Tips belajar online secara efektif

Perkongsian harini tentang cara-cara untuk fokus ketika sesi pembelajaran. Sekarangkan kita semua belajar secara atas talian, jadinya kita perlu fokus sehingaa 200%, tapi macam mana? Haa, jom baca bersama-sama.

Baiklah, yang pertama sekali kita mestilah perlu ada jadual harian. Apa itu jadual harian? Jadual harian bermaksud apa yang kita nak lakukan hari itu, daripada pagi sehingga petang atau malam. Jadi, kita boleh catatkan dalam buku ataupun di atas kertas dan tampal di meja belajar kita. Dengan cara ini, diri kita sudah tahu perkara apa yang hendak dilakukan tanpa membuang masa dengan perkara yang sia-sia. Senaraikan perkara yang perlu dilakukan pun merupakan satu langkah yang penting supaya kita tidak tertinggal tugasan ataupun ujian.

Beralih kepada cara kedua iaitu penyediaan tempat belajar yang selesa dan kondusif. Dalam usaha untuk menjadikan pembelajaran atas talian ini berjaya kita haruslah menyediakan tempat belajar yang selesa seperti mengasingkan tempat tidur kerana katil merupakan musuh utama ketika sesi pembelajaran. Kita perlu memastikan segala alatan untuk belajar seperti buku teks, alat tulis, buku nota, laptop atau telefon bimbit dalam keadaan yang baik supaya boleh kekal focus di dalam kelas. Internet juga merupakan salah satu permasalahan utama jadi perlulah mencari tempat yang sesuai dengan kelajuan internet.

Cara yang ketiga ialah membuat nota sendiri. Nota sendiri dapat membantu kita dalam belajar terutamanya ketika musim peperiksaan. Tapi bagaimana mahu membuat nota sendiri? Antara tips yang dapat dikongsikan  adalah menggunakan pen yang berlainan warna termasuklah highlighter untuk point penting seperti isi-isi utama dalam sesuatu topik. Jika tiada pen berwarna-warni, kitab oleh menggunakan kertas yang berlainan waran untuk menjadikan nota itu ceria. Seterusnya, kita boleh mencipta akronim sendiri, dengan cara ini, lebih mudah untuk kita faham dan ingat.

Akhir sekali, tips yang keempat ialah sentiasa aktif di dalam kelas supaya tidak mengantuk. Aktif ini tidaklah bermaksud perlu berdiri atau berlari, tetapi aktif ini bermaksud sentiasa berinteraksi dengan guru di dalam kelas. Jika terdapat sesuatu perkara yang tidak faham, terus bertanya kepada guru tersebut. Ingatlah bahawa jika kita bertanya, bukan kita sahaja yang faham, malahan rakan-rakan kelas kita juga akan turut faham.

Sekarang, anda sudah tahu. Semoga pembelajaran anda berjalan dengan lancar dan selamat mencuba cara-cara di atas. Jangan lupa kongsikan dengan kawan-kawan.

Adik Aqil dapat markah tertinggi di dalam kelas selepas ambil Home Tuition !

Kali ini kami nak kongsikan kisah Puan Noraishah yang merupakan ibu kepada Aqil Haidar, calon UPSR 2020.

Sebelum puan Noraishah menggunakan khidmat CMN Academy, puan Noraishah pernah mengambil personal tutor lain tetapi personal tutor tersebut bukan dibawah tuition centre. Setelah berhenti menggunakan khidmat personal tutor tersebut, puan Noraishah mencari personal tutor lain yang boleh membantu anaknya, Aqil Haidar dalam pembelajaran. Pada mulanya puan Noraishah menapis dahulu dan membandingkan CMN Academy dengan pusat tuisyen lain bagi mendapatkan home tutor yang terbaik untuk anaknya. Akhirnya puan Noraishah mengambil keputusan untuk menggunakan khidmat CMN Academy kerana melihat maklum balas dan testimoni daripada klien-klien yang menggunakan khidmat tutor CMN Academy yang banyak menunjukkan peningkatan gred peperikasaan anak-anak mereka.

Puan Noraishah ingin meningkatkan gred peperiksaan anaknya, Aqil Haidar terutamanya dalam subjek Bahasa Melayu.  Aqil Haidar lebih memerlukan cikgu Bahasa Melayu kerana Aqil susah untuk skor subjek Bahasa Melayu berbanding dengan subjek Sains, Math, dan Bahasa Inggeris. Setelah mengetahui requirement yang dikemukakan oleh puan Noraishah, admin CMN Academy memberi profil tutor iaitu Cikgu Seri. Pada mulanya, puan Noraishah tidak yakin dan mahu mencuba menggunakan khidmat Cikgu Seri. Apabila beberapa kelas dijalankan Bersama Cikgu Seri, anak puan Noraishah mula rasa seronok dan excited untuk belajar. Pada mulanya, sebelum PkP, puan Noraishah ingin anaknya skor untuk UPSR. Tetapi apabila PKP berkuatkuasa, banyak pelan pembelajaran telah berubah sehingga peperiksaan UPSR dimansuhkan, puan Noraishah tetap meneruskan pembelajaran anaknya dengan CMN Academy tetapi berfokus kepada untuk mendapatkan tempat di sekolah MRSM dan Sekolah Berasrama Penuh (SBP).

Aqil haidar menyatakan perasaannya semasa mula-mula belajar bersama Cikgu Seri, pada mulanya dia berasa malu dan takut. Tetapi Cikgu Seri pandai mengambil hati dan membuatkan Aqil Haidar hilang rasa takut dan rasa seronok belajar bersamanya dengan membuat aktiviti-aktiviti menarik seperti membuat eksperimen untuk mengajar subjek sains. Apabila dah dekat dengan Tarikh peperiksaan atau ujian, Cikgu Seri lebih fokuskan dengan membuat Latihan, kuiz, dan dalam masa yang sama, Cikgu Seri akan terangkan apa-apa yang mengelirukan Aqil Haidar. Bagi Aqil, pembelajaran bersama home tutor dan bersama cikgu-cikgu di sekolah sangat berbeza. Di sekolah cikgu-cikgu akan mengajar secara menyeluruh dan tidak dapat focus kepada setiap pelajar. Manakala belajar di rumah bersama home tutor pula sangat berkesan kerana Aqil dapat bertanya terus apa-apa bahagian yang tidak difahami kepada Cikgu Seri.

Setelah beberapa bulan menggunakan khidmat home tutor CMN Academy bersama Cikgu Seri, terdapat peningkatan dalam keputusan peperiksaan akhir tahun Aqil Haidar berbanding dengan keputusan peperiksaan pertengahan tahun terutamanya subjek Bahasa Melayu yang difokuskan. Aqil Haidar lebih mahir dalam membuat karangan Bahasa Melayu. Aqil juga pernah mendapat markah tertinggi di dalam kelas dalam subjek Bahasa Melayu kerana menggunakan tips-tips yang diajar oleh Cikgu Seri.

Bagi puan Noraishah, CMN Academy membuatkan anaknya lebih seronok dan bersemangat Ketika belajar kerana dapat tutor yang pandai mengambil hati dan membuatkan suasana belajar berasa seronok dan luar biasa. Puan Noraishah menyarankan kepada ibu bapa yang mencari pusat tuisyen atau cikgu untuk mengajar di rumah untuk terus hubungi CMN Academy kerana tutor-tutor CMN Academy semua diberi training untuk menjadi seorang tutor yang baik, bagus, dan mempunyai Teknik pengajaran yang berkesan serta Teknik  approach pelajar supaya mereka seronok belajar.

Fun Learning At Home & Promosi 2.2 Online Tuition

“Dimulakan dengan 2 minggu, disudahi dengan berminggu-minggu…”

 

Dalam keadaan sekarang, pembelajaran bersama guru sekolah telah ditukar sesi kebiasaan di sekolah ke sesi Pengajaran Dan Pembelajaran Di Rumah (PdPr).

Dan ini dah masuk minggu pertama bulan Februari 2021, apa khabar pembelajaran anak-anak anda?

 

Selain daripada perkara yang diluar kawalan, ada beberapa inisiatif yang kita boleh beri kepada anak-anak, untuk bantu mereka belajar di rumah dengan lebih seronok.

Anak-anak sekarang dah 24 jam di rumah. Ada yang mengadu bosan belajar di rumah.

Adakah cara pembelajaran yang kurang menarik, membuatkan anak-anak ni kurang semangat nak belajar di rumah? Bagaimana kita sebagai ibubapa nak mainkan peranan supaya anak belajar dengan seronok di rumah?

 

Kami ingin kongsikan kepada anda, ibubapa di luar sana bagaimana anda boleh bantu anak-anak belajar dengan lebih seronok di rumah.

Pertama, anda boleh wujudkan suasana lain dari rumah, contohnya anda buat suasana seperti di dalam kelas di sekolah.

Kedua, anda boleh bercerita kepada anak-anak cerita yang berkaitan dengan pembelajaran mereka. Kita sebagai orang dewasa pun sukakan cerita, apatah lagi kanak-kanak. Setuju?

Yang akhir sekali, jika anda tak dapat meluangkan masa atau tak tahu bagaimana nak bantu anak dalam pembelajaran (mengajar subjek), anda boleh ambil inisiatif dengan mendapatkan bantuan pihak luar seperti kelas tuisyen online samada secara berkumpulan atau 1 to 1.

 

Anda boleh tonton video penuh dengan klik gambar di bawah

 

Sempena bulan Februari,

kami lancarkan Promosi 2.2

yang bertemakan Fun Learning At Home!

 

Kami ingin berikan anda

1 sesi kelas Special Funtastic Class pilihan anda

secara PERCUMA!

 

 

Klik button di bawah untuk dapatkan promosi ini atau info lanjut.

 

Jemput follow Facebook Page CMN Academy untuk dapatkan lebih banyak perkongsian dan join live slot ‘Parenting Fun Talk’ setiap Selasa, jam 9 malam.

Promosi Online Tuition Personal 1 to 1 CMN Academy

Promosi Kelas Percuma PKP Online Tuition Personal 1 to 1 sempena Tahun Baru 2021!

 

Ibu mana yang tak seronok tengok anak semangat belajar & ada peningkatan.. betul?

“Anak saya dapat 100 markah & seorang lagi dapat band 6 untuk matematik dalam exam akhir tahun.” – Puan Maryam.

“Anak saya seronok belajar online dengan teacher dari CMN. Dia kata mudah faham & semangat untuk belajar & teruskan kelas. Ini sesuatu yang sangat positif, sebab biasanya sebelum ni, cuba 1 kali saja dah tak nak teruskan.” – Puan Liza.

Berdasarkan pengalaman kami selama 12 Tahun dalam bidang pendidikan & pengalaman dalam pembelajaran secara online sejak 2016, kami ingin bantu anak anda belajar lebih seronok, berfokus & berimpak melalui Online Tuition.

Bagaimana kami bantu anak mereka?

• Pembelajaran yang berfokus secara 1 to 1, kaedah yang disesuaikan dengan pelajar – lebih mudah faham, tak perlu malu nak tanya soalan.

Tutor yang dipilih dengan ketat & dilatih secara berkala terutamanya berkaitan skill pengajaran terkini.

Pemantauan setiap kelas secara bulanan melalui tutor & ibu bapa.

• Pembelajaran yang lebih seronok, menarik & interaktif melibatkan komunikasi 2 hala.

Waktu yang dapat disesuaikan mengikut pilihan pelajar & ibubapa tidak mengganggu aktiviti rutin sedia ada.

 

Nak kami bantu anak anda seperti anak mereka?

Klik https://bit.ly/PKP-tuisyen sekarang!

Terbuka kepada semua pelajar 6 tahun hingga tingkatan 5.

PROMOSI KELAS PERCUMA (PKP)!!

Dapatkan 1 Sesi Extra secara Percuma bernilai minimum RM50 untuk setiap pendaftaran bulan Januari 2021.