BELAJAR MATEMATIK DENGAN SERONOK

Boleh ke belajar Matematik in a fun way? Best ke subjek Matematik ni? Jawapannya ialah yes! Kita boleh belajar subjek Matematik dengan seronok dan tak cepat bosan. Nak tahu macam mana? Haa.. berikut merupakan beberapa tips macam mana nak menjadikan subjek Matematik ni lebih seronok…

Tips pertama: Belajar melalui nota bergambar

  • Melalui nota bergambar, anak-anak akan lebih mudah ingat
  • Anak-anak menjadi lebih faham konsep-konsep asas Matematik

Tips kedua: Fahami solusi soalan megikut “step by step”

  • Anak-anak boleh fahami soalan dengan menengok video berulang kali
  • Melalui video juga lebih jelas bagaimana nak selesaikan soalan tersebut

Tips ketiga: Kuiz interaktif/ kaedah “game”

  • Pendekatan seperti ini lebih sesuai dan dekat dengan jiwa anak-anak kerana mereka akan lebih seronok dengan cara pembelajaran secara fun learning
  • Dengan kuiz interaktif atau “game” ini, anak=anak tidak akan rasa terpaksa dan mula menerbitkan rasa seronok ketika menyelesaikan soalan Matematik

Dengan tips-tips diatas, anak-anak akan lebih mudah faham untuk menyelesaikan soalan Matematik dan akan rasa lebih seronok untuk mempelajari subjek ini. 3 tips ini juga dapat membantu anak-anak untuk memahami soalan Matematik dengan lebih jelas terutamanya apabila learning tools yang  digunakan adalah menyeronokkan seperti nota visual, gambar dan juga solusi yang menunjukkan penyelesaian “step by step” dalam bentuk video.

 

 

Tip membina ayat yang baik, bagus dan sempurna

Setiap hari kita akan berkomunikasi dengan orang lain menggunakan bahasa Kebangsaan kita iaitu Bahasa Melayu. Jadi, seberapa fasihkah adik-adik ketika bercakap dan membina ayat dalam Bahasa Melayu? Haaa.. adik-adik tahu tak macam mana nak bina ayat yang sebetulnya? Tak tahu? Atau masih lemah dalam membina ayat…?

Okay! Jom kita belajar dengan cikgu Muna cara-cara untuk bina ayat yang baik, bagus dan sempurna. Menarik kan?

Antara tip yang dapat kita belajar daripada cikgu Muna untuk pelajar UPSR ialah;

  • Apa yang perlu dilakukan:

1- Bina ayat yang gramatis dan tersusun menggunakan bahan rangsangan yang diberikan.

2- Setiap ayat perlu ada subjek dan predikat.

3- Setiap ayat yang dibina harus menerangkan apa-apa yang terkandung dalam bahan rangsangan. Seperti contoh, satu gambar untuk satu ayat.

4- Gunakan tanda baca yang betul.

5- Pastikan ejaan yang tepat.

  • Jangan lakukan:

1- Dilarang membina dua ayat untuk satu gambar.

2- Tidak perlu gunakan penanda wacana.

3- Jangan bina ayat yang mengundang tanda tanya pembaca.

Itulah antara tip yang mantap dari cikgu Muna tentang cara-cara untuk membina ayat dengan lebih bagus dan tersusun. Jadi, jom kita belajar dan pratikkan sama-sama!

 

Atasi Ketakutan Terhadap Matematik

Majoriti pelajar sekolah, apabila ditanya “kenapa tak suka subjek matematik?” mereka akan kata, “sebab kena kira-kira, sebab banyak nombor dan ada yang kata susah”. Jadi, bagaimana kita atasi ketakutan pelajar-pelajar terhadap subjek matematik. Hal ini kerana, apabila sudah tertanam rasa tak suka, tak minat dan tak seronok, maka proses kefahaman pembelajaran akan menurun sebab pelajar-pelajar sudah block minda mereka bahawa matematik ni susah.

Ada sesetengah pelajar yang menghafal jalan pengiraan yang mana ia membuatkan mereka akan confius apabila jalan pengiraan soalan yang dihafal ditukar sedikit. Minda mereka akan tersangkut dengan soalan tersebut walhal kaedahnya lebih kurang sama. Cara belajar mereka juga memainkan peranan yang penting, contohnya kurang membuat latihan dan tidak konsisten kerana matematik memang subjek yang memerlukan kepada banyaknya latihan. Jika mereka tidak rajin membuat latihan maka ia akan menjadikan pelajar lupa dengan topik yang lepas kerana setiap topi dalam subjek matematik saling berkait, jika satu topik tidak dikuasai maka topik akan datang mereka tidak akan faham.

Selain itu, cara untuk atasi ketakutan terhadap matematik adalah dengan mengaitkan subjek dengan persekitaran atau kehidupan seharian, menggunakan bahasa yang lebih santai dan mudah difaham daripada petikan soalan yang panjang. Contohnya, menggantikan x kepada gula-gula dan y sebagai coklat, ia akan menjelaskan lagi bayangan pelajar-pelajar. Jenis penyampaian kepada pelajar yang pelbagai bukan sekadar mengajar tetapi wujudkan aktiviti atau gamifikasi sebagai gambaran topik pembelajaran disamping pelajar dapat peroleh input dari aktiviti tersebut. Bagaimana pula nak mengukur kefahaman pelajar dalam pembelajaran? Pelajar tersebut perlu berkongsi kepada rakannya yang lain yang lihat sama ada rakannya faham atau tidak apa yang diajar.

Seterusnya, menyalin semula setiap apa yang dilafazkan oleh cikgu bukan sekadar mendengar bagi menguatkan ingatan pelajar. Peranan ibubapa sejak anak mereka kecil lagi mendedahkan anak-anak mereka dengan nombor-nombor, contohnya permainan cashier, saidina, jutaria dan lain-lain mainan yang berkaitan dengan kewangan atau pengiraan. Permainan jutaria membantu anak-anak mengurus kewangan mereka sama ada melabur atau menyimpan semasa permainan dijalankan. Memahami konsep utama matematik juga dapat mengatasi ketakutan pelajar terhadap subjek matematik supaya tidak tersangkut dengan topik yang akan datang serta menguasai semua topik tanpa memilih tajuk yang paling digemari.

Kesimpulannya, ketakutan pelajar terhadap matematik dapat diatasi dengan membantu mereka latihan menjawab soalan kerana soalan yang bakal ditanya nanti lebih kurang sama Cuma ditukar sedikit. Peajar juga perlu mencabar diri mereka sendiri dalam mengharungi ketakutan ini dengan bersaing dengan rakan sekelas, jika rakan kita boleh buat pasti kita boleh buat juga.

3 Kelebihan Belajar Secara Hybrid

Pembelajaran secara Hybrid
Macam mana tu?
Pembelajaran Hybrid ni kombinasi pembelajaran secara Online & Offline.
Tapi kenapa ada pembelajaran tuition secara Hybrid?
Apa kelebihannya?
Jom kami terangkan kepada anda.
3 perkataan – MUDAH, EFEKTIF & JIMAT!
✅ Mudah – Bila ada urusan atau macam sekarang anda pulang ke kampung halaman, kelas boleh dijalankan secara online. Jadi pembelajaran dapat diteruskan tanpa ditangguh.
✅ Efektif – Kelas ke rumah 1 atau 2 kali sebulan yang diselangi dengan kelas secara online dapat mengeratkan hubungan & keserasian antara pelajar & tutor, serta anda sebagai ibubapa juga dapat kenal lebih & berbincang dengan tutor berkaitan prestasi anak anda.
✅ Jimat – kos agak rendah berbanding full kelas secara offline atau ke rumah anda, & anda tak perlu keluar rumah, jimat petrol & masa.
Best kan gabungkan 2 kelebihan online & offline jadi 1 – Hybrid Learning!
CMN Academy juga membuka peluang untuk anak anda belajar secara Hybrid, selain hanya Online atau Offline Tuition.
Klik DI SINI je untuk kami bantu.