Penggunaan ‘Idiom’ Dalam Seharian Kita

Dalam menggunakan bahasa Inggeris, selain dari mempelajari perkataan-perkataan baru, tatabahasa atau grammar, seorang yang ingin menjadi betul-betul mahir perlu juga memahami penggunaan idiomIdiom ini sama juga fungsi peribahasa, simpulan bahasa dan ungkapan dalam bahasa Melayu. Idiom adalah bahasa tersirat yang mungkin sukar difahami oleh mereka yang baru mula belajar bahasa Inggeris. Kita juga boleh memasukan perkataan idiom dalam percakapan seharian kita agar penggunaan Bahasa Inggeris kita semakin meluas dan berkembang.

 


Berikut adalah contoh perkatan-perkataan idiom yang boleh kita gunakan:-

1. Break a leg

 

Idiom ini yang sering digunakan oleh rakyat Malaysia pada masa kini. Peribahasa ini bukanlah menyuruh kita untuk mematahkan kaki kita, tetapi ia bermaksud “semoga kita berjaya dengan melakukan sesuatu itu dengan bersungguh-sungguh”. Seperti contoh perbualan di bawah:

Aina: “Hafiz, petang ini kamu ada perlawanan bola peringkat negeri kan?

Hafiz: “Ya, betul”

Aina: Break a leg ya Hafiz!”

2. Just around the corner

Idiom ini pula bermaksud sesuatu yang sudah semakin hampir masanya. Ia tertuju kepada sesuatu tarikh atau perkara yang penting yang akan berlaku seperti peperiksaan. Idiom ini boleh digunakan seperti dibawah.

Ali: “Faris, minggu depan kamu nak ikut tak pergi bercuti?”

Faris: “Maaf Ali, minggu ni saya ada peperiksaan, ianya just around the corner. Jadi saya kena bersedia”

3. Packed like sardines

Apa yang anda lihat ketika membuka setin sardin? Ya, beberapa ekor ikan sardin berhimpit-himpit di dalam tin tersebut. Jadi, packed like sardines menggambarkan tempat atau situasi yang sangat padat dengan manusia (atau haiwan). Misalnya, stadium bola yang sedang berlangsung perlawanan bola.

Semalam saya menonton perlawanan bola di Stadium Merdeka. Ramai manusia di sana, packed like sardines.

4. Under the weather

Bolehkah kita berada di bawah cuaca? Jika anda membayangkan berdiri di bawah awan, hujan, dan matahari, tetapi itu tidak masuk akal untuk idiom tersebut.

Under the weather bermaksud anda berasa tidak sedap badan. Perasaan sakit itu tidak serius, mungkin hanya berasa lemah kerana terlalu banyak belajar, atau sakit kepala kerana akan atau telah terkena selsema. Boleh dikatakan anda tidak ada ‘mood‘.

Kenapa dengan Farah, Mak?”

“Farah berasa agak under the weather jadi biarkan sahaja dia berehat.”

5. When it rains, it pours

Idiom ini mempunyai maksudnya sama seperti peribahasa Melayu iaitu “Sudah jatuh ditimpa tangga”. Perkara buruk atau masalah yang terjadi secara berterusan.

“Kasihan Ahmad, semalam anaknya dimasukkan ke Hospital kerana sakit dan hari ini pula keretanya ditarik oleh Pihak Berkuasa kerana tidak dapat bayar ianya seperti when it rains, it pours“.

6. Would not harm a fly 

Idiom ini bertujukan kepada seseorang yang baik hati dan lemah lembut. Mereka dianggap seseorang yang tidak sanggup untuk menyakitkan sesiapa walaupun seekor lalat yang mengganggu. 

“Jangan risau, guru Matematik baru kamu bukanlah seorang yang garang. Kami gelarkan dia sebagai seorang yang would not harm a fly

 


Berikut adalah idiom dalam bahasa Inggeris yang dapat kita gunakan dalam masa seharian. Terdapat beratus-ratus idiom yang boleh kita pelajari. Jadi, tiada sebab untuk kita berkata tidak untuk mempraktikkan idiom kerana ia dapat membantu menigkatkan pengetahuan dan memberikan impak kepada pandangan orang lain keatas kita sekiranya kita menggunakan idiom dalam percakapan seharian kita.

 

Promosi Ramadan Raya Home Tuition CMN Academy

[PERCUMA] PROMOSI RAMADAN RAYA HOME TUITION CMN ACADEMY! DAPATKAN BUKU ISTIMEWA PERCUMA DENGAN SETIAP PENDAFTARAN TUISYEN DI RUMAH!
.
.
Anak tengah exam pertengahan tahun?
Result sebelum ni macam tak berapa ok je…
.
Ada rasa macam ni?
.
“Risaunya nak tengok result exam mid year ni..”
.
Nak bantu anak mula kelas selepas raya?
Atau bermula Ramadan ini?
.
.
Jom kami bantu anak anda belajar lebih seronok, berfokus & meningkat dalam keputusannya.
.
.
Kami dah bantu ramai pelajar BELAJAR…
✔️ Secara berfokus, santai dan seronok di rumah
✔️ Subjek yang perlukan bantuan dalam masa dan hari pilihan
✔️ Dengan cara lebih menarik, sesuai dan efektif dengan diri pelajar
✔️ Berteraskan silibus semasa dan kbat
✔️ Seterusnya meningkat potensi dan result
.
.
Kami juga dah bantu ramai ibu bapa…
+ Monitor apa yang pelajar belajar & diajar
+ Tahu pencapaian pelajar dari masa ke masa
+ Jimat petrol, masa dan tenaga
.
.
Yang paling BEST…
Sempena Ramadan dan Aidilfitri ini, kami nak bagi …
.
PERCUMA salah satu dari buku berikut :
.
Modul Funtastic Sains, Modul Funtastic Matematik atau Nota Journal ‘Yakin Sebelum Berjaya’
.
.
WOW!
.
.
TERHAD kepada 30 ORANG PERTAMA saja tau!
.
dan sehingga 14 Jun 2019 saja.
.
.
Nak dapatkan TAWARAN ISTIMEWA ini?
.
>> Whatsapp “RR” ke 01132742922 Sekarang! <<
>> Whatsapp “RR” ke 01132742922 Sekarang! <<
>> Whatsapp “RR” ke 01132742922 Sekarang! <<
.

Subjek “English” Penting Untuk Masa Depan Pelajar?

Subjek “English” penting untuk masa depan? Perlu ke belajar Bahasa Inggeris? Apa kelebihan Bahasa Inggeris ni?

Selamat sejahtera, hari ini menceritakan mengenai “English” adakah ia penting? kenapa penting? untuk pengetahuan semua, bahasa inggeris ini merupakan subjek yang wajib di seluruh dunia. Kebaikan bahasa inggeris pula ialah kita dapat berkomunikasi dengan orang luar negara dan peluang perkerjaan yang sangat luas. Di sekolah, bahasa inggeris merupakan subjek yang wajib untuk lulus, sekiranya pelajar gagal dalam mata pelajaran tersebut akan menyebabkan pelajar tersebut sukar untuk sambung belajar.

TEKNIK MENJAWAB SOALAN OBJEKTIF KERTAS 1 SAINS UPSR

Dalam bahasa inggeris juga terdapat “idioms” apa itu? wajib ke? idioms tidak wajib tetapi sekiranya pelajar dapat belajar bahasa idioms tersebut, pelajar tersebut dapat membuat karangan atau ayat yang baik dan lengkap. Idioms merupakan expression yang memiliki maksud tersendiri. Idioms juga sering digunakan dalam mata pelajaran bahasa inggeris, sekiranya pelajar menggunakan ayat idioms mereka akan mendapat markah lebih dari cikgu mereka.

 

Contoh idioms dan maksud.. :-

1. A Hot Potato Bercakap mengenai isu yang hangat
2. A Little Bird Told Me Seseorang memberitahu rahsia
3. A Ripp Off Sangat mahal
4. Dead Wood Orang atau barang yang tidak berguna lagi
5. Feel Blue Berasa sedih
6. Grab A Bite Makan sesuatu
7. Keep In Touch Tidak memutuskan hubungan
8. Piece Of Cake Sangat mudah

 

Di bawah adalah video yang menceritakan seronoknya belajar idoms : –

 

INGINKAN TIP PEMBELAJARAN MENTORING #IMPACTRESULTS YANG FOKUS & BERKESAN UNTUK ANAK ANDA DI RUMAH?

 

Untuk info lanjut mengenai Home Tuition untuk anak anda, boleh tekan button di bawah

 

 

 

Berhenti Home Tuition Kerana Tuisyen Sekolah! Lihat Kenapa Puan Ini Dapatkan Kembali Home Tuition Untuk Anaknya Dan Dapat Keputusan Cemerlang.

‘”Anak saya dapat 4A dalam percubaan UPSR!”

Selamat sejahtera Tuan dan Puan, hari ini kami ingin menceritakan kisah seorang ibu yang bernama Puan Wana yang mengambil perkhidmatan home tuition untuk anaknya.

Puan Wana merupakan seorang suri rumah  manakala suaminya berkerja sehingga waktu petang.

Sebelum ini Puan Wana telah mengambil perkhidmatan home tuition juga di CMN Academy, tetapi Puan Wana telah berhenti mengambil home tuition kerana beliau dapat tahu bahawa di sekolah anaknya mempunyai tuition tambahan selepas waktu sekolah.

Setelah berhenti Home Tuition, Puan Wana berkata bahawa prestasi anaknya di sekolah makin lama makin menurun dan keputusannya tidak meningkat, sehinggakan anaknya mendapat 1A 2B 1C 1D dalam exam yang lalu. Selepas itu, Puan Wana telah menghubungi pihak CMN Academy kembali untuk mengambil semula perkhidmatan home tuition untuk anaknya.

Home Tuition vs Tuisyen Sekolah

Oleh itu, anak Puan Wana berkata bahawa perbezaan antara home tuition dengan tuition di sekolah amat berbeza kerana di sekolah susah untuk berkomunikasi dengan guru kerana guru perlu melayan pelajar yang lain, berbeza dengan home tuition mudah untuk berkongsi pendapat dan bertanya soalan dengan mudah bersama tutor kerana ianya ‘face to face’ bersama tutor. Puan Wana pun bersetuju dengan anaknya kerana ianya lebih mudah untuk belajar dan ulang kaji bersama selain di sekolah sahaja.

Baca lagi: 5 Tip Belajar Di Rumah Dengan Efektif

Akhir Sekali, selepas Puan Wana mengambil perkhidmatan home tuition dengan pihak CMN Academy, beliau memberitahu kami bahawa prestasi anaknya meningkat dan dapat mencapai keputusan yang amat cemerlang dalam Peperiksaan Percubaan UPSR! Puan Wana berkata bahawa anaknya mendapat 4A 1B dalam exam percubaan UPSR.

Puan Wana juga memberi sedikit kata-kata, beliau berkata sekiranya ibu bapa yang berkemampuan disarankan mengambil perkhidmatan home tuition untuk anak-anak mereka kerana lebih mudah untuk faham dan mudah untuk berkomunikasi bersama Tutor.

Sekiranya tidak dapat mengambil semua subjekt tidak mengapa, Puan Wana juga hanya mengambil subjek anaknya yang lemah sahaja.

 

Kami Di CMN Academy ingin mengucapkan terima kasih kepada Puan Wana kerana menggunakan perkhidmatan home tuition kami dan memberikan feedback yang amat baik dan positive kepada kami dan masyarakat yang lain.

Untuk info lanjut mengenai Home Tuition untuk anak anda, boleh tekan button di bawah

How To Learn Or Understanding English Easily

Assalamualaikum dan salam sejahterah tuan dan puan.

Hari ini kami ingin kongsikan “How to learn or understanding English easily”. sebelum itu kekadang anak kita ingin belajar Bahasa English kerana Bahasa English merupakan Bahasa kedua kita selepas Bahasa ibunda kita, Bahasa Melayu. Bahasa English juga salah satu akan menjadi lingua franca global dan dituturi seluruh dunia dan juga Bahasa English di jadikan satu peralatan penting untuk pengembara muda yang menjelajah antara benua masa kini, tidak kira sama ada ditutur oleh mereka sebagai bahasa ibunda atau tidak.

Ini adalah contoh cara penggunaan English mengikut kaedah tertentu.

1.The tenses
The tenses merupakan kata kerja yang menunjukkan sesuatu yang berlaku.
Dan diagram pula bertujuan untuk memudahkan pelajar faham tentang “past” (berlalu) dan “future” (akan terjadi)

2.Simple future
Simple future merupakan kata kerja yang menunjukkan sesuatu yang bakal berlaku atau akan berlaku mengikut kehendak tertentu

3.Present perfect
Present perfect merupakan bentuk satu kata kerja yang menunjukkan apa yang terjadi tidak di tentukan atau ketidak sengaja

4.Present perfect progressive
Present perfect progressive merupakan satu bentuk kata kerja yang di gunakan kejadian yang berlalu dan masih berlangsung hingga masa kini dan hanya berfokus untuk pada kejadian umum yang sedang dalam progres.

5.Future perfect progressive
Future perfect progressive merupakan satu kata kerja untuk menyatakan suatu kejadian peristiwa yang sudah lama berlangsung sekian lama untuk waktu di masa depan.

6.Future progressive
Future progressive merupakan satu kata kerja untuk menyatakan sesuatu kejadian apabila peristiwa itu akan berlaku.

7.Past perfect progressive
Past perfect progressive merupakan satu kata kerja untuk perkara yang berlalu dan akan terjadi pada yang sekarang.

8.Future perfect
Future perfect merupakan satu kata kerja yang dimana untuk menyatakan sesuatu kemauhan atau target yang diinginkan.

9.Past progressive
Past progressive merupakan satu kata kerja yang dimana masih melakukan perkara itu atau melakukan aktiviti

10.Present progressive
Present progressive merupakan satu kata kerja yag dimana masih melakukan perkara aktiviti pada saat itu atau pekerjaan yang sedang dilakukan

11.Past progressive
Past progressive merupakan satu kata kerja untuk selesaikan melakukan sesuatu.

12.Simple past
Simple past merupakan satu kata kerja untuk perkara yang sudah berlalu atau masa lampau.

13.Simple present
Simple present merupakan satu kata kerja yang dimana perkara seiring dengan apa yang disukai.