Bina Keyakinan Diri Bermula dari Pakaian

Pakaian menjadi titik keyakinan dalam diri seseorang individu yang sering memperbaiki imej mereka. Seperti yang kita boleh lihat, apabila seseorang itu sudah berkahwin, mereka sudah tidak memikirkan tentang imej mereka lagi dan beranggap penampilan bukan keutamaan mereka. Justeru, pemakaianlah yang menjadi first impression diri mereka terhadap orang sekeliling dengan pembawakan visual. Penggayaan pakaian tidak memerlukan kos yang tinggi atau high maintenance  kerana brand tidak dapat menilai penampilan individu. Oleh itu, individu itu sendiri yang perlu bijak menggayakan pakaiannya. Setiap orang ada hak untuk bergaya dengan cita rasa masing-masing.

 

Tips Penggayaan Pakaian

  1. Pemilihan Warna

Kepentingan pemilihan warna pada pakaian seperti tudung akan menyebabkan keserian kulit wajah seseorang itu sama ada semakin gelap atau berseri. Kadang mereka berminat dengan warna tertentu tetapi ia tidak menjamin kesesuian pada diri mereka. Tidak semua warna sesuai dengan individu itu, jadi antara langkah yang perlu dibuat sebelum membuat keputusan adalah memilih sendiri, minta pertolongan dengan bertanyakan pendapat mereka dan cuba pada diri sendiri sama ada sesuai atau sebaliknya. Antara warna yang selamat untuk dipilih adalah warna tanah dan warna hitam. Bagi golongan yang berkulit cerah, mereka sesuai dengan warna gelap manakala golongan yang berkulit sedang-sedang, mereka sesuai mengenakan warna lembut.

Warna block juga menjadi salah satu pilihan beberapa individu yang yakin dan berani untuk dipakai kerana mereka bijak memadankan warna.  Menghadiri majlis juga perlu kepada pemilihan warna yang sesuai mengiut jenis majlis. Bagi baju yang bercorak, pemilihan warna tudung hendaklah berdasarkan warna yang paling sikit pada baju itu supaya tidak nampak berat dipandangan orang yang melihatnya.

  1. Corak & Bentuk Tubuh Badan

Corak pakaian juga memainkan peranan yang penting dalam menggayakan pakaian. Hal ini kerana setiap individu mempunyai warna kulit, bentuk badan dan ketinggian yang berbeza-beza. Bagi golongan yang memiliki bdan yang berisi, mereka dicadangkan untuk memilih corak-corak yang kecil seperti bunga, polka dot dan sebagainya. Perkara ini akan membuatkan mereka terlihat lebih kecil kerana orang disekeliling mereka tertumpu kepada corak yang kecil. Manakala golongan yang memiliki badan yang kurus perlu memilih corak pakaian yang besar agar mereka terlihat sedikit melebar. Contohnya, pakaian bercorak batik disarankan memilih corak bunga yang menjalar ke atas, pakaian bercorak jalur pula mengambil jalur secara menegak.

  1. Mix & Match (Padanan)

Padanan dalam pemakaian memerlukan kepada percubaan, yang mana membuat padanan secara bersebelahan contohnya memandankan tudungdan baju kemudian sarung pada diri. Bagi yang mengenakan baju yang tdaik bercorak, jadi tudung mestilah yang bercorak untuk menaikkan seri dan seimbangkan warna. Begitu juga sebaliknya, tidak sesuai bagi padanan baju dan tudung yang bercorak. Kadang ada orang yang yakin dengan padanan baju dan seluar yang berbeza tetapi disebabkan dia memiliki keyakinan yang tinggi, maka orang sekeliling dapat rasakan aura keyakinan individu itu.

Kesimpulannya, cara pemakaian bukan sahaja memberi impak kepada perhatian orang sekeliling malah ia memberi kesan kepada diri sendiri, cara berjalan, cara duduk, tubuh badan, komunikasi dan sebagainya

Method Pelajar Lemah Maximize Kemampuan Semasa PDPR

Pengajaran Dan Pembelajaran di Rumah PDPR sudah menjadi satu fenomena baru terhadap pelajar sekolah disebabkan penularan wabak Covid-19. Hal ini menjadikan pelajar sekolah belajar di rumah masing-masing.  Dengan itu, terdapat beberapa metod untuk memaksimumkan kemampuan pelajar yang lemah dalam budaya pembelajaran sekarang.

Antaranya adalah menggunakan teknologi kini untuk mengembangkan lagi potensi pelajar dengan usaha yang sungguh. Menggunakan langganan internet untuk mengakses youtube, google dan sebagainya. Apabila pelajar sekolah mencari bahan pembelajaran di google, mereka akan peroleh banyak bahan maklumat yang menarik seperti nota ringkas dan peta minda. Contohnya, dalam subjek bahasa arab pelajar boleh belajar perkataan baru di dalam lagu, cerita dan movie.

Pembelajaran bukan hanya di sekolah malah ia wujud di sekeliling sahaja. Mind set pelajar disekat dengan unsur negatif yang beranggapan susah nak skor dalam sesetengah subjek seperti subjek prinsip akaun. Kegagalan itu bukan satu kesalahan tetapi ia adalah pemangkin semangat untuk lebih usaha denga lebih keras. Ia akan mengasah critical thinking pelajar sekolah dalam mengharungi masalah mereka. Bagi subjek bahasa arab, tidak asing bagi orang Islam dengan bahasa arab kerana setiap hari kita akan bertutur bahasa arab dalam beribadah, berzikir, berdoa. Begitu juga prinsip akaun, secara praktikalnya berada di dalam rumah seperti aset, bil air, bil air, mantainence.

Penggunaan visualization dalam pembelajaran membantu pelajar memaksimumkan lagi kemampuan semasa PDPR. Pembelajaran dengan bantuan gambar atau video boleh mengaktifkan potensi-potensi pelajar. Tidak hanya bergantung kepada buku teks kerana banyak lagi bahan pembelajaran yang menarik dan mudah difahami terutama pada era zaman globalisasi ini.

Kesimpulannya, setiap pelajar pasti ada potensi yang luar biasa hanya kesedaran dan kesungguhan yang dapat membuktikannya.

5 TIPS UNTUK KEKAL POSITIF

5 CARA UNTUK KEKAL POSITIF

Dalam hidup ini, kita tak terlepas daripada mengalami tekanan atau stress samada ketika bekerja ataupun belajar. Stress yang berlebihan boleh memudaratkan kesihatan tubuh badan kita jadi kita perlu tangani dengan secepat mungkin. Hari ini saya nak konsikan tentang 5 cara untuk kekal positif dalam kehidupan seharian. Semoga dengan perkongsian ini dapat kita jalani hidup dengan lebih tenang dan selesa.

Baiklah, tips yang pertama ialah dengan kita bersabar. Sifat bersabar ini perlu kita pupukkan dalam diri. Dengan adanya sifat sabar dalam diri kita, apa pun dugaan aaupun cabaran yang datang, kita akan lebih kuat untuk menghadapinya. Sepertimana Allah berfirman dalam surah Al-Maarij ayat 5-7, “Maka Bersabarlah Dengan Sabar Yang Baik, sesungguhnya mereka memandang siksaan itu mustahil. Sedangkan Kami memandangnya mungkin terjadi”.

Tips yang kedua ialah kita ubah mindset. Kita perlu ubah mindset ke arah yang lebih positif. Dan setiap kali bangun tidur, penuhilah dengan rasa syukur. Bersyukurlah dengan segala nikmat yang diberikan kepada kita yang tidak boleh dikira jumlahnya. Ada ketika, saat kita melihat orang lain lebih daripada kita dari semua aspek membuatkan hati menjadi tidak senang, cemburu, dengki atau apa sahaja perasaan negatif. Kalau ada perasaan macam tu, buang jauh-jauh. Cukup kita bersyukur dengan apa yang kita ada sekarang. Bila kita bersyukur, Allah akan melipatgandakan rezeki kita.

Beralih kepada tips ketiga ialah bergaul dengan orang yang positif. Bila kita masuk dalam satu circle orang yang berfikiran positif ini sedikit sebanyak membantu kita untuk kekal konsisten berfikiran positif. Pastikan diri anda sentiasa dikelilingi oleh orang-orang yang positif dari segi tingkah laku, pemikiran mahupun percakapan. Ini mampu membantu diri anda untuk setiasa kekal positif di samping menarik aura-aura positif orang di sekeliling anda dan mengekalkan tenaga anda seharian.

Tips yang keempat yang boleh dikongsikan ialah bercakap perkara yang baik-baik sahaja. Percakapan harian kita kena jaga untuk kita kekal konsisten berfikiran positif & aura positif dalam diri bertambah kuat. Bila kamu berada dalam komuniti bercakap sesuatu yang dapat membantu membina sekililing kamu. Bila kita amalkan ini, automatik aura positif akan kekal dalam diri malah bertambah lagi.

Tips yang terakhir ialah memaafkan. Memaafkan ini bukan lah sahaja memaafkan orang lain tetapi memaafkan diri kita sendiri juga. Selepas kita maafkan diri kita, barulah kita memaafkan orang lain. Dengan cara ini barulah kehidupan kita akan sentiasa positif. Jika susah hendak memafkan orang lain, ingatlah bahawa semua manusia tidak sempurna dan sentiasa melakukan kesilapan.

Inilah antara tips untuk kita kekal positif dalam kehidupan seharian. Semoga perkongsian ini menbantu untuk meneruskan pekerjaan atau pembelajaran dengan lebih tenang. Jangan lupa berkongsi pada keluarga dan rakan-rakan. Semoga bermanfaat dan selamat beramal.

[Fb Live] KBAT Dalam Sains: Raya ke Naya?

Sempena malam Raya ni kami menjemput Teacher ZY untuk berkongsi “KBAT Dalam Sains: Raya ke Naya?” 😉

KBAT dalam Sains: Raya ke Naya?

Haa, isu hangat beberapa tahun ni tentang soalan KBAT susah sangat kan?

Pelajar yang pandai-pandai pun tak dapat juga jawab soalan-soalan KBAT ni. Sampai berasap kepala.

Habis tu macam mana dengan pelajar yang biasa-biasa? Tak ketinggalan ke?

Apa sebenarnya KBAT ni ye? Memudahkan atau menyusahkan sebenarnya?

Apa cara yang kita sebagai pendidik & ibu bapa boleh lakukan untuk membantu anak kita berjaya dalam berfikir secara kritis?

Apa pula pelajar-pelajar boleh lakukan untuk mengasah minda kita supaya dapat menguasai KBAT ni?

Kalau nak tahu jawapannya, jom malam ni sertai FB LIVE bersama Coach Isa & Teacher ZY bagi merungkai misteri yang menyelubungi KBAT di fb Live: Tutor Profesional Malaysia

 

Untuk join Funtastic Online Tuition secara PERCUMA boleh klik: www.JomOnlineTuition.com