Kelebihan Pembelajaran Secara Home Tuition

Dunia semakin pantas beredar, begitu juga dengan dunia pendidikan. Perubahan yang berlaku ini sedikit sebanyak memperkembangkan dunia tuisyen seiringan bersamanya. Ini menjadikan peranan tuisyen sangat penting dalam membantu arus pendidikan.

Tuisyen boleh didefinisikan secara umum sebagai kelas bimbingan yang biasanya dijalankan di luar dari waktu pembelajaran formal. Cabang dalam dunia tuisyen ini pula banyak sekali seperti kelas tuisyen di sekolah, kelas tuisyen di rumah, kelas tuisyen berbayar, kelas tuisyen komersial, kelas tuisyen percuma dan sebagainya.

Kelas tuisyen di rumah atau lebih popular dipanggil sebagai home tuition bermaksud kelas tuisyen yang dijalankan di rumah, samada di rumah pelajar mahupun di rumah guru. Konsep asasnya adalah melibatkan bimbingan secara persendirian. Perbezaan ketara yang dapat kita perhatikan antara kelas tuisyen dan home tuition adalah dari segi perlaksanaan dan juga bilangan pelajar yang terlibat.

Berikut merupakan beberapa kelebihan pembelajaran secara home tuition yang boleh kita sebagai ibu bapa pertimbangkan dalam memastikan anak-anak kita mendapat pendidikan yang terbaik.

  1. Bimbingan Berfokuskan Individu

Proses pembelajaran ini berfokuskan individu yang akan membantu mengukuhkan pemahaman pelajar dengan lebih baik. Ini berbeza jika pembelajaran dilakukan secara umum dan dalam kumpulan bilangan pelajar yang agak ramai.

Biasanya, guru tuisyen akan menggunakan kaedah yang berbeza untuk mengenalpasti kebolehan dan kelemahan pelajar memandangkan setiap pelajar mempunyai pemahaman yang berbeza antara satu sama lain. Hal ini mudah untuk dilakukan kerana bilangan pelajar yang tidak ramai dalam satu masa.

 

  1. Membantu Meningkatkan Keyakinan Dalam Diri Anak-Anak

Apabila anak-anak kita dibimbing mengikut kemampuan diri, ia bukan sahaja dapat membantu mereka memahami apa yang dipelajari malahan juga dapat membantu membina keyakinan dalam diri mereka. Ini berlaku kerana semasa proses pembelajaran berjalan, mereka tidak perlu ada rasa malu pabila tidak menguasai sesuatu topik dan tidak perlu merasa rendah diri seperti mana jika belajar di dalam kelas atau di dalam kumpulan yang ramai.

 

  1. Ibu Bapa Dapat Memantau Anak Dengan Lebih Mudah

      Home tuition dapat membantu meringankan ibu bapa dalam pelbagai aspek. Paling utama ibu bapa dapat memantau dengan lebih dekat bagaimana proses pembelajaran anak mereka berlaku. Hasil yang mereka laburkan dapat mereka nilai sendiri sama ada ia berbaloi atau sebaliknya. Keadaan agak berbeza apabila mereka menghantar anak-anak ke pusat tuisyen, mereka tidak dapat mengukur sejauhmana pelaburan mereka berbaloi kerana proses tersebut tidak berlaku di depan mata mereka.

 

  1. Menjimatkan Kos

Ibu bapa juga boleh menjimatkan kos pengangkutan mereka. Jika menggunakan khidmat pusat tuisyen, ibu bapa terpaksa menghantar anak-anak setiap masa dan semestinya ini memakan kos yang tinggi, tambahan pula jika pusat tuisyen berkenaan jauh dari tempat kediaman. Jika menggunakan perkhidmatan home tuition, guru yang akan datang ke rumah tanpa perlu memeningkan kepala ibu bapa untuk pergi ke pusat tuisyen.

 

  1. Menjimatkan Masa

Zaman yang kian pantas beredar menyebabkan ibu bapa sering berkejaran dengan masa. Hal ini dapat membantu meringankan ibu bapa kerana tidak perlu meluangkan masa untuk keluar menghantar dan mengambil anak-anak. Selain itu masa yang ditetapkan juga lebih fleksibel dan boleh mengikut keperluan ibu bapa. Hal ini dapat membantu mengurangkan tekanan dari segi masa yang dihadapi oleh ibu bapa. Jika ada hal yang penting, ia dapat diubah suai mengikut kesesuaian ibu bapa hanya melalui perbincangan dengan guru tuisyen berkenaan.

Promosi Ramadan Raya Seronoknya Mengaji CMN Academy

[BELI 1 PERCUMA 2] PROMOSI RAMADAN RAYA: SERONOKNYA MENGAJI PERSONAL & FAMILI DI RUMAH SECARA HOME BASED ATAU SECARA ONLINE!
.
.
 Anda tahu membaca Al-Fatihah dalam solat adalah wajib?
 Adakah anda pasti bacaan Al-Fatihah anda betul dan tepat?
 Bagaimana pula dengan surah2 lain?
 Pernahkah anda cuba untuk menyemak bacaan bersama orang yang lebih arif?
.
.
Kami dah bantu ramai kanak-kanak, remaja, dewasa dan warga emas BELAJAR…
 Secara berfokus, santai dan seronok di rumah
 Dalam masa dan hari pilihan
 Dengan cara lebih menarik, sesuai dan efektif dengan diri
 Melalui medium tutor ke rumah atau melalui online
 Seterusnya meningkat potensi dan sehingga khatam
 Monitor apa yang belajar & diajar
 Tahu pencapaian dari masa ke masa
 Jimat petrol, masa dan tenaga
.

.

Seronoknya Mengaji Di Rumah

.
Sempena Ramadan 1440H ini,
.
Kami lancarkan PROMOSI RAMADAN – AIDILFITRI SERONOKNYA MENGAJI!
.
Kami nak beri anda peluang mengaji di rumah dengan lebih seronok dan berfokus bersama ustaz dan ustazah terpilih.
.
.
Dan…
kami juga nak berikan 30 Modul Tajwid Infografik secara PERCUMA!
.
.
Ape?
.
Nak lagi?
.
Haa…
.
Bukan itu saja, kami juga berikan 1 Sesi Mengaji Online secara PERCUMA!
.
.
Daftar sekarang & dapatkan PROMOSI HEBAT ini!
.
.
Hanya untuk 30 Pendaftaran Terawal
.
.
dan sehingga 14 Jun 2019 saja.
.
.
Nak dapatkan TAWARAN ISTIMEWA ini?
.
>> Whatsapp “2FREE” ke 01132742922 sekarang! <<
>> Whatsapp “2FREE” ke 01132742922 sekarang! <<
>> Whatsapp “2FREE” ke 01132742922 sekarang! <<
.
atau klik http://bit.ly/PromosiRamadanRaya-SMD

 

Keberkatan dan Kepentingan Sedekah, Infaq dan Waqaf

Assalamualaikum.

Salam 10 Ramadan.

 

Anda tahu bagaimana Universiti Al-Azhar berfungsi?

Dari mana dana yang universiti ini dapat untuk pelajarnya melanjutkan pelajaran?

Apa kena mengena dengan tajuk kita kali ini?

 

Kali ini, kami ingin menyebarkan perkongsian oleh Ustaz Don Daniyal berkaitan Keberkatan Sedekah, Infaq dan Waqaf.

 

Supaya perkongsian kami dapat menjentik hati kita untuk sama-sama berusaha bagi menambah sedekah, infaq dan waqaf terutamanya di bulan yang mulia ini.

 

Sempena dengan Ramadan 1440H, kami melancarkan satu Program Infak Ramadan di mana 100% dari wang yang diinfak akan digunakan bagi infak pendidikan untuk anak yatim dan asnaf yang memerlukan.

 

Sedekah, Infaq dan Ramadan

Assalamualaikum tuan / puan yang diberkati Allah sekalian.

Ramadan telah menjelma…

Kami ingin kongsikan berkenaan dengan Sedekah, Infaq dan Ramadan.

 

Kita biasa dengar tentang sedekah…

Tapi, pernahkah anda dengar perkataan infaq (infak)?

 

Jika ya… anda tahu apa itu infaq?

Tahu apa keperluan kita untuk berinfaq?

Dan bagaimana pertalian sedekah dan infaq dengan bulan Ramadan?

 

Maksud Sedekah adalah suatu pemberian yang diharapkan pahala padanya daripada Allah Taala.

Ibn Manzur memberikan definisi sedekah sebagai apa yang apa yang engkau berikan kerana Allah kepada golongan fakir, yakni yang memerlukan.

Sedekah merangkumi maksud zakat wajib, dan sedekah sunat, seperti yang dimaksudkan dalam
al-Quran:

إِنَّمَا الصَّدَقَاتُ لِلْفُقَرَاءِ وَالْمَسَاكِينِ وَالْعَامِلِينَ عَلَيْهَا وَالْمُؤَلَّفَةِ قُلُوبُهُمْ وَفِي الرِّقَابِ وَالْغَارِمِينَ وَفِي سَبِيلِ اللَّهِ وَابْنِ السَّبِيلِ ۖ فَرِيضَةً مِّنَ اللَّهِ ۗ وَاللَّهُ عَلِيمٌ حَكِيمٌ
Maksudnya: Sesungguhnya sedekah-sedekah (zakat) itu hanyalah untuk orang-orang fakir, dan orang-orang miskin, dan amil-amil yang mengurusnya, dan orang-orang muallaf yang dijinakkan hatinya, dan untuk hamba-hamba yang hendak memerdekakan dirinya, dan orang-orang yang berhutang, dan untuk (dibelanjakan pada) jalan Allah, dan orang-orang musafir (yang keputusan) dalam perjalanan. (Ketetapan hukum yang demikian itu ialah) sebagai satu ketetapan (yang datangnya) dari Allah. Dan (ingatlah) Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Bijaksana.
Surah al-Taubah, (9:60)

Begitu juga keterangan hadis dalam surat yang ditulis oleh Sayyidina Abu Bakar RA:

هَذِهِ فَرِيضَةُ الصَّدَقَةِ الَّتِي فَرَضَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ عَلَى المُسْلِمِينَ
Maksudnya: Kefarduan sedekah (yakni zakat) ini ialah seperti mana yang difardukan oleh Rasulullah SAW ke atas kaum Muslimin.
Hadis riwayat Imam Bukhari (1454)

 

Infaq menurut al-Jurjani bererti membelanjakan harta kepada yang berhajat.

Dalam Surah al-Baqarah (2:3), Allah SWT berfirman:

الَّذِينَ يُؤْمِنُونَ بِالْغَيْبِ وَيُقِيمُونَ الصَّلَاةَ وَمِمَّا رَزَقْنَاهُمْ يُنْفِقُونَ
Maksudnya: (Orang yang beriman itu adalah) orang-orang yang beriman dengan perkara yang ghaib, menunakan solat dan mereka memberi infaq apa yang kami rezekikan kepada mereka.

Perkata ‘ينفقون’ dalam ayat ini, menurut pilihan Imam al-Tabari, merujuk kepada pensyariatan zakat dan pemberian nafkah kepada ahli keluarga yang ditanggung.

 

Justeru, sedeqah dan infaq itu ialah sinonim.

(sumber: http://muftiwp.gov.my/ms/artikel/al-kafi-li-al-fatawi/1353-al-kafi-396-beza-makna-sedekah-infaq-dan-zakat)

 

Jadi, apa pula kaitan Infaq dengan Ramadan?

 

Seperti yang kita ketahui,

Infaq adalah salah satu ibadah yang mulia.

 

Ibadah bila dikerjakan dalam bulan Ramadan, akan mendapat ganjaran pahala berlipat kali ganda.

Kita dianjurkan untuk melakukan lebih banyak ibadah tambahan seperti sedekah dan infaq pada bulan Ramadan.

 

Infaq (Sedekah) adalah salah satu daripada ibadah sunnah yang amat dianjurkan untuk dilakukan pada bulan Ramadan.

 

CMN Academy dengan kerjasama Akademi Al-Qudwah dan JWES Academy menganjurkan satu Program Infak Ramadan di mana 100% dari wang yang diinfak akan digunakan bagi infak pendidikan untuk anak yatim dan asnaf yang memerlukan.

 

 

Kami juga membuka peluang untuk anda menimba ilmu sepanjang Ramadan ini dengan pelbagai perkongsian online melalui Program Virtual Ilmiah Ramadan.

7 Amalan Sunnah Yang Dianjurkan Pada Bulan Ramadan

Ramadan tiba… Ramadan tiba… Ramadan tiba…

Marhaban Ya Ramadan… Marhaban Ya Ramadan…

 

Ramadan menjelang tiba…

Sudahkah anda buat persiapan untuk Ramadan kali ini?

Anda sudah tahu amalan lain selain dari berpuasa wajib dan solat terawih, yang amat digalakkan pada bulan Ramadan?

 

Kami ingin kongsikan 7 Amalan Sunnah di Bulan Ramadan yang dapat berikan banyak manfaat kepada kita selain dari ganjaran pahala.

1- Solat Tahajud

2- Membaca Al-Quran

3- Jaga Solat Dhuha

4- Solat Witir

5- Bersedekah

6- Jaga Wuduk

7- Istigfar

Semoga dengan perkongsian ini dapat menambah semangat dan pengetahuan kita untuk melakukan amal ibadah tambahan, serta kita dapat beroleh sebanyak-banyak pahala untuk bekalan di akhirat kelak.

InsyaAllah…

 

Sempena Ramadan ini,

CMN Academy dengan kerjasama Akademi Al-Qudwah dan JWES Academy membuka peluang untuk anda menimba ilmu sepanjang Ramadan ini dengan pelbagai perkongsian online melalui Program Virtual Ilmiah Ramadan.

 

Sempena dengan itu juga, kami melancarkan satu Program Infak Ramadan di mana 100% dari wang yang diinfak akan digunakan bagi infak pendidikan untuk anak yatim dan asnaf yang memerlukan.

Jom Ke Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur! Jumpa Anda Di Sana Ye.
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.
Anda dah hadir ke PBAKL2019 yang sedang berlangsung di PWTC sekarang?
Tahu ke ESOK dah hari terakhir?
LAST CALL!!
Esok kami akan ada di Booth 3114 (Booth SifufBads Press) dalam jam 1-3 petang.
Jadi, esok juga HARI TERAKHIR anda boleh dapatkan pelbagai buku & modul keluaran kami dengan HARGA SUPER DUPER AWESOME!
Diskaun memang tak payah cakap, banyak kami potong.
Kami juga berikan pelbagai BONUS dan BAUCER PERCUMA untuk setiap pembelian buku/modul kami.
Kami ada bawakan 6 buku/modul untuk anda:
  • Combo Modul Funtastic Sains & Matematik 
  • Buku Fenomena Home Tutor Beyond Expectation
  • Buku Mahir Arab Dari AlQuran
  • Modul Tajwid Infografik plus Buku Latihan
  • Kad Imbas Kenali Hijaiyah
Jadinya, rugi sangat jika anda tak ambil peluang ini untuk berbelanja dengan JIMAT!
Kami tunggu anda sampai esok 😉
Jika anda jauh atau tidak dapat ke sana, tapi nak dapatkan harga dan bonus menarik sempena PBAKL2019 ini, boleh klik DI SINI.
*Harga tak termasuk kos postage ye.
Untuk pertanyaan, boleh klik DI SINI.
#PBAKL2019

3 Tips Jadikan Al Quran Sesuatu Yang Menyeronokkan

Assalamualaikum
Anda pernah ada isu ni tak?
Anda nak bagi anak yang terbaik, untuk dunia & bekalan akhirat. Juga untuk didik anak jadi soleh & solehah.
Anda nak ajak atau suruh anak mengaji, tapi anak pula keluar banyak alasan… anak lagi suka main game di gajet atau menonton tv. Atau biasa dengar anak cakap bosan atau tak suka mengaji?
Ataupun anda sendiri yang rasa malasnye nak mengaji?
Nak tahu bagaimana jadikan Al-Quran atau sesi mengaji sesuatu yang menyeronokkan?
Ini dia kami bawakan perkongsian daripada Sheikh Sulaiman, salah seorang tutor CMN Academy tentang bagaimana nak jadikan mengaji Al-Quran itu dah tak bosan lagi terutamanya bagi anak-anak.
Semoga bermanfaat untuk anda & keluarga!
Selamat menonton!

Modul Kreatif & Inovatif Di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur

[PERCUMA] – 5 EBOOK IAITU 3 KOLEKSI KERTAS PERCUBAAN UPSR, PT3 & SPM, TAJWID INFOGRAFIK, & MAHIR ARAB DARI ALQURAN AKAN DIBERIKAN. KHAS UTK ANDA SEMPENA PBAKL 2019.


.
PERCUMA!
PERCUMA!
PERCUMA!
.
.
 Kenapa kena dapatkan ebook ni segera?

1-EBOOK MAHIR ARAB DARI ALQURAN
.
Dalam ebook ini didedahkan rahsia bagaimana anda boleh faham dan hafal banyak perkataan Bahasa Arab hanya dari satu perkataan ayat Alquran sahaja. Unik kan Bahasa Alquran?
.

2- KOLEKSI SOALAN PERCUBAAN 3 EXAM PENTING
.
Jika di luar,anda perlu keluarkan duit untuk dapatkan koleksi soalan2 UPSR,PT3 dan SPM tapi di PBAKL ni kami berikan anda secara PERCUMA JER!.

Best ke best sangat?
.
3- EBOOK TAJWID INFOGRAFIK
.
Anda atau anak anda susah nak ingat kaedah Tajwid? Kami berikan PERCUMA ebook ringkasan ini agar anda dapat belajar Tajwid secara keyword atau berimaginasi.

Lepas ni takde alasan lagi tak ingat ilmu Tajwid ye 😉

Bermacam2 aktiviti & buku2 lain juga ada di booth Sifufbads bagi PBAKL 2019. Jom datang dan meriahkan bersama-sama penulis.
.
.

Kami juga ade kombo buku khas utk anda yg dtg ke booth. Kombo 5 buah buku dari harga asal RM150, kini tinggal RM90 JER!

AKTIVITI MENARIK DI BOOTH KAMI YG AKAN BUATKAN IQ ANDA TERANGSANG SEMULA:

+ Kudabatato Power Math
+ Kuiz Tajwid Infografik
+ Roda Impian Tajwid
+ Kuiz interaktif Bahasa Arab
+ Science is Fun!

SEMUANYA DI:-

BOOTH SIFUFBADS PRESS
No 3114, DEWAN TUN RAZAK 3, PWTC.
29 MAC-7 APRIL 2019
10 PAGI – 9 MALAM

Masuk pintu dewan, nampak PNM. Berhadapan dengan YADIM.

MASIH TERCARI-CARI BUKU & MODUL TERKINI YANG BOLEH BUATKAN KELUARGA ANDA SERONOK BELAJAR & CEMERLANG? DAPATKAN DI PBAKL2019 DENGAN DISKAUN DAN BONUS HEBAT!
.
.
Anda ada anak yang agak lemah SAINS & MATEMATIK?
.
Atau anak, keluarga atau diri anda sendiri nak belajar TAJWID & BAHASA ARAB?
.
Tengah cari buku/modul yang sesuai, seronok & mudah untuk pembelajaran di rumah?
.
.
Kami ada buku & modul yang dapat bantu anda menyelesaikan isu tersebut.
.
Kami bawakan 5 BUKU/MODUL yang akan MENAIKKAN MOOD ANAK ANDA BELAJAR!
.
.
Tengah cari hadiah untuk ulangtahun atau apa saja sambutan?
.
Buku & Modul ini amat sesuai untuk dihadiahkan kepada anak, kenalan atau keluarga.
.
Disamping seronok dapat hadiah, ianya juga boleh bawa manfaat kepada mereka.
.
.
👉“Saya amat sarankan supaya Modul Funtastic ini diperluaskan kepada guru sekolah bagi membantu mereka mengaplikasikan STEM dalam pembelajaran yang mengikut KSSR.”
– Prof Dato’ Dr Noraini, Chairman National STEM Movement.
.
.
👉“Pendekatan aplikasi dalam Modul ini sesuai untuk pelajar sekarang. Sudah lama saya terfikir tentang modul sebegini untuk bantu pelajar saya. Modul ini bertepatan dengan pembelajaran zaman sekarang.”
– Tuan Isman dan Puan Hafizah, Pasangan Engineer, Pelajar PhD UKM & Tutor Tuisyen berpengalaman
.
.
“Saya sangat berpuas hati dengan ebook ‘Mahir Arab Dari Alquran’ni,banyak perkataan arab yang saya dapat pelajari dari ebook ini. Betapa kayanya Bahasa Arab Alquran ini kerana dalam satu kalimah sahaja boleh difahami dengan pelbagai makna”
-En Syukri
.
.
“Terbaik la ebook ni… ia mengajar kita fahami makna surah secara ringkas dan jelas.”
-Puan Rohani
.
.
“Saya sangat gembira tengok Ammar suka benar belajar tajwid di rumah sekarang. Dia selalu buka buku tajwid ni sebab penuh dengan grafik dan MENARIK minatnya”
– Puan Rubi

 

Video: Apa Keistimewaan Modul Funtastic Sains & Matematik by CMN Academy

Wahhhh…
.
Apa sebenarnya 5 Buku/Modul ni???
.
.
5 BUKU/MODUL CMN EDUVENGERS
.
.
👍MODUL “FUNTASTIC SAINS & MATEMATIK”
.
ISTIMEWANYA…
.
😃 Anak anda TAK AKAN BOSAN lagi bila muncul perkataan Sains & Matematik
.
😃 Setiap kali nak belajar, dia yang akan SEMANGAT LEBIH.
.
😃 Best belajar sorang, tapi lagi best kalau 2-3 orang. BOLEH AJAK ADIK BERADIK lain buat aktiviti sekali.
.
.
KENAPA??
.
✔ SILIBUS TERKINI & UP TO DATE : Berdasarkan Kurikulum Standard Sekolah Rendah (KSSR)
.
✔ MENERAPKAN CIRI “FUN LEARNING” & STEM: Nota Ringkas & Aktiviti Menarik
.
✔ DESIGN MENARIK : Lebih Menarik Perhatian & Meningkatkan Mood
.
✔ SAIZ MUDAH DIBAWA : Ukuran yang muat beg kecil dan fail
.
✔ DIDATANGKAN DALAM 2 SUBJEK : SAINS & MATEMATIK
.
✔ SESUAI UNTUK TAHUN 4, 5 DAN 6
.
✔ Modul ini berasaskan kepada Project-based Learning & STEM (Science Technology Engineering Mathematics) yang diamalkan dalam pendidikan di negara maju seperti UK & US
.
✔ Modul Funtastic ini telah dibentangkan di hadapan ahli akademik, pensyarah universiti dan guru pada mesyuarat National STEM Movement & di 1st National STEM Seminar 2018 di Universiti Malaya serta mendapat Silver Award di Eduinnovation UKM 2018 & Teacher’s Innovation Carnival (T-NOVATE) UIA 2018

.
👍 BUKU “MAHIR ARAB DARI ALQURAN”
.
✔ Perkongsian KEUNIKAN ILMU SORF, dinamakan kaedah At-Tasrif.
Uniknya kaedah ni adalah,anda boleh pecahkan satu perkataan Arab kepada banyak perkataan lain yang berbeza makna.
.
✔ FULL COLOUR.
.
✔ Mengandungi 14 SURAH LAZIM bermula Al-Fatihah hingga At-Takathur.
.
.
👍BUKU TAJWID INFOGRAFIK by JWES ACADEMY
.
✔ BERWARNA SEPENUHNYA… jadi amat menarik & disukai anak2. Tiada lagi ungkapan “malas belajar”.
.
✔ Gaya pembelajaran buku ini diselang seli dengan pembacaan Al-Quran iaitu teknik aplikasikan PEMBACAAN AL-QURAN BERTAJWID.
.
✔ Teori dan grafik yang jelas dapat bantu anak MUDAH FAHAM & MUDAH PRAKTIK
.
✔ Sesuai untuk SEMUA peringkat umur.
.
✔ Didatangkan bersama buku LATIHAN Istimewa
.
✔ Belajar tajwid secara menyeluruh dan dan boleh ulangkaji pembelajaran KAFA
.
✔ Direka khas untuk kanak-kanak yang tak boleh duduk diam… Kaedah grafik dapat bantu anak2 ini untuk belajar sambil bergerak
.
✔ Sesuai buat ibu bapa yang ingin mengajar anak-anak di rumah secara santai sambil dapat baca satu ayat Al-Quran sebagai praktikal. “1 hari 1 ayat”
.
✔ Amat sesuai untuk pengajar gunakan dalam pengajaran kelas terutamanya kepada kanak-kanak


.
Nak dapatkan buku dan modul ini dengan DISKAUN HEBAT?
.
Hadir ke Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2019 #PBAKL2019 pada 29 Mac hingga 7 April ini!
.
Kami berada di Booth SifufBads, Booth 3114.

.
Kami juga akan adakan aktiviti menarik dan sesi bersama penulis,
.
juga ada jualan buku “Fenomena Home Tutor Beyond Expectation” oleh Coach Mohd Noor (Founder CMN Academy & Tutor Profesional Malaysia) khas untuk sesiapa yang nak jadi pengajar atau tutor dengan BONUS Bernilai RM120!

Istimewa Untuk Tutor

Dan… pelbagai saguhati istimewa PERCUMA untuk anda!
.
.
Jumpa anda di sana!


Untuk maklumat lanjut/pertanyaan boleh Whatsapp ke 011-32742922


#PestaBukuAntarabangsaKualaLumpur
#funlearning
#CMNAcademy
#CMNAlQudwah
#CMNJWESAcademy
#sains
#matematik
#bahasaarab
#tajwidinfografik
#UPSR2019
#PBAKL2019
#SifuBads

Siapakah Guru Yang Terbaik?

Tokoh pendidik yang paling dikagumi sepanjang zaman dengan bermacam-macam kajian berkenaan apa metod yang beliau gunakan dalam pengajarannya. Jawapannya dia lah baginda Nabi Muhammad SAW.

 

Pengkajian ini telah dilakukan baik dari sarjana muslim mahupun bukan muslim sehingga dinyatakan baginda sebagai orang no.1 yang paling berpengaruh di dunia oleh Michael Hart di dalam bukunya “The 100: A Ranking of the Most Influential Persons in History”.

 

Insyaallah, pertemuan kita pada kali ini bukan lah sahaja untuk kita nak mengenali siapa guru yang terbaik ini tapi yang lebih penting lagi untuk kita nak tahu bagaimana untuk menjadi guru yang terbaik.

 

Syabas saudara/ri yang telah memilih untuk membaca perkongsian ini. Semoga kita semua dikurniakan kefahaman dengan izin Allah swt.

 

Ayat rujukan kita kali ini adalah dari Surah Yaasin: Ayat 17.

ومَا عَلَيْنَا إِلَّا الْبَلَاغُ الْمُبِينُ
🍃 Ertinya: dan (para Rasul itu berkata) tidaklah ada (kewajiban) kami kecuali menyampaikan (risalah) dengan penyampaian yang jelas.

 

Daripada ayat ini apa yang kita dapat ambil intipati untuk digunakan dalam pengajaran kita sebagai pendidik? Iaitu lah 2 sektor pengajaran pada kalimah “البلاغ” dan “البلاغ”  .“المببن” merujuk kepada cara penyampaian dan “المبين” merujuk kepada apa yang disampaikan.

 

Pertama sekali, kita nak memahami cara penyampaian yang terbaik (البلاغ). Persoalannya adalah bagaimanakah baginda Nabi Muhammad saw boleh memiliki cara penyampaian tersebut?

 

Agaknya, berapa ramai guru ‘Public Speaker’ yang beliau belajar? Berapa banyak kursus ‘Public Speaking’ yang beliau hadiri? Dan berapa lama pula beliau berlatih menjadi penyampai pada zaman tersebut?

 

Jawapan adalah TIADA. Elemen ini baginda pelajari dari pengalaman pekerjaan beliau semasa kecil iaitu lah dengan mengembala kambing dan berniaga. Hah, biar betul. Apa kaitannya?

 

Kekalkan pembacaan ini dan in sya allah, saya akan ulas hikmah dari pekerjaan tersebut. Soalan, apakah hikmah dari mengembala kambing? Jika kita perhatikan juga di dalam Al-Quran, Nabi Musa AS juga sepertinya ada isu dengan cara penyampaian ini dan beliau mengembala kambing selama 10 tahun.

 

Hikmahnya adalah sifat ‘SABAR’. Sekiranya kita tahu, apakah perangai kebiasaan kambing ini? Jawapannya, degil dan suka melawan. Jadi, dari pekerjaan ini dapat kita fahami bahawa baginda dilatih dari kecil sifat bersabar dan kemahiran mengawal kedegilan kambing yang baginda jaga.

 

Selain itu juga, beliau juga berniaga sejak dari kecil. Biasanya yang kita tahu, beliau mula berniaga umur 12 tahun mengikut pakciknya ke Syam. Ketika berumur 25 tahun, beliau bekerja dengan seorang saudagar kaya dan akhirnya bertemu jodohnya dengan founder tersebut iaitulah Khadijah.

 

Sedarkah kita disebalik pekerjaan ini, ia banyak melatih baginda Nabi Muhammad saw menjadi penyampai yang berkesan. Ringkasnya dengan berniaga ini selain ia adalah sunnah Nabi, ia juga adalah cara untuk menjadi seorang yang berkemahiran pelbagai.

 

Tidaklah ini bermaksud supaya para pendidik mesti menjadi peniaga, tetapi memadai sekadar para pendidik memiliki ciri-ciri ini untuk diaplikasikan dalam penyampaian terhadap anak murid dan audien yang kita nak nasihatkan.

 

Soalan, apakah yang dapat kita gunakan elemen berniaga ini dalam cara penyampaian yang berkesan? Adakah mendidik ini perlu diniagakan? Jawapannya, TIDAK. Tetapi ada 2 faktor dari berniaga yang boleh digunakan dalam pengajaran iaitu faktor persiapan dalaman dan luaran.

 

Persiapan dalaman berdasarkan sirah Nabi berniaga adalah berguru (Abu Thalib). Sebelum nak mendidik, kita lah yang terlebih dahulu perlu dididik. Selain itu juga, pendidik perlu ada peribadi sifat jujur dengan anak murid dan ‘visionary’ dengan strategi pengajaran yang idealistik dan kreatif.

 

Sebagai contoh, baginda Nabi Muhammad saw dalam peristiwa Perang Khandak menampilkan peribadi jujur (ikat 2 biji batu di perut), visionary dengan para sahabat (pembukaan Rom & Konstantinopel) dan kreatif (gali parit).

 

Apapun elemen ini perlukan proses dan jiwa memberi.  Bak kata pepatah omputih “The More You Give, The More You Will Get Back”. Adalah sesuatu yang gila apabila pendidik buat perkara yang sama tapi mengharapkan hasil yang berbeza.

 

Manakala, dari sudut faktor persiapan luaran pula adalah komunikasi. Para pendidik perlu faham dan bertanya anak murid isu mereka serta ajarkan mengikut keperluan mereka. Ini adalah sebagai simbol hargai mereka. Bagaimana untuk kita dihargai jika kita tidak menghargai?

 

Selain itu, para pendidik juga perlu bijak negotiate dengan anak murid. Negotiate dengan mereka juga perlu ada elemen ‘win-win situation’. Ini penting bagi memastikan Pengajaran & Pembelajaran (P&P) kita dapat berjalan dengan jaya dan lancar.

 

Rumusannya, faham lah kita bahawa mengembala kambing melatih nabi menghadapi kedegilan Arab Kafir Quraisy dan berniaga melatih nabi untuk menyampaikan ajaran Islam dengan berhemah untuk disebar-luaskan ke seluruh pelusuk dunia.

 

Dari sini maka jelaslah kita bahawa perjalanan hidup Nabi Muhammad saw bukan lah sekadar untuk kita tahu, tapi ia untuk kita amalkan mesej tersebut dalam kehidupan kita terutamanya dari sudut kita sebagai pendidik.

 

Kedua, kita nak memahami apa isi penyampaian yang terbaik (المبين). In sya allah, saya akan permudahkan huraiannya agar ia lebih mudah untuk difahami.

 

Isi penyampaian yang terbaik adalah berdasarkan sudut pandang kita iaitu lah atas, depan dan belakang. Atas merujuk kepada dari sumber wahyu (Al-Quran & Hadith), depan merujuk kepada dari sumber ilmu masa depan (sains & teknologi) dan belakang merujuk kepada sumber sejarah.

 

Akal yang tuhan kurniakan adalah untuk berfikir. Maka, dengan sebab itu ilmu untuk disampaikan juga perlulah bukan sahaja berkisarkan mengenai ‘apa ilmunya’ tetapi berkisarkan mengenai ‘kenapa mesti belajar ilmunya’. Sebab ini lah metod yang digunakan oleh Guru Yang Terbaik, Nabi Muhammad saw.

 

Pengajaran ini jika diperhatikan sangat berkaitrapat dengan Pembelajaran Abad Ke-21 (PAK 21) iaitulah Kemahiran Berfikir Aras Tinggi (KBAT) dan Science, Technology, Engineering & Mathematic (STEM). Lebih-lebih lagi di zaman Revolusi Perindustrian 4.0 yang penuh mencabar ini.

 

Sebagai kesimpulan, walaupun Nabi Muhammad saw merupakan seorang rasul tetapi jangan kita lupa beliau juga masih seorang manusia yang sama seperti kita. Ini memudahkan proses untuk kita berjaya mendidik dengan mencontohi dan mengikuti kaedah yang diamalkan oleh baginda.

 

Benar lah, ajaran Islam tidak terhad belajar ilmu agama sahaja tetapi perlulah diintegrasikan juga dengan ilmu-ilmu yang lain supaya Islam tidak dilihat rigid bahkan menampakkan bahawa ia fleksibel untuk semua golongan dan lapisan masyarakat.

 

Semoga kita diberikan hidayah dan petunjuk dari kehidupan Nabi Muhammad saw mengikut panduan wahyu Al-Quran.

 

Sekian sahaja dari saya, diharapkan ia bermanfaat dan berjumpa lagi kita di penulisan artikel yang akan datang dengan perkongsian berpandukan perspektif ajaran Al-Quran. In sya allah ..

 

 

Sheikh Sulaiman Bin Sheik Harun

Founder Modul “Mudahnya Faham Al-Quran”

Manager CMN Academy HomeTuition Ampang

Nak Mengajar Mengaji Dan Kawal Kanak-Kanak Dalam Masa Sama Dengan Lebih Efektif?

Assalamualaikum.
Anda pernah alami isu bila mengajar kanak-kanak je… dorang main-main…
Tak fokus… Muka macam tak minat… Atau lari sana sini dalam kelas.
Anda sampai rasa geram, tapi nak marah anak orang pula… apatah lagi nak cubit atau rotan.
Nak denda kekadang kesian…
Tapi!
Pernahkah anda melihat ke cermin?
Menilai kembali orang di dalam cermin tersebut, adakah cara mengajar yang dibawa itu sesuai dan cukup menarik untuk kanak-kanak tertarik belajar? Adakah modul atau bahan bantu mengajar ada dibawa sekali, dan adakah benda tersebut sepatutnya memberi impak positif kepada fokus anak-anak tadi?
Kita selalu melihat kesilapan anak-anak, tapi kita jarang audit diri sendiri.
Jadi, kami ingin membantu anda untuk disedarkan dan improve cara pendekatan supaya lebih WOW semasa mengajar mengaji dan tajwid.
Kami menyeru anda untuk hadir ke Funtastic Tutor Workshop yang mana pada kali ini berfokus kepada Tajwid Infografik.
Program ini akan diadakan pada hari Sabtu ini, 16 Mac 2019 di Reko Sentral, Kajang.
Maklumat lanjut program dan sebarang pertanyaan dan pendaftaran boleh klik DI SINI.
Jumpa anda di sana untuk bersama berkongsi, tingkatkan ilmu dan skill.