Atasi Ketakutan Terhadap Matematik

Majoriti pelajar sekolah, apabila ditanya “kenapa tak suka subjek matematik?” mereka akan kata, “sebab kena kira-kira, sebab banyak nombor dan ada yang kata susah”. Jadi, bagaimana kita atasi ketakutan pelajar-pelajar terhadap subjek matematik. Hal ini kerana, apabila sudah tertanam rasa tak suka, tak minat dan tak seronok, maka proses kefahaman pembelajaran akan menurun sebab pelajar-pelajar sudah block minda mereka bahawa matematik ni susah.

Ada sesetengah pelajar yang menghafal jalan pengiraan yang mana ia membuatkan mereka akan confius apabila jalan pengiraan soalan yang dihafal ditukar sedikit. Minda mereka akan tersangkut dengan soalan tersebut walhal kaedahnya lebih kurang sama. Cara belajar mereka juga memainkan peranan yang penting, contohnya kurang membuat latihan dan tidak konsisten kerana matematik memang subjek yang memerlukan kepada banyaknya latihan. Jika mereka tidak rajin membuat latihan maka ia akan menjadikan pelajar lupa dengan topik yang lepas kerana setiap topi dalam subjek matematik saling berkait, jika satu topik tidak dikuasai maka topik akan datang mereka tidak akan faham.

Selain itu, cara untuk atasi ketakutan terhadap matematik adalah dengan mengaitkan subjek dengan persekitaran atau kehidupan seharian, menggunakan bahasa yang lebih santai dan mudah difaham daripada petikan soalan yang panjang. Contohnya, menggantikan x kepada gula-gula dan y sebagai coklat, ia akan menjelaskan lagi bayangan pelajar-pelajar. Jenis penyampaian kepada pelajar yang pelbagai bukan sekadar mengajar tetapi wujudkan aktiviti atau gamifikasi sebagai gambaran topik pembelajaran disamping pelajar dapat peroleh input dari aktiviti tersebut. Bagaimana pula nak mengukur kefahaman pelajar dalam pembelajaran? Pelajar tersebut perlu berkongsi kepada rakannya yang lain yang lihat sama ada rakannya faham atau tidak apa yang diajar.

Seterusnya, menyalin semula setiap apa yang dilafazkan oleh cikgu bukan sekadar mendengar bagi menguatkan ingatan pelajar. Peranan ibubapa sejak anak mereka kecil lagi mendedahkan anak-anak mereka dengan nombor-nombor, contohnya permainan cashier, saidina, jutaria dan lain-lain mainan yang berkaitan dengan kewangan atau pengiraan. Permainan jutaria membantu anak-anak mengurus kewangan mereka sama ada melabur atau menyimpan semasa permainan dijalankan. Memahami konsep utama matematik juga dapat mengatasi ketakutan pelajar terhadap subjek matematik supaya tidak tersangkut dengan topik yang akan datang serta menguasai semua topik tanpa memilih tajuk yang paling digemari.

Kesimpulannya, ketakutan pelajar terhadap matematik dapat diatasi dengan membantu mereka latihan menjawab soalan kerana soalan yang bakal ditanya nanti lebih kurang sama Cuma ditukar sedikit. Peajar juga perlu mencabar diri mereka sendiri dalam mengharungi ketakutan ini dengan bersaing dengan rakan sekelas, jika rakan kita boleh buat pasti kita boleh buat juga.

Asal Belajar Je Stress, Asal Stress je Belajarc

Kita sebagai pelajar pasti akan rasa tertekan semasa belajar, tidak dapat dinafikan. Setiap orang semestinya sudah/akan/sedang alami zaman pembelajaran. Bahkan alam pekerjaan pun akan alami tertekan dengan kerja yang tidak akan pernah habis selamanya. Jadi, bagaimana kita atasi perkara ini untuk mengelakkan dari penyakit mental.

Antara tips untuk mengurangkan stress semasa belajar adalah:

  1. Bijak memilih kawan, kawan yang sekepala dengan diri kita. Contohnya, kalau diri kita jenis yang masuk air jadi pergi pada kawan yang masuk air tetapi dalam masa yang sama boleh belajar sama-sama. Perkara akan bantu hidupkan surrounding atau vibe yang ceria, apabila datang ke sekolah, kita akan kurang tertekan sebab ada kawan gelak tawa. Kalau diri kita jenis yang belajar secara solo, boleh cuba dengar lagu atau instrumen semasa belajar, yang menjadikan suasana tu ada.
  2. Sentiasa betulkan niat belajar, apa tujuan kita belajar sebenarnya? Kenapa perlu belajar? Perlu bersusah payah belajar. Tiada pembelajaran yang mudah, sedangkan berjalan juga perlu kepada latihan dan proses yang lama untuk kita berjalan semasa kecil dahulu. Salah satu tujuan belajar kita adalah kerana ibubapa, keluarga dan untuk diri kita sendiri.
  3. Enjoy the moment, ada beberapa orang akan berkata “nanti kamu semua akan rindu waktu sekolah”. Kita yang masih bersekolah mesti tidak dapat perasaan yang demikian, nanti satu ketika pasti akan rindu zaman sekolah, selalu dimarahi guru-guru, didenda kerana tidak dapat menyiapkan kerja sekolah, hari sukan dan all the moment memang taidak dapat disenaraikan banyaknya kenangan-kenangan sekolah. Jadi, belajar je sekejap, tak rugi pun.

Sebenarnya, zaman sekolah ini lah yang terpaling seronok sebab kita tak perlu bersusah payah fikir tentang ekonomi. Tugas kita sebagai pelajar sekolah hanya belajar sahaja, that’s it. Apabila kita dah kea lam pekerjaan, kita perlu fikir banyak benda. Kesimpulannya, sentiasa enjoy dalam setiap apa jua keadaan kita sekarang.

3 Formula Matematik Gaya Santai

3 Formula Matematik Gaya Santai

 

Cara berfikir kanak-kanak, remaja dan dewasa adalah berbeza. Jadi, pendekatan untuk setiap peringkat umur juga berbeza. Kaedah pembelajaran sekolah rendah lain, kalau sekolah menengah pula berbeza begitu juga peringkat universiti. Oleh hal yang demikian, bagaimana cara pendidik hendak mengajar pelajar-pelajar mereka.

 

Antara 3 formula gaya santai untuk subjek matematik adalah:

 

  1. Kenali pelajar kita

Guru bukan sahaja mengajar malah mereka juga boleh menjadi seorang kaunselor, ibubapa, kawan, perawat dan sebagainya kepada para pelajar. Conothnya, mendengar luahan para pelajar sebelum memulakan pembelajaran, mengambil tahu tentang keadaan mereka dan mata pelajar juga memainkan peranan untuk guru kenal pelajar-pelajar. Pelajar sekolah rendah mereka cenderung kepada lawak jenaka manakala sekolah menengah pulalebih kepada pendekatan seorang kawan. Kemudian, memberitahu ibubapa tentang tahap pembelajaran anak-anak mereka supaya ibubapa cakna. Hal ini demikian kerana karakter setiap pelajar berbeza-beza maka para pendidik perlu kenal pasti karakter-karakter pelaar.

 

  1. Pelbagaikan aktiviti

Antara aktiviti yang boleh disenaraikan adalah latihan, lazim, hafal, origami, hand on, eksperimen, inquiry, explore, join venture dan banyak lagi. Untuk menarikkan lagi aktiviti yang kita akan buat di kelas, ambil tahu apa minat pelajar. Kini, pada kebiasaannya pelajar gemar bermain video game, jadi masukkan unsur-unsur game ke dalam aktiviti pembelajaran. Menggunakan bahan atau probs semasa kelas boleh bantu kefahaman pelajar dengan lebih baik sebab ia realistik atau sesuatu yang wujud dan boleh disentuh. Jika pelajar mengambil masa yang lama dalam pembelajaran, pendidik perlu dorong mereka lebih laju. Contoh aktiviti lain, minta pelajar tanya kepada guru supaya minda mereka lebih aktif.

 

  1. Reward

Apabila sesuatu perkara akan diberikan reward atau ganjaran maka perkara itu akan dilakukan dengan bersungguh-sungguh hingga dapat ganjaran yang dijanjikan. Pendidik boleh wujudkan reward semasa dalam kelas untuk tarik perhatian dan fokus pelajar. Antara reward yang boleh diberi adalah playtime, reward tidak semestinya dengan barang. Contohnya, reward memuatnaik gambar pelajar yang peroleh reward di display picture (DP) Whatsapp pendidik sebagai ganjaran atau reward pelajar tersebut selama 24 jam. Tidak semestinya pelajar sahaja perlu reward guruk tetapi guru juga boleh beri reward kepada pelajar. Boleh jadi reward yang pendidik beri kepada pelajar membuatkan mereka ingat sampai bila-bila dan ia merupakan nikmat atau reward seorang pendidik.

 

Untuk tambah baik skill mendidik, pendidik perlu kembangkan lagi networking untuk sama-sama berkongsi cara mendidik daripada para pendidik yang lain.

TERBARU- Bengkel Funtastic SPM Percuma Tajaan University of Cyberjaya (UOC)

Masih ada yang prihatin mengenai anak-anak pelajar SPM di saat kita dilanda Virus Covid-19. Inilah yang terdetik di dalam minda saya. Usahama yang diadakan oleh CMN Academy dan University of Cyberjaya (UOC) ini adalah bertujuan untuk memberi pendedahan kepada pelajar SPM 2021 berkaitan persediaan menghadapi peperiksaan pada awal Januari 2021 kelak.

University of Cyberjaya adalah salah satu Institusi Pengajian Tinggi Swasta yang mendapat pengiktirafan ‘five (5) Star University’ di Malaysia.

Universiti ini terletak di Cyberjaya dan dilengkapi dengan kemudahan serba moden seperti ruang belajar yang kondusif, peralatan makmal yang lengkap dan ‘green friendly-campus’ yang pertama di malaysia.

University of Cyberjaya adalah salah satu Institusi Pengajian Tinggi Swasta yang mendapat pengiktirafan ‘five (5) Star University’ di Malaysia.

Universiti ini terletak di Cyberjaya dan dilengkapi dengan kemudahan serba moden seperti ruang belajar yang kondusif, peralatan makmal yang lengkap dan ‘green friendly-campus’ yang pertama di malaysia.

Suasana di dalam UOC

Fokus utama universiti ini adalah untuk melahirkan pelajar ‘Medic’ dan ‘Health Sciences’. Namun, terdapat juga kos lain seperti bidang IT, dan Akaun. UOC telah melantik CMN Academy sebagai Rakan Strategik Pendidikan baginya.

Jadi, usaha murni UOC untuk menawarkan Sekolah-Sekolah Harian, Sekolah Berasrama Penuh (SBP), Maktab Rendah Sains Mara (MRSM), Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA) dan Sekolah-Sekolah Swasta bagi mendapatkan pembelajaran Funtastic KBAT SPM melalui CMN Academy yang bakal menghadapi SPM 2021.

Sesi Perbincangan bersama Tuan Rasyid, wakil dari University of Cyberjaya

 

Surat MOU Funtastic KBAT SPM 2021 antara CMN Academy & University of Cyberjaya.

 

KBAT STEM bukanlah sesuatu yang baru pada abad ke 2020. Gaya penyampaian Funtastic juga adalah berbeza. Jadi, CMN Academy juga turut serta ambil peluang bagi menyampaikan pembelajaran ini secara Funtastic Online.

Ianya bakal di terajui oleh Tutor-Tutor Profesional yang sememangnya telah lama bergiat dalam bidang pendidikan seiring dengan perubahan yang telah dilakukan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) terutamanya ketika kita dalam krisis dan PKP.

Banyak usaha yang telah dilakukan secara berterusan oleh CMN Academy sewaktu PKP antaranya Kelas Online Secara Percuma, Funtastic Online, Special Funtastic Class (SFC) dan banyak lagi.

Apa kelebihan Funtastic Online ni?

Ini adalah usaha yang diketengahkan untuk beri pendidikan secara berterusan agar tiada pelajar yang tercicir dalam pelajaran.

 

Seminar Funtastic Online Add Math bersama Tutor Raj

 

Seminar Funtastic Online Kimia Oleh Cikgu Ruzana

 

Seminar Best Online Akaun Oleh Cikgu Akin

 

Seminar Funtastic Online Bahasa Melayu  SPM Oleh Cikgu Muna

 

Seminar Funtastic Online Biology  SPM Oleh Cikgu Zanna

Seminar Funtastic Online English  SPM Oleh Teacher Seri

 

Antara Feedback Dari Pelajar dan Ibu Bapa  Pelajar Yang Mengikuti Kelas Funtastic Online

 

Kini, kelas Funtastic KBAT SPM pula diperkenalkan dengan pembelajaran yang menarik. Bengkel ini akan dijalankan sama ada secara offline atau online.

Jadi, CMN Academy amat mengalukan jemputan dari pihak sekolah untuk ke langkah yang seterusnya.

Untuk Guru atau sekolah yang berminat boleh klik link:

Bengkel Online SPM PERCUMA