Bagaimana Jadikan Al-Quran Sebagai Keutamaan Terutamanya Pada Anak-Anak

Tidak dapat dinafikan, antara cabaran zaman kini adalah menjadikan Al-Quran sebagai keutamaan. Dalam arus hambatan mengejar kecemerlangan akademik, upaya menjadikan Al-Quran sebagai keutamaan, dirasakan payah.

Di kacamata seorang yang lahir di tahun 1980-an, jika suatu masa dulu, kita di zaman kanak-kanak pasti ada masa dengan Al-Quran, sama ada dengan ibubapa di rumah, atau kanak-kanak keluar rumah berguru dengan orang lain. Budaya ini berlaku di mana-mana.

Lepas Maghrib, anak-anak ‘kilik’ Al-Quran. Guru Al-Quran ‘kilik’ rotan. Kaum bapa ke surau masjid dengar pengajian. Ibu-ibu juga mengaji Al-Quran. Tiada rancangan televisyen yang menjadi tarikan. Hinggakan TV digelar ‘peti Setan’. Pergi tengok wayang bagai tempah tiket ke Jahanam. Ya, dulu teknologi yang ada bertujuan hiburan selain informasi yang hanya jadi tempelan.

 

Kini, perubahan amat ketara sekali. Teknologi yang menjadikan seseorang kenal Al-Quran. Pelbagai aplikasi, dan saluran yang menjadikan pembelajaran Al-Quran jadi mudah. Namun, Cabaran untuk menjadikan Al-Quran sebagai keutamaan tetap menjadi sesuatu yang sukar. Di mana tarikan lain lebih menambat hati dan kesukaan.

PdPr menempatkan diri dalam teknologi bagi menyalurkan pendidikan terutama di waktu pandemik berlarutan. Kekangan masa dan peranti menjadi cabaran besar. Dalam pada itu, di rumah sekalipun, ibubapa semakin sibuk. Nak dihantar keluar, pandemik masih di tahap yang tidak selamat. Maka tidak banyak pilihan dalam merealisasikan Al-Quran sebagai keutamaan.

 

Sebagai warga pendidik Al-Quran di dua zaman yang berbeza ini, berikut adalah antara panduan umum yang boleh diusahakan:

 

1) ‘Al-Quran Hour’ di rumah.

Ibubapa berusaha jadikan rumah sebagai Madrasah Al-Quran anak-anak. Sekurang-kurangnya ibubapa peruntukkan masa yang tetap, dijadualkan secara harian, atau mingguan khas untuk ajar & semak Al-Quran ahli keluarga.

Ini juga boleh dijalankan walau berlainan rumah. Selain menghubungi ahli keluarga secara whatsapp group, Google Meet, Zoom dan sebagainya, jadualkan ‘We-Time For Al-Quran’ secara tetap. Ala-ala Gathering Time yang khas untuk Al-Quran. Isikan dengan bacaan Al-Quran , semakan, atau apa sahaja yang berkaitan Al-Quran.

Ada yang permulaanya dengan perhimpunan online Sesi Bacaan Surah Yasin dan Doa Selamat Keluarga. Dari situ, kembangkan dengan jadikan ia rutin bulanan akhirnya mingguan. Tambah atau selang-selikan dengan pembelajaran Al-Quran. Jemput guru Al-Quran secara online untuk invite masuk secara berkala sebagai bimbingan juga suatu yang boleh diusahakan.

 

2) Kelas Mengaji Online.

Ini dilihat sebagai pilihan terakhir. Memandangkan anak-anak telah banyak menghadap gajet untuk PdPr. Pun begitu, Ibubapa berhak membuat penilaian daripada lambakan kelas mengaji online yang ada. Pilih yang serasi dengan pembelajaran anak-anak. Pelbagai pendekatan pembelajaran yang digunakpakai oleh guru Al-Quran online.

Kesimpulannya, nak seribu daya, tak nak apakan daya. Tak menafikan, ramai di kalangan ibubapa yang mahir Al-Quran, cuma untuk mengajar anak-anak sendiri itu yang mencabar kerana ‘bonding’ yang sedia ada, atau lain-lain sebab. Apapun, usahakan berterusan pelbagai cara & langkah tanpa putus asa demi menjadikan Al-Quran sebagai keutamaan dalam hidup seluruh ahli keluarga.

Hebatlah kerana menjadikan Al-Quran No.1! Allah nilai usaha, bukan natijahnya semata-mata. Permulaan itu payah, Tapi manis pada kesungguhan yang berterusan tanpa putus asa.

 

Dalam musim Olimpik ni, kata-kata “Majulah Sukan Untuk Negara” kan.

Tapi untuk Al-Quran, usahakan tanpa musim. “Majulah Usaha Demi Al-Quran”

Aci?

 

Nak cari pembelajaran Mengaji online, boleh cuba:

(Mingguan) https://funtastic.cmnacademy.com

Nak cuba yang ni pun boleh:

(Bulanan) https://cmnacademy.com/quraniconline/

Jangan Abaikan 10 Hari Pertama Bulan Zulhijjah

Bulan Zulhijjah datang lagi membawa peluang keampunan & pahala yang berlipat ganda kepada umat Islam.

 

Kita dah biasa dengan mengejar pahala di bulan Ramadan. Segala amal ibadah digandakan pada bulan tersebut demi mengejar kebaikan & ganjarannya.

 

Tapi tahukah anda, bulan Zulhijjah juga ada kelebihannya. Ramai yang mungkin lupa atau kurang cakna dalam hal-hal ibadah sunat & kelebihan dalam bulan Zulhijjah.

 

Firman Allah dalam surah al-Hajj ayat 28,

“…  dan hendaklah menyebut nama Allah pada hari-hari yang tertentu..”

yang ditafsir para ulama adalah pada 10 hari awal bulan Zulhijjah.

 

“Tiada hari-hari yang amalan soleh yang paling disukai oleh Allah untuk dilakukan melainkan hari-hari ini – baginda memasukkan 10 hari terawal Zulhijjah.”

Para sahabat bertanya, “Wahai Rasulullah, walaupun jihad di jalan Allah tidak dapat menandinginya?”

Baginda bersabda, “Walaupun jihad di jalan Allah tidak dapat menandinginya, melainkan seorang lelaki yang keluar berjihad bersama hartanya, kemudian dia langsung tidak kembali.”

– Riwayat Imam Bukhari, Abu Daud, Ibn Majah & Imam al-Tarmizi, hadis daripada Ibnu Abbas RA.

 

Apa amalan yang disarankan untuk kita lakukan pada bulan Zulhijjah terutamanya pada 10 hari awal bulan ini?

 

1- Berpuasa sunat pada 1 hingga 10 Zulhijjah, terutamanya pada 9 Zulhijjah iaitu hari Arafah.

2- Menggandakan zikir

3- Haji & Umrah bagi yang mampu

4- Ibadah korban sebagai salah satu tanda kita mensyukuri nikmat yang Allah berikan.

5- Banyakkan bertaubat

6- Bangun malam atau qiamullail

7- Memperbanyak solat sunat

8- Gandakan sedekah & amalan sunat lain

 

Jadi jom sama-sama kita imarahkan bulan Zulhijjah dengan amalan-amalan sunat!

 

Selamat menyambut bulan Zulhijjah :)

 

 

Tingkatkan Ilmu Al-Quran & Agama Bersama CMN Academy

Kita asyik risau bila tengok keadaan sekarang…

Tapi adakah kita mengambil ibrah & kesempatan yang diberi untuk meningkatkan ilmu agama & bekalan di hari kemudian?

Bukankah doa anak yang soleh adalah salah satu bekalan untuk bantu kita di alam sana, selain dari bekalan ibadah kita sendiri?

Al-Quran juga salah satu yang dapat berikan kita syafaat jika kita sentiasa dekat, membaca & beramal dengannya.

 

Kami ingin bantu anda & keluarga yang benar-benar mahu belajar membaca, memperbaiki bacaan, memahami maksud, serta mengetahui kisah di sebalik ayat-ayat Al-Quran dengan beberapa program yang kami wujudkan.

 

Bersedia untuk ketahui apa program yang ada?

 

1- Mengaji Online Personal 1 to 1 / Keluarga / kumpulan kecil

  • Terbuka kepada kanak-kanak, remaja & dewasa.
  • Belajar secara face to face melalui aplikasi Zoom atau video call.
  • Mudah bertanya soalan & tak perlu segan atau malu.
  • Lebih fleksibel dalam penentuan masa & hari kelas.

 

2- Funtastic Online Tuition Mengaji

  • Terbuka kepada pelajar berumur antara 5-12 tahun.
  • Kelas secara berkumpulan melalui aplikasi Zoom.
  • Masa & hari kelas yang telah ditetapkan.
  • Belajar mengaji Al-Quran dengan cara lebih seronok.
  • Boleh berkomunikasi secara 2 hala semasa kelas samada secara verbal atau chat.
  • Boleh berkomunikasi selepas atau sebelum kelas dalam telegram support group.

 

3- Funtastic Online Tuition Tajwid

  • Terbuka kepada pelajar berumur antara 5 – 12 tahun.
  • Kelas secara berkumpulan melalui aplikasi Zoom.
  • Masa & hari kelas yang telah ditetapkan.
  • Belajar & faham tajwid dengan gaya infografik yang lebih seronok & mudah.
  • Boleh berkomunikasi secara 2 hala semasa kelas samada secara verbal atau chat.
  • Boleh berkomunikasi selepas atau sebelum kelas dalam telegram support group.

 

4- Quranic Vengers Online QVO 2021

  • Program terbaru daripada kami di mana yang terdekat adalah pada 12 Februari 2021.
  • Dibawakan secara online melalui aplikasi Zoom.
  • Sesi kali ini merangkumi Surah As-Syams
  • Gabungan 3 elemen – Tilawah/Hafaz, Tajwid Infografik & Tadabbur Kisah

 

5- Mengaji Personal 1 to 1 di Rumah

  • Terbuka kepada kanak-kanak, remaja & dewasa.
  • Belajar secara face to face di mana tutor akan ke rumah anda.
  • Mudah bertanya soalan & tak perlu segan atau malu.
  • Lebih fleksibel dalam penentuan masa & hari kelas.

 

Pilihan di tangan anda!

Semoga dipermudahkan :)

 

Untuk konsultasi PERCUMA @ pertanyaan boleh klik di bawah

 

Eksklusif ‘Online Group Tuition Funtastic’ Serendah RM10!

Nak join Exclusive Online Group Tuition?

 

Nak tahu pakej apa yang ada?

Betul ke ada serendah RM10?

Betul tuan/puan :)

 

Apa Kelebihan Online Group Tuition ni:

SELAMAT, MUDAH & SERONOK!

+ Anda tak boleh keluar rumah? Jangan bimbang… Boleh tuisyen dari rumah saja!

+ Tak ada komputer di rumah? Tak mengapa… Anda boleh tuisyen menggunakan smartphone, tab atau laptop saja!

+ Bosan belajar sorang kat rumah? Nak tahu cara mudah selesaikan soalan2? Ni kami sediakan solusi untuk anda… Online Tuition yang ada Smart & Fun Learning

 

 

Klik pada subjek untuk lihat pakej & mendaftar :

 

Add Maths / Matematik Tambahan 

 

Matematik SPM

 

Biologi SPM

 

Fizik SPM

 

Kimia SPM

 

Arab SPM

 

Prinsip Akaun SPM

 

Matematik PT3

 

Sains PT3

 

Bahasa Melayu PT3

 

 

Sains UPSR

 

Matematik UPSR

 

Arab UPKK/PSRA

 

Mengaji Al-Quran

 

Tajwid Infografik

 

Perlukan bantuan / ada sebarang pertanyaan?

 

Group Funtastic Online Tuition Percuma Untuk Pelajar 2021

 

Berikutan  PKP, pembelajaran pelajar yang terjejas, CMN Academy telah mengambil inisiatif untuk membantu pelajar-pelajar join Group secara PERCUMA disamping memudahkan para Guru dan Ibu Bapa sempena 2021 ini.

Tutor-tutor yang profesional dari CMN Academy telah berganding bahu menyediakan pembelajaran Funtastic Online Tuition untuk membantu mengurangkan beban ibu bapa, guru-guru dalam pendidikan anak-anak.  

GROUP ONLINE TUITION & MENGAJI ONLINE PERCUMA UNTUK PELAJAR MALAYSIA SEMASA PKP

Sempena PKP ini CMN Academy dan Tutor Profesional Malaysia mendapat rungutan dan kebimbangan ibu bapa terhadap prestasi dan perkembangan pembelajaran anak-anak mereka.

Ini antara feedback yang telah diberikan oleh ibu bapa terhadap Online Tuition oleh Team Funtastic.

Pernah terfikir untuk beri anak tuisyen secara online?

Kali ini memang peluang terbaik untuk anak-anak anda dapatkan perkongsian daripada tutor berpengalaman dalam subjek yang dikongsikan. 

 

Macam mana nak join??

Senang sangat tau!

Kami senaraikan Group Funtastic Online Tuition Percuma, anda hanya perlu join mengikut level.

Mudah kan?
 

online tuition matematik tambahan

 

Klik link di bawah sekarang mengikut group Telegram subjek dan tahap 👍. Kami akan 

CMN Academy turut menyuarakan harapan agar pembelajaran ini dapat meringankan beban yang dihadapi oleh ibu bapa, guru-guru disamping memberikan pembelajaran yang baik kepada anak-anak.

Semoga dapat memberi manfaat kepada anda sekeluarga terutamanya pada waktu genting ini.

Semoga kebaikan yang kita lakukan akan menghindarkan diri kita dan keluarga dari wabak ini.

Jom sama-sama bantu SHARE kan artikel ini :)

PROMOSI 12.12 !!!

  • [SALE 12:12] HOME TUITION AKADEMIK & MENGAJI 2020. PENDAFTARAN DIBUKA SEKARANG!
    .
    .
    Anda ada ISU ini?
    .
    .
     
  •  Anak jenis yang kurang boleh tumpu perhatian atau malu bertanya dalam kelas yang ramai…
    .
  • Anak malas atau bosan ke sekolah kerana pencapaian yang kurang memberangsangkan…
    .
  •  Anda tak dapat ajar anak di rumah kerana kekangan masa, tidak tahu cara yang betul atau tidak tahu silibus…
    .
    atau…
    .
    .
  • Ibu atau bapa anda teringin nak mengaji, tapi anda tiada masa untuk hantar & ambil dari kelas kerana bekerja…
    .
  •  Anda atau ibu bapa segan mengaji di surau kerana tak pandai mengaji & ramai orang…
    .
  •  Mengaji di surau, tapi kejap pergi, kejap tak…
    .
  • Anak main-main bila anda yang ajar mengaji, atau anda tak berapa yakin/tahu…
    .
  • Anda dan keluarga nak privasi untuk mengaji & mudah bertanya soalan yang berkenaan kepada tutor…
    .
    .
    .
    Kami boleh bantu anda, anak & keluarga.
    .
    Bagaimana?
    .
    .
  •  Fokus hanya kepada anak anda, 1 pelajar atau max 5 orang saja (mengikut permintaan) – Tiada lagi isu segan atau malu nak tanya.
    .
  •  Tutor/Guru berpengalaman/terlatih datang ke rumah, lebih selamat, selesa dan mudah – tak perlu keluar.
    .
  •  Masa yang lebih Fleksibel
    .
  •  Berpatutan – dapat buat sesuatu yang istimewa untuk anak & diri
    .
  •  Lebih komited – ada jadual & berbayar.

    Dan banyak lagi..
    .
    .
    ‼️Sempena SALE 12:12,
    .
    kami tawarkan anda Baucer PERCUMA sehingga RM70 bagi setiap pendaftaran* 😲🎉
    .
    untuk sesi Home Tuition 2020 atau Mengaji di Rumah 2020
    .
    sebelum 20 Disember 2019!
    .
    .
    Tutor TERHAD. Rebut sekarang!
    Promosi akan berakhir dalam masa 1 minggu 
    .
    .
    #hometuition2020
    #mengajidirumah2020
    #quranichomebased2020
    #anakcemerlang2020
    #CMNAcademy

Ada Perubahan Dalam Masa Sebulan…

 

 

Puan Jannah mengenali CMN Home Tuition di Google dan menyebabkan beliau membuat keputusan untuk mempelajari Al-Quran atau mengaji daripada peringkat permulaan. Beliau mencari pusat tuisyen untuk anaknya yang bernama adik Mikhail untuk belajar mengaji.

 

Tambahan pula, beliau agak sibuk menguruskan perniagaan dan sentiasa bekerja di luar kawasan. Beliau mengambil keputusan untuk mengadakan kelas Fardhu Ain di pejabat agar senang untuk staff dan dirinya mengaji walau dalam kesibukan kerja.

 

Puan Jannah berasa selesa bersama Ustazah Noramizah kerana tutor sangat membantu dalam sesi pembelajaran seperti menggunakan alat bantu mengajar dan melakukan aktiviti yang menarik sepanjang kelas berlangsung. 

 

Puan Jannah berasa gembira apabila mengalami perubahan semasa mengaji bersama Ustazah Noramizah iaitu Tutor CMN. Alhamdulillah, dalam masa sebulan sahaja beliau menghabiskan Iqra’ dan kini beliau mula belajar Al-Quran. 

 

Adik Mikhail pula berasa seronok belajar agama dan mengaji bersama Ustazah Noramizah yang banyak membantu anak Puan Jannah untuk persediaan pada masa akan datang.

 

 

Akhir sekali, kami dari CMN Academy mendoakan Puan Jannah bersama anak dan staffnya agar lebih mencapai kejayaan di dunia dan akhirat. Semoga apa yang kami kongsikan ini bermanfaat untuk anda semua :) 

 

 

Home Tuition Intensif 2020 Mengaji dan Fardhu Ain

Takkan anda nak diri anda, keluarga atau ibu bapa anda tak boleh mengaji dengan baik sampai bila-bila!
.
.
“InsyaAllah harapan saya untuk khatam Al-Quran dengan tajwid yang betul & bacaan yang baik akan tercapai dengan bantuan CMN & Ustazah Suhazlinda.” – Puan Mariam, Kajang
.
.
“Mak teringin baiki bacaan Al-Quran, nak…” bisik mak dalam hati.
“Saya terkilan sangat sebab tak dapat baca Yasin bila ayah saya meninggal dunia tempohari, sebab tak pandai baca Al-Quran.”
“Sedih rasa bila tengok semua orang pandai baca Al-Quran dalam TV.”
.
Pernahkah anda terfikir jika ini terjadi kepada diri anda? Apa yang akan anda lakukan?
.
.
📍 Anda seorang anak yang masih lagi ada ibu bapa?
📍 Ingin berikan sesuatu yang istimewa dan boleh menjadi saham dunia akhirat kepada ibu bapa & diri?
📍 Atau anda sendiri ingin belajar mengaji berseorangan atau bersama keluarga?
📍 Ingin anak anda mengaji dengan betul dan lancar?
.
.
Mungkin anda kata takpe lah dulu,
Cuma, jangan sampai menyesal sebab lambat mulakan tindakan.
.
.
Nak tahu apa kata mereka yang telah dapatkan khidmat mengaji di rumah?
.
“Bacaan solat saya boleh, cuma nak mengaji tak pandai. Apatah lagi mengaji dengan tajwid dan makhraj yang betul, memang saya tak pandai dulu. Bukan tak pernah belajar atau cari guru, tapi saya segan belajar di surau. Sekarang dah masuk tahun ke-7 saya belajar bersama ustazah. Bacaan saya pun makin baik dan ustazah ada kongsi juga doa2 amalan harian.” – Puan Mariam, Kajang
.
“Alhamdulillah, Bahasa Arab & Jawi dapat A, dulu pernah gagal. Pendidikan Teras Islam & Quran dapat B.” – Tuan Yusri.
.
“Ustazah banyak bantu dari saya mengaji main sebut saja, sekarang dah dapat betulkan makhraj dan tajwid. Alhamdulillah saya lebih seronok mengaji bersama rakan2 di taman ni.” – Puan Robiz.
.
.
Anda ada ISU ini?
.
🔎 Ibu atau bapa anda teringin nak mengaji, tapi anda tiada masa untuk hantar & ambil dari kelas kerana bekerja…
🔎 Anda atau ibu bapa segan mengaji di surau kerana tak pandai mengaji & ramai orang…
🔎 Mengaji di surau, tapi kejap pergi, kejap tak…
🔎 Anak main-main bila anda yang ajar mengaji, atau anda tak berapa yakin/tahu…
🔎 Anda dan keluarga nak privasi untuk mengaji & mudah bertanya soalan yang berkenaan kepada tutor…
.
.
Seronoknya Mengaji Al-Quran di rumah bersama kami!
Bagaimana?
.
Fokus hanya kepada 1 pelajar atau max 5 orang saja (mengikut permintaan) – Tiada lagi isu segan atau malu nak tanya.
Tutor/Guru berpengalaman/terlatih datang ke rumah, lebih selamat, selesa dan mudah – tak perlu keluar.
Masa yang lebih Fleksibel
Berpatutan – dapat buat sesuatu yang istimewa untuk anak & diri, boleh buat untuk mengaji saja atau nak tambah Fardhu Ain, Bahasa Arab, Jawi dll
Lebih komited – ada jadual & berbayar
.
Dan banyak lagi..
.
.
Pasti anda nak dapatkan pendidikan yang eksklusif untuk keluarga anda, kan…
.
.
Sempena cuti sekolah yang akan datang, kami lancarkan Intensif 2020!
20% diskaun yuran kelas bulan November & Disember 2019
RM20 yuran pendaftaran (jimat RM30)
10 jam minimum
.
.
Hanya untuk 20 orang yang ambil tindakan segera!
.
Tutor kami yang Best terhad tau.
.
.
Jika anda SERIUS nak ubah prestasi dan ‘mood’ belajar al-Quran ibu bapa, anak atau diri anda sendiri…
.
Klik di bawah sekarang
.
.

 

Mudahnya Mengaji bersama Ustazah Akmal

Bagaimana Cara Mudah Untuk Bacaan Waqaf Saktah – Tajwid Info Grafik

Jom bersama Ustazah Akmal (Founder JWES Academy) hari ini di page CMN Seronoknya Mengaji dan page JWES Academy.

Ustazah Akmal akan kongsikan cara mudah untuk bacaan WAQAF SAKTAH. Ada yang masih tak tahu cara baca waqaf ini? Jom tonton untuk manfaat bersama.

 

Jom klik disini untuk mengetahui Bagaimana cara mudah untuk bacaan Waqaf Saktah

 

 

Promosi Ramadan Raya Seronoknya Mengaji CMN Academy

[BELI 1 PERCUMA 2] PROMOSI RAMADAN RAYA: SERONOKNYA MENGAJI PERSONAL & FAMILI DI RUMAH SECARA HOME BASED ATAU SECARA ONLINE!
.
.
 Anda tahu membaca Al-Fatihah dalam solat adalah wajib?
 Adakah anda pasti bacaan Al-Fatihah anda betul dan tepat?
 Bagaimana pula dengan surah2 lain?
 Pernahkah anda cuba untuk menyemak bacaan bersama orang yang lebih arif?
.
.
Kami dah bantu ramai kanak-kanak, remaja, dewasa dan warga emas BELAJAR…
 Secara berfokus, santai dan seronok di rumah
 Dalam masa dan hari pilihan
 Dengan cara lebih menarik, sesuai dan efektif dengan diri
 Melalui medium tutor ke rumah atau melalui online
 Seterusnya meningkat potensi dan sehingga khatam
 Monitor apa yang belajar & diajar
 Tahu pencapaian dari masa ke masa
 Jimat petrol, masa dan tenaga
.

.

Seronoknya Mengaji Di Rumah

.
Sempena Ramadan 1440H ini,
.
Kami lancarkan PROMOSI RAMADAN – AIDILFITRI SERONOKNYA MENGAJI!
.
Kami nak beri anda peluang mengaji di rumah dengan lebih seronok dan berfokus bersama ustaz dan ustazah terpilih.
.
.
Dan…
kami juga nak berikan 30 Modul Tajwid Infografik secara PERCUMA!
.
.
Ape?
.
Nak lagi?
.
Haa…
.
Bukan itu saja, kami juga berikan 1 Sesi Mengaji Online secara PERCUMA!
.
.
Daftar sekarang & dapatkan PROMOSI HEBAT ini!
.
.
Hanya untuk 30 Pendaftaran Terawal
.
.
dan sehingga 14 Jun 2019 saja.
.
.
Nak dapatkan TAWARAN ISTIMEWA ini?
.
>> Whatsapp “2FREE” ke 01132742922 sekarang! <<
>> Whatsapp “2FREE” ke 01132742922 sekarang! <<
>> Whatsapp “2FREE” ke 01132742922 sekarang! <<
.
atau klik http://bit.ly/PromosiRamadanRaya-SMD