Tiada Aktiviti yang Ingin Dilakukan Semasa Cuti Sekolah?

Hai, assalamualaikum semua. Ibu bapa diluar sana sudah ada perancangan sempena cuti sekolah yang bakal tiba tidak lama lagi?

Jika belum, kami disini ingin berkongsi idea dan cadangan untuk memenuhi masa anak-anak tuan puan dengan perkara yang bermanfaat sewaktu cuti sekolah. Antaranya ialah :

 

1. Melakukan kerja amal

Menerapkan nilai-nilai murni dalam diri anak-anak untuk membantu mereka yang lebih memerlukan. Membawa anak-anak untuk menyertai persatuan kebajikan yang banyak melakukan aktiviti seperti memberi makanan kepada golongan gelandangan, membantu anak-anak yatim, menceriakan golongan OKU dan warga emas yang hidup di rumah orang tua. Gotong-royong di halaman rumah pun boleh menjadikan sebahagian daripada aktiviti semasa cuti sekolah.

 

2. Melukis, membaca, bermain alat muzik, tarian

Bergantung kepada minat dan hobi anak-anak. Ibu bapa boleh meluangkan masa untuk melakukan pelbagai aktiviti yang boleh merapatkan hubungan bersama anak-anak di samping mengasah bakat dan kemahiran mereka dalam pelbagai bidang.

Selain itu, boleh menerapkan amalan membaca di rumah atau membawa anak-anak ke perpustakaan bagi meningkatkan ilmu pengetahuan mereka.

 

 

3. Program Cuti Sekolah

Program Cuti Sekolah juga banyak dianjurkan semasa cuti sekolah. Sempena cuti sekolah yang bakal tiba ibu bapa juga boleh mengisi masa lapang anak anda untuk menyertai program-program yang dianjurkan oleh pihak luar.

Ia boleh membantu anak anda untuk  mengenali suasana sewaktu program dan boleh mengenali rakan-rakan baru sewaktu program berlangsung. Contohnya, pergi Kem Kembara Cuti Sekolah dan melawat tempat-tempat menarik seperti Muzium Negara dan Petrosains di KLCC.

 

Menarik bukan?

 

Kami juga  akan mengadakan Program Open Day pada bulan 12 nanti. Pelbagai aktiviti menarik yang akan diadakan semasa program berlangsung. Program yang bermanfaat yang boleh diikuti oleh anak-anak tuan puan untuk menambah ilmu pengetahuan sambil melakukan aktiviti yang menarik berkenaan STEM (Pembelajaran secara Inkuiri) menggunakan bahan-bahan yang menarik digunakan sewaktu pembelajaran.

 

 

Dan banyak lagi aktiviti yang boleh dilakukan semasa cuti sekolah. Semoga apa yang kami kongsikan dapat membantu ibu bapa diluar sana untuk memenuhi aktiviti anak-anak anda semasa cuti sekolah.

 

Yakin Sebelum Berjaya!

 

Sumber Rujukan : http://uumtv.uum.edu.my/index.php/komuniti/254-10-aktiviti-bermanfaat-ketika-musim-cuti-sekolah

Persediaan Sains UPSR 2020 : KEKUATAN DAN KESTABILAN

Kami nak kongsikan kepada pelajar UPSR untuk tahun hadapan berkenaan tajuk yang agak popular bagi Sains Tahun 5 ..

Ada yang nak tak ?

Jom Baca perkongsian dari kami topik :

🏡 KEKUATAN DAN KESTABILAN

✎ Definisi Kekuatan

📝Keupayaan struktur untuk menahan daya yang bertindak ke atasnya

📝Penerangan: Struktur yang kuat dapat menampung beban yang berat, tidak mudah retak, pecah, patah atau runtuh.

✎ Kekuatan Objek

🏢 Struktur Yang Kuat Dan Stabil

📝 Struktur yang kuat dan stabil di sekeliling kita dibina berasaskan pelbagai bentuk seperti:

📦 Hemisfera (Pusat Sains Negara)
📦 Kuboid (Bangunan Parlimen)
📦 Silinder (KLCC)
📦 Piramid (Masjid Negara)
📦 Sfera
📦 Kubus
📦 Kon

📝Bangunan yang dibina dengan bentuk-bentuk tersebut akan menghasilkan struktur binaan yang kuat dan stabil.

📝Struktur yang kuat ialah strukur yang teguh, kukuh dan mantap.

🏢 Faktor-faktor yang Mempengaruhi Kekuatan Struktur (Johor Bahru)

1. Bentuk struktur

📝 Struktur yang melengkung lebih kuat daripada bentuk struktur yang rata.

📝Jambatan dan terowong dibina secara melengkung supaya lebih kuat

2. Jenis Bahan binaan

📝 Bahan yang berbeza mempunyai kekuatan yang berbeza.

📝 Konkrit adalah bahan yang paling kuat diikuti oleh besi, kayu, plastik dan kaca.

🏭 Kestabilan Objek

🎪Definisi Kestabilan

📝Keupayaan struktur untuk tidak mudah tumbang apabila dikenakan daya padanya

📝 Penerangan: Struktur yang stabil ialah struktur yang tidak mudah terbalik, roboh, goyang dan jatuh apabila dikenakan daya…

🏭 Faktor-faktor yang Mempengaruhi Kestabilan Struktur

1. Ketinggian

📝Semakin tinggi struktur, semakin kurang stabil struktur itu..

📝Objek yang lebih rendah adalah lebih stabil dibandingkan dengan objek yang lebih tinggi sekiranya luas tapak objek adalah sama…

2. Luas tapak

📝Semakin bertambah luas tapak sesuatu struktur, semakin bertambah kestabilan struktur.

📝Basikal beroda tiga lebih stabil berbanding basikal beroda dua kerana basikal beroda tiga mempunyai luas tapak yang lebih luas berbanding basikal beroda dua

🏰 Kelebihan binaan yang kuat dan stabil:

🌉 Lebih tahan lama.

🌉 Boleh digunakan untuk jangka masa panjang.

🌉 Tidak mudah rosak.

🌉 Kos penyelenggaraan binaan kurang

🌉 Lebih selamat dan memberikan kesejahteraan hidup manusia.

🗼 Amalan Penggunaan Bahan Lestari

📝 Penggunaan bahan yang berhemah dapat mengelakkan pembaziran dan mengurangkan kos. Bahan daripada sumber-sumber alam juga tidak mudah kehabisan.

📝 Contoh amalan penggunaan bahan yang lestari:

🗼 Membawa bekal menggunakan bekas makanan dan tidak menggunakan bekas polisterina.

🗼 Menggunakan semula botol plastik sebagai pasu bunga.

🗼 Membaiki barang atau peralatan lama kerana dapat menjimatkan wang.

🗼 Membawa beg barang semasa hendak membeli belah untuk mengurangkan penggunaan beg plastik.

🗼 Menggunakan buku latihan terpakai dan belum digunakan untuk membuat nota dan mengulang kaji pelajaran.
~~

Semoga dengan perkongsian ini dapat membantu murid-murid untuk memahami lebih tepat tajuk KEKUATAN DAN KESTABILAN ini ..

Kenapa Perlu Stress Belajar Add Maths Jika Ada Cara Mudah?

Apa kaitannya Topik Bearing (Matematik) dengan Topik Penyelesaian Segi Tiga (Matematik Tambahan)?

Bagaimanakah kedua dua topik ini boleh kita kaitkan?

Bagaimanakah kompas digunakan untuk menentukan bearing sesuatu kawasan?

Umumnya, ramai yang boleh mengira Dan mencari jawapan apabila sesuatu masalah itu diberikan.

Malangnya, jika diberikan kompas, beberapa titik secara rawak diatas Kertas, Dan bila ditanya apakah Bearing titik R dari S, ramai yang agak kekok bila melakukan aktiviti ini.

Disinilah kita boleh melihat perbezaan yang ketara antara
• Solving Problem Dan
• Problem Solving Skills.

Umumnya Pelajar yang ada kebolehan Problem Solving Skills, apabila diberikan bahan untuk melakukan hands on activities, mereka dengan mudah nya boleh Solve Problem yang diberikan.

Pendedahan Penggunaan Aplikasi terhadap sesuatu topik itu akan memberikan added advantage untuk mereka Menyelesaikan masalah yang ditanya didalam ujian.

Malahan, semasa sesi IBSE, inilah yang ditekankan oleh Dr Ihsan Ismail, penggunaan Model 5E (Engage, Explore, Explain, Elaborate, Evaluate).

Dan penggunaan Model ini tidak terhad kepada Matematik dan Sains sahaja, ianya boleh digunapakai pada spectrum yang lebih luas didalam setiap Subjek. Cumanya perlu diolah, dan diubahsuai sedikit supaya memenuhi objektif sesuatu Matapelajaran, topik yang ingin disampaikan.

Model ini juga banyak diguna pakai oleh Guru Adiwira yang saya follow mereka (skodeng) secara rapat, Cikgu Yasmin H Amin Dan juga Cikgu Norhailmi Abdul Mutalib. Banyak info, Serta input yang boleh kita dapati daripada sesi Pembelajaran Dan juga Pengajaran yang mereka laksanakan.

Matematik Tambahan

Jika jarak RS, RT dan ST diketahui, kirakan nilai sudut RST.

Bandingkan Sudut yang dikira itu dengan Sudut RST yang diukur dengan menggunakan protraktor. Adakah ianya sama?

Berapakah Luas Segitiga RST?

Apakah jarak yang terpendek dari titik R ke Garisan ST?

Apakah pula jarak yang terpendek dari titik S ke garisan TR ( Bukan Tanjung Rambutan tau 😉)

Apakah saiz Bulatan yang terbesar yang boleh dilukis didalam segitiga RST? (Ada kaitan nya dengan Optimization topik Pembezaan)

 

Bengkel Matematik Tambahan SPM

Apakah langkah berjaga-jaga yang perlu diambil ketika menggunakan kompas?

Bengkel Khas untuk mereka yang akan menduduki SPM 2019 dan SPM 2020!

Sesuai untuk Pelajar Tingkatan 4 dan 5.

Maklumat Lanjut, sila layari laman berikut

 

Tips SKOR ‘A’ Matematik UPSR

Hai assalamualaikum semua, bagaimana peperiksaan UPSR setakat ini?

Senang ke susah?

Haaaa..

Jangan difikir lagi ya soalan yang sebelum ni, kosongkan minda dan terus fokus pada subjek akan datang.

Jom kita fokus pada subjek Matematik pula ya..

1. Operasi asas masih belum kuasai

Operasi asas ini merujuk kepada operasi tambah, tolak, darab dan bahagi. Operasi asas ini telah dipelajari sejak dari Tahun Satu lagi. Sepatutnya tidak ada lagi masalah dalam hal ini.

Jika kamu masih belum kuasai operasi asas ini, ia merupakan satu masalah yang sangat besar.

Bagi masalah ini, perbanyakan latih tubi soalan yang melibatkan operasi asas.

2. Belum hafal sifir

Sifir adalah nadi dalam Matematik.

Seawal tahun Dua lagi sifir ini telah diperkenalkan. Namun, masih ada murid tahun Enam yang tidak kuasai sifir ini dengan baik.

Jika masalah ini berlaku, adik-adik boleh usahakan cara lain dengan menggunakan kaedah kotak magik ataupun kotak sifir.

Contoh sifir mudah ingat :

3. Belum kuasai tajuk mudah

Bagi subjek Matematik tahun Enam, ada beberapa tajuk mudah yang wajib untuk awak kuasai. Ia boleh diumpamakan seperti markah percuma buat para calon.

Antara tajuk mudah ini adalah tajuk Koordinat, Nisbah dan Kebolehjadian.

Pastikan adik-adik semua sudah kuasai kesemua tajuk ini. Wajib untuk dapat markah penuh bagi soalan-soalan yang melibatkan tajuk-tajuk ini.

4. Belum kuasai 4P

Kemahiran 4P adalah kemahiran wajib dalam UPSR.

4P ini merujuk kepada pecahan, peratus, perpuluhan dan penukaran unit.

Jika awak semua masih belum kuasai kemahiran ini dengan baik, kamu semua perlu membuat latih tubi supaya lebih mahir.

Sangat rugi jika tidak menguasai topik-topik berikut kerana topik itu sangat mudah untuk mendapat markah.

 

Kami sertakan video ini berkenaan soalan-soalan Matematik UPSR bersama Cikgu Aisamuddin 😃

 

Jangan lupa buat latihan ya, InshaAllah kejayaan milik anda semua 😉

Terima kasih.

Sumber Rujukan : /mobile/tip/tip-belajar/tip-skor-a-matematik-upsr-mak-ayah-wajib-ambil-tahu-perkara-ini-1.927119

 

Bengkel ‘Pecutan Akhir’ English UPSR 2020?

Attention ORANG BANGI dan SEKITARNYA!!!!
===================================
– Kajang, Putrajaya, Serdang dll

JANGAN KATA SAYA TAK DATANG BUAT BENGKEL DI TEMPAT ANDA YA…..ni saya BUAT di BANGI ni
Ahad ini…..


Anda ADA anak TAHUN 5 atau 4?
==========================
Hantar anak kepada saya SEGERA jika anak LEMAH BI PENULISAN. Lemah bermaksud dapat E/D/C dalam Ujian Pertengahan Tahun 2019.
.
ANDA TAK SILAP BACA!
Ya! “Pecutan Akhir UPSR 2020” Sudah BERMULA!
=========================================
Saya, HT Amir akan memulakan Kempen PECUTAN AKHIR UPSR 2020 awal, khusus untuk anak2 Tahun 5 tetapi anak Tahun 4 pun digalakkan hadir kerana lebih baik bermula awal berbanding nak tunggu tahun depan baru nak bermula. Anak saya sendiri, Tahun 3 tahun ini pun saya dah mula nak hantar dia ke bengkel-bengkel UPSR yang ada akhir tahun ni dan tahun depan.

Ini kerana berdasarkan pengalaman saya, ramai ibu bapa yang menghantar anak pada saat akhir. Saya dapati sebenarnya ramai anak-anak kita yang BOLEH MENULIS dengan baik tetapi MASA terlalu SUNTUK untuk BERUBAH.

Ada juga yang selama ini disangka bagus (kerap dapat A) tetapi rupa-rupanya tiada teknik dan keputusan sebenarnya tidak stabil dan akhirnya mendapat C dalam Trial (seperti dalam poster). Inilah yang saya kata untuk TUKAR/UBAH Gred dari E ke D/C/B/A.

Jadi, saya harap ibu bapa dapat merebut peluang ini untuk BERMULA AWAL. Bengkel Pertama adalah pada 8/9/2019 ini, pada harga pengenalan HANYA RM100 untuk bengkel sehari berbanding RM150 kebiasaannya. Saya akan ajar 3 Steps Awal menguasai Essay iaitu:
1) Hafal Magic Verbs
2) Faham SVO dan ESVOE
3) Menulis Essay Asas

BONUS
Yuran RM100 termasuk:
1) Makan dan Minum pagi, tengah hari dan petang
2) Buku Kerja Teknik menjawab BI Versi Penuh
3) Buku Panduan Menulis Essay Sangat Lemah dan Lemah
4) Buku Aktiviti UPSR Sasbadi atau setara

INFO PENTING
(1) Baca Biodata Penceramah di sini http://tiny.cc/gog6az
(2) Baca Feedback Peserta di sini http://tiny.cc/o0k4bz

LOKASI : All arena@npr
No 11-2 Jalan Medan PB4A Seksyen 9 Bandar Baru Bangi 43650 Selangor

Sila klik LINK di bawah untuk mendaftar:
http://www.wasap.my/601128820890/NakPMEbMI

 

Disokong oleh:

FUNTASTIC SAINS UPSR – JOM BELAJAR TOPIK KELAJUAN

Sesiapa ada yang mengenali cikgu ini? Beliau diberi nama Zaijuhasriza atau lebih dikenali sebagai Cikgu Zaiju. Beliau selalu berkongsi secara LIVE setiap hari Selasa berkenaan topik-topik dalam subjek Sains UPSR menggunakan pelbagai kaedah yang menarik.

Beliau juga merupakan Master Tutor di CMN Academy yang telah berkhidmat selama 3 tahun dan bergiat aktif dalam bidang Tutor sejak Ogos 2016 lagi.

 

Adik-adik perasan tak, kenapa belajar Sains sebelum ini membosankan? Malah, kalau ada kelas Sains hari tersebut mesti ada segelintir pelajar nak melarikan diri. Rasa beban di hati pelajar masing-masing.

 

Sebab utama adalah bosan, boring, tak best dan macam-macam lagi.

 

Jadi, salah satu cara nak tarik minat pelajar ni balik, perlukan para tutor gunakan teknik dan kaedah yang menarik bahkan boleh menggunakan Alat Bantu Mengajar (ABM) yang awesome supaya pelajar dapat merasai setiap topik dan subjek yang dipelajari.

 

Ingin belajar menggunakan kaedah yang menarik dan berkesan dalam subjek Sains UPSR?

 

Jom belajar topik Kelajuan Free Fall Motion bersama dengan cikgu Zaiju di https://youtu.be/FCwiKK_HQr4  

ATAU..

Anda juga boleh KLIK video di bawah untuk perkongsian lanjut.

 

Semoga apa kami kongsikan ini akan memberi manfaat pada semua adik-adik yang akan menduduki peperiksaan UPSR tidak lama lagi. Semoga berjaya dan dipermudahkan urusan untuk menghadapi peperiksaan pada tahun ini :)

 

Yakin Sebelum Berjaya!

 

Rahsia Cemerlang Sains UPSR Kertas 2

[PERHATIAN KEPADA IBU BAPA & PENDIDIK] RAHSIA CEMERLANG SAINS UPSR KERTAS 2 KINI DIBONGKARKAN!

SERTAI BERSAMA ANAK & PELAJAR ANDA UNTUK RESULT LEBIH CEMERLANG!!
.
.
SAINS adalah salah satu Subjek Teras UPSR.
Kebiasaannya pelajar alami isu dalam nak jawab & cemerlang Kertas 2.
.
Kenapa?
.
Sebab Kertas 1 ada pilihan jawapan, tapi Kertas 2… ianya berbentuk subjektif.
Jadi pelajar perlu lebih faham & ingat untuk ‘tackle’ soalan tersebut.
.
.
Anak atau pelajar anda ada alami isu dalam Sains Kertas 2?

Atau anda sebagai pendidik, nak tahu bagaimana nak bantu anak dan pelajar anda yang agak ‘allergic’ dengan soalan Sains Kertas 2?
.
Sanggupkah anda sebagai ibu bapa melihat anak kecewa & bersedih sebab tak dapat jawab Sains Kertas 2 dengan baik?

.
.
Nak kami bantu berikan solusi kepada isu ni supaya anak & pelajar anda lebih yakin dengan Sains Kertas 2 ni?
.
.
Kali ini, kami bawakan seorang PENDIDIK BERPENGALAMAN untuk berkongsi RAHSIA BAGAIMANA NAK CEMERLANG SAINS UPSR BAGI KERTAS 2!

.
Beliau merupakan seorang GURU SEKOLAH dan berpengalaman lebih 15 TAHUN dalam pengajaran subjek Sains. Cikgu Shahrul juga banyak memberi perkongsian dalam penulisan beliau dalam page Personal Home Tuition Cikgu Shahrul.
.
.
Kami akan bantu memberikan formula kefahaman, bagaimana untuk pelajar dapat memahami dengan baik Sains itu sendiri, apa yang penting untuk dilakukan bila dilontarkan Soalan Kertas 2, dan bagaimana menjawab dengan Cemerlang.
.
Juga, kaedah bagaimana anda sebagai pendidik dan ibu bapa boleh bantu pelajar untuk berjaya dalam Sains UPSR.
.
.
Kami menyeru semua IBU BAPA mengajak anak-anak CALON #UPSR2019 atau BAKAL CALON #UPSR2020 untuk sama-sama join perkongsian secara online ini.
.
Begitu juga untuk semua PENDIDIK, tak kira guru atau tutor yang mengajar subjek Sains UPSR, anda juga disarankan untuk join sesi perkongsian ini bagi menambah ilmu yang boleh dipraktiskan dalam proses PdPc, terutamanya jika anda ada pelajar yang alami masalah dengan Kertas 2.
.
.
MACAM MANA NAK JOIN?
Senang saja!
.
>> Whatsapp “SAINS UPSR K2_NAMA PENUH” ke 013-715 3776 sekarang! <<
>> Whatsapp “SAINS UPSR K2_NAMA PENUH” ke 013-715 3776 sekarang! <<
>> Whatsapp “SAINS UPSR K2_NAMA PENUH” ke 013-715 3776 sekarang! <<

Silibus Baru…Format Baru…Betul Ke Pelajar Haru?

Yang di nanti-nanti sudah datang
Kita meraikan speaker Sejarah OhSem
CK – Cikgu Kharmila

 

CK bersama Coach Mohd Noor dan Cikgu Isa

 

Sesi Live CK bersama Tuan Isa

 

Sebelum kita pergi ke topik Sejarah Ohsem, mari kita baca serba-serbi sedikit berkenaan CK.

Ada sesetengah yang dah kenal CK ni siapa sebab selalu follow up CK dekat facebook page dia.

Bagi siapa yang belum kenal, Cikgu Kharmila@CK berasal dari Kuantan tetapi menetap di Johor Bharu. Dulu CK berada di dalam bidang Environmental Science lepastu tiba-tiba masuk bidang Sejarah.

CK dapat masuk bidang Sejarah bila CK apply kerja di Private School dengan subjek BM sebab CK dah ajar BM di pusat tuisyen selama 7 tahun jadi semua petua dan skills CK dah tahu, dan tiba-tiba ditawarkan untuk mengajar subjek sejarah.

Reaksi CK masa tu macam “WHATTT” tapi pihak sekolah kata “TAKE IT OR LEAVE IT” haaaaa. Macam mana tu?

CK juga ada menlis satu modul berjudul ‘Sejarah OhSem’ untuk menyahut silibus baharu KSSM. Macam mana CK ajar Sejarah menggunakan silibus baru, macam haru je.

Nak tahu lebih lanjut? Mari saksikan siaran ulangan live bersama CK dan Cikgu Isa.

 

Antara isi kandungan dan persoalan yang terdapat dalam perbualan CK dan Cikgu Isa,

Nak tahu kenapa CK terbalikkan meja pelajar?

Sebesar manakan pengaruh silibus baru terhadap kecemerlangan pelajar?

Bagaimana dengan penerimaan ibu bapa, guru dan pelajar dengan silibus baru?

Sejauh mana pula format baru mempengaruhi kejayaan pelajar?

 

Adakah hafal merupakan kaedah terbaik dalam usaha berhadapan dengan cabaran silibus baru, format baru ini?
Ye ke?

 

Cara pembelajaran dan pengajaran CK dalam bidang Sejarah,

Mari ikut cara pembelajaran CK dengan sistem FAFAU

 

Jom dengar perkongsian daripada Cikgu Kharmila @ CK…

 

CMN Academy (Facebook)
https://www.facebook.com/cmnacademyhometuitionmentoring/

CMN Academy (Youtube)
https://www.youtube.com/channel/UCw_opwBM2PCm1WHvkaALh5g

 

Untuk info lanjut berkenaan Home Tuition dan Online Tuition

mohon whatsapp “Nama_PersonalTuition” ke 011-1577 5761

[Funtastic Add Maths] Pengamiran Luas di Bawah Graf

Ingat tak lagi sesi perkongsian Subjek Matematik Tambahan bersama Sir Rajinder minggu lepas?

Sangat best & menarik kan?

Pastinya ia amat membantu pelajar yang ingin membaiki result Add Maths untuk lebih cemerlang.

Perasan tak, kaedah apa yang Sir Rajinder gunakan semasa proses pembelajaran yang anda sebagai pelajar boleh terapkan dalam proses pembelajaran di rumah atau di sekolah?

Ya, Sir Rajinder menggunaan pendekatan Pembelajaran Secara ‘Hands-On’, yang mana amat membantu pelajar lebih nampak dan mudah faham bagaimana sesuatu proses itu berlaku ‘step by step’, dan dapat kaitkan dengan ‘real life’ – apa yang berlaku/ada di sekeliling dengan menggunakan bahan mudah yang ada di sekeliling kita.

Jadi minggu ini kami bawakan semula Sir Rajinder untuk berkongsi berkenaan Topik Pengamiran Luas Dibawah Graf.

Bagaimana nak Belajar Pengamiran Dengan Lebih Menarik Dan Mudah Difahami?

Bagaimana kita nak Aplikasikan Cara Mencari Luas Di Bawah Graf?

Dengar pun dah susah,  Macam mana nak jawab ?

Betul tak?

Penyelesaian masalah adalah satu proses yang penting dan tidak boleh dipisahkan dalam

pembelajaran matematik di sekolah.

 

Sir Rajinder akan mengajarkan basic bagaimana hendak mencari luas secara Trapezium dan juga secara pengamiran.

 

Nak tahu bagaimana Sir Rajinder Membantu pelajar-pelajar untuk cemerlang Add Math?

 

Kami menjemput untuk menonton video Dibawah 😊

Jangan lupa Like, Follow & set See First Fb Page CMN Academy untuk ikuti perkongsian dari Sir Rajinder dan beberapa tutor lain setiap minggu & dapatkan pelbagai perkongsian ilmu setiap hari.

 

YAKIN SEBELUM BERJAYA

 

#SPM2019
#SPM2020
#MatematikTambahan
#AddMaths
#Pengamiran
#FuntasticAddMaths

Kenali Cara Pembelajaran Anak Anda

Adakah anda perasan bahawa setiap anak-anak mempunyai berbeza cara pembelajaran dan cara mereka untuk memahami sesuatu perkara? Menurut kajian Howard Gardner dari Havard School of Education, setiap manusia mempunyai lebih dari 1 Multiple Intelligence yang berbeza setiap seorang. Kajian ini bertujuan untuk mengenali cara pembelajaran anak anda dengan lebih berkesan supaya dapat mendidik mereka mengikut minat dan potensi yang ada dalam diri mereka.

Kecerdasan ini dibahagikan kepada 9 jenis, iaitu,

 

1. Spatial

Kebolehan membuat gambaran secara visual. Aanak-anak yang mempunyai kecerdasan ini cenderung untuk berfikir secara visual dan perlu membina gambaran imej untuk mengekalkan maklumat. Mereka seronok melihat peta, carta, gambar, video dan filem.
Pembelajaran anak-anak ini harus lebih kepada imej visual yang bergerak dan bersuara.
Kemahiran mereka termasuk:
Menyelesaikan ‘puzzle’, memahami carta dan graf, mudah mencari arah, melakar, mengecat & mewarna, memanipulasikan imej, membina, memasang dan mereka bentuk objek.
Kerjaya/bidang yang mungkin diminati:
Pereka Cipta, Arkitek, Pereka Dalaman, Mekanik dan Jurutera.

2. Logical-reasoning

Kebolehan menggunakan sebab, logik dan nombor. Anak-anak yang mempunyai kecerdasan ini berfikir secara konseptual & corak numerikal serta membuat perkaitan antara maklumat-maklumat yang ada. Anak-anak ini sentiasa ingin tahu tentang keadaan persekitaran, banyak soalan dan suka melakukan eksperimen. Mereka akan sentiasa bertanyakan kenapa sesuatu itu terjadi dan mengharapkan jawapan yang dan difahami oleh mereka.
Kemahiran mereka termasuk :
Menyelesaikan masalah, memahami konsep abstrak dan mengaitkannya dengan konsep-konsep lain, melakukan eksperimen, suka menyoal, ingin tahu lebih mendalam tentang kejadian-kejadian semulajadi di persekitaran, boleh menyelesaikan pengiraan matematik yang kompleks.
Kerjaya yang boleh diceburi :
Saintis, Jurutera, Pengkaji, Akauntan, Ahli Matematik.

3. Bodily-Kinesthetic

Kebolehan mereka adalah mengawal pergerakan tubuh badan serta mengendalikan objek dengan baik. Anak-anak ini boleh menonjolkan sifat dan sikap diri mereka melalui pergerakan. Mereka mempunyai keseimbangan serta koordinasi mata-tangan yang baik. Mereka mampu mengingati dan memproses maklumat melalui interaksi dengan ruang di sekeliling. Untuk mengajar mereka, lebihkan kepada aktiviti luar seperti lawatan sambil belajar yang boleh menggunakan pergerakan tubuh badan mereka dengan aktif.
Kemahiran mereka termasuk :
Menari, bersukan, menggunakan bahasa isyarat, membuat kraf, berlakon, ‘miming’, menggunakan tangan untuk mencipta atau membina, menyatakan perasaan melalui tubuh badan.
Kemungkinan kerjaya :
Atlit, Guru Pendidikan Jasmani, Pelakon, Bomba, Artis

4. Musical

Kebolehan menghasilkan dan menghargai musik melalui bunyi, ritma & corak. Anak-anak ini segera akan memberi reaksi sama ada menghargai atau mengkritik apa yang mereka dengar. Kebanyakan mereka adalah sangat sensitif terhadap bunyi- bunyi persekitaran seperti loceng, cengkerik, titisan air. Anak-anak ini lebih senang untuk menghafal dan belajar melalui bunyi seperti lagu atau CD. Contohnya, mereka ini lebih senang dan cepat belajar membaca Al-Quran melalui suara. Untuk pembelajaran yang lain seperti buku teks mereka lebih senang untuk merekodkan suara mereka dan mendengar semula berkali-kali.
Kemahiran termasuklah :
Menyanyi, Bersiul, Bermain alat muzik, memahami struktur & ritama muzik.
Kemungkinan kerjaya :
Ahli Muzik, Penyanyi

5. Interpersonal

Kecerdasan interpersonal adalah keupayaan untuk memahami dan berinteraksi secara berkesan dengan orang lain. Anak-anak ini berkeupayaan untuk berkomunikasi dan peka terhadap mood seseorang itu. Para guru, pekerja sosial, pelakon, dan ahli politik semuanya mempamerkan kecerdasan interpersonal. Pembelajaran anak-anak ini sangat senang kerana mereka akan cepat mempelajari melalui sentuhan dan percakapan yang lemah lembut. Hanya dengan duduk disebelah dan mengajar mereka boleh membuatkan mereka fokus dalam pembelajaran.
Kemahiran termasuk :
Menyedari perasaan dalaman, keinginan & impian, Menilai corak pemikiran, Memahami peranan dalam perhubungan dengan orang lain.
Kemungkinan kerjaya :
Ahli Teori, Ahli Falsafah, Pakar Psikologi

 

 

6. Linguistic

Kecerdasan ini mempunyai kaitan dengan kata-kata, lisan atau bertulis.  Anak-anak dengan kecerdasan verbal-linguistik tinggi memaparkan kemudahan dengan kata-kata dan bahasa. Mereka cenderung untuk belajar dengan lebih baik dengan membaca, mengambil nota, mendengar kuliah, dan dengan berbincang dan berdebat mengenai apa yang mereka pelajari. Anak-anak yang mempunyai kecerdasan verbal-linguistik mempelajari bahasa asing dengan mudah kerana mereka mempunyai ingatan yang tinggi. Mereka lebih senang untuk menghafal sesuatu dengan membacakan atau menceritakan semula kepada orang lain perkara yang ingin mereka ingati.
Pandai berbicara, gemar bercerita dan tekun mendengar cerita atau membaca, itulah mereka. Kecerdasan jenis ini membolehkan individu tersebut menyimpan pelbagai informasi dalam pemikirannya.
Kemungkinan kerjaya :
Pensyarah, Wartawan, Penyunting, Penulis Skrip dan Novelis.

7. Intrapersonal

Berbeza dengan Interpersonal yang boleh memahami diri orang lain, Intrapersonal mempunyai kelebihan untuk memahami diri sendiri. Selain itu, mereka pandai menentukan hala tuju kehidupan serta mempunyai pegangan, prinsip dan azam yang kuat serta boleh berdikari. Anak-anak anda mungkin tidak memahami orang lain tetapi mereka sangat memahami diri sendiri.

Secara keseluruhannya, anak-anak yang mempunyai kecerdasan Intrapersonal yang tinggi biasanya kelihatan murung dan suka mengelamun, tetapi pada masa yang sama mereka juga sentiasa berwaspada dan berwawasan dalam melakukan sesuatu. Anak-anak yang seperti ini akan lebih menyukai belajar secara bersendirian di perpustakaan dan gemar melakukan renungan yang mendalam dan termenung di persekitaran yang sangat sepi. Biasanya anak-anak dengan tingkat kecerdasan ini mempunyai peribadi yang tertutup. Ibu bapa boleh memahamkan anak-anak anda dan memberikan mereka ruang untuk melakukan ulang kaji tetapi harus sentiasa memastikan mereka fokus dari masa ke semasa untuk mengelakkan mereka termenung.

 

Kemungkinan kerjaya :

Pemimpin, Ahli Falsafah, Pendeta dan Pemikir

 

 

8. Naturalist

Kecerdasan naturalis menunjuk keupayaan anak-anak serta kepekaan terhadap dunia semulajadi (awan, tumbuhan, alam sekitar).

Ibu bapa mestilah menyediakan persekitaran pembelajaran yang sesuai iaitu dengan meletakkan beberapa tumbuhan kecil yang boleh dijaga di dalam rumah. Ia akan meransang minat dan fokus anak-anak tersebut kerana anak-anak itu akan berasa selesa dikelilingi alam semula jadi. Anak-anak yang mempunyai kecerdasan naturalistik akan lebih berkesan kecerdasanya dengan mengadakan aktiviti luar kelas.

 

Kemungkinan kerjaya :

Ahli Biologi, Zoology, Penanam, Ahli botani, Perancang Bandar, Ahli Geologi

 

 

9.Existential

Anak-anak ini mempunyai pemikiran yang sangat mendalam dan sering memikirkan perkara yang tidak selalu terlintas di dalam fikiran anak-anak yang lain. Kepekaan dan keupayaan untuk menangani soalan mendalam tentang kewujudan manusia, seperti makna kehidupan, mengapa kita mati, dan bagaimana kita sampai di sini.

Anak-anak ini mampu menelaah nilai-nilai yang berkembang di tengah-tengah kehidupan masyarakat, sama ada nilai-nilai tradisional ataupun nilai-nilai baru yang sedang berkembang. Untuk meningkatkan kecerdasan ini ibu bapa boleh memberikan bahan bacaan yang boleh meransang minda mereka delnagn lebih mendalam seperti buku Astronomi.

Kemungkinan kerjaya :

Pengkaji, Ahli Sainstis