Jom Ke Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur! Jumpa Anda Di Sana Ye.
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.
Anda dah hadir ke PBAKL2019 yang sedang berlangsung di PWTC sekarang?
Tahu ke ESOK dah hari terakhir?
LAST CALL!!
Esok kami akan ada di Booth 3114 (Booth SifufBads Press) dalam jam 1-3 petang.
Jadi, esok juga HARI TERAKHIR anda boleh dapatkan pelbagai buku & modul keluaran kami dengan HARGA SUPER DUPER AWESOME!
Diskaun memang tak payah cakap, banyak kami potong.
Kami juga berikan pelbagai BONUS dan BAUCER PERCUMA untuk setiap pembelian buku/modul kami.
Kami ada bawakan 6 buku/modul untuk anda:
  • Combo Modul Funtastic Sains & Matematik 
  • Buku Fenomena Home Tutor Beyond Expectation
  • Buku Mahir Arab Dari AlQuran
  • Modul Tajwid Infografik plus Buku Latihan
  • Kad Imbas Kenali Hijaiyah
Jadinya, rugi sangat jika anda tak ambil peluang ini untuk berbelanja dengan JIMAT!
Kami tunggu anda sampai esok 😉
Jika anda jauh atau tidak dapat ke sana, tapi nak dapatkan harga dan bonus menarik sempena PBAKL2019 ini, boleh klik DI SINI.
*Harga tak termasuk kos postage ye.
Untuk pertanyaan, boleh klik DI SINI.
#PBAKL2019

Fenomena Tutor Berilmu. Anda Pernah Dengar?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.
Bagaimana kerjaya tutor anda?
Saya nak kongsikan kelebihan menjadi tutor yang berilmu.
Apa kelebihannya?
Kita dapat huraikan dari perkataan TUTOR itu sendiri.
T – TIME
Bila tutor ada ilmu, dia boleh bahagikan dan susun masa dengan baik supaya dapat jaga kredibiliti dan pandangan klien kepadanya. Tutor juga boleh buat keputusan samada nak menjadi tutor secara part-time atau full-time mengikut kesesuaian masa sendiri.
U – UNDERSTAND
Ilmu yang betul boleh buatkan tutor lebih mudah faham tentang jenis pelajarnya, samada cara belajar ataupun cara penerimaan suatu pembelajaran, supaya dapat sesuaikan cara pengajaran dengan pelajar tersebut agar impaknya terasa dan kita tak syok sendiri.
T – TARGET
Dengan ilmu, anda akan tahu bagaimana nak nampak, set dan usaha untuk capai target. Target anda dan target untuk pelajar. Samada dari segi markah, peningkatan prestasi, target kewangan anda, dan kelas yang anda nak mengajar.
O – OBSESSIVE
‘Obses’ dengan kerjaya mengajar atau biasa kita lembutkan sedikit bahasanya dengan perkataan ‘passionate’ akan buatkan kita mengajar sepenuh hati. Dengan ilmu, kita akan tahu bagaimana nak perbaharui, betulkan dan setkan niat yang betul.
R – RARE
Jika anda tutor yang berilmu dan sentiasa menuntut ilmu, anda bukan tutor yang ‘biashe-biashe’. Anda dah di tingkat yang Luar Biasa.
Jadi… jangan berhenti mencari dan aplikasikan ilmu yang dipelajari, supaya anda akan jadi antara Tutor yang Fenomena di Malaysia atau lebih jauh lagi.
Oh ye… terlanjur bercakap tentang Fenomena…
Ingat lagi tak pada buku yang banyak membantu tutor seluruh Malaysia dalam pembinaan kerjaya sebagai tutor dan ada yang gunakan sebagai pembakar semangat?
Tajuknya Fenomena Home Tutor Beyond Expectation.
Anda sudah miliki buku ini?
Belum?
Kalau belum, saya cadangkan anda cepat2 dapatkan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2019 (PBAKL2019), di Booth 3114 (Booth SifufBads).
Sebab, itu adalah stok terakhir!
Kami belum ada rancangan untuk cetakan seterusnya.
Lagipun, khas untuk PBAKL2019 saja kami ada bagi Bonus Istimewa danBaucer Percuma!
Ada juga baucer diskaun untuk hadiri Bengkel ‘Beyond Expectation Tutor’.
Maklumat lanjut untuk Bengkel BET boleh klik DI SINI.

Bagaimana Menjadi Pendidik Yang Diingati Sepanjang Hayat..?

Bagaimana Menjadi Pendidik Yang Diingati Sepanjang Hayat..?

 

Guru merupakan ibubapa untuk pelajar bila di sekolah, kenapa? kerana guru yang bertanggungjawab untuk menjaga pelajar sekolah dan mendidik mereka. Di setiap sekolah mempunyai guru disipline, guru besar, guru sukan dan pelbagai lagi, setiap guru di sekolah mempunyai cara mereka tersendiri untuk membuatkan pelajar sekolah suka belajar dengan guru tersebut. Pada zaman sekarang, terdapat segelintir pelajar sekolah yang tidak berdisiplin kerana pelajar itu menghadapi “stress” dengan guru di sekolah ataupun dengan ahli keluarga di rumah.

 

Di sebabkan itu guru di sekolah memainkan peranan penting untuk membuat pelajar tersebut berdisiplin. Susah nak jadi guru? Sebab apa? Sebernya menjadi seorang guru tidak begitu mudah dan mempunyai cabaran dan dugaan. Oleh itu, kita boleh lihat guru sekolah di setiap sekolah mempunyai teknik mereka tersendiri, ada yang tegas, ada yang membuat pelajar mereka seperti kawan-kawan, ada yang membuat lawak semasa mengajar dan pelbagai lagi. Itu adalah satu teknik yang boleh membuatkan seorang guru diingati oleh pelajar sekolah mereka.

 

Guru lain perlulah memerhati dan mengambil teknik yang betul dan positive terhadap guru lain di sekolah sebagai contoh untuk meningkatkan lagi teknik mengajar dan mendidik pelajar sekolah. Ada segelintir guru yang tidak mengambil berat terhadap anak murid mereka kerana bagi mereka ia menyusahkan dan bukan tanggungjawab mereka? Disebabkan itulah akan menyebabkan pelajar sekolah makin kurang berdisiplin dan akan terjebak dengan gejala sosial dan sebagainya. Untuk pengetahuan lebih lanjut tentang “Bagaimana Menjadi Pendidik Yang Diingati Sepanjang Hayat?” Boleh tekan video di bawah untuk lebih info :-

 

 

 

 

 

 

STEM? APA ITU STEM?!

 

 

STEM sudah bermula di Malaysia beberapa tahun lalu di Malaysia dan maksud di sebalik perkataan STEM ialah Science Technology Engineering Mathematics (STEM).

Terdapat beberapa konsep pembelajaran STEM iaitu lebih rasa minat dan seronok kerana STEM ini memudahkan cara pembelajaran untuk membantu pelajar untuk lebih memahami konsep serta aplikasi dalam subjek seperti Sains dan Matematik.

Pembelajaran STEM sangat penting untuk meningkatkan kembali minat pelajar terhadap subjek ini dan seterusnya menjadi ‘innovator’ pada masa hadapan.

Salah satu pedagogi STEM mementingkan elemen 4C dalam Pembelajaran Abad Ke-21 iaitu ‘Collaboration’ ‘Creativity’ ‘Communication’ dan ‘Critical Thinking’ yang penting untuk kemahiran mereka di alam kerjaya kelak .    

 

 

 

 

PROJECT-BASED LEARNING SCIENCE (TOPIC: SOLAR SYSTEM)

 

 

“Learn by doing.” This is the type of experience that great teachers strive to facilitate for students. Many educators have heard about, or maybe even witnessed, how project-based learning (PBL) can engage a broader range of learners and promote workplace skills.

Nak Mengajar Mengaji Dan Kawal Kanak-Kanak Dalam Masa Sama Dengan Lebih Efektif?

Assalamualaikum.
Anda pernah alami isu bila mengajar kanak-kanak je… dorang main-main…
Tak fokus… Muka macam tak minat… Atau lari sana sini dalam kelas.
Anda sampai rasa geram, tapi nak marah anak orang pula… apatah lagi nak cubit atau rotan.
Nak denda kekadang kesian…
Tapi!
Pernahkah anda melihat ke cermin?
Menilai kembali orang di dalam cermin tersebut, adakah cara mengajar yang dibawa itu sesuai dan cukup menarik untuk kanak-kanak tertarik belajar? Adakah modul atau bahan bantu mengajar ada dibawa sekali, dan adakah benda tersebut sepatutnya memberi impak positif kepada fokus anak-anak tadi?
Kita selalu melihat kesilapan anak-anak, tapi kita jarang audit diri sendiri.
Jadi, kami ingin membantu anda untuk disedarkan dan improve cara pendekatan supaya lebih WOW semasa mengajar mengaji dan tajwid.
Kami menyeru anda untuk hadir ke Funtastic Tutor Workshop yang mana pada kali ini berfokus kepada Tajwid Infografik.
Program ini akan diadakan pada hari Sabtu ini, 16 Mac 2019 di Reko Sentral, Kajang.
Maklumat lanjut program dan sebarang pertanyaan dan pendaftaran boleh klik DI SINI.
Jumpa anda di sana untuk bersama berkongsi, tingkatkan ilmu dan skill.

Tertekan Apabila Mengajar Mengaji Kanak-Kanak, Lihat Apakah Yang Dilakukan Oleh Ustazah Ini

Ustazah Akmal Yaakob the Founder of JWES Academy.

Kerjaya beliau bermula sebagai pendidik dan sehingga sekarang beliau masih lagi menjadi seorang tutor di samping mengajar tutor yang berkerja bersama beliau di Kelas Junior Quranic di tadika.

Cabaran beliau semasa di peringkat awal sebagai tutor ialah tekanan untuk beliau semasa mengajar kanak-kanak, dan selapas itu beliau mula mencari cara untuk beliau memahami kanak-kanak. Sehingga tercetuslah Modul ‘Tajwid Infografik’ dengan kerjasama CMN Education Group yang menjadi fenomena di kalangan ibu bapa dan kanak-kanak tadika.

Alhamdulilah, beliau dapat dapat berkerja sama dengan Tadika Amazing Seeds (sebelum ini dikenali sebagai Tadika TBC) yang mempunyai banyak cawangan untuk beliau kenali kanak-kanak dan mencari teknik kreatif ntuk mengajar kanak-kanak mengaji.

Dari Abu Umamah Al-Bahili ra, dia berkata, saya mendengar Rasulullah SAW bersabda,
“Bacalah Al-Quran. Kerana ia pada hari kiamat nanti akan datang untuk memberikan syafaát kepada para pembacanya.”
(HR Muslim)

Beliau dan tutor beliau semua semakin hari semakin minat untuk mengajar kanak-kanak mengaji dan beliau juga menyertai STPM (Simposium Tutor Profesional Malaysia)  untuk meningkatkan lagi teknik mendidik dan prestasi tutor beliau semakin baik.

Selepas STPM (Simposium Tutor Profesional Malaysia) beliau bercadang untuk memulakan satu kelas yang dinamakan Junior Quranic Class untuk kanak-kanak.

Alhamdulilah sehingga kini semakin ramai kanak-kanan, tutor serta tadika yang dapat manfaat dari Modul Mengaji Tajwid Infografik.

Di bawah ini video Kisah Inspirasi oleh Ustazah Akmal Yaakob :-

 

Ustazah Akmal Yaakob juga penulis bagi modul “Buku Tajwid”

boleh lihat gambar buku modul tajwid dibawah :-

Untuk info lebih lanjut atau ingin mendapatkan Modul Tajwid boleh hubungi :- (011-32742922)

 

Di atas ini pula ustazah menunjukan dan memberi sedikit keterangan mengenai modul tajwid :-

 

INGIN MENGAJAR KANAK-KANAK MENGAJI DENGAN SERONOK?

BENGKEL FUNTASTIC USTAZ DAN USTAZAH PROFESIONAL BERSAMA PELAJAR KANAK-KANAK AKAN DIDEDAHKAN OLEH USTAZAH AKMAL MANAGER JWES ACADEMY, BERPENGALAMAN DALAM MENJAYAKAN MENGGUNAKAN MODUL INFOGRAFIK & ‘ACTIVITY-BASED LEARNING’

 

Adakah anda seorang ustaz atau ustazah yang ceburi bidang tutor?

Nak tahu strategi menjadi tutor mengajar mengaji yang di beri kepercayaan oleh pelajar atau ibu bapa untuk anak-anak mereka.

Inginkan cara yang bersistem mengajar mengaji yang mampu tarik minat ibu bapa untuk menghantar anak-anak.

 

APAKAH YANG ANDA BAKAL DAPAT DALAM BENGKEL INI?

  1. Anda dapat belajar cara membantu pelajar lebih mudah faham dan menarik minat anak-anak untuk belajar mengaji.
  2. Menjadikan mengajar ini sebagai salah satu sumber untuk menjana pendapatan.
  3. Bakal berkembang dengan lebih baik.

 

SIAPA YANG SESUAI PATUT HADIR KE BENGKEL FUNTASTIC INI?

  • Mahasiswa atau graduan yang baru ingin menceburi bidang tutor.
  • Individu yang baru  atau dalam perancangan membuka pusat pengajian Al Quran
  • Individu yang sudah memulakan kelas atau Home Quran yang ingin tahu lebih lanjut cara yang sistematik untuk mengendalikan kelas atau home quran

 

MENGAPA PERLU HADIR KE BENGKEL FUNTASTIC INI?

  • Kami bantu anda memulakan kelas atau home quran  walaupun anda belum ceburi tetapi berminat untuk ceburi.
  • Kami akan kongsi dengan anda jatuh bangun kami sehingga kami  dikenali dan sistematik dalam perlaksaannya.
  • Kami bantu anda mengembangkan kerjaya tutor Islamic professional dan sistematik.

 

SIAPAKAH SPEAKER BENGKEL FUNTASTIC TAJWID INFOGRAFIK

USTAZAH AKMAL YAACOB

Berpengalaman mengajar Intergrited Islamic School Shah Alam pada tahun 2013

Pada tahun 2016 mula ceburi dalam bidang tutor mengajar mengaji kanak-kanak di rumah dan ke rumah klient.

Pada penghujung tahun 2016, mula bekerjasama dengan Tadika Bijak Cerdik (TBC) di bawah kelolaan Teacher Diana Razali di Presint 11, Putrajaya

Pada tahun 2017, mula mengajar kanak-kanak di tadika untuk mencari pengalaman dan idea untuk mencipta modul tajwid infografik dan juga modul asas hijaiyah kanak-kanak di bawah JWES Academy.

Pertengahan 2018, mula bekongsi dengan tutor, ibu bapa & orang awam tentang modul-modul JWES Academy dan manfaat yang mereka dapat.

Pada akhir 2018, program cuti sekolah pertama dijalankan dengan modul tersendiri (Super Cilik) yang lebih based learning dan menyeronokkan kanak-kanak mengikutinya serta mendapat feedback positif dari ibubapa.

Pada 2019, JWES Academy mempunyai hampir 70 orang pelajar yang mendapatkan servis kelas mengaji dan kelas jawi.  Dan sekarang cawangan ke 2 di Tadika Amazing Seed, Desa Pinggiran Putra.

 

APAKAH ILMU DAN TEKNIK YANG AKAN DIPEROLEHI?

  1. Tips dan Teknik yang mudah dan berkesan untuk memberikan servis terbaik kepada kanak-kanak dan ibu bapa. Disamping itu dapat menambahkan klient dan menaikkan servis anda.
  2. Dapat mempelajari teknik-teknik mengajar mengaji dengan lebih praktikal. Selain dari membantu pelajar belajar dengan lebih berkesan, anda juga akan berasa seronok dengan perubahan positif tersebut.
  3. Peserta akan diajar panduan menggunakan buku tajwid infografik dengan lebih mudah dan berkesan.
  4. Teknik mengajar secara online atau berbentuk digital learning secara fleksibel dan memudahkan klien

 

Tonton video ini: Mengajar Al-Quran Pun Perlu Bersistem Ke?


KOS PELABURAN

 

Pakej serendah RM50 seorang sahaja!

Info lanjut boleh Whatsapp 010-2274912

 

 

# FUNTASTICTUTORTAJWIDINFOGRAFIK

Bengkel ‘Hands On’ STEM Untuk Sekolah

STEM ialah Pembelajaran yang telah dimulakan di negara maju seperti UK, US & Jepun.

Apa itu STEM?

Jemput tonton video ini 🙂

Ia adalah teknik mendidik pelajar dalam empat disiplin tertentu – SAINS, TEKNOLOGI, KEJURUTERAAN DAN MATEMATIK.

  

 

Tahukah anda lagi bahawa…

+ Sistem pendidikan di seluruh dunia, terutamanya di negara maju sedang menuju ke arah pembelajaran abad-2 iaitu menekankan tentang STEM.

+ Menurut Kementerian Pendidikan, Malaysia memerlukan 270,000 pelajar SPM yang mengambil STEM setiap tahun berbanding 90,000 sekarang.

+ Kementerian Pendidikan menerusi Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM) 2013-2025 telah mula melaksanakan pelbagai strategi pengukuhan bagi subjek STEM dalam usaha melahirkan lebih ramai pakar dalam bidang ini.

+ Di Amerika Syarikat, 80% pekerjaan adalah berkaitan dengan bidang STEM. Dijangkakan, kebanyakan kerjaya pada masa akan datang adalah berkaitan dengan STEM.

Apa yang pentingnya STEM ni?

STEM membina dan mengajar kreativiti, penyelesaian masalah, kemahiran hidup, kebijaksanaan, kepintaran, kesabaran, rasa ingin tahu. STEM adalah apa yang membentuk masa depan kerana dunia kita berkembang dan perubahan.

Anda tahu… dengan mengaplikasikan STEM dalam pembelajaran anak atau pelajar anda, boleh melahirkan seorang inventor atau seorang yang kreatif dan inovatif dalam apa jua kerjaya mereka

Menurut Portal Free Malaysia Today, Malaysia memerlukan 270, 000 Pelajar SPM yang mengambil STEM (Science Technology Engineering Maths) setiap tahun berbanding 90 000 pelajar sekarang ini.

Dalam usaha memantapkan pendidikan STEM di sekolah rendah dan menengah rendah, mata pelajaran Rekabentuk dan Teknologi diperkenalkan.  Melalui mata pelajaran ini murid akan mempelajari  proses mereka bentuk  melalui penggunaan teknologi yang secara tidak langsung dapat membudayakan kreativiti dan inovasi dalam kalangan murid.

Manakala di peringkat Menengah Atas pula,  beberapa mata pelajaran Elektif Ikhtisas yang berasaskan STEM iaitu Asas Kelestarian, Sains Sukan, Sains Rumah Tangga, Pertanian, Rekacipta, Prinsip Perakaunan, Sains Komputer  dan Grafik Komunikasi Teknikal ditawarkan.

Di samping itu mata pelajaran berasaskan Kejuruteraan juga diperkenalkan di Sekolah Menengah Teknik.  Penawaran mata pelajaran elektif berasaskan STEM peringkat menengah atas adalah bertujuan untuk mendedahkan murid kepada haluan kerjaya dan seterusnya menanam bakat serta menarik minat kepada kursus berasaskan STEM di peringkat yang lebih tinggi.

Pembelajaran berasaskan projek merupakan ciri utama bagi mata pelajaran berasaskan STEM.  Projek yang dilaksanakan adalah pengaplikasian kepada kehidupan harian dalam penyelesaian masalah dan merupakan integerasi daripada pemahaman prinsip sains, matematik, teknologi dan kejuruteraan bagi melahirkan murid yang kreatif dan inovatif.

Bagi kurikulum mata pelajaran sains dan matematik pula unsur aplikasi harian dan teknologi dalam kandungan, pentaksiran dan pendekatan telah dimuatkan dalam KSSM dan KSSR.

Kaedah pengajaran dan pembelajaran yang disarankan adalah melalui inkuiri, penyelesaian masalah dan kerja projek bagi menarik minat murid serta pembelajaran yang menyeronokkan dan bermakna.

Murid didedahkan dengan perkara/isu konteksual dalam kehidupan harian, alam sekitar dan masyarakat tempatan mahu pun global. Dengan demikian murid dapat mencari maklumat dan menggunakan design thinking dan computational thinking dalam menyelesaikan masalah atau mereka cipta sesuatu produk yang berkaitan dengan tugasan yang diberikan oleh guru.

Ini merupakan Bengkel Pembelajaran Abad Ke-21 bersama Guru Sains & Matematik di bawah PPD Rompin.

Antara kandungan bengkel termasuk:

  1. Beyond Expectation Mindsetting
  2. Pembelajaran Abad Ke-21
  3. Teknik Pembelajaran ‘Problem-Solving’
  4. Project-based Learning
  5. STEM
  6. Digital Learning

Sebenarnya Pembelajaran Abad Ke-21 bukanlah sesuatu yang baru.
Seorang pendidik atau tutor yang berfikiran jauh dan sudah menempuh alam persekolahan dan pekerjaan pasti pernah bertanya kepada diri sendiri…
 
1.Apakah kita masih ingat kebanyakan daripada apa yang telah dipelajari dalam setiap subjek di sekolah, kolej atau universiti?
 
2. Apakah yang dipelajari itu relevan dengan bidang kerjaya dan realiti kehidupan kini?
 
Disebabkan itu Pembelajaran Abad Ke-21 akan menjadi relevan apabila seseorang pendidik itu berusaha untuk menjawab 2 soalan itu tadi.
 
Jadi apa kaitan STEM dengan Pembelajaran Abad Ke-21?
Kementerian Pendidikan menerusi Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM) 2013-2025 telah mula melaksanakan pelbagai strategi pengukuhan bagi mata pelajaran Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik (STEM) dalam usaha melahirkan lebih ramai pakar dalam bidang itu untuk kepentingan negara.
Dari segi pelaksanaan di sekolah memang masih terdapat kekurangan kerana para guru juga terbeban dengan pelbagai tugasan serta perubahan kurikulum yang agak mendadak.
Namun, ia sedang dipertingkatkan dari masa ke semasa. Untuk jangka masa panjang ia bagus untuk menyediakan seseorang pelajar menghadapi realiti dan kerjaya masa hadapan.
Di samping itu, kebanyakan kerjaya pada masa akan datang adalah berkaitan dengan STEM ini. Di Amerika Syarikat, 80% pekerjaan adalah berkaitan dengan bidang STEM ini.
Justeru itu CMN Academy telah mencipta Modul Funtastic Sains , Matematik yang berasakan kepada Modul STEM dan mengikuti silibus KSSR.

CMN Academy telah dianugerahkan Silver Award for Computational Thinking Games Design 2018 di The 1st National STEM Seminar 2018 di Universiti Malaya.

Modul STEM Funtastic Sains & Matematik diberi pujian sehingga kami diberikan kepercayaan untuk menjadi salah satu STEM Partners dalam National STEM Movement untuk membantu mengembangkan bidang STEM di kalangan pelajar di Malaysia.

Selain itu, Modul Funtastic menerima 2 Silver Award di ‘Teachers Innovation Carnival’ (T-NOVATE 2018) di UIA dan EDUINNOVATION 2018 di UKM selain menerima pujian semasa pembentangan bersama PPD & JPN semasa pembentangan di Seminar Antarabangsa Pendidikan (ProSET) di Unisel.

Industri pendidikan masih lagi kurang bahan bantu mengajar yang bercirikan Fun Learning dan mempunyai elemen STEM (Sains, Teknologi, Engineering dan Matematik).

Combo Funtastic Sains & Matematik membawakan cara pendidikan lebih terkini & menyeronokkan, berdasarkan silibus pendidikan terkini.

“Modul Funtastic ini perlu diperluaskan kepada guru-guru sekolah bagi membantu mereka mengaplikasikan STEM Dalam pembelajaran yang mengikut KSSR & KSSM.”

Prof Dato’ Dr Noraini, Chairman National STEM Movement.

 

Modul ini telah dibentangkan di hadapan ahli akademik dan industri di National STEM Seminar anjuran National STEM Movement termasuk menerima 2 Anugerah semasa pertandingan Inovasi di UIA & UKM.

 

Modul Funtastic STEM Sains & Matematik:

Alhamdulillah Coach Mohd Noor, Founder CMN Academy dapat berbincang dengan Dr Yunus, President Association of Science Technology & Innovation serta Pengerusi Jawatankuasa Dasar Pendidikan Negara (Bahagian STEM Sekolah).

Setelah dikongsikan tentang Modul Funtastic Sains & Matematik serta program-program lepas, beliau berminat untuk bekerjasama menjalankan Bengkel STEM di sekolah-sekolah 😃

Mohon doakan agar dipermudahkan urusan perkongsian ilmu ini 😃

Ada yang berminat kami jalankan program STEM di tempat anda?

Whatsapp ‘Bengkel STEM’ ke 0194626840 untuk perbincangan lanjut atau untuk mendapatakn contoh Modul Funtastic Sains & Matematik 🙂

 

 

Ciri ciri Guru Best Yang Menjadikan Pelajar Fokus.

Ciri ciri guru best yang menjadikan pelajar fokus.

  1. Perwatakan menarik.

Perwatakan adalah penting untuk memastikan pelajar tidak bosan dalam kelas.dengan elemen ini pelajar akan tertunggu tunggu keunikan akan guru bawa dan juga secara umumnya menyukai perkara yang baru dan juga guru haruslah sentiasa mencuba membawa situasi yang baru dalam sesi pengajaran

  1. Memberi reward sekiranya mendapat jawab soalan.

Dengan cara memberi ganjaran kepada murid merupakan kaedah yang sangat berkesan untuk melatih murid untuk lebih semangat lagi pergi ke sekolah. Dengan ini murid tidak lagi merasa bosan dan sentiasa untuk pergi ke sekolah dan tiada lagi ponteng kelas. Dan selalunya murid ponteng kelas disebabkan murid merasa bosan, yang hanya di pikiran pelajar ialah belajar benda yang sama dan sebab itulah pelajar ponteng. Dengan cara memberi ganjaran ini merupakan kaedah yang sangat sesuai dan berkesan.

  1. Membuat tugasan / aktiviti diluar kelas.

Ketika selalu belajar di dalam kelas akan membuat pelajar bosan. Untuk memastikan pelajar tidak bosan, guru harus mengambil tindakan iaitu membuat tugasan luar. Kebanyakkan pelajar bosan apabila terperap atau selalu berada dalam kelas. Jadi dengan cara membuat aktiviti luar kelas dapat memberi impak besar untuk pelajar lebih berminat untuk ke sekolah.

  1. Komunikasi dan mudah.

Komunikasi merupakan kaedah penting kerana tanpa kita komunikasi dengan pelajar, akan menjadi lebih susah untuk berinteraksi dengan pelajar. Apabila guru pandai atau mahir dalam berkomunikasi, pelajar akan lebih selesa dan murid lebih menyukai guru yang senang untuk bercakap dengan pelajar dan tidak berasa malu apabila mempunyai sebarang persoalan

  1. Menggunakan sesuatu bahan menarik.

Dengan alat – alat bantu pelajar ini sangat membantu, sesuai untuk meningkatkan pengaruh guru kerana memang sangat menarik untuk mendalami apa mereka belajar. Dengan erti kata lain, guru jangan bergantung kepada buku sahaja, tetapi juga guru harus menggunakan elemen tersendiri untuk mengajar pelajar.

5 Tanda Kerjaya Tutor Anda Bakal Gelap

Kami ingin kongsikan tentang tentang ‘kegelapan’ yang dimaksukan di sini adalah sesuatu ketakutan yang bakal di alami oleh para tutor

Kerjaya tutor ini, boleh di kembangkan apabila kita mempunyai mindset yang kekal lebih lama dan mencari pengalaman untuk mengajar dan juga teruskan menambah “upgrade” ilmu dan boleh membantu kita untuk belajar benda yang baru dan apabila mempunyai masalah boleh di selesaikan dengan baik.

Jadi kami ingin kongsikan topik hari ini 5 tanda kerjaya tutor anda bakal gelap ini. 

Semua ini mengambil dari setiap perkataan GELAP

  1. “ G ” Gap ataupun jarak. Jadi objektif kita kene selarikan jika tidak maka akan terjadinya “Gap”, apabila kita letakkan jurang kita antara pelajar akan menjadikan tutor seperti cikgu sekolah yang mungkin garang dan elakkan anda sebagai seorang tutor untuk adakan “gap” dengan pelajar.
  2. “ E ”   Expectation. Jadi objektif kita sebagai tutor jangan berpikiran negatif. Sebagai contoh apabila mendapat client tidak pandai, jangan beranggap bahwa dia tidak pandai tetapi sebagai tutor harus lebih semangat lagi untuk mengajar dan jangan samakan seperti guru di sekolah yang mengajar biasa biasa sahaja tetapi perlukan tekanan untuk mengajar lagi pelajar itu.
  3. “ L ”   Language. Bahasa adalah penting untuk pelajar. Apabila kita bercakap bahasa tidak sopan, kalau boleh kita elakkan dan apabila kita teruskan dengan bahasa yang tidak sopan itu jadinya kita akan kehilangan client.
  4. “ A ”   Ambil enteng. Ambil mudah atau tidak improve ilmu antara satunya dan akan ketinggalan atau terlepas dan juga tutor mengajar cara yang sama tau masih menggunakan kaedah yang sama. Jadinya boleh jangan ambil mudah tentang kerjaya ini.
  5. “ P ”   Perkembangan silibus. Jangan tertinggalan dan ikuti perkembangan tentang pendidikan. Jika kita tertinggal semua itu , ibarat kita tiada improve diri untuk terutama mengajar pelajar dan jangan seperti “katak dalam tempurung”.

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang bagaimana nak tingkatkan ilmu dan skill sebaga Tutor berjaya boleh baca di: ‘Beyond Expectation Tutor’

Dan SHARE, SHARE, SHARE video ini jika bermanfaat untuk semua rakyat Malaysia terutama yang menceburi dalam bidang Tutoring.

 

https://www.youtube.com/watch?v=Qf1IcQMS6As

Bagaimana Mendapatkan Keberkatan Ilmu?

Menuntut ilmu merupakan suatu tuntutan di dalam Agama Islam. Banyak disebutkan di dalam al Quran dan hadis tentang kelebihan yang akan diperoleh bagi mereka yang menuntut ilmu. Begitulah pentingnya bagi kita untuk menuntut ilmu. Ramai dalam kalangan kita yang penuh ilmu di dada dan berjaya dalam hidup.

Daripada Abu Darda’r.a berkata : “Aku telah mendengar Nabi s.a.w bersabda”

“Barangsiapa yang menjalani satu jalan ilmu bererti ia telah menjalani suatu jalan daripada jalan-jalan syurga. Sesungguhnya para malaikat menghamparkan sayapnya kerana redha bagi orang yang menuntut ilmu. Dan sesungguhnya orang  yang  ada diseluruh lapisan langit dan bumi meminta ampun bagi orang yang alim sehingga ikan yang ada dilaut.”

Namun apa yang terjadi pada masa kini ialah ramai orang sudah memiliki ilmu, tetapi ilmu itu semakin menjauhkannya daripada Allah dan hilang keberkatan di dalam ilmu yang dimiliki.

Cara –Cara Mendapatkan Keberkatan Ilmu

1) Niat Mencari Ilmu Kerana Allah

Daripada Amirul Mukminin Abu Hafs, Umar Bin Al-Khattab E.A katanya: “Aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda maksudnya,

“Bahawasanya segala amalan itu adalah dengan niat, dan setiap seorang orang mendapat pahala berdasarkan apa yang dia niatkan. Sesiapa yang berhijrah kepada Allah dan Rasulnya, maka hijrah itu adalah bagi Allah dan Rasul-Nya. Sesiapa yang berhijrah kepada dunia yang dia ingin memperolehinya atau kerana seorang perempuan yang ingin menikahinya, maka hijrah itu adalah kepada apa yang dia niatkan.

(Riwayat Bukhari dan Muslim)

2) Beramal Dengan Ilmu Yang Dimiliki

Jika kita ingin mengetahui sama ada ilmu yang kita pelajari berkat atau tidak, ukurlah berapa kerap kita beramal dengan ilmu tersebut. Kuranglah keberkatan daripada Allah jika kita kurang mengamalkan ilmu yang sudah dipelajari. Apa guna mempunyai ilmu yang banyak, tetapi tidak mengamalkannya.

3) Mengajarkan Ilmu Kepada Orang Lain

Rasulullah pernah bersabda tentang pentingnya untuk mengerjakan ilmu kepada orang lain. Cuba bayangkan orang lain mendapat manfaat hasil daripada ilmu yang telah kita ajarkan? Hati kita pun pasti bertambah senang bukan? Dan pastinya ilmu itu akan memberi keberkatan kepada diri kita hasil mengajar ilmu itu kepada orang lain

4) Tidak Sombong Dengan Ilmu Yang Dimiliki

Penyakit sombong adalah penyakit yang sangat  berbahaya, dalam apa jua hal dan keadaan. Jika ilmu sudah penuh di dada, tidak mustahil untuk seseorang itu merasa riak dan sombong dengan ilmu yang dimilikinya.

5) Menjaga Adab Dengan Ilmu

Bukan sahaja ketika makan dan minum, tetapi ilmu juga perlu dijaga adabnya agar ianya diberkati Allah sentiasa. Cara kita menerima ilmu dengan guru kita juga antara menjaga adab dengan ilmu. Antara adab-adab lain yang boleh kita praktikkan ialah duduk dalam keadaan yang beradab dan sopan, memberi fokus dan perhatian dan bersungguh-sungguh dalam mendalami sesebuah ilmu itu. Jika kita jaga adab dengan ilmu,nescaya Allah akan berikan keberkatan ilmu itu di dunia dan akhirat.

Seronoknya Join Program “Tutor Gathering”

Assalamualaikum dan salam sejahterah tuan dan puan. kami pihak CMN mengucapkan tahniah kepada para tutor kerana memilih menghadiri program “tutor gathering 2019” meskipon datang dari tempat jauh semata mata untuk ramah mesra bersama team CMN terutama bertemu dengan Coach Mohd Noor Mohd Tahir untuk memperbaiki diri dan memberi mafaat kepada semua.

3S ini sangat penting untuk kita menjalin hubungan sesama dan jadikan budaya semua

1. salam, mengucap salam apabila bertemu seseorang

2. senyum, ketika berjumpa seseorang , kita haruslah bersenyum dan senyum juga sebahagian pahala sedekah dan juga senyum ini dapat otot muka dapat menjadikan kita awet muda. jadi banyakkan bersenyum

3. sapa, sapa apabila sudah mengenal

Coach Mohd Noor Mohd Tahir telah menerangkan perkongsian apa persamaan “CMN” dengan “The Avengers”. point yang paling penting ialah ‘The Avengers’ bersatu padu untuk mengalah musuh atau bekerjasama untuk menyelamatkan dunia. sama seperti ‘CMN’ merupakan satu sistem di luar sekolah yang bekerjasama dengan pihak sekolah secara langsung atau tidak langsung kerana kami CMN memberi perkhidmatan hometuition.

Betapa pentingnya sikap kerjasama antara team terutama CMN dan para Tutor untuk mengendalikan atau peran yang di ambil untuk menjadi guru tuition dan kita sendiri adalah sebagai pelengkap disebabkan di sekolah kadang kadang guru tidak fokus semua pelajar, jadi kita seperti cadangan atau membantu murid yang kurang faham di sekolah dan kadang – kadang ibubapa sibuk dan susah untuk ajar anak anak, jadi ibubapa akan memerlukan hometuition untuk mengajar anaknya.

Kami ingin mengucapkan ribuan terima kasih kerana menjayakan program “tutor gathering” dengan lancar dan kerjasama pihak tutor. kami harap tahun hadapan program ini akan lebih menyeronokkan dan meriah lagi dan juga harus menggekalkan hubungan Ukhwah kita bersama serta dapat merealisasikan misi dan visi kita sebagai perkhidmatan hometuition yang menjadi peneraju “hometuition mentoring” Malaysia.

“yakin sebelum berjaya”

#tutorgathering

#cmnacademy

#cmneducationgroup

#tutorprofessionalmalaysia

untuk menyaksikan lebih lanjut untuk lebih mendalam lagi pencerahan