Matematik Tambahan : Formula Cepat Faham Punca Persamaan Kuadratik

FB LIVE MATEMATIK TAMBAHAN: FORMULA CEPAT FAHAM PUNCA PERSAMAAN KUADRATIK

                                                            


Ada pelajar yang rasa ‘ngeri’ dengan subjek Matematik Tambahan.

Ada yang sampai tak lena tidur ‘dihantui’ formula-formula yang tak difahai dan sukar diingati.

Pelajar-pelajar yang ambil Matematik Tambahan mesti selalu dengar topik persamaan kuadratikkan?

Ini antara topik asas yang perlu dikuasai sebelum pelajar melangkah jauh sebabambah penguasaan permasalahan punca-punca ini ada di mana-mana bab. Jadi semua pelajar perlu benar-benar FAHAM dan menguasainya.
.
Walaupun mudah tapi kadang-kadang terkeliru….senang ke LAUT. Untuk setiap konsep PEMAHAMAN Matematik Tambahan terutamanya, perlu kita “KEYWORDKAN” atau pun “METAFORAKAN”….ada pelbagai cara tapi ini salah satunya
.
Pertimbangkan premis “Punca banjir adalah disebabkan oleh Alien MEMBUANG sampah dari Langit”…bukannya nak suruh fikir LOGIK ke tak, tapi CARA begini mudah untuk kita FAHAM dan INGAT
.
Untuk mengetahui bagaimana proses METAFORA ini membantu pelajar lebih memahami topik Persamaan Kuadratik jom ikuti bagaimana Coach Bahraen menerangkan Metafora Alien ini sampai habis supaya pelajar tidak lagi TERKELIRU dengan persoalan punca-punca PERSAMAAN KUADRATIK.

Semoga bermanfaat untuk anda.
Mohon anda SHARE banyak2 untuk sebarkan manfaat ini.

Yakin Sebelum Berjaya

#HomeTuitionMentoring
#MatematikTambahan
#Addmaths
#PersamaanKuadratik

Sains UPSR Kertas 2 Tahun 2016,2017 dan 2018

Jangan lupa buat soalan past year yaaa

Sebelum nak menghadapi peperiksaan mesti kita biasa mendengar ayat di atas kan?

Masa ibarat pedang! Jika kita tidak menggunakan untuk memotong, ia akan memotong kita (Dalam peperangan) (Pepatah Arab)

Keputusan yang cemerlang mestilah seiring dengan usaha yang padu..

BETUL KE BETUL ?

Dibawah ini adalah senarai tajuk-tajuk sains yang telah disoal dalam Kertas 2 SAINS UPSR bagi tahun 2016, 2017 dan 2018 dari tajuk-tajuk yang telah kami senaraikan murid-murid boleh melihat kekerapan tajuk berdasarkan tahun-tahun pembelajaran sebagai panduan untuk mengulangkaji tajuk-tajuk yang masih belum disoal sejak tahun 2016 hingga 2018..

Semoga perkongsian ini boleh dijadikan rujukan awal kepada Guru-guru dan murid-murid melihat tajuk-tajuk yang bakal disoal dalam kertas 2 untuk tahun 2019.

 

2016

Soalan 1 : Ciri-ciri Haiwan Melindungi Diri (Tahun 5)

Soalan 2 : Pengukuran Masa (Tahun 4)

Soalan 3 : Gerhana Matahari (Tahun 6)

Soalan 4 : Mesin Ringkas ( Tahun 6)

Soalan 5 : Faktor Pengaratan ( Tahun 4)

Soalan 6 : Jenis Tanah ( Tahun 3)

Soalan 7 : Keadaan Jirim ( Tahun 5)

Soalan 8 : Kelajuan ( Tahun 6)

 

2017

Soalan 1 : Pengawetan Makanan (Tahun 6)

Soalan 2 : Fasa-Fasa Bulan (Tahun 5)

Soalan 3 : Daya Geseran (Tahun 6)

Soalan 4 : Asid Dan Alkali ( Tahun 5)

Soalan 5 : Sistem Suria ( Tahun 4)

Soalan 6 : Siratan Makanan ( Tahun 5)

Soalan 7 : Perkembangan Teknologi ( Tahun 4) / Kelajuan (Tahun 6)

Soalan 8 : Pengelasan Ciri-ciri Tumbuhan ( Tahun 3)

 

2018

Soalan 1 : Gigi Manusia (Tahun 3)

Soalan 2 : Pengurusan Bahan Buangan (Tahun 6)

Soalan 3 : Kekuatan Dan Kestabilan (Tahun 5 )

Soalan 4 : Kadar Penafasan ( Tahun 4 )

Soalan 5 : Pembiasan dan Pantulan Cahaya ( Tahun 5)

Soalan 6 : Saiz Relatif Bumi, Bulan dan Matahari ( Tahun 4)

Soalan 7 : Persaingan dan Simbiosis ( Tahun 6)

Soalan 8 : Putaran Bumi Dan Arah Bayang-Bayang ( Tahun 5)

Semoga perkongsian ini dapat membantu murid mengingat dan Menjawab soalan Peperiksaan Percubaan UPSR tidak lama lagi.

Ingin dapatkan Ebook Soalan Peperiksaan secara PERCUMA?

Download di Ebook koleksi Soalan Peperiksaan UPSR 

[Sains UPSR] Sistem Pernafasan Manusia Guna Peparu Buatan

Perasan tak, kenapa ada sesetengah pelajar kata belajar Sains sebelum ini membosankan? Malah, kalau ada kelas Sains hari tersebut mesti ada yang nak melarikan diri, berat hati nak belajar sains sebab bosan dan mengantuk 🙁

Sains ni betul ke membosankan ? atau cara pembelajaran yang tak sesuai dan tak menarik ???

 

Tahukah anda belajar menggunakan aktiviti ‘hands on’ sangat berkesan untuk pemahaman pelajar dan meningkatkan rasa minat dan semangat pelajar untuk belajar !

BETUL TAK?

 

Jadi, salah satu cara nak tarik minat pelajar adalah dengan menggunakan teknik dan kaedah yang menarik bahkan boleh menggunakan Alat Bantu Mengajar (ABM) yang awesome!!! supaya pelajar dapat memahami dengan lebih berkesan serta merasai setiap topik dan subjek yang dipelajari dengan baik.

 

Salah satu topik sains yang boleh menggunakan aktiviti ‘hands on’ ini adalah Sistem Pernafasan Manusia

Sistem pernafasan manusia terdiri daripada beberapa struktur dan organ yang penting. Bermula daripada mulut dan rongga hidung, seterusnya bergerak ke trakea (salur pernafasan) dan seterusnya bergerak ke paru-paru.

 

Proses pernafasan manusia

 

Paru-paru akan berlaku pertukaran gas oksigen (yang akan digunakan oleh badan) dengan gas karbon dioksida (yang telah digunakan oleh badan) dalam struktur yang diberi nama alveolus.

Ini adalah proses semasa menarik dan menghembus nafas :

  • Semasa menarik nafas
    1. Udara masuk dari: Hidung -> Trakea -> Peparu.
    2. Peparu mengembang.
    3. Dada naik dan mengembang.
    4. Diafragma mengendur dan turun ke bawah.

 

  • Semasa menghembus nafas,
    1. Udara keluar dari: Peparu -> Trakea -> Hidung.
    2. Peparu mengempis.
    3. Dada turun dan mengempis.
    4. Diafragma mengecut dan naik ke atas.

 

Mari kita belajar topik sistem pernafasan dengan cara yang lebih menarik dan seronok menggunakan kaedah peparu buatan (ABM) bersama dengan Cikgu Zaiju dan cikgu Amir.

 

 

Untuk info lanjut berkenaan Home Tuition and Online Tuition mohon whatsapp ‘Nama_HomeTutor’ ke 011-32742922

dan boleh layari facebook CMN Academy

Tips Menghadapi Peperiksaan Percubaan UPSR 2019

Mungkin sebab kurang kesedaran mengenai kepentingan Percubaan UPSR yang bakal dijalankan tidak lama lagi menyebabkan calon-calon UPSR 2019 ini tidak langsung kelihatan BERSEDIA dan BERSEMANGAT untuk menduduki Peperiksaan PERCUBAAN UPSR.

Berikut kami kongsikan kepentingan Menduduki Peperiksaan Percubaan UPSR:-

1. KEPUTUSAN PERCUBAAN ADALAH PENTING.

Calon UPSR mungkin tidak tahu sekiranya berlaku sesuatu pada dirinya dan Calon ni tidak dapat menduduki Peperiksaan UPSR yang sebenar, Keputusan Percubaan UPSR adalah sumber Rujukan utama yang digunakan oleh pihak Sekolah Menengah untuk menentukan kelas mereka…

2. BATU PENGUKUR KEMAMPUAN.

Sebut saja Murid Calon UPSR akan ada soalan yang sering ditanya kepada mereka iaitu berapakah keputusan Percubaan mereka. Sebenarnya Calon-calon boleh menggunakan keputusan UPSR sebagai pengukur kekuatan dan kelemahan untuk berjaya lebih baik dalam Peperiksaan UPSR yang sebenar. Pastinya anda ingin mendapat keputusan yang lebih baik.

Jika keputusan Percubaan anda kurang Cemerlang, anda masih ada masa untuk membetulkan kesilapan dalam Percubaan.Jika anda mendapat Keputusan yang Cemerlang, anda boleh mengambilnya sebagai satu Cabaran untuk memastikan keputusan yang sama bakal anda perolehi dalam Peperiksaan UPSR yang sebenar.

3. LATIHAN PEPERIKSAAN SEBENAR.

“Trial” adalah satu latihan kepada Calon UPSR untuk menduduki Peperiksaan Awam buat pertama kali. Latihan ini akan mengajar anda dari segi mental dan fizikal untuk mengharungi Peperiksan yang sebenar…

Dalam latihan ini, soalan-soalan Percubaan biasanya sukar dan hampir menyerupai Soalan Sebenar. Anda boleh ambil kesilapan yang anda buat semasa menjawab soalan Percubaan ini sebagai PENGAJARAN yang dapat membantu anda mendapat Keputusan Yang lebih baik nanti…

4. MEMBINA SEMANGAT.

Keputusan ‘Percubaan’ ini akan memberi impak pada diri calon-calon UPSR itu sendiri. Anda boleh bayangkan betapa semangatnya bila mendapat Keputusan yang CEMERLANG dalam peperiksaan Percubaan UPSR. Semangat untuk memastikan kekal mendapat Keputusan CEMERLANG dalam peperiksaan UPSR yang sebenar…

Bagi Calon-calon yang mendapat Keputusan ‘Percubaan’ yang kurang CEMERLANG. Baki masa sebelum tarikh UPSR ini boleh digunakan sebaiknya untuk membaiki kelemahan anda serta Berusaha untuk mendapatkan keputusan yang CEMERLANG dengan bersungguh-sungguh..

 


Keputusan UPSR penting bagi mereka yang tahu menilai penat lelah belajar selama 6 Tahun di Sekolah Rendah. Jika anda masih berdegil menyatakan bukan keputusan UPSR itu yang diutamakan maka kami tidak mampu berkata apa-apa…

Berikut kami kongsikan beberapa tips yang kami rasakan perlu murid-murid ketahui untuk Menduduki Peperiksaan Percubaan UPSR 2019:-

✎ Pastikan jadual Peperiksan Percubaan untuk mata pelajaran yang akan anda ambil esok. Buat ulangkaji soalan-soalan yang lepas.

✎ Baca secara imbas semua panduan, tips dan rumusan penting untuk matapelajaran yang akan anda ambil esok.

✎ Tenangkan fikiran dan kuatkan semangat “SAYA BOLEH LAKUKAN!” Cuba bayangkan target anda untuk mata pelajaran tersebut.

✎ Sediakan segala peralatan untuk menulis (pensil 2B siap diraut tajam – 2 batang, pemadam – 2 butir, peraut pensil – 1 & pastikan tajam bagi mengelak pensil patah berulang kali, pembaris – 1 batang pendek dan sebatang lagi yang panjang, pen – 2 batang dan set geometri – jika perlu dan lain-lain. Letakkan ditempat yang senang diambil dan mudah diingati.

✎ Mohon ibu bapa guru-guru dan rakan-rakan doakan kejayaan anda.

✎ Tidur seawal pukul 9.00 malam bagi membenarkan otak memproses semua maklumat yang anda imbas sebentar tadi. Pastikan anda tidur secukupnya untuk memberi kesegaran pada hari esoknya.

✎ Bawa bekal air kosong. Air kosong sangat membantu kesegaran dan kecerdasan otak.

✎ Pastikan sampai awal ke sekolah. Usah berbincang sebelum masuk dewan Peperiksaan.

✎ Dengar arahan daripada guru betul-betul. Pastikan baca arahan pada kertas soalan.

✎ Ambil masa untuk imbas dahulu semua soalan-soalan yang keluar.

✎ Baca soalan sampai habis sebelum mula menjawab. Fahamkan arahan yang diberikan itu. Mungkin ada soalan yang wajib dijawab.

✎ Terus catatkan formula atau kata kunci penting agar tidak terlupa pada kertas kosong yang disediakan.

✎ Beri masa untuk semak setiap jawapan. Sediakan masa dalam lima minit terakhir untuk menyemak semula jawapan.

 


PANDUAN UNTUK TERUS CERGAS SEMASA MENGHADAPI PEPERIKSAAN

💣 Tarik nafas – Duduk secara tegak dan tarik nafas dalam-dalam supaya banyak oksigen dapat masuk ke tubuh untuk menghasilkan tenaga.

💣 Tidur yang cukup – Tidur sekurang-kurangnya 7 hingga 8 jam sehari.

💣 Pilih suasana yang selesa dan tenang- belajar di tempat yang mempunyai cahaya yang cukup dan berehat sebentar di luar untuk mendapat cahaya semula jadi.

Semoga dengan perkongsian kami ini dapat membuka mata Calon-calon UPSR terutamanya anak-anak murid kami tentang kepentingan Keputusan Percubaan UPSR. Semoga tips-tips menghadapi Percubaan UPSR dapat digunakan oleh Calon-calon UPSR 2019.

Promosi Ramadan Raya Home Tuition CMN Academy

[PERCUMA] PROMOSI RAMADAN RAYA HOME TUITION CMN ACADEMY! DAPATKAN BUKU ISTIMEWA PERCUMA DENGAN SETIAP PENDAFTARAN TUISYEN DI RUMAH!
.
.
Anak tengah exam pertengahan tahun?
Result sebelum ni macam tak berapa ok je…
.
Ada rasa macam ni?
.
“Risaunya nak tengok result exam mid year ni..”
.
Nak bantu anak mula kelas selepas raya?
Atau bermula Ramadan ini?
.
.
Jom kami bantu anak anda belajar lebih seronok, berfokus & meningkat dalam keputusannya.
.
.
Kami dah bantu ramai pelajar BELAJAR…
✔️ Secara berfokus, santai dan seronok di rumah
✔️ Subjek yang perlukan bantuan dalam masa dan hari pilihan
✔️ Dengan cara lebih menarik, sesuai dan efektif dengan diri pelajar
✔️ Berteraskan silibus semasa dan kbat
✔️ Seterusnya meningkat potensi dan result
.
.
Kami juga dah bantu ramai ibu bapa…
+ Monitor apa yang pelajar belajar & diajar
+ Tahu pencapaian pelajar dari masa ke masa
+ Jimat petrol, masa dan tenaga
.
.
Yang paling BEST…
Sempena Ramadan dan Aidilfitri ini, kami nak bagi …
.
PERCUMA salah satu dari buku berikut :
.
Modul Funtastic Sains, Modul Funtastic Matematik atau Nota Journal ‘Yakin Sebelum Berjaya’
.
.
WOW!
.
.
TERHAD kepada 30 ORANG PERTAMA saja tau!
.
dan sehingga 14 Jun 2019 saja.
.
.
Nak dapatkan TAWARAN ISTIMEWA ini?
.
>> Whatsapp “RR” ke 01132742922 Sekarang! <<
>> Whatsapp “RR” ke 01132742922 Sekarang! <<
>> Whatsapp “RR” ke 01132742922 Sekarang! <<
.

Bagaimana Menjawab Soalan KBAT Sains UPSR

Sains UPSR: Menjawab Soalan Kemahiran Berfikir Aras Tinggi (KBAT)

Hari ini Cikgu ditanya oleh salah seorang murid Tuisyen Cikgu: Apakah ciri-ciri soalan KBAT Sains? Jadi cikgu tertarik untuk membincangkan isu ini bagi menarik minat Calon-calon UPSR 2019 untuk menjawab soalan Sains dengan tenang… Sebenarnya pelbagai soalan KBAT telah banyak Murid jawab sebelum murid menduduki UPSR…

Terlebih dahulu cikgu berikan definisi Kemahiran Berfikir Aras Tinggi iaitu Keupayaan untuk mengaplikasikan pengetahuan, kemahiran dan nilai dalam membuat penaakulan dan refleksi bagi menyelesaikan masalah, membuat keputusan, berinovasi dan berupaya mencipta sesuatu.

Sebelum cikgu jelaskan  mengenai soalan KBAT elok kiranya Cikgu jelaskan tujuan diperkenalkan KBAT kepada murid sekolah iaitu supaya dapat:

1. Mengubah amalan hafalan kepada pemahaman

2. Meningkatkan tahap kesedaran pengetahuan (lebih banyak analisa, menilai dan mencipta)

3. Mewajarkan penyelesaian dan penemuan

4. Diperlukan untuk penyiasatan saintifik

🔬 Contoh-Contoh Soalan KBAT UPSR 🔬

 

💻 SOALAN ANEKA PILIHAN

Soalan KBAT sering disoal dalam kertas 1 sains.. Soalan KBAT biasanya meminta murid menganalisa dan menilai data dan penyataan adalah contoh-contoh soalan yang sering digunakan dalam menguji pengeyahuan murid.

Soalan KONSTRUK APLIKASI adalah salah satu soalan KBAT untuk Menguji pengetahuan murid menggunakan prinsip sains atau konsep sains untuk menerangkan situasi yang ada hubungkait dengan kehidupan sehariannya.

💻 SOALAN PENDAPAT/ CADANGAN

Soalan pendapat atau Cadangan adalah soalan KBAT yang sering digunakan dalam soalan Sains UPSR. Murid diberi pilihan jawapan yang tertentu unuk menilai kewajaran murid berfikir.. Soalan ini seringkali dikaitkan dengan soalan alasan untuk memberi peluang murid membuat analisa dan menilai pendapat yang diberikan berdasarkan pengetahuan Sains Sekolah rendah..

Soalan ini sering meletakkan tanda ✓ sebagai penentu kepada jawapan murid. Ramai murid yang menganggap soalan ini soalan mudah namun kesilapan yang tidak sepatutnya berlaku sering dilakukan semasa menjawab soalan seperti ini.

💻 INFERENS

Inferens adalah salah satu soalan KBAT yang sering ditakuti oleh murid… sebenarnya soalan ini sering dijawab dan murid hanya perlu menjawab dengan memberikan alasan yang sesuai berdasarkan konsep dan prinsip Sains yang di soal..

Jawapan perlu dimulakan dengan (Kerana) sekiranya pemerhatian telah dinyatakan. Jika pemerhatian tidak dinyatakan jawapan lengkap adalah (Pemerhatian) + Kerana + (Inferens).

 

💻 RAMALKAN

Meramal adalah satu contojh soalan KBAT kerana elemen menilai diterapkan dalam soalan meramal. Murid perlu menilai data yang diberikan kemudian membuat penilaian yang tepat untuk menjawab soalan..

Soalan Meramal ini bergantung kepada data yang diberikan dari soalan.. Terdapat data yang berbentuk kuantitatif dan kualitatif.. Sekiranya secara Kuantitatif Murid boleh menggunakan teknik Garis nombor untuk mendapatkan jawapan..

Sekiranya soalan berbentuk kualitatif murid perlu meramal situasi yang bakal berlaku berdasarkan konsep sains yang telah dipelajari. Sebagai contoh apakah yang akan berlaku jika air diletakkan di tempat yang lebih panas. Jawapan murid Masa penyejatan akan berkurang.

 

💻 REKA CIPTA

Soalan reka Cipta adalah salah satu soalan Sains UPSR Format terkini. Murid diminta mereka cipta satu alat atau model berdasarkan pengetahuan Sains murid. Soalan ini bertujuan menampilkan kemahiran murid dalam mencipta yang diterapkan dalam KBAT.

🚀 Bagi menjawab soalan yang berbentuk KBAT, Murid perlulah membaca soalan yang diberikan berulang kali. Setelah difahami konsep dan prinsip sains, jawab soalan yang diberikan dengan merujuk kepada pengetahuan sains sekolah rendah.

Perlu di ingatkan ciri-ciri soalan KBAT adalah.
🚀 Rangsangan soalan sangat sedikit.
🚀 Perlukan proses berfikir yang kritis dan kreatif.

🚀 Jawapan paling tepat diperlukan untuk mendapat markah.

Bagi soalan beraras tinggi (KBAT), ketepatan ayat dan maksud sangat penting. Pemeriksa kertas soalan akan memberikan markah berdasarkan ketepatan dan maksud yang tepat.

Kredit: Cikgu Shahrul

Human Calculator? How To Be The Human Calculator..?

Macam mana nak jadi pandai dalam matematik?

Selamat sejahtera tuan dan puan, adakah matematik ini susah? panjang ke jalan pengiraan dia? takda teknik yang lebih mudah? kenapa guru semua gunakan konsep yang sama??

Matematik merupakan subjek kira kira yang bermaksud 1 soalan mempunyai 1000 jawapan, maksudnya apa? ia bermaksud untuk satu soalan matematik kita mempunyai 1000 cara untuk selesaikan dan akan mendapat jawapan yang berbeza-beza. Di sini kami ingin memberi tahu bahawa matematik adalah subjek yang mudah untuk mendapat A+ sekiranya pelajar sekolah tahu dan faham formula, cara mengira dan bentuk soalan tersebut.

Video di bawah menunjukan cara mengira dengan meggunakan konsep “Swip-Swap” apakah yang di maksudkan dengan konsep tersebut? ia ada di dalam Modul Funtastic? ia ada dan kami hanya menunjukan sedikit sahaja cara pembelajaran yang ada di dalam Modul Funtastic tersebut.

PELAJAR DAH TAK MINAT MATEMATIK? KENAPA?

Cikgu Zaijuhasriza, cikgu merupakan seorang yang megajar matematik dengan mudah. Beliau menggunakan pelbagai teknik untuk menjawab soalan dan memberikan tips dengan mudah. Dalam matematik merupakan banyak halangan bagi pelajar kerana mempunyai formula yang susah untuk di fahami.

Cikgu Zaijuhasriza mengajar cara untuk menghafal dan mudah faham dalam sifir dan bahagi. Dalam abad pembelajaran ke 21 menggunakan soalan KBKK ataupun KBAT. yang membuatkan pelajar tidak faham dan keliru.

 

Video di bawah menunjukan cara yang mudah untuk pelajar sekolah rendah UPSR yang akan menduduki peperiksaan tidak lama lagi:-

 

 

 

Belajar Dengan Seronok Di Bengkel ‘Funtastic STEM’

Bermain ke belajar ni?

Salah ke bermain semasa belajar?

 

‘Fun Learning’ atau dalam Bahasa Melayunya ‘pembelajaran secara menyeronokkan’ diaplikasikan untuk pelajar lebih minat dan tidak bosan semasa belajar. Kaedah ini boleh juga membuatkan pelajar minat dengan subjek berkenaan, seterusnya tingkatkan pencapaiannya.

Fun Learning sebenarnya bukan benda baru dalam pengajaran, cuma ia kurang ditekankan atau disebut sebelum ini. Kami di CMN Academy amat menekankan Fun Learning dalam proses Pengajaran dan Pembelajaran (PdP).

 

Fun Learning menjadikan proses PdP lebih menarik, seronok, berimpak & tak bosan. Ada juga program di sekolah atau program cuti sekolah yang menerapkan Fun Learning dalam modul mereka.

 

Kami juga memberikan latihan, bukan sahaja kepada tutor dan guru, malah kami membuka Bengkel Funtastic STEM kepada sekolah-sekolah yang berminat untuk program bersama pelajar.

 

Bagi yang belum tahu, Jumaat ini akan diadakan satu program bersama Pelajar-Pelajar UPSR Sekolah Kebangsaan Putrajaya Presint 8(2) sempena Minggu Sains 2019. Kami telah merangka pelbagai aktiviti menarik dan ‘hands-on’ untuk pelajar lebih seronok, faham dan ingat apa yang dipelajari dalam subjek Sains dan Matematik.

 

Semoga usaha ini dapat memberikan manfaat dan sinar kepada pelajar dan guru di sekolah ini untuk lebih cemerlang.

 

Pengaruh Internet Terhadap Pendidikan Anak-anak

Internet merupakan keperluan untuk mendapatkan maklumat-maklumat tertentu secara pantas. Seiring kemajuan teknologi pada zaman kini, bilangan peminat pelbagai jenis gajet semakin bertambah dan pengguna internet juga sudah tentulah mengalami perubahan yang sama. Daripada Yahoo sehingga Google, para pengguna tentu mengenali kedua-dua medan internet itu. Daripada menggunakannya atas urusan menghubungi individu yang berada jauh daripada kita, fungsi internet semakin bertambah apabila ia juga sangat bermanfaat untuk urusan membeli barang, mendapatkan perkhidmatan tertentu dan sebagainya.

 

Setiap orang mempunyai niat tersendiri menggunakan internet. Ada yang menggunakannya untuk mendapatkan maklumat yang bermanfaat dan mendidik diri menjadi lebih baik. Tidak kurang juga ada yang menggunakannya untuk perkara sebaliknya seperti bermain games dan melayari laman-laman web yang tidak elok. Sama juga dengan sesuatu alat seperti telefon bimbit dan lain-lain, bagus atau tidak internet untuk diri seseorang itu bergantung kepada untuk apa ia digunakan.

 

 

Antara kebaikan penggunaan internet yang boleh anak-anak terima termasuklah:

 

  • Memudahkan pencarian maklumat-maklumat dengan pantas. Tidak perlu ke perpustakaan untuk mencari buku-buku sebagai rujukan.
  • Mampu menambah ilmu tentang sesuatu topik pelajaran yang diajar guru di dalam kelas. Ini dapat meningkatkan lagi kefahaman pelajar.
  • Menjadi sumber rujukan yang bersifat menyeluruh kerana ia merupakan medan ilmu yang luas.
  • Memupuk sikap berdikari dan tidak terlalu bergantung bantuan daripada orang lain apabila mempunyai masalah dalam belajar.
  • Meningkatkan tahap pemikiran anak-anak dengan ilmu yang lebih luas.

 

Antara keburukan penggunaan internet yang boleh menjejaskan pendidikan anak-anak ialah:

 

  • Sumber maklumat yang tidak sahih atau kurang tepat.
  • Bahan-bahan tertentu yang tidak ditapis.
  • Membuat anak-anak leka dengan media sosial dan games.
  • Membazir masa dengan web-web yang tidak bermanfaat.
  • Mengurangkan interaksi secara langsung dengan kawan-kawan dan guru-guru apabila kurang memahami sesuatu subjek.
  • Mudah terdedah dan terjebak dengan gejala-gejala sosial yang tersebar di internet.

 

Kesimpulannya, internet mempunyai lebih banyak manfaat jika digunakan dengan tujuan yang betul. Internet mampu mengubah tahap pendidikan anak-anak menjadi lebih cemerlang. Anak-anak yang cemerlang sangat diperlukan untuk kemajuan negara pada masa depan. Semua pihak, khususnya ibu bapa wajar sama-sama menghulur tenaga untuk bantu mewujudkan generasi pintar yang bakal memimpin negara.

Pelajar Merancang Untuk Berjaya, Bukan Untuk Gagal…

Manusia adalah pemerintah diri sendiri. Manusia perlu bertanggungjawab terhadap setiap tindakannya. Orang terdahulu telah banyak membuat kesilapan dan mengalami pelbagai kegagalan. Kesilapan dan kegagalan generasi terdahulu bukan kerana kurang maklumat atau ilmu tetapi sudah menjadi sebahagian peraturan hidup bahwa manusia belajar daripada kesilapan dan kegagalan untuk mengetahui perkara yang betul.

Satu perkara yang manusia pelajari adalah kebaikan memaksimakan penggunaan minda atau akal fikiran anugerah Allah kepada manusia. Tujuan kita belajar sejak waktu pandai bercakap sehingga mendapat diploma dan ijazah adalah untuk menyediakan akal kita dengan maklumat. Namun ulmu tersebut hanyalah 20% perolehan ilmu dan kita memerlukan pengalaman sebanyak 80% untuk meyakinkan kita kebenaran sesuatu ilmu.

TIPS PENGURUSAN MASA PELAJAR ANDA BOLEH AMALKAN

  1. Kenalpasti kekuatan & kelemahan diri anda
  2. Rancang jadual tetapi utamakan priorities
  3. Fokus dan belajar katakan tidak
  4. Elakkan dari terpedaya dengan perkara trivia
  5. Jejak kembali masa yang telah berlalu
  6. Baca Novel / Buku Ilmiah
  7. Menolong Ibu Bapa di Rumah

 

 

MASIH TERCARI-CARI PROGRAM CUTI SEKOLAH YANG BERMANFAAT & WOW UNTUK AKADEMIK, KENDIRI & SOSIAL ANAK ANDA??

Adakah anak anda suka belajar sains dan matematik dalam keadaan yang menyeronokkan?

Anak anda kurang keyakinan diri, kurang bersosial dan belum mahir berfikir secara kritikal dalam menyelesaikan tugasan?

Atau anda masih belum merancang aktiviti bermanfaat untuk anak-anak dan hanya ada bayangan yang anak-anak anda akan menghabiskan masa cuti dengan menghadap permainan Gadget sahaja?

Kami ada solusi untuk bantu anda dalam isu ini.

Jom beri anak anda sertai PROGRAM CUTI SEKOLAH : FUNTASTIC SAINS DAN MATEMATIK

Jom tengok apa yang ada dalam program ni…

5 PERKARA MENARIK di FUNTASTIC Sains dan Matematik UPSR🎈

  • Program berlangsung selama 2 HARI
  • Masa hanya 8 PAGI – 5 PETANG, ISNIN dan SELASA. Jadi, ibu2 yang bekerja boleh hantar anak sebelum bekerja & fokus kerja tanpa perlu risau apa yang anak buat untuk isi masa cuti
  • PELBAGAI AKTIVITI menarik & bermanfaat
  • SARAPAN & MAKAN TENGAHARI disediakan
  • Program dijalankan secara INDOOR. Jadi LEBIH SELAMAT & KONDUSIF

Ups… sebentar…
.
Program ini hanya terbuka kepada pelajar berusia 10 hingga 12 TAHUN SAHAJA

Apa yang anak anda akan dapat dalam FUNTASTIC SAINS & MATEMATIK ini?
.
.
(Matematik)
.
Meransang minda pelajar untuk mengapplikasikan konsep asas yang dipelajari di sekolah dan dipraktikkan pada aktiviti harian.
Antara tajuk Slot: 7UP!! , KU DA BA TA TO, Perang Koordinat dan banyak lagi.

(Sains)

Meransang kemahiran berfikir aras tinggi pelajar dengan ekperimen ringkas yang menarik berasaskan konsep sains yang dipelajari di sekolah.
Antara Tajuk Slot: Titanic Boat (Ketumpatan), Hot Air Balloon (Hana), MyPlanet (Sistem Suria) dan banyak lagi

Apa Keunikan Program ini??

Melalui program ini, kami juga akan suntik semangat kepimpinan dan bekerjasama di antara pelajar sesuai dengan Konsep Pembelajaran Abad Ke-21 (4C Communication, Collaboration, Critical Thinking & Creativity)

– Mengikut silibus KSSR terkini seperti di sekolah

– Aplikasi KBAT dalam Pembelajaran

– Gaya Santai dan fun learning supaya peserta mudah menyerap pembelajaran

– Menggunakan konsep pembelajaran Hands On dan STEM (Science, Technology Engineering, Maths) yang sedang rancak diperkatakan di Kementerian Pendidikan Malaysia

 

 

INFO FUNTASTIC SAINS & MATEMATIK:

⌚MASA: 8 pagi – 5 petang

TEMPAT: CMN Centre, Jalan Reko Sentral, Kajang

Lock Date
25 dan 26 March 2019 (Isnin & Selasa)

Berapa pula PELABURAN Anda:

Kami ada harga istimewa untuk anda:  RM150 seorang

WOW!!!😱

.
.
Berhenti sebentar!
.
.
Kami ada lagi tawaran ISTIMEWA untuk pendaftaran secara berkumpulan hanya RM97 seorang!!

Nak daftar sekarang??

BONUS ISTIMEWA untuk 20 Pendaftaran terawal!

Funtastic UPSR (Bernilai RM50) Video Panduan UPSR 4 Subjek

WHATSAPP “Funtastic” ke https://api.whatsapp.com/send?phone=6013-7153776 SEGERA!

PS: Tempat AMAT TERHAD. Daftar segera.
-Shaping Your Child Into A Funtastic Person-