Kelebihan Membaca !!

 

Adik-adik suka membaca buku ?

ermm mungkin setengah sahaja suka membaca buku, mungkin setengah itu suka main gajet.

 

JOM tengok kelebihan membaca:-

 

  1. Membaca akan meningkatkan ingatan anda. Sekiranya anda tidak menggunakan ingatan, ingatan anda akhirnya menjadi lemah. Permainan seperti silang kata akan mengurangkan risiko anda menyanyi pada usia tua. Walaupun bacaan bukanlah sejenis permainan, ia boleh membantu menghulurkan otot memori dengan cara yang sama seperti yang anda lakukan permainan yang berbeza yang menggunakan ingatan. Ini kerana membaca memerlukan memori lebih lanjut mengenai apa yang anda baca. Secara tidak langsung akan meningkatkan kekuatan ingatan anda.
  2. Meningkatkan disiplin dalam diri adalah sukar bagi sesetengah orang. Membaca akan melatih anda untuk menjadi seorang yang berdisiplin. Ini kerana apabila anda selalu membaca anda telah membuatkan masa membaca sesuatu yang anda tahu dan anda mesti lakukan pada masa-masa tertentu. Tapi ada siapa-siapa yang membuat jadual membaca dalam sehari?anda ada buat ke?sangat sedikit yang melakukan. Itulah sebabnya apabila anda menambahkan aktiviti membaca dalam jadual seharian dan sentiasa melakukannya anda akan meningkatkan tahap disiplin dalam diri anda. Anda juga mungkin merasa tidak selesa jika tidak membaca pada satu-satu hari, itu bermakna tahap disiplin untuk membaca dalam diri anda sangat tinggi.
  3. Apabila anda rajin membaca ia akan meningkatkan kreativiti dalam kotak fikiran anda sebenarnya. Anda seorang yang rajin membaca tentang kepelbagaian kehidupan dan ini akan memberikan anda inspirasi kepada idea-idea yang baru. Dengan penambahan maklumat-maklumat yang lebih ia akan membantu memajukan bahagian kreatif dalam minda anda dimana ia menyerap pembaharuan kedalam proses pemikiran. Seterusnya anda akan lebih kreatif untuk melakukan sesuatu perkara yang baru dalam hidup anda.
  4. Membaca akan mengurangkan stress atau tekanan. Jika anda selalu merasa tertekan ataupun banyak menghadapi masalah pasti ia akan menyusahkan hidup anda. Apabila anda membaca mungkin anda dapat melupakan seketika sesuatu masalah anda itu ataupun anda membaca sesuatu yang menghiburkan anda sudah pasti ia akan menghilangkan rasa stres dan tekanan dalam diri anda itu. Maka dapat dilihat yang membaca dapat membantu anda dari keluar tekanan dan stres.
  5. Rajin membaca akan meningkatkan skil membaca dan skil tatabahasa anda. Pada mulanya memang susah untuk anda mendapat skil membaca tapi lama kelamaan anda akan menemui skil dan rentak membaca itu. Dan seterusnya akan meningkatkan keseronokan anda untuk membaca kerana anda sudah menemui skil dan rentak anda sendiri. Dengan skil dan rentak inilah anda tidak akan cepat merasa bosan malah semakin seronok untuk membaca dan terus membaca.
  6. Membantu anda berkomunikasi dengan lebih baik. Ini kerana dengan dengan banyak pengetahuan yang diperolehi dari banyaknya pembacaan anda, anda akan merasa lebih yakin untuk berkomunikasi. Anda dapat menceritakan kepada orang lain apa yang anda tahu dan mengelakkan dari berdiam diri saja apabila berkomunikasi dengan orang lain. Anda juga akan merasa seronok untuk menceritakan dan berkongsi dengan orang lain tentang apa yang anda tahu.
  7. Adakah anda selalu merasa bosan?biasanya anda akan cepat untuk merasa bosan kerana anda tiada aktiviti untuk dilakukan. Tahukah anda membaca akan mengurangkan rasa bosan? Jika anda merasa bosan cuba cari bahan untuk dibaca tak kira la dari mana pun sumbernya. Mungkin apabila anda membaca sesuatu itu anda akan terjumpa sesuatu yang anda minat, maka anda akan merasa kurang rasa bosan dan seterusnya menghentikan rasa bosan anda itu.

 

Promosi Home Tuition Impact Results 2020

Pssst… Ibu Bapa Prihatin kat luar sana… Apa IMPIAN anda 2020 ni?
.
.
Jom capai impian 2020 untuk lihat anak anda lebih cemerlang & bersemangat belajar!
.
Dah masuk tahun baru 2020… tak kan anda nak tengok anak masih di tahap sama & jadi pelajar biashe-biashe je…
.
.
Kita sebagai ibu bapa pasti nak anak kita muka happy je bila belajar atau ulangkaji kat rumah..
.
Nampak seronok dan semangat je nak belajar..
Kan… kan…??
.
.
Biasanya bila anak seronok belajar, prestasi akan meningkat naik.
.
Nak kami bantu anak anda seronok belajar?

.
.
“Alhamdulillah… lepas 2 bulan saja, prestasi anak dah meningkat!”- Puan Marina, Subang Bestari.
.
Sofia, seorang pelajar yang pemalu & pendiam… merupakan anak kepada Puan Marina.
.
Disebabkan sikap pemalu tersebut, Sofia kurang bergaul dalam kumpulan yang besar & segan bertanya… menyebabkan dia agak ketinggalan dalam pelajaran.
.
Di rumah pula, Puan Marina sering bekerja outstation dan sering tiba ke rumah agak lewat. Jadi agak sukar untuk hantar & ambil ke pusat tuisyen atau mengajar sendiri anak di rumah.
.
Puan Marina mengambil langkah bijak apabila mengambil home tuition yang amat membantu Sofia belajar dengan lebih fokus, seronok dan selesa… sampai boleh nampak prestasinya meningkat tak sampai 2 bulan lagi.
.
.
Nak baca lagi kisah peningkatan prestasi pelajar kami?
https://cmnacademy.com/category/kisah-inspirasi/
.
.
Kami nak cerita sikit la kelebihan home tuition CMN Academy ni…
.
Macam mana ye kami boleh bantu anda & anak anda?
.
 Fokus hanya kepada anak anda, 1 pelajar atau max 5 orang saja (mengikut permintaan) – Tiada lagi isu segan atau malu nak tanya.
.
 Tutor/Guru berpengalaman/terlatih datang ke rumah, lebih selamat, selesa dan mudah – tak perlu keluar.
.
 Masa yang lebih Fleksibel
.
 Berpatutan – dapat buat sesuatu yang istimewa untuk anak & diri
.
 Lebih komited – ada jadual & berbayar
.
& banyak lagi!!
.
.
Sempena Tahun Baru 2020…
.
Kami nak beri hadiah kepada ibu bapa yang nak sangat anak mereka dapat meningkat prestasi dengan bantuan home tuition…
.
Nak ke hadiah?
.
.
Kepada 50 pendaftaran awal… sebelum 31 Januari 2020,
PERCUMA 1 Sesi* Home Tuition bernilai RM2500
.
.
Tambahannnnnn hadiah!!!
.
Nak lagi tak??
.
.
Kami bagi kepada 10 pendaftaran awal sebelum 15 Januari 2020,
PERCUMA Buku Nota Limited Edition ”Be The Legend” bernilai RM200
.
.
Nak tahu lebih lanjut & daftar sekarang??
.
Klik www.wasap.my/601115775761/IR2020
.
.
Tutor kami yang Best…TERHAD tau. Rebut sekarang!
.


#hometuition2020
#anakcemerlang2020
#CMNAcademy
#upsr2020
#pt32020
#spm2020
#stpm2020
#upkk2020
#psra2020
#akademik
#funlearning
#ImpactResults
#azam2020
#impian2020

PROMOSI 12.12 !!!

  • [SALE 12:12] HOME TUITION AKADEMIK & MENGAJI 2020. PENDAFTARAN DIBUKA SEKARANG!
    .
    .
    Anda ada ISU ini?
    .
    .
     
  •  Anak jenis yang kurang boleh tumpu perhatian atau malu bertanya dalam kelas yang ramai…
    .
  • Anak malas atau bosan ke sekolah kerana pencapaian yang kurang memberangsangkan…
    .
  •  Anda tak dapat ajar anak di rumah kerana kekangan masa, tidak tahu cara yang betul atau tidak tahu silibus…
    .
    atau…
    .
    .
  • Ibu atau bapa anda teringin nak mengaji, tapi anda tiada masa untuk hantar & ambil dari kelas kerana bekerja…
    .
  •  Anda atau ibu bapa segan mengaji di surau kerana tak pandai mengaji & ramai orang…
    .
  •  Mengaji di surau, tapi kejap pergi, kejap tak…
    .
  • Anak main-main bila anda yang ajar mengaji, atau anda tak berapa yakin/tahu…
    .
  • Anda dan keluarga nak privasi untuk mengaji & mudah bertanya soalan yang berkenaan kepada tutor…
    .
    .
    .
    Kami boleh bantu anda, anak & keluarga.
    .
    Bagaimana?
    .
    .
  •  Fokus hanya kepada anak anda, 1 pelajar atau max 5 orang saja (mengikut permintaan) – Tiada lagi isu segan atau malu nak tanya.
    .
  •  Tutor/Guru berpengalaman/terlatih datang ke rumah, lebih selamat, selesa dan mudah – tak perlu keluar.
    .
  •  Masa yang lebih Fleksibel
    .
  •  Berpatutan – dapat buat sesuatu yang istimewa untuk anak & diri
    .
  •  Lebih komited – ada jadual & berbayar.

    Dan banyak lagi..
    .
    .
    ‼️Sempena SALE 12:12,
    .
    kami tawarkan anda Baucer PERCUMA sehingga RM70 bagi setiap pendaftaran* 😲🎉
    .
    untuk sesi Home Tuition 2020 atau Mengaji di Rumah 2020
    .
    sebelum 20 Disember 2019!
    .
    .
    Tutor TERHAD. Rebut sekarang!
    Promosi akan berakhir dalam masa 1 minggu 
    .
    .
    #hometuition2020
    #mengajidirumah2020
    #quranichomebased2020
    #anakcemerlang2020
    #CMNAcademy

Anda Tutor Profesional Yang Ingin Membina Kerjaya & Legasi?

ANDA TUTOR PROFESIONAL YANG INGIN MEMBINA KERJAYA & LEGASI?

Job Tuisyen khas untuk anda 😃

Training dan Coaching disediakan ⭐️⭐️⭐️

🏠 Area Johor

1. Bandar Baru Uda, Johor Bahru | Mandarin (Darjah 4) | Rabu (8 Malam)

2. Nong chik , Johor Bahru | Fizik SPM

3. Taman Nusa Idaman, Nusajaya | Bahasa Melayu (PT3) | Isnin (9.30 Malam-10.30 Malam)

4. Bandar Pulai Jaya, Skudai | English (UPSR & Darjah 4), Bahasa Melayu (Darjah 4) |English – Selasa (6 Petang-7 Petang), Bahasa Melayu – Selasa (7 Petang-8 Petang) | Mahu Cikgu SK Tamil

5. Taman Sri Pulai Perdana 2, Skudai | Sains (Darjah 3 & Darjah 6) | Isnin, Selasa, Jumaat (5 Petang) | Mahu Cikgu Sekolah

6. Taman Pelangi, Johor Bahru | Bahasa Mandarin (Kindergarten) |Sejam selepas Pukul 2

7. Taman Suria, Johor Bahru | Komputer Sains (SPM) | Masa dan Hari Boleh Bincang

8. Taman Sri Pulai Perdana, Skudai | Bahasa Melayu, English (Tingkatan 4) | Hari Boleh Bincang (8 Malam)

9. Taman Skudai Ria, Skudai | Bahasa Melayu, English (Tingkatan 2) | Jumaat / Sabtu (Pagi)

10. Teluk Ramunia, Pengerang | Bahasa Melayu, English, Sejarah, Sains, Matematik (SPM) | Hari boleh bincang (Selepas 4 Petang)

11. Sekolah Menengah Hidayah, Johor | Fizik (Tingkatan 4) | Jumaat / Sabtu (8 Pagi)

12. Apartment Seri Pahlawan Johor Bahru (dekat SIGS) | BM,BI,Math,Sains UPSR

13. Taman Maluri Ulu Tiram, Mengaji bapa tunggal dan 2 anak 6 dan 8 tahun , Nak Ustaz

14. Seri Gading Batu Pahat , Mengaji dewasa 46 tahun, Nak Ustazah

15. Taman Bukit Perdana Batu Pahat, Mengaji dewasa 50 tahun, Nak Ustazah

🏠 Area Selangor

1. Taman Sri Gombak, Batu Caves / BM (Form 1 & Darjah 2) / Isnin @ Selasa Malam

2. Sekolah Berasrama Penuh Integrasi Rawang Bandar Tasik Puteri/BM Form 1 / Sabtu@Ahad pagi

3. Kota Kemuning / Mengaji Ibu & Anak / Weekday ( Malam ) / Nak Ustazah

4. Seksyen 22 Shah Alam / Mengaji dewasa / Ahad 2-5 petang / Nak Ustazah

5. Seksyen 7 Shah Alam / Mengaji dewasa / Sabtu 10-11 pagi @ weekday pagi / Nak Ustazah

6. Sentul / Mengaji dewasa/ Selasa 9-10 malam / Nak ustaz

7. Selayang / Mengaji family 4 orang / weekdays malam / Nak ustaz

🏠 Area Utara (Penang, Perak, Kedah)

1. Taman Jernih, Bukit Mertajam, Penang | Bahasa Arab (PT3) | Isnin/Selasa/Rabu/Khamis (8.30 Malam – 9.30 Malam) | Mahu Ustaz

2. Persiaran Amanjaya 5, Sungai Petani, Kedah | English Darjah 4, Sains (Tingkatan 2), Add Math (Tingkatan 4) | Masa & Hari boleh bincang | Mahu Tutor Perempuan

3. Taman Megah 3, Sitiawan, Perak | Mengaji, Iqra’ (Darjah 1) | Sabtu (9 Pagi – 10 Pagi) | Mahu Ustazah

BERMINAT ❓
PM 013-7517348 🙋

#YakinSebelumBerjaya
#CMNAcademy
#TutorProfesionalMalaysia
#SalamLailatulQadr

Promosi Ramadan Raya Home Tuition CMN Academy

[PERCUMA] PROMOSI RAMADAN RAYA HOME TUITION CMN ACADEMY! DAPATKAN BUKU ISTIMEWA PERCUMA DENGAN SETIAP PENDAFTARAN TUISYEN DI RUMAH!
.
.
Anak tengah exam pertengahan tahun?
Result sebelum ni macam tak berapa ok je…
.
Ada rasa macam ni?
.
“Risaunya nak tengok result exam mid year ni..”
.
Nak bantu anak mula kelas selepas raya?
Atau bermula Ramadan ini?
.
.
Jom kami bantu anak anda belajar lebih seronok, berfokus & meningkat dalam keputusannya.
.
.
Kami dah bantu ramai pelajar BELAJAR…
✔️ Secara berfokus, santai dan seronok di rumah
✔️ Subjek yang perlukan bantuan dalam masa dan hari pilihan
✔️ Dengan cara lebih menarik, sesuai dan efektif dengan diri pelajar
✔️ Berteraskan silibus semasa dan kbat
✔️ Seterusnya meningkat potensi dan result
.
.
Kami juga dah bantu ramai ibu bapa…
+ Monitor apa yang pelajar belajar & diajar
+ Tahu pencapaian pelajar dari masa ke masa
+ Jimat petrol, masa dan tenaga
.
.
Yang paling BEST…
Sempena Ramadan dan Aidilfitri ini, kami nak bagi …
.
PERCUMA salah satu dari buku berikut :
.
Modul Funtastic Sains, Modul Funtastic Matematik atau Nota Journal ‘Yakin Sebelum Berjaya’
.
.
WOW!
.
.
TERHAD kepada 30 ORANG PERTAMA saja tau!
.
dan sehingga 14 Jun 2019 saja.
.
.
Nak dapatkan TAWARAN ISTIMEWA ini?
.
>> Whatsapp “RR” ke 01132742922 Sekarang! <<
>> Whatsapp “RR” ke 01132742922 Sekarang! <<
>> Whatsapp “RR” ke 01132742922 Sekarang! <<
.

Teknik Yang Memudahkan Matematik [Tuisyen Di Rumah]

Apakah cara yang terbaik untuk menyelesaikan soalan Matematik?

Bolehkah kita menunjukkan jalan kerja sahaja dan kemudiannya mendedahkan pelajar kepada latihan tubi semata mata?

Adalah latihan tubi serta teknik menjawab sudah memadai untuk menyediakan pelajar?

Adakah kita mengajar Pelajar untuk Solve Problem sahaja ataupun kita menyediakan Pelajar dengan Problem Solving Skills?#

Soalan UPSR 2017.

Bagaimanakah Soalan ini boleh diselesaikan tanpa menggunakan Kaedah Algebra bagi Peringkat Murid Sekolah Rendah?

Apakah Kaitannya Neraca yang seimbang dengan persamaan Matematik?

Persamaan Matematik boleh diterangkan dengan mudah apabila Analogi Neraca Yang Seimbang digunakan.

Apakah yang membuatkan sesuatu persamaan itu seimbang?

Bagaimana Persamaan yang seimbang itu boleh dikaitkan dengan menggunakan Neraca?

 

Apakah yang membuatkan sesuatu neraca itu seimbang?

Ada berapa kaedah atau cara untuk membuatkan sesuatu neraca itu seimbang?

Bagaimanakah Neraca yang seimbang itu boleh di wakilkan menggunakan Bar Model?

Apakah perubahan yang boleh diperhatikan terhadap Bar Model tersebut?

Bagaimanakah Bar Model tersebut membantu anda?

Apakah yang tersurat dan tersirat didalam Rajah Bar Model tersebut?

Apakah yang dapat Pelajar rumuskan daripada Rajah ini?

Jumlah jisim lima biji bola tersebut bersamaan dengan berapa?

Bagaimana Jisim setiap biji boleh tersebut dapat di hitung?

Apakah operasi yang terlibat?

Mengapakah Operasi itu yang dipilih?



Bar Model merupakan Kaedah yang terbaik untuk mendedahkan Pelajar terhadap Algebra.

Apakah kaitannya, persamaan atau perbezaan nya antara Bar Model Method dan Algebra Method?

Berikut Merupakan Soalan Dari Singapura untuk pelajar Darjah 2.

Yer, murid murid di usia muda, telah didedahkan soalan seperti ini.

Soalan Murid Darjah 2 dari Singapura.

 



Buku ini boleh didapati daripada Popular BookStore ataupun MPH.

Sumber: Tutor Rajinder Singh

 

SANGAT RUGI jika anak-anak tidak tahu dan tidak hafal lapan basic asas ini terutama jika mereka berada di tahun 4,5 dan 6.

Pagi ini aku akan kongsi dengan kalian 8 nota yang SANGAT PENTING dan patut anak-anak hafal dan ingat.

Masa cuti sekolah masih berbaki lagi. Tolong, tolong dan tolong minta anak-anak hafal dan ingat semua formula ini ya!

Ramai calon walau dah di tahun enam masih tidak hafal dan ingat formula penting ini menyebabkan ramai yang gagal Matematik atau tidak dapat keputusan yang baik.

PERTAMA.

Penukaran unit asas seperti 1kg = 1000g,
1liter = 1000 ml, 1km = 1000m, 1m = 100cm, 1cm = 10mm, 1 alaf = 1000 tahun,
1 abad = 100 tahun, 1 dekad = 10 tahun,
1 tahun = 12 bulan, 1 minggu = 7 hari,
1 hari = 24 jam, 1 jam = 60 minit dan
1 minit = 60 saat.

Ini basic asas yang murid sepatutnya hafal dan ingat sejak mereka di tahun empat lagi.

 

KEDUA

Hubungan antara Pecahan, Perpuluhan, Peratus, nombor bulat dan unit-unit asas.

SANGAT banyak soalan peperiksaan yang keluar berkaitan dengan unit asas ini. Ini antara perkara yang paling aku tekanan setiap kali mengajar Matematik.

Rujuk gambar pertama itu. Itulah jadual perkaitan yang sangat PERLU DIHAFAL. Contoh soalan yang biasa keluar dalam peperiksaan adalah seperti berikut :

“Ibu menggunakan 1/8kg tepung untuk membuat sebiji kek. Berapa jisim tepung dalam gram yang digunakan untuk membuat 12 biji kek?”

Jika murid tidak menghafal 1/8kg itu bersama an 125 gram, langkah pengiraan yang memakan masa terpaksa murid lakukan sedangkan jika yang dah hafal jadual ini, mereka hanya perlu darabkan 125g x 12. Terus dapat jawapan. Kecuaian juga banyak dapat di elakkan.

KETIGA

Asas Bentuk 2D dan Bentuk 3D. Topik ini memerlukan murid ingat bilangan sisi lurus, sisi melengkung, bucu, paksi simetri, sudut cakah, tepi, permukaan melengkung dan permukaan rata.

KEEMPAT

Formula asas untuk perimeter, formula luas segi empat dan segi tiga serta formula mencari isipadu.

Masih ramai murid gagal menghafal formula ringkas ini. Ini menyebabkan mereka gagal mendapat markah sedangkan topik ini antara topik hot dalam peperiksaan dan mudah mendapatkan markah.

 

KELIMA

Nisbah dan kadaran. Jika keluar soalan Nisbah dalam peperiksaan, ia umpama markah percuma buat murid-murid. Pastikan anak-anak faham dan ingat topik bonus ini ya!

KEENAM

Pengurusan Data pula memerlukan murid faham dan ingat formula untuk tentukan Julat, Min, Median dan Mod.

Masih ramai murid keliru formula mencari Julat, min, median dan mod. Topik ini juga biasa keluar dalam peperiksaan.

KETUJUH

Kebolehjadian. Topik ini juga seolah ingin memberi markah percuma kepada murid kerana sangat senang. Namun… Tetap juga ada murid yang salah akibat tidak memahami formula asas ini. Ruginya! :'(

Dalam topik ini, murid hanya perlu ingat dan faham 5 perkara sahaja iaitu :

1) Mustahil
2) Besar Kemungkinan
3) Kecil Kemungkinan
4) Sama Kemungkinan
5) Pasti

KELAPAN

Koordinat. Satu lagi topik mudah yang ramai murid dapat cari markah bagi yang kuasai. Dalam topik ini, paling penting murid faham bacaan koordinat bermula dengan paksi X baru baca paksi Y.

Juga penting dalam menulis jawapan dengan betul. Tanda koma dan kurungan WAJIB tulis. Jika tidak, markah terbang melayan begitu sahaja. Ini contoh yang salah dan betul :

3,5 = ❌
(3 5) = ❌
(3,5) = ✔️

Cukuplah dahulu perkongsian aku kali ini. Banyak lagi perlu di jelaskan secara lebih detail sebenarnya, namun ini antara nota yang kalian perlu ambil berat.

Kongsikan nota penting ini dengan kawan-kawan dan saudara mara yang ada anak di tahun 4,5 dan 6 juga. Biar mereka pun pastikan anak-anak mereka hafal dan ingat setiap formula asas ini.

Kita nak berjaya, jangan seorang-seorang sahaja. Heret bersamalah sanak saudara dan kawan-kawan sekali ya!

Aku juga sering berkongsi Tips Matematik dan Isu Pendidikan Semasa di Telegram aku :

t.me/MohdFadliSalleh

 

Untuk Download Ebook Soalan Percubaan UPSR untuk anak anda: