Promosi Ramadan Raya Seronoknya Mengaji CMN Academy

[BELI 1 PERCUMA 2] PROMOSI RAMADAN RAYA: SERONOKNYA MENGAJI PERSONAL & FAMILI DI RUMAH SECARA HOME BASED ATAU SECARA ONLINE!
.
.
 Anda tahu membaca Al-Fatihah dalam solat adalah wajib?
 Adakah anda pasti bacaan Al-Fatihah anda betul dan tepat?
 Bagaimana pula dengan surah2 lain?
 Pernahkah anda cuba untuk menyemak bacaan bersama orang yang lebih arif?
.
.
Kami dah bantu ramai kanak-kanak, remaja, dewasa dan warga emas BELAJAR…
 Secara berfokus, santai dan seronok di rumah
 Dalam masa dan hari pilihan
 Dengan cara lebih menarik, sesuai dan efektif dengan diri
 Melalui medium tutor ke rumah atau melalui online
 Seterusnya meningkat potensi dan sehingga khatam
 Monitor apa yang belajar & diajar
 Tahu pencapaian dari masa ke masa
 Jimat petrol, masa dan tenaga
.

.

Seronoknya Mengaji Di Rumah

.
Sempena Ramadan 1440H ini,
.
Kami lancarkan PROMOSI RAMADAN – AIDILFITRI SERONOKNYA MENGAJI!
.
Kami nak beri anda peluang mengaji di rumah dengan lebih seronok dan berfokus bersama ustaz dan ustazah terpilih.
.
.
Dan…
kami juga nak berikan 30 Modul Tajwid Infografik secara PERCUMA!
.
.
Ape?
.
Nak lagi?
.
Haa…
.
Bukan itu saja, kami juga berikan 1 Sesi Mengaji Online secara PERCUMA!
.
.
Daftar sekarang & dapatkan PROMOSI HEBAT ini!
.
.
Hanya untuk 30 Pendaftaran Terawal
.
.
dan sehingga 14 Jun 2019 saja.
.
.
Nak dapatkan TAWARAN ISTIMEWA ini?
.
>> Whatsapp “2FREE” ke 01132742922 sekarang! <<
>> Whatsapp “2FREE” ke 01132742922 sekarang! <<
>> Whatsapp “2FREE” ke 01132742922 sekarang! <<
.
atau klik http://bit.ly/PromosiRamadanRaya-SMD

 

Keberkatan dan Kepentingan Sedekah, Infaq dan Waqaf

Assalamualaikum.

Salam 10 Ramadan.

 

Anda tahu bagaimana Universiti Al-Azhar berfungsi?

Dari mana dana yang universiti ini dapat untuk pelajarnya melanjutkan pelajaran?

Apa kena mengena dengan tajuk kita kali ini?

 

Kali ini, kami ingin menyebarkan perkongsian oleh Ustaz Don Daniyal berkaitan Keberkatan Sedekah, Infaq dan Waqaf.

 

Supaya perkongsian kami dapat menjentik hati kita untuk sama-sama berusaha bagi menambah sedekah, infaq dan waqaf terutamanya di bulan yang mulia ini.

 

Sempena dengan Ramadan 1440H, kami melancarkan satu Program Infak Ramadan di mana 100% dari wang yang diinfak akan digunakan bagi infak pendidikan untuk anak yatim dan asnaf yang memerlukan.

 

Sedekah, Infaq dan Ramadan

Assalamualaikum tuan / puan yang diberkati Allah sekalian.

Ramadan telah menjelma…

Kami ingin kongsikan berkenaan dengan Sedekah, Infaq dan Ramadan.

 

Kita biasa dengar tentang sedekah…

Tapi, pernahkah anda dengar perkataan infaq (infak)?

 

Jika ya… anda tahu apa itu infaq?

Tahu apa keperluan kita untuk berinfaq?

Dan bagaimana pertalian sedekah dan infaq dengan bulan Ramadan?

 

Maksud Sedekah adalah suatu pemberian yang diharapkan pahala padanya daripada Allah Taala.

Ibn Manzur memberikan definisi sedekah sebagai apa yang apa yang engkau berikan kerana Allah kepada golongan fakir, yakni yang memerlukan.

Sedekah merangkumi maksud zakat wajib, dan sedekah sunat, seperti yang dimaksudkan dalam
al-Quran:

إِنَّمَا الصَّدَقَاتُ لِلْفُقَرَاءِ وَالْمَسَاكِينِ وَالْعَامِلِينَ عَلَيْهَا وَالْمُؤَلَّفَةِ قُلُوبُهُمْ وَفِي الرِّقَابِ وَالْغَارِمِينَ وَفِي سَبِيلِ اللَّهِ وَابْنِ السَّبِيلِ ۖ فَرِيضَةً مِّنَ اللَّهِ ۗ وَاللَّهُ عَلِيمٌ حَكِيمٌ
Maksudnya: Sesungguhnya sedekah-sedekah (zakat) itu hanyalah untuk orang-orang fakir, dan orang-orang miskin, dan amil-amil yang mengurusnya, dan orang-orang muallaf yang dijinakkan hatinya, dan untuk hamba-hamba yang hendak memerdekakan dirinya, dan orang-orang yang berhutang, dan untuk (dibelanjakan pada) jalan Allah, dan orang-orang musafir (yang keputusan) dalam perjalanan. (Ketetapan hukum yang demikian itu ialah) sebagai satu ketetapan (yang datangnya) dari Allah. Dan (ingatlah) Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Bijaksana.
Surah al-Taubah, (9:60)

Begitu juga keterangan hadis dalam surat yang ditulis oleh Sayyidina Abu Bakar RA:

هَذِهِ فَرِيضَةُ الصَّدَقَةِ الَّتِي فَرَضَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ عَلَى المُسْلِمِينَ
Maksudnya: Kefarduan sedekah (yakni zakat) ini ialah seperti mana yang difardukan oleh Rasulullah SAW ke atas kaum Muslimin.
Hadis riwayat Imam Bukhari (1454)

 

Infaq menurut al-Jurjani bererti membelanjakan harta kepada yang berhajat.

Dalam Surah al-Baqarah (2:3), Allah SWT berfirman:

الَّذِينَ يُؤْمِنُونَ بِالْغَيْبِ وَيُقِيمُونَ الصَّلَاةَ وَمِمَّا رَزَقْنَاهُمْ يُنْفِقُونَ
Maksudnya: (Orang yang beriman itu adalah) orang-orang yang beriman dengan perkara yang ghaib, menunakan solat dan mereka memberi infaq apa yang kami rezekikan kepada mereka.

Perkata ‘ينفقون’ dalam ayat ini, menurut pilihan Imam al-Tabari, merujuk kepada pensyariatan zakat dan pemberian nafkah kepada ahli keluarga yang ditanggung.

 

Justeru, sedeqah dan infaq itu ialah sinonim.

(sumber: http://muftiwp.gov.my/ms/artikel/al-kafi-li-al-fatawi/1353-al-kafi-396-beza-makna-sedekah-infaq-dan-zakat)

 

Jadi, apa pula kaitan Infaq dengan Ramadan?

 

Seperti yang kita ketahui,

Infaq adalah salah satu ibadah yang mulia.

 

Ibadah bila dikerjakan dalam bulan Ramadan, akan mendapat ganjaran pahala berlipat kali ganda.

Kita dianjurkan untuk melakukan lebih banyak ibadah tambahan seperti sedekah dan infaq pada bulan Ramadan.

 

Infaq (Sedekah) adalah salah satu daripada ibadah sunnah yang amat dianjurkan untuk dilakukan pada bulan Ramadan.

 

CMN Academy dengan kerjasama Akademi Al-Qudwah dan JWES Academy menganjurkan satu Program Infak Ramadan di mana 100% dari wang yang diinfak akan digunakan bagi infak pendidikan untuk anak yatim dan asnaf yang memerlukan.

 

 

Kami juga membuka peluang untuk anda menimba ilmu sepanjang Ramadan ini dengan pelbagai perkongsian online melalui Program Virtual Ilmiah Ramadan.

7 Amalan Sunnah Yang Dianjurkan Pada Bulan Ramadan

Ramadan tiba… Ramadan tiba… Ramadan tiba…

Marhaban Ya Ramadan… Marhaban Ya Ramadan…

 

Ramadan menjelang tiba…

Sudahkah anda buat persiapan untuk Ramadan kali ini?

Anda sudah tahu amalan lain selain dari berpuasa wajib dan solat terawih, yang amat digalakkan pada bulan Ramadan?

 

Kami ingin kongsikan 7 Amalan Sunnah di Bulan Ramadan yang dapat berikan banyak manfaat kepada kita selain dari ganjaran pahala.

1- Solat Tahajud

2- Membaca Al-Quran

3- Jaga Solat Dhuha

4- Solat Witir

5- Bersedekah

6- Jaga Wuduk

7- Istigfar

Semoga dengan perkongsian ini dapat menambah semangat dan pengetahuan kita untuk melakukan amal ibadah tambahan, serta kita dapat beroleh sebanyak-banyak pahala untuk bekalan di akhirat kelak.

InsyaAllah…

 

Sempena Ramadan ini,

CMN Academy dengan kerjasama Akademi Al-Qudwah dan JWES Academy membuka peluang untuk anda menimba ilmu sepanjang Ramadan ini dengan pelbagai perkongsian online melalui Program Virtual Ilmiah Ramadan.

 

Sempena dengan itu juga, kami melancarkan satu Program Infak Ramadan di mana 100% dari wang yang diinfak akan digunakan bagi infak pendidikan untuk anak yatim dan asnaf yang memerlukan.

Jom Ke Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur! Jumpa Anda Di Sana Ye.
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.
Anda dah hadir ke PBAKL2019 yang sedang berlangsung di PWTC sekarang?
Tahu ke ESOK dah hari terakhir?
LAST CALL!!
Esok kami akan ada di Booth 3114 (Booth SifufBads Press) dalam jam 1-3 petang.
Jadi, esok juga HARI TERAKHIR anda boleh dapatkan pelbagai buku & modul keluaran kami dengan HARGA SUPER DUPER AWESOME!
Diskaun memang tak payah cakap, banyak kami potong.
Kami juga berikan pelbagai BONUS dan BAUCER PERCUMA untuk setiap pembelian buku/modul kami.
Kami ada bawakan 6 buku/modul untuk anda:
  • Combo Modul Funtastic Sains & Matematik 
  • Buku Fenomena Home Tutor Beyond Expectation
  • Buku Mahir Arab Dari AlQuran
  • Modul Tajwid Infografik plus Buku Latihan
  • Kad Imbas Kenali Hijaiyah
Jadinya, rugi sangat jika anda tak ambil peluang ini untuk berbelanja dengan JIMAT!
Kami tunggu anda sampai esok 😉
Jika anda jauh atau tidak dapat ke sana, tapi nak dapatkan harga dan bonus menarik sempena PBAKL2019 ini, boleh klik DI SINI.
*Harga tak termasuk kos postage ye.
Untuk pertanyaan, boleh klik DI SINI.
#PBAKL2019

3 Tips Jadikan Al Quran Sesuatu Yang Menyeronokkan

Assalamualaikum
Anda pernah ada isu ni tak?
Anda nak bagi anak yang terbaik, untuk dunia & bekalan akhirat. Juga untuk didik anak jadi soleh & solehah.
Anda nak ajak atau suruh anak mengaji, tapi anak pula keluar banyak alasan… anak lagi suka main game di gajet atau menonton tv. Atau biasa dengar anak cakap bosan atau tak suka mengaji?
Ataupun anda sendiri yang rasa malasnye nak mengaji?
Nak tahu bagaimana jadikan Al-Quran atau sesi mengaji sesuatu yang menyeronokkan?
Ini dia kami bawakan perkongsian daripada Sheikh Sulaiman, salah seorang tutor CMN Academy tentang bagaimana nak jadikan mengaji Al-Quran itu dah tak bosan lagi terutamanya bagi anak-anak.
Semoga bermanfaat untuk anda & keluarga!
Selamat menonton!

Siapakah Guru Yang Terbaik?

Tokoh pendidik yang paling dikagumi sepanjang zaman dengan bermacam-macam kajian berkenaan apa metod yang beliau gunakan dalam pengajarannya. Jawapannya dia lah baginda Nabi Muhammad SAW.

 

Pengkajian ini telah dilakukan baik dari sarjana muslim mahupun bukan muslim sehingga dinyatakan baginda sebagai orang no.1 yang paling berpengaruh di dunia oleh Michael Hart di dalam bukunya “The 100: A Ranking of the Most Influential Persons in History”.

 

Insyaallah, pertemuan kita pada kali ini bukan lah sahaja untuk kita nak mengenali siapa guru yang terbaik ini tapi yang lebih penting lagi untuk kita nak tahu bagaimana untuk menjadi guru yang terbaik.

 

Syabas saudara/ri yang telah memilih untuk membaca perkongsian ini. Semoga kita semua dikurniakan kefahaman dengan izin Allah swt.

 

Ayat rujukan kita kali ini adalah dari Surah Yaasin: Ayat 17.

ومَا عَلَيْنَا إِلَّا الْبَلَاغُ الْمُبِينُ
🍃 Ertinya: dan (para Rasul itu berkata) tidaklah ada (kewajiban) kami kecuali menyampaikan (risalah) dengan penyampaian yang jelas.

 

Daripada ayat ini apa yang kita dapat ambil intipati untuk digunakan dalam pengajaran kita sebagai pendidik? Iaitu lah 2 sektor pengajaran pada kalimah “البلاغ” dan “البلاغ”  .“المببن” merujuk kepada cara penyampaian dan “المبين” merujuk kepada apa yang disampaikan.

 

Pertama sekali, kita nak memahami cara penyampaian yang terbaik (البلاغ). Persoalannya adalah bagaimanakah baginda Nabi Muhammad saw boleh memiliki cara penyampaian tersebut?

 

Agaknya, berapa ramai guru ‘Public Speaker’ yang beliau belajar? Berapa banyak kursus ‘Public Speaking’ yang beliau hadiri? Dan berapa lama pula beliau berlatih menjadi penyampai pada zaman tersebut?

 

Jawapan adalah TIADA. Elemen ini baginda pelajari dari pengalaman pekerjaan beliau semasa kecil iaitu lah dengan mengembala kambing dan berniaga. Hah, biar betul. Apa kaitannya?

 

Kekalkan pembacaan ini dan in sya allah, saya akan ulas hikmah dari pekerjaan tersebut. Soalan, apakah hikmah dari mengembala kambing? Jika kita perhatikan juga di dalam Al-Quran, Nabi Musa AS juga sepertinya ada isu dengan cara penyampaian ini dan beliau mengembala kambing selama 10 tahun.

 

Hikmahnya adalah sifat ‘SABAR’. Sekiranya kita tahu, apakah perangai kebiasaan kambing ini? Jawapannya, degil dan suka melawan. Jadi, dari pekerjaan ini dapat kita fahami bahawa baginda dilatih dari kecil sifat bersabar dan kemahiran mengawal kedegilan kambing yang baginda jaga.

 

Selain itu juga, beliau juga berniaga sejak dari kecil. Biasanya yang kita tahu, beliau mula berniaga umur 12 tahun mengikut pakciknya ke Syam. Ketika berumur 25 tahun, beliau bekerja dengan seorang saudagar kaya dan akhirnya bertemu jodohnya dengan founder tersebut iaitulah Khadijah.

 

Sedarkah kita disebalik pekerjaan ini, ia banyak melatih baginda Nabi Muhammad saw menjadi penyampai yang berkesan. Ringkasnya dengan berniaga ini selain ia adalah sunnah Nabi, ia juga adalah cara untuk menjadi seorang yang berkemahiran pelbagai.

 

Tidaklah ini bermaksud supaya para pendidik mesti menjadi peniaga, tetapi memadai sekadar para pendidik memiliki ciri-ciri ini untuk diaplikasikan dalam penyampaian terhadap anak murid dan audien yang kita nak nasihatkan.

 

Soalan, apakah yang dapat kita gunakan elemen berniaga ini dalam cara penyampaian yang berkesan? Adakah mendidik ini perlu diniagakan? Jawapannya, TIDAK. Tetapi ada 2 faktor dari berniaga yang boleh digunakan dalam pengajaran iaitu faktor persiapan dalaman dan luaran.

 

Persiapan dalaman berdasarkan sirah Nabi berniaga adalah berguru (Abu Thalib). Sebelum nak mendidik, kita lah yang terlebih dahulu perlu dididik. Selain itu juga, pendidik perlu ada peribadi sifat jujur dengan anak murid dan ‘visionary’ dengan strategi pengajaran yang idealistik dan kreatif.

 

Sebagai contoh, baginda Nabi Muhammad saw dalam peristiwa Perang Khandak menampilkan peribadi jujur (ikat 2 biji batu di perut), visionary dengan para sahabat (pembukaan Rom & Konstantinopel) dan kreatif (gali parit).

 

Apapun elemen ini perlukan proses dan jiwa memberi.  Bak kata pepatah omputih “The More You Give, The More You Will Get Back”. Adalah sesuatu yang gila apabila pendidik buat perkara yang sama tapi mengharapkan hasil yang berbeza.

 

Manakala, dari sudut faktor persiapan luaran pula adalah komunikasi. Para pendidik perlu faham dan bertanya anak murid isu mereka serta ajarkan mengikut keperluan mereka. Ini adalah sebagai simbol hargai mereka. Bagaimana untuk kita dihargai jika kita tidak menghargai?

 

Selain itu, para pendidik juga perlu bijak negotiate dengan anak murid. Negotiate dengan mereka juga perlu ada elemen ‘win-win situation’. Ini penting bagi memastikan Pengajaran & Pembelajaran (P&P) kita dapat berjalan dengan jaya dan lancar.

 

Rumusannya, faham lah kita bahawa mengembala kambing melatih nabi menghadapi kedegilan Arab Kafir Quraisy dan berniaga melatih nabi untuk menyampaikan ajaran Islam dengan berhemah untuk disebar-luaskan ke seluruh pelusuk dunia.

 

Dari sini maka jelaslah kita bahawa perjalanan hidup Nabi Muhammad saw bukan lah sekadar untuk kita tahu, tapi ia untuk kita amalkan mesej tersebut dalam kehidupan kita terutamanya dari sudut kita sebagai pendidik.

 

Kedua, kita nak memahami apa isi penyampaian yang terbaik (المبين). In sya allah, saya akan permudahkan huraiannya agar ia lebih mudah untuk difahami.

 

Isi penyampaian yang terbaik adalah berdasarkan sudut pandang kita iaitu lah atas, depan dan belakang. Atas merujuk kepada dari sumber wahyu (Al-Quran & Hadith), depan merujuk kepada dari sumber ilmu masa depan (sains & teknologi) dan belakang merujuk kepada sumber sejarah.

 

Akal yang tuhan kurniakan adalah untuk berfikir. Maka, dengan sebab itu ilmu untuk disampaikan juga perlulah bukan sahaja berkisarkan mengenai ‘apa ilmunya’ tetapi berkisarkan mengenai ‘kenapa mesti belajar ilmunya’. Sebab ini lah metod yang digunakan oleh Guru Yang Terbaik, Nabi Muhammad saw.

 

Pengajaran ini jika diperhatikan sangat berkaitrapat dengan Pembelajaran Abad Ke-21 (PAK 21) iaitulah Kemahiran Berfikir Aras Tinggi (KBAT) dan Science, Technology, Engineering & Mathematic (STEM). Lebih-lebih lagi di zaman Revolusi Perindustrian 4.0 yang penuh mencabar ini.

 

Sebagai kesimpulan, walaupun Nabi Muhammad saw merupakan seorang rasul tetapi jangan kita lupa beliau juga masih seorang manusia yang sama seperti kita. Ini memudahkan proses untuk kita berjaya mendidik dengan mencontohi dan mengikuti kaedah yang diamalkan oleh baginda.

 

Benar lah, ajaran Islam tidak terhad belajar ilmu agama sahaja tetapi perlulah diintegrasikan juga dengan ilmu-ilmu yang lain supaya Islam tidak dilihat rigid bahkan menampakkan bahawa ia fleksibel untuk semua golongan dan lapisan masyarakat.

 

Semoga kita diberikan hidayah dan petunjuk dari kehidupan Nabi Muhammad saw mengikut panduan wahyu Al-Quran.

 

Sekian sahaja dari saya, diharapkan ia bermanfaat dan berjumpa lagi kita di penulisan artikel yang akan datang dengan perkongsian berpandukan perspektif ajaran Al-Quran. In sya allah ..

 

 

Sheikh Sulaiman Bin Sheik Harun

Founder Modul “Mudahnya Faham Al-Quran”

Manager CMN Academy HomeTuition Ampang

“It Has Been A Long Time Since I Can Learn To Recite Al-Quran.”

“I’m feeling very sad when i’m looking at other people in television who can recite Quran beatifully…”

This inspirational story of someone who wants to learn on how to read Quran, Pn Mariam who has been so long looking for a ustazah to teach her Quran.

Pn Mariam was looking for ustaz or ustazah for a long time, and her son also helped her to find ustazah to teach her mother to recite Quran.

At one time, when her son wants to go to work, he suddenly found about CMN Quranic Home Based’s service.

After that, CMN Management has talked and choose  Ustazah Suhazlinda to teach Pn Mariam.

Since that Pn Mariam has been learn Quran with ustazah since 2012!

Until now which is 2019, Puan Mariam can read the Quran fluently and learn about Tajweed.

Puan Mariam said she was very satisfied with the CMN service by providing ustazah that suits her.

He also said that ustazah was very patient and taught him slowly that Pn Mariam could read well.

Pn Mariam also gives us good feedback and encourages people to learn Quran with ustazah or ustaz at home because it is easy to communicate and be able to deal with teachers and easy to ask if they do not understand and also at flexible time.

The communication between ustazah and Puan Mariam is very good and also Pn Mariam’s son was happy to give her what she wanted which is to learn recite Quran personally.

We are very inspired with Pn Mariam’s  story and honour her for being loyal and using the service of CMN Academy for more than 7 years.

For more information about Quranic Learning at Home please Whatsapp ‘Quranic Home Based’ to 011-32742922

 

This is her story…