Eksklusif ‘Online Group Tuition Funtastic’ Serendah RM10!

Nak join Exclusive Online Group Tuition?

 

Nak tahu pakej apa yang ada?

Betul ke ada serendah RM10?

Betul tuan/puan :)

 

Apa Kelebihan Online Group Tuition ni:

SELAMAT, MUDAH & SERONOK!

+ Anda tak boleh keluar rumah? Jangan bimbang… Boleh tuisyen dari rumah saja!

+ Tak ada komputer di rumah? Tak mengapa… Anda boleh tuisyen menggunakan smartphone, tab atau laptop saja!

+ Bosan belajar sorang kat rumah? Nak tahu cara mudah selesaikan soalan2? Ni kami sediakan solusi untuk anda… Online Tuition yang ada Smart & Fun Learning

 

 

Klik pada subjek untuk lihat pakej & mendaftar :

 

Add Maths / Matematik Tambahan 

 

Matematik SPM

 

Biologi SPM

 

Fizik SPM

 

Kimia SPM

 

Arab SPM

 

Prinsip Akaun SPM

 

Matematik PT3

 

Sains PT3

 

Bahasa Melayu PT3

 

 

Sains UPSR

 

Matematik UPSR

 

Arab UPKK/PSRA

 

Mengaji Al-Quran

 

Tajwid Infografik

 

Perlukan bantuan / ada sebarang pertanyaan?

 

5 Kaedah Bagaimana Nak Belajar & Ulangkaji Dengan Berimpak Semasa RMO

Nampaknya… Perintah Kawalan Pergerakan atau bahasa Inggerisnya, Restricted Movement Order (RMO) akan dilanjutkan.

Tambah lagi 2 minggu.

 

Bagaimana dengan pembelajaran anak-anak anda?

 

Cuti yang sepatutnya hanya seminggu, sudah jadi sebulan!

Kalau sebulan anak dok rumah tanpa belajar atau ulangkaji, ke mana arah tuju mereka selepas ini?

 

Anda nak tahu 5 Kaedah Bagaimana Anak Nak Belajar & Ulangkaji Dengan Berimpak Semasa Perintah Kawalan Pergerakan ni?

 

 

1- Jadikan 1 tempat dalam rumah sebagai tempat belajar 

Tak kira nak ambil 1 sudut di ruang tamu, ruang makan atau dalam bilik, adakan tempat yang sesuai & selesa untuk belajar. Pastikan tempat tersebut tiada perkara yang boleh mengganggu tumpuan belajar.

 

2- Susun jadual untuk belajar & rehat

Biasa orang ajar buat jadual untuk belajar je kan? Tapi ini lain sikit, jadual kena ada masa belajar/ulangkaji dan masa rehat, sama ada nak tengok tv ke, main games ke, tidur ke, boleh masuk dalam waktu rehat.

Sebab apa kena ada waktu rehat? Bukan yang penting belajar je ke?

Pentingnya emosi positif pelajar sewaktu nak belajar. Bila ada masa rehat dalam 1-2 jam sehari, selain ‘keperluan asas’, masa belajar akan digunakan sebaik mungkin & lebih fokus.

 

3- Buat pembelajaran secara hands-on guna bahan mudah didapati

Biasa kita fikir, macam mana la nak bagi anak ni faham apa yang dia belajar.

Salah satu cara adalah buat mini projek pembelajaran guna bahan2 yang mudah atau terpakai yang ada di rumah.

Ada jenis anak yang belajar melalui visual, ada yang kena buat/tunjuk/sentuh baru boleh faham. Jadi boleh kita ‘guide’ mereka untuk buat projek bersama.

 

4- Belajar bersama keluarga!

Yang ni BEST!

Kenapa? Sebab anak yang besar – kakak/abang, boleh ajar adik-adiknya. Kita boleh juga bantu mereka untuk belajar dan ulangkaji.

Maklumlah, ada antara kita sedang bercuti atau bekerja dari rumah sekarang. Jadi, inilah masanya anda nak bantu anak anda belajar. Tunjukkan skil mengajar anda ;)

 

5- Belajar bersama tutor melalui online – Online Tuition 1 to 1 atau group

Last sekali ni, istimewa sikit.

Jika ada subjek yang anda tidak dapat bantu anak kerana kurang arif tentang subjek tersebut, silibus atau anda ada satu ‘angin’ yang mungkin sebabkan anak tak dapat belajar dengan anda, berikan peluang kepada tutor untuk membantu anak anda belajar secara Online.

Ramai yang telah mula & beralih arah ke pembelajaran secara online sama ada Online Tuition secara 1 to 1 atau berkumpulan.

Kata mereka, anak mereka seronok belajar secara online. Ianya lebih Selamat, Mudah & Jimat!

 

Anda boleh aplikasikan 5 Kaedah ini bersama anak anda.

Kita sama-sama doakan keadaan negara & dunia kembali pulih seperti sediakala atau lebih baik.

 

Selamat mencuba! ;)

 

 

Belajar Matematik Lebih Mudah Dan Menarik Dengan Online Tuition

“Puan nak bagi anak cuba tak online tuition? Kami ada tutor matematik yang bagus, cuma jauh dengan puan.”

“Eh, takpe la… nanti tak berkesan pula. Saya nak tunggu juga yang dekat.”

 

Begini antara situasi ibu bapa yang mungkin masih lagi risau & musykil, benar ke online tuition ni berkesan?

Subjek Matematik pula tu… macam mana nak belajar kalau tak tunjuk depan-depan.

 

Ada ke tutor matematik yang boleh mengajar berkesan & menarik melalui online?

Jawapannya, ada tuan/puan.

 

Chegu Nurul seperti di angkasa semasa mengendalikan sesi Online Group Tuition Matematik UPSR.

 

Seorang tutor atau pendidik boleh mengajar secara online jika beliau ada teknik pengajaran berkesan & menarik, juga tahu bagaimana nak bagi pelajar ‘stay’ sampai kelas habis. Yang penting, pelajar dapat & faham apa yang dikongsikan.

 

Tak kira samada kelas online secara 1 to 1 atau berkumpulan, ‘daya penarik’ dalam pengajaran itu amat penting.

 

 

Apa kita sebagai ibu bapa perlu lakukan?

 

Beri anak kita peluang untuk belajar secara online terutamanya semasa cuti sekolah atau masa genting sebegini.

Beri juga peluang untuk tutor berkongsi ilmu kepada anak kita melalui medium online.

 

Salah satu kelas Online Tuition 1 to 1 yang dikendalikan oleh tutor CMN Academy

 

Kita hanya perlu sediakan ‘line’ yang stabil & salah satu dari peralatan ini – laptop, komputer, tab atau smartphone.

 

Anda juga boleh monitor semasa kelas, walaupun anda berada di dapur & anak di bilik.

Pelajar zaman kini, amat suka dengan teknologi. Mereka mungkin akan lebih seronok bila belajar menggunakan teknologi, melalui medium online ini.

 

Jadi, selain dari anak habiskan masa dengan gadget semata-mata dengan hal yang kurang berfaedah, ada baiknya kita sulam dengan tuisyen secara online. Benar bukan?

 

Kami nak ajak anak anda untuk join Online Group Tuition Funtastic Matematik secara PERCUMA.

Jika berminat, boleh klik di bawah mengikut tahap anak anda :

 

Matematik UPSR

 

Matematik PT3

 

Matematik SPM

 

 

Jika anak anda perlukan bantuan 1 to 1 tuition, kami ada sediakan 1 to 1 Online Tuition.

Boleh dapat 1 Sesi Percubaan PERCUMA!

Klik saja di bawah untuk kami bantu ;)

 

Background psd created by freepik – www.freepik.com

Background vector created by freepik – www.freepik.com

Pembelajaran Tanpa Sempadan… Tiada Alasan Lagi Untuk Ketinggalan

Jika dilihat keadaan dunia sekarang, kita amat memerlukan teknologi untuk terus berhubung antara satu sama lain.

Kita bukan saja risau keluar kerana perintah, tetapi juga untuk keselamatan diri & keluarga.

Tapi kita tetap mahu berhubung dengan dunia luar terutamanya keluarga & saudara mara.

 

Sama juga dengan belajar, kita tidak boleh meletakkan alasan hanya kerana tidak dapat ke kelas atau tutor tidak dapat ke rumah, untuk kita biarkan anak-anak tidak belajar atau mengulangkaji pelajaran.

Pasti ada solusi yang terbaik untuk anak-anak boleh belajar tanpa meletakkan diri dalam kerisauan jangkitan virus.

Sebelum ini, ada yang masih ‘rigid’ dengan pembelajaran secara atas talian (online).

Ada yang kata “Takpe lah, nanti anak tak belajar pula.”
“Saya nak tunggu je, takut tak berkesan untuk anak saya”

 

Tapi dapat dilihat, dalam keadaan sekarang, ramai sudah mula mencuba untuk belajar secara online. Semua jenis pembelajaran, sama ada seminar, kelas tuisyen, home tuition dan lain-lain banyak diubah kepada medium online.

 

Apa kebaikan pembelajaran secara online ni?

Saya kongsikan 3 antara kelebihan Online Tuition dari CMN Academy

 

1- Pembelajaran secara 1 to 1 atau berkumpulan. Masih lagi menerapkan pembelajaran secara berfokus & fun learning, tutor kami diberi training untuk menjalankan kelas secara online, dengan lebih menarik & berkesan.

 

2- Masa yang fleksible & tanpa sempadan tempat. Mana-mana pun boleh belajar, walaupun pelajar balik kampung (kena ada akses internet yang stabil je). Jadi waktu-waktu genting, puasa, raya atau apa-apa perayaan pun tak ada masalah untuk belajar. Asalkan bersedia mental & fizikal untuk menerima ilmu.

 

3- Monitoring. Ni best! Tutor tetap perlu beri report pengajaran & pembelajaran secara bulanan. Kami juga akan monitor dari masa ke masa, terutamanya kelas pertama untuk memastikan proses pembelajaran berjalan lancar. Anda sebagai ibu bapa juga boleh monitor di rumah, jadi tak ada alasan lagi untuk ‘goyang kaki’ saja sepanjang cuti ini.

Kami di CMN Academy telah mulakan Online Tuition sejak 2016. Kami cuba untuk ‘educate’ pelajar, ibu bapa, malah pendidik sendiri untuk belajar & mengajar secara online. Kami masih komited untuk membantu anak anda terus belajar tanpa ketinggalan.

 

Masih lagi ragu-ragu??

Nak cuba secara PERCUMA?

Klik je gambar di bawah…

Kenapa Dari Penang Ke Putrajaya, Masih ‘Setia’ Dengan Home Tuition?

Kisah ini adalah kisah benar…

Kali ini kami nak ceritakan kisah Puan Sharifah yang awal dulu telah mengambil home tuition untuk anak pertamanya untuk subjek SPM dan anak keduanya di Pulau Pinang.

Ibu kepada 2 orang anak ini, yang merupakan pegawai kerajaan berkata, beliau merasakan home tuition ini amat membantu anak beliau dalam pelajaran.

 

Walaupun terpaksa berpindah ke Putrajaya atas sebab kerjaya, puan tidak pernah mengabaikan soal pendidikan anak.

Beliau kembali menghubungi dan mengambil home tuition untuk membantu pelajaran anaknya terutamanya dalam subjek-subjek Sains Tulen. Alhamdulillah, peningkatan yang dialami anaknya sangat besar.

Bayangkan, dari subjek yang selalunya F, boleh dapat C dalam SPM!

Apatah lagi subjek-subjek yang biasanya kredit, semua ada peningkatan.

Yang bestnya, anak ini kurang minat subjek Sains Tulen, tapi boleh belajar dengan baik & alami peningkatan yang besar!

 

Nak dengar sendiri apa yang puan rasa tentang Home Tuition ni?

Jom tonton video ni ;)

 

 

Berminat dapatkan Home Tuition untuk anak?

Klik gambar di bawah untuk kami bantu

Online Tuition – Selamat, Mudah & Jimat, Solusi Semasa Keadaan Terkini

Situasi negara berada pada tahap yang agak membimbangkan.

Ramai yang dah mula berkira-kira nak menutup premis atau menghentikan kelas kerana virus corona yang cepat sebarannya.

 

Apatah lagi bila ‘World Health Organization’ (WHO) telah meletakkan #Covid19 ini sebagai PANDEMIK!

Kita perlu berjaga-jaga & mematuhi langkah-langkah pencegahan.

 

Tapi, tak kan sampai kita abaikan atau tolak tepi pembelajaran anak?

Nanti bila keadaan dah reda, baru kalut nak ulangkaji & fahamkan silibus.

 

Takkan nak biarkan anak anda ketinggalan & merosot dalam pembelajaran…

 

Kini, kami ada solusi untuk bantu anda & anak belajar dari rumah, tanpa perlu risau.

Sebenarnya sudah lama kami cuba ketengahkan pembelajaran ini, cuma ada yang masih ragu-ragu untuk mencuba.

 

Apa salahnya anda mencuba dan menerima Pembelajaran Secara Online ini jika dapat membantu anak untuk terus belajar, bukan?

 

Kami membuka untuk pendaftaran Online Tuition & Mengaji Online secara 1 to 1 & kumpulan kecil.

 

Kami memberikan anda 1 Sesi Percubaan secara PERCUMA!!

Ada berminat nak dapatkan pembelajaran berterusan yang lebih Selamat, Jimat & Mudah?

 

Klik DI SINI untuk Online Tuition, subjek akademik sekolah rendah & menengah.

Klik DI SINI untuk Mengaji Online, untuk kanak-kanak, remaja & dewasa.

 

Kebaikan Dan Keburukan Facebook

 

Kebaikan facebook

-Perniagaan

Facebook dikenali sebagai alat perantara untuk mendapatkan target pasaran perniagaan. Amat mudah sekiranya kita ingin mnyebarkan tentang barangan terbaru atau membangunkan perniagaan. Contohnya, kita dapat memuat naikkan gambar barangan yang hendak di jual di laman sosial Facebook kita ataupun membuat “fan page” untuk jualan barangan supaya mudah untuk pengguna Facebook mengikuti setiap aktiviti yang kita kongsikan. Ini kerana Facebook dijadikan alat komunikasi tanpa henti kerana setiap saat pasti ada ahli baru dalam ruangan rakan kita. Dengan itu boleh la menggunakan kesempatan tersebut untuk mempromosikan barangan terbaru kita.

Langkah yang paling berkesan untuk mempromosikan barang jualan kita di Facebook ialah harus berkongsi barang jualan atau berkongsi sesuatu di Facebook sekurang-kurangnya sekali sehari supaya memastikan kita “visible” pada diri rakan-rakan di facebook. Langkah seterusnya harus mengutamakan kandungan berbanding membuat promosi semata-mata dengan memasukkan maklumat seperti di bahagian status supaya rakan-rakan di Facebook sedar akan kewujudan kita.

-Untuk penambahan ilmu pengetahuan

Dengan rangkaian yang begitu meluas dan pantas, Facebook sangat baik digunakan untuk berdakwah serta berkongsi ilmu pengetahuan. Pengguna Facebook boleh saling bertukar-tukar pandangan dan idea disamping menambahkan ilmu pengetahuan serta mewujudkan suasana pembelajaran yang sihat melalui perbincangan, forum atau berkongsi isi-isi yang menarik yang boleh dibincangkan bersama rakan-rakan. Selain itu, Facebook juga boleh menubuhkan kumpulan untuk berkongsi minat bersama rakan-rakan kenalan contonhnya seperti menubuhkan kumpulan “Karate-Do”. Dari kumpulan itu, kita akan dapat pelbagai maklumat yang menarik tentang teknik-teknik seni mempertahankan diri hasil daripada perbincangan serta perkongsian ahli-ahli kumpulan tersebut.

Penggunaan Facebook juga turut popular dikalangan mahasiswa dan mahasiswi untuk berkongsi ilmu dan dijadikan sebagai saluran untuk sesuatu perbincangan atau forum yang berkaitan dengan akademik. Ia juga turut boleh berkongsi ilmu pengetahuan dengan kawan di luar Negara serta boleh berbual secara online dengan mereka. Dari situ, kita boleh berkongsi tentang cara hidup mereka ataupun budaya mereka.

-Jarak jauh

Facebook juga memiliki banyak kelebihan yang disediakan untuk memudahkan pengguna menghubungi rakan-rakan atau saudara mara yang berada di luar Negara mahupun di dalam Negara. Hal ini sangat menjimatkan kos kerana kos untuk menghubungi kawasan di luar Negara adalah sangat mahal. Dengan mempunyai internet, segala perkhidmatan di facebook boleh digunakan secara percuma. Antara yang disediakan oleh Facebook adalah “video call”. Di situ, kita boleh menghubungi rakan atau saudara mara yang jauh di perantauan sambil melihat mereka disana melalui “video call” tersebut. Dengan adanya aplikasi itu adalah satu kepuasan oleh pengguna kerana dapat berborak sambil bersemuka.

Selain daripada itu, Facebook juga menyediakan “chatting Messager”. Melalui “Chat” kita dapat berborak dengan rakan-rakan sambil berkongsi cerita, pelajaran mahupun perbincangan dan juga boleh menubuhkan kumpulan berbincangan di “Chat” tersebut. “Chat” juga memiliki “emotion” kartun yang comel-comel serta kita juga dapat berkongsi gambar mahupun video bersama rakan-rakan kita. Ia juga amat memudahkan lagi kita untuk menghubungi rakan serta saudara mara yang jauh dengan mengunakan aplikasi yang disediakan oleh Facebook ini. Hal yang demikian, dengan cara ini dapat lagi mengeratkan hubungan kita bersama orang-orang yang tersayang yang berada jauh diluar Negara.

 

Keburukan Facebook

-Menyebarkan Fitnah

Bagi sesetengah pengguna Facebook yang menyalahgunakan ruangan faceboook untuk menjatuhkan maruah seseorang berdasarkan penyebaran fitnah dan menyampaikan berita yang tidak benar tentang seseorang akan menimbulkan pergaduhan seandainya tidak dicegah. Individu yang menjatuhkan seseorang dengan menggunakan media sosial seperti Facebook bukan perjuangan tetapi telah bertindak sebagai seorang yang pengecut.

Facebook juga dijadikan sebagai tempat luah perasaan dan kebanyakkan daripada remaja-remaja zaman sekarang yang suka melepaskan marah dengan membuat status untuk diketahui oleh orang ramai. Tidakkah mereka ketahui apa yang bermain difikiran mereka ini, adakah mereka ingin bergurau atau mereka sebenar gagal mengawal kemarahan mereka lantas meluahkannya di laman Facebook. Hal ini juga boleh menimbulkan pergaduhan dikalangan mereka. Menjatuhkan maruah seseorang individu dan juga berpotensi untuk memecahbelahkan perpaduan kaum di negara ini.

Selain itu, mereka juga boleh membuat penyamaran identiti kerana Facebook boleh menutup maklumat peribadi daripada dikenali orang ramai malah mereka mengambil kesempatan untuk menggunakan maklumat serta memuat naikkan gambar orang lain. Disebabkan perkara ini boleh menimbulkan fitnah kepada tuan empunya gambar atau maklumat peribadi yang disalahgunakan oleh pihak yang tidak bertanggungjawab.

-Mencari keuntungan dengan penipuan

Sekarang banyak berlaku kes pernipuan di laman sosial Facebook terutamanya dari segi perniagaan online. Pihak yang malas bekerja dan mengambil cara mudah untuk mengaut keuntungan dengan menipu orang ramai melalui perniagaan ini. Ramai pengguna Facebook yang suka membeli secara online terpedaya dengan kata-kata penjual yang suka menipu.

Pihak yang tidak bertanggungjawab sangat berani melakukan penipuan seperti itu secara berulang kali dengan menggunakan identiti yang berlainan tanpa rasa bersalah. Walaupun sudah dibuat report pihak polis masih berani melakukan perkara seperti itu.  Mereka menggunakan identiti yang lain dan memuat naikkan gambar barangan jualan dengan meletakkan harga yang murah sehingga menarik perhatian pembeli. Sesudah di buat bayaran oleh pembeli, mereka menghilangkan diri tanpa menghantar barang yang dipesan oleh pembeli. Hal ini, menyebabkan kemarahan orang ramai dan mengakibatkan penganiayaan terhadap pembeli-pembeli online.

Bahayanya membeli secara online kerana kita tidak mengenali orang yang menjual barangan tersebut. Pihak yang tidak bertanggungjawab juga selalu menggunakan identiti lain untuk menyembunyikan diri mereka. Kita hanya menghubungi mereka melalui laman sosial sahaja dan mempercayai 100% terhadap mereka. Oleh kerana itu, untuk selamat membeli secara online haruslah menyiasat terlebih dahulu laman sosial si penjual samada sudah popular dengan pujian pelanggan ataupun testimoni daripada pelanggan.

-Keseronokan Dunia

Kajian mendapati penggunaan jaringan media sosial juga memberi kesan negatif terhadap kesihatan kanak dan remaja belasan tahun. Mereka mudah mengalami keresahan, kemurungan dan masalah psikologi lain. Mereka juga terdedah kepada masalah kesihatan pada masa jangka panjang. Selain keburukan tersebut, Facebook juga didapati punca yang menyebabkan seseorang itu mengalami masalah hilang fokus dan memberi kesan negatif terhadap prestasi pembelajaran. Beberapa kajian mendapati pelajar sekolah menjenguk Facebook sekurang-kurangnya setiap lima belas minit sekali mencapai gred yang rendah.

KEBAIKAN DAN KEBURUKAN SAINS DAN TEKNOLOGI

Dalam era dunia tanpa sempadan, semua maklumat hanyalah dihujung jari. Sains dan teknologi membawa kita kepada suatu perubahan kehidupan. Kemajuan sains dan teknologi tidak boleh dinafikan. Terdapat juga yang menafikan tentang kesan sains dan teknologi. Pelbagai kesimpulan yang dibuat oleh individu berdasarkan pengamatan tentang kesan sains dan teknologi sama ada membawa kepada kemajuan mahupun kemusnahan alam sejagat. Tidak dapat dinafikan bahawa sains dan teknologi mempunyai peri pentingnya dalam pembangunan masyarakat sejagat. Walau bagaimana pun sains dan teknologi mempunyai kesan buruk dalam pembangunan negara termasuk alam sekitar mahupun sosial.

Kini, ciptaan yang cukup canggih hasil penemuan manusia dalam teknologi pertahanan mampu melindungi negara daripada diserang musuh. Pelbagai bentuk alat pertahanan daripada senjata sehinggalah alat kelengkapan perang turut mengiringi kemajuan sains dan teknologi. Dari satu sudut, sains dan teknologi mungkin membawa kebaikan kepada negara tapi jika difikirkan mungkin banyak lagi kesan yang timbul akibat penggunaan alat canggih hasil kemajuan sains dan teknologi. Pernahkah terfikir, bahawa kecanggihan alatan perang boleh membawa kemusnahan dunia termasuklah alam sekitar dan juga banyaknya jiwa yang terkorban dek kerakusan manusia sendiri. Kesan penggunaan bom atau senjata api boleh memusnahkan alam sekitar. Walaupun sekadar untuk menguji keupayaan sesuatu ciptaan, kadang- kadang perkara tersebut mengundangkan kepada kemusnahan alam sekitar seperti membawa kepada pencemaran alam.

Kini kawalan terhadap bahan radioaktif sebenarnya amat longgar memandangkan amalannya kian meluas. Kesan daripada letupan bom kotor mungkin tidak sedahsyat bom nuklear tetapi boleh menyebarkan bahan radioaktif dan menyebabkan radiasi ke kawasan yang lebih luas. Sudah tentu ia memberi kesan psikologi terhadap masyarakat yang kurang pengetahuan mengenai keselamatan sinaran. Mungkin ia juga menimbul kekalutan dan ketakutan yang akan menjejaskan kegiatan sesebuah masyarakat. Usaha pembersihan kawasan yang dicemari radiasi juga menelan belanja yang tinggi dan membabitkan tenaga kerja yang ramai dan peralatan yang canggih. Bukankah ia akan memberi kesan kepada ketenteraman awam, menyebabkan kegawatan ekonomi negara malah ia turut tersebar melalui tiupan angin dan tekanan udara ke negara yang bersempadan. Kesan inilah yang turut dibimbangi oleh banyak pihak kerana penyalahgunaan kemajuan teknologi yang sedia ada.

Teknologi maklumat yang berkembang pesat sehingga ke hari ini memungkinkan semua lapisan masyarakat mendapat maklumat dengan begitu mudah. Pelbagai penerokaan maklumat boleh diperolehi tanpa ada batasan. Dengan menggunakan teknologi maklumat dan komunikasi, jalan dakwah terbuka luas untuk menyampaikan sesuatu yang berguna kepada masyarakat. Namun di sebalik kecanggihan dan kelebihan teknologi tersebut kini, terselit suatu keburukan yang jarang sekali difikirkan kerana ia timbul tanpa disedari. Ramai muda mudi kita terpengaruh dengan kelebihan teknologi maklumat. Kesannya kepada pembangunan sosial generasi kita terlalu besar di mana mereka leka dengan teknologi tersebut sehingga mengabaikan nilai murni. Contohnya, internet yang merupakan gedung ilmu, tetapi kadangkala muda mudi kita menyalahgunakan kelebihannya dengan melayari laman- laman web yang berunsur lucah dan tidak berakhlak. Ini akan mempengaruhi fikiran golongan tersebut dan akan merosakkan pembangunan nafs mereka.

Kini bioteknologi memacu negara ke arah pembangunan. Bidang kejuruteraan makanan menerusi teknologi terkini mampu menghasilkan makanan ubahsuaian genetik (Genetically Modified Food) yang mempunyai ciri- ciri terbaik seperti tahan lama, sedap dan bermutu, mudah, murah serta meningkatkan pengeluaran tanaman contohnya beras perang, tomato dan cili. Makanan yang dihasilkan adalah sama tetapi mempunyai sifat- sifat yang berbeza yang dimasukkan dengan pelbagai gabungan gen organisma lain. Apa yang menjadi persoalan ialah sumber genetik yang digunakan untuk menghasilkan makanan ubahsuaian tersebut dikhuatiri daripada benda-benda yang dilarang oleh syarak. GMF juga memberi kesan terhadap kesihatan manusia kerana mengandungi bendasing (allergen) yang tidak diketahui kesan buruknya.

Isu pengklonan juga mendapat perhatian hangat dari semua pihak. Hasil kemajuan teknologi mampu memindahkan genetik dari satu organisma ke organisma lain. Ini akan menghasilkan satu organisma yang sama dengan yang induk. Isu ini agak dibimbangi kerana takut disalahgunakan oleh pihak tertentu untuk tujuan pengklonan manusia. Hal ini terlalu menyimpang dari landasan agama yang sebenar. Begitu juga dengan teknologi “stem cell” yang banyak kelebihannya dalam membantu mengatasi pelbagai penyakit. Namun apa yang dikhuatiri jika penggunaan “embryonic stem cell” bakal disalahgunakan juga untuk pengklonan manusia.

Cara-cara hilangkan stress

 

  1. MELUKIS MENGGUNAKAN JARI 

    – Ekspresikan diri anda melalui semua jenis seni adalah satu bentuk pembebasan. Lebih khusus lagi, lukisan menggunakan jari membolehkan anda untuk menjadi lebih kreatif tanpa apa-apa sekatan dengan harapan supaya anda dapat bereksperimen dengan cat jari dalam apa cara yang anda mahu kanak-kanak melakukannya.

  2. URUTAN PADA TELINGA

    Mengurut telinga adalah cara melegakan tekanan yang sangat baik. Ini akan membebaskan endorfin dalam otak dan membuatkan anda berasa lebih tenang. Cara untuk melakukannya adlah dengan menggosok kawasan luar telinga dengan menggunakan ibu jari dan jari telunjuk, picit kawasan tersebut ke atas dan kemudian kawasan pada belakang telinga.

  3. LIHAT KEINDAHAN ALAM

    Anda boleh melihat lautan ombak, titisan hujan atau apa sahaja yang akan menyumbang kepada ketenangan minda. Lihat alam lebih kurang 20 minit setiap hari dan anda akan mula merasa perbezaannya.

  4. MAKAN MAKANAN YANG DAPAT MENGHILANGKAN TEKANAN

     

    – Mungkin ada dia antara anda yang tidak tahu kewujudan makanan yang dapat menghilangkan tekanan.Cuba ambil asparagus, avokado, telur, ikan salmon, susu, badam, buah oren, bayam, labu, mangga, dark chocolate dan oatmeal. Kebanyakan makanan ini memberikan anda vitamin yang berguna dan protein, omega-3, vitamin C, B2 dan E dan boleh memberikan kesan yang menenangkan.

  5. CUKUP TIDUR 8 JAM 

    – Kanak-kanak sampai orang tua memerlukan 8 jam tidur setiap hari malam.

  6. BERIADAH 

     – Aktiviti beriadah ini akan bagi mengurangkan tekanan. Sekurang-kurang seminggu 2 kali untuk bersenam.

 

 

Tips Motivasi Diri Untuk Berjaya

 

Anda perlu mempunyai motivasi yang kuat untuk sentiasa memperbaiki potensi diri.Untuk berjaya dalam hidup, motivasi diri boleh dikatakan suatu yang sangat penting dalam hidup untuk dijadikan sebagai panduan.Anda perlu tahu bagaimana untuk memotivasikan diri sendiri.Selain itu, anda juga perlu mempunyai semangat yang tinggi walau dalam keadaan yang seteruk mana pun yang melanda.Anda harus sentiasa berfikiran positif untuk meraih kejayaan.Di samping itu, anda juga perlu berusaha dengan lebih gigih dan bersungguh-sungguh untuk belajar daripada orang yang berjaya sebelum anda.Dengan cara ini, kejayaan akan anda capai dengan lebih lancar dan mudah.Berikut beberapa tips motivasi diri yang sedikit sebanyak diharap boleh memberikan anda semangat untuk berjaya.Semoga artikel ini juga memberikan sedikit motivasi kepada diri anda untuk lebih tekun dan sukses dalam semua kerja yang anda lakukan, tidak kiralah di dalam perniagaan atau sebarang pekerjaan yang anda ceburi.

 

Ini adalah tips motivasi diri untuk berjaya:

 

 

  • Potensi Diri 

    Dalam usaha untuk berjaya dalam apa-apa bidang, anda perlu sedar bahawa anda mempunyai potensi untuk mencapai matlamat anda.

 

  • Mempunyai Keinginan Yang Kuat

    Untuk benar-benar mendapat motivasi diri yang jitu, anda mesti mempunyai keinginan yang kuat. Ini akan membantu anda ketika melalui situasi-situasi yang sulit dan memastikan anda berusaha untuk melakukan prestasi yang terbaik walau dalam apa jua keadaan sekalipun.

 

  • Ketahui Arah Tujuan 

    Tiada sumber motivasi yang lebih kuat untuk anda berjaya dari tujuan anda melakukannya. Tujuan anda adalah inspirasi terbaik untuk memberi perangsang dalam menghadapi kesulitan di kemudian hari.Ia akan dapat membantu anda melakukan perkara-perkara yang dilihat mustahil pada pandangan manusia normal.

 

  • Berani Mengharungi Cabaran 

    Apabila anda bertemu dengan cabaran dalam perjalanan anda untuk berjaya, anda mungkin cenderung untuk menghentikan perjalanan itu. Meskipun kedua-duanya menghadapi kesulitan yang sama, tetapi satu perkara yang membezakan adalah keberanian untuk meneruskan perjalanan itu.

 

  • Lupakan Masa Silam 

    Percaya atau tidak, salah satu pemusnah motivasi diri anda adalah masa silam anda sendiri. Ia boleh memberi beban yang berat di atas bahu yang perlu anda pikul. Walaupun bagaimanapun, ia adalah sesuatu yang boleh anda tinggalkan.

 

  • Sentiasa berfikiran positif 

    Dalam usaha mencapai kejayaan, pasti banyak dugaan mendatang terutamanya dari segi mental. Mental perlu sentiasa stabil untuk menganalisa sesuatu masalah yang dihadapi.