Jom Buat Makanan Sambil Belajar Matematik!

UKURAN & SUKATAN PART 1

Siapa kat sini sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan ni, selalu sangat masuk dapur ? 🙋

Haa, yang kerap buka tutup peti sejuk lagilah….

Kalau peti sejuk tu boleh bersuara, pasti dah menjerit dah dia..
“Nak cari makanan apa lagi ???” 😆

Ok, gurau-gurau je ya cuti2 ni 😉

So apa kata kita ubah tabiat kita yang suka cari makanan dengan kita buat sendiri makanan..

Best ke best ? 😁😁

Jadi, apa kaitan topik ini dengan nak buat makanan sendiri ni, Chegu Nurul ?

Sebelum masuk kelas Chegu Nurul, apa kata kita fikir sejenak..😁

“Jika kita diberikan 6 bungkus tepung dengan setiap bungkusnya berjisim 0.59kg. Kemudian tepung itu dicampurkan dan dituangkan secara sama banyak ke dalam 4 buah bekas untuk buat 4 biji kek…

Adik-adik rasa, berapa gram tepung yang digunakan untuk nak buat satu kek je ?”

Nak tahu apa strategi yang kita boleh gunakan untuk selesaikan soalan berbentuk penyelesaian masalah ini ?

Jom bersama Chegu Nurul di Kelas Eksklusif Online Funtastic Matematik UPSR

Pastikan adik-adik ready dengan soalan2 yang bakal dibongkarkan nanti ya 😉

Jumpa nanti!😉

Nak join??

 

Whatapp ‘Nama_ECFuntasticMathUPSR’ ke 011-13172015

 


#ExclusiveOnlineTuition
#FuntasticMatematikUPSR2020
#CMNAcademy

Eksklusif ‘Online Group Tuition Funtastic’ Serendah RM10!

Nak join Exclusive Online Group Tuition?

 

Nak tahu pakej apa yang ada?

Betul ke ada serendah RM10?

Betul tuan/puan :)

 

Apa Kelebihan Online Group Tuition ni:

SELAMAT, MUDAH & SERONOK!

+ Anda tak boleh keluar rumah? Jangan bimbang… Boleh tuisyen dari rumah saja!

+ Tak ada komputer di rumah? Tak mengapa… Anda boleh tuisyen menggunakan smartphone, tab atau laptop saja!

+ Bosan belajar sorang kat rumah? Nak tahu cara mudah selesaikan soalan2? Ni kami sediakan solusi untuk anda… Online Tuition yang ada Smart & Fun Learning

 

 

Klik pada subjek untuk lihat pakej & mendaftar :

 

Add Maths / Matematik Tambahan 

 

Matematik SPM

 

Biologi SPM

 

Fizik SPM

 

Kimia SPM

 

Arab SPM

 

Prinsip Akaun SPM

 

Matematik PT3

 

Sains PT3

 

Bahasa Melayu PT3

 

 

Sains UPSR

 

Matematik UPSR

 

Arab UPKK/PSRA

 

Mengaji Al-Quran

 

Tajwid Infografik

 

Perlukan bantuan / ada sebarang pertanyaan?

 

Tuisyen Online Biologi Percuma Untuk Pelajar SPM

ONLINE TUITION BIOLOGI PERCUMA

Siapa kata bila dok rumah ni bosan?
Bosan la kalau tak buat benda bermanfaat.

Jadinya kami nak ajak pelajar Tingkatan 4 & 5 untuk ramai2 join Online Tuition Funtastic Biologi bersama Cikgu Zana esok, jam 11am-12pm.

Nak ulangkaji & belajar Biologi secara mudah, selamat & menarik?
FREE jee…

 

Whatsapp “Bio” ke 01113172015 sekarang untuk join esok!

#OnlineTuition
#OnlineClass
#FuntasticBiologi
#SPM
#CMNAcademy

Online Tuition Add Maths Percuma Sempena Kempen ‘Stay At Home’

Berkesan ke Online Tuition ni? 🧐

Online Tuition Funtastic Add Maths bersama Tutor Raj agak menarik sebab bukan sahaja pelajar, malah warga Pendidik pun ada join. 😊

Ada Teknik Visual Add Maths yang lain dari yang lain. Wow!

Boleh tengok respon peserta yang join menerusi online.

Untuk next class Hari Ahad (10 pagi – 12 tengahari) pula, secara PERCUMA sahaja, Boleh Whatsapp ‘Nama_FAM’ ke 011-1317 2015

Untuk Tonton Video Kelas Online sebelum ini boleh klik Tuisyen Online Matematik Tambahan

#OnlineTuition
#FuntasticAddMath

Anak Saya Tak Minat Matematik. Apa Boleh Saya Buat?

Anak-anak anda tak minat matematik?

Tak faham konsep dan asas matematik?

Malas nak buat homework matematik?

Tak pernah lulus subjek matematik?

Zero knowledge subjek matematik?

 

Jika semua persoalan ini ada pada anak anda, InshaAllah kami ada penyelesaiannya.

 

Tinggal beberapa hari lagi cuti persekolahan akan bermula.

Pendaftaran masih dibuka. Tempat adalah terhad.

Minta share info ni kepada rakan-rakan dan saudara mara yang memerlukan ye. 😊

Kenapa Perlu Laksanakan Pembelajaran STEM Secara Inkuri?

Kenapa perlu laksanakan PdP berasaskan inkuiri

Kita berada dalam era IR4.0 dan landskap ekonomi dunia baharu. Pekerjaan dalam era ini kebanyakan akan dibuat oleh mesin atau robot. Anak-anak kita akan bekerja bersama-sama mesin dan robot.

Antara pekerjaan utama dalam era ini adalah data analyst and scientist dan AI and machine learning specialist. Untuk itu, murid perlu mempunyai pemikiran analitikal, kritis, kreatif dan inovatif.

Kaedah yang digunakan sekarang iaitu menghabiskan silibus secepat mungkin dan buat latih tubi tidak membantu murid mendapat kemahiran tersebut.

Kaedah ini membolehkan sebahagian murid menjawab soalan peperiksaan tetapi mereka tidak perlu berfikir secara analitikal, kritis dan kreatif. Guru-guru bekerja keras mengajar, menyediakan bahan dan memikirkan cara terbaik untuk murid menjawab soalan peperiksaan.

Hasilnya guru-guru boleh berfikir secara analitikal, kritis dan kreatif tetapi murid tidak mendapat kemahiran tersebut.

Pendidikan mestilah berasaskan inkuiri, berfokuskan proses dan berpusatkan murid. Pendekatan inkuiri secara hands-on dan minds-on akan memberi peluang kepada murid untuk berfikir secara analitikal, kreatif dan inovatif serta berkolaborasi dan berkomunikasi. Ini adalah asas kepada Pendidikan Abad ke-21 (PAK21).

3 elemen penting dalam PdP secara inkuiri adalah persoalan, prosedur dan kesimpulan. Terdapat 4 tahap inkuiri iaitu pengesahan, berstruktur, terbimbing dan terbuka. Pada tahap inkuiri pengesahan, guru memberikan persoalan, prosedur dan kesimpulan. Murid hanya melakukan aktiviti untuk mengesahkan apa yang diberikan oleh guru. Yang penting murid buat aktiviti dan belajar daripada aktiviti tersebut.

 

Pada tahap inkuiri berstruktur, guru memberikan persoalan dan prosedur manakala murid membuat kesimpulan selepas menjalankan aktiviti berdasarkan prosedur yang diberikan. Seterusnya pada tahap inkuiri terbimbing, guru hanya memberikan persoalan manakala murid melaksanakan aktiviti menggunakan prosedur saintifik yang mereka tentukan sendiri dan seterusnya membuat kesimpulan sendiri. Akhir sekali, pada tahap inkuiri terbuka, murid sendiri yang menentukan persoalan dan prosedur dan seterusnya membuat kesimpulan sendiri.

Dalam PdP berasaskan inkuiri, guru-guru disaran menggunakan modul 5E (Engage, Explore, Explain, Elaborate dan Evaluate). Dalam fasa Engage akan timbul persoalan yang akan disiasat menggunakan prosedur saintitik dalam fasa Explore dan kemudian membuat kesimpulan dan penerangan dalam fasa Explain. Selepas murid memahami sesuatu konsep, mereka diminta mengaplikasikan konsep tersebut dalam situasi berbeza semasa fasa Elaborate. Evaluate boleh berlaku secara formatif pada setiap fasa dan secara sumatif selepas selesai sesi pembelajaran.

PdP berasaskan inkuiri dengan elemen hands-on dan minds-on dalam konteks dunia sebenar akan membantu murid mendapat kemahiran yang mereka perlukan dalam kehidupan mereka. Kita wajib memastikan murid mendapat kemahiran tersebut.

#meaningfullearning
#learningthroughinquiry
#inquiryinspiresdiscoveries

Dr Ihsan Ismail (Ketua Pusat STEM Negara)

Tiada Aktiviti yang Ingin Dilakukan Semasa Cuti Sekolah?

Hai, assalamualaikum semua. Ibu bapa diluar sana sudah ada perancangan sempena cuti sekolah yang bakal tiba tidak lama lagi?

Jika belum, kami disini ingin berkongsi idea dan cadangan untuk memenuhi masa anak-anak tuan puan dengan perkara yang bermanfaat sewaktu cuti sekolah. Antaranya ialah :

 

1. Melakukan kerja amal

Menerapkan nilai-nilai murni dalam diri anak-anak untuk membantu mereka yang lebih memerlukan. Membawa anak-anak untuk menyertai persatuan kebajikan yang banyak melakukan aktiviti seperti memberi makanan kepada golongan gelandangan, membantu anak-anak yatim, menceriakan golongan OKU dan warga emas yang hidup di rumah orang tua. Gotong-royong di halaman rumah pun boleh menjadikan sebahagian daripada aktiviti semasa cuti sekolah.

 

2. Melukis, membaca, bermain alat muzik, tarian

Bergantung kepada minat dan hobi anak-anak. Ibu bapa boleh meluangkan masa untuk melakukan pelbagai aktiviti yang boleh merapatkan hubungan bersama anak-anak di samping mengasah bakat dan kemahiran mereka dalam pelbagai bidang.

Selain itu, boleh menerapkan amalan membaca di rumah atau membawa anak-anak ke perpustakaan bagi meningkatkan ilmu pengetahuan mereka.

 

 

3. Program Cuti Sekolah

Program Cuti Sekolah juga banyak dianjurkan semasa cuti sekolah. Sempena cuti sekolah yang bakal tiba ibu bapa juga boleh mengisi masa lapang anak anda untuk menyertai program-program yang dianjurkan oleh pihak luar.

Ia boleh membantu anak anda untuk  mengenali suasana sewaktu program dan boleh mengenali rakan-rakan baru sewaktu program berlangsung. Contohnya, pergi Kem Kembara Cuti Sekolah dan melawat tempat-tempat menarik seperti Muzium Negara dan Petrosains di KLCC.

 

Menarik bukan?

 

Kami juga  akan mengadakan Program Open Day pada bulan 12 nanti. Pelbagai aktiviti menarik yang akan diadakan semasa program berlangsung. Program yang bermanfaat yang boleh diikuti oleh anak-anak tuan puan untuk menambah ilmu pengetahuan sambil melakukan aktiviti yang menarik berkenaan STEM (Pembelajaran secara Inkuiri) menggunakan bahan-bahan yang menarik digunakan sewaktu pembelajaran.

 

 

Dan banyak lagi aktiviti yang boleh dilakukan semasa cuti sekolah. Semoga apa yang kami kongsikan dapat membantu ibu bapa diluar sana untuk memenuhi aktiviti anak-anak anda semasa cuti sekolah.

 

Yakin Sebelum Berjaya!

 

Sumber Rujukan : http://uumtv.uum.edu.my/index.php/komuniti/254-10-aktiviti-bermanfaat-ketika-musim-cuti-sekolah

Bagaimana melahirkan modal insan yang cerdas, kreatif dan inovatif?

KBAT ? APA YANG DIMAKSUDKAN DENGAN KBAT ?

Kemahiran berfikir merupakan salah satu aspirasi murid yang sangat penting untuk melahirkan modal insan yang cerdas, kreatif dan inovatif bagi memenuhi cabaran abad ke-21 agar negara mampu bersaing di persada dunia. Guru sebagai pelaksana kurikulum memainkan peranan penting dalam mendidik anak-anak murid supaya mereka dapat
menguasai kemahiran berfikir aras tinggi (KBAT).

Disini terdapat dua jenis kemahiran berfikir iaitu kemahiran berfikir aras rendah yang tidak memerlukan pemikiran yang luas dan mendalam.Sebagai contoh kemahiran ini hanya memerlukan murid menghafal dan mengingat kembali fakta atau maklumat yang disampaikan oleh guru kepada mereka. Kemudian menyuarakan semula sekiranya terdapat soalan yang memerlukan jawapan mereka.

Sementara itu, kemahiran berfikir aras tinggi melibatkan kemahiran intelek yang tinggi. Kemahiran ini memerlukan seseorang itu berfikir sebelum membuat penjelasan dengan menganalisis, menilai, menjana idea, pilihan membuat keputusan, menyelesaikan masalah dan membuat perancangan.

Secara mudahnya murid mendapat sesuatu maklumat kemudian yang diproses dalam minda dan akhirnya dikeluarkan semula dalam berbagai bentuk. Kemahiran berfikir ini juga dikatakan sebagai berfikir secara kritis dan kreatif. Memiliki kemahiran ini murid bebas untuk membanding, membeza, menyusun atur, mengelas dan mengenal pasti sebab dan akibat mengikut pendapat dan pandangan mereka sendiri.

Andai kata diberikan soalan maka murid boleh memberi jawapan dalam pelbagai bentuk, idea baru dan melihat daripada beberapa sudut. Di sini kita akan membentuk individu untuk berfikir secara kreatif, inovatif dan merekacipta terutamanya di kalangan pelajar.

Tahukah anda?

Kemahiran berfikir aras tinggi ini mempunyai kelebihan lain iaitu dapat meningkatkan lagi keupayaan dan kebolehan sedia ada pada murid. Mereka akan dapat mengawal, memandu dan mengukur pembelajaran yang telah mereka kuasai. Tambahan, kebolehan ini akan menjadikan pelajar akan lebih produktif dan berdaya saing. Seterusnya sudah tentu dapat meningkatkan kefahaman dan memperkukuhkan pembelajaran dalam apa sahaja perkara yang mereka pelajari nanti.

Sebenarnya, kemahiran berfikir ini bukanlah asing kepada guru kerana mereka telah didedahkan tentang konsep dan kaedah kemahiran ini semasa mengikuti latihan perguruan di maktab atau universiti suatu ketika dahulu. Walaubagaimanapun, guru perlu terus ditingkatkan keupayaan kemahiran beräkir mereka supaya dapat memberikan yang terbaik kepada murid dalam pengajaran mereka.

Disini, terdapat lima peringkat bagaimana kemahiran ini dapat disampaikan kepada murid secara terancang iaitu :

 

 

Kebiasaannya sebelum memulakan sesuatu pengajaran guru akan menjelaskan tentang tajuk pengajarannya, matlamat dan apakah yang akan difahami selepas pengajarannya. Set induksi yang berkesan akan membolehkan murid bersedia mengikuti pengajaran guru dan merupakan langkah permulaan dalam proses pembelajaran.

Penggunaan bahan asas atau bahan bantu mengajar yang sesuai dengan tajuk pengajaran akan membolehkan murid memahami dengan lebih jelas sesuatu istilah dan konsep. Malah ia akan menjadikan pengajaran guru lebih mudah diikuti dan menyeronokkan.

Ketika ini murid banyak menggunakan kemahiran berfikir mereka dalam menjawab soalan-soalan yang berbagai bentuk. Dalam masa sama, guru akan dapat menilai sama ada murid memahami pengajarannya. Selanjutnya aktiviti atau gerak kerja pembelajaran akan dapat memperkukuhkan lagi pengajaran guru.

Akhirnya proses pembelajaran menjadi lebih berkesan apabila murid melakukan latihan bertulis. Melalui kemahiran berfikir aras tinggi murid akan dapat menulis dengan mengeluarkan pelbagai pendapat secara kreatif dan mungkin juga terdapat idea-idea baru. Sampai disini sahaja perkongsian kami, semoga apa yang kami kongsi ini dapat digunakan oleh generasi akan datang.

semoga bermanfaat ye! :)

sumber rujukan : https://www.infopelajar2u.com/kemahiran-berfikir-aras-tinggi-apa-tu/