Sains UPSR : Kemahiran Mengenalpasti Pembolehubah

Dah cuti sekolah laa…

Selamat Tahun Baru Cina kepada rakan yang menyambutnya.

 

Jom kita ulangkaji salah satu Kemahiran Proses Sains (KPS) Mengawal Pemboleh Ubah.

 

Kenapa Pelajar UPSR 2020 perlu kuasai topik Pembolehubah?

Pelajar akan dapat kuasai & jawab soalan TUJUAN, PEMERHATIAN, INFERENS, HIPOTESIS dan KESIMPULAN dengan betul, bila sudah kuasai topik ini.

 

 

Jom kita terus ke topik sebenar.

Apa itu pembolehubah?

 

Ada 3 Jenis Pemboleh Ubah:

 

➊ Pemboleh ubah Dimanipulasi (PM)

Pemboleh Ubah dimanipulasi (PM) adalah perkara yang perlu diubah / ditukar / dibezakan dalam satu eksperimen. Jika tidak diubah / ditukar / dibezakan eksperimen tidak akan berjaya dan ini biasanya menjadi sesuatu yang berbeza dari awal eksperimen. Fakta pemboleh ubah dimanipulasi (PM) boleh digunakan sebagai Inferens.

 

➋ Pemboleh ubah Bergerak balas (PB)

Pemboleh ubah Bergerak balas (PB) adalah Hasil Eksperimen atau Keputusan Penyiasatan yang kita cari. Di akhir penyiasatan, hasil eksperimen yang diukur perlu ditulis Sebagai (PB).. Jadi Pemerhatian perlu dimulakan dengan berdasarkan Pemboleh ubah bergerak balas (PB)

 

➌ Pemboleh ubah DiMalarkan (PDM)

Pemboleh ubah DiMalarkan (PDM) adalah Perkara yang perlu disamakan supaya tidak mempengaruhi keputusan eksperimen. Eksperimen akan terganggu jika semua perkara diubah dan menghasilkan keputusan yang Salah..

 

 

SYARAT-SYARAT MENULIS PEMBOLEH UBAH.

 

⑴ Secara umumnya, untuk menulis sesuatu pemboleh ubah ianya mengandungi dua perkara iaitu PARAMETER dan OBJEK. Parameter adalah Ciri bagi pemboleh ubah tersebut.. Pastikan pemboleh ubah kita lengkap dengan parameter untuk mengelakkan kehilangan markah.

⑵ Pemboleh ubah = PARAMETER + OBJEK.. Jika salah satu tidak ada maka jawapan Pemboleh Ubah tidak akan diterima..

⑶Contoh – contoh PARAMETER + OBJEK:

 Isipadu + Air yang tinggal
 Masa + Ais melebur
 Panjang + Kain
 Suhu + Udara kandang
 Kuantiti + Anak ayam
 Jenis + Permukaan
 Bilangan + Tuala
 Baka + Kambing
 Tempoh + Air mendidih
 Jarak + sumber cahaya dari objek
 Keadaan + Tanah
 Kecerahan + Mentol
 Kehadiran + Udara dan Air
 Saiz + Ladang
 Warna + Bola

 

Contoh soalan:

Apakah PEMBOLEH UBAH dimanipulasi dalam penyiasatan ini?
Apakah PEMBOLEH UBAH Bergerakbalas dalam penyiasatan ini?
Apakah PEMBOLEH UBAH dimalarkan dalam penyiasatan ini?
Tuliskan dua maklumat yang dikenal pasti dalam penyiasatan ini
Berikan satu maklumat dalam penyiasatan ini?

 

CONTOH JAWAPAN SOALAN PEMBOLEH UBAH

 

① Pembolehubah tiada parameter.

Contoh :
Jawapan Salah☒ Air dipanaskan
Jawapan Betul  Masa Air dipanaskan

 

② Pembolehubah ditulis bersama pola/corak perubahan.

Contoh :
Jawapan Salah☒ Saiz Ayam semakin Bertambah
Jawapan Betul  Saiz Ayam

 

③ Tidak tahu kedudukan pembolehubah dalam rangsangan soalan.
Eksperimen mengenai saiz jengkal murid dengan bilangan ukuran Meja (jengkal). Soalan minta PM

Contoh :
Jawapan Salah☒ Bilangan ukuran Meja
Jawapan Betul  Saiz Jengkal Murid

 

④. Untuk soalan berikan satu maklumat, calon menyatakan lebih daripada satu jawapan. Jawapan pertama sahaja disemak

Contoh :
Jawapan Salah☒ Kehadiran udara dan keadaan tikus selepas 2 hari
Jawapan Betul  Keadaan tikus selepas 2 hari

 

⑤ Untuk soalan berikan maklumat, calon menyatakan maklumat yang salah

Contoh :
Jawapan Salah☒ Katak bertambah berbanding belalang
Jawapan Betul  Bilangan katak, Bilangan belalang

 

Semoga bermanfaat ;)

 

Sumber : Facebook Personal HOME Tuition CIKGU Shahrul

 

Jika anda perlukan bantuan Home Tuition dalam subjek Sains UPSR atau apa-apa subjek dan level, boleh hubungi kami dengan KLIK DI SINI

 

 

Promosi Home Tuition Impact Results 2020

Pssst… Ibu Bapa Prihatin kat luar sana… Apa IMPIAN anda 2020 ni?
.
.
Jom capai impian 2020 untuk lihat anak anda lebih cemerlang & bersemangat belajar!
.
Dah masuk tahun baru 2020… tak kan anda nak tengok anak masih di tahap sama & jadi pelajar biashe-biashe je…
.
.
Kita sebagai ibu bapa pasti nak anak kita muka happy je bila belajar atau ulangkaji kat rumah..
.
Nampak seronok dan semangat je nak belajar..
Kan… kan…??
.
.
Biasanya bila anak seronok belajar, prestasi akan meningkat naik.
.
Nak kami bantu anak anda seronok belajar?

.
.
“Alhamdulillah… lepas 2 bulan saja, prestasi anak dah meningkat!”- Puan Marina, Subang Bestari.
.
Sofia, seorang pelajar yang pemalu & pendiam… merupakan anak kepada Puan Marina.
.
Disebabkan sikap pemalu tersebut, Sofia kurang bergaul dalam kumpulan yang besar & segan bertanya… menyebabkan dia agak ketinggalan dalam pelajaran.
.
Di rumah pula, Puan Marina sering bekerja outstation dan sering tiba ke rumah agak lewat. Jadi agak sukar untuk hantar & ambil ke pusat tuisyen atau mengajar sendiri anak di rumah.
.
Puan Marina mengambil langkah bijak apabila mengambil home tuition yang amat membantu Sofia belajar dengan lebih fokus, seronok dan selesa… sampai boleh nampak prestasinya meningkat tak sampai 2 bulan lagi.
.
.
Nak baca lagi kisah peningkatan prestasi pelajar kami?
https://cmnacademy.com/category/kisah-inspirasi/
.
.
Kami nak cerita sikit la kelebihan home tuition CMN Academy ni…
.
Macam mana ye kami boleh bantu anda & anak anda?
.
 Fokus hanya kepada anak anda, 1 pelajar atau max 5 orang saja (mengikut permintaan) – Tiada lagi isu segan atau malu nak tanya.
.
 Tutor/Guru berpengalaman/terlatih datang ke rumah, lebih selamat, selesa dan mudah – tak perlu keluar.
.
 Masa yang lebih Fleksibel
.
 Berpatutan – dapat buat sesuatu yang istimewa untuk anak & diri
.
 Lebih komited – ada jadual & berbayar
.
& banyak lagi!!
.
.
Sempena Tahun Baru 2020…
.
Kami nak beri hadiah kepada ibu bapa yang nak sangat anak mereka dapat meningkat prestasi dengan bantuan home tuition…
.
Nak ke hadiah?
.
.
Kepada 50 pendaftaran awal… sebelum 31 Januari 2020,
PERCUMA 1 Sesi* Home Tuition bernilai RM2500
.
.
Tambahannnnnn hadiah!!!
.
Nak lagi tak??
.
.
Kami bagi kepada 10 pendaftaran awal sebelum 15 Januari 2020,
PERCUMA Buku Nota Limited Edition ”Be The Legend” bernilai RM200
.
.
Nak tahu lebih lanjut & daftar sekarang??
.
Klik www.wasap.my/601115775761/IR2020
.
.
Tutor kami yang Best…TERHAD tau. Rebut sekarang!
.


#hometuition2020
#anakcemerlang2020
#CMNAcademy
#upsr2020
#pt32020
#spm2020
#stpm2020
#upkk2020
#psra2020
#akademik
#funlearning
#ImpactResults
#azam2020
#impian2020

Pemansuhan Aliran Sains Tulen? Apa Bakal Terjadi Pada Pelajar SPM?

Pemansuhan aliran sains tulen. Mulai tahun 2020, pakej mata pelajaran (MP) baharu bagi tingkatan 4 dan 5 telah diperkenalkan oleh KPM.

Pakej ini disusun berdasarkan keperluan murid untuk meneruskan pengajian ke peringkat lepasan menengah seperti universiti, Matrikulasi, Tingkatan Enam, Kolej Komuniti, politeknik dan setaraf dengannya.

Walaupun disusun berdasarkan minat dan kebolehan murid, ia masih bergantung kepada kemudahan dan tenaga pengajar di sekolah.

Dari segi pelaksanaan, murid masih perlu mengikuti 3 kumpulan MP iaitu MP teras, MP wajib dan MP elektif.

MP teras ialah BM, BI, Sejarah, Matematik, Sains dan PI/PM. Manakala MP wajib ialah PJPK. Bagaimanapun terdapat juga pengecualian bagi subjek teras (rujuk gambar).

Bagi MP elektif pula menawarkan 2 pakej utama iaitu pakej Sains, Teknologi, Kejuruteraan & Matematik (STEM) dan pakej Sastera & Kemanusiaan.

Pakej STEM terdiri daripada 3 kriteria:

1. Mengambil semua MP sains tulen iaitu Fizik, Kimia, Biologi dan Matematik Tambahan,

2. Mengambil mana-mana 2 MP sains tulen dan Matematik Tambahan dan sekurang-kurangnya 1 MP elektif STEM sains gunaan dan teknologi ATAU MP bukan daripada elektif STEM; atau

3. Mengambil mana-mana 2 MP elektif STEM sains gunaan dan teknologi atau mengambil mana-mana 1 MP Vokasional (MPV).

Pakej Sastera dan Kemanusiaan

Gabungan MP yang terdiri daripada kumpulan elektif Bahasa, Pengajian Islam serta Kemanusiaan dan Sastera Ikhtisas.

Rujukan: Surat Pekeliling Ikhtisas KPM Bil 6 2019

Sumber: Facebook Wan Hazim

Bengkel STEM Inquiry-Based Learning yang Menarik Untuk Pendidik?

Inquiry Based Mathematics Education (IBME)

Menurut World Economic Forum (WEF) yang bersidang pada tahun 2018, Data Analyst and Scientist akan menjadi pekerjaan paling diperlukan pada masa hadapan.

Pekerjaan ini memerlukan murid yang boleh berfikir secara analitikal, kreatif dan inovatif. Ini boleh diperoleh melalui mata pelajaran matematik dan sains. Anak-anak kita mesti dikukuhkan penguasaan matematik dan sains mereka.

Walau bagaimanapun, pada masa ini matematik menjadi mata pelajaran yang paling tidak disukai dan sukar dikuasai oleh murid. Salah satu puncanya ialah kaedah PdP yang berpusatkan guru dan berfokuskan keputusan ujian.

Sebenarnya PdP matematik boleh menjadi menarik, menyeronokkan dan memberi pengalaman pembelajaran yang bermakna kepada murid. Ini boleh dilaksanakan melalui Pembelajaran Matematik Berasaskan Inkuiri (IBME).

IBME adalah kaedah PdP yang berasaskan inkuiri, berfokuskan proses dan berpusatkan murid. Kaedah ini memberi ruang dan peluang untuk murid menyuburkan curiosity dan berimaginasi. Ini membawa kepada aktiviti hands-on yang membantu murid lebih memahami apa yang dipelajari dan bukan sekadar menghafal formula dan cara penyelesaian masalah matematik.

 

CMN Academy akan menganjurkan bengkel IBME pada 9 Nov 2019 bertempat di pusat operasi mereka yang baharu di Bangi Gateway. Bengkel ini sesuai dihadiri oleh guru-guru mahupun ibu bapa.

Terbuka kepada guru sekolah kerajaan, swasta mahupun pusat tuisyen serta ibu bapa yang mahu membantu anak-anak di rumah.

Jangan lepaskan peluang ini, hubungi pihak CMN Academy 013-715 3776 untuk maklumat lanjut dan pendaftaran.

Dr Ihsan Ismail

Ketua Pusat STEM Negara

Trainer Bengkel Funtastic STEM IBME

Tiada Aktiviti yang Ingin Dilakukan Semasa Cuti Sekolah?

Hai, assalamualaikum semua. Ibu bapa diluar sana sudah ada perancangan sempena cuti sekolah yang bakal tiba tidak lama lagi?

Jika belum, kami disini ingin berkongsi idea dan cadangan untuk memenuhi masa anak-anak tuan puan dengan perkara yang bermanfaat sewaktu cuti sekolah. Antaranya ialah :

 

1. Melakukan kerja amal

Menerapkan nilai-nilai murni dalam diri anak-anak untuk membantu mereka yang lebih memerlukan. Membawa anak-anak untuk menyertai persatuan kebajikan yang banyak melakukan aktiviti seperti memberi makanan kepada golongan gelandangan, membantu anak-anak yatim, menceriakan golongan OKU dan warga emas yang hidup di rumah orang tua. Gotong-royong di halaman rumah pun boleh menjadikan sebahagian daripada aktiviti semasa cuti sekolah.

 

2. Melukis, membaca, bermain alat muzik, tarian

Bergantung kepada minat dan hobi anak-anak. Ibu bapa boleh meluangkan masa untuk melakukan pelbagai aktiviti yang boleh merapatkan hubungan bersama anak-anak di samping mengasah bakat dan kemahiran mereka dalam pelbagai bidang.

Selain itu, boleh menerapkan amalan membaca di rumah atau membawa anak-anak ke perpustakaan bagi meningkatkan ilmu pengetahuan mereka.

 

 

3. Program Cuti Sekolah

Program Cuti Sekolah juga banyak dianjurkan semasa cuti sekolah. Sempena cuti sekolah yang bakal tiba ibu bapa juga boleh mengisi masa lapang anak anda untuk menyertai program-program yang dianjurkan oleh pihak luar.

Ia boleh membantu anak anda untuk  mengenali suasana sewaktu program dan boleh mengenali rakan-rakan baru sewaktu program berlangsung. Contohnya, pergi Kem Kembara Cuti Sekolah dan melawat tempat-tempat menarik seperti Muzium Negara dan Petrosains di KLCC.

 

Menarik bukan?

 

Kami juga  akan mengadakan Program Open Day pada bulan 12 nanti. Pelbagai aktiviti menarik yang akan diadakan semasa program berlangsung. Program yang bermanfaat yang boleh diikuti oleh anak-anak tuan puan untuk menambah ilmu pengetahuan sambil melakukan aktiviti yang menarik berkenaan STEM (Pembelajaran secara Inkuiri) menggunakan bahan-bahan yang menarik digunakan sewaktu pembelajaran.

 

 

Dan banyak lagi aktiviti yang boleh dilakukan semasa cuti sekolah. Semoga apa yang kami kongsikan dapat membantu ibu bapa diluar sana untuk memenuhi aktiviti anak-anak anda semasa cuti sekolah.

 

Yakin Sebelum Berjaya!

 

Sumber Rujukan : http://uumtv.uum.edu.my/index.php/komuniti/254-10-aktiviti-bermanfaat-ketika-musim-cuti-sekolah

Pelajar mengalami Dyslexia, Macam mana Cikgu Tarik Minatnya?

Alhamdulillah, kami telah berpeluang melawat seorang pelanggan kami iaitu Puan Nora Ali, bersama anaknya Sharmine Hani di Nusaputra, Puchong. Puan Nora Ali dapat tahu mengenai home tuition ini melalui seorang rakannya yang  juga mengambil perkhidmatan home tuition kami.

 

Anaknya, Sharmine di diagnosed sebagai dyslexics. Jadi anaknya memerlukan seorang tutor yang banyak bersabar untuk mengajar sesuatu perkara berulang-ulang kali kerana fokus Sharmine agak kurang dan ingatannya juga cepat lupa.

Sebelum ini, Puan Nora pernah menghantar Sharmine ke pusat tuisyen untuk meningkatkan kemahirannya dalam membaca tetapi, lama-kelamaan fokusnya semakin berkurangan kerana Sharmine cepat lupa apa yang dipelajari dan terdapat ramai pelajar di pusat tuisyen tersebut menyebabkan guru tidak boleh hanya fokus kepada Sharmine seorang sahaja. Jadi Puan Nora membuat keputusan untuk mengambil home tuition.

 

Alhamdulillah… Puan Nora dijodohkan bersama dengan Cikgu Zaiju untuk mengajar Sharmine subjek Matematik dan Sains Darjah 5. Sebelum kelas bermula, Cikgu Zaiju sering membuat revision untuk membantu Sharmine mengingati apa yang sudah dipelajari di kelas-kelas yang lepas. Cikgu Zaiju sangat passionate dalam mengajar Sharmine, kerana Cikgu Zaiju sering melakukan pelbagai aktiviti yang dapat menarik minat Sharmine untuk belajar.


Selepas beberapa bulan home tuition bersama Cikgu Zaiju, Sharmine mula menunjukkan minatnya dalam pembelajaran. Sharmine sudah mula untuk bertanya jika ada perkara tidak difahami, dan di sekolah terdapat perubahan positif dalam report card Sharmine yang membuatkan Puan Nora berasa lega kerana Sharmine sudah mula catch up dalam pembelajaran.

 

Pada pendapat Puan Nora, kelebihan home tuition kepada beliau ialah masa yang fleksible kerana jika beliau menghantar Sharmine ke pusat tuisyen, masa untuk menghantar dan mengambil sudah terbuang banyak. Dengan home tuition, Puan Nora dapat menjimatkan masa dengan hanya menunggu cikgu datang ke rumah. Selain itu, pembelajaran Sharmine juga dapat ditingkatkan kerana cikgu hanya fokuskan kepada Sharmine seorang sahaja.


Oleh itu, kami mendoakan kejayaannya dan semoga adik Sharmine sentiasa menunjukkan minatnya dalam pembelajaran. Semoga akan ada peningkatan yang berterusan pada masa akan datang.

Selamat berjaya adik Sharmine!

 

 

 

 

Dua Bulan Lagi Nak Exam, Result Masih D. Apa yang Ibu Ini Lakukan?

Kisah ini bermula apabila Puan Fiza mendapatkan anak beliau, Zaquan mempunyai masalah dalam mata pelajaran Bahasa Inggeris.

Keputusan yang kurang memberangsangkan menyebabkan ibu ini telah menghantar Zaquan ke dua pusat tuisyen.

Namun masih tiada perubahan dalam keputusan anaknya. Hatinya terdetik ketika ibu kepada kawan anaknya memaklumkan bahawa dia mengambil home tuition dan menyebabkan keputusan anaknya meningkat.

Dari situ, beliau cuba untuk mencari home tuition melalui Google dan CMN Academy adalah antara carian yang teratas.

Setelah beliau melakukan survey dan melihat feedback yang memberansangkan, Puan Fiza meluahkan perasaan berkenaan keadaan anaknya yang mempunyai keputusan yang kurang memberansangkan dan hanya tinggal 2 bulan sahaja untuk membuat persediaan peperiksaan UPSR.

Pihak kami cuba membantu dengan sedia upaya dan berkata tiada apa yang mustahil dan itu menaikkan semangat beliau.

Pada masa yang sama juga, Puan Fiza cuba untuk mencari home tuition yang lain, tetapi salah satu home tuition tersebut berpendapat agak sukar untuk membantu anaknya kerana hanya tinggal 2 bulan sahaja untuk membuat persiapan peperiksaan.

Selepas itu, pihak kami menemukan Puan Fiza dengan Cikgu Seriyana yang sesuai dengan permintaannya.

Kemudian Alhamdulillah anak beliau berpuas hati dengan home tuition selepas ditanya untuk memilih samaada pusat tuisyen atau home tuition kerana baginya jika berada di pusat tuisyen, guru tidak dapat tumpukan pada setiap seorang pelajar. Jadi dengan home tuition tutor dapat menumpukan sepenuhnya dengan adanya konsep one to one bersama dengan pelajar

Pada mulanya Cikgu Seriyana cuba untuk menarik minat dan cuba untuk matchkan apa yang pelajar perlukan, seperti bagaimana tahap pembelajaran pelajar dengan membuat latihan dan memberikan matlamat cara untuk score dalam peperiksaan.

Selepas dalam masa 2 bulan bersama home tuition, sudah nampak peningkatan dalam pembelajaraan serta Peperiksaan Percubaan UPSR dan berasa lebih yakin untuk menjawab dalam UPSR. Puan Fiza juga berasa lebih lega dengan peningkatan prestasi anaknya.

Kami amat menghargai usaha adik Zaquan dan Danish dan kami telah menganugerahkan ‘Special Mention’ kepada mereka.

Akhir kata, kita dapat lihat usaha seorang ibu untuk memberikan yang terbaik untuk anak-anak beliau. Selagi adanya usaha yang kuat, tiada yang mustahil untuk dicapai. Kami mengucapkan kejayaan untuk adik Zaquan dan Danish dalam peperiksaan.

Tahniah dan semoga mendapat 6A dalam UPSR!

 

 

 

Profile Cikgu Seriyana:

 

Untuk info lanjut berkenaan Home Tuition Mentoring boleh klik di CMN Academy Home Tuition

 

Akhirnya Add Maths Tidak Lagi Susah dan Membosankan!

VIDEO BENGKEL ADD MATHS SPM 2019/2020 YANG BAKAL MENGUBAH PERSEPSI BAHAWA ADD MATHS ITU SUSAH 😃

 

Menjawab soalan Dan Pendedahan Praktikal terhadap soalan yang diajukan.

Teori dan Praktikal, apa bezanya?

Perlu ke didedahkan dengan Aktiviti Praktikal?

Buat Praktikal ni tak Buang masa ke?

Sebenarnya, sesi Pembelajaran dan Pengajaran Addmaths ini, kalau dapat diselitkan aktiviti ringkas, dapat memberikan pemahaman terhadap sesuatu konsep secara holistik.

Kenapa di Kira begitu?

Bagaimana nak dapatkan bacaan itu?

Apa yang boleh dibuat dengan bacaan itu?

Mengapa perlu dibuat kiraan begitu?

Kalau dikira begini boleh ke?

Disinilah pendedahan kepada Solving Problem Dan Problem Solving Skills dapat dilihat, dinilai Dan dirasai sendiri oleh pelajar itu sendiri.

Itu lah keistimewaan bengkel FuntasticAddMaths ini.

Pelajar bukan sahaja akan didedahkan kepada soalan Mirip SPM, IGCSE, EDEXCEL, tetapi mereka juga akan didedahkan kepada nilai nilai Aplikasi melalui uji-kaji ringkas untuk memberikan pendedahan yang bukan nya menekankan kepada Tips, Teknik Menjawab semata mata.

Boleh ke cover semua topik?

Ohh sudah semestinya tidak. Tetapi topik Dan soalan yang dikupas sudah pasti akan memberikan “Added Advantage”

Apa yang peserta sebelum ini kongsikan?

“This was the best addmaths class that i have attended sir.. It really changed my way of looking Addmaths.. Today i get to know that addmaths isn’t that hard as we all think.. It is quite interesting.. I am really happy today.. Thank you so much sir 😊😊😊

-Jazz-

 

“Sir, the class is cool, never learn anything like it before, regarding to addmaths 

-Natasha-

 

“Sir Raj teach about applying addmath into our daily routine..as a tutor, i am glad that i can give some examples from our daily routine to my students..and hope this method will change mindset of student who find it hard to understand addmath into a funtastic learning lesson..keep it up Sir Raj!!!”
-Cikgu Akmal-

 

Anda Pelajar atau Pendidik?

Berminat untuk join Bengkel ini secara Online?

 

Boleh join secara Online juga 🖥📲💻

#Tutor_Raj
#FuntasticAddMaths
#CMNAcademy
#TutorProfesionalMalaysia

Info lanjut di Bengkel Funtastic Add Maths SPM 2019/2020

Siapakah ‘Cikgu Dari Masa Depan’ Ini?

[MEMPERKENALKAN] SPEAKER SIMPOSIUM TUTOR PROFESIONAL MALAYSIA 2019!

Seperti yang dijanjikan sebelum ini, kami ingin memperkenalkan Speaker #STPM2019 yang pertama.

Beliau ini bukan calang-calang kerana nama beliau sering disebut-sebut di KPM dan dikalangan Guru-guru Malaysia.

Sebab apa tu? 😉

Beliau adalah salah satu cikgu terpilih yang sudah merantau ke banyak negara seperti Indonesia, Korea, USA dan Switzerland demi untuk membawa nama Malaysia dalam bidang pendidikan ke seantero dunia!

Selain itu beliau juga banyak menerima anugerah atas sumbangan dalam bidang pendidikan. Terbaik 👍👍

Jom kenali beliau dengan lebih dekat😃

Biodata Cikgu Norhailmi

Anak jati Perlis ini mendapat pendidikan di Universiti Sains Malaysia, sebelum menimba pengalaman sebagai guru di SMK Luar Bandar No.1 Sibu Sarawak selama 8 tahun.

Kini berkhidmat di SMK Jerlun Kedah sebagai Guru Cemerlang Sains, beliau aktif berkongsi amalan terbaik bilik darjah menerusi blognya, www [dot]cikguhailmi[dot]com dan lebih 200 siri ceramah dan bengkel di seluruh negara bagi meningkatkan kualiti pengajaran guru.

Antara pencapaian beliau adalah:

1. Agent for National Transformation 2014 oleh SKMM
2. Ikon Guru STEM Kebangsaan 2017
3. Naib Johan Guru Adiwira PAK21 anjuran PADU
4. Guru Adiwira Kebangsaan 2019

Beliau aktif dengan penyertaan antarabangsa, termasuk pertukaran guru Malaysia ke Korea pada tahun 2015 di Daegu Girls Commercial High School, fasilitator bagi Bengkel STELR STEM Bandung, Indonesia, pembentang best practises bagi Seminar SSAEM 2016 di Seoul dan peserta program angkasa guru antrabangsa bersama NASA di US Space and Rocket Center, Amerika Syarikat.

September 2018, beliau dinobatkan sebagai Malaysia Best Science Teacher oleh SEAMEO bagi Anugerah Ki Hajar Dewantara Award 2018 di Bali, Indonesia.

Tahun ini beliau mencipta sejarah sebagai guru Malaysia pertama yang terpilih bagi mengikuti kursus guru antarabangsa di CERN, Pusat Nuklear Eropah di Geneva, Switzerland.

Dalam STPM2019 nanti, beliau akan membawakan Topik yang istimewa iaitu “Cikgu Dari Masa Depan.”

Beliau akan berkongsi bagaimana inspirasi dan teknik untuk menjadi pendidik yang memberi manfaat kepada ramai orang dan mencapai kejayaan dalam bidang pendidikan.

Bukan senang ingin mendapatkan ilmu bersama orang hebat ini yang sering berkongsi di seluruh Malaysia dan luar negara.

Info mengenai Simposium Tutor Profesional Malaysia boleh layari web STPM 😃

p/s: Jemput Tag rakan anda dan share untuk memberi manfaat kepada kita semua 😃

#CikguDariMasaDepan
#FromLegendToLegacy

How To Be Successful Private Personal Tutor?

How to Be Successful Private Tutor for Home Tuition & Online Tuition

 

There are many advantages of becoming a home tutor for students. There are no special qualifications for everyone who wants to be one. All former teachers, or with any particular specialty in a subject can really become a private tutor. You don’t have to be a teacher in order to be able to tutor home students. It doesn’t have to be a school lesson either. You can engage into home tuition in order to teach music, computing, dance or even drawing and other fine arts.

 

Many teachers use home tuition as a supplementary work during their academic years. Others choose private tutoring as their main, exclusive field of working since they feel they can contribute more efficiently into a student’s progress and studies. No matter your reasons, becoming a private tutor can be quite rewarding in every professional or personal aspect.

 

Are You Qualified to Become Home Tutor?

Considering you only have to deal with one student at a time, you need to develop a friendly and professional manner at the same time. Children are often misunderstood home tuition into believing that they do not owe you respect. This is why, you have to let them know that you are a teacher like everyone else and that you demand their focus and respect.

You have to be motivational towards all your students and make them want to improve their skill and knowledge. This is something they have chosen to do therefore you must keep them interested at all times. Being a home tutor means that you can be patient and persistent towards all your students.

 

Learn new tricks and methods to maintain their interest and become their most favourite teacher of all times. Home tuition is not a stable job, therefore you have to be successful and efficient in order for people to continue and choose you. Become the most successful and beloved private tutor and let your job speak for itself.

Location of Home Tuition

Being a home tutor also means you get to choose where the lessons will take place. If you prefer your own space, then you can have your students come to you. Alternatively, you don’t have to rent a bigger house or a professional office. You can just go where needed. This will give you the chance of getting out of your home more often.

 

How about Online Tuition?

Online tuition is the process of a tutor teaching a student remotely using electronic, internet-ready devices in order to communicate and work collaboratively. Tutors will typically use internet based communication software such as Skype and collaborative workspaces such as Google documents. The communication software allows students and tutors to communicate in an audio-visual capacity whilst the collaborative workspaces allow the tutors to display information, track progress and assess the learning of the student.

Move Forward

Home tuition has become so popular, that there are many tutors looking for students. Become a successful home tutor and make this your main job.

By joining any of the agency or company, you increase your professional prestige and open up into a whole new marketplace.