[Fb Live] KBAT Dalam Sains: Raya ke Naya?

Sempena malam Raya ni kami menjemput Teacher ZY untuk berkongsi “KBAT Dalam Sains: Raya ke Naya?” 😉

KBAT dalam Sains: Raya ke Naya?

Haa, isu hangat beberapa tahun ni tentang soalan KBAT susah sangat kan?

Pelajar yang pandai-pandai pun tak dapat juga jawab soalan-soalan KBAT ni. Sampai berasap kepala.

Habis tu macam mana dengan pelajar yang biasa-biasa? Tak ketinggalan ke?

Apa sebenarnya KBAT ni ye? Memudahkan atau menyusahkan sebenarnya?

Apa cara yang kita sebagai pendidik & ibu bapa boleh lakukan untuk membantu anak kita berjaya dalam berfikir secara kritis?

Apa pula pelajar-pelajar boleh lakukan untuk mengasah minda kita supaya dapat menguasai KBAT ni?

Kalau nak tahu jawapannya, jom malam ni sertai FB LIVE bersama Coach Isa & Teacher ZY bagi merungkai misteri yang menyelubungi KBAT di fb Live: Tutor Profesional Malaysia

 

Untuk join Funtastic Online Tuition secara PERCUMA boleh klik: www.JomOnlineTuition.com

Eksklusif ‘Online Group Tuition Funtastic’ Serendah RM10!

Nak join Exclusive Online Group Tuition?

 

Nak tahu pakej apa yang ada?

Betul ke ada serendah RM10?

Betul tuan/puan :)

 

Apa Kelebihan Online Group Tuition ni:

SELAMAT, MUDAH & SERONOK!

+ Anda tak boleh keluar rumah? Jangan bimbang… Boleh tuisyen dari rumah saja!

+ Tak ada komputer di rumah? Tak mengapa… Anda boleh tuisyen menggunakan smartphone, tab atau laptop saja!

+ Bosan belajar sorang kat rumah? Nak tahu cara mudah selesaikan soalan2? Ni kami sediakan solusi untuk anda… Online Tuition yang ada Smart & Fun Learning

 

 

Klik pada subjek untuk lihat pakej & mendaftar :

 

Add Maths / Matematik Tambahan 

 

Matematik SPM

 

Biologi SPM

 

Fizik SPM

 

Kimia SPM

 

Arab SPM

 

Prinsip Akaun SPM

 

Matematik PT3

 

Sains PT3

 

Bahasa Melayu PT3

 

 

Sains UPSR

 

Matematik UPSR

 

Arab UPKK/PSRA

 

Mengaji Al-Quran

 

Tajwid Infografik

 

Perlukan bantuan / ada sebarang pertanyaan?

 

CABARAN SKOR ‘A’ SAINS UPSR: KEMAHIRAN MENTAFSIR DATA [MEMBUAT KESIMPULAN]

Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

 

Apa khabar Ibu Bapa serta pelajar di luar sana ? 😊

 

Pada hari ini saya ingin berkongsi tentang salah satu Kemahiran Proses Sains, Kemahiran Mentafsir Data iaitu Membuat KESIMPULAN.

 

Ramai di kalangan Calon UPSR yang masih tidak tahu kaedah yang betul menjawab Soalan KESIMPULAN.. Jadi saya mengambil peluang ini untuk berkongsi serba sedikit pengalaman mengajar teknik yang mudah difahami untuk menjawab soalan Kesimpulan. Diharap dapat membantu Calon-calon UPSR 2020 yang masih mencari-cari cara menjawab soalan KESIMPULAN.

 

🔲 APA ITU KESIMPULAN?

👉 KESIMPULAN adalah penyataan dibuat selepas sesuatu eksperimen dijalankan.

👉 Membuat KESIMPULAN adalah merupakan satu penyataan yang dibuat dengan merangkumi semua maklumat atau data dalam eksperimen yang telah dikumpul.

👉 KESIMPULAN dapat mengesahkan sesuatu hipotesis yang dibuat pada awal eksperimen sama ada benar, separa benar atau pun tidak benar

👉 KESIMPULAN juga adalah aktiviti membuat perhubungan antara pemboleh ubah dimanipulasi (PM) dengan pembolehubah yang bergerak balas (PB).

 

🔎 CONTOH SOALAN

👉 Apakah kesimpulan yang boleh dibuat daripada penyiasatan ini?

👉 Berdasarkan jadual di atas, nyatakan kesimpulan yang boleh dibuat.

 

🔲 CARA MENULIS JAWAPAN

Terdapat 3 situasi SOALAN yang akan mengubah cara menjawab soalan KESIMPULAN:- 

 

1⃣ Cuma ada SATU Pola/ Corak pada Pemboleh Ubah Dimanipulasi (PM) dan Cuma ada SATU Pola/ Corak pada Pemboleh Ubah Bergerakbalas (PB)

Apabila ……..(PM)….…. ___corak___ ,

 

Maka ….…(PB)……..… ___corak___.

Semakin ___corak___ ……..(PM)….….,

Semakin ___corak___ ….…(PB)……..…

*(sila rujuk contoh jawapan dalam gambar yang disediakan)

 

2⃣ Cuma ada SATU Pola/ Corak pada Pemboleh Ubah Dimanipulasi (PM) Tetapi ada DUA Pola/ Corak pada Pemboleh Ubah Bergerakbalas (PB)

APABILA ……..(PM)….…. DARI _____FAKTA_______ ,

MAKA ….…(PB)……..… ___CORAK___

DAN

 

APABILA ……..(PM)….…. DARI _____FAKTA_______ ,

MAKA ….…(PB)……..… ___CORAK___

PADA ……..(PM)….…. _____FAKTA_______ ,

MAKA ….…(PB)……..… ___CORAK___

 

MANAKALA

PADA ……..(PM)….…. _____FAKTA_______ ,

MAKA ….…(PB)……..… ___CORAK___

 

 

*(sila rujuk contoh dalam gambar yang disediakan)

 

3⃣ TIADA Pola/ Corak pada Pemboleh Ubah Dimanipulasi (PM) Dan TIADA Pola/ Corak pada Pemboleh Ubah Bergerakbalas (PB)

Apabila ……..(PM)….…. ___ FAKTA___ ,

Maka ….…(PB)……..… ___FAKTA___ .

*(sila rujuk contoh jawapan dalam gambar yang disediakan)

🔲 KESALAHAN UMUM MEMBUAT KESIMPULAN

1⃣ Calon menyatakan KESIMPULAN dengan ayat BAHASA MELAYU PEMAHAMAN. (SAYANG CIKGU BM)

✎ Jawapan ✘ ➳ Kesimpulan untuk penyiasatan ini ialah anak ayam bertambah bila bulan bertambah

✎ Jawapan  ➳ Apabila bilangan bulan bertambah, Maka bilangan anak ayam bertambah.

2⃣ Calon menyatakan jawapan dalam bentuk inferens

✎ Jawapan ✘ ➳ Isipadu semakin besar kerana saiz kotak besar

✎ Jawapan  ➳ Apabila Saiz kota bertambah, maka Isipadu kotak bertambah.

3⃣ Jawapan terpesong dari kehendak jawapan.

✎ Jawapan ✘ ➳ Kelajuan dan jenis keretapi adalah berbeza

✎ Jawapan  ➳ Apabila Kemodenan Keretapi bertambah, maka kelajuan keretapi bertambah.

4⃣ Calon tidak dapat mengenal pasti pemboleh ubah

✎ Jawapan ✘ ➳ semakin bertambah haiwan semakin bertambah makanan

✎ Jawapan  ➳ Apabila Saiz haiwan bertambah. Maka jumlah makanan yang diperlukan sehari oleh haiwan bertambah.

5⃣ Calon tidak meletakkan pola atau corak dalam kesimpulan

✎ Jawapan ✘ ➳ Apabila bilangan mentol maka kecerahan mentol terang

✎ Jawapan  ➳ Apabila bilangan mentol bertambah maka kecerahan mentol berkurang

6⃣ Calon salah menulis salah satu pemboleh ubah.

✎ Jawapan ✘ ➳ Apabila jenis haiwan bertambah maka bilangan telur yang dihasilkan bertambah.

✎ Jawapan  ➳ Apabila Bilangan telur dihasilkan bertambah Maka bilangan anak haiwan yang selamat bertambah.

7⃣ Calon menulis data yang tidak diberikan

✎ Jawapan ✘ ➳ Apabila bilangan murid bertambah maka panjang meja bertambah

✎ Jawapan  ➳ Apabila Panjang jari Murid bertambah maka ukuran panjang meja (jengkal) berkurang.

8⃣ Calon Menulis jawapan untuk soalan tujuan.

✎ Jawapan ✘ ➳ untuk menyiasat suhu persekitaran dengan bilangan tomato

✎ Jawapan  ➳ Apabila suhu persekitaraan berkurang, maka bilangan tomato bertambah.

 

Semoga perkongsian ini dapat membantu calon-calon UPSR 2020

 

Credit : PHT Cikgu Shahrul

 

Cuti sekolah dah bermula 

 

Ibu bapa masih belum ada “plan” untuk mengisi masa lapang anak-anak pada hari cuti  ❓

 

Nak anak-anak spend masa lapang dengan aktiviti yang berfaedah, menyeronokkan dan pastinya menambah ilmu pengetahuan ?

 

KAMI ADA BERITA BAIK UNTUK IBU BAPA DI LUAR SANA 📢📢📢

 

Sempena cuti sekolah kami ada menganjurkan beberapa program untuk bantu anak anda minat belajar dalam subjek MATH & SAINS iaitu…

 

Program Cuti Sekolah (PCS) yang bakal mengubah persepsi anak anda terhadap pembelajaran 

 

Pendaftaran masih dibuka ‼ Tempat adalah terhad ‼ 

 

CABARAN SKOR ‘A’ SAINS UPSR: KEMAHIRAN MENTAFSIR DATA [TUJUAN]

Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

 

Hari ini saya nak berkongsi mengenai cabaran skor A sains UPSR  iaitu kemahiran mentafsir data [TUJUAN]

 

Soalan Tujuan adalah salah satu soalan yang sering disoal dalam Kertas 2 Sains UPSR untuk membantu Calon bagi mendapatkan markah MUDAH dalam Sains Kertas 2. Calon boleh mendapat markah dengan Mudah kerana aras soalan Tujuan berada di aras sederhana. Hanya Kemahiran Mentafsir data diuji dalam soalan tujuan.

 

Dalam sesuatu eksperimen, TUJUAN sesuatu eksperimen dibuat adalah untuk membuktikan hubungan antara dua pemboleh ubah.

 

Soalan diuji untuk melihat sama ada Calon dapat mengkaji pengaruh diantara pemboleh ubah dimanipulasikan (PM) terhadap pemboleh ubah bergerak balas (PB). Soalan tujuan termasuk dalam Kemahiran Proses Sains (KPS) : Mentafsir data.

✎ Contoh Soalan

🔘 Apakah tujuan penyiasatan di atas

🔘 Apakah matlamat eksperimen di atas

🔘 Nyatakan tujuan/matlamat bagi penyiasatan/eksperimen di atas

✎ Cara Menulis Jawapan

🔘 Untuk Menyiasat Hubungan Diantara ……Perkara yang diubah (PM).…. dengan …Perkara yang diubah (PB)……

🔘 Untuk Mengkaji Hubungan Diantara ……Perkara yang diubah (PM).…. dengan …Perkara yang diubah (PB)……

 

✎ KESALAHAN UMUM MENJAWAB SOALAN TUJUAN

 Calon menyatakan tujuan dengan ayat kefahaman sendiri (Sayang Cikgu Bahasa Melayu) 
Jawapan Salah ✘ ➳ Tujuan Penyiasatan ini ialah untuk mengkaji anak ayam dan bulan
Jawapan Betul  ➳ Untuk menyiasat hubungan diantara bilangan bulan dengan jumlah anak ayam.

 

 Calon menyatakan jawapan dalam bentuk hubungan 
Jawapan Salah ✘ ➳ Semakin besar kotak semakin besar isipadu
Jawapan Betul  ➳ Untuk menyiasat hubungan diantara saiz kotak dengan jumlah isipadu kotak.

 

 Jawapan terpesong dari kehendak SOALAN 
Jawapan Salah ✘ ➳ Dua kereta api yang berbeza jenis
Jawapan Betul  ➳ Untuk menyiasat hubungan diantara jenis keretapi dengan kelajuan kereta api (km/j)

 

 Calon tidak dapat mengenal pasti pemboleh ubah 
Jawapan Salah ✘ ➳ Untuk menyiasat hubungan diantara jenis haiwan dengan makanan sehari
Jawapan Betul  ➳ Untuk menyiasat hubungan diantara saiz haiwan dengan jualah makanan diperlukan sehari

 

 Calon meletakkan pola atau corak dalam tujuan
Jawapan Salah ✘ ➳ Untuk menyiasat hubungan diantara bertambahnya mentol dengan bertambah kecerahan
Jawapan Betul  ➳ Untuk menyiasat hubungan diantara bilangan mentol dengan kecerahan mentol.

 

 Calon salah menulis salah satu pemboleh ubah 
Jawapan Salah ✘ ➳ Untuk menyiasat hubungan diantara jenis kenderaan dengan kelajuan kereta api
Jawapan Betul  ➳ Untuk menyiasat hubungan diantara jenis kereta api dengan kelajuan kereta api.

 

 Calon menulis data yang tidak diberikan 
Jawapan Salah ✘ ➳ Untuk menyiasat hubungan diantara bilangan murid dengan bilangan meja
Jawapan Betul  ➳ Untuk menyiasat hubungan diantara panjang jari murid dengan ukuran panjang meja (jengkal)

 

Semoga perkongsian ini dapat membantu murid yang lemah dalam Mata pelajaran Sains untuk mendapatkan markah MUDAH semasa menjawab soalan TUJUAN

 

Kredit : PHT Cikgu Shahrul

 

Cuti sekolah dah bermula

 

Ibu bapa masih belum ada plan untuk mengisi masa lapang anak-anak pada hari cuti nanti ❓❓❓

 

Nak anak-anak spend masa lapang dengan aktiviti yang berfaedah, menyeronokkan dan pastinya menambah ilmu pengetahuan ?

 

KAMI ADA BERITA BAIK UNTUK IBU BAPA DI LUAR SANA 📢📢📢

 

Sempena cuti sekolah kami ada menganjurkan beberapa program untuk bantu anak anda minat belajar dalam subjek MATH & SAINS iaitu…

 

Program Cuti Sekolah (PCS) yang bakal mengubah persepsi anak anda terhadap pembelajaran 

 

Pendaftaran masih dibuka ‼ Tempat adalah terhad ‼ 

PROGRAM CUTI SEKOLAH (PCS) FUNTASTIC SCIENCE & MATHS 2020

 

Pernah atau tidak anak anda mengadu…

 

“Abang tak reti la nak buat kerja sekolah subjek math ni” 📚

 

“Adik tak suka belajar sains, BOSAN” 🥱

 

Kesiankan anak-anak kita. Kebiasaannya, anak tak faham, tak minat belajar atau tak reti jawab soalan sebab mereka tak faham konsep dan belajar secara tradisional… Mereka hanya baca dan faham. 😴

 

Jika persoalan di atas ada pada anak anda, insha Allah kami ada cara bagaimana untuk menyelesaikan masalah seperti berikut.

 

Hanya berbaki beberapa hari sahaja lagi cuti sekolah akan bermula 💃🕺

 

Ibu bapa masih belum ada plan untuk mengisi masa lapang anak-anak pada hari cuti nanti ❓❓❓

 

Nak anak-anak spend masa lapang dengan aktiviti yang berfaedah, menyeronokkan dan pastinya menambah ilmu pengetahuan ?

 

KAMI ADA BERITA BAIK UNTUK IBU BAPA DI LUAR SANA 📢📢📢

 

Sempena cuti sekolah kami ada menganjurkan beberapa program untuk bantu anak anda minat belajar dalam subjek MATH & SAINS iaitu…

 

Program Cuti Sekolah (PCS) yang bakal mengubah persepsi anak anda terhadap pembelajaran 

 

 

Pendaftaran masih dibuka Tempat adalah terhad ‼ 

 

Apa yang menariknya, tahun ni kami akan fokuskan kepada tema STEM + UPSR “BEYOND EXPECTATION LEARNING”

 

 

 

 

 

Kemahiran Proses Sains : Proses Hidup Tumbuhan

Kemahiran Proses Sains : Proses Hidup Tumbuhan

(A) Gerak Balas Tumbuhan

  1. Tumbuhan bergerak balas terhadap 4 jenis rangsangan, iaitu cahaya Matahariairgraviti dan sentuhan.
  2. Bahagian tumbuhan yang bergerak balas terhadap rangsangan ialah akarpucukdaun dan bunga.
  3. Bahagian tumbuhan akan bergerak sama ada ke arah atau menjauhi rangsangan.

Picture

 
(B) Fotosintesis

  1. Fotosintesis ialah proses tumbuhan membuat makanan sendiri.
  2. Proses fotosintesis memerlukan cahaya Mataharikarbon dioksidaair dan klorofil.

Picture

 
(C) Hasil Fotosintesis

  1. Tumbuhan menggunakan tenaga daripada matahari untuk menukar air dan karbon dioksida kepada kanji dan oksigen.
  2. Kanji membekalkan tenaga kepada tumbuhan untuk pertumbuhan, pengeluaran bunga, buah dan biji benih.
  3. Oksigen dibebaskan ke persekitaran melalui liang halus pada daun.
  4. Rumus fotosintesis:

Picture


(D)Fotosintesis dan Hidupan Lain

  1. Tumbuhan membebaskan oksigen kepada manusia dan haiwan bernafas.
  2. Tumbuhan membekalkan sumber makanan kepada manusia dan haiwan.
Picture

[Nota] Sains UPSR: Proses Hidup Manusia

⭕ NOTA SAINS : PROSES PERNAFASAN MANUSIA ⭕

 

1. PERNAFASAN MANUSIA

▪ Bernafas merupakan satu proses hidup manusia. Manusia menggunakan hidung, trakea dan juga paru-paru untuk bernafas. Paru-paru ialah organ pernafasan yang menjalankan pertukaran oksigen dan karbon dioksida.

 

Organ Yang Terlibat Semasa Bernafas :

▪ HIDUNG

▪ TRAKEA

▪ PARU-PARU

 

Proses semasa manusia menarik nafas :

🔘 Udara masuk dari : Hidung 👉🏻 Trakea 👉🏻 Paru-paru

 

🔘 Apabila manusia menyedut udara masuk ke dalam badan :

Paru-paru mengembang.

Dada naik dan mengembang.

Diafragma mengendur dan turun ke bawah.

 

🔘 Apabila manusia mengeluarkan udara dari badan :

▪ Paru-paru mengecut.

▪ Dada menurun dan mengempis.

▪ Diafragma mengecut dan naik ke atas.

 

🔘 Udara yang dihembus keluar dari paru-paru mengandungi banyak karbon dioksida.

 

🔘 Kadar pernafasan ialah bilangan pergerakan dada naik dan turun setiap satu minit.

 

🔘 Apabila seseorang aktif, kadar pernafasannya meningkat kerana dia memerlukan tenaga yang banyak.

 

2. PERKUMUHAN

▪ Perkumuhan merupakan satu proses penyingkiran hasil bahan buangan dari tubuh badan.

▪ Bahan buangan akan memudaratkan kesihatan jika tidak disingkirkan daripada tubuh badan.

 

Terdapat TIGA organ perkumuhan :

GINJAL

PARU-PARU

KULIT

 

Setiap organ mengumuhkan hasil perkumuhan yang berlainan iaitu :

Ginjal

▪ Ginjal menyingkirkan hasil buangan dalam bentuk air kencing, urea dan garam.

Paru-paru

▪ Paru-paru membebaskan karbon dioksida dan wap air.

Kulit

▪ Kulit menyingkirkan hasil buangan dalam bentuk peluh, air berlebihan dan garam.

 

3. PENYAHTINJAAN

▪ Penyahtinjaan merupakan satu proses menyingkirkan sisa makanan keluar melalui dubur sebagai tinja.

▪ Tinja ialah sisa makanan yang tidak dapat dihadam oleh perut kita.

▪ Jika penyahtinjaan tidak disingkirkan, bahan tersebut akan berkumpul dalam tubuh badan kita. Ia boleh menyebabkan kesihatan kita terganggu.

▪ Penyahtinjaan adalah penting untuk mengekalkan kesihatan tubuh badan kita.

 

Pelbagai penyakit boleh berlaku sekiranya penyahtinjaan tidak berlaku, antaranya ialah :

❌ Kita boleh menghidapi masalah batu karang atau kencing berdarah.

❌ Kita boleh menghidapi masalah usus tersumbat atau kanser usus.

 

4. GERAK BALAS TERHADAP RANGSANGAN

▪ Manusia bergerak balas terhadap rangsangan. Rangsangan ialah perubahan yang dapat dikesan oleh manusia.

 

Manusia dapat merangsang dan bergerak balas dengan menggunakan LIMA deria :

▪ KULIT

▪ MATA

▪ TELINGA

▪ HIDUNG

▪ LIDAH

 

Kulit

▪ Kulit bergerak balas terhadap panas dan sejuk.

Mata

▪ Mata bergerak balas terhadap penglihatan.

Telinga

▪ Telinga bergerak balas terhadap bunyi.

Hidung

▪ Hidung bergerak balas terhadap bau.

Lidah

▪ Lidah bergerak balas terhadap rasa.

 

5. PEMBIAKAN

▪ Pembiakan ialah satu proses melahirkan anak atau baka.

▪ Manusia perlu membiak untuk menambahkan bilangan dan memastikan spesies manusia terus wujud di dunia ini.

 

Anak-anak akan mewarisi ciri-ciri persamaan daripada ibu bapa mereka, seperti :

▪ Warna kulit.

▪ Jenis rambut.

▪ Rupa paras.

6. TABIAT BURUK YANG MENGANCAM PROSES HIDUP MANUSIA

▪ Tabiat buruk akan mengganggu proses hidup manusia.

 

Contoh tabiat buruk ialah :

▪ MEROKOK

▪ MINUM MINUMAN BERALKOHOL

▪ MAKAN MAKANAN BERLEMAK

▪ PENYALAHGUNAAN DADAH

▪ MENGHIDU GAM

 

Kesan daripada melakukan tabiat buruk tersebut akan menyebabkan :

Merokok

▪ Merosakkan peparu.

Minum Minuman Beralkohol

▪ Kesukaran berjalan dengan betul dan penglihatan yang kabur.

Makan Makanan Berlemak

▪ Menyebabkan diabetes.

Penyalahgunaan Dadah

▪ Kerosakan otak dan halusinasi

Menghidu Gam

▪ Halusinasi dan pening.

7. AMALAN HIDUP SIHAT

▪ Kita perlu mengamalkan gaya hidup sihat untuk menjaga kesihatan tubuh badan.

 

Contoh amalan gaya hidup sihat :

▪ Mengambil makanan yang sihat.

▪ Menjalani pemeriksaan kesihatan berkala.

▪ Beriadah.

▪ Tidur yang mencukupi.

▪ Minum lapan gelas air sehari.

 

Semoga bermanfaat !

 

Jika anda perlukan nak tingkatkan lagi kefahaman Sains, boleh join Tuisyen Sains UPSR secara Online KLIK DI SINI

 

Tips Membantu Calon Lemah Sains.

Setiap ibu bapa pasti inginkan anak-anak mereka cemerlang dalam semua subjek di sekolah dan mendapat keputusan yang membanggakan, pasti membuatkan ibu bapa berasa senang duduk dengan isu ini. Akan tetapi tidak semua subjek anak-anak dapat kuasai. Di sini ada beberapa tips untuk membantu calon yang lemah sains…

Sebelum itu mari kita kenal pasti Kategori Murid LEMAH Sains ini dahulu… Dari pemerhatian Cikgu selama menjadi guru Sains, ada 3 kategori Murid LEMAH Sains ini.

1. Kategori Lemah Linus

Cikgu namakan kategori ini Lemah Linus kerana murid yang lemah ini biasanya tidak boleh membaca dan mengira dengan betul… Masih bermasalah membaca dan tidak memahami apa yang dibacanya… Lebih menyedihkan lagi tidak menjawab Soalan-Soalan yang diberikan kerana tidak Faham apa yang ditulis…

2. Kategori Malas Membaca

Murid ini Boleh membaca dan faham maksud perkataan tetapi Kategori ini adalah kategori murid yang tidak berminat untuk membaca soalan. Kurang minat belajar dan tidak dapat menumpukan perhatian dalam pelajaran. Kebiasaannya Murid ini tidak dapat memahami kehendak soalan Sains dan jawapan yang diberi sekadar Hentam Kromo, janji tangkap muat je…

3. Kategori Malas Ingat Fakta

Murid ini boleh membaca dan memahami, tidak malas membaca Soalan tetapi tidak mampu atau tidak mahu mengingati Fakta.. Biasanya murid ini faham soalan tetapi bila menjawab soalan jawapan diberi dengan fakta sendiri yang direka… Jawapan tidak mengikut logik akal kerana tidak percaya dengan fakta yang tersimpan dalam fikirannya…

Untuk mengatasi Masalah-Masalah ini, Cikgu akan kongsikan kaedah Membantu mengikut kategori Murid-murid ini agar dapat membantu guru-guru atau Ibu Bapa mengenalpasti masalah sebelum membantu murid-murid ini yakin untuk menjawab soalan Sains dari awal tahun lagi…

💡Tips Membantu Kategori Lemah Linus.

1. Mula kelas membaca dan menulis suku kata dari sekarang. Latihan membaca setiap hari

2. Buat latihan susun ayat dan fahamkan ayat pada murid.

3. Pembelajaran yang menyeronokkan untuk menarik perhatian murid..

4. Pastikan dia cuba menjawab semua soalan-soalan Sains

5. Membaca Soalan Bersama murid dan terangkan maksud soalan dan jawapan pada murid…

6. Latihan asas sains seperti membina Jadual, melukis gambar rajah perlu diperbanyakkan…

💡Tips Membantu Kategori Malas Membaca.

1. Latih murid membaca Soalan dan menjawab soalan secara sempurna..

2. Hukuman dan ganjaran semasa aktiviti pengajaran dan peneguhan

3. Latihan membaca dengan betul dan terangkan maksud pada setiap hari.

4. Pembelajaran yang menyeronokkan untuk menarik perhatian murid..

5. Latih Tubi cara menjawab soalan-soalan Peperiksaan yang lebih kerap. Ajar Garis Kata Kunci pada soalan..

6. Latih Tubi Soalan Mudah Sains seperti membina Jadual, melukis gambar rajah perlu dikuasai.

7. Murid perlu menguasai kemahiran menjawab Soalan KPS mengunakan teknik Kata Kunci..

💡Tips Membantu Kategori Malas Ingat Fakta.

1. Latih murid Membuat Nota dalam bentuk Peta minda, Mnemonik, dan aktiviti kognitif yang boleh merangsang ingatan murid..

2. Kerap mengulang latihan yang sama kerana murid kategori ini cepat Lupa..

3. Pembelajaran yang menyeronokkan untuk menarik perhatian murid..

4. Menjawab 5 soalan fakta setiap hari.

5. Hukuman dan ganjaran yang membantu Murid semasa aktiviti pengajaran dan peneguhan.

6. Latih Tubi Soalan Mudah Sains seperti membina Jadual, melukis gambar rajah perlu dikuasai sepenuhnya.

7. Murid perlu menguasai kemahiran menjawab Soalan KPS mengunakan teknik Kata Kunci..

8. Latihan menyalin fakta berdasarkan Soalan Sains dari Tahun 3 hingga tahun 6

 

Sumber : Facebook Personal HOME Tuition CIKGU Shahrul

 

Jika anda perlukan bantuan Home Tuition dalam subjek Sains UPSR atau apa-apa subjek dan level, boleh hubungi kami dengan KLIK DI SINI

FUNTASTIC KBAT STEM : KEMAHIRAN SAINTIFIK

Kemahiran saintifik merupakan kemahiran yang penting untuk menjalankan sebarang aktiviti mengikut kaedah saintifik. Kaedah seperti eksperimen, penyelidikan dan projek merupakan aktiviti yang menggunakan kemahiran saintifik. Kemahiran saintifik terdiri daripada kemahiran proses sains dan kemahiran manipulatif.

Kemahiran Proses Sains

Kemahiran proses sains ialah kemahiran yang membolehkan  murid mempersoalkan sesuatu dan mencari jawapan secara bersistem. Kemahiran proses ini terdiri daripada kemahiran yang mudah kepada yang kompleks.

Terdapat 11 Elemen Kemahiran Proses Sains antaranya ialah :

  1. Memerhatikan

    Menggunakan deria penglihatan, pendengaran, sentuhan, rasa atau bau untuk mengumpulkan maklumat tentang objek atau fenomena.

  2. Mengelaskan

    Mengasingkan dan mengumpulkan objek atau fenomena kepada kumpulan masing- masing berdasarkan kriteria tertentu seperti ciri atau sifat. Pengumpulan ini adalah berdasarkan ciri atau sifat sepunya.

  3. Mengukur dan menggunakan nombor

    Membuat pemerhatian secara kuantitatif dengan menggunakan nombor dan alat berunit piawai atau alat yang diseragamkan sebagai unit rujukan. Pengukuran menjadikan pemerhatian lebih jitu.

  4. Membuat inferens

    Membuat kesimpulan awal yang munasabah yang mungkin benar atau tidak benar untuk menerangkan sesuatu peristiwa atau pemerhatian.

  5. Meramalkan

    Meramal merupakan proses membuat jangkaan tentang sesuatu peristiwa berdasarkan pemerhatian dan pengalaman yang lalu atau berdasarkan data. Meramal merupakan proses yang berterusan dan di lakukan sepanjang masa.

  6. Berkomunikasi

    Berkomunikasi bermaksud bertukar data atau informasi yang digabungkan dengan proses pemerhatian agar mudah difahami. Berkomunikasi melibatkan proses menerima, memilih, menyusun dan mempersembahkan maklumat atau idea dalam bentuk tulisan, lisan, jadual, graf, rajah atau model.

  7. Menggunakan  perhubungan ruang dan masa

    Kemahiran ini merangkumi keupayaan untuk memerihalkan parameter seperti lokasi, arah, bentuk, saiz, isipadu, berat dan jisim dengan masa.

  8.   Mentafsirkan data

    Kemahiran ini merupakan proses memberi penerangan yang rasional tentang objek, peristiwa atau pola daripada data yang dikumpulkan.

  9. Mendefinisikan secara operasi

    Mendefinisikan secara operasi merupakan suatu proses memberi tafsiran tentang sesuatu konsep dengan menyatakan perkara yang dilakukan dan diperhatikan.

  10. Mengawal pembolehubah

    Mengenal pasti pemboleh ubah dimanipulasikan, pemboleh ubah yang bergerak dan pembolehubah yang dimalarkan. Dalam sesuatu penyiasatan satu pembolehubah dimanipulasikan untuk memerhatikan hubungannya dengan pemboleh ubah bergerak balas. Pada masa yang sama pemboleh ubah yang lain dimalarkan.

  11. Membuat hipotesis

    Kemahiran ini merupakan proses membuat suatu pernyataan umum tentang hubungan antara pemboleh ubah yang difikirkan benar bagi menerangkan sesuatu peristiwa. Pernyataan ini boleh diuji untuk menentukan kesahihannya.

  12. Mengeksperimen

    Kemahiran ini merupakan proses merancang dan menjalankan penyiasatan untuk menguji sesuatu hipotesis, mengumpulkan data, mentafsirkan data sehingga mendapat rumusan daripada penyiasatan itu.

FUNTASTIC SAINS : PENGAWETAN MAKANAN

PENGAWETAN MAKANAN (SECOND RULE)

 

Pengawetan makanan ialah kaedah pemprosesan makanan yang boleh menghalang atau melambatkan proses hidup mikroorganisma.

Tujuan pengawetan makanan: supaya tahan lebih lama dan tidak mudah rosak.

 

KAEDAH-KAEDAH PENGAWETAN MAKANAN :

  1. Pendidihan
    1. Proses memanaskan makanan pada suhu yang tinggi.
    2. Suhu yang tinggi dapat membunuh banyak mikroorganisma.­  ‎  
  2. Penjerukan
    1. Proses merendam makanan di dalam cuka, larutan gula dan garam.
    2. Penjerukan mengurangkan kandungan air dalam makanan, menjadikan keadaan tidak sesuai untuk mikroorganisma membiak.
  3. Pembungkusan vakum
    1. Proses mengeluarkan semua udara daripada bekas atau pembungkus makanan.
    2. Ketiadaan udara menyebabkan bakteria dan kulat tidak boleh membiak.
  4. Pempasteuran
    1. Proses pemanasan makanan sehingga suhu tertentu untuk beberapa ketika dan diikuti dengan pendinginan segera.
  5. Pengeringan
    1. Kaedah mengeluarkan atau menyingkirkan kebanyakan air daripada makanan.
    2. Makanan boleh dikeringkan di bawah cahaya matahari.
    3. Ketiadaan air menyebabkan mikroorganisma akan mati.
  6. Pengasinan
    1. Menggunakan garam bagi menyingkirkan kelembapan pada makanan.
  7. Pendinginan
    1. Kaedah menyimpan makanan di dalam persekitaran bersuhu kurang dari 180C.
    2. Suhu rendah menyebabkan mikroorganisma kurang aktif dan lambat membiak.
  8. Penyejukbekuan
    1. Kaedah menyimpan makanan pada suhu takat beku (00C) dan ke bawah.
  9. Pelilinan
    1. Proses menyalut buah dan sayuran dengan lilin cair untuk mencegah pertumbuhan mikroorganisma di permukaannya.
  10. Pengetinan dan pembotolan
    1. Proses mendidihkan makanan untuk membunuh mikroorganisma. Makanan kemudiannya disejukkan dan dimasukkan ke dalam bekas kedap udara.
    2. Pemanasan pada suhu didih dapat membunuh kebanyakan bakteria aktif tanpa merosakkan rasa dan nilai nutrisi makanan itu.
  11. Penyalaian
    1. Kaedah mengeringkan makanan dengan cara mengasapnya untuk satu tempoh yang agak lama.
    2. Boleh membantutkan pertumbuhan mikroorganisma.