Protected: Formula 2: Formula Tutor Ber’IMPAK OPTIMA’ (Tutor Journey)

This content is password protected. To view it please enter your password below:

Protected: Formula 1: Tutor Ber’IMPAK OPTIMA’ (Reinvent)

This content is password protected. To view it please enter your password below:

Siapakah ‘Cikgu Dari Masa Depan’ Ini?

[MEMPERKENALKAN] SPEAKER SIMPOSIUM TUTOR PROFESIONAL MALAYSIA 2019!

Seperti yang dijanjikan sebelum ini, kami ingin memperkenalkan Speaker #STPM2019 yang pertama.

Beliau ini bukan calang-calang kerana nama beliau sering disebut-sebut di KPM dan dikalangan Guru-guru Malaysia.

Sebab apa tu? 😉

Beliau adalah salah satu cikgu terpilih yang sudah merantau ke banyak negara seperti Indonesia, Korea, USA dan Switzerland demi untuk membawa nama Malaysia dalam bidang pendidikan ke seantero dunia!

Selain itu beliau juga banyak menerima anugerah atas sumbangan dalam bidang pendidikan. Terbaik 👍👍

Jom kenali beliau dengan lebih dekat😃

Biodata Cikgu Norhailmi

Anak jati Perlis ini mendapat pendidikan di Universiti Sains Malaysia, sebelum menimba pengalaman sebagai guru di SMK Luar Bandar No.1 Sibu Sarawak selama 8 tahun.

Kini berkhidmat di SMK Jerlun Kedah sebagai Guru Cemerlang Sains, beliau aktif berkongsi amalan terbaik bilik darjah menerusi blognya, www [dot]cikguhailmi[dot]com dan lebih 200 siri ceramah dan bengkel di seluruh negara bagi meningkatkan kualiti pengajaran guru.

Antara pencapaian beliau adalah:

1. Agent for National Transformation 2014 oleh SKMM
2. Ikon Guru STEM Kebangsaan 2017
3. Naib Johan Guru Adiwira PAK21 anjuran PADU
4. Guru Adiwira Kebangsaan 2019

Beliau aktif dengan penyertaan antarabangsa, termasuk pertukaran guru Malaysia ke Korea pada tahun 2015 di Daegu Girls Commercial High School, fasilitator bagi Bengkel STELR STEM Bandung, Indonesia, pembentang best practises bagi Seminar SSAEM 2016 di Seoul dan peserta program angkasa guru antrabangsa bersama NASA di US Space and Rocket Center, Amerika Syarikat.

September 2018, beliau dinobatkan sebagai Malaysia Best Science Teacher oleh SEAMEO bagi Anugerah Ki Hajar Dewantara Award 2018 di Bali, Indonesia.

Tahun ini beliau mencipta sejarah sebagai guru Malaysia pertama yang terpilih bagi mengikuti kursus guru antarabangsa di CERN, Pusat Nuklear Eropah di Geneva, Switzerland.

Dalam STPM2019 nanti, beliau akan membawakan Topik yang istimewa iaitu “Cikgu Dari Masa Depan.”

Beliau akan berkongsi bagaimana inspirasi dan teknik untuk menjadi pendidik yang memberi manfaat kepada ramai orang dan mencapai kejayaan dalam bidang pendidikan.

Bukan senang ingin mendapatkan ilmu bersama orang hebat ini yang sering berkongsi di seluruh Malaysia dan luar negara.

Info mengenai Simposium Tutor Profesional Malaysia boleh layari web STPM 😃

p/s: Jemput Tag rakan anda dan share untuk memberi manfaat kepada kita semua 😃

#CikguDariMasaDepan
#FromLegendToLegacy

[Kisah Inspirasi] Mengapa Pelajar Ini Berhenti Home Tuition dan Sambung Semula?

[IBU BAPA PRIHATIN] MENGAPA PUAN INI DAPATKAN KEMBALI HOME TUITION UNTUK ANAKNYA SETELAH BERHENTI KERANA TUISYEN SEKOLAH? DAN AKHIRNYA DAPAT KEPUTUSAN CEMERLANG!

.

.

.

Biasa kami dengar ramai ibu bapa berkata…

.

“Kat sekolah dah buat tuisyen… jadi saya tak nak teruskan home tuition untuk anak. Tak ape la, tuisyen sekolah saja cukup.”

.

.

Jom kami ceritakan sebuah kisah benar tentang seorang ibu yang merupakan seorang suri rumah sepenuh masa.

.

.

Sebelum ini, Puan Wana telah mengambil perkhidmatan home tuition untuk anak beliau yang nak UPSR tak lama lagi, tetapi telah memberhentikannya kerana di sekolah anaknya, disediakan kelas tuisyen tambahan selepas waktu sekolah.

.

Setelah berhenti Home Tuition, prestasi anaknya makin lama makin menurun sehinggakan anaknya mendapat hanya 1A 2B 1C 1D dalam peperiksaan.

.

Sedih dan kasihan melihatkan keputusan anaknya, serta menyedari keperluan home tuition untuk anaknya, Puan Wana telah menghubungi kami kembali untuk mengambil semula perkhidmatan home tuition untuk anaknya.

.

.

Suatu hari selepas percubaan UPSR…

”ANAK SAYA DAPAT 4A DALAM PERCUBAAN UPSR!”

.

Alhamdulillah! Tahniah!!

.

.

Anak Puan Wana ada berkongsi perbezaan antara home tuition dengan tuisyen sekolah.

.

Katanya keduanya amat berbeza kerana di sekolah agak sukar untuk berkomunikasi dengan guru kerana guru perlu mengajar ramai pelajar,

berbeza dengan home tuition… mudah untuk berkongsi pendapat dan bertanya soalan dengan tutor kerana home tuition lebih berfokus kepada 1 pelajar atau hanya kumpulan kecil.

.

.

Puan Wana juga menyarankan home tuition kerana:

✔️ lebih mudah untuk belajar dan ulangkaji

✔️ lebih mudah untuk faham

✔️ mudah untuk berkomunikasi bersama tutor

.

.

===

Anda seorang ibu atau bapa yang ada anak masih bersekolah❓

Teringin berikan sesuatu yang istimewa untuk masa kini dan masa depan anak yang lebih cerah❓

Atau anak anda memang ada luahkan rasa perlukan bantuan untuk belajar di rumah❓

.

.

Anda ada ISU ini?

.

✘ Anak jenis yang kurang boleh tumpu perhatian atau malu bertanya dalam kelas yang ramai?

✘ Anak malas atau bosan ke sekolah kerana pencapaian yang kurang memberangsangkan?

✘ Anda tak dapat ajar anak di rumah kerana kekangan masa, tidak tahu cara yang betul atau tidak tahu silibus?

✘ Anda segan dengan kawan atau saudara sebab anak tak score atau asyik gagal je?

.

Nak kami bantu anak anda alami pengalaman belajar dengan lebih selesa & seronok di rumah?

.

.

SIAPA KAMI?

.

.

Rangkaian CMN Education Group berdiri teguh di bawah CMN Global Consultant Sdn. Bhd.

.

Kami membantu ibu bapa & anak2 untuk meneroka pembelajaran yang bermutu dan mengalami peningkatan dalam pembelajaran Akademik & Al-Quran, menerusi bimbingan secara personal; Home Tuition, Quranic Home Based serta Mengaji Online.

.

Kami juga sering melakukan pelbagai R&D untuk menghasilkan modul & teknik pembelajaran yang seiring dengan pembelajaran abad ke-21.

.

Kami telah dianugerahkan Silver Award for Computational Thinking Games Design 2018 di The 1st National STEM Seminar 2018, dan Modul STEM Funtastic Sains & Matematik diberi pujian & pengiktirafan di dalam mesyuarat National STEM Movement.

.

Bestnya Home Tuition Mentoring!

.

📌 Tutor/Guru datang ke rumah, lebih selamat, selesa dan mudah – tak perlu keluar.

📌 Fokus hanya kepada anak anda, 1 pelajar atau max 5 orang saja (mengikut permintaan) – Tiada lagi isu segan atau malu nak tanya.

📌 Masa yang lebih Fleksibel

📌 Berpatutan – dapat buat sesuatu yang istimewa untuk anak & diri

📌 Lebih komited – ada jadual & berbayar

.

.

APA KATA IBU BAPA & PELAJAR KAMI?

.

.

Klik link ini untuk lihat antara testimoni & keterujaan mereka yang telah mendapatkan bantuan dari tutor kami.

BERMINAT?

Whatsapp ‘NAMA_HTMB_Kawasan’ ke 011-32742922

Kisah Inspirasi Dari Tutor 2012 Kepada Manager

Hai Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera buat semua.

Nak tak kami kongsikan salah sebuah kisah inspirasi seorang Tutor yang biasa menjadi luar biasa?

Beliau dikenali sebagai Amir Syazwan Bin Manaf atau mesra dipanggil CAS iaitu Coach Amir Syazwan.

Artikel ini mengisahkan tentang bagaimana beliau memulakan kerjayanya sebagai tutoring dan seterusnya dapat berkongsi journey beliau kepada tutor-tutor yang ingin berjaya dalam bidang tutoring.

Beliau memulakan kerjaya tutoring pada tahun 2012. Dimana beliau perlu berkorban untuk berkhidmat dalam dunia kepolisan iaitu KOR SUKSIS UPM Serdang.

Perjalanan hidup beliau bermula apabila beliau terlibat dalam latihan kepolisan di Kem Bitara Malaysia yang diadakan ketika itu di Kuantan semasa berlakunya peristiwa kekecohan di Lahad Datu Sabah.

Namun, dengan nekad dan pilihan yang beliau ada dalam diri sebagai seorang tenaga pengajar ketika itu, beliau meninggalkan kem latihan tersebut semata untuk menghadiri temuduga sebagai Tutor di CMN.

Bertindak sebagai seorang pelajar ketika itu, beliau juga terlibat dalam dunia kepolisan dan masih terus kekal dalam semangatnya untuk mengajar pelajar-pelajar di rumah pada waktu malam dan hari minggu.

Pengorbanan ini berbaloi kerana beliau mampu menyimpan untuk membeli emas sebagai aset, melabur di dalam ASB dan mampu untuk menyimpan sehingga ke tahap melangsungkan perkahwinan dengan pasangannya yang sama universiti.

Selesai tamat pengajian di Universiti Putra Malaysia di dalam bidang Sarjana Muda Komunikasi, beliau terus sambung khidmat beliau dari Part Time Tutor kepada Manager di CMN .

Diberi amanah untuk mengendalikan pengurusan Tuisyen dan Mengaji di rumah, beliau terlibat secara langsung dalam pengurusan tutor dan bagaimana membantu klien-klien dan ibu bapa untuk mendapatkan manfaat daripada tutor-tutor di bawah syarikat ini.

Sekarang!

Beliau telah dilantik sebagai  ‘Head of Tutor Affairs‘  di CMN Academy yang mana beliau terlibat secara langsung dalam pengurusan ‘Tutor Journey’ dan kualiti seseorang tutor di dalam syarikat tersebut.

Beliau banyak mambantu tutor untuk fokus pada hala tuju bidang ini, kualiti seorang tutor berkaitan dengan ‘trending’ tutor terkini seterusnya dengan membantu  Tutor Profesional yang ingin  fokus pada pembinaan modul dan juga pembinaan karakter yang menarik minat pelajar terhadapa pembelajaran oleh tutor.

Beliau banyak berkongsi dalam Bengkel Beyond Expectation Tutor bagaimana ingin menjadi tutor sukses yang mempunyai mindset serta visi dan misi yang jelas dalam lapangan ini.

Bengkel Beyond Expectation Tutor

Beliau juga pernah berkongsi bersama guru-guru sekolah di PPD Rompin tentang bagaimana memastikan kerjaya guru lebih menarik dan dapat membantu lebih ramai pelajar di luar sana. Beliau juga sedang menyambung pelajaran dalam Master dalam Psikologi Pendidikan untuk meningkatkan ilmu bagi memberi manfaat yang lebih lagi dalam bidang pendidikan.

Bersama Puan Zarina, Pegawai SISC+ Matematik PPD Rompin

Khulasahnya, pesan akhir beliau ialah , jadilah seorang tutor yang dapat meninggalkan kesan dan moment-moment menarik dalam hidup pelajar agar perkongsian kita sebagai seorang tutor dapat memberi gambaran yang holistik dalam kehidupan pelajar kita bukan sekadar didunia malah diakhirat sana.

Jemput tonton perkongsian dari beliau ini :)

 

Berminat membina Kerjaya dan Legasi sebagai Tutor Profesional?

Daftar di CMN Tutor Profesional Malaysia