belajar?

.
.
“Alhamdulillah… lepas 2 bulan saja, prestasi anak dah meningkat!”- Puan Marina, Subang Bestari.
.
Sofia, seorang pelajar yang pemalu & pendiam… merupakan anak kepada Puan Marina.
.
Disebabkan sikap pemalu tersebut, Sofia kurang bergaul dalam kumpulan yang besar & segan bertanya… menyebabkan dia agak ketinggalan dalam pelajaran.
.
Di rumah pula, Puan Marina sering bekerja outstation dan sering tiba ke rumah agak lewat. Jadi agak sukar untuk hantar & ambil ke pusat tuisyen atau mengajar sendiri anak di rumah.
.
Puan Marina mengambil langkah bijak apabila mengambil home tuition yang amat membantu Sofia belajar dengan lebih fokus, seronok dan selesa… sampai boleh nampak prestasinya meningkat tak sampai 2 bulan lagi.
.
.
Nak baca lagi kisah peningkatan prestasi pelajar kami?
https://cmnacademy.com/category/kisah-inspirasi/
.
.
Kami nak cerita sikit la kelebihan home tuition CMN Academy ni…
.
Macam mana ye kami boleh bantu anda & anak anda?
.
 Fokus hanya kepada anak anda, 1 pelajar atau max 5 orang saja (mengikut permintaan) – Tiada lagi isu segan atau malu nak tanya.
.
 Tutor/Guru berpengalaman/terlatih datang ke rumah, lebih selamat, selesa dan mudah – tak perlu keluar.
.
 Masa yang lebih Fleksibel
.
 Berpatutan – dapat buat sesuatu yang istimewa untuk anak & diri
.
 Lebih komited – ada jadual & berbayar
.
& banyak lagi!!
.
.
Sempena Tahun Baru 2020…
.
Kami nak beri hadiah kepada ibu bapa yang nak sangat anak mereka dapat meningkat prestasi dengan bantuan home tuition…
.
Nak ke hadiah?
.
.
Kepada 50 pendaftaran awal… sebelum 31 Januari 2020,
PERCUMA 1 Sesi* Home Tuition bernilai RM2500
.
.
Tambahannnnnn hadiah!!!
.
Nak lagi tak??
.
.
Kami bagi kepada 10 pendaftaran awal sebelum 15 Januari 2020,
PERCUMA Buku Nota Limited Edition ”Be The Legend” bernilai RM200
.
.
Nak tahu lebih lanjut & daftar sekarang??
.
Klik www.wasap.my/601115775761/IR2020
.
.
Tutor kami yang Best…TERHAD tau. Rebut sekarang!
.


#hometuition2020
#anakcemerlang2020
#CMNAcademy
#upsr2020
#pt32020
#spm2020
#stpm2020
#upkk2020
#psra2020
#akademik
#funlearning
#ImpactResults
#azam2020
#impian2020