3 CARA UNTUK DESIGN KELAS ONLINE

Hai semua, berjumpa kita kembali. Harini saya nak berkongsi dengan semua tentang 3 cara untuk design online class. Haaa, macam mana tu? Kenapa perlu design online class? Jom sama-sama baca artikel ini sampai habis.

Baiklah, cara yang pertama untuk design online class ialah tutor atau tenaga pengajar perlulah ada lesson plan. Apa itu lesson plan? Lesson plan ialah perancangan kita untuk mengajar untuk setiap sesi. Tenaga pengajar perlu untuk tunjuk kepada para pelajar perkara yang mereka akan pelajari jadi dengan itu barulah para pelajar tahu mereka akan belajar tajuk apa atau bab apa pada hari itu. Seterusnya, tenaga pengajar perlu pelbagaikan cara pembelajaran supaya pelajar boleh kekal fokus sehingga habis pembelajaran. Antara aktiviti yang boleh dilakukan selain mengajar menggunakan buku, boleh juga masukkan aktiviti permainan menggunakan kahoot atau quizziz. Tenaga pengajar juga boleh sediakan whiteboard untuk menerangkan dengan lebih jelas kepada pelajar.

Cara yang kedua ialah everytime kelas, baca doa. Seperti mana yang kita tahu, doa merupakan senjata paling utama dalam setiap perbuatan yang kita lakukan. Dengan berdoa, nescaya allah akan permudahkan segala urusan yang bakal dibuat. Sama juga dengan kelas, jadinya sebelum belajar, pelajar dan guru boleh membaca doa belajar bersama-sama dengan harapan semoga apa yang dipelajari mudah untuk diingati. Guru boleh meminta pelajar yang berbeza untuk membaca doa supaya semua pelajar dapat merasa untuk lead doa di dalam kelas. Membaca doa dan maksudnya sangat bagus dan penting supaya Allah permudahkan urusan dalam kefahaman belajar.

Seterusnya, cara yang ketiga ialah pendidik diibaratkan sebagai kereta. Apakah yang dimaksudkan dengan penyataan ini? Maksudnya pendidik perlu servis diri sebagaimana servis kerta, pendidik perlu improve diri dari segi cara mengajar agar pelajar tidak bosan dan boleh sentiasa fokus. Pendidik boleh variasikan cara mereka mengajar dan tidaklah tertumpu kepada satu cara sahaja. Sebagai contoh, jika pendidik selalu menggunakan buku teks, boleh tukar isi-isi penting dalam buku itu ke slideshow, boleh menggunakan powerpoint atau canva atau sebarang aplikasi yang sama kegunaannya.

Semoga apa yang dikongsikan ini dapat manfaat dan dapat menambah baik untuk sesi pembelajaran pada masa akan datang. Jangan lupa kongsikan kepada keluarga dan kawan-kawan. Selamat mencuba. Kalau nak tahu lebih lanjut lagi tentang topik ini, boleh klik di sini.

5 TIPS UNTUK KEKAL POSITIF

5 CARA UNTUK KEKAL POSITIF

Dalam hidup ini, kita tak terlepas daripada mengalami tekanan atau stress samada ketika bekerja ataupun belajar. Stress yang berlebihan boleh memudaratkan kesihatan tubuh badan kita jadi kita perlu tangani dengan secepat mungkin. Hari ini saya nak konsikan tentang 5 cara untuk kekal positif dalam kehidupan seharian. Semoga dengan perkongsian ini dapat kita jalani hidup dengan lebih tenang dan selesa.

Baiklah, tips yang pertama ialah dengan kita bersabar. Sifat bersabar ini perlu kita pupukkan dalam diri. Dengan adanya sifat sabar dalam diri kita, apa pun dugaan aaupun cabaran yang datang, kita akan lebih kuat untuk menghadapinya. Sepertimana Allah berfirman dalam surah Al-Maarij ayat 5-7, “Maka Bersabarlah Dengan Sabar Yang Baik, sesungguhnya mereka memandang siksaan itu mustahil. Sedangkan Kami memandangnya mungkin terjadi”.

Tips yang kedua ialah kita ubah mindset. Kita perlu ubah mindset ke arah yang lebih positif. Dan setiap kali bangun tidur, penuhilah dengan rasa syukur. Bersyukurlah dengan segala nikmat yang diberikan kepada kita yang tidak boleh dikira jumlahnya. Ada ketika, saat kita melihat orang lain lebih daripada kita dari semua aspek membuatkan hati menjadi tidak senang, cemburu, dengki atau apa sahaja perasaan negatif. Kalau ada perasaan macam tu, buang jauh-jauh. Cukup kita bersyukur dengan apa yang kita ada sekarang. Bila kita bersyukur, Allah akan melipatgandakan rezeki kita.

Beralih kepada tips ketiga ialah bergaul dengan orang yang positif. Bila kita masuk dalam satu circle orang yang berfikiran positif ini sedikit sebanyak membantu kita untuk kekal konsisten berfikiran positif. Pastikan diri anda sentiasa dikelilingi oleh orang-orang yang positif dari segi tingkah laku, pemikiran mahupun percakapan. Ini mampu membantu diri anda untuk setiasa kekal positif di samping menarik aura-aura positif orang di sekeliling anda dan mengekalkan tenaga anda seharian.

Tips yang keempat yang boleh dikongsikan ialah bercakap perkara yang baik-baik sahaja. Percakapan harian kita kena jaga untuk kita kekal konsisten berfikiran positif & aura positif dalam diri bertambah kuat. Bila kamu berada dalam komuniti bercakap sesuatu yang dapat membantu membina sekililing kamu. Bila kita amalkan ini, automatik aura positif akan kekal dalam diri malah bertambah lagi.

Tips yang terakhir ialah memaafkan. Memaafkan ini bukan lah sahaja memaafkan orang lain tetapi memaafkan diri kita sendiri juga. Selepas kita maafkan diri kita, barulah kita memaafkan orang lain. Dengan cara ini barulah kehidupan kita akan sentiasa positif. Jika susah hendak memafkan orang lain, ingatlah bahawa semua manusia tidak sempurna dan sentiasa melakukan kesilapan.

Inilah antara tips untuk kita kekal positif dalam kehidupan seharian. Semoga perkongsian ini menbantu untuk meneruskan pekerjaan atau pembelajaran dengan lebih tenang. Jangan lupa berkongsi pada keluarga dan rakan-rakan. Semoga bermanfaat dan selamat beramal.

Senang je Belajar Bahasa Arab

“Susahnyaa bahasa arab ni, tak faham laaa”

“Susahnya nak ingat..tak boleh masuklah”

Ayat-ayat macam tu biasa sangat kita dengar terutamanya bagi pelajar yang tak dapat score dalam subjek bahasa arab. Susah sangat ke bahasa arab ni sebenarnya sampai tak boleh nak score??

Sebenarnya tak kesah la subjek apa sekali pun sains ke, math, addmath, fizik, bahasa inggeris..semuanya ada cabaran dalam menuntutnya. Ilmu itu nilainya tinggi jadi usaha untuk mempelajarinya juga perlu tinggi. Subjek bahasa arab menjadi susah bukanlah sebab bahasa itu sendiri tetapi “mindset” atau persekitaran dan buah mulut orang yang menyatakan ianya susah. Jadi ramailah yang beranggapan bahasa arab ini susah.

Pertama sekali ubah cara fikir kita, sebab ini lah yang mempengaruhi kita dalam menuntut ilmu. Kalau kita fikir ianya susah maka susah la. Kita akan jadi malas dan tak semangat bila nak belajar sebab dari awal lagi kita dah beranggapan ianya susah. Jadi tukar dan ubah presepsi kita bahawa bahasa arab ini mudah, InsyaAllah Allah akan bantu dan membuka jalan bagi orang-orang yang usaha dalam menuntut ilmu.

Pupuk minat kita dalam belajar bahasa arab, sebab minat itu boleh dibina dengan banyak cara sebenarnya. Kita boleh pelbagaikan cara pembelajaran di luar waktu pembelajaran formal, contohnya zaman kini adalah zaman internet gunakan internet itu sebaik mungkin, kita boleh melayari di YouTube, banyak video-video yang menarik yang boleh kita dapat dari situ. Kita boleh sertai channel-channel di Telegram yang banyak berkongsikan tentang kosa kata bahasa arab, ungkapan-ungkapan yang menarik dalam bahasa arab. Selain itu juga, TikTok juga ada yang berkongsikan tentang bahasa arab yang kita boleh praktikkan dalam kehidupan seharian kita. Sebenarnya banyak platform yang kita dapat layari di internet cuma perlukan kemahuan dan sedikit usaha untuk mencarinya, bak kata orang maklumat di hujung jari, tekan terus dapat.

Tapi kalau ada yang susah nak hafal tu nak buat macam mana? Sebab bahasa arab ni banyak sangat kena hafal. Memang tak dapat dinafikan sebab bahasa arab ni bahasa yang jarang kita guna sebab tu kadang-kandang agak sukar untuk kita ingat. Tapi itu bukan alasanya, orang yang nak berjaya mesti mencari solusi. Jika diikutkan lebih 3000 kosa kata bahasa arab yang dipinjamkan kepada bahasa melayu. Contohnya, perkataan-perkataan;

kerusi – كرسي (kursiyun), wujud – وجد (wajada), Kuat – قوى (qawiyy), internet – الإنترنت (al-internet), amal – عمل (amal), darjat – درجة (darajah), khabar – خبر (Khabar), soalan – سؤال (suaalun), mungkin – ممكن (mumkinu)

Dan banyak lagi sebenarnya, kalau nak disenaraikan memang panjang la jadinya. Berdasarkan perkataan-perkataan yang dipinjamkan ini sudah banyak membantu kita untuk ingat dan hafal kosa kata bahasa arab. Cara yang lain adalah kerap guna perkataan yang berbeza dalam penulisan atau percakapan. Kebiasaanya pelajar akan guna perkataan yang sama ketika menulis ayat atau karangan contohnya,

يذهب محمد إلى المدرسة (Muhammad sedang pergi ke sekolah)

Cuba tukar perkataan sekolah kepada stadium (مُدَرِّج), pusat membeli belah (مركز تسوق), ladang (مزرعة) atau apa sahaja perkataan yang jarang digunakan. Cara ini dapat membantu mengembangkan lagi penggunaan kosa kata bahasa arab.

 

Selain itu, wajibkan pada diri untuk menghafal sekurang-kurangnya 3 kosa kata yang baru setiap hari. Kita boleh dapatkan dan belajar kosa kata yang baru melalui pembacaan buku, channel Telegram bahasa arab, TikTok, YouTube atau apa-apa aplikasi. Dengan cara ini banyak kosa kata yang kita akan dapat dan boleh praktikan samada dalam penulisan dan percakapan.

 

Terakhir sekali, ini paling penting tuntut ilmu mestilah berguru jika tidak sesatlah jalan. Walaupun kita sudah mempunyai pelbagai kemudahan internet tetapi gurulah sebaik-baik tempat dalam kita menuntut ilmu. Mereka adalah orang-orang yang mahir dalam bidang tersebut jadi sudah pasti lebih mudah kita untuk mempelajarinya jika tidak kita hanya menghafal semata-mata tanpa memahami ilmu tersebut.

Aplikasi yang boleh dilayari ;

  • Youtube CMN Academy atau Madinah Arabic
  • Tiktok cmnacademy atau sirsyazwan
  • Channel Telegram ; Kosa Kata Bahasa Arab, Uslub Nahwu

Kekal Semangat Belajar Online Di Rumah

Ilmu itu amatlah penting dan wajib keatas setiap individu untuk menuntut ilmu. Tidak kiralah di mana sahaja atau dalam apa-apa situasai, kita mesti menuntut ilmu. Ilmu dapat menjamin masa hadapan dan dapat membentuk masyarakat yang berdisiplin dan berintelektual.

Dalam pandemik Covid-19 hari ini makin meningkat dan kita memperoleh cabaran dalam menuntut ilmu kerana tidak dapat untuk hadir sekolah atau universiti untuk menjalani kelas secara fizikal. Ketika awal tahun  2020 yang lepas kita menghadapi satu situasi yang sangat mencabar kerana semua urusan tidak kira samada belajar mahupun kerja mesti dilakukan secara maya. Tetapi hari demi hari kita sudah dapat mendaptasi situasai maya ini dalam banyak perkara. Sebagai pelajar mahupun guru kita mesti mencari jalan bagaimana kita mahu wujudkan suasana pembelajaran maya yang efektif.

  • NIAT

Perbetulkan niat kita dalam menuntut atau menyampaikan ilmu. Niatlah kerana Allah agar dibuka pintu hati dan mudah menerima dan memahami ilmu yang disampaikan, begitu juga kita dapat menyampaikan ilmu dengan baik. Jika pada permulaan kita tidak diniatkan kerana Allah kita cenderung untuk melakukan sesuatu dalam keadaan terpaksa, buat kerja acuh tak acuh dan mudah hilang fokus. Jadi mulakan dengan niat kerana Allah dan berdoa kepada-Nya agar dipermudahkan urusan dalam menyampaikan atau mempelajari ilmu.

  • SUASANA

Ini antara perkara yang memainkan peranan yang sangat penting. Bina suasana dalam rumah suasana belajar, macam mana tu? Kita hias bilik atau tempat belajar kita cantik-cantik, kemas dan bersih supaya bila kita nak belajar je terus ada semangat, seronok dan selesa ketika belajar atau mengajar. Sama juga situasi di dalam kelas cikgu mesti suruh kita hias kelas, sapu kelas sebab untuk kita rasa selesa belajar. Jadi kita lakukan perkara yang sama di rumah kita.

  • BERSIAP-SEDIA

Cara ini pula mungkin tak ramai yang buat tapi sebenarnya ia sangat membantu kita dalam pembelajaran. Ambil masa dalam 10 ke 5 minit sebelum kelas maya bermula. Buat persiapan dengan membaca nota tajuk yang akan dipelajari, ini sangat membantu kita dalam memahami pelajaran dengan lebih baik dan kita dapat bertanya soalan yang tidak difahami.  Ini dapat mengelakkan daripada mengantuk dalam kelas. Pada masa yang sama juga kita dapat hadir ke kelas maya tepat pada waktunya, tidak perlu guru menunggu kita.

  • SEGAR

Ini antara cabaran dalam kelas maya, iaitu pelajar akan mudah mengantuk. Disebabkan hanya menghadap laptop atau telefon ia membuatkan pelajar hilang fokus. Nak kekal segar di dalam kelas mudah je. Pertama, duduk dalam posisi yang betul, jangan kita belajar di atas katil sambil baring itu akan menyebabkan kita mengantuk dan tidur. Kedua, sediakan bekalan air atau kudap-kudapan yang ringan, jika rasa ngatuk minum air atau makan kudap-kudapan tapi dengan kebenaran guru. Ketiga, buat rengangan badan yang ringan. Ini dapat membantu kita untuk kelas segar.

Tidak lupa juga kepada para pendidik, guru-guru, dan pensyarah, guna cara pembelajaran yang menarik untuk menarik perhatian dan fokus pelajar. Contohnya, kerap berinteraksi dengan pelajar dengan tanya soalan kepada mereka, selitkan selingan tanyangan video dalam pembelajaran, ini sangat membantu bagi pelajar yang cenderung kepada visual atau audio. Seterusnya, buat aktiviti, main sambil belajar seperti buat kuiz menggunakan aplikasi yang menarik, terdapat banyak aplikasi di internet yang boleh digunakan.

  • HUBUNGAN

Perkara yang terakhir sekali ini amatlah penting iaitu, perihara hubungan dengan Allah, ibubapa, guru-guru atau pensyarah dan kawan-kawan. Utamanya, peliharalah hubungan dengan Allah, jaga solat di awal waktu, membaca Al-quran dan banyakkan berdoakan kerana ilmu yang diperoleh atas keizinan-Nya. Hormat dan taat pada ibubapa, apabila sudah belajar di rumah guna masa yang ada untuk berbakti pada mereka, taatlah apa yang disuruh selagi tidak bertentangan dengan syariat Allah.

Selain itu, jaga adab dan akhlak antara pelajar dan guru kerana adab belajar secara maya ini sudah tidak dijaga kerana tidak bersemuka, video boleh ditutup, suara boleh disenyapkan, dan masuk kelas lewat. Adab dan akhlak nilainya sangat tinggi dan orang tidak pandang pada ilmu setinggi gunung yang kita peroleh tetapi adab dan akhlak yang dihiasi diri.

Tidak dilupakan juga, bantu kawan-kawan yang memunyai masalah dalam pelajaran atau mungkin ada sebahagian daripada mereka yang tidak mempunyai capaian internet yang baik untuk hadir ke kelas. Ilmu yang ada dikongsi bersama.

Kata Imam As-Syafie ;

“Jika kamu tahan penatnya belajar, maka kamu akan menanggun peritnya kebodohan”

Jangan jadikan situasi pandemik covid-19 sekarang sebagai alasan untuk kita tidak mahu menimba ilmu. Cari solusi dan teruskan usaha kerana Allah akan kurniakan ganjaran bagi mereka yang usaha.

Stress Mengajar Secara Online? STOP! Anda Perlu Punya Kemahiran Kendalikan Kelas Online.

Pelajar tidak memberi respon sewaktu kelas berlangsung. Paling sedih, apabila kelas diadakan, pelajar tidak muncul.

Perasaan Pendidik pastinya remuk mengenangkan betapa semangatnya beliau demi mencurahkan ilmu kepada pelajarnya. Namun, hanya dibawa angin lalu.

Pelajar fasa pandemik adalah pelajar yang telah di digitalkan (norma baharu). Jadi, cara mengendalikan pelajar juga sudah berubah. Biasanya secara offline, namun kali ini secara online dalam jangka masa yang lama.

Banyak perubahan yang perlu dihadapi oleh pelajar dan pendidik. Tidak ketinggalan juga ibu bapa pelajar.

Belajar secara online mempunyai kelebihan dan kekurangan tersendiri. Namun, masihkah kita mahu melihat pada kekurangan dan biarkan anak didik ketinggalan?

Pada saat ini, kelebihannya telah mengatasi kekurangan. Saya amat yakin pada ketika ini pengajaran secara online sudah tidak terasa berat seperti permulaan pelaksanaannya.

Bagaimana dengan penglibatan pelajar anda semasa kelas online? Adakah:

Tutup kamera?

Tiada respon apabila di ajukan soalan? Krik krik~~

Tidak fokus?

Lain yang ditanya, lain yang di jawab?

Contoh soalan matematik asas bagi pelajar SPM:

X+X=?

Dijawabnya baby cikgu. Pelajar ini bayangkan subjek biologi. Tangan ligat main game dalam talian. Kamera belajar ditutup dengan alasan masalah kamera.

Jadi, stres ke tu? Berapa banyak perkataan adoi yang dah terlafaz tu? Situasinya seperti ini. Klik pada gambar.

Pelajar Boring, Tutor Stres.

 

Bertabahlah wahai pendidik, usaha anda amatlah di hargai. Apa kata anda mulakan dengan mengkaji punca terjadinya perkara ini.

Adakah pelajar anda  tidak teruja untuk hadir kelas anda dan kenapa?

Tukarkan kenapa kepada bagaimana cara untuk mengatasinya. Belajar secara online sangat berbeza dengan belajar secara offline.

Elemen ‘funtastic’ sangat penting. Lebihkan pujian dalam sesi pembelajaran. Pelajar pastinya teruja dengan adanya elemen seperti ini.

Lihat gambar dibawah:

Kelas Online Kimia Bersama Cikgu Ruzanna

 

Kelas Online Biology Bersama Cikgu Zanna

 

Kelas Online Sains Bersama Teacher Zy

 

Kelas Online Bahasa Melayu Bersama Cikgu Muna

Pelaksanaan kelas secara online dengan adanya peralatan atau bahan pembelajaran di tangan seperti kelas biasa amatlah di galakkan. Pelajar pastinya seronok untuk menyertai kelas itu.

Tahap penerimaan pelajar tidak sama apabila belajar secara online. Tarikan di sekeliling mereka lebih banyak berbanding belajar secara online.

Tindakan pendidik pada waktu ini ialah berusaha untuk buat mereka tetap fokus pada skrin dan perhatian pelajar tidak berganjak.

Persoalannya bagaimana? Buntu? Perlukan bantuan yang lebih dalam mengendalikan kelas secara online? Jom selami caranya dengan Simposium Tutor Profesional 2020.

3 Kaedah Mudah Ibu Bapa Bantu Anak Belajar Di Rumah

Jangan biarkan anak anda belajar sendirian di rumah.

“Kami nak bantu anak belajar di rumah, tapi tak tahu macam mana…”

Ibu bapa merupakan tonggak penting bagi anak-anak ketika di rumah. Jadi, jom kami kongsikan 3 Kaedah MUDAH Ibu Bapa BANTU Anak Belajar di Rumah. 

 

Kaedah pertama ialah ketahui perkembangan pembelajaran anak. Ambil tahu bahagian atau subjek apa yang merupakan masalah terbesar bagi anak anda. Anda boleh bertanya secara santai tentang kemajuan pelajaran mereka. Jika anak anda masih malu untuk bercerita dengan anda, ibu bapa boleh bertanya terus dengan guru yang mengajar anak mereka. Dengan ini, anda boleh mengetahui prestasi pembelajaran anak anda berada di tahap yang mana. 

 

Selain itu, ibu bapa perlu mendorong anak supaya lebih suka untuk belajar. Dengan perhatian ibu bapa untuk membantu anak menyiapkan kerja sekolah juga dapat membangkitkan semangat anak-anak. Sekiranya ibu bapa tidak mampu untuk membantu anak-anak dalam pelajaran, ibu bapa boleh mengambil langkah lain dengan memberikan tuisyen kepada anak-anak. Dengan bantuan guru dan tutor yang pakar dalam bidang masing-masing, ini dapat memberikan kefahaman kepada anak-anak sekaligus dapat menambahkan minat mereka untuk belajar. 

 

 

Kaedah terakhir ialah jangan lupa untuk sentiasa memberikan pujian kepada anak-anak anda. Tidak semua anak dilahirkan genius tetapi kepandaian boleh diasah dan dibentuk. Sentiasa lah memberikan semangat dan kata-kata positif setiap hari sebelum mereka ke sekolah atau ketika mereka sedang mengulang kaji pelajaran. Puji anak dengan cara realistik. Berikan pujian pada anak yang menekankan sisi positif atau kelakuan positif yang menjadi kekuatan anak. Pujian secara realistik, contohnya, ”Wah, gambar langit yang Boboi lukis sangat cantik dan indah. Kombinasi warnanya sangat bagus!”. Tambahan pula, anak yang diberi pujian akan belajar untuk selalu melakukan hal yang lebih baik lagi di dalam setiap perbuatan mereka.

 

 

 

 

Tuisyen Online Biologi Percuma Untuk Pelajar SPM

ONLINE TUITION BIOLOGI PERCUMA

Siapa kata bila dok rumah ni bosan?
Bosan la kalau tak buat benda bermanfaat.

Jadinya kami nak ajak pelajar Tingkatan 4 & 5 untuk ramai2 join Online Tuition Funtastic Biologi bersama Cikgu Zana esok, jam 11am-12pm.

Nak ulangkaji & belajar Biologi secara mudah, selamat & menarik?
FREE jee…

 

Whatsapp “Bio” ke 01113172015 sekarang untuk join esok!

#OnlineTuition
#OnlineClass
#FuntasticBiologi
#SPM
#CMNAcademy

Online Tuition Add Maths Percuma Sempena Kempen ‘Stay At Home’

Berkesan ke Online Tuition ni? 🧐

Online Tuition Funtastic Add Maths bersama Tutor Raj agak menarik sebab bukan sahaja pelajar, malah warga Pendidik pun ada join. 😊

Ada Teknik Visual Add Maths yang lain dari yang lain. Wow!

Boleh tengok respon peserta yang join menerusi online.

Untuk next class Hari Ahad (10 pagi – 12 tengahari) pula, secara PERCUMA sahaja, Boleh Whatsapp ‘Nama_FAM’ ke 011-1317 2015

Untuk Tonton Video Kelas Online sebelum ini boleh klik Tuisyen Online Matematik Tambahan

#OnlineTuition
#FuntasticAddMath

Kenapa Dari Penang Ke Putrajaya, Masih ‘Setia’ Dengan Home Tuition?

Kisah ini adalah kisah benar…

Kali ini kami nak ceritakan kisah Puan Sharifah yang awal dulu telah mengambil home tuition untuk anak pertamanya untuk subjek SPM dan anak keduanya di Pulau Pinang.

Ibu kepada 2 orang anak ini, yang merupakan pegawai kerajaan berkata, beliau merasakan home tuition ini amat membantu anak beliau dalam pelajaran.

 

Walaupun terpaksa berpindah ke Putrajaya atas sebab kerjaya, puan tidak pernah mengabaikan soal pendidikan anak.

Beliau kembali menghubungi dan mengambil home tuition untuk membantu pelajaran anaknya terutamanya dalam subjek-subjek Sains Tulen. Alhamdulillah, peningkatan yang dialami anaknya sangat besar.

Bayangkan, dari subjek yang selalunya F, boleh dapat C dalam SPM!

Apatah lagi subjek-subjek yang biasanya kredit, semua ada peningkatan.

Yang bestnya, anak ini kurang minat subjek Sains Tulen, tapi boleh belajar dengan baik & alami peningkatan yang besar!

 

Nak dengar sendiri apa yang puan rasa tentang Home Tuition ni?

Jom tonton video ni ;)

 

 

Berminat dapatkan Home Tuition untuk anak?

Klik gambar di bawah untuk kami bantu

CABARAN SKOR ‘A’ SAINS UPSR: KEMAHIRAN MENTAFSIR DATA [MEMBUAT KESIMPULAN]

Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

 

Apa khabar Ibu Bapa serta pelajar di luar sana ? 😊

 

Pada hari ini saya ingin berkongsi tentang salah satu Kemahiran Proses Sains, Kemahiran Mentafsir Data iaitu Membuat KESIMPULAN.

 

Ramai di kalangan Calon UPSR yang masih tidak tahu kaedah yang betul menjawab Soalan KESIMPULAN.. Jadi saya mengambil peluang ini untuk berkongsi serba sedikit pengalaman mengajar teknik yang mudah difahami untuk menjawab soalan Kesimpulan. Diharap dapat membantu Calon-calon UPSR 2020 yang masih mencari-cari cara menjawab soalan KESIMPULAN.

 

🔲 APA ITU KESIMPULAN?

👉 KESIMPULAN adalah penyataan dibuat selepas sesuatu eksperimen dijalankan.

👉 Membuat KESIMPULAN adalah merupakan satu penyataan yang dibuat dengan merangkumi semua maklumat atau data dalam eksperimen yang telah dikumpul.

👉 KESIMPULAN dapat mengesahkan sesuatu hipotesis yang dibuat pada awal eksperimen sama ada benar, separa benar atau pun tidak benar

👉 KESIMPULAN juga adalah aktiviti membuat perhubungan antara pemboleh ubah dimanipulasi (PM) dengan pembolehubah yang bergerak balas (PB).

 

🔎 CONTOH SOALAN

👉 Apakah kesimpulan yang boleh dibuat daripada penyiasatan ini?

👉 Berdasarkan jadual di atas, nyatakan kesimpulan yang boleh dibuat.

 

🔲 CARA MENULIS JAWAPAN

Terdapat 3 situasi SOALAN yang akan mengubah cara menjawab soalan KESIMPULAN:- 

 

1⃣ Cuma ada SATU Pola/ Corak pada Pemboleh Ubah Dimanipulasi (PM) dan Cuma ada SATU Pola/ Corak pada Pemboleh Ubah Bergerakbalas (PB)

Apabila ……..(PM)….…. ___corak___ ,

 

Maka ….…(PB)……..… ___corak___.

Semakin ___corak___ ……..(PM)….….,

Semakin ___corak___ ….…(PB)……..…

*(sila rujuk contoh jawapan dalam gambar yang disediakan)

 

2⃣ Cuma ada SATU Pola/ Corak pada Pemboleh Ubah Dimanipulasi (PM) Tetapi ada DUA Pola/ Corak pada Pemboleh Ubah Bergerakbalas (PB)

APABILA ……..(PM)….…. DARI _____FAKTA_______ ,

MAKA ….…(PB)……..… ___CORAK___

DAN

 

APABILA ……..(PM)….…. DARI _____FAKTA_______ ,

MAKA ….…(PB)……..… ___CORAK___

PADA ……..(PM)….…. _____FAKTA_______ ,

MAKA ….…(PB)……..… ___CORAK___

 

MANAKALA

PADA ……..(PM)….…. _____FAKTA_______ ,

MAKA ….…(PB)……..… ___CORAK___

 

 

*(sila rujuk contoh dalam gambar yang disediakan)

 

3⃣ TIADA Pola/ Corak pada Pemboleh Ubah Dimanipulasi (PM) Dan TIADA Pola/ Corak pada Pemboleh Ubah Bergerakbalas (PB)

Apabila ……..(PM)….…. ___ FAKTA___ ,

Maka ….…(PB)……..… ___FAKTA___ .

*(sila rujuk contoh jawapan dalam gambar yang disediakan)

🔲 KESALAHAN UMUM MEMBUAT KESIMPULAN

1⃣ Calon menyatakan KESIMPULAN dengan ayat BAHASA MELAYU PEMAHAMAN. (SAYANG CIKGU BM)

✎ Jawapan ✘ ➳ Kesimpulan untuk penyiasatan ini ialah anak ayam bertambah bila bulan bertambah

✎ Jawapan  ➳ Apabila bilangan bulan bertambah, Maka bilangan anak ayam bertambah.

2⃣ Calon menyatakan jawapan dalam bentuk inferens

✎ Jawapan ✘ ➳ Isipadu semakin besar kerana saiz kotak besar

✎ Jawapan  ➳ Apabila Saiz kota bertambah, maka Isipadu kotak bertambah.

3⃣ Jawapan terpesong dari kehendak jawapan.

✎ Jawapan ✘ ➳ Kelajuan dan jenis keretapi adalah berbeza

✎ Jawapan  ➳ Apabila Kemodenan Keretapi bertambah, maka kelajuan keretapi bertambah.

4⃣ Calon tidak dapat mengenal pasti pemboleh ubah

✎ Jawapan ✘ ➳ semakin bertambah haiwan semakin bertambah makanan

✎ Jawapan  ➳ Apabila Saiz haiwan bertambah. Maka jumlah makanan yang diperlukan sehari oleh haiwan bertambah.

5⃣ Calon tidak meletakkan pola atau corak dalam kesimpulan

✎ Jawapan ✘ ➳ Apabila bilangan mentol maka kecerahan mentol terang

✎ Jawapan  ➳ Apabila bilangan mentol bertambah maka kecerahan mentol berkurang

6⃣ Calon salah menulis salah satu pemboleh ubah.

✎ Jawapan ✘ ➳ Apabila jenis haiwan bertambah maka bilangan telur yang dihasilkan bertambah.

✎ Jawapan  ➳ Apabila Bilangan telur dihasilkan bertambah Maka bilangan anak haiwan yang selamat bertambah.

7⃣ Calon menulis data yang tidak diberikan

✎ Jawapan ✘ ➳ Apabila bilangan murid bertambah maka panjang meja bertambah

✎ Jawapan  ➳ Apabila Panjang jari Murid bertambah maka ukuran panjang meja (jengkal) berkurang.

8⃣ Calon Menulis jawapan untuk soalan tujuan.

✎ Jawapan ✘ ➳ untuk menyiasat suhu persekitaran dengan bilangan tomato

✎ Jawapan  ➳ Apabila suhu persekitaraan berkurang, maka bilangan tomato bertambah.

 

Semoga perkongsian ini dapat membantu calon-calon UPSR 2020

 

Credit : PHT Cikgu Shahrul

 

Cuti sekolah dah bermula 

 

Ibu bapa masih belum ada “plan” untuk mengisi masa lapang anak-anak pada hari cuti  ❓

 

Nak anak-anak spend masa lapang dengan aktiviti yang berfaedah, menyeronokkan dan pastinya menambah ilmu pengetahuan ?

 

KAMI ADA BERITA BAIK UNTUK IBU BAPA DI LUAR SANA 📢📢📢

 

Sempena cuti sekolah kami ada menganjurkan beberapa program untuk bantu anak anda minat belajar dalam subjek MATH & SAINS iaitu…

 

Program Cuti Sekolah (PCS) yang bakal mengubah persepsi anak anda terhadap pembelajaran 

 

Pendaftaran masih dibuka ‼ Tempat adalah terhad ‼