Kesan Besar Ilmu Mata Pelajaran UPKK Kepada Anak-anak

Kebiasaannya golongan-golongan veteran akan peroleh pendidikan agama dengan menghadiri kuliah dan kelas agama di masjid. Ada juga yang merujuk bahan bacaan agama seperti buku, modul, e-book, artikel dan sebagainya untuk panduan dalam pendidikan agama. Jadi, bagaimana pula kanak-kanak yang memerlukan pendidikan agama dari sumber yang sahih dan bimbingan daripada para asatizah. Maka dengan itu, ilmu dalam mata pelajaran UPKK memberi kesan besar kepada kanak-kanak dalam pendidikan agama sejak kecil.

Sejajar dengan itu, ada juga bangsa Cina yang suka menghantar anaknya mempelajari KAFA, hal ini demikian kerana ilmu KAFA dapat membentuk sahsiah anak-anak sekali gus mempelajari agama lain. Oleh hal yang demikian, wajarlah UPKK sangat relevan untuk sekalian manusia mempelajarinya. Terdapat segelintir golongan berkata pelajar UPKK lebih teruk akhlaknya, di sini kita perlu perhatikan bahawa zaman kanak-kanak adalah proses dalam membentuk akhlak dan adab mereka. Bak kata peribahasa, melentur buluh biarlah dari rebungnya.

Kesan besar ilmu UPKK kepada kanak-kanak adalah semestinya untuk bekalan masa hadapan mereka. Memastikan pelajar fasih mengaji al-Quran, mereka juga bakal menjadi dewasa dan berumah tangga menjadi ibubapa. Contohnya, adab dengan jiran tetangga, mereka sudah terdidik dari kecil bagaimana dan apa adab terhadap jiran tetangga. Seterusnya, mereka akan menghadapi realiti kehidupan yang berdepan dengan berbagai isu agama, ilmu akidah penting untuk mereka mengharungi kehidupan mereka kelak.

Ilmu dalam mata pelajaran UPKK memfokuskan amali dan penghayatan kepada pelajar bukan sekadar teori yang dipelajari di dalam kelas. Manakala subjek pendidikan Islam di sekolah rendah mengajar ilmu secara asas kepada pelajar. Silibus yang ditetapkan tidak membebankan pelajar kerana mereka hanya mempelajari dua subjek sehari. UPKK menekankan pebelajaran secara amali, contohnya seperti solat sunat jenazah yaitu pelajar akan mempraktikkan teori yang dipelajari.

Terdapat beberapa cabaran UPKK, antara adalah penghayatan ilmu itu sendiri dan bagaimana pelajar boleh aplikasikan apa yang dipelajari dalam kelas di luar sana. Pelajar itu tidak dikira berjaya walaupun peroleh 8A UPKK tetapi gagal praktikkan apa yang mereka belajar sehingga mencapai A dalam semua mata pelajaran.

Ada beberapa pra syarat bagi mereka yang hendak mendaftar UPKK iaitu telah mempelajari Kafa selam 3 tahun sebelum mendaftar UPKK. Pelajar berkelulusan UPKK dan PSRA mempunyai kelebihan yang tersediri. Pelajar UPKK, mereka boleh mohon mana-mana sekolah menengah di seluruh negeri manakala PSRA pula, mereka akan mempelajari imu agama secara mendalam dan hanya boleh masuk sekolah menengah di negeri Selangor sahaja kerana PSRA adalah di bawah JAIS.

Asal Belajar Je Stress, Asal Stress je Belajarc

Kita sebagai pelajar pasti akan rasa tertekan semasa belajar, tidak dapat dinafikan. Setiap orang semestinya sudah/akan/sedang alami zaman pembelajaran. Bahkan alam pekerjaan pun akan alami tertekan dengan kerja yang tidak akan pernah habis selamanya. Jadi, bagaimana kita atasi perkara ini untuk mengelakkan dari penyakit mental.

Antara tips untuk mengurangkan stress semasa belajar adalah:

  1. Bijak memilih kawan, kawan yang sekepala dengan diri kita. Contohnya, kalau diri kita jenis yang masuk air jadi pergi pada kawan yang masuk air tetapi dalam masa yang sama boleh belajar sama-sama. Perkara akan bantu hidupkan surrounding atau vibe yang ceria, apabila datang ke sekolah, kita akan kurang tertekan sebab ada kawan gelak tawa. Kalau diri kita jenis yang belajar secara solo, boleh cuba dengar lagu atau instrumen semasa belajar, yang menjadikan suasana tu ada.
  2. Sentiasa betulkan niat belajar, apa tujuan kita belajar sebenarnya? Kenapa perlu belajar? Perlu bersusah payah belajar. Tiada pembelajaran yang mudah, sedangkan berjalan juga perlu kepada latihan dan proses yang lama untuk kita berjalan semasa kecil dahulu. Salah satu tujuan belajar kita adalah kerana ibubapa, keluarga dan untuk diri kita sendiri.
  3. Enjoy the moment, ada beberapa orang akan berkata “nanti kamu semua akan rindu waktu sekolah”. Kita yang masih bersekolah mesti tidak dapat perasaan yang demikian, nanti satu ketika pasti akan rindu zaman sekolah, selalu dimarahi guru-guru, didenda kerana tidak dapat menyiapkan kerja sekolah, hari sukan dan all the moment memang taidak dapat disenaraikan banyaknya kenangan-kenangan sekolah. Jadi, belajar je sekejap, tak rugi pun.

Sebenarnya, zaman sekolah ini lah yang terpaling seronok sebab kita tak perlu bersusah payah fikir tentang ekonomi. Tugas kita sebagai pelajar sekolah hanya belajar sahaja, that’s it. Apabila kita dah kea lam pekerjaan, kita perlu fikir banyak benda. Kesimpulannya, sentiasa enjoy dalam setiap apa jua keadaan kita sekarang.

Tips Didik Anak Gemar Membaca

Pasti ada dalam kalangan ibubapa yang risau tentang pembacaan anak-anak yang masih merangkak-rangkak. Anak-anak akan naik sekolah rendah tetapi masih tidak mengenali huruf-huruf walhal ia adalah perkara asas yang perlu dikuasai oleh anak-anak. Walaupun anak-anak sudah mengikuti kelas khas tetapi kurang efektif kerana dengan pelajar yang ramai dalam satu kelas membuatkan anak mereka tidak boleh fokus di dalam kelas.

Jadi, kelas one-to-one adalah salah satu inisiatif untuk anak-anak fasih membaca kerana cikgu akan fokus pada seorang pelajar sahaja. Wujudkan satu waktu dengan tempoh yang sekejap dalam 10-15 minit untuk anak-anak membaca secara konsisten. Mengenalpasti level anak-anak berada di tahap yang mana dan merancang banyak plan atau strategi untuk ditukar-tukar jika tidak bersesuaian.

Antara tips didik anak gemar mebaca adalah:

  1. Mini perpustakaan

Mewujudkan satu sudut di dalam rumah untuk mini perpustakaan dengan mempamerka buku-buku di rak, ada meja dan kerusi untuk mudah membaca. Kesannya, wujudnya suasana dan boleh mempengaruhi anak-anak dengan mini perpustakaan yang menarik, lebih mudah mengajak mereka membaca. Ada juga anak-anak yang memperoleh anugerah Nilam di sekolah. Ia juga dapat memupuk semangat membaca mereka dengan bahan bacaan yang berwarna dan penuh gambar.

  1. Perpustakaan luar

Mengajak anak-anak ke perpustakaan awam yang terdekat untuk mendedahkan mereka dengan lebih banyak bahan bacaan. Di perpustakaan juga banyak menganjurkan program-program yang menarik daa ada disediakan penghargaan, jadi ia akan menaikkan lagi dorongan dan minat membaca anak-anak. Lebih tumpukan kepada bahan bacaan secara fizikal kerana ia adalah realistik atau buku yang kita boleh selak dan pegang.

  1. Bawa ke kedai buku

Mendedahkan anak-anak dengan bahan bacaan baru dan fresh kerana sekarang terdapat lambakan buku-buku yang menarik untuk tingkatkan minat membaca mereka. Biarkan mereka memilih bahan bacaan mereka. Bagaimana pula jika mereka memilih buku yang tidak sesuai dengan mereka? Contohnya seperti komik, ia tidak menjadi masalah kerana dari situ kita boleh ambil peluang untuk kenalpasti minat mereka. Ada kanak-kanak yang gemar melukis dan sekali dengan dialog seperti komik.

  1. Dari kandungan ibu lagi

Tanggungjawab seorang ibu juga penting untuk menjaga kandungan mereka dengan sentiasa mengaji al-Quran semasa mengandung menurut Islam. Dari situ anak-anak akan lebih teransang, menurut perspektif barat tentang pembacaan ibu mengandung.

Kesimpulan, untuk membentuk anak-anak yang fasih membaca boleh dikata mudah dengan beberapa cara tetapi yang lebih sukar adalah membentuk anak-anak yang gemar membaca itu boleh menjadi satu cabaran yang besar.

Belajar ‘Feel Madhi’ Dalam Arab UPKK/PARA Cara Mudah & Sempoi

Petang ni Ustazah nak kongsikan berkenaan topik Tasrif Feel Madhi.

Adik2 dah kuasai Feel Madhi?
Belum??

Nak belajar banyak lagi?


Jadi jom belajar lebih seronok & santai secara online bersama Ustazah Zue!

Pastikan adik2 dah bersedia jam di Exclusive Online Group Tuition Funtastic Arabic UPKK/PSRA.

Macam mana nak join?
Klik je Exclusive Arab UPKK PSRA

Daftar cepat tau ;)

#FuntasticArabicSPM
#BahasaArabSPM
#OnlineTuition

“Susah Nak Ingat Sebab Banyak Sangat Fakta Yang Kena Hafal” Betul Ke Ini Dilema Pelajar UPPKK?

“SUSAH NAK INGAT SEBAB BANYAK SANGAT FAKTA. LEPAS TU BANYAK NAK HAFAL..” – BETUL KE INI DILEMA PELAJAR DALAM MATAPELAJARAN UPKK?

 

Selama 6 tahun sebagai guru kafa dan mengajar murid yang bakal menduduki peperiksaan besar KAFA iaitu UPKK dan PSRA, inilah keluhan murid-murid kalau ustazah tanya apa yang susah dalam subjek UPKK dan PSRA.

 

Sebenarnya,bukan mereka ini tak bijak pandai tau. Bila ditanya lagi, “apa yang kamu buat kalau banyak sangat nak ingat?”

Mereka kata, “lupa macam tu je lar” “biar je ustazah, nanti nak dekat peperiksaan baru hafaz balik..”

 

Cuba bayangkan, setelah 5 tahun bersekolah KAFA tapi bila tiba peperiksaan di sekolah KAFA, markah cukup-cukup makan “atas pagar” je..rugi tu.

 

Begitu juga lah dilema murid yang baru sahaja hadir Bengkel Ulangkaji UPKK daripada Alam Damai, Cheras sebagai persediaan awal sebelum peperiksaan percubaan mereka. UPKK ni masuk topik daripada darjah 3 sehingga darjah 5. Agak-agak lah macam mana ustazah handle beberapa subjek untuk mereka ni supaya fakta di ingat, mereka seronok dan fokus.

Antara pendekatan yang ustazah gunakan untuk subjek Sirah adalah bila ustazah bercerita, ustazah akan tanya seorang demi seorang sambil buat mind mapping. Murid ni bosan bila banyak sangat ayat panjang. Jadinya dalam mind mapping tu ustazah keluarkan isi penting je. Apa yang perlu ditekankan. Selain itu, ada juga aktiviti bersama mereka. Bermain dan Soal jawab sambil belajar juga.

 

Hot seat (Perkongsian Peserta tentang Topik Yang DIpelajari)

 

Teknik buat Nota nota yang ustazah kongsi dengan mereka :

 

Qistina – “Mudah nak ingat Sirah dan jelas”.

Antara maklumbalas yang diterima daripada salah seorang peserta bengkel ulangkaji UPKK anjuran CMN Academy & Intensif Mumtaz

Dan maklumbalas daripada ibu bapa juga sangat positif.

Harapan ustazah, murid belajar sesuatu daripada perkongsian ustazah disamping ingat fakta-fakta penting dalam topik yang ditekankan. Inshaaallah mudah untuk jawab peperiksaan UPKK nanti.

Ustazah Zuliati

Pengajar & Trainer UPKK & PSRA