Bina Keyakinan Diri Bermula dari Pakaian

Pakaian menjadi titik keyakinan dalam diri seseorang individu yang sering memperbaiki imej mereka. Seperti yang kita boleh lihat, apabila seseorang itu sudah berkahwin, mereka sudah tidak memikirkan tentang imej mereka lagi dan beranggap penampilan bukan keutamaan mereka. Justeru, pemakaianlah yang menjadi first impression diri mereka terhadap orang sekeliling dengan pembawakan visual. Penggayaan pakaian tidak memerlukan kos yang tinggi atau high maintenance  kerana brand tidak dapat menilai penampilan individu. Oleh itu, individu itu sendiri yang perlu bijak menggayakan pakaiannya. Setiap orang ada hak untuk bergaya dengan cita rasa masing-masing.

 

Tips Penggayaan Pakaian

  1. Pemilihan Warna

Kepentingan pemilihan warna pada pakaian seperti tudung akan menyebabkan keserian kulit wajah seseorang itu sama ada semakin gelap atau berseri. Kadang mereka berminat dengan warna tertentu tetapi ia tidak menjamin kesesuian pada diri mereka. Tidak semua warna sesuai dengan individu itu, jadi antara langkah yang perlu dibuat sebelum membuat keputusan adalah memilih sendiri, minta pertolongan dengan bertanyakan pendapat mereka dan cuba pada diri sendiri sama ada sesuai atau sebaliknya. Antara warna yang selamat untuk dipilih adalah warna tanah dan warna hitam. Bagi golongan yang berkulit cerah, mereka sesuai dengan warna gelap manakala golongan yang berkulit sedang-sedang, mereka sesuai mengenakan warna lembut.

Warna block juga menjadi salah satu pilihan beberapa individu yang yakin dan berani untuk dipakai kerana mereka bijak memadankan warna.  Menghadiri majlis juga perlu kepada pemilihan warna yang sesuai mengiut jenis majlis. Bagi baju yang bercorak, pemilihan warna tudung hendaklah berdasarkan warna yang paling sikit pada baju itu supaya tidak nampak berat dipandangan orang yang melihatnya.

  1. Corak & Bentuk Tubuh Badan

Corak pakaian juga memainkan peranan yang penting dalam menggayakan pakaian. Hal ini kerana setiap individu mempunyai warna kulit, bentuk badan dan ketinggian yang berbeza-beza. Bagi golongan yang memiliki bdan yang berisi, mereka dicadangkan untuk memilih corak-corak yang kecil seperti bunga, polka dot dan sebagainya. Perkara ini akan membuatkan mereka terlihat lebih kecil kerana orang disekeliling mereka tertumpu kepada corak yang kecil. Manakala golongan yang memiliki badan yang kurus perlu memilih corak pakaian yang besar agar mereka terlihat sedikit melebar. Contohnya, pakaian bercorak batik disarankan memilih corak bunga yang menjalar ke atas, pakaian bercorak jalur pula mengambil jalur secara menegak.

  1. Mix & Match (Padanan)

Padanan dalam pemakaian memerlukan kepada percubaan, yang mana membuat padanan secara bersebelahan contohnya memandankan tudungdan baju kemudian sarung pada diri. Bagi yang mengenakan baju yang tdaik bercorak, jadi tudung mestilah yang bercorak untuk menaikkan seri dan seimbangkan warna. Begitu juga sebaliknya, tidak sesuai bagi padanan baju dan tudung yang bercorak. Kadang ada orang yang yakin dengan padanan baju dan seluar yang berbeza tetapi disebabkan dia memiliki keyakinan yang tinggi, maka orang sekeliling dapat rasakan aura keyakinan individu itu.

Kesimpulannya, cara pemakaian bukan sahaja memberi impak kepada perhatian orang sekeliling malah ia memberi kesan kepada diri sendiri, cara berjalan, cara duduk, tubuh badan, komunikasi dan sebagainya

Jom Raikan ‘Pesta Ibadah’ Ramadan Bersama Pelbagai Program #BestnyaRamadan

Alhamdulillah, lepas 2 tahun, fasa bertukar ke endemik pada bulan Ramadan kali ini.

 

Terawih, berbuka, qiamullail & bersahur antara yang dapat kembali dilakukan bersama-sama di masjid & surau.

 

Kami di CMN Academy, Tutor Profesional Malaysia & CMN Digylearn ingin mengucapkan Salam Ramadan & Selamat Berpuasa kepada anda semua.

 

Hadiah kami untuk anda Ramadan kali ini, kami bawakan pelbagai program yang semestinya memberi manfaat kepada pelbagai lapisan masyarakat.

 

Jom tengok apa yang menarik!

✔️ FBLive Tajwid x Tadabbur

✔️ InstaLive Gear Up Funtastic

✔️ Program bersama anak-anak asnaf

✔️ Iftar Jamaie

✔️ 21 Days E-learning Module Challenge

✔️ Focus Ngaji Class

✔️ Focus Study Class

✔️ Special Funtastic Class

✔️ Tutor Onboarding

 

 

Nak tahu lebih lanjut?

Nak join program #BestnyaRamadan?

 

 

3 Rahsia Hasilkan Pelajar KBAT

Secara alaminya, KBAT Kemahiran Berfikir Aras Tinggi tentu ada dalam diri setiap pelajar cuma perlu kepada latihan. Menurut Teacher Zy, Speaker Funtastic Sains dalam perkongsian live FB, selalu menanyakan soalan ibarat latihan aerobik minda kerana persoalan datang dari pelbagai arah yang tidak perlu difikir sebelum ni.

 

Formula 3 I

  1. Interest

Sebagai seorang tutor, perlu kepada mengenalpasti minat pelajar mereka agar dapat meraikan dan support minat mereka untuk diarahkan kepada pelajaran mereka. Hal ini kerana pelajaran dan minat pelajar pasti bersangkutan antara satu sama lain. Contohnya, pelajar Teacher Zy iaitu Kodiswaran yang meminati superhero mereka bertanyakan soalan berkaitan minat mereka itu kepadanya. Logik ke Ironman superhero sebab Ironman cipta mesinnya sendiri? Dengan itu, perkaitannya adalah Ironman menggunakan teknologi untuk menjadi hebat, terbang dan menguasai dunia, jadi ia peril kepada mempelajari ilmu tentang teknologi.

Bijak bermain dengan emosi pelajar-pelajar agar suasana belajar tidak membosankan dan sentiasa wujud perasaan ingin tahu dalam kalangan mereka dalam pelajaran.

 

  1. Inquiry

Teacher Zy juga berkongsi tentang Inquiry adalah salah satu elemen penting dalam membentuk pelajar KBAT. Tidak mengamalkan spoon-feed kepada pelajar dengan menyuruh menghafal tetapi perlu kepada memahami  melalui pertanyaan. Pertanyaan itu dijawab dengan pertanyaan semula untuk mereka lebih berfikir dan ketahui jawapannya. Contohnya, mendedahkan topik yang bakal dipelajari dengan bahasa kiasan untuk pelajar berfikir disebalik ayat tersebut dan pelajar sendiri akan tentukan apa yang mereka mahu belajar. Mewujudkan reaksi dan tindakan pelajar dalam kelas yang mana tutor bergerak seiring dengn pelajar atau mengikut rentak mereka untuk sampai kepada peringkat seterusnya. Menggunakan soalan menkonsepsi atau perbandingan antara dua gambar semasa dalam kelas.

 

  1. Imagination

Seterusnya, menekankan 3 perkara dalam imagination iaitu Games (Entertaintment), Game-based learning (Leaning objectives) dan Gamification (Game elements). Teacher Zy menerangkan games atau hiburan pelajar yang biasa dilakukan kemudian game tersebut akan diolah menjadi learning objectives dengan menggunakan ciri-ciri game untuk dimasukkan dalam pelajaran yang merupakan gamification. Perkara ini ada kaitan juga dengan minat-minat pelajar. Tidak semua KBAT mesti sesuatu yang masuk akan malah ada juga yang tidak masuk akal.

 

Kesimpulannya, pelajar akan banyak bertanya soalan yang tidak pernah ditanya atau terfikir sebelum ini. Sekali gus akan membantu tingkatkan kualiti minda kedua-dua pihak sama ada tutor atau pelajar kerana masing-masing berusaha untuk merungkaikan persoalan.

 

Belajar Tuisyen Online Dengan Seronok Bersama Speaker Funtastic

Pencarian Tuisyen Online

Belajar Tuisyen Online bukanlah suatu kebiasaan bagi Puan Melyssa. Puan Melyssa merupakan seorang Pegawai IT di sebuah Bank terkemuka di Malaysia.

Pada waktu Perintah Kawalan Pergerakan Tahun 2021 yang lalu, anaknya Iqbal tingkatan 4 terpaksa belajar di rumah (pdpr) ekoran penutupan Sekolah.

Belajar sendiri di rumah untuk subjek elektif seperti Prinsip Akaun bukanlah suatu yang mudah. Akibatnya, Iqbal banyak ketinggalan dan kurang pemahaman suatu subjek.

Mengenangkan keperluan anaknya, Puan Melyssa mengambil langkah bijak dengan mencari tuisyen secara online. Akhirnya, pencarian tersebut menemukannya dengan Funtastic Online Tuisyen CMN Academy.

Bermula ‘Journey’ bersama Funtastic

Iqbal mulai dengan menyertai kelas percubaan secara percuma bagi subjek Prinsip Akaun dan Sains. 

 

Iqbal, Shamil dan Airell semasa belajar tuisyen online Prinsip Akaun

 

Pendekatan ‘fun learning’ dan kreatif membuatkan Iqbal terus mendaftar sebagai pelajar bersama keluarga Funtasticker.

Berpuas hati dengan cara pengajaran speaker Funtastic, Puan Melyssa telah mewar-warkan tuisyen ini kepada rakan – rakannya.

Ia membuatkan Shamil dan Airell yang merupakan rakan sekolahnya turut menyertai kelas Funtastic.

Apabila ditanya apa yang membuatkan beliau merekomen kepada ramai orang?

Puan Melyssa menjawab ‘Saya nampak peningkatan anak saya. Saya sangat berpuas hati. Benda bagus memang saya akan sebarkan!’

Cikgu Akin banyak memberikan tips-tips untuk peperiksaan. Teknik belajar Prinsip Akaun secara visual membuatkan mereka mudah faham konsep subjek tersebut. Selain itu, Cikgu Akin juga ada mengeluarkan modul digital 7 Checklist EZI Formula Akaun secara percuma.

Teacher Zy yang sentiasa menggunakan eksperimen, aktiviti dan ‘games’. Rata – rata pelajar pasti akan teruja setiap kali kelas Teacher Zy. Pelajar lebih mudah faham dan seronok belajar dengan pendekatan tersebut.

Selain belajar dalam kelas Funtastic Online Tuition, Speaker – speaker Funtastic turut melaksanakan Seminar Best SPM sebagai ‘added value’ buat pelajar – pelajar. 

 

Belajar Tuisyen Online Kelas Sains bersama Teacher Zy

 

Dianugerahkan ‘Special Mention’

Pada hujung Tahun 2021, CMN Academy menganjurkan ‘Special Mention’ untuk menghargai pelajar – pelajar. Iqbal telah dianugerahkan ‘Best Manners Award’. Ini kerana sikapnya yang baik dan suka menolong cikgu dan rakan – rakan semasa kelas.

 

‘Special Mention’

 

Mana jatuhnya kuah jika bukan ke nasi. Puan Melyssa juga sudi menjadi tetamu jemputan berkongsi ilmu kepada warga Tutor Professional Malaysia dalam sesi TPM Talkshow.

Iqbal, Shamil dan Airell baru sahaja selesai menduduki SPM. Mereka rasa bersyukur kerana sepanjang 2 tahun, mereka sempat belajar topik Tingkatan 4 dan 5. Walaupun mereka ketinggalan di sekolah, tidak menghalang mereka untuk berusaha belajar. Dengan bimbingan Cikgu Akin dan Teacher Zy.

Kami mendoakan semoga Iqbal dan rakan – rakannya memperoleh keputusan yang cemerlang dalam SPM. Insha Allah menurut Puan Melyssa, selepas Iqbal habis belajar, beliau mahu adik Iqbal pula menyertai keluarga CMN Academy.

Tips Kekalkan Prestasi Belajar Online

Aimi memerhatikan sekali lagi skrin telefonnya. Terpampang markah ujian yang baru diberikan oleh cikgu sebentar tadi. Keluhan kecil keluar dari mulutnya. Sejak sekolah dijalankan secara online, markah ujiannya semakin menurun berbanding semasa pengajaran secara berdepan di dalam kelas.

Ting! Bunyi whatsapp masuk daripada kawannya, Nadia. Aimi teringat hasil ujian tadi. Nama Nadia berada di tempat teratas kerana mendapatkan markah tertinggi di dalam kelas. Sebelum ini, namanya dan Nadia bergilir-gilir di tempat pertama. Semakin lama kelas online, namanya semakin jatuh ke bawah. Tetapi, nama Nadia masih bertahan di atas.

Aimi menyuarakan isi hatinya dan menanyakan bagaimana Nadia masih berjaya walaupun suasana belajar telah berubah. Nadia menenangkan Aimi dan berkongsi tips atau amalan yang dilakukan untuk mempertahankan prestasinya.

1. Sebelum kelas online
Bangun dan bersiap sedia dari awal. Bersihkan diri dengan mandi sebelum kelas pagi sangat membantu untuk menyegarkan diri. Pelajar juga perlu sarapan terlebih dahulu. Ini kerana kadar gula dalam darah adalah rendah untuk otak berfungsi dengan baik selepas bangun tidur. Kemudian, pastikan kawasan belajar adalah sesuai dan selesa seperti bilik yang terang, senyap dan mempunyai jaringan internet yang kuat.

2. Semasa kelas online
Pegang pen atau pensel dan catat apa yang perlu. Selain dapat menambah poin kefahaman, ia juga dapat mengelakkan pelajar dari terleka dengan perkara lain. Seterusnya, phone juga digalakkan berada jauh dari jangkauan kita. Gunakan phone jika betul-betul perlu sahaja. Dalam pada itu, jika ada perkara yang tidak difahami, pelajar boleh bertanya terus kepada cikgu.

3. Selepas kelas online
Ambil masa untuk rehat seketika. Minum air atau buat regangan bagi memberi ruang kepada otak dan badan berehat setelah penat memproses pelajaran. Setelah berehat, cuba buat nota atau latihan mengenai apa yang telah dipelajari dalam kelas tadi. Ini bertujuan untuk menguatkan ingatan dan menguji kefahaman topik tersebut.

Setelah mengetahui cara Nadia belajar secara online, Aimi bertekad untuk cuba mengikuti tips tersebut dan menaikkan kembali markah dan prestasinya. Hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih.

Semoga bermanfaat 😄

Berminat Nak Dapatkan Tutorial Basic Video Editing  ‘Secara Percuma’

klik link di bawah:

https://bit.ly/tutorialbve

6 Manfaat Bersenam Secara Rutin Kepada Diri dan Kehidupan Anda.

Semua orang menyedari betapa pentingnya bersenam, tetapi tak ramai yang mempraktikkannya. Senaman memberi manfaat kepada seluruh anggota badan dan kehidupan kita. Berikut adalah 6 sebab mengapa anda harus menjadikan senaman sebagai sebahagian daripada rutin harian anda.

Kenapa bersenam sangat penting?

1. Meningkatkan Kecergasan

Senaman membantu anda tetap sihat. Bersenam secara teratur meningkatkan tahap kecergasan anda secara keseluruhan, yang seterusnya meningkatkan sistem pertahanan badan dan menjadikan antibody badan anda jadi lebih kuat. Selain itu anda akan rasa lebih bersemangat untuk melakukan tugas harian yang lain.

 

2. Menambah Tenaga

Salah satu sebab untuk melakukan senaman secara teratur adalah kerana ia memberi anda tenaga. Biasanya orang akan minum kopi atau minuman tenaga untuk kembali cergas tapi jika selalu diamalkan ianya tidak sihat untuk kesihatan badan. Dengan melakukan senaman dapat membantu oksigen mengalir lebih bebas ke seluruh badan dan memberi anda tenaga yang sangat diperlukan sepanjang hari. Ini juga meningkatkan stamina keseluruhan anda, yang dapat membantu anda kekal bertenaga lebih lama.

 

3. Meningkatkan Kesihatan Mental

Dengan senaman mampu melepaskan bahan kimia seperti endorfin dan serotonin yang meningkatkan mood anda. Ini juga dapat membuat anda bebas dari memikirkan perkara2 lain, membantu mengurangkan perasaan kesepian dan terasing, dan membuat anda berhubung dengan orang lain. Sekiranya anda kerap bersenam, ia dapat mengurangkan tekanan dan gejala keadaan kesihatan mental seperti kemurungan, kegelisahan, dan membantu pemulihan masalah mental.

 

4. Mengawal Berat Badan

Salah satu faedah senaman yang paling biasa adalah membantu anda mengawal dan menguruskan berat badan anda. Latihan membakar kalori membantu
penurunan berat badan. Walaupun senaman yang berat akan membakar lebih banyak kalori, tetapi latihan sederhana seperti berjalan pantas juga dapat memberi kesan positif kepada penurunan berat badan.

 

5. Tidur lebih berkualiti

Bersenam sangat bermanfaat untuk tidur anda. Orang yang kerap bersenam membolehkan kualiti tidur yang lebih baik daripada mereka yang tidak bersenam.

 

6. Kesihatan Jangka Panjang

Sebagai tambahan kepada semua manfaat langsung dari senaman berkala, ia dapat membantu anda mencegah masalah kesihatan seperti penyakit jantung dan diabetes dalam jangka masa panjang. Bersenam meningkatkan kolesterol “baik” anda dan mengurangkan risiko masalah yang serius, terutama yang berkaitan dengan jantung.

Bersenam dapat membantu dengan pelbagai masalah kesihatan dengan semudah berjalan-jalan. Cuba lakukan aktiviti fizikal ke dalam rutin harian anda selangkah demi selangkah!

 

JENIS-JENIS LATIHAN

Terdapat tiga bahagian kebiasaan senaman yang seimbang iaitu latihan aerobik, latihan kekuatan, dan latihan fleksibiliti.

 

 

Terima Kasih, Semoga Bermanfaat

Senang je Belajar Bahasa Arab

“Susahnyaa bahasa arab ni, tak faham laaa”

“Susahnya nak ingat..tak boleh masuklah”

Ayat-ayat macam tu biasa sangat kita dengar terutamanya bagi pelajar yang tak dapat score dalam subjek bahasa arab. Susah sangat ke bahasa arab ni sebenarnya sampai tak boleh nak score??

Sebenarnya tak kesah la subjek apa sekali pun sains ke, math, addmath, fizik, bahasa inggeris..semuanya ada cabaran dalam menuntutnya. Ilmu itu nilainya tinggi jadi usaha untuk mempelajarinya juga perlu tinggi. Subjek bahasa arab menjadi susah bukanlah sebab bahasa itu sendiri tetapi “mindset” atau persekitaran dan buah mulut orang yang menyatakan ianya susah. Jadi ramailah yang beranggapan bahasa arab ini susah.

Pertama sekali ubah cara fikir kita, sebab ini lah yang mempengaruhi kita dalam menuntut ilmu. Kalau kita fikir ianya susah maka susah la. Kita akan jadi malas dan tak semangat bila nak belajar sebab dari awal lagi kita dah beranggapan ianya susah. Jadi tukar dan ubah presepsi kita bahawa bahasa arab ini mudah, InsyaAllah Allah akan bantu dan membuka jalan bagi orang-orang yang usaha dalam menuntut ilmu.

Pupuk minat kita dalam belajar bahasa arab, sebab minat itu boleh dibina dengan banyak cara sebenarnya. Kita boleh pelbagaikan cara pembelajaran di luar waktu pembelajaran formal, contohnya zaman kini adalah zaman internet gunakan internet itu sebaik mungkin, kita boleh melayari di YouTube, banyak video-video yang menarik yang boleh kita dapat dari situ. Kita boleh sertai channel-channel di Telegram yang banyak berkongsikan tentang kosa kata bahasa arab, ungkapan-ungkapan yang menarik dalam bahasa arab. Selain itu juga, TikTok juga ada yang berkongsikan tentang bahasa arab yang kita boleh praktikkan dalam kehidupan seharian kita. Sebenarnya banyak platform yang kita dapat layari di internet cuma perlukan kemahuan dan sedikit usaha untuk mencarinya, bak kata orang maklumat di hujung jari, tekan terus dapat.

Tapi kalau ada yang susah nak hafal tu nak buat macam mana? Sebab bahasa arab ni banyak sangat kena hafal. Memang tak dapat dinafikan sebab bahasa arab ni bahasa yang jarang kita guna sebab tu kadang-kandang agak sukar untuk kita ingat. Tapi itu bukan alasanya, orang yang nak berjaya mesti mencari solusi. Jika diikutkan lebih 3000 kosa kata bahasa arab yang dipinjamkan kepada bahasa melayu. Contohnya, perkataan-perkataan;

kerusi – كرسي (kursiyun), wujud – وجد (wajada), Kuat – قوى (qawiyy), internet – الإنترنت (al-internet), amal – عمل (amal), darjat – درجة (darajah), khabar – خبر (Khabar), soalan – سؤال (suaalun), mungkin – ممكن (mumkinu)

Dan banyak lagi sebenarnya, kalau nak disenaraikan memang panjang la jadinya. Berdasarkan perkataan-perkataan yang dipinjamkan ini sudah banyak membantu kita untuk ingat dan hafal kosa kata bahasa arab. Cara yang lain adalah kerap guna perkataan yang berbeza dalam penulisan atau percakapan. Kebiasaanya pelajar akan guna perkataan yang sama ketika menulis ayat atau karangan contohnya,

يذهب محمد إلى المدرسة (Muhammad sedang pergi ke sekolah)

Cuba tukar perkataan sekolah kepada stadium (مُدَرِّج), pusat membeli belah (مركز تسوق), ladang (مزرعة) atau apa sahaja perkataan yang jarang digunakan. Cara ini dapat membantu mengembangkan lagi penggunaan kosa kata bahasa arab.

 

Selain itu, wajibkan pada diri untuk menghafal sekurang-kurangnya 3 kosa kata yang baru setiap hari. Kita boleh dapatkan dan belajar kosa kata yang baru melalui pembacaan buku, channel Telegram bahasa arab, TikTok, YouTube atau apa-apa aplikasi. Dengan cara ini banyak kosa kata yang kita akan dapat dan boleh praktikan samada dalam penulisan dan percakapan.

 

Terakhir sekali, ini paling penting tuntut ilmu mestilah berguru jika tidak sesatlah jalan. Walaupun kita sudah mempunyai pelbagai kemudahan internet tetapi gurulah sebaik-baik tempat dalam kita menuntut ilmu. Mereka adalah orang-orang yang mahir dalam bidang tersebut jadi sudah pasti lebih mudah kita untuk mempelajarinya jika tidak kita hanya menghafal semata-mata tanpa memahami ilmu tersebut.

Aplikasi yang boleh dilayari ;

  • Youtube CMN Academy atau Madinah Arabic
  • Tiktok cmnacademy atau sirsyazwan
  • Channel Telegram ; Kosa Kata Bahasa Arab, Uslub Nahwu

Kekal Semangat Belajar Online Di Rumah

Ilmu itu amatlah penting dan wajib keatas setiap individu untuk menuntut ilmu. Tidak kiralah di mana sahaja atau dalam apa-apa situasai, kita mesti menuntut ilmu. Ilmu dapat menjamin masa hadapan dan dapat membentuk masyarakat yang berdisiplin dan berintelektual.

Dalam pandemik Covid-19 hari ini makin meningkat dan kita memperoleh cabaran dalam menuntut ilmu kerana tidak dapat untuk hadir sekolah atau universiti untuk menjalani kelas secara fizikal. Ketika awal tahun  2020 yang lepas kita menghadapi satu situasi yang sangat mencabar kerana semua urusan tidak kira samada belajar mahupun kerja mesti dilakukan secara maya. Tetapi hari demi hari kita sudah dapat mendaptasi situasai maya ini dalam banyak perkara. Sebagai pelajar mahupun guru kita mesti mencari jalan bagaimana kita mahu wujudkan suasana pembelajaran maya yang efektif.

  • NIAT

Perbetulkan niat kita dalam menuntut atau menyampaikan ilmu. Niatlah kerana Allah agar dibuka pintu hati dan mudah menerima dan memahami ilmu yang disampaikan, begitu juga kita dapat menyampaikan ilmu dengan baik. Jika pada permulaan kita tidak diniatkan kerana Allah kita cenderung untuk melakukan sesuatu dalam keadaan terpaksa, buat kerja acuh tak acuh dan mudah hilang fokus. Jadi mulakan dengan niat kerana Allah dan berdoa kepada-Nya agar dipermudahkan urusan dalam menyampaikan atau mempelajari ilmu.

  • SUASANA

Ini antara perkara yang memainkan peranan yang sangat penting. Bina suasana dalam rumah suasana belajar, macam mana tu? Kita hias bilik atau tempat belajar kita cantik-cantik, kemas dan bersih supaya bila kita nak belajar je terus ada semangat, seronok dan selesa ketika belajar atau mengajar. Sama juga situasi di dalam kelas cikgu mesti suruh kita hias kelas, sapu kelas sebab untuk kita rasa selesa belajar. Jadi kita lakukan perkara yang sama di rumah kita.

  • BERSIAP-SEDIA

Cara ini pula mungkin tak ramai yang buat tapi sebenarnya ia sangat membantu kita dalam pembelajaran. Ambil masa dalam 10 ke 5 minit sebelum kelas maya bermula. Buat persiapan dengan membaca nota tajuk yang akan dipelajari, ini sangat membantu kita dalam memahami pelajaran dengan lebih baik dan kita dapat bertanya soalan yang tidak difahami.  Ini dapat mengelakkan daripada mengantuk dalam kelas. Pada masa yang sama juga kita dapat hadir ke kelas maya tepat pada waktunya, tidak perlu guru menunggu kita.

  • SEGAR

Ini antara cabaran dalam kelas maya, iaitu pelajar akan mudah mengantuk. Disebabkan hanya menghadap laptop atau telefon ia membuatkan pelajar hilang fokus. Nak kekal segar di dalam kelas mudah je. Pertama, duduk dalam posisi yang betul, jangan kita belajar di atas katil sambil baring itu akan menyebabkan kita mengantuk dan tidur. Kedua, sediakan bekalan air atau kudap-kudapan yang ringan, jika rasa ngatuk minum air atau makan kudap-kudapan tapi dengan kebenaran guru. Ketiga, buat rengangan badan yang ringan. Ini dapat membantu kita untuk kelas segar.

Tidak lupa juga kepada para pendidik, guru-guru, dan pensyarah, guna cara pembelajaran yang menarik untuk menarik perhatian dan fokus pelajar. Contohnya, kerap berinteraksi dengan pelajar dengan tanya soalan kepada mereka, selitkan selingan tanyangan video dalam pembelajaran, ini sangat membantu bagi pelajar yang cenderung kepada visual atau audio. Seterusnya, buat aktiviti, main sambil belajar seperti buat kuiz menggunakan aplikasi yang menarik, terdapat banyak aplikasi di internet yang boleh digunakan.

  • HUBUNGAN

Perkara yang terakhir sekali ini amatlah penting iaitu, perihara hubungan dengan Allah, ibubapa, guru-guru atau pensyarah dan kawan-kawan. Utamanya, peliharalah hubungan dengan Allah, jaga solat di awal waktu, membaca Al-quran dan banyakkan berdoakan kerana ilmu yang diperoleh atas keizinan-Nya. Hormat dan taat pada ibubapa, apabila sudah belajar di rumah guna masa yang ada untuk berbakti pada mereka, taatlah apa yang disuruh selagi tidak bertentangan dengan syariat Allah.

Selain itu, jaga adab dan akhlak antara pelajar dan guru kerana adab belajar secara maya ini sudah tidak dijaga kerana tidak bersemuka, video boleh ditutup, suara boleh disenyapkan, dan masuk kelas lewat. Adab dan akhlak nilainya sangat tinggi dan orang tidak pandang pada ilmu setinggi gunung yang kita peroleh tetapi adab dan akhlak yang dihiasi diri.

Tidak dilupakan juga, bantu kawan-kawan yang memunyai masalah dalam pelajaran atau mungkin ada sebahagian daripada mereka yang tidak mempunyai capaian internet yang baik untuk hadir ke kelas. Ilmu yang ada dikongsi bersama.

Kata Imam As-Syafie ;

“Jika kamu tahan penatnya belajar, maka kamu akan menanggun peritnya kebodohan”

Jangan jadikan situasi pandemik covid-19 sekarang sebagai alasan untuk kita tidak mahu menimba ilmu. Cari solusi dan teruskan usaha kerana Allah akan kurniakan ganjaran bagi mereka yang usaha.

Dapat apa dengan Puasa 6 Syawal?

 

Alhamdulillah, syukur sudah seminggu kita menyambut hari kemenangan syawal. Syawal kalini kita diuji sekali lagi dengan peningkatan bilangan kes covid-19 yang mendadak dan sudah tentu ramai diantara kita yang sedih tidak dapat pulang beraya di kampung halaman. Setiap ujian yang dianugerahkan Allah bukanlah sia-sia dan tiada nilai tetapi untuk mendidik dan memberi ganjaran bagi mereka yang bersabar.

Bila sebut pasal syawal amalan yang paling digalakkan bagi kita umat Islam adalah puasa 6. Haa dah mula puasa 6 ke belum? Jangan risau InsyaAllah masih masa jom kita sama-sama mengerjakan ibadah puasa 6.

Sebenarnya apa yang kita akan dapat dalam mengerjakan ibadah puasa 6 ni? Tak cukup ke kita puasa 30 hari dalam bulan Ramadan? Kalau nak tahu ganjaran puasa 6 ni sangat besar yang dijanjikan Allah. Nak tahu apa dia jom kita tengok apa yang Allah akan ganjarkan kepada mereka yang mengamalkannya.

  • Berpuasa ibarat selama setahun

Dari Riwayat imam muslim, Nabi Muhammad S.A.W bersabda ;

“Sesiapa yang berpuasa Ramadan kemudian meneruskan dengan enam hari di bulan Syawal sepertinya dia berpuasa selama setahun.”

Berdasarkan hadis tersebut jelas menyatakan bahawa sesiapa yang berpuasa 6 hari di bulan syawal, dia akan diganjari menyamai puasa selama setahun. SubhanaAllah besar ganjaranya, rebutlah peluang yang dikurniakan Allah kerana kita tidak tahu mungkin disebabkan amalan ini kita diganjarkan syurga.

Cara Nak Puasa Enam & Puasa Ganti - AlMukhlisin

  • Mengukuhkan hubungan dengan Allah S.W.T.

Bagi mereka yang mendekatkan diri dengan beribadah, Allah akan mencintainya dan akan sentiasa dipandang Allah. Seperti mana Allah berfirman dalam satu hadis qudsi ;

“Dan tidaklah seorang hamba bertaqarrub (mendekatkan diri dengan beribadah) kepada-Ku dengan sesuatu, yang lebih Aku cintai daripada apa yang telah Aku wajibkan kepadanya, dan sentiasalah hamba-Ku bertaqarrub kepada-Ku dengan amalan sunnah hingga Aku mencintainya; bila Aku telah mencintainya, maka Aku adalah pendengarannya yang digunakan untuk mendengar, dan penglihatannya yang digunakannya untuk melihat dan tangannya yang digunakan untuk memukul dan kakinya yang digunakannya berjalan; jika dia meninta kepada-Ku pasti Aku akan memberikannya, dan jika dia meminta perlindungan kepada-Ku pasti Aku akan melindunginya.” (Riwayat Al-Bukhari)

  • Ganjaran syurga

Ganjaran syurga adalah ganjaran tak ternilai harganya, beruntunglah mereka yang menjaga amal ibadah sepanjang kehidupanya. Firman Allah dalam surah az-Zumar : 73

“Dan orang-orang yang bertaqwa kepada Tuhan mereka akan dibawa ke syurga dengan berpasukan-pasukan, sehingga apabila mereka sampai ke syurga yang pintu-pintunya sedia terbuka dan penjaga-penjaganya mengalu-alukan mereka dengan kata-kata:” Salam sejahtera kepada kamu, berbahagialah kamu, maka silalah masuk ke dalam syurga ini dengan keadaan tinggal kekal di dalamnya (mereka pun masuk).”

Dan betapa istimewanya orang yang berpuasa ini adalah kerana terdapat pintu syurga yang khas disediakan buat mereka iaitu pintu syurga Rayyan. Jom kita sama-sama mengamalkan puasa 6 di bulan syawal moga kita dikurniakan ganjaranNya.

Sebab Mengapa Imam Malik Memakruhkan Puasa Enam Syawal - Oh! Media

Promosi Raya Kelas Online Berkumpulan & Personal 1 to 1

Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada anda semua!

 

Bagaimana cerita raya PKP anda kali ni?

Dah hari ke 6 Syawal, anda dah mula puasa 6?

 

PdPr pun dah mula semalam.

Bagaimana dengan anak anda? Ok ke tu belajar?

 

Kami boleh bantu anak anda belajar gaya lebih seronok, interaktif & berkesan.

 

Bersempena dengan Syawal kali ini…

 

Kami di CMN Academy ingin berikan anda hadiah kelas percuma & voucher untuk anak anda belajar dengan seronok & improve result.

 

 

Funtastic Raya Learning ini menawarkan kelas PERCUMA untuk Funtastic Online Tuition.

Funtastic Online Tuition ini menerapkan pembelajaran berkumpulan secara lebih menarik, mudah faham & berkesan.

 

Ada pelajar ni yang join kelas Sains. Awalnya, sebelum join kelas Funtastic Sains ni, adik ni tak minat langsung Sains, jadi memang nak skor tu susah sikit. Yang bestnya lepas join kelas ni, minat tu dah timbul sampai adik Alisha dapat skor 97 markah!

 

Ada seorang lagi pelajar tak minat langsung Bahasa Arab sebelum ni. Bila tak minat, susah sikit nak perform. Tapi lepas dah join kelas Funtastic Bahasa Arab, sekarang dah siap jadi rujukan kawan-kawan. Hebat betul adik ni.

 

Kalau nak anak anda meningkat prestasinya, jom daftarkan ke Funtastic Online Tuition.

Boleh terus ke pelajarberjaya.com untuk mendaftar.

 

Ada pelajar yang perlukan bimbingan secara 1 to 1 atau personal.

Jadi kami juga sediakan inisiatif kelas online personal untuk anak anda terus dapat pembelajaran tanpa henti walaupun keadaan pandemik covid-19 ni agak membimbangkan.

Orang kata kita ambil ‘precaution’, sebagai solusi kepada home tuition.

 

Jadi sempena Syawal ni, kami ada promosi diskaun khas untuk anda yang mendaftar online tuition.

 

>>Klik Di Sini untuk team kami bantu.

 

Semoga perkongsian ini dapat bantu anda mendapatkan pembelajaran yang lebih baik untuk tambahan kepada pembelajaran di sekolah atau PdPr anak anda .