Bagaimana Teknik ‘Problem Solving’ Bantu Memahamkan Konsep Dalam Add Maths?

Exclusive Online Group Tuition Add Maths bersama Tutor Raj.

Belajar Add Maths dengan lebih mudah & menarik!

Tutor Raj nak berkongsi topik Pembezaan atau nama ‘english’ nya Differentiation.

Menjawab soalan Dan Pendedahan Praktikal terhadap soalan yang diajukan.

Teori dan Praktikal, apa bezanya?

Perlu ke didedahkan dengan Aktiviti Praktikal?

Buat Praktikal ni tak Buang masa ke?

Sebenarnya, sesi Pembelajaran dan Pengajaran Addmaths ini, kalau dapat diselitkan aktiviti ringkas, dapat memberikan pemahaman terhadap sesuatu konsep secara holistik.

Kenapa di Kira begitu?

Bagaimana nak dapatkan bacaan itu?

Apa yang boleh dibuat dengan bacaan itu?

Mengapa perlu dibuat kiraan begitu?

Kalau dikira begini boleh ke?

Disinilah pendedahan kepada Solving Problem Dan Problem Solving Skills dapat dilihat, dinilai Dan dirasai sendiri oleh pelajar itu sendiri.

Itu lah keistimewaan Funtastic Add Maths ini.

 

Ada pelajar pernah mengeluh…

“Topik Pembezaan ni susah la…”

“Belajar Add Maths ni tak best, tak faham!”

“Kenapa la kena ambil Add Maths ni.”

Pembezaan itu apa sebenarnya?

Apa kepentingan Pembezaan ini?

Mengapa dipelajari Pembezaan ini?

Kalau y = 2x³, dy/dx = 6x². Kenapa?

Jadi, Tutor Raj akan bantu pelajar untuk ‘tune’ balik pemikiran yang Add Maths & topik Pembezaan ni bukan la susah sangat nak faham & buat.

Nak belajar lebih seronok secara online?

Jom join Exclusive Online Group Tuition Add Maths bersama Tutor Raj.

Macam mana nak join?

Whatsapp je https://www.wasap.my/601113172015/ExclusiveAddMaths

Daftar cepat tau ;)

#AdditionalMathematics

#MatematikTambahan

#SPM

#FuntasticAddMaths

#OnlineTuitionAddMaths

Tuisyen Online Biologi Percuma Untuk Pelajar SPM

ONLINE TUITION BIOLOGI PERCUMA

Siapa kata bila dok rumah ni bosan?
Bosan la kalau tak buat benda bermanfaat.

Jadinya kami nak ajak pelajar Tingkatan 4 & 5 untuk ramai2 join Online Tuition Funtastic Biologi bersama Cikgu Zana esok, jam 11am-12pm.

Nak ulangkaji & belajar Biologi secara mudah, selamat & menarik?
FREE jee…

 

Whatsapp “Bio” ke 01113172015 sekarang untuk join esok!

#OnlineTuition
#OnlineClass
#FuntasticBiologi
#SPM
#CMNAcademy

Kenapa Dari Penang Ke Putrajaya, Masih ‘Setia’ Dengan Home Tuition?

Kisah ini adalah kisah benar…

Kali ini kami nak ceritakan kisah Puan Sharifah yang awal dulu telah mengambil home tuition untuk anak pertamanya untuk subjek SPM dan anak keduanya di Pulau Pinang.

Ibu kepada 2 orang anak ini, yang merupakan pegawai kerajaan berkata, beliau merasakan home tuition ini amat membantu anak beliau dalam pelajaran.

 

Walaupun terpaksa berpindah ke Putrajaya atas sebab kerjaya, puan tidak pernah mengabaikan soal pendidikan anak.

Beliau kembali menghubungi dan mengambil home tuition untuk membantu pelajaran anaknya terutamanya dalam subjek-subjek Sains Tulen. Alhamdulillah, peningkatan yang dialami anaknya sangat besar.

Bayangkan, dari subjek yang selalunya F, boleh dapat C dalam SPM!

Apatah lagi subjek-subjek yang biasanya kredit, semua ada peningkatan.

Yang bestnya, anak ini kurang minat subjek Sains Tulen, tapi boleh belajar dengan baik & alami peningkatan yang besar!

 

Nak dengar sendiri apa yang puan rasa tentang Home Tuition ni?

Jom tonton video ni ;)

 

 

Berminat dapatkan Home Tuition untuk anak?

Klik gambar di bawah untuk kami bantu

Pusat Tuisyen Vs Home Tuition

Pusat Tuisyen vs Home Tuisyen.

Haaaa kenapa markah awak ini rendah sangat Farhan? Kan mak dah hantar kamu pergi Tuisyen setiap hujung minggu? Kamu fokus ke tak ini ? Hujung tahun nak peperiksaan besar dah…. Begitulah kata-kata azimat yang keluar dari mulut seorang ibu terhadap anaknya yang acap kali pulang ke rumah dengan markah peperiksaan yang kurang memberangsangkan.

… Situasi sebegini yang boleh dikatakan hampir berlaku disetiap rumah. Haaaa, jangan risau tuan-tuan & puan-puan.

Kali ini, saya nak senaraikan beberapa manfaat yang akan diperoleh oleh anak anda dengan menghantar anak ke home tuisyen berbanding ke pusat tuisyen.

Personal Touch @ one to one …

Home tuisyen adalah sesi pembelajaran one to one sama ada tutor ke tempat anda atau anda ke rumah tutor di mana sesi pembelajaran berbanding dengan pusat tuisyen yang bilangan pelajarnya terdiri dalam bilangan kuantiti yang agak ramai malah ada yang sampai 30 orang pelajar pun ada. Ramai bukan ? Ibarat sekolah pula admin rasakan.

Apabila berlaku keadaan sebegini, amatlah sukar untuk seseorang pelajar untuk dapatkan personal touch dari seseorang tutor. Bahkan untuk bertanya satu soalan pun mungkin tak sempat disebabkan soalan yang bertubi-tubi dari pelajar-pelajar lain juga ingin bertanya soalan dan berkerumun dikeliling pinggang tutor tersebut.

Kesian kann ? Cuba tuan-tuan & puan-puan tanya kepada anak-anak anda, pernah tak mereka menghadapi situasi sebegini setiap kali hadir ke pusat tuisyen ? Rata-ratanya majoriti mesti anggukkan kepala dengan erti kata tanda setuju. Nampaknya, memang jauh meleset sekali untuk anak-anak anda dapatkan personal touch dari tutor ini.

Tumpuan 100%

Haaa apa yang admin cuba nak sampaikan disini adalah, seorang tutor dapat berikan tumpuan yang sepenuhnya kepada pelajar yang diajar. Maklumlah, hanya terdapat seorang pelajar sahaja di hadapan beliau. Syok bukan ? Tutor pun gembira, pelajar pun gembira apabila ada tumpuan yang sepenuhnya dari kedua-dua belah pihak.

Tamsilnya, pada suatu petang, seorang pelajar tunjukkan kertas peperiksaan yang dapat disekolah di pagi hari yang terdapat beberapa kesalahan pada kertas tersebut. Dengan adanya seorang tutor tersebut, setiap kesilapan itu boleh diperbaik pada masa itu juga bak kata orang putih on the spot.
Wah wahh wahhhh.

Tak perlulah lagi pelajar tersebut tunggu lama untuk perbetulkan kesilapan yang dilakukan pada kertas peperiksaan tersebut.

Pelajar akan bertambah lagi syok apabila, dapat berikan tumpuan yang sepenuhnya kepada tutor dihadapannya dan boleh bertanyakan apa jua soalan pada bila-bila masa sahaja yang dikehendaki kepada tutornya berkaitan sesuatu topik yang kurang jelas atau masih blur, tanpa perlu bersaing dengan kawan-kawan yang lain seperti di pusat tuisyen.

Mesti anak-anak anda sentiasa ceria untuk menguasai sesuatu topik yang sukar dengan pantas.
Tahukah anda : Mendapat jawapan yakni penjelasan untuk soalan yang tidak difahami dengan kadar segera dari tutor adalah perkara yang paling menggembirakan bagi seorang pelajar.

Mood Relax

Walaupun topik/subjek yang dipelajari itu agak sukar sebagai contoh Biologi bagi admin. He…he…he… namun dengan adanya personal touch & tumpuan yang sepenuhnya dari seorang tutor mood pembelajaran akan menjadi lebih santai & relax yakni fokus sepenuhnya lebih-lebih lagi ruang pembelajaran yang lebih kondusif.

Masa ini, otak kita pun tak penat ketika menghadam sesuatu topik yang sukar berbanding di pusat tuisyen yang bilangan pelajarnya agak ramai, dengan suasan pembelajaran yang ‘hiruk-pikuk’ & tahap pemahaman pula yang berbeza-beza bagi setiap seorang pelajar. Sebagai seorang tutor, agak sukar untuk berikan yang terbaik kepada pelajar-pelajar di pusat tuisyen berbanding dengan home tuisyen.

Natijahnya, itulah antara manfaat-manfaat yang anak anda akan peroleh dari home tuisyen berbanding hadirkan diri ke pusat tuisyen. Sebagai ibu bapa kepada anak-anak anda, buatlah pilihan yang bijak demi masa depan anak-anak anda.

KUADRATIK NI SENANG JE

Assalamualaikum & Salam sejahtera…

 

Hari ni Cikgu Hana nak berkongsi tentang subjek MATEMATIK iaitu topik KUADRATIK.

 

Topik KUADRATIK ni boleh tahan susahnya ya. Ramai juga pelajar buat MISTAKE dekat topik ni.

Dalam matematikpersamaan kuadratik ialah satu persamaan polinomial berkuasa dua.

Kuasa yang tertinggi bagi pembolehubah kuadratik ialah 2. Kuadratik mesti berkuasa 2 sahaja tidak boleh 3, 4 & selebihnya , hihi…

 

Dalam kuadratik pelajar harus tahu & juga harus ingat 3 benda ni :

  • Ungkapan
  • Persamaan
  • Penyelesaian

Bagaimana pula untuk selesaikan kuadratik bentuk lazim ? Pelajar ingin tahu ?

 

Di bawah ini terdapat video bagaimana nak selesaikan kuadratik bentuk lazim & pelbagai lagi , jom tonton sama-sama…

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk pelajar…

5 TIPS PERSEDIAAN KEMBALI KE SEKOLAH

__

Assalamualaikum & apa khabar semua ?

Hari ini saya nak kongsi dengan adik-adik semua tentang TIPS PERSEDIAAN KEMBALI KE SEKOLAH !

Dengan sedikit persiapan yang saya akan kongsikan adik-adik tentu mampu mempersiapkan diri untuk kembali ke sekolah dengan lebih bersemangat & ceria.

Di bawah terdapat beberapa tips yang boleh dilakukan

.

.

.

 

  •  Kelengkapan Sekolah

Bila barang sekolah sudah lengkap pastinya kita akan lebih bersemangat untuk memulakan sesi persekolahan yang baru.

  • Penampilan Diri

Sebelum memulakan persekolahan, mari kita siapkan diri kita supaya kelihatan kemas & bersih. Bila penampilan sentiasa kemas & bersih kita akan lebih yakin dengan diri sendiri

  • Membuat Jadual Harian

Untuk mendisiplinkan diri adik-adik perlu belajar untuk menjaga masa supaya lebih bersedia.  Antara perkara yang kita boleh masukkan ke dalam jadual adalah jadual waktu bangun pagi, jadual siapkan kerja rumah, bila waktu kita belajar & waktu kita bermain. Kalau waktu cuti kita sudah biasa dengan aktiviti-aktiviti yang santai, jadi kita perlu ada jadual untuk memastikan hari-hari persekolahan lebih tersusun dan masa diisi dengan berfaedah.

  • Ulangkaji Pelajaran

Seeloknya sepanjang cuti sekolah, adik-adik perlu membaca sepintas lalu buku-buku teks yang adik-adik dapat untuk persediaan mereka pada tahun hadapan. Apabila sekolah telah dibuka, adik-adik tidak terlalu terkejut dan terpinga-pinga apabila diajar oleh guru adik-adik. Jangan dilupakan juga latihan-latihan dari pelajaran tahun lepas. Ibu bapa juga perlu berpesan kepada adik-adik supaya tidak tinggal terus pelajaran sepanjang cuti sekolah ini, cukup sekadar hanya membuat beberapa soalan sahaja.

  • Lakukan Pemeriksaan Kesihatan

Pemeriksaan kesihatan tahunan pastinya masih baru untuk masyarakat di Malaysia. Kebiasaannya kita akan ke klinik kesihatan apabila adik-adik tidak sihat. Jom kita terapkan penjagaan kesihatan dengan lebih jitu agar adik-adik dapat fokus pelajaran, kehadiran ke sekolah penuh sepanjang tahun dan tidak tercicir sebarang kelas. Cara ini anda boleh lakukan dengan melakukan pemeriksaan kesihatan di klinik atau hospital. Terdapat pelbagai pakej pemeriksaan kesihatan yang bersesuaian tersedia. Lakukan bersama-sama seisi keluarga dan anda akan ketahui makanan tambahan yang anda perlukan dan vitamin yang sesuai akan disarankan.

 

 

 

Funtastic KBAT STEM , Math & Add Maths

Anda seorang PENDIDIK?
Mengajar subjek Matematik atau Add Maths?
Pelajar nampak BOSAN atau lambat tangkap bila anda mengajar?
Tak tahu bagaimana nak mengajar dengan lebih MENARIK?
Nak kembangkan lagi cara pengajaran supaya pelajar ‘SAYANG’ anda?
Kami membawakan khas kepada anda…
Buat julung kalinya…
Workshop 100% Hands on Activities
FUNTASTIC KBAT STEM
MATHS & ADD MATHS EDITION
+ TEKNIK PENGAJARAN & APLIKASI Maths & Add Maths yang menarik
+ Pelbagai EKSPLORASI & AKTIVITI MENARIK akan dikongsikan dan dibuat bersama
+ Anda akan rasa mengajar Maths & Add Maths ni BEST & tak lah susah sangat

KAMI BAWAKAN SPEAKER YANG MERUPAKAN EX-ENGINEER SERTA AMAT BERPENGALAMAN DALAM PEMBELAJARAN ADD MATHS SECARA HANDS ON & SERONOK UNTUK BERKONGSI DENGAN ANDA!

 

SIR RAJINDER SINGH

 

PENCERAMAH PEMBELAJARAN ADD MATHS BERPENGALAMAN LEBIH 10 TAHUN,

PENGASAS RS HOME EDUCARE DAN TUTOR BERPENGALAMAN LEBIH 26 TAHUN

PENGALAMAN MENGADAKAN BENGKEL & SEMINAR:

– Sri Dasmesh International School
– International Holistic School (IHS)
– Institut Quran Kuala Lumpur
– PPD Rompin
– PPD Kuala Selangor
– ACS Ipoh
– St John KL
– SMK Seri Bintang Utara KL
– SM Sains Banting
– SM Clifford Kuala Lipis Pahang
– SMK Bukit Jelutong

RAJINDER SINGH ATAU LEBIH DIKENALI SEBAGAI TUTOR RAJ MERUPAKAN SEORANG BEKAS JURUTERA KIMIA YANG BERDAFTAR DENGAN BOARD OF ENGINEER MALAYSIA (BEM). BELIAU JUGA MERUPAKAN AHLI NATIONAL COUNCIL OF TEACHERS OF MATHEMATICS USA (NCTM).

Image may contain: 24 people, people smiling, people standing

Berpengalaman di dalam bidang Proses Kejuruteraan, ianya memberikan kelebihan kepada beliau apabila mengendalikan seminar atau kelas yang menekankan aktiviti hands-on yang menarik serta memukau pesertanya.
Pendekatan pedogogi yang menarik di dalam kelasnya, telah menarik minat Institut Pendidikan Guru Malaysia (IPGM), Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) untuk menjemput beliau sebagai ‘Pakar Pembangunan Model’ di dalam Bengkel Pembangunan Model Guru Futuristik Malaysia (GFM).
Seminar beliau, Process Skills in Problem Solving sentiasa mendapat maklumbalas yang mengujakan daripada peserta dengan memberikan anjakan paradigma terhadap keindahan sesuatu masalah yang diutarakan. Malahan maklumbalas yang sama juga diterima oleh daripada guru-guru yang menghadiri sesi Seminar Penyelesaian Masalah di PPD Rompin baru baru ini.
Selain daripada bergiat cergas didalam bidang pendidikan, beliau juga bergiat aktif bersama RS Universal Training dalam mengendalikan Team Building, Adventure Camp serta Leadership Camp untuk golongan pelajar bagi pihak Persatuan Belia Sikh Malaysia (SNSM).
Beliau juga telah dijemput untuk menjalankan Bengkel bersama Guru-guru Sains & Matematik di bawah PPD Rompin & PPD Kuala Selangor dalam Bengkel Funtastic KBAT STEM bersama Team CMN Academy

SIAPAKAH CMN ACADEMY?

 

CMN Academy berdiri teguh bagi membantu ibu bapa & anak-anak untuk meneroka pembelajaran yang bermutu dan mengalami peningkatan dalam pembelajaran Akademik menerusi bimbingan secara personal; Home Tuition & Online Tuition dengan pengalaman lebih 10 tahun dalam bidang ini.
Image may contain: 6 people, people smiling, glasses
Kami telah membantu lebih 1120 ibu bapa dan pelajar di seluruh Malaysia dalam pembelajaran secara berfokus dan menyeronokkan menerusi pengalaman lebih 10 tahun dalam bidang ini serta lebih 1000 database Tutor di bawah kami.
Kami juga sering melakukan pelbagai R&D untuk menghasilkan modul & teknik pembelajaran yang seiring dengan pembelajaran abad ke-21.
Image may contain: 8 people, people smiling, people sitting and indoor
CMN Academy telah dianugerahkan Silver Award for Computational Thinking Games Design 2018 di The 1st National STEM Seminar 2018 di Universiti Malaya.
Modul STEM Funtastic Sains & Matematik diberi pujian sehingga kami diberikan kepercayaan untuk menjadi salah satu STEM Partners dalam National STEM Movement untuk membantu mengembangkan bidang STEM di kalangan pelajar di Malaysia.
Image may contain: 2 people, people smiling, people standing
Selain itu, Modul Funtastic menerima 2 Silver Award di ‘Teachers Innovation Carnival’ (T-NOVATE 2018) di UIA dan EDUINNOVATION 2018 di UKM selain menerima pujian semasa pembentangan bersama PPD & JPN semasa pembentangan di Seminar Antarabangsa Pendidikan (ProSET) di Unisel.
Image may contain: 7 people, people smiling, people sitting and indoor
Image may contain: 7 people, people smiling, people sitting
Kami telah dijemput untuk berkongsi bersama Pelajar dan Guru-guru berkaitan Pembelajaran Sains, Matematik dan STEM.
Info Funtastic KBAT STEM Maths & Add Maths Edition
Tarikh : 24 Disember 2019
Masa : 8.30am – 5.30pm
Tempat : CMN Academy, Bangi Gateway

Adik Darin, pelajar yang sangat pemalu di sekolah dan kini tidak lagi segan untuk bertanyakan soalan yang tidak difahami

 

Menurut tutor Maslinda, Adik Darin adalah pelajar yang agak pemalu di sekolah dan salah satu cabaran Adik Darin ialah malu untuk bertanyakan cikgu berkaitan topik yang tidak difahaminya kerana takut akan pertanyaan soalan tersebut salah. Adik Darin merupakan pelajar tahun 4 dan mengambil subjek Matematik bersama tutor Maslinda.

 

Jadi, tutor Maslinda Mengambil beberapa silibus yang Adik Darin sudah belajar di sekolah dan fokuskan kepada yang asas dahulu seperti nombor bulat , sifir, tolak tambah dan sebagainya supaya Adik Darin cepat untuk memahami topik yang di ajar oleh tutor Maslinda.

 

Tambahan lagi , setelah beberapa bulan belajar bersama tutor Maslinda, Adik Darin berjaya menunjukkan kejayaan yang dapat dibanggakan oleh ibubapa serta tutornya Maslinda yang banyak mencurah ilmu dan membimbing agar Adik Darin sentiasa mengekalkan prestasi yang lebih baik untuk masa akan datang.

 

 

 

 

Peningkatan Dalam Keputusan Peperiksaan Adik Addeen Yang Membanggakan

Hai, Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera.

Kami meneruskan perjalanan kami melawat pelajar-pelajar yang mempunyai peningkatan dalam pembelajaran mereka. Pada kali ini kami melawat ke rumah Puan Nurulaf’idah, ibu kepada adik Addeen di Taman Saujana Impian, Kajang. Addeen akan menduduki peperiksaan PT3 pada tahun hadapan. Jadi sebagai persediaan awal, ibunya mengambil home tuition subjek Matematik dan Sains untuk anaknya.

 

Puan Nurulaf’idah mengetahui berkenaan dengan home tuition ini melalui Facebook, dan telah menggunakan perkhidmatan home tuition kami dari Addeen berada di Darjah 5 hingga berada di Tingkatan 2 iaitu sehingga sekarang. Sebelum ini, Puan Nurulaf’idah pernah menghantar Addeen ke pusat tuition. Tetapi, pusat tuition tersebut menggabungkan pelajar Tingkatan 1 hingga Tingkatan 3. Disebabkan pelajar Tingkatan 3 akan menduduki peperiksaan PT3, jadi guru lebih memberikan fokus dan penekanan untuk mereka. Di sekolah pula, Addeen tidak terlalu fokus disebabkan oleh gangguan rakan-rakannya.

 

Jadi, Puan Nurulaf’idah lebih suka Addeen belajar di rumah supaya dia lebih fokus tanpa ada apa-apa gangguan yang boleh memberi kesan kepada pembelajarannya. Beliau juga berkata, antara kelebihan pembelajaran secara one to one adalah cikgu dapat mengenalpasti kelemahan pelajar dan boleh membantu memperbaiki serta mengatasinya dengan cara yang tersendiri.

 

Cikgu Ashil sering melakukan latih tubi yang berterusan dalam subjek Matematik dan Sains kerana kelemahan Addeen ialah dia kurang melakukan latihan. Cikgu juga menyediakan video cara jalan penyelesaian dalam subjek-subjek yang diajar supaya Addeen dapat merujuk kepada video tersebut ketika berada di luar masa home tuition. Jadi ini sangat membantu dalam pembelajaran Addeen.

 

Alhamdulillah… adik Addeen menunjukkan peningkatan dalam subjek Matematik. Dari gagal, adik Addeen berjaya mendapat B dalam peperiksaan pertengahan tahun. Adik Adden juga sudah boleh membuat latihan sendiri tanpa terlalu bergantung semata-mata kepada cikgu.

 

Diucapkan selamat berjaya kepada adik Addeen dalam peperiksaan akan datang terutamanya dalam peperiksaan PT3 yang akan diduduki pada tahun hadapan.

 

Kenapa Anda Pilih Kerjaya Sebagai Pendidik?

Biasa bila kita ditanya
“Kenapa pilih kerjaya sebagai pendidik?”
“Kenapa nak jadi tutor atau guru?”
“Kenapa nak buka bisnes tuisyen atau bisnes pendidikan lain?”

Klise jawapan… “Nak bantu pelajar, nak bantu ibu bapa, nak bantu ummah, nak ubah pelajar jadi lebih berjaya”

Biasa anda berfikir…
Bagaimana anda nak ubah pelajar?

Tapi…Pernah tak anda terfikir…
Anda dulu yang perlukan perubahan sebelum dapat merubah pelajar!

Jom kita bincangkan Apa sebenarnya perubahan yang perlu & wajib kita lakukan bila kita bergelar pendidik atau usahawan pendidikan.

Jam 4.30 petang ini tau, hanya di Fb Page Tutor Profesional Malaysia!

Kami juga akan umumkan penutupan promo earlybird untuk STPM2019!

Anda dah mendaftar ke Simposium Tutor Profesional Malaysia kali ke-5 ni?

Jika belum… daftar laju2 sebab petang ni kami akan TAMATKAN PROMO EARLYBIRD!

Harga dah lain lepas ni.

Jumpa dalam LIVE petang ni, ok? 😉

#SimposiumTutorProfesionalMalaysia
#pendidik
#tutor
#guru
#tadika
#usahawanpendidikan
#usahawantuisyen
#FromLEGENDtoLEGACY