Adik Aqil dapat markah tertinggi di dalam kelas selepas ambil Home Tuition !

Kali ini kami nak kongsikan kisah Puan Noraishah yang merupakan ibu kepada Aqil Haidar, calon UPSR 2020.

Sebelum puan Noraishah menggunakan khidmat CMN Academy, puan Noraishah pernah mengambil personal tutor lain tetapi personal tutor tersebut bukan dibawah tuition centre. Setelah berhenti menggunakan khidmat personal tutor tersebut, puan Noraishah mencari personal tutor lain yang boleh membantu anaknya, Aqil Haidar dalam pembelajaran. Pada mulanya puan Noraishah menapis dahulu dan membandingkan CMN Academy dengan pusat tuisyen lain bagi mendapatkan home tutor yang terbaik untuk anaknya. Akhirnya puan Noraishah mengambil keputusan untuk menggunakan khidmat CMN Academy kerana melihat maklum balas dan testimoni daripada klien-klien yang menggunakan khidmat tutor CMN Academy yang banyak menunjukkan peningkatan gred peperikasaan anak-anak mereka.

Puan Noraishah ingin meningkatkan gred peperiksaan anaknya, Aqil Haidar terutamanya dalam subjek Bahasa Melayu.  Aqil Haidar lebih memerlukan cikgu Bahasa Melayu kerana Aqil susah untuk skor subjek Bahasa Melayu berbanding dengan subjek Sains, Math, dan Bahasa Inggeris. Setelah mengetahui requirement yang dikemukakan oleh puan Noraishah, admin CMN Academy memberi profil tutor iaitu Cikgu Seri. Pada mulanya, puan Noraishah tidak yakin dan mahu mencuba menggunakan khidmat Cikgu Seri. Apabila beberapa kelas dijalankan Bersama Cikgu Seri, anak puan Noraishah mula rasa seronok dan excited untuk belajar. Pada mulanya, sebelum PkP, puan Noraishah ingin anaknya skor untuk UPSR. Tetapi apabila PKP berkuatkuasa, banyak pelan pembelajaran telah berubah sehingga peperiksaan UPSR dimansuhkan, puan Noraishah tetap meneruskan pembelajaran anaknya dengan CMN Academy tetapi berfokus kepada untuk mendapatkan tempat di sekolah MRSM dan Sekolah Berasrama Penuh (SBP).

Aqil haidar menyatakan perasaannya semasa mula-mula belajar bersama Cikgu Seri, pada mulanya dia berasa malu dan takut. Tetapi Cikgu Seri pandai mengambil hati dan membuatkan Aqil Haidar hilang rasa takut dan rasa seronok belajar bersamanya dengan membuat aktiviti-aktiviti menarik seperti membuat eksperimen untuk mengajar subjek sains. Apabila dah dekat dengan Tarikh peperiksaan atau ujian, Cikgu Seri lebih fokuskan dengan membuat Latihan, kuiz, dan dalam masa yang sama, Cikgu Seri akan terangkan apa-apa yang mengelirukan Aqil Haidar. Bagi Aqil, pembelajaran bersama home tutor dan bersama cikgu-cikgu di sekolah sangat berbeza. Di sekolah cikgu-cikgu akan mengajar secara menyeluruh dan tidak dapat focus kepada setiap pelajar. Manakala belajar di rumah bersama home tutor pula sangat berkesan kerana Aqil dapat bertanya terus apa-apa bahagian yang tidak difahami kepada Cikgu Seri.

Setelah beberapa bulan menggunakan khidmat home tutor CMN Academy bersama Cikgu Seri, terdapat peningkatan dalam keputusan peperiksaan akhir tahun Aqil Haidar berbanding dengan keputusan peperiksaan pertengahan tahun terutamanya subjek Bahasa Melayu yang difokuskan. Aqil Haidar lebih mahir dalam membuat karangan Bahasa Melayu. Aqil juga pernah mendapat markah tertinggi di dalam kelas dalam subjek Bahasa Melayu kerana menggunakan tips-tips yang diajar oleh Cikgu Seri.

Bagi puan Noraishah, CMN Academy membuatkan anaknya lebih seronok dan bersemangat Ketika belajar kerana dapat tutor yang pandai mengambil hati dan membuatkan suasana belajar berasa seronok dan luar biasa. Puan Noraishah menyarankan kepada ibu bapa yang mencari pusat tuisyen atau cikgu untuk mengajar di rumah untuk terus hubungi CMN Academy kerana tutor-tutor CMN Academy semua diberi training untuk menjadi seorang tutor yang baik, bagus, dan mempunyai Teknik pengajaran yang berkesan serta Teknik  approach pelajar supaya mereka seronok belajar.

Fun Learning At Home & Promosi 2.2 Online Tuition

“Dimulakan dengan 2 minggu, disudahi dengan berminggu-minggu…”

 

Dalam keadaan sekarang, pembelajaran bersama guru sekolah telah ditukar sesi kebiasaan di sekolah ke sesi Pengajaran Dan Pembelajaran Di Rumah (PdPr).

Dan ini dah masuk minggu pertama bulan Februari 2021, apa khabar pembelajaran anak-anak anda?

 

Selain daripada perkara yang diluar kawalan, ada beberapa inisiatif yang kita boleh beri kepada anak-anak, untuk bantu mereka belajar di rumah dengan lebih seronok.

Anak-anak sekarang dah 24 jam di rumah. Ada yang mengadu bosan belajar di rumah.

Adakah cara pembelajaran yang kurang menarik, membuatkan anak-anak ni kurang semangat nak belajar di rumah? Bagaimana kita sebagai ibubapa nak mainkan peranan supaya anak belajar dengan seronok di rumah?

 

Kami ingin kongsikan kepada anda, ibubapa di luar sana bagaimana anda boleh bantu anak-anak belajar dengan lebih seronok di rumah.

Pertama, anda boleh wujudkan suasana lain dari rumah, contohnya anda buat suasana seperti di dalam kelas di sekolah.

Kedua, anda boleh bercerita kepada anak-anak cerita yang berkaitan dengan pembelajaran mereka. Kita sebagai orang dewasa pun sukakan cerita, apatah lagi kanak-kanak. Setuju?

Yang akhir sekali, jika anda tak dapat meluangkan masa atau tak tahu bagaimana nak bantu anak dalam pembelajaran (mengajar subjek), anda boleh ambil inisiatif dengan mendapatkan bantuan pihak luar seperti kelas tuisyen online samada secara berkumpulan atau 1 to 1.

 

Anda boleh tonton video penuh dengan klik gambar di bawah

 

Sempena bulan Februari,

kami lancarkan Promosi 2.2

yang bertemakan Fun Learning At Home!

 

Kami ingin berikan anda

1 sesi kelas Special Funtastic Class pilihan anda

secara PERCUMA!

 

 

Klik button di bawah untuk dapatkan promosi ini atau info lanjut.

 

Jemput follow Facebook Page CMN Academy untuk dapatkan lebih banyak perkongsian dan join live slot ‘Parenting Fun Talk’ setiap Selasa, jam 9 malam.

Promosi Online Tuition Personal 1 to 1 CMN Academy

Promosi Kelas Percuma PKP Online Tuition Personal 1 to 1 sempena Tahun Baru 2021!

 

Ibu mana yang tak seronok tengok anak semangat belajar & ada peningkatan.. betul?

“Anak saya dapat 100 markah & seorang lagi dapat band 6 untuk matematik dalam exam akhir tahun.” – Puan Maryam.

“Anak saya seronok belajar online dengan teacher dari CMN. Dia kata mudah faham & semangat untuk belajar & teruskan kelas. Ini sesuatu yang sangat positif, sebab biasanya sebelum ni, cuba 1 kali saja dah tak nak teruskan.” – Puan Liza.

Berdasarkan pengalaman kami selama 12 Tahun dalam bidang pendidikan & pengalaman dalam pembelajaran secara online sejak 2016, kami ingin bantu anak anda belajar lebih seronok, berfokus & berimpak melalui Online Tuition.

Bagaimana kami bantu anak mereka?

• Pembelajaran yang berfokus secara 1 to 1, kaedah yang disesuaikan dengan pelajar – lebih mudah faham, tak perlu malu nak tanya soalan.

Tutor yang dipilih dengan ketat & dilatih secara berkala terutamanya berkaitan skill pengajaran terkini.

Pemantauan setiap kelas secara bulanan melalui tutor & ibu bapa.

• Pembelajaran yang lebih seronok, menarik & interaktif melibatkan komunikasi 2 hala.

Waktu yang dapat disesuaikan mengikut pilihan pelajar & ibubapa tidak mengganggu aktiviti rutin sedia ada.

 

Nak kami bantu anak anda seperti anak mereka?

Klik https://bit.ly/PKP-tuisyen sekarang!

Terbuka kepada semua pelajar 6 tahun hingga tingkatan 5.

PROMOSI KELAS PERCUMA (PKP)!!

Dapatkan 1 Sesi Extra secara Percuma bernilai minimum RM50 untuk setiap pendaftaran bulan Januari 2021.

Jemputan Radio BERNAMA: Keseronokan Belajar Di Rumah Menggunakan Buku Funtastic.

Baru-baru ini, CMN Academy telah menerima satu jemputan untuk menyampaikan mengenai keseronokan belajar di rumah dengan menggunakan Buku Funtastic terutamanya bagi pembelajaran Sains dan Matematik.

Menerusi wawancara ini, pengasas CMN Academy iaitu Tuan Mohd Noor Mohd Tahir telah menceritakan bagaimana buku ini dapat membantu guru-guru, ibu bapa dan pelajar terutamanya pada ketika kita dilanda Covid 19.

Beliau ada menceritakan bagaimana idea yang diperoleh untuk penerbitan buku ini.

Menurut beliau, minat menulis terbit sewaktu beliau berada di UK ketika melihat anak-anaknya bersemangat untuk pergi sekolah walaupun sewaktu cuti sekolah. Jadi dari situ, terbit dihati perasaan ingin tahu kenapa anak-anaknya suka pergi sekolah.

Jadi beliau mula buat kajian. Beliau jumpa guru anak-anaknya dan bertanyakan apa yang dilakukan di sekolah. Padahal buku dibawa tidak banyak. Kesimpulannya, dari situlah beliau menjumpai pembelajaran secara Fun Learning dimana anak-anak diberi aktiviti secara Fun Learning yang mana mereka suka dan tanpa dipaksa. Mereka minat untuk belajar dengan sendirinya.

Beliau juga ada berkongsi mengenai program tuisyen, homebased dan online learning yang boleh menjadikan anak-anak suka dan tidak bosan belajar. Menurut beliau lagi, cabaran dimana pelajar belajar dirumah dan main game adalah perkara yang utama pada ketika ini. Jadi, Fun Learning membantu ibu bapa tidak perlu paksa dan rotan anak untuk belajar.

Turut serta ditanya pada ketika itu ialah mengenai:

Perbezaan pembelajaran di UK dan di Malaysia. Antara perbezaannya:

  1. Pelajar-pelajar di UK sememangnya diajar untuk bertanya atau participate secara  aktifnya di dalam kelas. Inquiry mereka untuk tahu lebih tinggi. Mereka rasa dihargai dan penting yang membuatkan mereka merasa seronok untuk pergi sekolah dan belajar.

Di sebabkan perkara ini terciptalah aktiviti based learning Science, Technology, Engineering and Mathematics (STEM) ini. Berdasarkan perkara ini, Team CMN Academy mula amalkan Funtastic Learning di dalam kelas, home tuition, bengkel di sekolah dan bersama pelajar dan guru serta laksanakan funtastic online tuition.

Pendekatan yang diambil untuk hasilkan buku modul funtastic sains dan matematik ini adalah salah satu cirinya mengikut sukatan pembelajaran (KSSR) terkini yang telah digariskan oleh KPM.

Pengaplikasian STEM merupakan langkah yg diambil oleh Kmeneterian Pendidkan Malaysia untuk menjadikan pembelajaran Sains dan Matematik di sukai oleh pelajar. Ianya bermaksud pembelajaran itu bukan sahaja belajar di dalam kelas tetapi mereka perlu aktif dalam pelaksaan projek.

CMN Academy juga berkesempatan untuk berkongsi kaedah ini bersama guru-guru sains sekolah di sekitar selangor. Walaaupun secara online, CMN Academy tetap boleh buat aktiviti sains ini secara aktif bersama guru-guru dan pelajar.

Selain itu, CMN Academy juga melakukan pre survey dan post survey untuk mengetahui samada pelajar minat atau tidak Sains dan Matematik. Namun jawapannya bukan setakat tidak minat tetapi benci. Namun, selepas program itu dijalankan dari pagi smpai ke petang emndapati mendapat feedback yang akan berubah. Pelajar tidak lagi benci bahkan menjadi seronok dan suka belajar Sains dan Matematik dalam masa beberapa jam yang lalu.

 

 

Ini merupakan matlamat CMN Academy. Namun usaha ini bukanlah untuk pelajar minat subjek Sains dan Matematik sahaja, tapi semua subjek.

Apa keistimewaan buku Funtastic yang dikongsikan oleh Tuan Mohd Noor?

Buku sebegini jarang diperolehi di Malaysia. Jadi, perbincangan bersama teamnya menjumpai buku ini perlu ada di Malaysia. Buku sebegini sememangnya ada, tetapi tidak banyak.

Beza buku ini dan yg lain, ianya ikut sylabus sekolah dan salah satu element nya adalah melaksanakan aktiviti atau projek yg mana bahan-bahannya adalah daripada bahan kitar semula yang mudah didapati. Sebagai contoh, bahan itu terdiri daripada kayu, aiskrim, botol, kotak dan sebagainya. Bahan ini boleh di dapati di sekitar rumah atau ianya mampu milik jika nak dicari.

Terdapat khidmat percuma diberikan pada sesiapa yang mendapatkan buku ini. Antaranya support group disediakan. Ianya berbentuk video dan kelas online secara percuma. Tuan Mohd Noor berkata lagi, tujuan buku Funtastic Learning ini adalah untuk bantu ibu bapa dan guru bagi mengaplikasikan pembelajaran begini dengan mudah yang mana ianya tidaklah sukar untuk di dapati dan dilaksanakan.

Pelajar milenium teknologi kini sebenarnya lebih aktif. Hall ini disebabkan mereka sudah terdedah dengan youtube, games dan banyak lagi. Di sebabkan perkara inilah yang membuatkan mereka lebih advance dari kita.

Bagaimana buku ini boleh dijadikan sokongan untuk membantu pembelajaran anak-anak?

Buku ini mudah dan telah dicipta langkah demi langkah. Contohnya hanya perlukan roti dan air untuk laksanakan eksperimen. Jadi, ibu bapa sendiri boleh bantu anak-anak sediakan bahan. Pendekatan sistem ini adalah lebih kepada bertanya soalan. Contohnya, apa yang Faris nampak berubah pada roti? Apa yang Faris akan nampak terjadi pada roti ni dalam beberapa hari?

Pelajar lebih suka jika kita sentuh pembelajaran berkait dengan keadaan yg terjadi di sekeliling mereka. Jadi apa yg mereka lalui dan belajar itu adalah perkara yg berlaku dalam kehidupan seharian mereka. Itulah yang Funtastic. Benda yang di sekeliling.

Mereka merasakan dunia belajar, real life, dunia teknologi dan dunia persekolahan itu berbeza. Jadi ini adalah pendekatan yang diambil untuk gabung semuanya bagi menampakkan bahawa ianya adalah satu sahaja.

Apa perbezaan Fun Learning dan Projek Based Learning?

Fun learning- Pada satu ketika dahulu, kita pernah dengar ayat, nak belajar belajar, nak main main. Jadi, konsep Fun Learning adalah kita menggabungkan permainan dan belajar. Ini adalah satu konsep yg didapati semasa Tuan Mohd Noor di UK.

Teacher Zy Kendalikan Kelas Funtastic Sains Secara Online

Dari segi psikologi, apabila kita belajar dalam keadaan seronok, akan kurang stres dan sebagainya. Kita akan gembira. Knowledge retention lagi tinggi. Ilmu akan lebih mudah masuk. Jadi mereka akan merasakan belajar bukan untuk exam semata.

Projek Based Learning- Pupuk pelajar untuk ada teknik 4C. Collaboration, Communication, Critical Thinking dan Creativity. 4C ini adalah perkara yg diperlukan oleh industri. Projek based learning ini akan dimasukkan semasa di alam sekolah.

Elemen 4C akan dimasukkan pembelajaran seperti Sains dan Matematik. Dimana mereka sudah mula perlu berfikir secara kreatif, bekerjasama dan saling bertolak ansur. Jadi ini akan menjadikan mereka ada kemahiran dari bangku sekolah lagi berbanding bila dah ke Menara gading, baru nak pupuk kemahiran ini.

Contoh elemen 4C ini boleh di perhatikan apabila pelajar diberi tugas menghasilkan sesuatu projek.Contohnya go green projek. Hasilnya berdasarkan kreativiti detisp kumpulan. Daripada aktiviti inilah, 4C tadi akan berhubumg kait.

Pemasaran CMN Acdemy lebih banyak fokus secata online. Fokus menggunakan Ecommerce di dalam website cmnacademy.com sendiri. Pemasaran melalui FB dan IG juga dilakukan. Selain itu, CMN Academy juga bekerjasama dengan UOC dalam program seminar dan bengkel secara online.

Ianya dilakukan secara online memandang PKP. Pelajar perlu bersedia untuk melangkah kemana pada tahun hadapan. Pembelajaran atas talian secara berterusan dilaksanakan. Terdapat juga seminar yang dilaksanakan secara percuma. Dari sini pelajar akan kenal CMN dan modul-modul yang ada di CMN.

Guru juga boleh menggunakan buku ini sebagai alat bantu mengajar. Jadi, bagaimana ia boleh bantu guru untuk guna buku ini dalam Online Learning?

Sebagai contoh, pelajar tidak boleh pergi ke sekolah. Jadi, kelas adalah secara secara online. Di CMN Academy, sebelum pembelajaran flip classroom atau hybrid learning berlangsung, Tutor akan minta pelajar sediakan barang-barang yg simple dahulu. Contoh roti, kotak , getah yang mana ia mudah didapati sebelum kelas/bengkel bermula. Jadi, guru juga boleh gunakan cara yang sama. Pentingnya disini ialah persediaan untuk belajar. Sedia dengan barang-barang dan lakukan dalam kelas online seterusnya.

Buku keluaran dari CMN adalah pelengkap kepada Buku Teks. Ia lebih kepada buku alternative untuk dijadikan bahan pada anak-anak pelajar untuk lebih faham konsep. Ada buku latihan dan ada buku teks. Buku ini untuk bantu kefahaman pelajar dengan lebih mendalam.

Antara seminar yang dijalankan semasa PKP ialah Seminar Best (Beyond Expectation Student Tutoring). Bermula dari Sekolah Rendah Tahun 4-6, Sekolah Menegah Tingkatan 1-5 termasuk mengaji juga ada. Ianya diadakan secara online menggunakan platform zoom.

Seminar ini adalah salah satu daripada usaha CMN untuk kekalkan semangat pelajar untuk belajar. CMN Academy juga ada melaksanakan kelas Funtastic Online Tuition yang mana dijalankan secara berkala pada setiap minggu.

Seminar BEST kebiasaanya sebulan sekali, dua bulan sekali atau mengikut permintaan sekolah. Tuan Mohd Noor juga ada kongsikan link untuk dapatkan maklumat lanjut mengenai sebarang pertanyaan berkaitan di Info CMN Academy.

Group Funtastic Online secara percuma juga diadakan. Boleh layari link diatas untuk info selanjutnya atau ke Facebook rasmi iaitu CMN Academy.

Kelas Seminar Best Online Kimia Bersama Cikgu Ruzanna

 

Tuan Mohd Noor juga ditanya oleh Bernama Radio iaitu Encik Sabirin mengenai perancangan pada masa akan datang. Adakah focus CMN Academy ini hanya terhadap subjek Sains dan Matematik sahaja atau subjek lain juga?

“Memang kami ada buat tuisyen untuk semua subjek sperti Bahasa Melayu,Prinsip Akaun, Mengaji dan banyak lagi. Kami dalam proses menyiapkan modul untuk subjek-subjek lain juga.

Baru2 ini kami adakan juga STPM2020 secara online. Hampir 200 orang pendidik yang berkumpul secara online dimana ini adalah tahun ke 6. Sebelum ni secara offline. Namun konsep 2020 adalah secara hybrid. Perbezaannya kali ini mereka semangat untuk menyiapkan modul-modul setiap level dan subjek. Modul itu sudah diajar dan digunakan Bersama pelajar.” Jelas Tuan Mohd Noor.

Beliau juga berkata bahawa modul ini akan berada di pasaran. Seperti buku Funtastic Aains dan Math, ia telah dijual pada tahun 2018 lagi melalui link yang disediakan tadi dan juga jika ada program di sekolah.

Kini, Buku Funtastic Sains dan Math dihadirkan secara kombo yang mana harga normalnya adalah RM95. Kini tawaran diberikan sebanyak RM75 dan dalam masa yang sama dilengkapi dengan bonus support group. Ada pelbagai video, bukan sahaja kandungan di dalam buku, tapi luar dari dalam buku juga ada disediakan ada.

Antaranya, video Tutor dari team CMN Academy yang laksanakan aktiviti seperti Fun Learning, Projek Based Learning, Sesi Funtastic Online Tuition secara percuma diberikan apabila dapatkan modul ini.Perkara yang paling penting adalah pelajar dapat apply, faham, dan seronok menggunakan modul ini.

Kenapa perlu dapatkan buku Funtastic Math dan Sains ini untuk pelajar?

Jika di perhatikan, kadar peritus anak-anak meminati Sains dan Matematik semakin berkurang dari masa ke semasa. Jadi, perkara ini sangat memberi kesan kepada Industry Malaysia dan luar negara.

Jadi STEM ini telah diaplikasikan yang mana Future Of Education (FOT). Mindset pelajar juga berbeza seiring dengan peredaran semasa. Hal ini disebabkan anak pelajar dikelilingi dengan perkara advance dan berteknologi.

Jadi, jika persoalan ini tidak menjawab pertanyaan anak pelajar, mereka akan bosan. Jadi pembelajaran kini perlulah seiring dengan pembelajaran semasa.

Dapatkan segera buku ini sementara ianya masih ada dan nikmati BONUS yang hebat. Info selanjutnya, layari:

CMN Academy Online Tuition

 

Belajar Secara Online Kerana Tiada Pilihan? Terokai Kebaikannya Dan Bagaimana Cara Pemilihan Tutor Yang Terbaik.

Apakah pandangan anda terhadap pembelajaran secara online? Adakah semata memenuhi kehendak keadaan semasa dimana sekali lagi perintah kawalan pergerakan dikenakan. Tindakan ini adalah kurang tepat. Kenapa? Teruskan pembacaan.

Pembelajaran secara online adalah satu tindakan yang sangat bijak diambil oleh ibu bapa dan pelajar. Sebenarnya, ramai yang tidak sedar akan kehadiran pembelajaran secara online ini. Ianya telah wujud sebelum kita dikejutkan dengan Pandemik Covid 19.

Pendapat dan respon yang sering di dengari adalah anak-anak tidak dapat menguasai dengan baik kaedah pembelajaran sebegini. Namun, adakah anda sebagai ibu bapa telah mengkaji punca terjadinya perkara ini?

Pembelajaran secara online mempunyai kelebihannya yang tersendiri. Namun, bukan secara melihat video di you tube semata. Pendekatan secara live dan secara melihat video yang telah dirakam ada perbezaannya.

Pembelajaran secara live lebih dekat dengan anak-anak pelajar kerana mereka boleh bertanya secara terus. Anak pelajar lebih cepat memberi respon. Suasana pembelajaran juga tidak kaku.

Adakah benar tidak kaku? Proses pemilihan Tutor juga penting. Tutor yang berpengalaman sahaja mungkin tidak mencukupi. Pemilihan dari segi latar belakang dan profil Tutor tersebut perlu diambil kira.

Pilihan Tutor yang tepat pastinya akan membuatkan anak-anak pelajar lebih teruja untuk belajar. Elemen ‘funtastic’ mainkan peranan utama semasa live. Anak-anak tidak cepat bosan dan kemungkinan terasa seperti mahu masuk dalam skrin pembelajaran. Kenapa? Kerana mereka terlalu  teruja.

Pembelajaran Matematik UPSR oleh Cikgu Nurul Seperti Di Tepi Pantai Dan Santai.

Penggunaan Objek-Objek Kreatif Oleh Cikgu Nurul.

Teruja dengan peralatan yang digunakan oleh Tutor mereka semasa sesi live. Contohnya Tutor yang mengajar subjek sains dan kemudian menunjukkan tindak balas sesuatu bahan. Pastinya pelajar terasa ingin melihat lebih dekat kan?

Sesi Pembelajaran Subjek Sains Bersama Teacher Zy

Bayangkan jika subjek sains hanya sekadar tunjukkan silibus, bercakap dan kemudian terus beri tugasan kepada anak pelajar. Bagaimana reaksi anak pelajar semasa kelas itu? Pastinya kelas itu suram dan pelajar juga hanya sekadar melihat buku dan kemudian kelas habis ditemani dengan tugasan yang belum tentu boleh di siapkan.

Kekangan masa juga adalah perkara utama jika kapasiti pelajar di dalam satu kelas online (berkumpulan) itu terlalu ramai. Di sebabkan itu, fokus terhadap anak pelajar juga akan kurang.

Sekali lagi, pemilihan kelas secara online yang tepat perlu di titikberatkan. Pemilihan kapasiti yang tidak terlalu ramai dalam satu kelas online juga adalah faktor yang mempengaruhi emosi anak-anak untuk belajar secara online. Perkara ini akan memecahkan rasa ragu-ragu dan tidak yakin dalam diri mereka.

Pembelajaran Online Secara Berkumpulan (Besar)

Semakin kecil kumpulan pelajar, semakin tinggi tahap tumpuan yang Tutor boleh berikan kepada anak pelajar. Bayangkan jika kapasiti yang terlalu besar, bagaimana anak- anak pelajar ingin bertanyakan soalan?

Pembelajaran Secara Online (Kumpulan Kecil)

Keadaan di dalam kelas biasa secara offline sudah cukup menggambarkan apabila Tutor bertanyakan soalan. Masing-masing berebut mahu jawab soalan yang dilontarkan. Bagaimana pula keadaannya jika secara online?

Pastinya suara setiap pelajar akan bertindih. Di tambah pula dengan rangkaian internet yang tidak kuat. Tutor tidak dapat melihat dengan jelas dan kemudian anak pelajar pastinya terus berdiam diri dan merasa sedikit ketinggalan.

Situasi ini merupakan perkara yang sememangnya yang perlu di elakkan. Elakkan anak pelajar merasa kecewa dengan keadaan kelas yang berlangsung.

Kelas yang berlangsung secara live merupakan satu kaedah yang lebih mesra dan dekat. Bukan sahaja dekat dengan anak pelajar, tetapi dekat dengan ibu bapa juga.

Sesi pembelajaran ini juga boleh di lihat oleh ibu bapa sekaligus boleh di nilai keberkesanannya. Keserasian anak-anak dengan Tutor juga boleh di lihat semasa kelas berlangsung.

Respon Anak Pelajar Terhadap Pembelajaran Add Maths Oleh Sir Raj

Respon Anak Pelajar UPSR Yang Menyertai Seminar Best Online UPSR (1)

 

Respon Anak Pelajar UPSR Yang Menyertai Seminar Best Online UPSR (2)

 

Respon Anak Pelajar UPSR Yang Menyertai Seminar Best Online UPSR (2)

 

Respon Anak Pelajar UPSR Yang Menyertai Seminar Best Online UPSR (3)

 

Respon Anak Pelajar UPSR Yang Menyertai Seminar Best Online UPSR (4)

Respon Mengenai Funtastic Online Tuition (1)

 

Respon Mengenai Funtastic Online Tuition (2)

 

Respon Mengenai Funtastic Online Tuition (3)

 

Respon Klien Terhadap Pembelajaran Online Bersama CMN Academy

Internet yang tidak stabil juga menjadi kerisauan kepada ibu bapa pelajar. Risau jika ada penyampaian dari Tutor yang tidak dapat di dengari dengan jelas. Jadi, dapatkan rekod pembelajaran yang berlangsung dari Tutor anak anda.

Pembelajaran yang di rekod ini kemudiannya boleh diulangkaji semula oleh anak-anak. Proses ulangkaji ini boleh dilakukan seberapa banyak kali yang anak-anak pelajar inginkan.

Kebaikan belajar secara online yang tersenarai diatas merupakan proses dalaman pembelajaran secara online. Baca terlebih dahulu kebaikannya yang secara umum dan fizikal di sini 5 Kebaikan Belajar Online.

Pastinya ibu bapa dan pelajar inginkan kelas yang boleh menarik minat belajar dan kemudian berikan impak yang berkesan terhadap pembelajaran. Segalanya ada di sini Online Tuisyen Percuma Untuk Rakyat Malaysia.

“Lakukan persediaan pembelajaran awal. Anda adalah penentu masa depan anda”.

 

Bagaimana Nak Bagi Pelajar Mudah Faham Konsep Dalam Add Maths?

AddMaths In Action

 

“Raj, tak yah ler buat semua action tu, bukannyer keluor dalam exam pon”

eh eh kome, Yer teman meme sedor pun takkan ditanya aktiviti tu dalam ujian. Teman paham sungguh.

Tetapi bebudak kita ni, sian kat deme, diasak, digasak dengan bertubi tubi dengan latih tubi.

Jadi teman pun ambik le kesempatan untuk menunjukkan kisah disebalik latih tubi itu yang memang deme tak pernah didedahkan langsung. Jadi pelengkap kepada apa yang dibuat oleh Guru. Kita support guru ngan dedahkan aktiviti gini pada pelajar.

Apa tujuan nyer?

Tujuan utama, nak dedahkan kepada pelajar, selama ini, apa jua yang deme kira, macam maner rhoper nyer bila diaplikasi menggunakan barangan yang mudah didapati daripada sekeliling.

Contoh nyer, Pengamiran.

Pernah dok terpikir, bagaimana pengamiran boleh digunakan untuk mencari isiupadu cawan?

Apa nilai bacaan yang diperlukan?

Bagaimana nak sukat? nilai tersebut?

Mengapa perlu disukat bacaan tersebut?

Bila bacaan tu tak diperolehi, apa yang akan berlaku?

Takde alternatif lain ke?

Semua persoalan ini, kome takkan jumpa bila buat latih tubi, percayalah! Dan proses proses ini banyak yang teman pelajari daripada Dr Ihsan Ismail semasa menghadiri bengkel IBME di CMN Academy tahun lepas.

Sebelum itu memang ada teman buat aktiviti begini, tetapi di IBME, baru nampak lebih jelas kepentingan untuk teman buat aktivti secara lebih sistematik.

Stem

Aktiviti ni bukan untuk suka semata mata.

Dan aktiviti ini sebenarnya memang dapat memberikan Aha Moment kepada peserta.

Yang kalau dulu nyer benci, sekarang ni bertambah ler kasih sayang nyer, sebab ianya memberikan makna yang lebih realistik terhadap kiraaan yang dibuat sebelum ini.

Nampak lebih jelas kegunaan nya, aplikasinya dan mengapa dibuat begitu dan begini sesuatu kiraan tersebut.

Balik kepada aktiviti tersebut, masa kira gunakan aedah Pengamiran, isipadu yang diperolehi adalah 167 cm^3.

Tetapi bila dituang air, dan disukat bacaan isipadu air, jawapannya 174 cm^3. Kenapa? Naper tak sama ngan bacaan yang dikira? Ada sebab nyer yang teman udah pon ceritakan kepada pelajar.

Dan teman sebelum ini membenarkan plus minus 10^cm3 untuk ralat berlaku.

Dan selepas itu beralih ke aktiviti menentukan persamaan lengkung rantai yang digantung.

Rantai tu teman guna handbeg wife ( pinjam )….dan apa yang menarik adalah untuk mencari persamaan lengkung itu. dan persamaan yang diperolehi itu, boleh disemak melalui DESMOS.

So itu lah kelainan yang ingin bawa didalam dunia AddMaths ini bersama sama dengan pelajar?

Dan apakah pula maklumbalas pelajar/guru yang mengikuti sesi BEST ini?

Seminar BEST SPM CMN Academy

#Tutor_Raj

ps: Terima Kasih kepada Team disebalik tabir yang melancarkan proses Bengkel Online ini.

CEO Mohd Noor Tahir yang agak peka dan teliti dengan flow majlis.

Coach Mohamad Isa Bin Idris sebagai pengerusi Majlis yang menceriakan peserta dengan aktiviti energisernye dan tak dilupakan juga kepada Coach Amir Syazwan Manaf yang mengendalikan isu isu teknikal berbangkit sepanjang program berlangsung.

 

Dan kepada semua warga CMN serta Team Funtastic Online (FOT) kita, terima kasih kerana memberikan support untuk menjayakan Seminar BEST ini.

Tq semua.

Sir Rajinder

Speaker Funtastic Add Maths

Jika PKP Dilaksanakan Semula, Bagaimana Dengan Pelajaran Anak Kita?

Jika dilihat keadaan negara kita masih tak menentu.

Nak ramal keadaan pun tak pasti bagaimana, sejak kes Covid naik turun dan dah mula cecah dua angka kembali serta wujudnya beberapa kluster baru. Menteri Pertahanan, Dato Ismail Sabri juga telah umumkan bahawa jika kes mencapai tiga angka, Perintah Kawalan Pergerakan PKP akan dilaksanakan semula.

 

Bagaimana jika PKP dilaksanakan semula?

Pastinya semua orang perlu berada di rumah masing-masing terutamanya pelajar. Sekolah akan ditutup kembali dan bermula lah semula drama PKP lepas. Pelajar perlu belajar sendiri di rumah, ramai yang hanya main game, tengok kartun dan korea. Jadi bagaimana pelajar nak dapat pembelajaran yang seronok dan berimpak?

 

Ada lagi ibu bapa yang masih risau dan tidak percaya pembelajaran secara online juga berkesan?

Ada yang rasa anak tak boleh fokus selama 1 jam untuk belajar depan laptop atau smartphone.

Persoalannya, jika beri anak main game atau tonton cerita, berapa jam dia boleh bertahan fokus depan gadget?

 

 

Alhamdulillah… kelas Funtastic Online Tuition banyak membantu pelajar bermula dari awal PKP lalu sehingga sekarang. Walaupun sekolah telah dibuka, kami tetap memberikan pembelajaran yang menyeronokkan dan berimpak, yang mudah dihadiri walau di mana pelajar berada.

 

Pelajar lain dah cuba, anak anda bila lagi?

 

Untuk Kelas Percubaan PERCUMA, klik DI SINI untuk kami bantu.

 

[Fb Live] KBAT Dalam Sains: Raya ke Naya?

Sempena malam Raya ni kami menjemput Teacher ZY untuk berkongsi “KBAT Dalam Sains: Raya ke Naya?” 😉

KBAT dalam Sains: Raya ke Naya?

Haa, isu hangat beberapa tahun ni tentang soalan KBAT susah sangat kan?

Pelajar yang pandai-pandai pun tak dapat juga jawab soalan-soalan KBAT ni. Sampai berasap kepala.

Habis tu macam mana dengan pelajar yang biasa-biasa? Tak ketinggalan ke?

Apa sebenarnya KBAT ni ye? Memudahkan atau menyusahkan sebenarnya?

Apa cara yang kita sebagai pendidik & ibu bapa boleh lakukan untuk membantu anak kita berjaya dalam berfikir secara kritis?

Apa pula pelajar-pelajar boleh lakukan untuk mengasah minda kita supaya dapat menguasai KBAT ni?

Kalau nak tahu jawapannya, jom malam ni sertai FB LIVE bersama Coach Isa & Teacher ZY bagi merungkai misteri yang menyelubungi KBAT di fb Live: Tutor Profesional Malaysia

 

Untuk join Funtastic Online Tuition secara PERCUMA boleh klik: www.JomOnlineTuition.com

[Online Tuition] “Kandungan Pembelajaran ‘Pure’ Dari Kajian Sendiri”

“Isi kandungan pure dari kajian sendiri. Fresh ideas.” Syazana
Funtastic Online Tuition semakin digemari oleh pelajar dan ibu bapa!

=============

FUNTASTIC ENGLISH SPM
“OMG!! Oh My Grammar!”
What happen???
Ramai pelajar selalu ‘sangkut’ kat Grammar bila buat ayat atau karangan English.
Ada yang rasa… “uiii sedap ayat ni”…padahal Grammar salah.
Speaking pun kena berhati2… kadang yakin je cakap, tapi Grammar ‘tunggang terbalik’ . Bajet!
Tu sebab kena study & kuasai Grammar. Mana nak guna is, was, -ed, have, has… banyak la lagi
‘Date’ bersama Teacher Tira jam 9.45 pagi dalam Online Tuition Funtastic English SPM.
PERCUMA saja
Sediakan:
1. Laptop/pc/phone
2. Internet
3. Buku catatan
4. Niat dan mindset untuk belajar
Yang penting join dulu group di t.me/funtasticenglishspm
Standby ya pukul 9.35 kita terus bagi link dalam telegram.
Yakin Sebelum Berjaya

==================

FUNTASTIC SAINS PT3
“Jadual Berkala”
Ramai student minta teacher ajarkan bab kereaktifan logam. Reactivity of metals.
Deme kata tak faham apa kaitan antara jenis-jenis logam tu dengan mana satu yang lebih aktif daripada yang lain-lain.
Betul ke? Susah sangat ke bab ni?
Haa, teacher rasa mesti pelajar rasa susah sebab deme tak faham asas bagi bab ini yang diajar dalam Tingkatan 1. Kan2??
Kita kenalah meneliti RAJA jadual ni dulu. Jadual apa tu agak-agaknya?
Bukan jadual waktu atau time table!
Tetapi Jadual Berkala atau pun Periodic Table!
Jom kita jenguk dulu apa sebenarnya yang ada dalam jadual tu, & apa pula perbezaan antara unsur, campuran dan sebatian? Elements, mixtures and compound?
Teacher nak tunjuk bezanya menggunakan air milo ais, maggie kari dengan sekeping kayu.
Join sesi Online Tuition Funtastic Sains PT3 bersama Teacher Zy, jam 12 tengahari esok tau.
.
.
PERCUMA sahaja
Sediakan:
1. Laptop/pc/phone
2. Internet
3. Buku catatan
4. Niat dan mindset untuk belajar
Yang penting join dulu group di t.me/funtasticsainspt3
Standby ya pukul 11.50 kita terus bagi link dalam telegram.
Yakin Sebelum Berjaya

#belajarsains

=======================
FUNTASTIC MATEMATIK PT3

“Pemfaktoran dan pecahan Algebra”

Pelajar-pelajar selalu ke teman mak ayah pergi beli barang?
Mesti bestkan lepas beli barang, mak ayah bawa gi jalan-jalan.
Masa beli barang tu perasan tak setiap barang harganya berbeza2?
Kita nak bayar mestila nak tahu jumlah kos yang dah kita belanja, betul tak?
So kat sini gunanya tajuk kita hari ni.
So nak tahu lebih pasal tajuk ni??
Jom bersama Cikgu Maslinda dalam Exclusive Online Group Tuition Matematik PT3.
Kita bincangkan topik Pemfaktoran & Pecahan Algebra.
Jumpa nanti
Macam mana nak join?
Klik je
Daftar cepat tau
========================
FUNTASTIC ARABIC SPM
“Adawatul Syurut”
Partikel Syarat ialah partikel yang menghubungkan antara dua ayat.
Macam nak kawen kena ada syarat, apakah syarat2nya ? atau cinta tanpa syarat?
Esok ustazah akan berikan syarat bagaimana nak ‘mengahwinkan’ 2 kata kerja ni.
Pastikan adik2 dah bersedia jam 2 petang di Exclusive Online Group Tuition Funtastic Arabic SPM bersama Ustazah Nurwahidah.
Daftar cepat tau
===========================
FUNTASTIC MATEMATIK UPSR 
“Koordinat 2.0”
Bila sebut saja koordinat, terus terbayang dekat mana kedudukan objek atau tempat yang kita nak tuju.
Tapi, apa kelainan Koordinat 1.0 dengan 2.0 ?
Apa kaitannya pula dengan kapal selam ya ?
Haa, ada yang boleh jawab ?
So, jom bersama Chegu Nurul pada jam 2:00 petang di Kelas Exclusive Premium Funtastic Matematik UPSR
Pastikan adik-adik ready dengan slot ‘UJI MINDA’ dari Chegu Nurul
Jumpa nanti!
Daftar cepat tau
=======================

 Gajah merupakan salah satu haiwan yang diceritakan dalam Al-Quran. Apa pentingnya kaitan Gajah ini dalam lipatan sejarah sehingga dimunculkam dalam al-Quran?

Pernah dengar kisah tentera bergajah?
Pernah tahu nama Abrahah?
Macam mana pula burung Ababil?

Surah Al-Fil adalah surah ke 105, mengandungi 5 ayat pendek tetapi mempunyai kisah yang amat besar ertinya dalam sejarah.

Ni pula… pernah dengar tak…”Kerana mulut badan binasa.”… “Pengumpat seperti makan daging orang yang diumpat.”

Kita nak belajar apa ni ustazah?

Esok Ustazah nak kongsikan Surah Al-Fil & Surah Al-Humazah.

Kita akan fahamkan surah ini & baiki bacaan. Ustazah juga akan jelaskan cara bacaan dan sebutan huruf demi huruf.

Selain mempelajari cara bacaan satu-persatu, disemak bacaan setiap pelajar, insyaAllah akan ada sesi semakan hafalan surah pendek ini.

Esok Ustazah nak bantu anda atau anak anda belajar & perbaiki bacaan surah ini.

Tak lama lagi dah nak Ramadan.
Jadi boleh kita buat persediaan terutamanya untuk kita solat terawih di rumah nanti.

Jom baiki bacaan dengan lebih mudah & santai secara online bersama Ustazah Nurul jam 3.30 petang esok di Exclusive Online Group Tuition Mengaji.

Sesuai untuk semua peringkat umur.

Macam mana nak join?
Klik je
https://www.wasap.my/601113172015/Mengaji

Daftar cepat tau 

#MengajiOnline
#OnlineTuition
#MengajiDewasa
#MengajiKanak2
#surahAlFil
#surahAlHumazah
#baikiBacaanAl-Quran
#persediaanRamadan

=========================
FUNTASTIC ADD MATHS SPM
“Fungsi II”

Apakah anda berFungsi dengan baik semasa PKP ni… kepada keluarga atau masyarakat?

Nape tetiber tanya macam ni? 

Penggunaan Model Matematik umumnya, banyak menggunakan Fungsi yang mudah & tepat untuk menyelesaikan masalah umum.

Tetapi Model Kehidupan yang berkaitan dengan cinta, kasih sayang, emosi, rohani, Fungsinya adalah amat kompleks & rumit.

Ada Fungsi yang awalnya rumit, tetapi dipermudahkan.

Ada pula yang senang Fungsinya tetapi disebabkan sikap alpa, akhirnya menjadi rumit.

Bagaimana pula Fungsi kehidupan anda sejak PKP ini?

Apa pula kaitannya Fungsi Matematik Tambahan dengan Kehidupan anda?

Jom esok kita belajar & fahamkan topik Fungsi dalam Exclusive Online Group Tuition Add Maths bersama Tutor Raj, jam 4 petang.

Macam mana nak join?
Klik je
https://www.wasap.my/601113172015/AddMaths

Daftar cepat tau 

#MatematikTambahan
#FuntasticAddMaths
#SPM
#OnlineTuition
#Fungsi

 

Kenapa Belajar Topik ‘Ruang’ Matematik UPSR Ni Best?

Adakah Chegu Nurul masih ada lagi di RUANGAn hati adik2 tahun 4,5,6 ni? 🙈

Ehh.. apasal Chegu ni? 🤔

Agak-agak seLUAS mana bahagian untuk Chegu Nurul memeriahkan lagi suasana kelas Funtastic Matematik UPSR ? 😉

Jap, ada lagi satu…

SeTINGGI mana tahap keterujaan adik2 untuk belajar dan mengeksplorasi topik RUANG ni bersama Chegu dalam Online Tuition ?😁

 

 

Wohoo…berbunga2 ayat Chegu 🤣

3 soalan untuk adik2 renungkan malam ni dan bersiap sedia untuk jelajah topik RUANG yang sangat berkait rapat dalam kehidupan seharian kita..

Kenapa Chegu kata macam tu?

Cuba baca permasalahan ni…

“Diberikan satu kolam mandi kanak-kanak yang telah diisikan 3/5 penuh air, berapakah lagi isi padu air yang perlu dimasukkan untuk memenuhi kolam itu ?”

Apa langkah2 yang paling utama untuk adik2 tahu sebelum cari solusi untuk soalan penyelesaian masalah itu?

Nak tahu apa strategi yang kita boleh gunakan untuk selesaikan soalan berbentuk penyelesaian masalah ini? 🙋‍♀️🙋‍♂️

Jom belajar lebih seronok secara online bersama Chegu Nurul di Exclusive Online Group Tuition Matematik UPSR

Pastikan adik-adik ready dengan soalan2 yang bakal dibongkarkan nanti ya 😉

Macam mana nak join?
Klik je: Funtastic Exclusive Online Class Matematik UPSR

Jumpa adik-adik di puncak kejayaan 😃

YAKIN SEBELUM BERJAYA

#MatematikUPSR
#ExclusiveOnlineTuition
#FuntasticMatematikUPSR