Promosi Ramadan Raya Home Tuition CMN Academy

[PERCUMA] PROMOSI RAMADAN RAYA HOME TUITION CMN ACADEMY! DAPATKAN BUKU ISTIMEWA PERCUMA DENGAN SETIAP PENDAFTARAN TUISYEN DI RUMAH!
.
.
Anak tengah exam pertengahan tahun?
Result sebelum ni macam tak berapa ok je…
.
Ada rasa macam ni?
.
“Risaunya nak tengok result exam mid year ni..”
.
Nak bantu anak mula kelas selepas raya?
Atau bermula Ramadan ini?
.
.
Jom kami bantu anak anda belajar lebih seronok, berfokus & meningkat dalam keputusannya.
.
.
Kami dah bantu ramai pelajar BELAJAR…
✔️ Secara berfokus, santai dan seronok di rumah
✔️ Subjek yang perlukan bantuan dalam masa dan hari pilihan
✔️ Dengan cara lebih menarik, sesuai dan efektif dengan diri pelajar
✔️ Berteraskan silibus semasa dan kbat
✔️ Seterusnya meningkat potensi dan result
.
.
Kami juga dah bantu ramai ibu bapa…
+ Monitor apa yang pelajar belajar & diajar
+ Tahu pencapaian pelajar dari masa ke masa
+ Jimat petrol, masa dan tenaga
.
.
Yang paling BEST…
Sempena Ramadan dan Aidilfitri ini, kami nak bagi …
.
PERCUMA salah satu dari buku berikut :
.
Modul Funtastic Sains, Modul Funtastic Matematik atau Nota Journal ‘Yakin Sebelum Berjaya’
.
.
WOW!
.
.
TERHAD kepada 30 ORANG PERTAMA saja tau!
.
dan sehingga 14 Jun 2019 saja.
.
.
Nak dapatkan TAWARAN ISTIMEWA ini?
.
>> Whatsapp “RR” ke 01132742922 Sekarang! <<
>> Whatsapp “RR” ke 01132742922 Sekarang! <<
>> Whatsapp “RR” ke 01132742922 Sekarang! <<
.

Bengkel Funtastic KBAT STEM Bersama Guru Sains PPD Kuala Selangor

Sewaktu pergi ke Seminar Antarabangsa Pendidikan di Unisel untuk presentation dan buka Booth tahun lepas, berpeluang mengenali Pensyarah, Guru-guru, pegawai PPD dan salah seorang ialah Cikguche Hasni, Guru Sains SMK Pengkalan Permatang.

Saya berasa kerdil sangat sebab dikelilingi oleh orang-orang hebat dalam bidang pendidikan di Malaysia waktu itu..Namun kami gagahkan juga untuk berkongsi sedikit ilmu yang kami ada..

Beliau juga telah mendapatkan Modul Funtastic..bila bersembang rupanya beliau seorang guru yang hebat dan menggunakan Pembelajaran STEM dan Project Based Learning di sekolah beliau.

Rupa-rupanya beliau terlibat dengan Program Genesis di bawah Agensi Inovasi Malaysia di mana hanya 10 sekolah terpilih sahaja di seluruh Malaysia melaksanakan Projek tersebut yang menekankan kepada Inovasi dan Proses Design Thinking dalam Pembelajaran.

Beberapa minggu lepas beliau menghubungi saya bertanyakan jika ada Modul yang sesuai untuk Guru Sains..

Saya kongsikan sedikit tentang modul Funtastic KBAT STEM yang kami sedang usahakan..

Selepas team kami menghantar proposal kepada peringkat atasan di PPD Kuala Selangor..alhamdulillah ia diterima 😃

Excited tu memang lah..namun rasa nervous tu memang ada sebab nak berkongsi dengan Ketua Panitia dan guru-guru Sains yang berpengalaman.

Sama juga sewaktu berkongsi dengan PPD Rompin..itu pula bersama Guru Sains & Matematik sekolah rendah & menengah seramai 80 orang bersama Puan Zarina Madzharyang sangat supportive.

Kali ini Team kami termasuk Cikgu Mohamad Isa Bin Idris dan Sir Rajinder Singh serta dibantu oleh Cikgu Hasriza Mohd Nasir dan Cikgu Nurul Nabihah Razali.

Ada di antara team kami yang bertolak seaway 3:30 am di sebabkan faktor jarak.

Ini semua bagi mengelakkan jam KL yang biasanya selepas 7am dan kami semua berjumpa di R&R Jejantas Sg Buloh dan bertolak selepas menunaikan solat Subuh dan breakfast..

Dalam perjalanan kami sempat juga berbincang kali terakhir untuk lebih mengemaskinikan perjalanan Program..

Sampai sahaja di sana kami disambut oleh pelajar SMK Pengkalan Permatang yang baik serta menawarkan diri untuk membawa barang kami ke tempat program..

Kami juga dioffer untuk breakfast..sempatlah menjamah air sedikit memandangkan kami baru sahaja breakfast 😃

Sampai sahaja di library, memang segalanya sudah siap dan meja pun telah disusun seperti apa yang diperlukan untuk program ini..

Bengkel dimulakan dengan Cikgu Isa berkongsi tentang Modul PAK-21 serta kaitannya dengan Teknik VAK dan 4C.

Stem Bengkel ladap

Setiap kumpulan dapat menonjolkan kreativiti masing-masing dalam menggabungkan idea-idea dalam PdPc.

Apa yang menarik adalah presentation adalah secara fb live dalam group serta kebanyakan cikgu first time dapat pengalaman begini.

Yang Bestnya adalah kami dapat tonton kami sesi live tersebut untuk panduan masa akan datang jika Ingin buat bersama pelajar-pelajar pula 😃

Kemudian Sir Raj berkongsi Teknik Problem Solving dengan Aktiviti hands-on ‘Eggciting Mission’ & Teknik Teori vs Realiti beliau yang memang membuka mata berdasarkan pengalaman beliau dalam bidang Engineering sebelum ini.

Kalau kita dapat mengira ketumpatan telur yang sama melalui pengiraan secara teori dan praktikal, anda memang power 😉

Akhir sekali Saya berkongsi tentang keperluan pendidikan dan Revolusi Industri 4.0 serta Aktiviti “Titanic Boat” & Project-based Learning “Energy Generator” dengan menggunakan barang-barang yang low-cost tapi dapat mengaplikasikan 4C dan merentasi Subjek dan topik.

Terima kasih Guru-guru yang memberikan komitmen yang baik dan semua stay sehingga tamat walaupun mempunyai komitmen masing-masing di sekolah mahupun keluarga.

Kami juga sempat mengambil maklumbalas Pre & Post-Mortem Program yang inshaAllah akan dikongsikan dapatannya nanti 😃

Terima kasih En Azmil dari PPD Kuala Selangor yang turut hadir dan memberikan feedback beliau 😃

Terima kasih Cikgu Hasriza dan Cikgu Nurul yang menjadi spinal cord kepada program ini dalam memastikan Program berjalan lancar dan Team CMN yang membantu sejak awal Cik Zalikha Ruzanna dan Cik Bainun Kamarul.

InshaAllah banyak lagi yang kami perlu improve dalam perkongsian yang akan datang..Banyak juga yang ingin dikongsikan lagi kerana faktor masa kami dahulukan yang penting dahulu.

Terima kasih kepada Puan Che Hasni, Guru yang sentiasa bersemangat waja serta bertanggungjawab menjemput kami, saya baru tahu beliau orang hebat rupanya..Jurulatih Utama Kebangsaan Subjek Sains namun mempunyai kerendahan hati.

InshaAllah program ini bukan touch n go..InshaAllah kami akan sentiasa kongsikan pelbagai lagi aktiviti dalam Group bersama Pendidik Sains & Matematik 😃

Majulah STEM untuk Negara 😃

Mohd Noor Mohd Tahir
Founder CMN Academy

 

Sumber: www.coachmohdnoor.com

#YakinSebelumBerjaya
#STEM4All

Mudahnya Belajar Sains!

Yakinkan Diri, SAINS Bukan Mata Pelajaran Yang SUSAH

▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Pengetahuan Sains telah dikenal pasti sebagai salah satu cabang ilmu yang memerlukan pemahaman pada peringkat terawal, dan disertai dengan pengamatan yang terperinci dan pemahaman konsep asas yang bersesuaian. Oleh itu pembelajaran sains hari ini sepatutnya berbeza pendekatannya dengan pembelajaran sebelum ini.

Sains adalah merupakan ilmu pengetahuan yang teratur dan dapat dibuktikan kebenarannya, melibatkan proses pengumpulan ilmu atau maklumat dan penyusunannya. Perkataan sains datang daripada bahasa Latin, scinetia, bermakna mendapatkan ilmu atau maklumat.

Seperti proses bagi memperoleh maklumat lain, sains bermula dengan pengalaman, diikuti mendapatkan fakta dan peraturan daripadanya.Ia perlu lebih realistik dan bermakna di mana teori dan aplikasi sesuatu ilmu sains itu perlu seiring, barulah ilmu sains itu dapat di’internalize’ dengan lebih berkesan. Jadi pelajar akan mudah berkata “ooh.. begitu..” dan seterusnya dapat menyambung ilmu itu dengan sendiri… “.. jadi kalau saya buat begini, begitulah akan terjadi, ya?”.

Sebenarnya Sains merupakan satu subjek yang sangat menarik dan mudah dipelajari sekiranya dipelajari dengan teknik yang betul. Ini bermakna ilmu itu telah dihayati dan mereka dapat membina aplikasi atau ilmu baru di atasnya secara sendiri. Bukan dengan penghafalan semata-mata,

Berikut Cikgu kongsikan beberapa tips yang boleh membantu anda untuk belajar dengan cemerlang dalam mata pelajaran Sains.

☛ Letakkan Keseronokan Belajar SAINS Dalam Fikiran

Kalau sebelum mula belajar Sains, sebelum menjawab soalan Sains Anda dah kata susah macam mana nak Cemerlang?? Letakkan dalam Fikiran anda “Belajar Sains Itu Seronok” , “Aku Akan Dapat A Untuk SAINS”… Itu akan menjadi satu motivasi pada diri sendiri untuk berjaya.

 

☛ Belajar Sains Setiap Hari.

Tiada Jalan Singkat Untuk Berjaya Dalam Pelajaran… Tidak kisah Bagaimana, bila dan dimana, Anda perlu belajar Sains pada setiap Hari. Jangan hanya bersemangat mempelajari subjek-subjek lain dan mengabaikan Sains. Setiap hari perlu siapkan latihan Sains yang diberikan dan tidak menunggu sehingga Tarikh peperiksaan hampir tiba. Sains perlu diingat dan diulang setiap hari…

☛ Buat Ulangkaji Selalu.

Tidak Mahu Mengulangkaji Tetapi Mahu Cemerlang… Itu tindakan yang Kurang Bijak. Sepatutnya jangan biarkan topik-topik Sains bertambah sebelum memulakan ulangkaji. Mengulangkaji awal supaya anda tidak menyesal dan panik melihat banyak topik yang belum diulangkaji. Jadi, kena mula study awal-awal. Bukan last minutes! Ambil Mudah dalam belajar macam mana nak Capai Kejayaan!!!

☛ Cuba Jawab Semua Bentuk Soalan.

Belakang Parang Jika Di Asah Akan Tajam Juga… Anda perlu cuba menjawab semua bentuk soalan Sains, sama ada soalan aneka pilihan (objektif), struktur (subjektif) atau KBAT. Jangan hanya memilih bentuk-bentuk soalan yang anda sukai sahaja.

Beli buku kerja yang menyediakan model jawapan. Dengan cara begini, anda boleh membandingkan jawapan anda dengan contoh/model jawapan yang disediakan. Korbankanlah sedikit wang untuk membeli buku latihan, yang nak BERJAYA tu KITA kan… jadi KITA lah yang perlu Berkorban…

☛ Beli buku-buku soalan tahun-tahun lepas.

Alah Bisa Tegal Biasa… Ini TIPS untuk mereka yang bakal menduduki Peperiksaan UPSR… Tujuan beli buku-buku ini adalah supaya anda dapat membiasakan diri dengan bentuk-bentuk soalan peperiksaan. Anda juga akan tahu bentuk-bentuk soalan yang kerap keluar dalam peperiksaan.

Cuba jawab soalan-soalan ini selalu supaya secara tidak langsung anda akan tahu teknik menjawab soalan yang sebenar. Kemungkin soalan yang sama akan berulang dalam bentuk yang sedikit berbeza.

Dengan cara ini juga, anda akan mempelajari banyak topik kerana dalam proses mencari jawapan, anda secara tidak langsung telah membuat mengulang kaji dan mengingati point-point penting bagi topik tersebut.

☛ Beri Tumpuan

Untuk merawat seorang pesakit, mula-mula sekali kita perlu merawat mindanya… Jika anda masih ingat perkara pertama yang Cikgu kongsikan tadi ialah meletakkan SAINS dalam fikiran… Bila Sains dalam fikiran dah ada motivasi untuk dapat A barulah semangat untuk belajar Sains dengan betul dapat dilaksana…

Beri Tumpuan 100% semasa guru mengajar Sains di kelas. Sifat sambil lewa semasa belajar pasti MERUGIKAN anda!!!! Tumpuan yang penuh akan memudahkan anda mempelajari ilmu yang baru dan dapat menambah Keyakinan anda untuk Cemerlang dalam Sains.

Sebenarnya jika anda telah Belajar Sains dengan cara yang betul dan sesuai, anda sebenarnya akan dapat menjawab Soalan Sains dengan lebih baik. Sekiranya anda mengalami masalah untuk memahami sesuatu topik dalam subjek Sains. anda Perlulah segera berjumpa dengan guru-guru sains untuk bertanyakan soalan. Lebih rajin anda Bertanya lebih besar peluang anda untuk dapat A untuk subjek SAINS.

 

Kredit: Tutor Cikgu Shahrul

Jom Ke Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur! Jumpa Anda Di Sana Ye.
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.
Anda dah hadir ke PBAKL2019 yang sedang berlangsung di PWTC sekarang?
Tahu ke ESOK dah hari terakhir?
LAST CALL!!
Esok kami akan ada di Booth 3114 (Booth SifufBads Press) dalam jam 1-3 petang.
Jadi, esok juga HARI TERAKHIR anda boleh dapatkan pelbagai buku & modul keluaran kami dengan HARGA SUPER DUPER AWESOME!
Diskaun memang tak payah cakap, banyak kami potong.
Kami juga berikan pelbagai BONUS dan BAUCER PERCUMA untuk setiap pembelian buku/modul kami.
Kami ada bawakan 6 buku/modul untuk anda:
  • Combo Modul Funtastic Sains & Matematik 
  • Buku Fenomena Home Tutor Beyond Expectation
  • Buku Mahir Arab Dari AlQuran
  • Modul Tajwid Infografik plus Buku Latihan
  • Kad Imbas Kenali Hijaiyah
Jadinya, rugi sangat jika anda tak ambil peluang ini untuk berbelanja dengan JIMAT!
Kami tunggu anda sampai esok 😉
Jika anda jauh atau tidak dapat ke sana, tapi nak dapatkan harga dan bonus menarik sempena PBAKL2019 ini, boleh klik DI SINI.
*Harga tak termasuk kos postage ye.
Untuk pertanyaan, boleh klik DI SINI.
#PBAKL2019

Subjek “English” Penting Untuk Masa Depan Pelajar?

Subjek “English” penting untuk masa depan? Perlu ke belajar Bahasa Inggeris? Apa kelebihan Bahasa Inggeris ni?

Selamat sejahtera, hari ini menceritakan mengenai “English” adakah ia penting? kenapa penting? untuk pengetahuan semua, bahasa inggeris ini merupakan subjek yang wajib di seluruh dunia. Kebaikan bahasa inggeris pula ialah kita dapat berkomunikasi dengan orang luar negara dan peluang perkerjaan yang sangat luas. Di sekolah, bahasa inggeris merupakan subjek yang wajib untuk lulus, sekiranya pelajar gagal dalam mata pelajaran tersebut akan menyebabkan pelajar tersebut sukar untuk sambung belajar.

TEKNIK MENJAWAB SOALAN OBJEKTIF KERTAS 1 SAINS UPSR

Dalam bahasa inggeris juga terdapat “idioms” apa itu? wajib ke? idioms tidak wajib tetapi sekiranya pelajar dapat belajar bahasa idioms tersebut, pelajar tersebut dapat membuat karangan atau ayat yang baik dan lengkap. Idioms merupakan expression yang memiliki maksud tersendiri. Idioms juga sering digunakan dalam mata pelajaran bahasa inggeris, sekiranya pelajar menggunakan ayat idioms mereka akan mendapat markah lebih dari cikgu mereka.

 

Contoh idioms dan maksud.. :-

1. A Hot Potato Bercakap mengenai isu yang hangat
2. A Little Bird Told Me Seseorang memberitahu rahsia
3. A Ripp Off Sangat mahal
4. Dead Wood Orang atau barang yang tidak berguna lagi
5. Feel Blue Berasa sedih
6. Grab A Bite Makan sesuatu
7. Keep In Touch Tidak memutuskan hubungan
8. Piece Of Cake Sangat mudah

 

Di bawah adalah video yang menceritakan seronoknya belajar idoms : –

 

INGINKAN TIP PEMBELAJARAN MENTORING #IMPACTRESULTS YANG FOKUS & BERKESAN UNTUK ANAK ANDA DI RUMAH?

 

Untuk info lanjut mengenai Home Tuition untuk anak anda, boleh tekan button di bawah

 

 

 

Bahasa Melayu Kuno, Klasik dan Moden? Apa perbezaannya?

Bahasa Melayu secara majoriti dituturkan oleh masyarakat di Malaysia, Indonesia dan persekitarannya yang merupakan sejenis bahasa Melayu-Polinesia (bahasa Austronesia). Bahasa ini bukan sahaja menjadi bahasa kebangsaan Malaysia, tetapi juga Indonesia, Brunei dan Singapura. Penduduk-penduduk Melayu di Selatan Thailand, Sri Lanka, Kemboja, Filipina, Vietnam dan Afrika Selatan juga bertutur dalam Bahasa Melayu. Bahasa Melayu mempunyai banyak dialek. Setiap dialek pula mempunyai perbezaan dari segi sebutan dan kosa kata.

 

Berdasarkan statistik penggunaan bahasa di dunia, Bahasa Melayu merupakan bahasa keempat dalam turutan jumlah penutur terpenting bagi bahasa-bahasa di dunia selepas Bahasa Inggeris, Mandarin dan Hindi/Urdu. Bahasa ini telah diajar di universiti-universiti di peringkat antarabangsa seperti di Australia, Belanda, China, Jerman, New Zealand, United Kingdom dan Amerika Syarikat.

 

Bahasa Melayu terbahagi kepada tiga tahap iaitu Bahasa Melayu Kuno, Bahasa Melayu Klasik dan Bahasa Melayu Moden. Perbezaan ketara telah terjadi antara tiga tahap ini sejak kedatangan agama Islam dan Hindu, termasuk penjajah Eropah di Asia Tenggara.

 

Bahasa Melayu Kuno:

  • Mempunyai pengaruh yang kuat daripada Sanskrit dan Hindu.
  • Gemilang sebagai lingua franca dan bahasa pentadbiran pada abad zaman Sriwijaya daripada abad ke-7 hingga abad ke-13.
  • Ditutur di Semenanjung Tanah Melayu, Sumatera dan Kepulauan Riau.
  • Diterima ramai kerana bersistem lebih mudah berbanding Bahasa Jawa, bersifat sederhana, mudah menerima pengaruh luar dan tidak terikat dengan perbezaan susun lapis masyarakat.
  • Antara contoh perkataan: wulan (bulan), mangalap (mengambil), mamava (membawa), sukhacitta (sukacita), datam (datang), rajaputra (putra raja), vatu (batu).

 

Bahasa Melayu Klasik:

  • Mempunyai pengaruh daripada Bahasa Arab dan Islam.
  • Menggunakan bahasa istana.
  • Banyak ayat pasif dan songsang.
  • Ayat panjang dan berulang.
  • Banyak menggunakan partikel ‘pun’ dan ‘lah’.
  • Menggunakan kosa kata klasik seperti ‘ratna mutu manikam’, ‘edan `kesmaran’ (mabuk asmara), ‘sahaya’, ‘masyghul’ (bersedih).
  • Wujud unsur-unsur falsafah Islam.

 

Bahasa Melayu Moden:

  • Mempunyai pengaruh daripada penjajah Barat, terutama Inggeris.
  • Bermula pada abad ke-19 selepas penjajahan Barat seperti Belanda, Inggeris dan Portugis.
  • Hasil karya Abdullah Munsyi iaitu Hikayat Abdullah (1849) dianggap sebagai permulaan zaman Bahasa Melayu Moden.
  • Dijadikan bahasa kebangsaan Malaysia (Perkara 152 dalam Perlembagaan Persekutuan) sejak 1957 dan bahasa rasmi dalam urusan pentadbiran (Akta Bahasa Kebangsaan 1963/67).

 

Bahasa Melayu merupakan bahasa yang unik. Mulai hari ini, mantapkan lagi tahap pertuturan anda dalam Bahasa Melayu. Bagi pelajar-pelajar, pelajarilah bahasa ini dengan sebaik mungkin. Sangat mudah untuk mendapat skor A dalam subjek Bahasa Melayu. Sebagai rakyat Malaysia pula, kita mesti menggunakan dan memartabatkan bahasa kebangsaan ini tanpa rasa malu atau terlalu mengagungkan Bahasa Inggeris.

 

Sebagai rakyat Malaysia, mari kita kuasai Bahasa Melayu!

Ciri-ciri Pelajar Cemerlang Dan Pelajar Gagal

Semua pelajar mengimpikan kecemerlangan dalam akademik. Namun, “pelajar cemerlang” sebenarnya bukan sahaja cemerlang dalam akademik, tetapi juga cemerlang pada segi akhlaknya. Pelajar cemerlang merupakan aset negara dan pencorak masa depan negara kita.

 

Apakah ciri-ciri pelajar cemerlang? Rajin membaca? Minat bersukan?

Berikut merupakan antara ciri-ciri pelajar cemerlang yang anda perlu tahu untuk menjadi salah seorang daripadanya:

 

  • Sentiasa menumpukan perhatian ketika guru sedang mengajar di dalam kelas.
  • Rajin melakukan ulangkaji pelajaran, terutama pada waktu lapang.
  • Melakukan persediaan awal menjelang peperiksaan dengan banyak membaca dan membuat latihan.
  • Sentiasa berusaha mendapatkan markah yang terbaik bagi setiap subjek yang diambil dalam peperiksaan.
  • Sentiasa berdisiplin dengan mengikut segala peraturan yang telah ditetapkan.
  • Tidak terjebak dengan gejala-gejala sosial seperti minum arak, melakukan vandalisme, menagih dadah dan pergaulan bebas.
  • Lebih banyak mendengar daripada bercakap (bercakap hanya apabila perlu).
  • Seorang ceria, yakin dan mudah didampingi oleh ramai orang.
  • Sentiasa menjaga tutur kata seperti tidak mencarut dan memaki.
  • Melaksanakan segala tugas yang diberikan dengan sepenuh hati dan berusaha mendapatkan hasil yang terbaik.
  • Sentiasa memastikan tahap kesihatan diri dalam keadaan baik.
  • Seorang yang jujur, amanah dan boleh dipercayai.
  • Sentiasa yakin pada kebolehan diri sendiri dan tidak menghiraukan cemuhan orang lain yang boleh mematahkan semangat.
  • Seorang yang bertanggungjawab dengan setiap tugas yang diterima.
  • Menepati waktu apabila berjumpa dan menggunakan waktu lapang dengan perkara-perkara yang berfaedah.
  • Berusaha mendapatkan ilmu apabila terlepas sesuatu kelas kerana sakit dan tidak datang ke sekolah.
  • Sentiasa menghormati orang-orang di sekelilingnya, terutama ibu bapa dan guru-guru.
  • Sentiasa berdoa dan meminta pertolongan Tuhan. Berserah diri dan tidak putus asa apabila menghadapi kegagalan.

 

Berikut pula merupakan ciri-ciri pelajar gagal yang anda perlu hindari:

 

  • Sering berasa malas dan tidak mahu berusaha langsung dalam mendapatkan sesuatu yang diinginkan.
  • Suka berangan-angan tanpa melakukan apa-apa untuk mencapai impian.
  • Sering tidak menyiapkan tugasan-tugasan yang diamanahkan kepadanya.
  • Datang lewat dan sering ponteng sekolah.
  • Mudah terpengaruh untuk melakukan gejala-gejala yang tidak sihat.
  • Sering mempunyai masalah sendiri dan suka mencari masalah dengan orang-orang sekeliling.
  • Cepat berputus asa dan tidak yakin pada diri sendiri.
  • Menjadikan apa-apa kesusahan yang dihadapi sebagai penghalang untuk berjaya.
  • Sering bergantung kepada orang-orang sekeliling.
  • Malas membaca buku dan mengulangkaji pelajaran.
  • Sering mengabaikan tanggungjawab kepada Tuhan.

 

Untuk berjaya, kita mesti mempunyai sikap ingin berubah ke arah lebih baik dan bertambah maju ke depan. Kejayaan yang diinginkan perlu bermula dengan tindakan diri sendiri. Kita tidak akan berjaya jika hanya bercakap atau berangan-angan sahaja tanpa melakukan sebarang usaha.

Anda tentu tidak mahu menjadi pelajar yang gagal mencapai kejayaan. Jika begitu, buktikan kepada diri anda sendiri bahawa anda adalah yang sebaliknya… ANDA MERUPAKAN PELAJAR CEMERLANG!

Semoga berjaya!

Dimanakah Terletaknya Keindahan Matematik?

Semoga sedikit Perkongsian daripada Slide Slide ini dapat membantu anda Menjawab Soalan Soalan yang difikirkan oleh Upin dan Ipin.

Slide ini sebenarnya adalah mukadimah kepada sesi yang akan berlangsung kelak di Bulan Mac 2019.

Bolehkah tiga nombor Integer yang berturutan memberikan hasil jumlah 100. Kenapa?

Bagaimana soalan ini boleh diselesaikan menggunakan Bar Model (sesuai untuk murid sekolah rendah) atau Persamaan Linear (sesuai untuk pelajar sekolah menengah)

Bagaimana Gambarajah Bar Model boleh diolah membentuk persamaan linear?

Semoga perkongsian ini memberikan manfaat kepada mereka yang mempelajari Matematik atau pun yang minat dengan matematik.

 

 

 

Kenali Peribahasa Bahasa Melayu

Anda semua tentu tahu apa itu peribahasa. Namun, tidak semua peribahasa yang kita pernah dengar sebelum ini dan memahami maksudnya. Jadi, bagi menambah lagi pengetahuan anda, apa kata anda meluangkan sedikit masa membaca peribahasa-peribahasa yang tersenarai di sini. Rugi anda tidak belajar ilmu ini!

 

  • Mudah luka payah sembuhnya: mencari perselisihan sangat mudah, tetapi

sangat sukar untuk mencari perdamaian .

 

  • Buruk muka cermin dibelah: diri sendiri yang kurang pandai, orang lain yang

disalahkan.

 

  • Habis kuman disembelih hendak memberi makan gajah: susahkan orang

biasa kerana ingin menyenangkan orang yang hebat.

 

  • Bagai naga ditelan lidi: orang yang ada darjat tinggi berkahwin dengan

orang biasa.

 

  • Macam ular kekenyangan: orang yang berperut buncit sehingga berjalan

dalam keadaan tidak betul.

 

  • Makan bubur panas-panas: kelakuan yang tergesa-gesa, akhirnya

mengecewakan.

 

  • Sediakan payung sebelum hujan: berjaga-jaga dulu sebelum mendapat sesuatu bencana.

 

  • Bagai cendawan tumbuh selepas hujan: terlalu banyak pada sesuatu masa.

 

  • Bagai ikan pulang ke lubuk: orang yang pulang ke tempat asal.

 

  • Yang bulat tidak datang menggolek, yang pipih tidak datang melayang:

sesuatu benda tidak akan datang tanpa usaha.

 

  • Berakit-rakit ke hulu, berenang-renang ke tepian, bersakit-sakit dahulu,

bersenang-senang kemudian: bersusah payah terlebih dahulu untuk

mendapatkan kesenangan pada kemudian hari.

 

  • Kalau tidak dipecahkan ruyung, manakan dapat sagunya: tidak akan tercapai

hasilnya jika enggan berusaha dan bersusah payah.

 

  • Ibarat telur sesangkak, pecah sebiji, pecah semua: kesilapan yang dilakukan

seseorang menyebabkan orang lain turut menerima akibatnya.

 

  • Masuk kandang kambing mengembek, masuk kandang kerbau menguak:

menyesuaikan diri dengan tempat dan keadaan.

 

  • Bukit sama didaki, lurah sama dituruni: hubungan yang sangat akrab, senang

susah bersama.

 

  • Indah khabar daripada rupa: perkhabaran sesuatu perkara yang

berlebih-lebihan.

 

  • Yang berat sama dipikul, yang ringan sama dijinjing: bersama-sama

menghadapi sesuatu.

 

  • Duduk sama rendah, berdiri sama tinggi: dua orang atau dua pihak yang

sama darjat dalam adat.

 

  • Melentur buluh biarlah dari rebungnya: mendidik anak biarlah sejak mereka

kecil lagi.

 

  • Bara yang digenggam biar sampai jadi arang: melaksanakan sesuatu yang

sukar hendaklah sabar sehingga berjaya.

 

  • Agak-agak bertutur malam hari: mesti selalu beringat-ingat ketika memperkatakan sesuatu.

 

  • Seperti di atas titian: dalam kebimbangan.

 

  • Seperti memekik di tengah padang luas: seruan yang tidak diendahkan.

 

  • Matahari tengah gerhana: berwajah muram kerana berduka.

 

  • Tegang berjela-jela, kendur berdenting-denting: pemerintahan yang baik

ialah di dalam keras ada lunaknya dan di dalam lunak ada kerasnya.

 

  • Rantai besi dimakan bubuk: cerita yang tak masuk akal.

 

  • Periuk mengumpat belanga: orang yang memburukkan orang lain,

sedangkan dirinya sendiri pun buruk juga.

 

  • Serkap jarang: menuduh tanpa usul periksa.

 

  • Bibir saya bukan diretak panas: kata-kata saya bukan sia-sia atau dusta.

 

  • Betapa berat mata memandang, berat lagi bahu memikul: rasa susah

melihat kesusahan orang lain, tetapi lebih susah orang yang menderita kesusahan itu.

LANGKAH-LANGKAH UNTUK FOKUS KETIKA BELAJAR

Fokus dalam sesuatu perkara yang kita lakukan adalah mesti agar hasil yang kita inginkan tercapai. Namun, untuk fokus adalah perkara yang sukar untuk kebanyakkan orang. Bagi pelajar, tentulah masalah fokus adalah masalah yang kerap dilalui di dalam kelas. Ramai pelajar hanya dapat fokus ketika belajar untuk beberapa minit atau setengah jam pembelajaran sahaja. Selebihnya akan teralih kepada perkara-perkara lain di sekeliling mereka.

 

Itu baru di sekolah. Belum lagi di rumah. Jika di dalam kelas pun sukar hendak fokus ketika guru sedang mengajar, apatah lagi jika belajar secara berkumpulan dengan rakan-rakan. Masa mungkin banyak terbuang dengan berbual kosong bersama rakan-rakan, leka melayan media-media sosial seperti instagram dan facebook, selain menonton video di Youtube.

 

Tidak fokus ketika belajar boleh menjadi punca kegagalan mendapat keputusan peperiksaan yang baik. Untuk mengatasi ‘mimpi ngeri’ ini, alangkah bagusnya kita muhasabah diri dan dapatkan jalan penyelesaian untuk fokus ketika belajar sebelum terlambat.

 

 

  • Cari teman belajar yang sesuai: Pilih rakan yang lebih bijak daripada anda. Lebih banyak yang rakan anda tahu dan kongsikan dengan anda, lebih banyak ilmu anda perolehi. Jangan pilih rakan yang lebih suka berborak daripada mengadap buku ketika belajar. Paling penting, pilih rakan yang mempunyai kesungguhan untuk belajar.

 

  • Lengkapkan bahan-bahan belajar: pastikan semua alatan seperti pen, pembaris, kalkulator dan sebagainya telah disediakan sebelum memulakan sesi belajar. Jika tidak dilengkapkan awal-awal, ini boleh mendatangkan masalah hilang fokus ketika belajar.

 

  • Cari makanan sampingan yang berkhasiat: Anda boleh belajar sambil makan atau minum sesuatu. Ini akan membantu anda untuk belajar dengan tenang dan seterusnya boleh fokus dengan mudah. Jenis makanan dan minuman yang anda pilih biarlah sesuatu yang berkhasiat seperti kekacang dengan susu atau jus buah.

 

  • Cari tempat belajar yang selesa: Pastikan tempat belajar anda sentiasa bersih, kemas dan cantik. Jika tiada kerusi, belajar di atas lantai dengan berlapikkan tikar pun sudah memadai. Asalkan persikataran anda bebas dengan TV, komputer atau apa jua jenis gajet yang boleh menganggu ketika belajar nanti.

 

  • Pastikan ada waktu rehat: Anda tidak boleh belajar sepanjang masa tanpa berehat langsung. Ini boleh menyebabkan berlakunya stress dan seterusnya menghilangkan keseronokkan untuk belajar. Jangan terlampau tekun belajar tanpa memikirkan dari segi lain iaitu kesihatan diri. Namun, jangan pula mengambil masa lama untuk berehat sehingga hilang semangat untuk belajar.

 

 

  • Postur tubuh ketika belajar: Duduk dengan selesa ketika belajar. Jangan baring, menongkat dagu dengan lengan atau melentokkan kepala di atas meja kerana semua ini akan menyebabkan anda mengantuk dan tertidur.

 

  • Minum air dengan secukupnya: Neuron dan bahagian otak akan beroperasi dengan aktif ketika proses pembelajaran berlaku. Apabila otak hilang air dan oksigen, seseorang itu akan mudah berasa mengantuk dan letih, seterusnya hilang fokus.

 

  • Jangan kurang tidur: jika tubuh tidak dapat rehat yang secukupnya iaitu tidur dalam waktu yang secukupnya, anda akan mudah letih dan mengantuk ketika belajar.

 

  • Beri kata-kata positif kepada diri sendiri: Sentiasa pujuk diri supaya tidak malas dan sentiasa mahu belajar. Ingatkan diri bahawa kejayaan dalam hidup bukan sesuatu yang mudah untuk diperolehi. Setiap hasil perkara yang kita inginkan perlu dilakukan dengan usaha diri sendiri. Apabila ada semangat dalam diri, anda akan mudah fokus ketika belajar.