Aktif Kokurikulum Pun Boleh Skor 6A Percubaan UPSR

Anak kepada Puan Feldatun ini bertukar sekolah semasa tahun 6 dan adik ini amat aktif dengan aktiviti sekolah…

tapi boleh dapat 6A dalam Percubaan UPSR baru-baru ini dari peperiksaan pertengahan tahun dapat 3A.

 

Apa rahsianya??

Adik Aishah belajar di rumah secara personal bersama tutor CMN Academy.

 

Puan Feldatun ada kongsikan sebab kenapa beliau ambil home tuition ekskusif ini untuk Aishah:

1- Supaya disiplin masa untuk study lebih terjaga.
2- Lebih fokus & tutor dapat beri tumpuan sepenuhnya kepada Aishah.
3- Bantu ibu bapa yang tak sempat atau tak dapat ajar anak.

 

Jom dengarkan lagi apa kata Puan Feldatun & Adik Aishah berkenaan home tuition bersama Cikgu Syida, home tutor CMN Education Group.

 

Subjek “English” Penting Untuk Masa Depan Pelajar?

Subjek “English” penting untuk masa depan? Perlu ke belajar Bahasa Inggeris? Apa kelebihan Bahasa Inggeris ni?

Selamat sejahtera, hari ini menceritakan mengenai “English” adakah ia penting? kenapa penting? untuk pengetahuan semua, bahasa inggeris ini merupakan subjek yang wajib di seluruh dunia. Kebaikan bahasa inggeris pula ialah kita dapat berkomunikasi dengan orang luar negara dan peluang perkerjaan yang sangat luas. Di sekolah, bahasa inggeris merupakan subjek yang wajib untuk lulus, sekiranya pelajar gagal dalam mata pelajaran tersebut akan menyebabkan pelajar tersebut sukar untuk sambung belajar.

TEKNIK MENJAWAB SOALAN OBJEKTIF KERTAS 1 SAINS UPSR

Dalam bahasa inggeris juga terdapat “idioms” apa itu? wajib ke? idioms tidak wajib tetapi sekiranya pelajar dapat belajar bahasa idioms tersebut, pelajar tersebut dapat membuat karangan atau ayat yang baik dan lengkap. Idioms merupakan expression yang memiliki maksud tersendiri. Idioms juga sering digunakan dalam mata pelajaran bahasa inggeris, sekiranya pelajar menggunakan ayat idioms mereka akan mendapat markah lebih dari cikgu mereka.

 

Contoh idioms dan maksud.. :-

1. A Hot Potato Bercakap mengenai isu yang hangat
2. A Little Bird Told Me Seseorang memberitahu rahsia
3. A Ripp Off Sangat mahal
4. Dead Wood Orang atau barang yang tidak berguna lagi
5. Feel Blue Berasa sedih
6. Grab A Bite Makan sesuatu
7. Keep In Touch Tidak memutuskan hubungan
8. Piece Of Cake Sangat mudah

 

Di bawah adalah video yang menceritakan seronoknya belajar idoms : –

 

INGINKAN TIP PEMBELAJARAN MENTORING #IMPACTRESULTS YANG FOKUS & BERKESAN UNTUK ANAK ANDA DI RUMAH?

 

Untuk info lanjut mengenai Home Tuition untuk anak anda, boleh tekan button di bawah

 

 

 

Berhenti Home Tuition Kerana Tuisyen Sekolah! Lihat Kenapa Puan Ini Dapatkan Kembali Home Tuition Untuk Anaknya Dan Dapat Keputusan Cemerlang.

‘”Anak saya dapat 4A dalam percubaan UPSR!”

Selamat sejahtera Tuan dan Puan, hari ini kami ingin menceritakan kisah seorang ibu yang bernama Puan Wana yang mengambil perkhidmatan home tuition untuk anaknya.

Puan Wana merupakan seorang suri rumah  manakala suaminya berkerja sehingga waktu petang.

Sebelum ini Puan Wana telah mengambil perkhidmatan home tuition juga di CMN Academy, tetapi Puan Wana telah berhenti mengambil home tuition kerana beliau dapat tahu bahawa di sekolah anaknya mempunyai tuition tambahan selepas waktu sekolah.

Setelah berhenti Home Tuition, Puan Wana berkata bahawa prestasi anaknya di sekolah makin lama makin menurun dan keputusannya tidak meningkat, sehinggakan anaknya mendapat 1A 2B 1C 1D dalam exam yang lalu. Selepas itu, Puan Wana telah menghubungi pihak CMN Academy kembali untuk mengambil semula perkhidmatan home tuition untuk anaknya.

Home Tuition vs Tuisyen Sekolah

Oleh itu, anak Puan Wana berkata bahawa perbezaan antara home tuition dengan tuition di sekolah amat berbeza kerana di sekolah susah untuk berkomunikasi dengan guru kerana guru perlu melayan pelajar yang lain, berbeza dengan home tuition mudah untuk berkongsi pendapat dan bertanya soalan dengan mudah bersama tutor kerana ianya ‘face to face’ bersama tutor. Puan Wana pun bersetuju dengan anaknya kerana ianya lebih mudah untuk belajar dan ulang kaji bersama selain di sekolah sahaja.

Baca lagi: 5 Tip Belajar Di Rumah Dengan Efektif

Akhir Sekali, selepas Puan Wana mengambil perkhidmatan home tuition dengan pihak CMN Academy, beliau memberitahu kami bahawa prestasi anaknya meningkat dan dapat mencapai keputusan yang amat cemerlang dalam Peperiksaan Percubaan UPSR! Puan Wana berkata bahawa anaknya mendapat 4A 1B dalam exam percubaan UPSR.

Puan Wana juga memberi sedikit kata-kata, beliau berkata sekiranya ibu bapa yang berkemampuan disarankan mengambil perkhidmatan home tuition untuk anak-anak mereka kerana lebih mudah untuk faham dan mudah untuk berkomunikasi bersama Tutor.

Sekiranya tidak dapat mengambil semua subjekt tidak mengapa, Puan Wana juga hanya mengambil subjek anaknya yang lemah sahaja.

 

Kami Di CMN Academy ingin mengucapkan terima kasih kepada Puan Wana kerana menggunakan perkhidmatan home tuition kami dan memberikan feedback yang amat baik dan positive kepada kami dan masyarakat yang lain.

Untuk info lanjut mengenai Home Tuition untuk anak anda, boleh tekan button di bawah

“NAK… MAMA RISAU TENGOK RESULT KAMU…”

“NAK… MAMA RISAU TENGOK RESULT KAMU. MAMA CARIKAN HOME TUITION MENTORING UNTUK BANTU KAMU YE. MAMA NAK KAMU CEMERLANG.” BISIK MAMA DALAM HATI.
.
.
.
“C lagi? Bila nak improve ni?”
.
Risau hati saya bila tengok result anak, tambahan dah nak UPSR dah ni.
.
“Kenapa result macam ni lagi? Kat sekolah main ke belajar ni?” Bisik hati saya.
.
Saya ambil masa nak rawat hati saya supaya tak marah anak dan sabar.
.
.
Nasib baik saya ada tanya anak, apa masalah dia kat sekolah.
Rupanya… anak kurang dapat perhatian di sekolah, dah tu, malu pula nak tanya dalam kelas. Kawan2 ramai kan… segan la tu.
.
.
Saya ambil keputusan nak carikan tuisyen yang lebih berfokus, cikgu fokus kat anak saya je. 
Cari punya cari… terjumpa pasal Home tuition Mentoring CMN Academy kat Facebook.
.
Jadi… bermulalah jalan-jalan bercahaya buat anak saya.
.
.
Mula belajar di rumah… saya boleh nampak peningkatan dalam semangat anak belajar. Dia dah mula bertanya soalan, rajin belajar… 
.
Yang bestnya, saya tak perlu hantar pun anak keluar, tutor datang terus kat rumah mengajar. Saya pun boleh monitor pembelajaran anak saya kat rumah. 
.
.
Baru-baru ni, nampak hasil kat Gred pula.. dah mula dapat A. Apa lagi, gembira betul hati saya. Lega rasanya. Rasa berbaloi spent duit & masa untuk kecemerlangan anak.
.
Anak happy, saya happy, family happy.
.
Syukur, Alhamdulillah.
.
.
Anda pun nak anak seronok belajar, dapat perhatian penuh & cemerlang dalam pelajaran?
.

======
Bagaimana HOME TUITION MENTORING boleh membantu anak anda?
======
.
.
+ Tenaga PENGAJAR BERKUALITI yang dipilih dengan ketat & diselia
.
Tutor CMN dipilih melalui TEMUDUGA dan diberikan latihan BEYOND Expectation Tutor. 
Pemantauan prestasi secara berterusan dari masa ke masa melalui Tutor Rating System dapat meningkatkan kualiti tutor. 
.


.
+ Modul berorientasikan KBAT & Silibus TERKINI
.
KBAT: Kemahiran Pemikiran Aras Tinggi
Lebih banyak aktiviti daripada membaca buku sahaja.
Anak anda tidak akan bosan, lebih pantas & mudah mengingat & memahami teori. Ia akan membuat anak anda menjadi seorang pemikir dan bukan sekadar penghafal.
.
.
+ TEKNIK PEMBELAJARAN YANG SESUAI untuk setiap jenis pelajar
.
Kami memberi latihan tutor kami secara teratur terutamanya mengenai kaedah Pendekatan Neuro-Linguistic Programming (NLP) & Pendekatan Fun-Learning. 
.
Kami percaya bahawa setiap pelajar mempunyai kebolehan & kepakaran mereka sendiri, serta cara pembelajaran yang berbeza.
.
.
+ PEMBELAJARAN EFEKTIF
.
Belajar di rumah anda sendiri, hanya 1 to 1, atau sehingga maksimum 5 orang * setiap sesi untuk memastikan proses pembelajaran menjadi SANGAT FOKUS & SELESA.
.
.
+ PILIH SUBJEK yang diperlukan oleh anak anda
.
Kami menyediakan konsultasi PERCUMA, untuk membantu anda memilih subjek yang sesuai.
Pelbagai subjek boleh anda pilih seperti subjek asas seperti Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Matematik & Sains …
& mata pelajaran tambahan seperti Kimia, Akaun, Matematik Tambahan, dll.
.
.
+ JAMINAN akan ada beberapa atau banyak PENINGKATAN DALAM PRESTASI ** anak anda 
.
Anda akan melihat perasaan anak anda dalam pembelajaran & pembelajaran meningkat… dan secara automatik mempengaruhi prestasinya menjadi lebih baik.
.
.
+ Pentingkan PRIORITI
.
Kami tidak menafikan bahawa pembelajaran mengikut aturan silibus atau ‘selesai’ sukatan pelajaran adalah penting…
Kami melaksanakan pembelajaran mengikut keutamaan… yang bermaksud menyelesaikan bahagian yang anak anda tidak faham & perlukan bantuan dulu, bukan hanya mengikuti aliran sukatan pelajaran & mengejar masa untuk menyelesaikannya.
Bagi kami, jika pelajar mempunyai asas yang kuat, dia boleh menyelesaikan apa sahaja soalan berkaitan dengan mudah.
.
.
+ Update tentang perkembangan prestasi semasa anak anda 
.
Ini hebat, kan? Kami menyediakan laporan bulanan, di mana kami & anda boleh melihat & memantau bersama, prestasi anak anda & tutor kami.
.
.
+ Terbuka untuk semua pelajar sekolah RENDAH & MENENGAH
.
.
+ Masa FLEKSIBEL seperti yang dicadangkan
.
.
+ JIMAT masa, tenaga & petrol anda
.
.
Banyak lagi testimoni ibu bapa yang gembira dengan perkhidmatan kami di http://bit.ly/testimoni-CMN
.
.
=====
Sempena sesi persekolahan yang baru bermula …
.
Kami berikan anda…
.
.
Untuk 50 pelanggan pertama yang MENDAFTAR SEKARANG,
.
kami ingin berikan anda “Workbook PLANNER Limited Edition” secara PERCUMA !!
.
.
.
NAK KAMI BANTU MENGURANGKAN KERISAUAN ANDA TENTANG PENCAPAIAN ANAK?
.
.
>>Whatsapp “HTM_Free Planner” KE 011-15775761<<
.
.
Hubungi segera sebelum kuota penuh!
.
PS: Tutor terlatih kami adalah terhad. 
.
**Kami juga ada sediakan kelas mengaji di rumah. 


#HomeTuitionMentoring
#CMNAcademy
#anakcemerlang
#seronokbelajar
#funlearning

Cara Mudah Menulis Ringkasan Dalam Bahasa Inggeris

“Easy Way To Write A Summary In English”

Ingat untuk meringkaskan teks yang telah anda baca. Gunakan petua berikut:

1) Mempersingkatkan teks sehingga semua fakta dalam ringkasan. Tinggalkan contoh, penilaian dan tafsiran.

2) Skim teks. Anda harus tahu apa kandungan utamanya. Baca tajuk berita dengan teliti.

3) Baca teks sekali lagi untuk mendapatkan lebih banyak maklumat. Anda mesti memahami keseluruhan teks.

4) Buat nota (gunakan kata kunci). Selaraskan kata-kata penting dalam teks.

5) Bentuk ayat dengan bantuan kata kunci anda. Kata kunci ini harus mencerminkan kandungan utama teks.

6) Sambungkan dengan ayat  yang sesuai. Ayat pertama harus menerangkan kandungan utama teks.

7) Gunakan Present Simple atau Simple Past. Tulis ayat dalam ucapan yang dilaporkan.

8) Kadang-kadang anda perlu menukar ayat tersebut.

9) Semak ringkasan anda. Berhati-hati dengan kesilapan ejaan.

Contoh (Kata kunci)

  • Firstly,
  • Secondly,
  • Besides,
  • Next,
  • Thirdly,
  • In addition ,
  • Lastly ,
  • Finally ,

Example ‘SUMMARY’

  1. Beside,  the student can go study at home tuiton after the school.
  2. Next , we can join the competition to further improve our skills.
  3. Finally, schools should have a variety of activities on the curriculum for schoolchildren so students can be active in co-curriculum.

THANK YOU….

Mudahnya Untuk Berjaya Dalam Akademik

MUDAHNYA UNTUK BERJAYA DALAM UPSR!!
 
Selalu tak berlaku macam ni pada anak Tuan Puan ?
•Dah ulangkaji banyak kali tapi lupa jugak
•Susah betul nak fokus bila cikgu mengajar dalam kelas
•Mudah mengantuk dan lemau
 
So macam mana nak cemerlang bila EXAM nanti?!
 
NAK GAGAL ATAU NAK LULUS NI??
 
Best tak bila dapat macam ni….
1) Mudah ingat apa yang diulang kaji
2) Boleh fokus dalam kelas
3) Bertenaga & Cergas sentiasa
4) Petah bercakap
5) Cekap metematik
6) Rajin belajar
Baru la syok nak berjaya
 
INGIN BELAJAR DENGAN LEBIH MUDAH, FOKUS, FLEKSIBEL DI RUMAH?
 
Adakah anda ingin memperelokkan keputusan yang cemerlang dalam UPSR,PT3 & SPM?
 
Kami ingin membantu anda dengan menyediakan pakej belajar dirumah..
 
Anda akan dapat belajar dengan lebih MUDAH & FOKUS.
 
Anda juga boleh menetapkan masa dan ia adalah FLEKSIBEL.!
 
BERMINAT??
————–
>>>Ikuti langkah ini:
.
Sms/Whatsapp ‘Home Tuiton Mentoring’ ke +601115775761 (wahidah) segera!!!
.
.
Doakan agar kita semua akan mendapat keberkatan daripada pembelajaran, Amin.. 🙂

Apakah Pembelajaran Yang Mampu Membantu Pelajar UPSR Belajar Dengan Mudah & Seronok?!

Pembelajaran Pada Abad Ke – 21 hari ini kurang ditekan kan kepada para  ibu bapa mahupun segelintir Tutor tidak mengetahui mengenai pembelajaran tersebut.

Beberapa tahun lepas bermulanya Pembelajaran Abad Ke 21 di setiap sekolah rendah mahupun sekolah menegah di seluruh Malaysia.

Perbezaan pembelajaran tersebut terbukti memberi kesan kepada sekolah, ibu bapa dan juga guru-guru di sekolah.

Hal ini, kerana  dengan Pembelajaran Abad Ke 21 ini, pelajar akan lebih berkeyakinan dalam pembelajaran, menambahkan kemahiran sosial serta komunikasi dan pelbagai kemahiran lain.

Di samping itu, pembelajaran melalui ‘Online Learning’  yang telah mula diamalkan di Malaysia termasuk di CMN Academy sendiri, telah menerima pandangan yang positif kerana pembelajaran online juga telah mula digunakan oleh sesetengah pendidik.

Kami juga telah melakukan survey dengan para ibu bapa untuk bertanya mengenai Tuisyen, STEM, Pembelajaran Abad Ke 21 dan Pembelajaran Online dan ia telah menarik perhatian ibu bapa tentang pembelajaran online tersebut yang masik kurang diaplikasi di Malaysia.

Seterusnya, CMN Academy telah mengeluarkan beberapa modul di bawah rangkaian jenama ‘Funtastic’ yang telah mendapat pengiktirafan daripada National STEM Movement yang terdiri daripada guru & ahli pendidikan serta memenangi beberapa Anugerah Inovasi di UIA & UKM.

Kandungan modul tersebut amat menarik dan boleh menjadi tarikan minat anak-anak mahupun pelajar, untuk belajar melalui visual yang menarik dan pelbagai aktiviti yang mudah.

Modul Funtastic ini dapat memberikan impak yang tinggi kepada pelajar UPSR dan juga kepada guru dalam proses pengajaran dan pembelajaran.

Modul Funtastic mengamalkan konsep belajar dengan seronok kerana kebanyakan pelajar minat dengan  Aktiviti dan Visual yang menarik.

Selain itu, kami telah menyertai pameran di International Conference Of ProSet Education 2018  di Unisel dan Modul Funtastic tersebut mendapat feedback yang baik dan positif daripada perserta persidangan tersebut yang terdiri daripada pensyarah, guru serta Pegawai JPN & PPD.

Selain itu, kami sempat menemuramah seorang guru Sains dari Kuala Selangor yang telah mendapatkan Modul Funtastic Sains & Matematik.

Beliau menyatakan bahawa Modul Funtastic tersebut dapat memberi kesan yang positif dalam Pembelajaran Sains

Jom ikuti perkongsian guru ini:-

Untuk maklumat lanjut mengenai Modul Funtastic, boleh whatsapp ke 011-32742922 (Cik Puan Zalikha) atau klik FUNTASTIC .

Persediaan Awal Untuk Anak Cemerlang Tahun Hadapan.

Bagaimana dengan peperiksaan akhir tahun anak?

Anak balik dengan wajah tersenyum, atau muram?

 

Kami tahu anda sebagai ibu bapa amat menaruh harapan agar anak anda berjaya dalam pelajaran, menjadi pelajar cemerlang dan seterusnya dapat melanjutkan pengajian ke tahap lebih tinggi.

 

Adakah perlu persediaan awal untuk anak cemerlang nanti?

Atau cuti akhir tahun ini hanya untuk anak buat apa dia suka, dan tinggal terus pelajaran?

 

Awal tahun kelam kabut nak kejar balik, nak ingat balik, nak mantapkan balik ilmu yang telah dipelajari sambil nak kena kejar silibus baru.

 

Kami amat teruja untuk membantu anda mencapai harapan anda dan anak anda cemerlang tahun hadapan dan seterusnya dengan membuat persediaan awal pada cuti hujung tahun ini.

 

Kami membuka pendaftaran untuk Home Tuition Intensif Cuti Sekolah

Apa yang anak anda akan dapat?

1- Pemantapan Asas dalam subjek yang diambil.

2- Ulangkaji dengan cara lebih menarik & seronok.

3- Pengenalan pelajaran tahun hadapan.

 

Apa pula anda sebagai ibu bapa akan dapat?

1- Kupon Voucher RM50!

2- Jimat petrol, tenaga dan masa kerana tak perlu hantar anak.

3- Rasa selamat dan tenteram kerana anak tuisyen di rumah sendiri, dan dalam pemerhatian anda.

 

Anda nak tahu lebih lanjut?

Whatsapp “ICS” terus ke 011 15775761 dengan segera.

 

Koleksi Soalan Percubaan Peperiksaan SPM Dan Tip Menghadapi Peperiksaan

Sempena SPM 2018 yang bakal menjelma tak lama lagi dan peperiksaan akhir tahun…

Khas buat ibu bapa dan pelajar yang bakal menghadapi SPM pada tahun hadapan…

 

CMN Education Group ingin berikan Kit Persediaan SPM 2019 secara PERCUMA kepada anda.

 

Apa yang BEST dengan Kit Persediaan ini?

 

Kami ada kumpulkan Kertas Soalan Percubaan SPM untuk 9 subjek :

Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Matematik, Sains, Matematik Tambahan, Prinsip Perakaunan, Biologi, Kimia dan Fizik.

 

Juga ada 11 Tips Menghadapi Peperiksaan yang mana mengandungi cara belajar sebelum peperiksaan;

 

dan

Doa beserta Amalan untuk ibu bapa dan pelajar yang boleh diamalkan sebelum dan semasa peperiksaan.

 

Nak anak anda yang tingkatan 4 lebih bersedia untuk hadapi pembelajaran pada tahun 2019 dan cemerlang dalam SPM 2019?

Klik tinyurl.com/kit-spm2019  untuk mendapatkan Kit Persediaan SPM 2019 secara Percuma.

 

Berminat Dapatkan Video Skema Jawapan Soalan Percubaan Untuk Persediaan UPSR 2019 Secara Percuma?

Anak-anak tuan puan sudah memulakan persediaan untuk UPSR nanti?

Macam mana dengan cara menjawab soalan?

Anak anda dah boleh jawab soalan exam dengan yakin & ikut skema pemarkahan?

Kami bawakan kepada anda video Skema Jawapan Percubaan UPSR

Apa yang BEST dalam Video ‘FUNTASTIC UPSR 6A’ ini?

+ Mengikut silibus KSSR terkini

+ Menerapkan ciri-ciri FUN LEARNING, yang akan bantu anak anda lebih faham & seronok untuk ulangkaji.

+ Tutor Profesional Malaysia yang BERPENGALAMAN.

+ MUDAH…Boleh ditonton dari mana sahaja, cuma perlukan laptop/smartphone/desktop.

BONUS : Tips pembelajaran yang diselitkan termasuk untuk Soalan KBAT (Kemahiran Berfikir Aras Tinggi)

Ingin dapatkan Sample Video Skema Soalan Percubaan UPSR dalam bentuk video ini secara PERCUMA?

Whatsapp ‘Nama_Funtastic UPSR Free’ ke 011-32742922′ segera.

#percubaanupsr
#UPSR2019
#funlearning
#skemajawapan
#digitallearning