Projek Tuisyen Asnaf Yayasan

 

Perbincangan dengan En Syafiq, wakil Yayasan Peneraju Bumiputera bagi Pembelajaran Tuisyen dan Pendidikan Holistik untuk Pelajar Asnaf yang juga merupakan kerjasama bersama Yayasan Negeri Sembilan.

Antara pengisian Projek Tunas Azam ini bukan sahaja Tuisyen Akademik, namun merangkumi Program ‘Nurture & Develop’ untuk melahirkan pelajar yang bukan sahaja berjaya dalam akademik, namun bersedia untuk menghadapi dunia Kerjaya dan kehidupan yang lebih mencabar selepas ini.

Disebabkan itu juga, Projek ini mengambil masa beberapa tahun dengan mengikuti Timeline yang dirancang untuk mencapai objektifnya.

Antara program yang dikenalpasti penting untuk anak-anak ini adalah berkaitan:

  • Sahsiah & Jatidiri
  • Pengurusan Kewangan
  • Strategi Pembelajaran
  • Halatuju Kerjaya
  • Pembangunan Komunikasi

dan banyak lagi.

 

Semoga dipermudahkan Allah untuk memberikan yang terbaik kepada yang memerlukan.

Mohon doakan.

 

Dokumentasi Perniagaan

Hai Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera buat semua.

Bagaimana hari anda harini? Terutamanya calon-calon yang bakal menduduki SPM pada tahun ini.

Dah buat persiapan ke?

Betul Ke Prinsip Akaun Ni Susah?

Pernah tak anda ‘stuck’ untuk mempelajari subjek prinsip perakaunan? Terutamanya pelajar tingkatan 4 dan 5 yang mengambil subjek elektif ini. Subjek ini mengutamakan proses merekod urusniaga iaitu debit dan kredit. Ia menerangkan tentang konsep, prinsip, kaedah perakaunan yang diperkukuhkan dengan kemahiran merekod, mengklasifikasikan, mentafsir dan menganalisis data kewangan berdasarkan urusniaga.

 

Kali ini, kami akan berkongsi tentang subtopik dalam prinsip perakaunan tingkatan 4 iaitu Dokumentasi Perniagaan.

Apa itu dokumentasi perniagaan?

  • Ia adalah surat bertulis atau bercetak yang sah untuk memberi maklumat tentang urusniaga yang berlaku.

 

JENIS-JENIS DOKUMEN PERNIAGAAN

1.DOKUMEN KEWANGAN : INVOIS, RESIT, BAUCER PEMBAYARAN, BIL PENYATA BANK, NOTA DEBIT DAN NOTA KREDIT

2.DOKUMEN BUKAN KEWANGAN : SEBUTHARGA, NOTA PENGHANTARAN DAN PESANAN BELIAN

 

PENTING KE DOKUMENTASI PERNIAGAAN? 

Penting tau!!! Kerana….

  1. Sumber maklumat perniagaan- urusniaga TUNAI atau KREDIT
  2. Bukti berlaku transaksi duit masuk dan keluar dalam perniagaan itu adalah jelas dan benar
  3. Tiada dokumentasi perniagaan akan timbul masalah sistem perakaunan.
  4. Difailkan secara sistematik

 

Dibawah ini adalah Perbezaan Antara Dokumen Kewangan Dan Dokumen Bukan Kewangan.

Anda nak tahu lebih lagi? Tonton video yang kami kongsikan di bawah 😉
Moga apa yang kami kongsikan ini boleh membantu anda yang akan menduduki peperiksaan akhir dan Sijil Pelajaran Malaysia pada tahun ini. Semoga berjaya!

[Funtastic Add Maths] Pengamiran Luas di Bawah Graf

Ingat tak lagi sesi perkongsian Subjek Matematik Tambahan bersama Sir Rajinder minggu lepas?

Sangat best & menarik kan?

Pastinya ia amat membantu pelajar yang ingin membaiki result Add Maths untuk lebih cemerlang.

Perasan tak, kaedah apa yang Sir Rajinder gunakan semasa proses pembelajaran yang anda sebagai pelajar boleh terapkan dalam proses pembelajaran di rumah atau di sekolah?

Ya, Sir Rajinder menggunaan pendekatan Pembelajaran Secara ‘Hands-On’, yang mana amat membantu pelajar lebih nampak dan mudah faham bagaimana sesuatu proses itu berlaku ‘step by step’, dan dapat kaitkan dengan ‘real life’ – apa yang berlaku/ada di sekeliling dengan menggunakan bahan mudah yang ada di sekeliling kita.

Jadi minggu ini kami bawakan semula Sir Rajinder untuk berkongsi berkenaan Topik Pengamiran Luas Dibawah Graf.

Bagaimana nak Belajar Pengamiran Dengan Lebih Menarik Dan Mudah Difahami?

Bagaimana kita nak Aplikasikan Cara Mencari Luas Di Bawah Graf?

Dengar pun dah susah,  Macam mana nak jawab ?

Betul tak?

Penyelesaian masalah adalah satu proses yang penting dan tidak boleh dipisahkan dalam

pembelajaran matematik di sekolah.

 

Sir Rajinder akan mengajarkan basic bagaimana hendak mencari luas secara Trapezium dan juga secara pengamiran.

 

Nak tahu bagaimana Sir Rajinder Membantu pelajar-pelajar untuk cemerlang Add Math?

 

Kami menjemput untuk menonton video Dibawah 😊

Jangan lupa Like, Follow & set See First Fb Page CMN Academy untuk ikuti perkongsian dari Sir Rajinder dan beberapa tutor lain setiap minggu & dapatkan pelbagai perkongsian ilmu setiap hari.

 

YAKIN SEBELUM BERJAYA

 

#SPM2019
#SPM2020
#MatematikTambahan
#AddMaths
#Pengamiran
#FuntasticAddMaths

Sains UPSR Kertas 2 Tahun 2016,2017 dan 2018

Jangan lupa buat soalan past year yaaa

Sebelum nak menghadapi peperiksaan mesti kita biasa mendengar ayat di atas kan?

Masa ibarat pedang! Jika kita tidak menggunakan untuk memotong, ia akan memotong kita (Dalam peperangan) (Pepatah Arab)

Keputusan yang cemerlang mestilah seiring dengan usaha yang padu..

BETUL KE BETUL ?

Dibawah ini adalah senarai tajuk-tajuk sains yang telah disoal dalam Kertas 2 SAINS UPSR bagi tahun 2016, 2017 dan 2018 dari tajuk-tajuk yang telah kami senaraikan murid-murid boleh melihat kekerapan tajuk berdasarkan tahun-tahun pembelajaran sebagai panduan untuk mengulangkaji tajuk-tajuk yang masih belum disoal sejak tahun 2016 hingga 2018..

Semoga perkongsian ini boleh dijadikan rujukan awal kepada Guru-guru dan murid-murid melihat tajuk-tajuk yang bakal disoal dalam kertas 2 untuk tahun 2019.

 

2016

Soalan 1 : Ciri-ciri Haiwan Melindungi Diri (Tahun 5)

Soalan 2 : Pengukuran Masa (Tahun 4)

Soalan 3 : Gerhana Matahari (Tahun 6)

Soalan 4 : Mesin Ringkas ( Tahun 6)

Soalan 5 : Faktor Pengaratan ( Tahun 4)

Soalan 6 : Jenis Tanah ( Tahun 3)

Soalan 7 : Keadaan Jirim ( Tahun 5)

Soalan 8 : Kelajuan ( Tahun 6)

 

2017

Soalan 1 : Pengawetan Makanan (Tahun 6)

Soalan 2 : Fasa-Fasa Bulan (Tahun 5)

Soalan 3 : Daya Geseran (Tahun 6)

Soalan 4 : Asid Dan Alkali ( Tahun 5)

Soalan 5 : Sistem Suria ( Tahun 4)

Soalan 6 : Siratan Makanan ( Tahun 5)

Soalan 7 : Perkembangan Teknologi ( Tahun 4) / Kelajuan (Tahun 6)

Soalan 8 : Pengelasan Ciri-ciri Tumbuhan ( Tahun 3)

 

2018

Soalan 1 : Gigi Manusia (Tahun 3)

Soalan 2 : Pengurusan Bahan Buangan (Tahun 6)

Soalan 3 : Kekuatan Dan Kestabilan (Tahun 5 )

Soalan 4 : Kadar Penafasan ( Tahun 4 )

Soalan 5 : Pembiasan dan Pantulan Cahaya ( Tahun 5)

Soalan 6 : Saiz Relatif Bumi, Bulan dan Matahari ( Tahun 4)

Soalan 7 : Persaingan dan Simbiosis ( Tahun 6)

Soalan 8 : Putaran Bumi Dan Arah Bayang-Bayang ( Tahun 5)

Semoga perkongsian ini dapat membantu murid mengingat dan Menjawab soalan Peperiksaan Percubaan UPSR tidak lama lagi.

Ingin dapatkan Ebook Soalan Peperiksaan secara PERCUMA?

Download di Ebook koleksi Soalan Peperiksaan UPSR 

Mengukuhkan Fakta Sains Tahun 3 : Soalan UPSR Sains Kertas 2

Pelbagai masalah timbul semasa menjawab soalan sains terutamanya semasa menjawab Soalan Sains Kertas 2.

Salah satu punca ialah murid lupa apa yang telah dipelajari semasa di Tahun 3.

Alasan yang sama, ” LUPALAH CIKGU, DAH LAMA TAK BELAJAR TAJUK NI”, berikut merupakan Nota dan Latihan Sains dalam Sains Kertas 2 .

Semoga bermanfaat kepada guru dan murid-murid..

Tajuk Sains Tahun ⓷

🐧 Haiwan 🐧
📢 Magnet 📢
🛀 Penyerapan 🛀

🐣 Haiwan 🐣

Ciri-ciri Haiwan Berdasarkan:-

🐑 Litupan Badan– Bersisik, Berbulu, Bulu Pelepah

🐐 Anggota Badan– Tanduk, Cangkerang, Paruh, Belalai,

🐼Tabiat Makan– Herbivor, Karnivor, Omnivor

🐣 Cara Membiak– Bertelur, Melahirkan Anak

🐸 Habitat– Di Darat, Di Air, Di Darat Dan Air

🐯 Kegigian Haiwan

Herbivor (Kacip, Geraham),

Karnivor (Taring),

Omnivor (Kacip, Taring, Geraham)

📍 Magnet 📍

Image result for magnet

 Bentuk Magnet: (BIAR YOU CUBIT BANYAK LAGI SAYANG) Magnet Bar, Magnet U, Magnet Cincin, Magnet Butang, Magnet Ladam, Magnet Silinder

 Kutub Magnet: Dua Kutub, Utara ☞ Selatan, Magnet Sama Kutub ☞ Menolak (USSU, SUUS), Magnet Tidak Sama Kutub ☞ Menarik (SUSU, USUS)

 Bahan Magnet: Bahan Diperbuat Dari Besi, Bahan Yang Dapat Ditarik Oleh Magnet

 Bahan Bukan Magnet: Bahan Tidak Boleh Ditarik Oleh Magnet, Diperbuat dari bahan selain besi.

 Kekuatan Magnet: Bergantung pada Saiz Magnet, Kuat pada Bahagian Kutubnya: Magnet Hilang Kekuatan ☞ Ketuk, Panas, Jatuh

 Kegunaan Magnet: Kompas, Tanda Nama, Peti Sejuk, Pembesar suara, Penutup Beg Tangan

 

💧 Penyerapan 💧

🌊 Serap Air – Bahan Yang Boleh Menyerap Air.
Contoh- Span Tuala, Tisu muka

 Kalis Air – Bahan Yang Tidak Boleh Menyerap Air.
Contoh- Plastik, Kaca, Payung

💦 Keupayaan Menyerap Air – Span ☞ Banyak,
Tisu ☞ Sedikit

 Kegunaan – Serap Air dan Kalis Air–

Image result for tisu lap muka

Tisu ☞ Menyerap Peluh Di Muka,

Related image
Payung ☞ Lindung Diri Dari Hujan

 

Semoga perkongsian ini dapat membantu murid mengingat dan Menjawab soalan Peperiksaan Percubaan UPSR tidak lama lagi.

Mengukuhkan Fakta Sains Tahun 4: Soalan UPSR Sains Kertas 2 (SIRI SATU)

Pada minggu ini, kami ingin mengupas tajuk-tajuk tahun 4 yang masih belum disoal dalam Kertas 2 Sains UPSR dari 2016 hingga 2018

berdasarkan analisa setiap tahun akan ada 2 soalan akan dibina dari tajuk tahun 4..

Pada tahun 2016 soalan Kertas 2 Sains diambil dari tajuk tahun 4 iaitu Pengukuran Masa ( Tahun 4) dan Faktor Pengaratan ( Tahun 4).

Pada tahun 2017 soalan dari tahun 4 pula adalah dari tajuk Sistem Suria dan Perkembangan Teknologi.

Pada tahun lepas pula, soalan dari tahun 4 adalah dari tajuk Kadar Penafasan ( Tahun 4 ) dan Saiz Relatif Bumi, Bulan dan Matahari ( Tahun 4)

Jadi tajuk mana yang masih belum disoal? Mula-mula kita senaraikan tajuk-tahun 4 dahulu.. Keseluruhannya Sains Tahun 4 ada 8 tajuk besar, Namun Tajuk Sistem Suria telah 2 kali disoal tetapi menggunakan tajuk Kecil yang berbeza dalam Sistem Suria…

Tajuk besar Yang Tidak Pernah Disoal Lagi dalam Kertas 2 Sains sehingga kini adalah
1. Proses Hidup Haiwan 
2. Proses Hidup Tumbuhan 
3. Sumber Bahan

Jadi dalam SIRI SATU ini cikgu akan bincangkan 2 tajuk penting yang sering Calon-calon UPSR Lupa adalah dari tajuk Tahun 4 iaitu Proses Hidup Haiwan Dan Proses Hidup Tumbuhan..

Image result for organ pernafasan haiwan

😻 PROSES HIDUP HAIWAN

🐈 Organ Pernafasan Haiwan ( P SIK)

P ► Peparu

S ► Spirakel

I ► Insang

K ► Kulit lembap

🐳 Haiwan yang bernafas dengan Peparu:
Kucing, Burung, Ular, Lembu, Buaya, Paus, Gajah

🐌 Haiwan yang bernafas dengan Kulit Lembap:
Lintah, Cacing Tanah, Siput gondang,

🐠 Haiwan yang bernafas dengan Insang:
Ikan, Ketam, Udang, Berudu, Pari

🐛 Haiwan yang bernafas dengan Spirakel:
Belalang, Lipas, Nyamuk, Beluncas, Semut

🐸Haiwan yang bernafas dengan Dua organ Peparu dan Kulit Lembap :
Katak, Salamander, Newt

~~~~

Image result for proses hidup tumbuhan

 

 

🌳 PROSES HIDUP TUMBUHAN

🌴 Gerak Balas Tumbuhan Terhadap Rangsangan (GAS C):-

G ► Graviti (Akar dan Pucuk)

A ► Air (Akar)

S ► Sentuhan (Daun)

C ► Cahaya matahari (Pucuk)

 

Image result for proses fotosintesis
🌱 Proses Fotosintesis

Proses tumbuhan membuat makanannya sendiri

🌻 Keperluan dan Hasil Fotosintesis (CAKK ► OK)

C ► Cahaya Matahari

A ► Air

K ► Karbon Dioksida

K ► Klorofil

O ► Oksigen

K ► Kanji

Info: Kalium Hidroksida menyerap Karbon Dioksida menyebabkan fotosintesis tidak berlaku..

[Prinsip Akaun] ‘Teknik Efektif Penyediaan Akaun Kawalan’

Apa itu Asset?

Apa itu Ekuiti?

Apa itu Liabiliti?

Apa Tujuan Akuan Kawalan?

  1. Memudahkan jabatan kredit memperoleh jumlah baki keseluruhan penghutang dan pemiutang.
  2. Kesilapan dan kesalahan Imbangan Duga mudah dan cepat dikesan.
  3. Dapat menentukan ketepatan dan kesahihan catatan di dalam lejar.
  4. Penipuan atau pemalsuan dapat dikesan dan dicegah.

Sering kedengaran pelajar tingkatan 4 ke atas yang ambil subjek prinsip akaun kata subjek ni susah.
Tambah2 untuk orang yang agak careless… kalau tersilap 1 je nombor kat atas, ‘tak selamat’ jawapan kat bawah.

Tapi betul ke subjek prinsip akaun ni susah dan bosan?

Ataupun kaedah pembelajaran yang tak menarik membuatkan pelajar tidak berminat dengan subjek ini?

Bersama Cikgu Asraff, full time tutor, dan mempunyai pengalaman dalam tutoring sejak 2015 lagi.

Jom kita dengarkan perkongsian beliau tentang subjek prinsip akaun

Sebarkan untuk manfaat semua !!!

SHARE!!

SHARE!!

SHARE!!

 

 

Kelebihan Tuisyen Di Rumah Atau Home Tuition

Home tuition. Ia bukan perkara baharu, malah konsep ini sudah lama popular dan diterima dengan baik sekali oleh ibubapa terutama sekali di luar negara. Di Malaysia, konsep home tuition sudah mula diterima apabila impak positif serta kelebihannya sudah mula diperkatakan oleh ramai ibubapa.

Konsep home tuition ini mudah, iaitu cikgu tuisyen atau tutor akan datang ke rumah untuk mengajar anak-anak. Memang sangat berbeza dengan konsep tuisyen berbayar sebelum ini di mana ibubapa perlu menghantar anak-anak ke kelas atau pusat tuisyen.


Kelebihan #1 – Home Tuition Jimat Kos

Ia menjimatkan kos dari segi kos pengangkutan. Jika dulu ibubapa perlu hantar anak-anak ke kelas serta ke pusat tuisyen, dengan adanya tuisyen di rumah ini, guru atau tutor tuisyen yang akan datang ke rumah.

Ia nampak lebih ketara jimat apabila pusat tuisyen itu berada agak jauh dari kediaman. Kos makan-minum anak-anak semasa di tuisyen pun boleh dielakkan. Kan ke jimat kos tu?

Dan boleh juga buat tuisyen untuk kesemua anak dalam rumah di waktu yang sama.

Bayangkan, kalau setiap anak itu ada kelas tuisyen yang berbeza, lepas tu berlainan tempat kelas tuisyen pula.. banyak kos tu kena keluarkan. Jika buat pengiraan jangka panjang, memang akan dapat jimatkan banyak kos.

Kelebihan #2 – Lebih Selamat, Anak-Anak Depan Mata Tuisyen Di Rumah

Mungkin ada ibubapa yang berkeperluan untuk hantar anak-anak seawal umur 7-8 tahun ke kelas tuisyen untuk kukuhkan matapelajaran tertentu yang belajar di sekolah. Aspek keselamatan pastilah paling utama untuk anak-anak seumur ini.

Home tuition lebih selamat kerana anak-anak boleh dipantau dan dilihat sepanjang masa di hadapan ibubapa, berbeza dengan di kelas atau pusat tuisyen yang ada waktu rehat atau waktu antara hantar-ambil anak di kelas tuisyen.

Kelebihan #3 – Guru Atau Tutor Lebih Dipercayai

Tuisyen di rumah ini lebih bersifat personal di mana ibubapa secara tidak langsung akan mengenali tenaga pengajar lebih dekat. Maka kepercayaan antara ibubapa anak akan wujud menjadikan guru atau tutor tuisyen lebih dipercayai.

Dengan adanya kepercayaan ini, akan mewujudkan suasana pembelajaran lebih baik, dan sebenarnya akan meningkatkan lagi tahap penerimaan anak-anak dalam kelas tuisyen di rumah.

Kelebihan #4 – Bantuan Belajar Secara Individu

Salah satu konsep tuisyen di rumah ialah pembelajaran atau pengajaran secara bantuan individu atau one-to-one. Seorang guru atau tutor tuisyen subjek tertentu boleh berikan komitmen untuk hanya seorang atau dua pelajar sahaja dengan lebih baik.

Pengajaran atau pembelajaran secara one-on-one dalam home tuition memang banyak kelebihan dan kebaikannya. Malah, ia sangat disarankan untuk anak-anak atau pelajar yang merupakan slow-learner. Mereka mempunyai keupayaan untuk belajar dan faham yang sedikit lambat.

Dengan adanya bantuan belajar secara individu ini, mereka akan dapat catch-up selain pengukuhan pemahaman terhadap subjek-subjek tertentu jadi lebih baik.

Perhatian penuh boleh diberikan oleh cikgu atau tutor yang mengajar.

Kelebihan #5 – Ikut Keperluan Dan Kehendak Individu

Bila seisi belajar atau ulangkaji itu dibuat secara individu, maka keperluan dan kehendak individu itu juga dapat dikenalpasti lebih baik. Ini bukan sahaja membantu tenaga pengajar tuisyen di rumah untuk berikan servis terbaik tetapi juga memberikan kelebihan untuk anak atau pelajar itu belajar dengan lebih baik serta lebih seronok.

Kadangkala ada kaedah belajar di sekolah tidak berapa dapat diterima oleh anak-anak ini sehingga menyebabkan mereka susah dan terasa sukar untuk faham. Mereka akan jadi fed-up dan cepat kecewa, kurang semangat yang akhirnya merugikan mereka.

Adanya home tuition, guru atau tutor boleh gunakan banyak teknik pengajaran lebih khusus, lebih menarik yang akan membantu pemahaman anak atau pelajar.

Kelebihan #6 – Waktu Tuisyen Lebih Fleksibel

Jika hantar anak ke kelas tuisyen, ibubapa perlu patuhi waktu kelas bermula. Berbeza dengan konsep home tuition ini yang waktu pembelajaran itu lebih fleksibel dan ditentukan oleh ibubapa mahupun pelajar. Ia akan nampak lebih mesra waktu senggang ibubapa dengan anak, dan dengan cara ini juga boleh mengelakkan anak cepat merasa bosan.

Kelebihan #7 – Belajar Ikut Keperluan/Kekurangan

Ada anak atau pelajar yang boleh mendapat keputusan peperiksaan serta pemahaman yang baik dalam subjek tertentu, tetapi kurang baik dalam subjek yang lain. Tuisyen di rumah tidak memerlukan silabus yang tetap, malah boleh berubah ikut keperluan dan kekurangan pada pelajar.

Guru atau tutor tuisyen boleh tumpukan kepada kelemahan pada pelajar tersebut. Jadi pelajar juga boleh belajar ikut keperluan dan perbaiki kelemahan pada subjek lain.

Kelebihan #8 – Tuisyen Di Rumah Lebih Selesa

Keselesaan adalah perkara penting kalau mahukan anak belajar dengan lebih baik. Tahap keselesaan pula tak sama. Ada anak atau pelajar yang suka belajar dalam suasana senyap sunyi, ada pula suka membuat ulangkaji dan menelaah pelajaran dengan kehadiran muzik lembut, dan ada pula lebih seronok untuk belajar jika ada teman.

Keselesaan seperti ini boleh diwujudkan dengan home tuition kerana ia melibatkan seorang dua anak atau pelajar. Berbeza dengan berada di kelas tuisyen yang telah ditetapkan peraturan tertentu selain perlu memenuhi keselesaan secara am untuk semua pelajar.

Kelebihan #9 – Boleh Tukar Tenaga Pengajar/Tutor Tuisyen

Ada beberapa syarikat yang sediakan servis menyediakan guru atau tutor tuisyen di mana ibubapa dan pelajar boleh pilih dan tukar jika didapati kurang sesuai. Anda tak boleh buat perkara ni di sekolah sesuka hati.

Sepertimana di sekolah, anak-anak ada guru kesukaan atau kegemaran mereka sendiri. Jadi, teknik sebegitu cuba dipraktikkan dalam kelas tuisyen di rumah. Pastinya jika anak mendapat perhatian daripada guru tuisyen yang mereka suka, prestasi dalam subjek pelajaran tertentu mesti akan nampak perubahan.


Jadi bagaimana?

Kami harap, anda dah pun tahu beberapa kelebihan dan juga kebaikan yang ada pada tuisyen di rumah atau home tuition ini.

Ia telah menjadi pilihan ramai ibubapa yang mempunyai masa yang terhad, dan sangat sibuk dengan kerjaya; tetapi pada masa yang sama mahukan pendidikan dan pelajaran anak mereka mendapat perhatian terbaik.

Tahap perkembangan pendidikan anak-anak sewajarnya dipandang serius ibubapa.

Adanya home tuition ini, ibubapa akan lebih terdorong untuk sama-sama dengan guru dan tutor tuisyen memastikan anak atau pelajar berjaya memperbaiki kelemahan yang ada terutama bagi subjek-subjek yang perlukan pemahaman yang lebih.

Kita berusaha, apapun semua usaha ini takkan dapat berjaya andai kita tak memastikan bahawa tindakan kita adalah kerana Allah S.W.T. Ilmu itu milik Allah, maka doakan agar usaha untuk pertingkatkan ilmu mendapat redha Allah.

Sains Kertas 2 UPSR Topik Mikroorganisma

Mengukuh Fakta Soalan Sains Kertas 2 UPSR: MIKROORGANISMA

Setelah diteliti salah satu tajuk yang tidak pernah disoal lagi dalam Soalan Sains Kertas 2 UPSR adalah tajuk MIKROORGANISMA. (Tahun 6) Cikgu akan permudahkan fakta-fakta yang perlu diingat oleh pelajar bagi tajuk MIKROORGANISMA…

 

Anda diizinkan berkongsi nota berikut bersama para pelajar.. Jika ada tersalah mohon maafkan kekhilafan Cikgu yer…

☣ Definisi MIKROORGANISMA

📝 Hidupan Seni Yang Tidak Dapat Dilihat Dengan Mata Kasar.

☤ Jenis-Jenis MIKROORGANISMA ➛ Fani Beli Proton Alza Viva

📝 Fani ➛ Fungi
📝 Beli ➛ Bakteria
📝 Proton ➛ Protozoa
📝 Alza ➛ Alga
📝 Viva ➛ Virus ;

☛ MIKROORGANISMA menjalankan proses hidup

📝 berNAFAS
📝 berGERAK
📝 berTUMBUH

❅ Faktor Pertumbuhan MIKROORGANISMA ➩ S.U.K.A.N

📝 S ➩ Suhu yang sesuai
📝 U ➩ Udara yang cukup
📝 K ➩ Keasidan yang sesuai
📝 A ➩ Air atau kelembapan yang sesuai
📝 N ➩ Nutrien

☃ Keburukan MIKROORGANISMA

📝 Kerosakan makanan
📝 Pereputan gigi
📝 Wabak penyakit
📝 Keracunan makanan

✌ Kegunaan MIKROORGANISMA

📝 Pembuatan makanan
📝 Penghasilan Antibiotik dan Vaksin
📝 Penguraian dan Pereputan bahan Organik
📝 Rawatan sisa Kumbahan
📝 Penghasilan baja Organik

♚ Langkah-Langkah Pencegahan Penyakit Berjangkit

📝 Mencuci tangan sebelum Makan
📝 Tidak berkongsi peralatan peribadi dengan orang lain
📝 Kuarantin Pesakit penyakit Berjangkit
📝 Penyediaan Makanan yang Bersih
📝 Memasak air Minuman

♛ Amalan Harian Mencegah Penyakit Berjangkit

📝 Mencuci tangan
📝 Tutup makanan supaya tidak dihingapi lalat
📝 Mandi mengunakan sabun atau antiseptik
📝 Tutup Hidung dan mulut
📝 Elakkan mendekati Pesakit penyakit berjangkit

~~
Cikgu harapkan dengan penerangan fakta-fakta ini dapat membantu murid-murid mengingati tajuk MIKROORGANISMA dengan lebih baik dan tepat… Cikgu juga sediakan beberapa soalan Kertas 2 Sains berdasarkan tajuk Mikroorganisma untuk latihan murid-murid… Semoga bermanfaat…

Untuk info lanjut berkaitan Home Tuition UPSR, boleh whatsapp ‘Home Tuition UPSR ke 0132006840’

Masalah-Masalah Pelajar Semasa Menjawab Soalan Sains UPSR

Masalah-Masalah Pelajar Semasa Menjawab Soalan Sains UPSR

Hari ini semasa sesi Coaching Sains Cikgu mendapat beberapa dapatan daripada Peserta-peserta Coaching Sains ini mengenai masalah utama semasa menjawab soalan sains. Semoga dapatan Cikgu ini dapat membantu mengatasi masalah-masalah yang mungkin sama terjadi pada diri anak-anak diluar sana..

Peserta-peserta Coacing Sains Cikgu sering mengutarakan masalah yang sama iaitu…😵😬😥😱😎

1. 😎😎TAK TAHU NAK GARIS KATA KUNCI DALAM SOALAN.😎😎

Semasa Membaca Soalan anda akan dapati terdapat fakta-fakta penting yang dimasukkan dalam soalan… Fakta-fakta atau petunjuk ini perlu digariskan untuk membantu anda fokus pada soalan dan petunjuk yang telah diberikan dalam soalan… Kalau perkataan “yang’ pon anda garis adakah bermaksud perkataan ‘yang’ itu membawa petunjuk… Nak garis kata kunci ni pon dah kena belatih dari sekarang… Jangan masa Peperiksaan UPSR sebenar baru nak garis… Dah terlambat!

2. 😱😱TAK TAHU SOALAN NI DARI TAJUK YANG MANA?😱😱

Selepas membaca soalan yang diberikan sepatutnya anda telah mengetahui soalan ini merujuk kepada tajuk yang mana satu yang telah anda pelajari…

Masalahnya Murid biasa keliru atau terlupa tajuk yang telah mereka pelajari dari tahun 3 hingga Tahun 6… Contoh: Soalan mengenai haiwan dan makanannya… Ada Murid yang kata tajuk kemandirian spesis ada yang kata rantai makanan.. Sebenarnya soalan dari tajuk Tahun 3 Haiwan.. Jadi mula menjawab dengan rujukan yang salah… Hasilnya jawapan yang salah…

3.😥😥 TAK TAHU NAK SAMPAIKAN MAKLUMAT.😥😥

Masalah ini sering terjadi tanpa disedari oleh murid… Perkataan-perkataan yang dipilih semasa menjawab soalan tidak sesuai dan menjadi tanda tanya kepada pemeriksa jawapan…

Sebagai contoh… Soalan: Mengapakah Penyangkut besi perlu disalut dengan Plastik?

Jawapan: Penyangkut besi disalut plastik disebabkan oleh karat

Betul kah jawapan sebegini? sudah tentu salah…

Jawapan yang Tepat: Untuk mengelak penyangkut besi berkarat.

Terdapat banyak lagi contoh yang boleh diambil untuk menunjukkan masalah murid yang tidak mahir menyampaikan maklumat dengan betul

4. 😬😬TIDAK MENGETAHUI CARA MENJAWAB YANG BETUL.😬😬

Masalah ini juga mengganggu semua Guru Sains seperti Cikgu … Berkali-kali diulang masih ada diantara Murid Cikgu yang terlupa cara yang betul menulis jawapan bagi soalan KPS…

Contoh: Apakah hubungan bagi penyiasatan diatas?
Untuk menyiasat hubungan diantara kualiti makanan ikan dengan saiz ikan selepas sebulan

Jawapan yang sepatutnya semakin bertambah kualiti makanan ikan semakin bertambah saiz ikan selepas seminggu…

Ini antara contoh yang pernah terjadi semasa Cikgu menyemak Kertas Peperiksaan murid-murid cikgu… Banyak lagi kesilapan yang telah cikgu lihat semasa menyemak kertas soalan Sains…

5. 😵😵TIDAK TAHU BUANG JAWAPAN PENGGANGGU😵😵

Masalah ini timbul semasa menjawab soalan Kertas 1… Pilihan jawapan yang diberi disertakan dengan PENGGANGGU…

Kebanyakan murid Cikgu tidak mahu potong atau buang penggganggu dalam jawapan ini menyebabkan mereka keliru semasa menjawab soalan.. Bukan susah pon buang Pengganggu ni… Bila anda tak yakin itu bukan jawapan yang sebenar anda akan keliru… jadi dinasihatkan buanglah Pengganggu

😵😬😥😱😎
Semoga perkongsian cikgu ini memberi sedikit sebanyak idea untuk murid menjawab soalan SAINS dengan lebih yakin dan tepat…