BAHASA MELAYU SPM – (PEMBELAJARAN KOMSAS)

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

 

Bersama Cikgu Sharul Nizam berkongsi tentang pembelajaran komsas Bahasa Melayu SPM

 

Umum mengetahui bahawa pengajaran dan pembelajaran komsas dalam subjek Bahasa Malaysia Tingkatan 1 hingga 5 bermula pada tahun 2000. Para pendidik perlu memastikan bahawa teks-teks komsas yang ditetapkan bagi setiap tingkatan dapat dikuasai oleh setiap pelajar.

Komsas ialah akronim bagi perkataan-perkataan komponen sastera komponen yang diperoleh jika pelajar menguasai teks-teks komsas.

 

Komsas juga merupakan satu jenis sastera yang terdiri daripada prosa klasik dan juga prosa moden

 

PUISI TRADISIONAL & PUISI MODEN

Puisi tradisional terdiri daripada :

  1. Pantun
  2. Syair 
  3. Seloka

Pantun berasal daripada bahasa Melayu, manakala syair pula berasal daripada bahasa Arab dan seloka & gurindam berasal daripada bahasa Sanskrit iaitu berasal dari India

 

Salah satu puisi moden adalah terdiri daripada SAJAK

 

Sajak berasal daripada bahasa Eropah dan juga bahasa Cina

 

Sebenarnya Bahasa Melayu adalah hasil gabungan pelbagai bahasa, ada sekelompok daripada warga kita mungkin tidak tahu….

Untuk skor komsas , pelajar harus lebihkan di bahagian pemahaman iaitu pada bahagian B.

 

Untuk ketahui lebih lanjut boleh tonton video di bawah

 

KUADRATIK NI SENANG JE

Assalamualaikum & Salam sejahtera…

 

Hari ni Cikgu Hana nak berkongsi tentang subjek MATEMATIK iaitu topik KUADRATIK.

 

Topik KUADRATIK ni boleh tahan susahnya ya. Ramai juga pelajar buat MISTAKE dekat topik ni.

Dalam matematikpersamaan kuadratik ialah satu persamaan polinomial berkuasa dua.

Kuasa yang tertinggi bagi pembolehubah kuadratik ialah 2. Kuadratik mesti berkuasa 2 sahaja tidak boleh 3, 4 & selebihnya , hihi…

 

Dalam kuadratik pelajar harus tahu & juga harus ingat 3 benda ni :

  • Ungkapan
  • Persamaan
  • Penyelesaian

Bagaimana pula untuk selesaikan kuadratik bentuk lazim ? Pelajar ingin tahu ?

 

Di bawah ini terdapat video bagaimana nak selesaikan kuadratik bentuk lazim & pelbagai lagi , jom tonton sama-sama…

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk pelajar…

Promosi Home Tuition Impact Results 2020

Pssst… Ibu Bapa Prihatin kat luar sana… Apa IMPIAN anda 2020 ni?
.
.
Jom capai impian 2020 untuk lihat anak anda lebih cemerlang & bersemangat belajar!
.
Dah masuk tahun baru 2020… tak kan anda nak tengok anak masih di tahap sama & jadi pelajar biashe-biashe je…
.
.
Kita sebagai ibu bapa pasti nak anak kita muka happy je bila belajar atau ulangkaji kat rumah..
.
Nampak seronok dan semangat je nak belajar..
Kan… kan…??
.
.
Biasanya bila anak seronok belajar, prestasi akan meningkat naik.
.
Nak kami bantu anak anda seronok belajar?

.
.
“Alhamdulillah… lepas 2 bulan saja, prestasi anak dah meningkat!”- Puan Marina, Subang Bestari.
.
Sofia, seorang pelajar yang pemalu & pendiam… merupakan anak kepada Puan Marina.
.
Disebabkan sikap pemalu tersebut, Sofia kurang bergaul dalam kumpulan yang besar & segan bertanya… menyebabkan dia agak ketinggalan dalam pelajaran.
.
Di rumah pula, Puan Marina sering bekerja outstation dan sering tiba ke rumah agak lewat. Jadi agak sukar untuk hantar & ambil ke pusat tuisyen atau mengajar sendiri anak di rumah.
.
Puan Marina mengambil langkah bijak apabila mengambil home tuition yang amat membantu Sofia belajar dengan lebih fokus, seronok dan selesa… sampai boleh nampak prestasinya meningkat tak sampai 2 bulan lagi.
.
.
Nak baca lagi kisah peningkatan prestasi pelajar kami?
https://cmnacademy.com/category/kisah-inspirasi/
.
.
Kami nak cerita sikit la kelebihan home tuition CMN Academy ni…
.
Macam mana ye kami boleh bantu anda & anak anda?
.
 Fokus hanya kepada anak anda, 1 pelajar atau max 5 orang saja (mengikut permintaan) – Tiada lagi isu segan atau malu nak tanya.
.
 Tutor/Guru berpengalaman/terlatih datang ke rumah, lebih selamat, selesa dan mudah – tak perlu keluar.
.
 Masa yang lebih Fleksibel
.
 Berpatutan – dapat buat sesuatu yang istimewa untuk anak & diri
.
 Lebih komited – ada jadual & berbayar
.
& banyak lagi!!
.
.
Sempena Tahun Baru 2020…
.
Kami nak beri hadiah kepada ibu bapa yang nak sangat anak mereka dapat meningkat prestasi dengan bantuan home tuition…
.
Nak ke hadiah?
.
.
Kepada 50 pendaftaran awal… sebelum 31 Januari 2020,
PERCUMA 1 Sesi* Home Tuition bernilai RM2500
.
.
Tambahannnnnn hadiah!!!
.
Nak lagi tak??
.
.
Kami bagi kepada 10 pendaftaran awal sebelum 15 Januari 2020,
PERCUMA Buku Nota Limited Edition ”Be The Legend” bernilai RM200
.
.
Nak tahu lebih lanjut & daftar sekarang??
.
Klik www.wasap.my/601115775761/IR2020
.
.
Tutor kami yang Best…TERHAD tau. Rebut sekarang!
.


#hometuition2020
#anakcemerlang2020
#CMNAcademy
#upsr2020
#pt32020
#spm2020
#stpm2020
#upkk2020
#psra2020
#akademik
#funlearning
#ImpactResults
#azam2020
#impian2020

CARA MUDAH BUAT RANGKA KARANGAN SPM

TEKNIK MENJAWAB

PENULISAN KARANGAN

Untuk menulis karangan , setiap karangan perlu mempunyai :

  1. Pendahuluan
  2. Isi            
  3. Penutup

Saya mencadangkan pelajar menulis perenggan pendahuluan dalam anggaran 70 patah perkataan, isi dalam anggaran 80 patah perkataan x 5 isi = 400 patah perkataan dan penutup dalam anggaran 70 patah perkataan. Jumlah keseluruhan karangan pelajar ialah 500 patah perkataan dan memenuhi kehendak arahan soalan.

Pelajar juga perlu kenal pasti kehendak soalan.

Pelajar perlu baca , faham dan pelajar perlu buat berulang kali . Insyaallah pelajar dapat memperbaiki cara penulisan karangan pelajar.

Formula menulis karangan dengan baik :

PENDAHULUAN
  1. Jelaskan tajuk soalan
  2. Contoh
  3. Hurai soalan
ISI
  1. Siapa
  2. Kenapa
  3. Apa
  4. Bagaimana
  5. Contoh
PENUTUP
  1. Kesimpulan
  2. Harapan
  3. Slogan @ Peribahasa

Peringatan bagi rangka pendahuluan :

Baca arahan dengan teliti dan gariskan kata kunci.

Jangan sesekali memasukkan isi dalam perenggan pendahuluan.

 

Peringatan bagi rangka isi :

Setiap isi mestilah ditulis dalam satu perenggan sahaja.

Tidak boleh menggabungkan 2 isi dalam satu perenggan.

Tidak boleh mengulang isi dalam beberapa perenggan.

 

Peringatan bagi rangka penutup :

Jangan memasukkan isi dalam kesimpulan.

Perenggan kesimpulan haruslah seimbang dengan perenggan pendahuluan.

Mesti memasukkan ayat harapan.

PROMOSI 12.12 !!!

  • [SALE 12:12] HOME TUITION AKADEMIK & MENGAJI 2020. PENDAFTARAN DIBUKA SEKARANG!
    .
    .
    Anda ada ISU ini?
    .
    .
     
  •  Anak jenis yang kurang boleh tumpu perhatian atau malu bertanya dalam kelas yang ramai…
    .
  • Anak malas atau bosan ke sekolah kerana pencapaian yang kurang memberangsangkan…
    .
  •  Anda tak dapat ajar anak di rumah kerana kekangan masa, tidak tahu cara yang betul atau tidak tahu silibus…
    .
    atau…
    .
    .
  • Ibu atau bapa anda teringin nak mengaji, tapi anda tiada masa untuk hantar & ambil dari kelas kerana bekerja…
    .
  •  Anda atau ibu bapa segan mengaji di surau kerana tak pandai mengaji & ramai orang…
    .
  •  Mengaji di surau, tapi kejap pergi, kejap tak…
    .
  • Anak main-main bila anda yang ajar mengaji, atau anda tak berapa yakin/tahu…
    .
  • Anda dan keluarga nak privasi untuk mengaji & mudah bertanya soalan yang berkenaan kepada tutor…
    .
    .
    .
    Kami boleh bantu anda, anak & keluarga.
    .
    Bagaimana?
    .
    .
  •  Fokus hanya kepada anak anda, 1 pelajar atau max 5 orang saja (mengikut permintaan) – Tiada lagi isu segan atau malu nak tanya.
    .
  •  Tutor/Guru berpengalaman/terlatih datang ke rumah, lebih selamat, selesa dan mudah – tak perlu keluar.
    .
  •  Masa yang lebih Fleksibel
    .
  •  Berpatutan – dapat buat sesuatu yang istimewa untuk anak & diri
    .
  •  Lebih komited – ada jadual & berbayar.

    Dan banyak lagi..
    .
    .
    ‼️Sempena SALE 12:12,
    .
    kami tawarkan anda Baucer PERCUMA sehingga RM70 bagi setiap pendaftaran* 😲🎉
    .
    untuk sesi Home Tuition 2020 atau Mengaji di Rumah 2020
    .
    sebelum 20 Disember 2019!
    .
    .
    Tutor TERHAD. Rebut sekarang!
    Promosi akan berakhir dalam masa 1 minggu 
    .
    .
    #hometuition2020
    #mengajidirumah2020
    #quranichomebased2020
    #anakcemerlang2020
    #CMNAcademy

Akhirnya Add Maths Tidak Lagi Susah dan Membosankan!

VIDEO BENGKEL ADD MATHS SPM 2019/2020 YANG BAKAL MENGUBAH PERSEPSI BAHAWA ADD MATHS ITU SUSAH 😃

 

Menjawab soalan Dan Pendedahan Praktikal terhadap soalan yang diajukan.

Teori dan Praktikal, apa bezanya?

Perlu ke didedahkan dengan Aktiviti Praktikal?

Buat Praktikal ni tak Buang masa ke?

Sebenarnya, sesi Pembelajaran dan Pengajaran Addmaths ini, kalau dapat diselitkan aktiviti ringkas, dapat memberikan pemahaman terhadap sesuatu konsep secara holistik.

Kenapa di Kira begitu?

Bagaimana nak dapatkan bacaan itu?

Apa yang boleh dibuat dengan bacaan itu?

Mengapa perlu dibuat kiraan begitu?

Kalau dikira begini boleh ke?

Disinilah pendedahan kepada Solving Problem Dan Problem Solving Skills dapat dilihat, dinilai Dan dirasai sendiri oleh pelajar itu sendiri.

Itu lah keistimewaan bengkel FuntasticAddMaths ini.

Pelajar bukan sahaja akan didedahkan kepada soalan Mirip SPM, IGCSE, EDEXCEL, tetapi mereka juga akan didedahkan kepada nilai nilai Aplikasi melalui uji-kaji ringkas untuk memberikan pendedahan yang bukan nya menekankan kepada Tips, Teknik Menjawab semata mata.

Boleh ke cover semua topik?

Ohh sudah semestinya tidak. Tetapi topik Dan soalan yang dikupas sudah pasti akan memberikan “Added Advantage”

Apa yang peserta sebelum ini kongsikan?

“This was the best addmaths class that i have attended sir.. It really changed my way of looking Addmaths.. Today i get to know that addmaths isn’t that hard as we all think.. It is quite interesting.. I am really happy today.. Thank you so much sir 😊😊😊

-Jazz-

 

“Sir, the class is cool, never learn anything like it before, regarding to addmaths 

-Natasha-

 

“Sir Raj teach about applying addmath into our daily routine..as a tutor, i am glad that i can give some examples from our daily routine to my students..and hope this method will change mindset of student who find it hard to understand addmath into a funtastic learning lesson..keep it up Sir Raj!!!”
-Cikgu Akmal-

 

Anda Pelajar atau Pendidik?

Berminat untuk join Bengkel ini secara Online?

 

Boleh join secara Online juga 🖥📲💻

#Tutor_Raj
#FuntasticAddMaths
#CMNAcademy
#TutorProfesionalMalaysia

Info lanjut di Bengkel Funtastic Add Maths SPM 2019/2020

5 TIPS Persiapan Terakhir Persediaan Peperiksaan UPSR, PT3 dan SPM 

[PERHATIAN] kepada calon-calon yang akan mengambil peperiksaan BESAR pada tahun ini..

Dah buat persiapan AKHIR ke adik-adik semua?

Disini kami ingin berkongsi beberapa tips yang boleh digunakan semasa menghadapi UPSR, PT3 dan SPM

  1. Buat jadual ulangkaji secara terperinci, tarikh, subjek yang ingin diulangkaji, beberapa topik untuk di ulangkaji dalam jangka masa sehari. Dengan cara yang sedemikian, orang sekeliling anda akan perasan yang anda sedang fokus untuk mengulangkaji pelajaran untuk menghadapi peperiksaan yang bakal tiba.
  2. Mulakan ulangkaji di awal pagi setiap hari, contohnya 8 pagi atau ketika dalam kenderaan menuju ke sekolah atau selepas solat subuh supaya anda tidak terasa terkejar dengan masa yang berlalu.
  3. Mengulangkaji secara berkumpulan dengan memanggil kawan-kawan anda untuk mengulangkaji bersama. Setiap orang perlu memahami topik dan perlu menerangkan setiap topik yang telah dipelajari kepada kawan-kawan. Cara ini akan membuat kita lebih faham dan mudah ingat apa yang kita belajar sewaktu peperiksaan.
  4. Memastikan semua alat tulis mencukupi dan persiapan seperti baju sekolah, tudung telah digosok pada awal waktu dan menjaga waktu solat pada awal waktu agar urusan kita berjalan dengan lancar semasa menghadapi peperiksaan.
  5. Mendapatkan restu ibu bapa dan memohon pada Allah agar dipermudahkan urusan untuk menjawab kertas peperiksaan.

Akhir sekali, setelah adik-adik membuat persiapan untuk menghadapi peperiksaan :

USAHA – kamu hendaklah berusaha sehabis mungkin untuk menguasai topik-topik yang lemah dan bertanya pada yang cikgu atau kawan yang tahu tentang topik tersebut.

DOA – setelah membuat persiapan kita hendaklah berdoa kepada Allah supaya dipermudahkan urusan untuk menjawab soalan dengan hati yang tenang.

TAWAKKAL – kita perlulah bertawakkal kepada Allah atau berserah diri setelah kita berusaha dan berdoa padaNya. Sesungguhnya, Allah yang memudahkan sesuatu dan beri kejayaan pada kita semua.

 

 

Kami mengucapkan Selamat Maju Jaya pada semua yang bakal menghadapi peperiksaan pada tahun ini.

Semoga kejayaan milik kamu semua :)

‘TIADA YANG MUSTAHIL JIKA INGIN BERJAYA”

 

Sir Rajinder Singh : Funtastic Add Maths

Siapa jejaka yang dikenali sebagai Sir Rajinder yang selalu buat LIVE dekat facebook page CMN Academy. Selalu jejaka ni buat LIVE pada hari Khamis pukul 11:00 pagi. Semua topik pengajarannya sangat menarik dan tertarik haaa..

 

Beliau diberi nama Rajinder Singh, juga dikenali sebagai Tutor Raj atau Sir Raj. Beliau berkelulusan Sarjana Muda Kejuruteraan (Kimia) dari Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Sir Raj telah melatih pelajar Sekolah Menengah selama 15 tahun yang lalu dan pada masa kini telah menjadi tutor sepenuh masa di kawasan Petaling Jaya untuk subjek,

  • Additional Mathematics
  • Chemistry
  • Mathematics
  • Physics

Tutor Raj menggunakan pendekatan Pembalajaran Secara ‘Hands-On‘, yang di mana dapat membantu pelajar untuk lebih nampak dan faham bagaimana sesuatu proses itu berlaku ‘step by step‘, dan dapat kaitkan dengan ‘real life‘ – apa yang berlaku/ada di sekeliling dengan menggunakan bahan mudah yang ada di sekeliling kita.

 

Misi

Misi beliau sebagai tutor sepenuh masa adalah beliau komited untuk menjadikan pelajarnya berjaya. Sebagai pelajar beliau, bukan sahaja mereka mendapat pemahaman yang baik menganai sukatan sekolah atau perkara yang diajar, mereka akan mencapai prestasi yang sama dalam kemahiran berfikiran sisi, kreatif, dan kritis. Keupayaan untuk berfikir ‘out-of-the-box‘ adalah penting untuk kejayaan berterusan pelajar.

Itu adalah sedikit sebanyak informasi berkenaan dengan Tutor Raj. Beliau sering mengkongsikan ilmu Add Maths beliau di sesi LIVE setiap hari Khamis pada jam 11:00 pagi. Bagi yang terlepas sesi LIVE beliau, anda boleh saksikan siaran ulangan di laman Facebook kami di CMN Academy dan di page Youtube kami.

Facebook :  https://www.facebook.com/cmnacademyhometuitionmentoring/

Youtube :  https://www.youtube.com/channel/UCw_opwBM2PCm1WHvkaALh5g

 

 

Berikut adalah testimoni pelajar Tutor Raj

 

       

 

 

 

Sir Rajinder Singh akan mengadakan ‘Funtastic Add Maths Bengkel Belajar Add Maths Lebih Mudah Menarik Dan Berkesan’ yang akan berlangsung pada,

 

Tarikh : 21 September 2019

Masa : 8 pagi – 6 petang

Tempat : Kolej Keris Mas, Universiti Kebangsaan Malaysia UKM, Bangi.

 

 

Apa yang anak anda akan dapat?

+ TEKNIK PEMBELAJARAN & APLIKASI Add Maths yang menarik

+ Pelbagai EKSPLORASI & AKTIVITI MENARIK akan dikongsikan dan dibuat bersama

+ Anak akan lihat Add Maths ini SUBJEK YANG BEST & tak lah susah sangat

 

TERDAPAT PROMOSI EARLYBIRD DISKAUN SEHINGGA 50% !!

DAFTAR SEKARANG !

 

Untuk pendaftaran dan matlumat lebih lanjut:

https://cmnacademy.com/funtastic-add-maths

 

Jadi…

Masih nak tangguhkan kejayaan anak anda?

Jom sama2 bantu anak seronok belajar & berjaya dalam Add Maths!

 

 

 

 

 

 

Dokumentasi Perniagaan

Hai Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera buat semua.

Bagaimana hari anda harini? Terutamanya calon-calon yang bakal menduduki SPM pada tahun ini.

Dah buat persiapan ke?

Betul Ke Prinsip Akaun Ni Susah?

Pernah tak anda ‘stuck’ untuk mempelajari subjek prinsip perakaunan? Terutamanya pelajar tingkatan 4 dan 5 yang mengambil subjek elektif ini. Subjek ini mengutamakan proses merekod urusniaga iaitu debit dan kredit. Ia menerangkan tentang konsep, prinsip, kaedah perakaunan yang diperkukuhkan dengan kemahiran merekod, mengklasifikasikan, mentafsir dan menganalisis data kewangan berdasarkan urusniaga.

 

Kali ini, kami akan berkongsi tentang subtopik dalam prinsip perakaunan tingkatan 4 iaitu Dokumentasi Perniagaan.

Apa itu dokumentasi perniagaan?

  • Ia adalah surat bertulis atau bercetak yang sah untuk memberi maklumat tentang urusniaga yang berlaku.

 

JENIS-JENIS DOKUMEN PERNIAGAAN

1.DOKUMEN KEWANGAN : INVOIS, RESIT, BAUCER PEMBAYARAN, BIL PENYATA BANK, NOTA DEBIT DAN NOTA KREDIT

2.DOKUMEN BUKAN KEWANGAN : SEBUTHARGA, NOTA PENGHANTARAN DAN PESANAN BELIAN

 

PENTING KE DOKUMENTASI PERNIAGAAN? 

Penting tau!!! Kerana….

  1. Sumber maklumat perniagaan- urusniaga TUNAI atau KREDIT
  2. Bukti berlaku transaksi duit masuk dan keluar dalam perniagaan itu adalah jelas dan benar
  3. Tiada dokumentasi perniagaan akan timbul masalah sistem perakaunan.
  4. Difailkan secara sistematik

 

Dibawah ini adalah Perbezaan Antara Dokumen Kewangan Dan Dokumen Bukan Kewangan.

Anda nak tahu lebih lagi? Tonton video yang kami kongsikan di bawah ;)
Moga apa yang kami kongsikan ini boleh membantu anda yang akan menduduki peperiksaan akhir dan Sijil Pelajaran Malaysia pada tahun ini. Semoga berjaya!

Matematik Tambahan : Formula Cepat Faham Punca Persamaan Kuadratik

FB LIVE MATEMATIK TAMBAHAN: FORMULA CEPAT FAHAM PUNCA PERSAMAAN KUADRATIK

                                                            


Ada pelajar yang rasa ‘ngeri’ dengan subjek Matematik Tambahan.

Ada yang sampai tak lena tidur ‘dihantui’ formula-formula yang tak difahai dan sukar diingati.

Pelajar-pelajar yang ambil Matematik Tambahan mesti selalu dengar topik persamaan kuadratikkan?

Ini antara topik asas yang perlu dikuasai sebelum pelajar melangkah jauh sebabambah penguasaan permasalahan punca-punca ini ada di mana-mana bab. Jadi semua pelajar perlu benar-benar FAHAM dan menguasainya.
.
Walaupun mudah tapi kadang-kadang terkeliru….senang ke LAUT. Untuk setiap konsep PEMAHAMAN Matematik Tambahan terutamanya, perlu kita “KEYWORDKAN” atau pun “METAFORAKAN”….ada pelbagai cara tapi ini salah satunya
.
Pertimbangkan premis “Punca banjir adalah disebabkan oleh Alien MEMBUANG sampah dari Langit”…bukannya nak suruh fikir LOGIK ke tak, tapi CARA begini mudah untuk kita FAHAM dan INGAT
.
Untuk mengetahui bagaimana proses METAFORA ini membantu pelajar lebih memahami topik Persamaan Kuadratik jom ikuti bagaimana Coach Bahraen menerangkan Metafora Alien ini sampai habis supaya pelajar tidak lagi TERKELIRU dengan persoalan punca-punca PERSAMAAN KUADRATIK.

Semoga bermanfaat untuk anda.
Mohon anda SHARE banyak2 untuk sebarkan manfaat ini.

Yakin Sebelum Berjaya

#HomeTuitionMentoring
#MatematikTambahan
#Addmaths
#PersamaanKuadratik