Jom Ke Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur! Jumpa Anda Di Sana Ye.
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.
Anda dah hadir ke PBAKL2019 yang sedang berlangsung di PWTC sekarang?
Tahu ke ESOK dah hari terakhir?
LAST CALL!!
Esok kami akan ada di Booth 3114 (Booth SifufBads Press) dalam jam 1-3 petang.
Jadi, esok juga HARI TERAKHIR anda boleh dapatkan pelbagai buku & modul keluaran kami dengan HARGA SUPER DUPER AWESOME!
Diskaun memang tak payah cakap, banyak kami potong.
Kami juga berikan pelbagai BONUS dan BAUCER PERCUMA untuk setiap pembelian buku/modul kami.
Kami ada bawakan 6 buku/modul untuk anda:
  • Combo Modul Funtastic Sains & Matematik 
  • Buku Fenomena Home Tutor Beyond Expectation
  • Buku Mahir Arab Dari AlQuran
  • Modul Tajwid Infografik plus Buku Latihan
  • Kad Imbas Kenali Hijaiyah
Jadinya, rugi sangat jika anda tak ambil peluang ini untuk berbelanja dengan JIMAT!
Kami tunggu anda sampai esok 😉
Jika anda jauh atau tidak dapat ke sana, tapi nak dapatkan harga dan bonus menarik sempena PBAKL2019 ini, boleh klik DI SINI.
*Harga tak termasuk kos postage ye.
Untuk pertanyaan, boleh klik DI SINI.
#PBAKL2019

Siapakah Guru Yang Terbaik?

Tokoh pendidik yang paling dikagumi sepanjang zaman dengan bermacam-macam kajian berkenaan apa metod yang beliau gunakan dalam pengajarannya. Jawapannya dia lah baginda Nabi Muhammad SAW.

 

Pengkajian ini telah dilakukan baik dari sarjana muslim mahupun bukan muslim sehingga dinyatakan baginda sebagai orang no.1 yang paling berpengaruh di dunia oleh Michael Hart di dalam bukunya “The 100: A Ranking of the Most Influential Persons in History”.

 

Insyaallah, pertemuan kita pada kali ini bukan lah sahaja untuk kita nak mengenali siapa guru yang terbaik ini tapi yang lebih penting lagi untuk kita nak tahu bagaimana untuk menjadi guru yang terbaik.

 

Syabas saudara/ri yang telah memilih untuk membaca perkongsian ini. Semoga kita semua dikurniakan kefahaman dengan izin Allah swt.

 

Ayat rujukan kita kali ini adalah dari Surah Yaasin: Ayat 17.

ومَا عَلَيْنَا إِلَّا الْبَلَاغُ الْمُبِينُ
🍃 Ertinya: dan (para Rasul itu berkata) tidaklah ada (kewajiban) kami kecuali menyampaikan (risalah) dengan penyampaian yang jelas.

 

Daripada ayat ini apa yang kita dapat ambil intipati untuk digunakan dalam pengajaran kita sebagai pendidik? Iaitu lah 2 sektor pengajaran pada kalimah “البلاغ” dan “البلاغ”  .“المببن” merujuk kepada cara penyampaian dan “المبين” merujuk kepada apa yang disampaikan.

 

Pertama sekali, kita nak memahami cara penyampaian yang terbaik (البلاغ). Persoalannya adalah bagaimanakah baginda Nabi Muhammad saw boleh memiliki cara penyampaian tersebut?

 

Agaknya, berapa ramai guru ‘Public Speaker’ yang beliau belajar? Berapa banyak kursus ‘Public Speaking’ yang beliau hadiri? Dan berapa lama pula beliau berlatih menjadi penyampai pada zaman tersebut?

 

Jawapan adalah TIADA. Elemen ini baginda pelajari dari pengalaman pekerjaan beliau semasa kecil iaitu lah dengan mengembala kambing dan berniaga. Hah, biar betul. Apa kaitannya?

 

Kekalkan pembacaan ini dan in sya allah, saya akan ulas hikmah dari pekerjaan tersebut. Soalan, apakah hikmah dari mengembala kambing? Jika kita perhatikan juga di dalam Al-Quran, Nabi Musa AS juga sepertinya ada isu dengan cara penyampaian ini dan beliau mengembala kambing selama 10 tahun.

 

Hikmahnya adalah sifat ‘SABAR’. Sekiranya kita tahu, apakah perangai kebiasaan kambing ini? Jawapannya, degil dan suka melawan. Jadi, dari pekerjaan ini dapat kita fahami bahawa baginda dilatih dari kecil sifat bersabar dan kemahiran mengawal kedegilan kambing yang baginda jaga.

 

Selain itu juga, beliau juga berniaga sejak dari kecil. Biasanya yang kita tahu, beliau mula berniaga umur 12 tahun mengikut pakciknya ke Syam. Ketika berumur 25 tahun, beliau bekerja dengan seorang saudagar kaya dan akhirnya bertemu jodohnya dengan founder tersebut iaitulah Khadijah.

 

Sedarkah kita disebalik pekerjaan ini, ia banyak melatih baginda Nabi Muhammad saw menjadi penyampai yang berkesan. Ringkasnya dengan berniaga ini selain ia adalah sunnah Nabi, ia juga adalah cara untuk menjadi seorang yang berkemahiran pelbagai.

 

Tidaklah ini bermaksud supaya para pendidik mesti menjadi peniaga, tetapi memadai sekadar para pendidik memiliki ciri-ciri ini untuk diaplikasikan dalam penyampaian terhadap anak murid dan audien yang kita nak nasihatkan.

 

Soalan, apakah yang dapat kita gunakan elemen berniaga ini dalam cara penyampaian yang berkesan? Adakah mendidik ini perlu diniagakan? Jawapannya, TIDAK. Tetapi ada 2 faktor dari berniaga yang boleh digunakan dalam pengajaran iaitu faktor persiapan dalaman dan luaran.

 

Persiapan dalaman berdasarkan sirah Nabi berniaga adalah berguru (Abu Thalib). Sebelum nak mendidik, kita lah yang terlebih dahulu perlu dididik. Selain itu juga, pendidik perlu ada peribadi sifat jujur dengan anak murid dan ‘visionary’ dengan strategi pengajaran yang idealistik dan kreatif.

 

Sebagai contoh, baginda Nabi Muhammad saw dalam peristiwa Perang Khandak menampilkan peribadi jujur (ikat 2 biji batu di perut), visionary dengan para sahabat (pembukaan Rom & Konstantinopel) dan kreatif (gali parit).

 

Apapun elemen ini perlukan proses dan jiwa memberi.  Bak kata pepatah omputih “The More You Give, The More You Will Get Back”. Adalah sesuatu yang gila apabila pendidik buat perkara yang sama tapi mengharapkan hasil yang berbeza.

 

Manakala, dari sudut faktor persiapan luaran pula adalah komunikasi. Para pendidik perlu faham dan bertanya anak murid isu mereka serta ajarkan mengikut keperluan mereka. Ini adalah sebagai simbol hargai mereka. Bagaimana untuk kita dihargai jika kita tidak menghargai?

 

Selain itu, para pendidik juga perlu bijak negotiate dengan anak murid. Negotiate dengan mereka juga perlu ada elemen ‘win-win situation’. Ini penting bagi memastikan Pengajaran & Pembelajaran (P&P) kita dapat berjalan dengan jaya dan lancar.

 

Rumusannya, faham lah kita bahawa mengembala kambing melatih nabi menghadapi kedegilan Arab Kafir Quraisy dan berniaga melatih nabi untuk menyampaikan ajaran Islam dengan berhemah untuk disebar-luaskan ke seluruh pelusuk dunia.

 

Dari sini maka jelaslah kita bahawa perjalanan hidup Nabi Muhammad saw bukan lah sekadar untuk kita tahu, tapi ia untuk kita amalkan mesej tersebut dalam kehidupan kita terutamanya dari sudut kita sebagai pendidik.

 

Kedua, kita nak memahami apa isi penyampaian yang terbaik (المبين). In sya allah, saya akan permudahkan huraiannya agar ia lebih mudah untuk difahami.

 

Isi penyampaian yang terbaik adalah berdasarkan sudut pandang kita iaitu lah atas, depan dan belakang. Atas merujuk kepada dari sumber wahyu (Al-Quran & Hadith), depan merujuk kepada dari sumber ilmu masa depan (sains & teknologi) dan belakang merujuk kepada sumber sejarah.

 

Akal yang tuhan kurniakan adalah untuk berfikir. Maka, dengan sebab itu ilmu untuk disampaikan juga perlulah bukan sahaja berkisarkan mengenai ‘apa ilmunya’ tetapi berkisarkan mengenai ‘kenapa mesti belajar ilmunya’. Sebab ini lah metod yang digunakan oleh Guru Yang Terbaik, Nabi Muhammad saw.

 

Pengajaran ini jika diperhatikan sangat berkaitrapat dengan Pembelajaran Abad Ke-21 (PAK 21) iaitulah Kemahiran Berfikir Aras Tinggi (KBAT) dan Science, Technology, Engineering & Mathematic (STEM). Lebih-lebih lagi di zaman Revolusi Perindustrian 4.0 yang penuh mencabar ini.

 

Sebagai kesimpulan, walaupun Nabi Muhammad saw merupakan seorang rasul tetapi jangan kita lupa beliau juga masih seorang manusia yang sama seperti kita. Ini memudahkan proses untuk kita berjaya mendidik dengan mencontohi dan mengikuti kaedah yang diamalkan oleh baginda.

 

Benar lah, ajaran Islam tidak terhad belajar ilmu agama sahaja tetapi perlulah diintegrasikan juga dengan ilmu-ilmu yang lain supaya Islam tidak dilihat rigid bahkan menampakkan bahawa ia fleksibel untuk semua golongan dan lapisan masyarakat.

 

Semoga kita diberikan hidayah dan petunjuk dari kehidupan Nabi Muhammad saw mengikut panduan wahyu Al-Quran.

 

Sekian sahaja dari saya, diharapkan ia bermanfaat dan berjumpa lagi kita di penulisan artikel yang akan datang dengan perkongsian berpandukan perspektif ajaran Al-Quran. In sya allah ..

 

 

Sheikh Sulaiman Bin Sheik Harun

Founder Modul “Mudahnya Faham Al-Quran”

Manager CMN Academy HomeTuition Ampang

Belajar SPM Selama 5 Bulan Sahaja? Lihat Ini Hasilnya….

Kisah ini menceritakan seorang calon persendiran SPM yang mengambil  semula peperiksaan SPM kerana ingin menjadi seorang cikgu? Sekolah Kafa Selangor memberi syarat bahawa beliau perlu lulus dalam Bahasa Arab sekiranya ingin menjadi seorang cikgu di sekolah tersebut.

Disebabkan itulah pelajar persendirian yang bernama  Puan Syazwani mengambil semula peperiksaan SPM hanya untuk Bahasa Arab.

Puan Syazwani merupakan seorang guru di sekolah tadika, beliau memberitahu bahawa beliau tidak tahu langsung mengenai Bahasa Arab. Disebabkan Sekolah Kafa Selangor memberitahu yang perlu ada lulusan Bahasa Arab, beliau sanggup mengambil semula peperiksaan SPM untuk Bahasa Arab sahaja. Puan Syazwani mencari seorang guru yang boleh mengajar Bahasa Arab dan beliau terjumpa dengan Page CMN Academy di laman Facebook.

Beliau menghubungi pihak CMN Academy untuk mencari seorang guru yang pakar dalam Bahasa Arab. Pihak CMN Academy memberitahu Puan Syazwani bahawa beliau telah mendapat seorang tutor yang pakar dalam Bahasa Arab iaitu Ustazah Wahidah.

Pembelajaran Bahasa Arab dijalankan dengan tutor datang ke rumah puan syazwani. Ustazah Wahida mengajar beliau dengan teliti kerana untuk mempelajari Bahasa Arab bukanlah perkara yang mudah untuk difahami dalam masa yang singkat. Puan Syazwani belajar Bahasa Arab selama 5 bulan sahaja kerana ketika itu peperiksaan SPM sudah dekat.

Selepas menduduki SPM, Puan Syazwani memberitahu bahawa beliau boleh dan dapat menjawab soalan tersebut walaupun soalan Bahasa Arab itu sedikit mengelirukan. Semasa hari keputusan SPM syawani memberitahu Ustazah Wahidah bahawa beliau lulus dalam peperiksaan Bahasa Arab dengan mendapat C+

Alhamdulillah, dengan keputusan tersebut membolehkan Puan Syazwani memohon untuk menjadi guru di Sekolah Kafa Selangor dan beliau layak menjadi guru di sekolah tersebut.

Kami di CMN Academy mengucapkan tahniah kepada puan Syazwani kerana berjaya melayakkan diri dalam permohonan menjadi guru di Sekolah Kafa Selangor.

Kami di CMN Academy sentiasa berusaha memberikan yang terbaik kepada klien kami.

Di bawah menunjukan video pembelajaran Syazwani bersama Ustazah Wahidah dalam Closed Group Jom Belajar Bahasa Arab (boleh request untuk join untuk tonton video-video pembelajaran Bahasa Arab secara PERCUMA:-

 

Untuk info lanjut mengenai Home Tuition untuk anak anda, boleh tekan button di bawah

Tertekan Apabila Mengajar Mengaji Kanak-Kanak, Lihat Apakah Yang Dilakukan Oleh Ustazah Ini

Ustazah Akmal Yaakob the Founder of JWES Academy.

Kerjaya beliau bermula sebagai pendidik dan sehingga sekarang beliau masih lagi menjadi seorang tutor di samping mengajar tutor yang berkerja bersama beliau di Kelas Junior Quranic di tadika.

Cabaran beliau semasa di peringkat awal sebagai tutor ialah tekanan untuk beliau semasa mengajar kanak-kanak, dan selapas itu beliau mula mencari cara untuk beliau memahami kanak-kanak. Sehingga tercetuslah Modul ‘Tajwid Infografik’ dengan kerjasama CMN Education Group yang menjadi fenomena di kalangan ibu bapa dan kanak-kanak tadika.

Alhamdulilah, beliau dapat dapat berkerja sama dengan Tadika Amazing Seeds (sebelum ini dikenali sebagai Tadika TBC) yang mempunyai banyak cawangan untuk beliau kenali kanak-kanak dan mencari teknik kreatif ntuk mengajar kanak-kanak mengaji.

Dari Abu Umamah Al-Bahili ra, dia berkata, saya mendengar Rasulullah SAW bersabda,
“Bacalah Al-Quran. Kerana ia pada hari kiamat nanti akan datang untuk memberikan syafaát kepada para pembacanya.”
(HR Muslim)

Beliau dan tutor beliau semua semakin hari semakin minat untuk mengajar kanak-kanak mengaji dan beliau juga menyertai STPM (Simposium Tutor Profesional Malaysia)  untuk meningkatkan lagi teknik mendidik dan prestasi tutor beliau semakin baik.

Selepas STPM (Simposium Tutor Profesional Malaysia) beliau bercadang untuk memulakan satu kelas yang dinamakan Junior Quranic Class untuk kanak-kanak.

Alhamdulilah sehingga kini semakin ramai kanak-kanan, tutor serta tadika yang dapat manfaat dari Modul Mengaji Tajwid Infografik.

Di bawah ini video Kisah Inspirasi oleh Ustazah Akmal Yaakob :-

 

Ustazah Akmal Yaakob juga penulis bagi modul “Buku Tajwid”

boleh lihat gambar buku modul tajwid dibawah :-

Untuk info lebih lanjut atau ingin mendapatkan Modul Tajwid boleh hubungi :- (011-32742922)

 

Di atas ini pula ustazah menunjukan dan memberi sedikit keterangan mengenai modul tajwid :-

 

INGIN MENGAJAR KANAK-KANAK MENGAJI DENGAN SERONOK?

BENGKEL FUNTASTIC USTAZ DAN USTAZAH PROFESIONAL BERSAMA PELAJAR KANAK-KANAK AKAN DIDEDAHKAN OLEH USTAZAH AKMAL MANAGER JWES ACADEMY, BERPENGALAMAN DALAM MENJAYAKAN MENGGUNAKAN MODUL INFOGRAFIK & ‘ACTIVITY-BASED LEARNING’

 

Adakah anda seorang ustaz atau ustazah yang ceburi bidang tutor?

Nak tahu strategi menjadi tutor mengajar mengaji yang di beri kepercayaan oleh pelajar atau ibu bapa untuk anak-anak mereka.

Inginkan cara yang bersistem mengajar mengaji yang mampu tarik minat ibu bapa untuk menghantar anak-anak.

 

APAKAH YANG ANDA BAKAL DAPAT DALAM BENGKEL INI?

  1. Anda dapat belajar cara membantu pelajar lebih mudah faham dan menarik minat anak-anak untuk belajar mengaji.
  2. Menjadikan mengajar ini sebagai salah satu sumber untuk menjana pendapatan.
  3. Bakal berkembang dengan lebih baik.

 

SIAPA YANG SESUAI PATUT HADIR KE BENGKEL FUNTASTIC INI?

  • Mahasiswa atau graduan yang baru ingin menceburi bidang tutor.
  • Individu yang baru  atau dalam perancangan membuka pusat pengajian Al Quran
  • Individu yang sudah memulakan kelas atau Home Quran yang ingin tahu lebih lanjut cara yang sistematik untuk mengendalikan kelas atau home quran

 

MENGAPA PERLU HADIR KE BENGKEL FUNTASTIC INI?

  • Kami bantu anda memulakan kelas atau home quran  walaupun anda belum ceburi tetapi berminat untuk ceburi.
  • Kami akan kongsi dengan anda jatuh bangun kami sehingga kami  dikenali dan sistematik dalam perlaksaannya.
  • Kami bantu anda mengembangkan kerjaya tutor Islamic professional dan sistematik.

 

SIAPAKAH SPEAKER BENGKEL FUNTASTIC TAJWID INFOGRAFIK

USTAZAH AKMAL YAACOB

Berpengalaman mengajar Intergrited Islamic School Shah Alam pada tahun 2013

Pada tahun 2016 mula ceburi dalam bidang tutor mengajar mengaji kanak-kanak di rumah dan ke rumah klient.

Pada penghujung tahun 2016, mula bekerjasama dengan Tadika Bijak Cerdik (TBC) di bawah kelolaan Teacher Diana Razali di Presint 11, Putrajaya

Pada tahun 2017, mula mengajar kanak-kanak di tadika untuk mencari pengalaman dan idea untuk mencipta modul tajwid infografik dan juga modul asas hijaiyah kanak-kanak di bawah JWES Academy.

Pertengahan 2018, mula bekongsi dengan tutor, ibu bapa & orang awam tentang modul-modul JWES Academy dan manfaat yang mereka dapat.

Pada akhir 2018, program cuti sekolah pertama dijalankan dengan modul tersendiri (Super Cilik) yang lebih based learning dan menyeronokkan kanak-kanak mengikutinya serta mendapat feedback positif dari ibubapa.

Pada 2019, JWES Academy mempunyai hampir 70 orang pelajar yang mendapatkan servis kelas mengaji dan kelas jawi.  Dan sekarang cawangan ke 2 di Tadika Amazing Seed, Desa Pinggiran Putra.

 

APAKAH ILMU DAN TEKNIK YANG AKAN DIPEROLEHI?

  1. Tips dan Teknik yang mudah dan berkesan untuk memberikan servis terbaik kepada kanak-kanak dan ibu bapa. Disamping itu dapat menambahkan klient dan menaikkan servis anda.
  2. Dapat mempelajari teknik-teknik mengajar mengaji dengan lebih praktikal. Selain dari membantu pelajar belajar dengan lebih berkesan, anda juga akan berasa seronok dengan perubahan positif tersebut.
  3. Peserta akan diajar panduan menggunakan buku tajwid infografik dengan lebih mudah dan berkesan.
  4. Teknik mengajar secara online atau berbentuk digital learning secara fleksibel dan memudahkan klien

 

Tonton video ini: Mengajar Al-Quran Pun Perlu Bersistem Ke?


KOS PELABURAN

 

Pakej serendah RM50 seorang sahaja!

Info lanjut boleh Whatsapp 010-2274912

 

 

# FUNTASTICTUTORTAJWIDINFOGRAFIK

Adab Yang Seharusnya Ada Pada Setiap Pelajar.

Assalamualaikum wbt dan hai semua..

 

Pada hari ini, jika kita saksikan ramai orang berilmu tapi kurang hikmah dan adabnya. Elemen ini sangat penting kerana ini adalah antara faktor pembangunan dan kemajuan Islam tersebar sehingga memerintah 2/3 dunia suatu masa dahulu.

 

Dan jika kita perhatikan bahawa wahyu pertama Nabi Muhammad SAW adalah mengenai perintah iqra’ iaitu bacalah manakala wahyu pertama ke atas Nabi Musa AS ketika di Bukit Tursina ialah berkenaan tanggalkan selipar simbolik kepada ‘Adab’.

 

Apa yang saya mahu kongsikan kepada sahabat-sahabat sekalian pada kali ini ialah berkenaan intipati hikmah yang kita boleh dapat dari peristiwa pendidikan di dalam Al-Quran pada Surah Al-Kahfi iaitulah “Pembelajaran Nabi Musa AS dari Nabi Khidir AS.”

 

Secara ringkas, ada 3 checkpoint ketikamana Nabi Musa AS bersama Nabi Khidir AS iaitu Nabi Khidir telah membocorkan perahu untuk mengelakkan dirampas pemerintah yang zalim, membunuh anak muda dan membina rumah anak yatim di kawasan penduduk yang sombong.

 

Ini adalah perumpamaan kepada peristiwa yang berlaku kepada Nabi Musa AS sebelum itu. Beliau diselamatkan dari Firaun ketika kecil, pernah membunuh pegawai Qibti dan membantu 2 wanita Madyan mengambil air.

 

Dari sini Allah swt nak sampaikan bahawa selama hidup Nabi Musa AS dia lah (Allah swt) yang membantu baginda dalam menyampaikan dakwah dan Allah swt yang sama boleh memberi ilmu yang istimewa kepada Nabi Khidir AS.

 

Serta dikesempatan ini juga, saya nak sampaikan berkenaan adab-adab yang diterapkan oleh Nabi Musa AS sepanjang baginda menuntut ilmu dari Nabi Khidir AS. Pelbagai pengajaran yang kita boleh contohi dari peristiwa ini.

 

Perkara yang kita dapat belajar dari peristiwa ini ialah antaranya kena berguru (Nabi Khidir AS) walaupun kita seorang pendidik (Nabi Musa AS), kesungguhan Nabi Musa AS (perjalanan jauh), berpartner (pembantu Nabi Musa AS), majlis ilmu ialah tempat special (pertemuan 2 lautan), dan dilupakan syaitan bila buat kebaikan (ikan hilang).

 

Apakah yang dimaksudkan dengan ikan? Ikan diumpamakan sebagai reward kebaikan yang kita lakukan. Akan tetapi ganjaran itu akan menghilang atas sebab dilupakan syaitan. Maka, syaitan akan sentiasa kita menggoda kita untuk tidak melakukan kebaikan termasuk menuntut ilmu.

 

Kita juga dapat belajar Nabi Musa & pembantunya yang patah-balik selepas sedar kehilangan ikan. Maka, pengajarannya bila kita sudah mula sedar yang kita sudah tidak ‘on track’ menuntut ilmu. Kembali lah ke niat asal kita supaya mudah-mudahan Allah swt akan membimbing kita ke jalan yang benar.

 

Selain itu juga, kita dapat belajar berkenaan berlapar dalam menuntut ilmu (Nabi Musa AS lapar) kerana perut yang kenyang boleh menyebabkan kita malas, jangan pernah merasa cukup ilmu kerana mencari ilmu itu menghilangkan kejahilan (Nabi Musa AS berdepan dengan Bani Israel).

 

Dan juga, poin yang paling penting untuk peristiwa ini ialah “sabar”. Banyak dikalangan kita yang salah anggap dengan ucapan Nabi Khidir AS yang menyuruh Nabi Musa AS jangan bertanya dan mengatakan Nabi Musa tidak akan sabar ketika baginda bersama beliau.

 

Bukan lah yang dimaksudkan di sini untuk Nabi Musa AS tidak boleh bertanya tetapi hikmah dari Nabi Khidir AS ialah supaya anak muridnya itu berfikir dan pembelajaran dari situ supaya muhasabah diri serta memahami bahawa Allah swt yang mengatur segala kehidupan baginda.

 

Di samping itu, pembelajaran dari sini ialah keperluan bertanya “Mengapa”. Kisah Nabi Musa AS dan Nabi Khidir AS ini kita boleh belajar dari 2 watak, yang pertama Nabi Khidir AS sebagai guru manakala Nabi Musa AS sebagai pelajar.

 

Untuk menjadi guru, kita perlu bijak memahami kemampuan para pelajar kita. Nabi Khidir AS menekankan metod berfikir dan muhasabah diri dalam pengajaran beliau dan Nabi Musa AS menggunakan metod bertanya “Mengapa” untuk sesi pembelajaran tersebut.

 

Justeru, jangan dibunuh potensi para pelajar kita yang suka bertanya dengan memberi contoh peristiwa ini. Sebaliknya bertanya ini adalah metod pembelajaran para rasul. Dan bersabar lah menjadi seorang pelajar kerana hikmah disebalik kepayahan menuntut ilmu itu pasti akan kecapi kelak.

 

Banyak sekali pengajaran dalam menuntut ilmu yang kita dapat pelajari dari peristiwa Nabi Musa AS belajar dari Nabi Khidir AS. Biarpun Al-Quran tidak menyebut Khidir dalam kisah ini, tapi saya menyebutkan nama beliau untuk para pembaca lebih mudah faham mesej yang saya nak sampaikan.

 

Dan akhir sekali, sentiasa melazimkan diri di dalam jamaah. Dalam surah Al-Kahfi, ada peristiwa Ashabul Kahfi yang Allah swt selamatkan keimanan mereka. 2 orang Nabi Musa AS dan pembantunya pun masih tidak dapat selamat dari dilupakan syaitan.

 

Sebagai kesimpulan, jadikan kisah Al-Quran yang difirmankan untuk panduan seharian kita. Kita tidak tahu teori-teori Pengajaran & Pembelajaran (P&P) yang kita belajar selama ini berkesan atau tidak. Maka, kembali lah ke Al-Quran kerana ia metod terbaik sepanjang zaman.

 

Penutup dari perkongsian saya ini ialah jadikan pengembaraan menuntut ilmu itu sebagai perjalanan kita mencari petunjuk dalam kehidupan. Ilmu ini tidak terhad pada ilmu agama sahaja, tetapi cari lah ilmu yang boleh menjadi bekalan kita supaya dapat dimanfaatkan kepada orang lain.

 

Key point untuk perkongsian saya pada kali ini ialah “ADAB”.  Dengan Adab kita boleh membina peradaban, dengan Adab boleh mendatangkan keberkatan dalam hidup, dan dengan Adab juga boleh melorongkan kita berguru dengan orang betul agar mendapat ilmu yang betul, In sya allah..

 

Semoga kita dipertemukan lagi dengan perkongsian yang lain bertunjangkan dari Al-Quran. Banyak ilmu seperti Bani Israel tidak memadai jika tanpa Adab, tetapi berAdab lah dahulu supaya Allah swt membimbing kita ke jalan yang benar menuju Syurganya ..

 

Sekian, terima kasih untuk perhatian.. Semoga kita berjumpa lagi !!!

 

 

Sheikh Sulaiman Bin Sheik Harun

Founder Modul “Mudahnya Faham Al-Quran”

Pengurus CMN Academy HomeTuition Ampang

 

Mari Belajar Mengenai Pendidikan Islam Tahun 5

Assalamualaikum adik adik yang sedang menanti untuk belajar “pendidikan islam tahun 5”. Semoga bermanfaat untuk adik adik.

Apabila kita belajar mengenai Pendidikan Islam ini, topik yang wajib di sentuh dalam pendidikan ini ialah:

  1. Akidah,
  2. Ibadah,
  3. Sirah,
  4. Akhlak dan Adab

Subjek ini sangat menyeronokkan kerana mudah difahami oleh semua pelajar .

Mari belajar pendidikan islam untuk lebih memahami dan sila lihat video di bawah.

#manjaddawajadda
#pendidikanislamtahun5

Mari Belajar Mengenai Pendidikan Islam Tahun 4

Assalamualaikum adik adik yang sedang menanti untuk belajar “pendidikan islam tahun 4”. Semoga bermanfaat untuk adik adik.

Apabila kita belajar mengenai Pendidikan Islam ini, topik yang wajib di sentuh dalam pendidikan ini ialah:

  1. Akidah,
  2. Ibadah,
  3. Sirah,
  4. Akhlak dan Adab

Subjek ini sangat menyeronokkan kerana mudah difahami oleh semua pelajar .

Mari belajar pendidikan islam untuk lebih memahami dan sila lihat video di bawah.

#manjaddawajadda
#pendidikanislamtahun4

Puasa Mendekatkan Hubungan Kita Kepada Allah S.W.T

Ketahuilah bahwa dalam puasa ada sesuatu yang khusus yang tidak ditemukan selain dalam puasa. Puasa mendekatkan hubungan kita kepada Allah SWT, sebagaimana telah Dia katakan:

“Puasa adalah untukku dan aku akan membalasnya.” [Shahih Bukhari dan Muslim]

Sungguh, puasa hanya memiliki nilai yang baik dalam dua konsep signifikan:

Pertama: Puasa itu adalah perbuatan rahasia dan tersembunyi selanjutnya tidak ada seorang pun dari mahkluk yang boleh melihatnya. Dengan demikian riya’ tidak bisa masuk ke dalamnya.

Kedua: Puasa adalah sebuah alat untuk menaklukan musuh-musuh Allah. Ini kerana jalan yang ditempuh musuh-musuh Allah (untuk menyesatkan anak Adam) adalah dengan hawa nafsu. Makan dan minum itu menguatkan hawa nafsu.

Ada banyak riwayat yang mengindikasikan kebaikan puasa, dan semua telah dikenal dengan baik.

 

Sunnah-sunnah Puasa

Sahur dan mengakhirkannya adalah lebih baik, menyegerakan untuk berbuka puasa dan mengawalinya dengan memakan kurma.

Kedermawanan dalam memberikan juga sunnah pada saat Ramadhan sebagaimana melakukan perbuatan baik dan meningkatkan kebaikan. Ini sesuai dengan yang dilakukan Rasulullah SAW.

Kemudian disunnahkan mempelajari Al-Qur’an dan melakukan I’tikaf pada saat Ramadhan terutama pada 10 hari terakhir, sebagaimana kita meningkatkan pelaksanaan (perbuatan baik) di dalamnya.

Dalam dua Shahih, ‘Aisyah berkata:

“Pada saat 10 hari terakhir bulan Ramadhan, Rasulullah akan mengencangkan ikat pinggangnya (izaar), menghabiskan malam dalam beribadah, dan membangunkan keluarganya (untuk Shalat).” [Shahih Bukhari dan Muslim]

Mereka juga mengatakan bahwa alasan untuk perbuatannya Rosulullah SAW dalam 10 malam terakhir dalam Ramadhan adalah karena beliau SAW mencari Lailatul Qadar.

Sebuah penjelasan rahasia dan karateristik puasa

Ada tiga tingkatan berpuasa: puasa umum, puasa khusus, dan puasa yang lebih khusus.

Sebagaimana untuk puasa umum, maka itu adalah menahan diri terhadap lapar, haus dan kemaluan dari memenuhi keinginan mereka.

Puasa khusus adalah menahan diri terhadap pandangan, lidah, tangan, kaki, mendengar dan mata, sebagaimana menghentikan badannya untuk melakukan perbuatan dosa.

Kemudian puasa lebih khusus, itu adalah mengosongkan diri dari kerinduannya kepada kepentingan-kepentingan dunia dan memikirkan mana yang menjauhkan seseorang dari Allah.

Dari karateristik spesifikasi yang terakhir adalah bahwa seseorang menundukkan pandangannya dan menjaga lisannya dari perkataan kotor yang terlarang, tidak disukai atau yang tidak bermanfaat, sebagaimana megendalikan ketenangan terhadap anggota tubuhnya.

Dalam sebuah hadits yang di riwayatkan oleh Al Bukhari:

“Siapa saja yang tidak meninggalkan perkataan buruk dan melakukannya, Allah memerlukan dirinya untuk meninggalkan makanan dan minumannya.”

[Shahih Al Bukhari, Abu Daud, At Tirmidzi dan Ibnu Majaah]

Karateristik lain dalan puasa khusus adalah bahwa seseorang tidak mengisi perutnya terlalu banyak dengan makanan pada saat malam. Sungguh, dia makan yang terukur, untuk kebutuhan, anak Adam tidak mengisi sebuah kapal lebih banyak dari pada perutnya.

Puasa Sunnah

Sebagaimana puasa Sunnah, maka ketahuilah bahwa pilihan untuk berpuasa dilakukan pada hari-hari tertentu. Sebagian dari puasa ini terjadi setiap tahun seperti berpuasa enam hari pada bulan Syawal setelah Ramadhan, puasa hari Arafah, puasa Aasyuraa, dan puasa hari kesepuluh Dzul Hijjah dan Muharram.

Sebagian dari puasa-puasa Sunnah terjadi di setiap bulan, seperti awal bulan, di tengah bulan, dan pada akhir bulan. Kemudian siapa saja yang berpuasa pada bagian pertama bulan, di tengah, ataupun di akhir bulan maka dia telah melaksanakan perbuatan baik.

Ketahuilah bahwa seseorang yang telah diberikan ilmu mengetahui tujuan di balik berpuasa. Selanjutnya dia membebankan dirinya pada tingkat dimana dia tidak akan bisa melakukan yang lebih bermanfaat daripada itu.

Ibnu Mas’ud berkata: ‘Pada saat aku berpuasa, aku bertambah lemas dalam shalatku. Aku lebih menyukai shalat daripada puasa (sunnah).’

Sebagian dari Shahabat menjadi lemah bacaan Qur’an-nya pada saat sedang berpuasa. Selanjutnya, mereka lebih membatalkan puasa mereka (yaitu dengan mengurangi puasa sunnah), sampai mereka bisa mengimbangi dengan membaca Al-Qur’an. Setiap orang banyak mengetahui tentang kondisi dan bagaimana memperbaikinya.

“NAK… MAMA RISAU TENGOK RESULT KAMU…”

“NAK… MAMA RISAU TENGOK RESULT KAMU. MAMA CARIKAN HOME TUITION MENTORING UNTUK BANTU KAMU YE. MAMA NAK KAMU CEMERLANG.” BISIK MAMA DALAM HATI.
.
.
.
“C lagi? Bila nak improve ni?”
.
Risau hati saya bila tengok result anak, tambahan dah nak UPSR dah ni.
.
“Kenapa result macam ni lagi? Kat sekolah main ke belajar ni?” Bisik hati saya.
.
Saya ambil masa nak rawat hati saya supaya tak marah anak dan sabar.
.
.
Nasib baik saya ada tanya anak, apa masalah dia kat sekolah.
Rupanya… anak kurang dapat perhatian di sekolah, dah tu, malu pula nak tanya dalam kelas. Kawan2 ramai kan… segan la tu.
.
.
Saya ambil keputusan nak carikan tuisyen yang lebih berfokus, cikgu fokus kat anak saya je. 
Cari punya cari… terjumpa pasal Home tuition Mentoring CMN Academy kat Facebook.
.
Jadi… bermulalah jalan-jalan bercahaya buat anak saya.
.
.
Mula belajar di rumah… saya boleh nampak peningkatan dalam semangat anak belajar. Dia dah mula bertanya soalan, rajin belajar… 
.
Yang bestnya, saya tak perlu hantar pun anak keluar, tutor datang terus kat rumah mengajar. Saya pun boleh monitor pembelajaran anak saya kat rumah. 
.
.
Baru-baru ni, nampak hasil kat Gred pula.. dah mula dapat A. Apa lagi, gembira betul hati saya. Lega rasanya. Rasa berbaloi spent duit & masa untuk kecemerlangan anak.
.
Anak happy, saya happy, family happy.
.
Syukur, Alhamdulillah.
.
.
Anda pun nak anak seronok belajar, dapat perhatian penuh & cemerlang dalam pelajaran?
.

======
Bagaimana HOME TUITION MENTORING boleh membantu anak anda?
======
.
.
+ Tenaga PENGAJAR BERKUALITI yang dipilih dengan ketat & diselia
.
Tutor CMN dipilih melalui TEMUDUGA dan diberikan latihan BEYOND Expectation Tutor. 
Pemantauan prestasi secara berterusan dari masa ke masa melalui Tutor Rating System dapat meningkatkan kualiti tutor. 
.


.
+ Modul berorientasikan KBAT & Silibus TERKINI
.
KBAT: Kemahiran Pemikiran Aras Tinggi
Lebih banyak aktiviti daripada membaca buku sahaja.
Anak anda tidak akan bosan, lebih pantas & mudah mengingat & memahami teori. Ia akan membuat anak anda menjadi seorang pemikir dan bukan sekadar penghafal.
.
.
+ TEKNIK PEMBELAJARAN YANG SESUAI untuk setiap jenis pelajar
.
Kami memberi latihan tutor kami secara teratur terutamanya mengenai kaedah Pendekatan Neuro-Linguistic Programming (NLP) & Pendekatan Fun-Learning. 
.
Kami percaya bahawa setiap pelajar mempunyai kebolehan & kepakaran mereka sendiri, serta cara pembelajaran yang berbeza.
.
.
+ PEMBELAJARAN EFEKTIF
.
Belajar di rumah anda sendiri, hanya 1 to 1, atau sehingga maksimum 5 orang * setiap sesi untuk memastikan proses pembelajaran menjadi SANGAT FOKUS & SELESA.
.
.
+ PILIH SUBJEK yang diperlukan oleh anak anda
.
Kami menyediakan konsultasi PERCUMA, untuk membantu anda memilih subjek yang sesuai.
Pelbagai subjek boleh anda pilih seperti subjek asas seperti Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Matematik & Sains …
& mata pelajaran tambahan seperti Kimia, Akaun, Matematik Tambahan, dll.
.
.
+ JAMINAN akan ada beberapa atau banyak PENINGKATAN DALAM PRESTASI ** anak anda 
.
Anda akan melihat perasaan anak anda dalam pembelajaran & pembelajaran meningkat… dan secara automatik mempengaruhi prestasinya menjadi lebih baik.
.
.
+ Pentingkan PRIORITI
.
Kami tidak menafikan bahawa pembelajaran mengikut aturan silibus atau ‘selesai’ sukatan pelajaran adalah penting…
Kami melaksanakan pembelajaran mengikut keutamaan… yang bermaksud menyelesaikan bahagian yang anak anda tidak faham & perlukan bantuan dulu, bukan hanya mengikuti aliran sukatan pelajaran & mengejar masa untuk menyelesaikannya.
Bagi kami, jika pelajar mempunyai asas yang kuat, dia boleh menyelesaikan apa sahaja soalan berkaitan dengan mudah.
.
.
+ Update tentang perkembangan prestasi semasa anak anda 
.
Ini hebat, kan? Kami menyediakan laporan bulanan, di mana kami & anda boleh melihat & memantau bersama, prestasi anak anda & tutor kami.
.
.
+ Terbuka untuk semua pelajar sekolah RENDAH & MENENGAH
.
.
+ Masa FLEKSIBEL seperti yang dicadangkan
.
.
+ JIMAT masa, tenaga & petrol anda
.
.
Banyak lagi testimoni ibu bapa yang gembira dengan perkhidmatan kami di http://bit.ly/testimoni-CMN
.
.
=====
Sempena sesi persekolahan yang baru bermula …
.
Kami berikan anda…
.
.
Untuk 50 pelanggan pertama yang MENDAFTAR SEKARANG,
.
kami ingin berikan anda “Workbook PLANNER Limited Edition” secara PERCUMA !!
.
.
.
NAK KAMI BANTU MENGURANGKAN KERISAUAN ANDA TENTANG PENCAPAIAN ANAK?
.
.
>>Whatsapp “HTM_Free Planner” KE 011-15775761<<
.
.
Hubungi segera sebelum kuota penuh!
.
PS: Tutor terlatih kami adalah terhad. 
.
**Kami juga ada sediakan kelas mengaji di rumah. 


#HomeTuitionMentoring
#CMNAcademy
#anakcemerlang
#seronokbelajar
#funlearning

[TERBARU] Format PT3 Pentaksiran 2019

Format PT3 terbaru ini akan dimulakan pada tahun ini, 2019. Lembaga Peperiksaan Kementerian Pendidikan Malaysia telah mengumumkan format terbaru untuk pelajar yang mengambil PT3 (Pentaksiran Tingkatkan 3) bagi matapelajaran Kurikulum Standard Sekolah Menengah (KSSM) mulai tahun 2019.

Terdapat 20 mata pelajaran yang terlibat ialah:

Bahasa MelayuBahasa Inggeris
SejarahGeografi
Bahasa ArabBahasa Iban
Bahasa CinaBahasa Punjabi
Bahasa KadazandusunBahasa Tamil
SainsSeni Tari
Pendidikan IslamBahasa Semai
MatematikSeni Visual
Seni TeaterAsas Sains Komputer
Reka Bentuk dan TeknologiSeni Muzik

Format soalan / Instrumen PT3 2019

Semak butiran yang lebih lengkap dan lebih jelas bagi format soalan PT3 membabitkan semua subjek akademik dengan cara klik satu persatu gambar yang kami kongsikan mengenai pemarkahan bagi setiap mata pelajaran KSSM.

Setiap jadual menyatakan jenis instrumen, bilangan soalan, jumlah markah, wajaran, tempoh ujian, dan kaedah penskoran bagi setiap kertas.

1.Format PT3 Bahasa Melayu

2. Format PT3 Bahasa Inggeris

3. Format PT3 Geografi


4. Format PT3 Bahasa Arab

5. Format PT3 Sains

6. Format PT3 Matematik

7. Format PT3 Pendidikan Islam

8. Format PT3 Reka Bentuk

9. Format PT3 Sains Komputer

10. Format PT3 Sejarah

11. Format PT3 Pelbagai Bahasa

12. Format PT3 Seni Muzik

13. Format PT3 Seni Tari

14. Format PT3 Seni Visual

15. Format PT3 Seni Teater

Semoga matlumat ini dapat membantu pelajar PT3 untuk membuat persediaan lebih awal 😃