“Trial SPM dah dekat sangat! Nak buat macam mana ni?”

Sijil Pelajaran Malaysia SPM adalah salah satu exam besar yang bakal menentukan masa depan pelajar. Nak sambung belajar universiti, kena ada keputusan yang mantap untuk pilih ‘course’ yang diidamkan atau popular. Jadi SPM ni bukan satu perkara yang kecil,yang boleh dibuat sambil lewa. Setuju?

 

Ramai calon SPM tengah bergelut nak cover & ulangkaji pelajaran. Maklumlah.. sebelum ni banyak cuti & dicutikan, jadi ada yang nak kena belajar sendiri. Bila sebut subjek Matematik Tambahan atau Add Maths dan Kimia, ramai calon ni ‘kecut perut’. Ada yang masih belum bersedia nak exam.

 

Ini 3 tip persediaan untuk anda, calon SPM 2021:

1- Banyakkan ulangkaji pelajaran yang telah belajar terutamanya pada konsep supaya dapat lebih faham dan ingat apa yang dipelajari.

2- Tambahkan latihan untuk mantapkan kefahaman. Ini dapat bantu pelajar kurangkan ‘careless’ semasa menjawab soalan sebenar dan mudah ‘tackle’ apa saja jenis soalan. Adakan juga latihan buat soalan sebenar dalam masa yang ditetapkan supaya boleh bantu pelajar ‘improve’ menjawab dengan betul dalam masa yang diberikan.

3- Hadiri seminar atau kelas pecutan untuk mantapkan lagi kefahaman dalam subjek dan cara menjawab soalan. Biasanya sebagai bonus, pelajar akan dapat perkongsian pelbagai tip persediaan akhir untuk hadapi peperiksaan.

 

Nak kami bantu & bimbing anda di saat-saat akhir ini?

CMN Academy akan mengadakan Seminar BEST SPM 2020 (Fast-Lane Edition) pada 26 September ini!

 

 

Seminar ini merupakan seminar pecutan SPM yang akan bantu pelajar untuk lebih bersedia & bersemangat harungi peperiksaan yang akan tiba, melalui kaedah yang lebih mudah faham, seronok & berkesan. Seminar yang khas untuk calon SPM 2021 yang mana tak lama saja lagi akan ada peperiksaan percubaan SPM ini akan menemui anda secara hybrid, iaitu online & offline. Pelajar atau ibubapa boleh pilih beberapa pakej menarik!

 

 

Jadi, apa tunggu lagi!
Berikan kami ruang dan peluang untuk bantu anda berjaya dalam SPM terutamanya subjek Add Maths dan Kimia.

 

Daftar Seminar BEST SPM Fast-Lane Edition sekarang di sini.

 

Jom kita hebat & skor Add Maths dan Kimia!

3 Kaedah Mudah Ibu Bapa Bantu Anak Belajar Di Rumah

Jangan biarkan anak anda belajar sendirian di rumah.

“Kami nak bantu anak belajar di rumah, tapi tak tahu macam mana…”

Ibu bapa merupakan tonggak penting bagi anak-anak ketika di rumah. Jadi, jom kami kongsikan 3 Kaedah MUDAH Ibu Bapa BANTU Anak Belajar di Rumah. 

 

Kaedah pertama ialah ketahui perkembangan pembelajaran anak. Ambil tahu bahagian atau subjek apa yang merupakan masalah terbesar bagi anak anda. Anda boleh bertanya secara santai tentang kemajuan pelajaran mereka. Jika anak anda masih malu untuk bercerita dengan anda, ibu bapa boleh bertanya terus dengan guru yang mengajar anak mereka. Dengan ini, anda boleh mengetahui prestasi pembelajaran anak anda berada di tahap yang mana. 

 

Selain itu, ibu bapa perlu mendorong anak supaya lebih suka untuk belajar. Dengan perhatian ibu bapa untuk membantu anak menyiapkan kerja sekolah juga dapat membangkitkan semangat anak-anak. Sekiranya ibu bapa tidak mampu untuk membantu anak-anak dalam pelajaran, ibu bapa boleh mengambil langkah lain dengan memberikan tuisyen kepada anak-anak. Dengan bantuan guru dan tutor yang pakar dalam bidang masing-masing, ini dapat memberikan kefahaman kepada anak-anak sekaligus dapat menambahkan minat mereka untuk belajar. 

 

 

Kaedah terakhir ialah jangan lupa untuk sentiasa memberikan pujian kepada anak-anak anda. Tidak semua anak dilahirkan genius tetapi kepandaian boleh diasah dan dibentuk. Sentiasa lah memberikan semangat dan kata-kata positif setiap hari sebelum mereka ke sekolah atau ketika mereka sedang mengulang kaji pelajaran. Puji anak dengan cara realistik. Berikan pujian pada anak yang menekankan sisi positif atau kelakuan positif yang menjadi kekuatan anak. Pujian secara realistik, contohnya, ”Wah, gambar langit yang Boboi lukis sangat cantik dan indah. Kombinasi warnanya sangat bagus!”. Tambahan pula, anak yang diberi pujian akan belajar untuk selalu melakukan hal yang lebih baik lagi di dalam setiap perbuatan mereka.

 

 

 

 

Jika PKP Dilaksanakan Semula, Bagaimana Dengan Pelajaran Anak Kita?

Jika dilihat keadaan negara kita masih tak menentu.

Nak ramal keadaan pun tak pasti bagaimana, sejak kes Covid naik turun dan dah mula cecah dua angka kembali serta wujudnya beberapa kluster baru. Menteri Pertahanan, Dato Ismail Sabri juga telah umumkan bahawa jika kes mencapai tiga angka, Perintah Kawalan Pergerakan PKP akan dilaksanakan semula.

 

Bagaimana jika PKP dilaksanakan semula?

Pastinya semua orang perlu berada di rumah masing-masing terutamanya pelajar. Sekolah akan ditutup kembali dan bermula lah semula drama PKP lepas. Pelajar perlu belajar sendiri di rumah, ramai yang hanya main game, tengok kartun dan korea. Jadi bagaimana pelajar nak dapat pembelajaran yang seronok dan berimpak?

 

Ada lagi ibu bapa yang masih risau dan tidak percaya pembelajaran secara online juga berkesan?

Ada yang rasa anak tak boleh fokus selama 1 jam untuk belajar depan laptop atau smartphone.

Persoalannya, jika beri anak main game atau tonton cerita, berapa jam dia boleh bertahan fokus depan gadget?

 

 

Alhamdulillah… kelas Funtastic Online Tuition banyak membantu pelajar bermula dari awal PKP lalu sehingga sekarang. Walaupun sekolah telah dibuka, kami tetap memberikan pembelajaran yang menyeronokkan dan berimpak, yang mudah dihadiri walau di mana pelajar berada.

 

Pelajar lain dah cuba, anak anda bila lagi?

 

Untuk Kelas Percubaan PERCUMA, klik DI SINI untuk kami bantu.

 

Promosi BEST Marathon Funtastic Online Tuition

Promosi BEST Marathon

Pendaftaran Funtastic Online Tuition kini dibuka!

Kenapa nak belajar cara biasa-biasa kalau boleh belajar gaya Funtastic!

Mudah & Selamat

Hanya duduk di rumah & online dengan komputer, laptop, tab atau smartphone.

Tak perlu ke sana, ke sini, ke sana, ke sini untuk akses.​

Seronok

Pendekatan yang bukan biashe2, secara Fun Learning & gaya santai yang menarik.

Anak anda tak akan rasa bosan belajar, sampai tak perasan sesi dah habis.

Tutor Mantop!

Bukan calang2 tutor yang berkongsi. Semuanya berpengalaman dalam bidang masing2. 

Apa yang Best dengan Pakej Promo BEST Marathon?

PERCUMA 1 Sesi Kelas FOT!

Dengan setiap pendaftaran pakej FOT 3 bulan & 5 bulan

DISKAUN Tak Masuk Akal!

Pendekatan yang bukan biashe2, secara Fun Learning & gaya santai yang menarik.

Anak anda tak akan rasa bosan belajar, sampai tak perasan sesi dah habis.

Klik di bawah untuk info lanjut & pendaftaran

Eksklusif ‘Online Group Tuition Funtastic’ Serendah RM10!

Nak join Exclusive Online Group Tuition?

 

Nak tahu pakej apa yang ada?

Betul ke ada serendah RM10?

Betul tuan/puan :)

 

Apa Kelebihan Online Group Tuition ni:

SELAMAT, MUDAH & SERONOK!

+ Anda tak boleh keluar rumah? Jangan bimbang… Boleh tuisyen dari rumah saja!

+ Tak ada komputer di rumah? Tak mengapa… Anda boleh tuisyen menggunakan smartphone, tab atau laptop saja!

+ Bosan belajar sorang kat rumah? Nak tahu cara mudah selesaikan soalan2? Ni kami sediakan solusi untuk anda… Online Tuition yang ada Smart & Fun Learning

 

 

Klik pada subjek untuk lihat pakej & mendaftar :

 

Add Maths / Matematik Tambahan 

 

Matematik SPM

 

Biologi SPM

 

Fizik SPM

 

Kimia SPM

 

Arab SPM

 

Prinsip Akaun SPM

 

Matematik PT3

 

Sains PT3

 

Bahasa Melayu PT3

 

 

Sains UPSR

 

Matematik UPSR

 

Arab UPKK/PSRA

 

Mengaji Al-Quran

 

Tajwid Infografik

 

Perlukan bantuan / ada sebarang pertanyaan?

 

5 Kaedah Bagaimana Nak Belajar & Ulangkaji Dengan Berimpak Semasa RMO

Nampaknya… Perintah Kawalan Pergerakan atau bahasa Inggerisnya, Restricted Movement Order (RMO) akan dilanjutkan.

Tambah lagi 2 minggu.

 

Bagaimana dengan pembelajaran anak-anak anda?

 

Cuti yang sepatutnya hanya seminggu, sudah jadi sebulan!

Kalau sebulan anak dok rumah tanpa belajar atau ulangkaji, ke mana arah tuju mereka selepas ini?

 

Anda nak tahu 5 Kaedah Bagaimana Anak Nak Belajar & Ulangkaji Dengan Berimpak Semasa Perintah Kawalan Pergerakan ni?

 

 

1- Jadikan 1 tempat dalam rumah sebagai tempat belajar 

Tak kira nak ambil 1 sudut di ruang tamu, ruang makan atau dalam bilik, adakan tempat yang sesuai & selesa untuk belajar. Pastikan tempat tersebut tiada perkara yang boleh mengganggu tumpuan belajar.

 

2- Susun jadual untuk belajar & rehat

Biasa orang ajar buat jadual untuk belajar je kan? Tapi ini lain sikit, jadual kena ada masa belajar/ulangkaji dan masa rehat, sama ada nak tengok tv ke, main games ke, tidur ke, boleh masuk dalam waktu rehat.

Sebab apa kena ada waktu rehat? Bukan yang penting belajar je ke?

Pentingnya emosi positif pelajar sewaktu nak belajar. Bila ada masa rehat dalam 1-2 jam sehari, selain ‘keperluan asas’, masa belajar akan digunakan sebaik mungkin & lebih fokus.

 

3- Buat pembelajaran secara hands-on guna bahan mudah didapati

Biasa kita fikir, macam mana la nak bagi anak ni faham apa yang dia belajar.

Salah satu cara adalah buat mini projek pembelajaran guna bahan2 yang mudah atau terpakai yang ada di rumah.

Ada jenis anak yang belajar melalui visual, ada yang kena buat/tunjuk/sentuh baru boleh faham. Jadi boleh kita ‘guide’ mereka untuk buat projek bersama.

 

4- Belajar bersama keluarga!

Yang ni BEST!

Kenapa? Sebab anak yang besar – kakak/abang, boleh ajar adik-adiknya. Kita boleh juga bantu mereka untuk belajar dan ulangkaji.

Maklumlah, ada antara kita sedang bercuti atau bekerja dari rumah sekarang. Jadi, inilah masanya anda nak bantu anak anda belajar. Tunjukkan skil mengajar anda ;)

 

5- Belajar bersama tutor melalui online – Online Tuition 1 to 1 atau group

Last sekali ni, istimewa sikit.

Jika ada subjek yang anda tidak dapat bantu anak kerana kurang arif tentang subjek tersebut, silibus atau anda ada satu ‘angin’ yang mungkin sebabkan anak tak dapat belajar dengan anda, berikan peluang kepada tutor untuk membantu anak anda belajar secara Online.

Ramai yang telah mula & beralih arah ke pembelajaran secara online sama ada Online Tuition secara 1 to 1 atau berkumpulan.

Kata mereka, anak mereka seronok belajar secara online. Ianya lebih Selamat, Mudah & Jimat!

 

Anda boleh aplikasikan 5 Kaedah ini bersama anak anda.

Kita sama-sama doakan keadaan negara & dunia kembali pulih seperti sediakala atau lebih baik.

 

Selamat mencuba! ;)

 

 

Belajar Matematik Lebih Mudah Dan Menarik Dengan Online Tuition

“Puan nak bagi anak cuba tak online tuition? Kami ada tutor matematik yang bagus, cuma jauh dengan puan.”

“Eh, takpe la… nanti tak berkesan pula. Saya nak tunggu juga yang dekat.”

 

Begini antara situasi ibu bapa yang mungkin masih lagi risau & musykil, benar ke online tuition ni berkesan?

Subjek Matematik pula tu… macam mana nak belajar kalau tak tunjuk depan-depan.

 

Ada ke tutor matematik yang boleh mengajar berkesan & menarik melalui online?

Jawapannya, ada tuan/puan.

 

Chegu Nurul seperti di angkasa semasa mengendalikan sesi Online Group Tuition Matematik UPSR.

 

Seorang tutor atau pendidik boleh mengajar secara online jika beliau ada teknik pengajaran berkesan & menarik, juga tahu bagaimana nak bagi pelajar ‘stay’ sampai kelas habis. Yang penting, pelajar dapat & faham apa yang dikongsikan.

 

Tak kira samada kelas online secara 1 to 1 atau berkumpulan, ‘daya penarik’ dalam pengajaran itu amat penting.

 

 

Apa kita sebagai ibu bapa perlu lakukan?

 

Beri anak kita peluang untuk belajar secara online terutamanya semasa cuti sekolah atau masa genting sebegini.

Beri juga peluang untuk tutor berkongsi ilmu kepada anak kita melalui medium online.

 

Salah satu kelas Online Tuition 1 to 1 yang dikendalikan oleh tutor CMN Academy

 

Kita hanya perlu sediakan ‘line’ yang stabil & salah satu dari peralatan ini – laptop, komputer, tab atau smartphone.

 

Anda juga boleh monitor semasa kelas, walaupun anda berada di dapur & anak di bilik.

Pelajar zaman kini, amat suka dengan teknologi. Mereka mungkin akan lebih seronok bila belajar menggunakan teknologi, melalui medium online ini.

 

Jadi, selain dari anak habiskan masa dengan gadget semata-mata dengan hal yang kurang berfaedah, ada baiknya kita sulam dengan tuisyen secara online. Benar bukan?

 

Kami nak ajak anak anda untuk join Online Group Tuition Funtastic Matematik secara PERCUMA.

Jika berminat, boleh klik di bawah mengikut tahap anak anda :

 

Matematik UPSR

 

Matematik PT3

 

Matematik SPM

 

 

Jika anak anda perlukan bantuan 1 to 1 tuition, kami ada sediakan 1 to 1 Online Tuition.

Boleh dapat 1 Sesi Percubaan PERCUMA!

Klik saja di bawah untuk kami bantu ;)

 

Background psd created by freepik – www.freepik.com

Background vector created by freepik – www.freepik.com

Pembelajaran Tanpa Sempadan… Tiada Alasan Lagi Untuk Ketinggalan

Jika dilihat keadaan dunia sekarang, kita amat memerlukan teknologi untuk terus berhubung antara satu sama lain.

Kita bukan saja risau keluar kerana perintah, tetapi juga untuk keselamatan diri & keluarga.

Tapi kita tetap mahu berhubung dengan dunia luar terutamanya keluarga & saudara mara.

 

Sama juga dengan belajar, kita tidak boleh meletakkan alasan hanya kerana tidak dapat ke kelas atau tutor tidak dapat ke rumah, untuk kita biarkan anak-anak tidak belajar atau mengulangkaji pelajaran.

Pasti ada solusi yang terbaik untuk anak-anak boleh belajar tanpa meletakkan diri dalam kerisauan jangkitan virus.

Sebelum ini, ada yang masih ‘rigid’ dengan pembelajaran secara atas talian (online).

Ada yang kata “Takpe lah, nanti anak tak belajar pula.”
“Saya nak tunggu je, takut tak berkesan untuk anak saya”

 

Tapi dapat dilihat, dalam keadaan sekarang, ramai sudah mula mencuba untuk belajar secara online. Semua jenis pembelajaran, sama ada seminar, kelas tuisyen, home tuition dan lain-lain banyak diubah kepada medium online.

 

Apa kebaikan pembelajaran secara online ni?

Saya kongsikan 3 antara kelebihan Online Tuition dari CMN Academy

 

1- Pembelajaran secara 1 to 1 atau berkumpulan. Masih lagi menerapkan pembelajaran secara berfokus & fun learning, tutor kami diberi training untuk menjalankan kelas secara online, dengan lebih menarik & berkesan.

 

2- Masa yang fleksible & tanpa sempadan tempat. Mana-mana pun boleh belajar, walaupun pelajar balik kampung (kena ada akses internet yang stabil je). Jadi waktu-waktu genting, puasa, raya atau apa-apa perayaan pun tak ada masalah untuk belajar. Asalkan bersedia mental & fizikal untuk menerima ilmu.

 

3- Monitoring. Ni best! Tutor tetap perlu beri report pengajaran & pembelajaran secara bulanan. Kami juga akan monitor dari masa ke masa, terutamanya kelas pertama untuk memastikan proses pembelajaran berjalan lancar. Anda sebagai ibu bapa juga boleh monitor di rumah, jadi tak ada alasan lagi untuk ‘goyang kaki’ saja sepanjang cuti ini.

Kami di CMN Academy telah mulakan Online Tuition sejak 2016. Kami cuba untuk ‘educate’ pelajar, ibu bapa, malah pendidik sendiri untuk belajar & mengajar secara online. Kami masih komited untuk membantu anak anda terus belajar tanpa ketinggalan.

 

Masih lagi ragu-ragu??

Nak cuba secara PERCUMA?

Klik je gambar di bawah…

Kenapa Dari Penang Ke Putrajaya, Masih ‘Setia’ Dengan Home Tuition?

Kisah ini adalah kisah benar…

Kali ini kami nak ceritakan kisah Puan Sharifah yang awal dulu telah mengambil home tuition untuk anak pertamanya untuk subjek SPM dan anak keduanya di Pulau Pinang.

Ibu kepada 2 orang anak ini, yang merupakan pegawai kerajaan berkata, beliau merasakan home tuition ini amat membantu anak beliau dalam pelajaran.

 

Walaupun terpaksa berpindah ke Putrajaya atas sebab kerjaya, puan tidak pernah mengabaikan soal pendidikan anak.

Beliau kembali menghubungi dan mengambil home tuition untuk membantu pelajaran anaknya terutamanya dalam subjek-subjek Sains Tulen. Alhamdulillah, peningkatan yang dialami anaknya sangat besar.

Bayangkan, dari subjek yang selalunya F, boleh dapat C dalam SPM!

Apatah lagi subjek-subjek yang biasanya kredit, semua ada peningkatan.

Yang bestnya, anak ini kurang minat subjek Sains Tulen, tapi boleh belajar dengan baik & alami peningkatan yang besar!

 

Nak dengar sendiri apa yang puan rasa tentang Home Tuition ni?

Jom tonton video ni ;)

 

 

Berminat dapatkan Home Tuition untuk anak?

Klik gambar di bawah untuk kami bantu

Online Tuition – Selamat, Mudah & Jimat, Solusi Semasa Keadaan Terkini

Situasi negara berada pada tahap yang agak membimbangkan.

Ramai yang dah mula berkira-kira nak menutup premis atau menghentikan kelas kerana virus corona yang cepat sebarannya.

 

Apatah lagi bila ‘World Health Organization’ (WHO) telah meletakkan #Covid19 ini sebagai PANDEMIK!

Kita perlu berjaga-jaga & mematuhi langkah-langkah pencegahan.

 

Tapi, tak kan sampai kita abaikan atau tolak tepi pembelajaran anak?

Nanti bila keadaan dah reda, baru kalut nak ulangkaji & fahamkan silibus.

 

Takkan nak biarkan anak anda ketinggalan & merosot dalam pembelajaran…

 

Kini, kami ada solusi untuk bantu anda & anak belajar dari rumah, tanpa perlu risau.

Sebenarnya sudah lama kami cuba ketengahkan pembelajaran ini, cuma ada yang masih ragu-ragu untuk mencuba.

 

Apa salahnya anda mencuba dan menerima Pembelajaran Secara Online ini jika dapat membantu anak untuk terus belajar, bukan?

 

Kami membuka untuk pendaftaran Online Tuition & Mengaji Online secara 1 to 1 & kumpulan kecil.

 

Kami memberikan anda 1 Sesi Percubaan secara PERCUMA!!

Ada berminat nak dapatkan pembelajaran berterusan yang lebih Selamat, Jimat & Mudah?

 

Klik DI SINI untuk Online Tuition, subjek akademik sekolah rendah & menengah.

Klik DI SINI untuk Mengaji Online, untuk kanak-kanak, remaja & dewasa.