Tutor dan Media Sosial, Penting Ke?

 

 

 

Media sosial adalah satu medium yang sangat penting, sangat mudah dan sangat fleksibel pada zaman ini, terutamanya pada era pandemik yang kita alami sekarang. Rangkaian media sosial ini sangat besar hingga meliputi satu dunia. Malah sehingga satu tahap, bagi sesiapa yang tidak mempunyai akaun media sosial, mereka akan ketinggalan.

 

Kita sebagai seorang tutor perlu meng‘expose’kan diri kita kerana dari situlah kita akan dikenali dan orang ramai akan mengetahui servis apa yang kita lakukan. Jika kita tidak melakukan hal tersebut, berkemungkinan masyarakat di luar sana tidak kenal kita dan kita tidak mendapat ‘trust’ kepercayaan daripada bakal pelajar .

 

Remaja sekarang sudah banyak di media sosial, dan kita sebagai tutor perlu bertapak di sana bagi menarik perhatian bakal-bakal pelajar kita. Antara perkara yang kita  boleh ‘share’ sebagai permulaan ialah video kita sedang mengajar. Dari situ pelajar mengetahui apakah subjek yang kita kendalikan. Bagi tutor yang masih malu untuk memaparkan wajah anda di media sosial, inilah masanya untuk anda memecahkan tembok yang ada di dalam diri anda dan keluar dari zon selesa.

Antara sebab pentingnya media sosial:

1) Bina ‘trust’

 

2) Bina ‘networking’

 

3) Tingkatkan ‘personal branding’

 

Nak tahu banyak lagi tentang betapa pentingnya media sosial bagi tutor? Boleh lihat Di sini

 

Jemputan Radio BERNAMA: Keseronokan Belajar Di Rumah Menggunakan Buku Funtastic.

Baru-baru ini, CMN Academy telah menerima satu jemputan untuk menyampaikan mengenai keseronokan belajar di rumah dengan menggunakan Buku Funtastic terutamanya bagi pembelajaran Sains dan Matematik.

Menerusi wawancara ini, pengasas CMN Academy iaitu Tuan Mohd Noor Mohd Tahir telah menceritakan bagaimana buku ini dapat membantu guru-guru, ibu bapa dan pelajar terutamanya pada ketika kita dilanda Covid 19.

Beliau ada menceritakan bagaimana idea yang diperoleh untuk penerbitan buku ini.

Menurut beliau, minat menulis terbit sewaktu beliau berada di UK ketika melihat anak-anaknya bersemangat untuk pergi sekolah walaupun sewaktu cuti sekolah. Jadi dari situ, terbit dihati perasaan ingin tahu kenapa anak-anaknya suka pergi sekolah.

Jadi beliau mula buat kajian. Beliau jumpa guru anak-anaknya dan bertanyakan apa yang dilakukan di sekolah. Padahal buku dibawa tidak banyak. Kesimpulannya, dari situlah beliau menjumpai pembelajaran secara Fun Learning dimana anak-anak diberi aktiviti secara Fun Learning yang mana mereka suka dan tanpa dipaksa. Mereka minat untuk belajar dengan sendirinya.

Beliau juga ada berkongsi mengenai program tuisyen, homebased dan online learning yang boleh menjadikan anak-anak suka dan tidak bosan belajar. Menurut beliau lagi, cabaran dimana pelajar belajar dirumah dan main game adalah perkara yang utama pada ketika ini. Jadi, Fun Learning membantu ibu bapa tidak perlu paksa dan rotan anak untuk belajar.

Turut serta ditanya pada ketika itu ialah mengenai:

Perbezaan pembelajaran di UK dan di Malaysia. Antara perbezaannya:

  1. Pelajar-pelajar di UK sememangnya diajar untuk bertanya atau participate secara  aktifnya di dalam kelas. Inquiry mereka untuk tahu lebih tinggi. Mereka rasa dihargai dan penting yang membuatkan mereka merasa seronok untuk pergi sekolah dan belajar.

Di sebabkan perkara ini terciptalah aktiviti based learning Science, Technology, Engineering and Mathematics (STEM) ini. Berdasarkan perkara ini, Team CMN Academy mula amalkan Funtastic Learning di dalam kelas, home tuition, bengkel di sekolah dan bersama pelajar dan guru serta laksanakan funtastic online tuition.

Pendekatan yang diambil untuk hasilkan buku modul funtastic sains dan matematik ini adalah salah satu cirinya mengikut sukatan pembelajaran (KSSR) terkini yang telah digariskan oleh KPM.

Pengaplikasian STEM merupakan langkah yg diambil oleh Kmeneterian Pendidkan Malaysia untuk menjadikan pembelajaran Sains dan Matematik di sukai oleh pelajar. Ianya bermaksud pembelajaran itu bukan sahaja belajar di dalam kelas tetapi mereka perlu aktif dalam pelaksaan projek.

CMN Academy juga berkesempatan untuk berkongsi kaedah ini bersama guru-guru sains sekolah di sekitar selangor. Walaaupun secara online, CMN Academy tetap boleh buat aktiviti sains ini secara aktif bersama guru-guru dan pelajar.

Selain itu, CMN Academy juga melakukan pre survey dan post survey untuk mengetahui samada pelajar minat atau tidak Sains dan Matematik. Namun jawapannya bukan setakat tidak minat tetapi benci. Namun, selepas program itu dijalankan dari pagi smpai ke petang emndapati mendapat feedback yang akan berubah. Pelajar tidak lagi benci bahkan menjadi seronok dan suka belajar Sains dan Matematik dalam masa beberapa jam yang lalu.

 

 

Ini merupakan matlamat CMN Academy. Namun usaha ini bukanlah untuk pelajar minat subjek Sains dan Matematik sahaja, tapi semua subjek.

Apa keistimewaan buku Funtastic yang dikongsikan oleh Tuan Mohd Noor?

Buku sebegini jarang diperolehi di Malaysia. Jadi, perbincangan bersama teamnya menjumpai buku ini perlu ada di Malaysia. Buku sebegini sememangnya ada, tetapi tidak banyak.

Beza buku ini dan yg lain, ianya ikut sylabus sekolah dan salah satu element nya adalah melaksanakan aktiviti atau projek yg mana bahan-bahannya adalah daripada bahan kitar semula yang mudah didapati. Sebagai contoh, bahan itu terdiri daripada kayu, aiskrim, botol, kotak dan sebagainya. Bahan ini boleh di dapati di sekitar rumah atau ianya mampu milik jika nak dicari.

Terdapat khidmat percuma diberikan pada sesiapa yang mendapatkan buku ini. Antaranya support group disediakan. Ianya berbentuk video dan kelas online secara percuma. Tuan Mohd Noor berkata lagi, tujuan buku Funtastic Learning ini adalah untuk bantu ibu bapa dan guru bagi mengaplikasikan pembelajaran begini dengan mudah yang mana ianya tidaklah sukar untuk di dapati dan dilaksanakan.

Pelajar milenium teknologi kini sebenarnya lebih aktif. Hall ini disebabkan mereka sudah terdedah dengan youtube, games dan banyak lagi. Di sebabkan perkara inilah yang membuatkan mereka lebih advance dari kita.

Bagaimana buku ini boleh dijadikan sokongan untuk membantu pembelajaran anak-anak?

Buku ini mudah dan telah dicipta langkah demi langkah. Contohnya hanya perlukan roti dan air untuk laksanakan eksperimen. Jadi, ibu bapa sendiri boleh bantu anak-anak sediakan bahan. Pendekatan sistem ini adalah lebih kepada bertanya soalan. Contohnya, apa yang Faris nampak berubah pada roti? Apa yang Faris akan nampak terjadi pada roti ni dalam beberapa hari?

Pelajar lebih suka jika kita sentuh pembelajaran berkait dengan keadaan yg terjadi di sekeliling mereka. Jadi apa yg mereka lalui dan belajar itu adalah perkara yg berlaku dalam kehidupan seharian mereka. Itulah yang Funtastic. Benda yang di sekeliling.

Mereka merasakan dunia belajar, real life, dunia teknologi dan dunia persekolahan itu berbeza. Jadi ini adalah pendekatan yang diambil untuk gabung semuanya bagi menampakkan bahawa ianya adalah satu sahaja.

Apa perbezaan Fun Learning dan Projek Based Learning?

Fun learning- Pada satu ketika dahulu, kita pernah dengar ayat, nak belajar belajar, nak main main. Jadi, konsep Fun Learning adalah kita menggabungkan permainan dan belajar. Ini adalah satu konsep yg didapati semasa Tuan Mohd Noor di UK.

Teacher Zy Kendalikan Kelas Funtastic Sains Secara Online

Dari segi psikologi, apabila kita belajar dalam keadaan seronok, akan kurang stres dan sebagainya. Kita akan gembira. Knowledge retention lagi tinggi. Ilmu akan lebih mudah masuk. Jadi mereka akan merasakan belajar bukan untuk exam semata.

Projek Based Learning- Pupuk pelajar untuk ada teknik 4C. Collaboration, Communication, Critical Thinking dan Creativity. 4C ini adalah perkara yg diperlukan oleh industri. Projek based learning ini akan dimasukkan semasa di alam sekolah.

Elemen 4C akan dimasukkan pembelajaran seperti Sains dan Matematik. Dimana mereka sudah mula perlu berfikir secara kreatif, bekerjasama dan saling bertolak ansur. Jadi ini akan menjadikan mereka ada kemahiran dari bangku sekolah lagi berbanding bila dah ke Menara gading, baru nak pupuk kemahiran ini.

Contoh elemen 4C ini boleh di perhatikan apabila pelajar diberi tugas menghasilkan sesuatu projek.Contohnya go green projek. Hasilnya berdasarkan kreativiti detisp kumpulan. Daripada aktiviti inilah, 4C tadi akan berhubumg kait.

Pemasaran CMN Acdemy lebih banyak fokus secata online. Fokus menggunakan Ecommerce di dalam website cmnacademy.com sendiri. Pemasaran melalui FB dan IG juga dilakukan. Selain itu, CMN Academy juga bekerjasama dengan UOC dalam program seminar dan bengkel secara online.

Ianya dilakukan secara online memandang PKP. Pelajar perlu bersedia untuk melangkah kemana pada tahun hadapan. Pembelajaran atas talian secara berterusan dilaksanakan. Terdapat juga seminar yang dilaksanakan secara percuma. Dari sini pelajar akan kenal CMN dan modul-modul yang ada di CMN.

Guru juga boleh menggunakan buku ini sebagai alat bantu mengajar. Jadi, bagaimana ia boleh bantu guru untuk guna buku ini dalam Online Learning?

Sebagai contoh, pelajar tidak boleh pergi ke sekolah. Jadi, kelas adalah secara secara online. Di CMN Academy, sebelum pembelajaran flip classroom atau hybrid learning berlangsung, Tutor akan minta pelajar sediakan barang-barang yg simple dahulu. Contoh roti, kotak , getah yang mana ia mudah didapati sebelum kelas/bengkel bermula. Jadi, guru juga boleh gunakan cara yang sama. Pentingnya disini ialah persediaan untuk belajar. Sedia dengan barang-barang dan lakukan dalam kelas online seterusnya.

Buku keluaran dari CMN adalah pelengkap kepada Buku Teks. Ia lebih kepada buku alternative untuk dijadikan bahan pada anak-anak pelajar untuk lebih faham konsep. Ada buku latihan dan ada buku teks. Buku ini untuk bantu kefahaman pelajar dengan lebih mendalam.

Antara seminar yang dijalankan semasa PKP ialah Seminar Best (Beyond Expectation Student Tutoring). Bermula dari Sekolah Rendah Tahun 4-6, Sekolah Menegah Tingkatan 1-5 termasuk mengaji juga ada. Ianya diadakan secara online menggunakan platform zoom.

Seminar ini adalah salah satu daripada usaha CMN untuk kekalkan semangat pelajar untuk belajar. CMN Academy juga ada melaksanakan kelas Funtastic Online Tuition yang mana dijalankan secara berkala pada setiap minggu.

Seminar BEST kebiasaanya sebulan sekali, dua bulan sekali atau mengikut permintaan sekolah. Tuan Mohd Noor juga ada kongsikan link untuk dapatkan maklumat lanjut mengenai sebarang pertanyaan berkaitan di Info CMN Academy.

Group Funtastic Online secara percuma juga diadakan. Boleh layari link diatas untuk info selanjutnya atau ke Facebook rasmi iaitu CMN Academy.

Kelas Seminar Best Online Kimia Bersama Cikgu Ruzanna

 

Tuan Mohd Noor juga ditanya oleh Bernama Radio iaitu Encik Sabirin mengenai perancangan pada masa akan datang. Adakah focus CMN Academy ini hanya terhadap subjek Sains dan Matematik sahaja atau subjek lain juga?

“Memang kami ada buat tuisyen untuk semua subjek sperti Bahasa Melayu,Prinsip Akaun, Mengaji dan banyak lagi. Kami dalam proses menyiapkan modul untuk subjek-subjek lain juga.

Baru2 ini kami adakan juga STPM2020 secara online. Hampir 200 orang pendidik yang berkumpul secara online dimana ini adalah tahun ke 6. Sebelum ni secara offline. Namun konsep 2020 adalah secara hybrid. Perbezaannya kali ini mereka semangat untuk menyiapkan modul-modul setiap level dan subjek. Modul itu sudah diajar dan digunakan Bersama pelajar.” Jelas Tuan Mohd Noor.

Beliau juga berkata bahawa modul ini akan berada di pasaran. Seperti buku Funtastic Aains dan Math, ia telah dijual pada tahun 2018 lagi melalui link yang disediakan tadi dan juga jika ada program di sekolah.

Kini, Buku Funtastic Sains dan Math dihadirkan secara kombo yang mana harga normalnya adalah RM95. Kini tawaran diberikan sebanyak RM75 dan dalam masa yang sama dilengkapi dengan bonus support group. Ada pelbagai video, bukan sahaja kandungan di dalam buku, tapi luar dari dalam buku juga ada disediakan ada.

Antaranya, video Tutor dari team CMN Academy yang laksanakan aktiviti seperti Fun Learning, Projek Based Learning, Sesi Funtastic Online Tuition secara percuma diberikan apabila dapatkan modul ini.Perkara yang paling penting adalah pelajar dapat apply, faham, dan seronok menggunakan modul ini.

Kenapa perlu dapatkan buku Funtastic Math dan Sains ini untuk pelajar?

Jika di perhatikan, kadar peritus anak-anak meminati Sains dan Matematik semakin berkurang dari masa ke semasa. Jadi, perkara ini sangat memberi kesan kepada Industry Malaysia dan luar negara.

Jadi STEM ini telah diaplikasikan yang mana Future Of Education (FOT). Mindset pelajar juga berbeza seiring dengan peredaran semasa. Hal ini disebabkan anak pelajar dikelilingi dengan perkara advance dan berteknologi.

Jadi, jika persoalan ini tidak menjawab pertanyaan anak pelajar, mereka akan bosan. Jadi pembelajaran kini perlulah seiring dengan pembelajaran semasa.

Dapatkan segera buku ini sementara ianya masih ada dan nikmati BONUS yang hebat. Info selanjutnya, layari:

CMN Academy Online Tuition

 

Stres Mengajar Secara Online? STOP! Anda Perlu Punya Kemahiran Kendalikan Kelas Online.

Pelajar tidak memberi respon sewaktu kelas berlangsung. Paling sedih, apabila kelas diadakan, pelajar tidak muncul.

Perasaan Pendidik pastinya remuk mengenangkan betapa semangatnya beliau demi mencurahkan ilmu kepada pelajarnya. Namun, hanya dibawa angin lalu.

Pelajar fasa pandemik adalah pelajar yang telah di digitalkan (norma baharu). Jadi, cara mengendalikan pelajar juga sudah berubah. Biasanya secara offline, namun kali ini secara online dalam jangka masa yang lama.

Banyak perubahan yang perlu dihadapi oleh pelajar dan pendidik. Tidak ketinggalan juga ibu bapa pelajar.

Belajar secara online mempunyai kelebihan dan kekurangan tersendiri. Namun, masihkah kita mahu melihat pada kekurangan dan biarkan anak didik ketinggalan?

Pada saat ini, kelebihannya telah mengatasi kekurangan. Saya amat yakin pada ketika ini pengajaran secara online sudah tidak terasa berat seperti permulaan pelaksanaannya.

Bagaimana dengan penglibatan pelajar anda semasa kelas online? Adakah:

Tutup kamera?

Tiada respon apabila di ajukan soalan? Krik krik~~

Tidak fokus?

Lain yang ditanya, lain yang di jawab?

Contoh soalan matematik asas bagi pelajar SPM:

X+X=?

Dijawabnya baby cikgu. Pelajar ini bayangkan subjek biologi. Tangan ligat main game dalam talian. Kamera belajar ditutup dengan alasan masalah kamera.

Jadi, stres ke tu? Berapa banyak perkataan adoi yang dah terlafaz tu? Situasinya seperti ini. Klik pada gambar.

Pelajar Boring, Tutor Stres.

 

Bertabahlah wahai pendidik, usaha anda amatlah di hargai. Apa kata anda mulakan dengan mengkaji punca terjadinya perkara ini.

Adakah pelajar anda  tidak teruja untuk hadir kelas anda dan kenapa?

Tukarkan kenapa kepada bagaimana cara untuk mengatasinya. Belajar secara online sangat berbeza dengan belajar secara offline.

Elemen ‘funtastic’ sangat penting. Lebihkan pujian dalam sesi pembelajaran. Pelajar pastinya teruja dengan adanya elemen seperti ini.

Lihat gambar dibawah:

Kelas Online Kimia Bersama Cikgu Ruzanna

 

Kelas Online Biology Bersama Cikgu Zanna

 

Kelas Online Sains Bersama Teacher Zy

 

Kelas Online Bahasa Melayu Bersama Cikgu Muna

Pelaksanaan kelas secara online dengan adanya peralatan atau bahan pembelajaran di tangan seperti kelas biasa amatlah di galakkan. Pelajar pastinya seronok untuk menyertai kelas itu.

Tahap penerimaan pelajar tidak sama apabila belajar secara online. Tarikan di sekeliling mereka lebih banyak berbanding belajar secara online.

Tindakan pendidik pada waktu ini ialah berusaha untuk buat mereka tetap fokus pada skrin dan perhatian pelajar tidak berganjak.

Persoalannya bagaimana? Buntu? Perlukan bantuan yang lebih dalam mengendalikan kelas secara online? Jom selami caranya dengan Simposium Tutor Profesional 2020.

Jika PKP Dilaksanakan Semula, Bagaimana Dengan Pelajaran Anak Kita?

Jika dilihat keadaan negara kita masih tak menentu.

Nak ramal keadaan pun tak pasti bagaimana, sejak kes Covid naik turun dan dah mula cecah dua angka kembali serta wujudnya beberapa kluster baru. Menteri Pertahanan, Dato Ismail Sabri juga telah umumkan bahawa jika kes mencapai tiga angka, Perintah Kawalan Pergerakan PKP akan dilaksanakan semula.

 

Bagaimana jika PKP dilaksanakan semula?

Pastinya semua orang perlu berada di rumah masing-masing terutamanya pelajar. Sekolah akan ditutup kembali dan bermula lah semula drama PKP lepas. Pelajar perlu belajar sendiri di rumah, ramai yang hanya main game, tengok kartun dan korea. Jadi bagaimana pelajar nak dapat pembelajaran yang seronok dan berimpak?

 

Ada lagi ibu bapa yang masih risau dan tidak percaya pembelajaran secara online juga berkesan?

Ada yang rasa anak tak boleh fokus selama 1 jam untuk belajar depan laptop atau smartphone.

Persoalannya, jika beri anak main game atau tonton cerita, berapa jam dia boleh bertahan fokus depan gadget?

 

 

Alhamdulillah… kelas Funtastic Online Tuition banyak membantu pelajar bermula dari awal PKP lalu sehingga sekarang. Walaupun sekolah telah dibuka, kami tetap memberikan pembelajaran yang menyeronokkan dan berimpak, yang mudah dihadiri walau di mana pelajar berada.

 

Pelajar lain dah cuba, anak anda bila lagi?

 

Untuk Kelas Percubaan PERCUMA, klik DI SINI untuk kami bantu.

 

[Fb Live] KBAT Dalam Sains: Raya ke Naya?

Sempena malam Raya ni kami menjemput Teacher ZY untuk berkongsi “KBAT Dalam Sains: Raya ke Naya?” 😉

KBAT dalam Sains: Raya ke Naya?

Haa, isu hangat beberapa tahun ni tentang soalan KBAT susah sangat kan?

Pelajar yang pandai-pandai pun tak dapat juga jawab soalan-soalan KBAT ni. Sampai berasap kepala.

Habis tu macam mana dengan pelajar yang biasa-biasa? Tak ketinggalan ke?

Apa sebenarnya KBAT ni ye? Memudahkan atau menyusahkan sebenarnya?

Apa cara yang kita sebagai pendidik & ibu bapa boleh lakukan untuk membantu anak kita berjaya dalam berfikir secara kritis?

Apa pula pelajar-pelajar boleh lakukan untuk mengasah minda kita supaya dapat menguasai KBAT ni?

Kalau nak tahu jawapannya, jom malam ni sertai FB LIVE bersama Coach Isa & Teacher ZY bagi merungkai misteri yang menyelubungi KBAT di fb Live: Tutor Profesional Malaysia

 

Untuk join Funtastic Online Tuition secara PERCUMA boleh klik: www.JomOnlineTuition.com

Eksklusif ‘Online Group Tuition Funtastic’ Serendah RM10!

Nak join Exclusive Online Group Tuition?

 

Nak tahu pakej apa yang ada?

Betul ke ada serendah RM10?

Betul tuan/puan :)

 

Apa Kelebihan Online Group Tuition ni:

SELAMAT, MUDAH & SERONOK!

+ Anda tak boleh keluar rumah? Jangan bimbang… Boleh tuisyen dari rumah saja!

+ Tak ada komputer di rumah? Tak mengapa… Anda boleh tuisyen menggunakan smartphone, tab atau laptop saja!

+ Bosan belajar sorang kat rumah? Nak tahu cara mudah selesaikan soalan2? Ni kami sediakan solusi untuk anda… Online Tuition yang ada Smart & Fun Learning

 

 

Klik pada subjek untuk lihat pakej & mendaftar :

 

Add Maths / Matematik Tambahan 

 

Matematik SPM

 

Biologi SPM

 

Fizik SPM

 

Kimia SPM

 

Arab SPM

 

Prinsip Akaun SPM

 

Matematik PT3

 

Sains PT3

 

Bahasa Melayu PT3

 

 

Sains UPSR

 

Matematik UPSR

 

Arab UPKK/PSRA

 

Mengaji Al-Quran

 

Tajwid Infografik

 

Perlukan bantuan / ada sebarang pertanyaan?

 

CABARAN SKOR ‘A’ SAINS UPSR: KEMAHIRAN MENTAFSIR DATA [MEMBUAT KESIMPULAN]

Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

 

Apa khabar Ibu Bapa serta pelajar di luar sana ? 😊

 

Pada hari ini saya ingin berkongsi tentang salah satu Kemahiran Proses Sains, Kemahiran Mentafsir Data iaitu Membuat KESIMPULAN.

 

Ramai di kalangan Calon UPSR yang masih tidak tahu kaedah yang betul menjawab Soalan KESIMPULAN.. Jadi saya mengambil peluang ini untuk berkongsi serba sedikit pengalaman mengajar teknik yang mudah difahami untuk menjawab soalan Kesimpulan. Diharap dapat membantu Calon-calon UPSR 2020 yang masih mencari-cari cara menjawab soalan KESIMPULAN.

 

🔲 APA ITU KESIMPULAN?

👉 KESIMPULAN adalah penyataan dibuat selepas sesuatu eksperimen dijalankan.

👉 Membuat KESIMPULAN adalah merupakan satu penyataan yang dibuat dengan merangkumi semua maklumat atau data dalam eksperimen yang telah dikumpul.

👉 KESIMPULAN dapat mengesahkan sesuatu hipotesis yang dibuat pada awal eksperimen sama ada benar, separa benar atau pun tidak benar

👉 KESIMPULAN juga adalah aktiviti membuat perhubungan antara pemboleh ubah dimanipulasi (PM) dengan pembolehubah yang bergerak balas (PB).

 

🔎 CONTOH SOALAN

👉 Apakah kesimpulan yang boleh dibuat daripada penyiasatan ini?

👉 Berdasarkan jadual di atas, nyatakan kesimpulan yang boleh dibuat.

 

🔲 CARA MENULIS JAWAPAN

Terdapat 3 situasi SOALAN yang akan mengubah cara menjawab soalan KESIMPULAN:- 

 

1⃣ Cuma ada SATU Pola/ Corak pada Pemboleh Ubah Dimanipulasi (PM) dan Cuma ada SATU Pola/ Corak pada Pemboleh Ubah Bergerakbalas (PB)

Apabila ……..(PM)….…. ___corak___ ,

 

Maka ….…(PB)……..… ___corak___.

Semakin ___corak___ ……..(PM)….….,

Semakin ___corak___ ….…(PB)……..…

*(sila rujuk contoh jawapan dalam gambar yang disediakan)

 

2⃣ Cuma ada SATU Pola/ Corak pada Pemboleh Ubah Dimanipulasi (PM) Tetapi ada DUA Pola/ Corak pada Pemboleh Ubah Bergerakbalas (PB)

APABILA ……..(PM)….…. DARI _____FAKTA_______ ,

MAKA ….…(PB)……..… ___CORAK___

DAN

 

APABILA ……..(PM)….…. DARI _____FAKTA_______ ,

MAKA ….…(PB)……..… ___CORAK___

PADA ……..(PM)….…. _____FAKTA_______ ,

MAKA ….…(PB)……..… ___CORAK___

 

MANAKALA

PADA ……..(PM)….…. _____FAKTA_______ ,

MAKA ….…(PB)……..… ___CORAK___

 

 

*(sila rujuk contoh dalam gambar yang disediakan)

 

3⃣ TIADA Pola/ Corak pada Pemboleh Ubah Dimanipulasi (PM) Dan TIADA Pola/ Corak pada Pemboleh Ubah Bergerakbalas (PB)

Apabila ……..(PM)….…. ___ FAKTA___ ,

Maka ….…(PB)……..… ___FAKTA___ .

*(sila rujuk contoh jawapan dalam gambar yang disediakan)

🔲 KESALAHAN UMUM MEMBUAT KESIMPULAN

1⃣ Calon menyatakan KESIMPULAN dengan ayat BAHASA MELAYU PEMAHAMAN. (SAYANG CIKGU BM)

✎ Jawapan ✘ ➳ Kesimpulan untuk penyiasatan ini ialah anak ayam bertambah bila bulan bertambah

✎ Jawapan  ➳ Apabila bilangan bulan bertambah, Maka bilangan anak ayam bertambah.

2⃣ Calon menyatakan jawapan dalam bentuk inferens

✎ Jawapan ✘ ➳ Isipadu semakin besar kerana saiz kotak besar

✎ Jawapan  ➳ Apabila Saiz kota bertambah, maka Isipadu kotak bertambah.

3⃣ Jawapan terpesong dari kehendak jawapan.

✎ Jawapan ✘ ➳ Kelajuan dan jenis keretapi adalah berbeza

✎ Jawapan  ➳ Apabila Kemodenan Keretapi bertambah, maka kelajuan keretapi bertambah.

4⃣ Calon tidak dapat mengenal pasti pemboleh ubah

✎ Jawapan ✘ ➳ semakin bertambah haiwan semakin bertambah makanan

✎ Jawapan  ➳ Apabila Saiz haiwan bertambah. Maka jumlah makanan yang diperlukan sehari oleh haiwan bertambah.

5⃣ Calon tidak meletakkan pola atau corak dalam kesimpulan

✎ Jawapan ✘ ➳ Apabila bilangan mentol maka kecerahan mentol terang

✎ Jawapan  ➳ Apabila bilangan mentol bertambah maka kecerahan mentol berkurang

6⃣ Calon salah menulis salah satu pemboleh ubah.

✎ Jawapan ✘ ➳ Apabila jenis haiwan bertambah maka bilangan telur yang dihasilkan bertambah.

✎ Jawapan  ➳ Apabila Bilangan telur dihasilkan bertambah Maka bilangan anak haiwan yang selamat bertambah.

7⃣ Calon menulis data yang tidak diberikan

✎ Jawapan ✘ ➳ Apabila bilangan murid bertambah maka panjang meja bertambah

✎ Jawapan  ➳ Apabila Panjang jari Murid bertambah maka ukuran panjang meja (jengkal) berkurang.

8⃣ Calon Menulis jawapan untuk soalan tujuan.

✎ Jawapan ✘ ➳ untuk menyiasat suhu persekitaran dengan bilangan tomato

✎ Jawapan  ➳ Apabila suhu persekitaraan berkurang, maka bilangan tomato bertambah.

 

Semoga perkongsian ini dapat membantu calon-calon UPSR 2020

 

Credit : PHT Cikgu Shahrul

 

Cuti sekolah dah bermula 

 

Ibu bapa masih belum ada “plan” untuk mengisi masa lapang anak-anak pada hari cuti  ❓

 

Nak anak-anak spend masa lapang dengan aktiviti yang berfaedah, menyeronokkan dan pastinya menambah ilmu pengetahuan ?

 

KAMI ADA BERITA BAIK UNTUK IBU BAPA DI LUAR SANA 📢📢📢

 

Sempena cuti sekolah kami ada menganjurkan beberapa program untuk bantu anak anda minat belajar dalam subjek MATH & SAINS iaitu…

 

Program Cuti Sekolah (PCS) yang bakal mengubah persepsi anak anda terhadap pembelajaran 

 

Pendaftaran masih dibuka ‼ Tempat adalah terhad ‼ 

 

CABARAN SKOR ‘A’ SAINS UPSR: KEMAHIRAN MENTAFSIR DATA [TUJUAN]

Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

 

Hari ini saya nak berkongsi mengenai cabaran skor A sains UPSR  iaitu kemahiran mentafsir data [TUJUAN]

 

Soalan Tujuan adalah salah satu soalan yang sering disoal dalam Kertas 2 Sains UPSR untuk membantu Calon bagi mendapatkan markah MUDAH dalam Sains Kertas 2. Calon boleh mendapat markah dengan Mudah kerana aras soalan Tujuan berada di aras sederhana. Hanya Kemahiran Mentafsir data diuji dalam soalan tujuan.

 

Dalam sesuatu eksperimen, TUJUAN sesuatu eksperimen dibuat adalah untuk membuktikan hubungan antara dua pemboleh ubah.

 

Soalan diuji untuk melihat sama ada Calon dapat mengkaji pengaruh diantara pemboleh ubah dimanipulasikan (PM) terhadap pemboleh ubah bergerak balas (PB). Soalan tujuan termasuk dalam Kemahiran Proses Sains (KPS) : Mentafsir data.

✎ Contoh Soalan

🔘 Apakah tujuan penyiasatan di atas

🔘 Apakah matlamat eksperimen di atas

🔘 Nyatakan tujuan/matlamat bagi penyiasatan/eksperimen di atas

✎ Cara Menulis Jawapan

🔘 Untuk Menyiasat Hubungan Diantara ……Perkara yang diubah (PM).…. dengan …Perkara yang diubah (PB)……

🔘 Untuk Mengkaji Hubungan Diantara ……Perkara yang diubah (PM).…. dengan …Perkara yang diubah (PB)……

 

✎ KESALAHAN UMUM MENJAWAB SOALAN TUJUAN

 Calon menyatakan tujuan dengan ayat kefahaman sendiri (Sayang Cikgu Bahasa Melayu) 
Jawapan Salah ✘ ➳ Tujuan Penyiasatan ini ialah untuk mengkaji anak ayam dan bulan
Jawapan Betul  ➳ Untuk menyiasat hubungan diantara bilangan bulan dengan jumlah anak ayam.

 

 Calon menyatakan jawapan dalam bentuk hubungan 
Jawapan Salah ✘ ➳ Semakin besar kotak semakin besar isipadu
Jawapan Betul  ➳ Untuk menyiasat hubungan diantara saiz kotak dengan jumlah isipadu kotak.

 

 Jawapan terpesong dari kehendak SOALAN 
Jawapan Salah ✘ ➳ Dua kereta api yang berbeza jenis
Jawapan Betul  ➳ Untuk menyiasat hubungan diantara jenis keretapi dengan kelajuan kereta api (km/j)

 

 Calon tidak dapat mengenal pasti pemboleh ubah 
Jawapan Salah ✘ ➳ Untuk menyiasat hubungan diantara jenis haiwan dengan makanan sehari
Jawapan Betul  ➳ Untuk menyiasat hubungan diantara saiz haiwan dengan jualah makanan diperlukan sehari

 

 Calon meletakkan pola atau corak dalam tujuan
Jawapan Salah ✘ ➳ Untuk menyiasat hubungan diantara bertambahnya mentol dengan bertambah kecerahan
Jawapan Betul  ➳ Untuk menyiasat hubungan diantara bilangan mentol dengan kecerahan mentol.

 

 Calon salah menulis salah satu pemboleh ubah 
Jawapan Salah ✘ ➳ Untuk menyiasat hubungan diantara jenis kenderaan dengan kelajuan kereta api
Jawapan Betul  ➳ Untuk menyiasat hubungan diantara jenis kereta api dengan kelajuan kereta api.

 

 Calon menulis data yang tidak diberikan 
Jawapan Salah ✘ ➳ Untuk menyiasat hubungan diantara bilangan murid dengan bilangan meja
Jawapan Betul  ➳ Untuk menyiasat hubungan diantara panjang jari murid dengan ukuran panjang meja (jengkal)

 

Semoga perkongsian ini dapat membantu murid yang lemah dalam Mata pelajaran Sains untuk mendapatkan markah MUDAH semasa menjawab soalan TUJUAN

 

Kredit : PHT Cikgu Shahrul

 

Cuti sekolah dah bermula

 

Ibu bapa masih belum ada plan untuk mengisi masa lapang anak-anak pada hari cuti nanti ❓❓❓

 

Nak anak-anak spend masa lapang dengan aktiviti yang berfaedah, menyeronokkan dan pastinya menambah ilmu pengetahuan ?

 

KAMI ADA BERITA BAIK UNTUK IBU BAPA DI LUAR SANA 📢📢📢

 

Sempena cuti sekolah kami ada menganjurkan beberapa program untuk bantu anak anda minat belajar dalam subjek MATH & SAINS iaitu…

 

Program Cuti Sekolah (PCS) yang bakal mengubah persepsi anak anda terhadap pembelajaran 

 

Pendaftaran masih dibuka ‼ Tempat adalah terhad ‼ 

PROGRAM CUTI SEKOLAH (PCS) FUNTASTIC SCIENCE & MATHS 2020

 

Pernah atau tidak anak anda mengadu…

 

“Abang tak reti la nak buat kerja sekolah subjek math ni” 📚

 

“Adik tak suka belajar sains, BOSAN” 🥱

 

Kesiankan anak-anak kita. Kebiasaannya, anak tak faham, tak minat belajar atau tak reti jawab soalan sebab mereka tak faham konsep dan belajar secara tradisional… Mereka hanya baca dan faham. 😴

 

Jika persoalan di atas ada pada anak anda, insha Allah kami ada cara bagaimana untuk menyelesaikan masalah seperti berikut.

 

Hanya berbaki beberapa hari sahaja lagi cuti sekolah akan bermula 💃🕺

 

Ibu bapa masih belum ada plan untuk mengisi masa lapang anak-anak pada hari cuti nanti ❓❓❓

 

Nak anak-anak spend masa lapang dengan aktiviti yang berfaedah, menyeronokkan dan pastinya menambah ilmu pengetahuan ?

 

KAMI ADA BERITA BAIK UNTUK IBU BAPA DI LUAR SANA 📢📢📢

 

Sempena cuti sekolah kami ada menganjurkan beberapa program untuk bantu anak anda minat belajar dalam subjek MATH & SAINS iaitu…

 

Program Cuti Sekolah (PCS) yang bakal mengubah persepsi anak anda terhadap pembelajaran 

 

 

Pendaftaran masih dibuka Tempat adalah terhad ‼ 

 

Apa yang menariknya, tahun ni kami akan fokuskan kepada tema STEM + UPSR “BEYOND EXPECTATION LEARNING”

 

 

 

 

 

Kemahiran Proses Sains : Proses Hidup Tumbuhan

Kemahiran Proses Sains : Proses Hidup Tumbuhan

(A) Gerak Balas Tumbuhan

  1. Tumbuhan bergerak balas terhadap 4 jenis rangsangan, iaitu cahaya Matahariairgraviti dan sentuhan.
  2. Bahagian tumbuhan yang bergerak balas terhadap rangsangan ialah akarpucukdaun dan bunga.
  3. Bahagian tumbuhan akan bergerak sama ada ke arah atau menjauhi rangsangan.

Picture

 
(B) Fotosintesis

  1. Fotosintesis ialah proses tumbuhan membuat makanan sendiri.
  2. Proses fotosintesis memerlukan cahaya Mataharikarbon dioksidaair dan klorofil.

Picture

 
(C) Hasil Fotosintesis

  1. Tumbuhan menggunakan tenaga daripada matahari untuk menukar air dan karbon dioksida kepada kanji dan oksigen.
  2. Kanji membekalkan tenaga kepada tumbuhan untuk pertumbuhan, pengeluaran bunga, buah dan biji benih.
  3. Oksigen dibebaskan ke persekitaran melalui liang halus pada daun.
  4. Rumus fotosintesis:

Picture


(D)Fotosintesis dan Hidupan Lain

  1. Tumbuhan membebaskan oksigen kepada manusia dan haiwan bernafas.
  2. Tumbuhan membekalkan sumber makanan kepada manusia dan haiwan.
Picture