Human Calculator? How To Be The Human Calculator..?

Macam mana nak jadi pandai dalam matematik?

Selamat sejahtera tuan dan puan, adakah matematik ini susah? panjang ke jalan pengiraan dia? takda teknik yang lebih mudah? kenapa guru semua gunakan konsep yang sama??

Matematik merupakan subjek kira kira yang bermaksud 1 soalan mempunyai 1000 jawapan, maksudnya apa? ia bermaksud untuk satu soalan matematik kita mempunyai 1000 cara untuk selesaikan dan akan mendapat jawapan yang berbeza-beza. Di sini kami ingin memberi tahu bahawa matematik adalah subjek yang mudah untuk mendapat A+ sekiranya pelajar sekolah tahu dan faham formula, cara mengira dan bentuk soalan tersebut.

Video di bawah menunjukan cara mengira dengan meggunakan konsep “Swip-Swap” apakah yang di maksudkan dengan konsep tersebut? ia ada di dalam Modul Funtastic? ia ada dan kami hanya menunjukan sedikit sahaja cara pembelajaran yang ada di dalam Modul Funtastic tersebut.

PELAJAR DAH TAK MINAT MATEMATIK? KENAPA?

Cikgu Zaijuhasriza, cikgu merupakan seorang yang megajar matematik dengan mudah. Beliau menggunakan pelbagai teknik untuk menjawab soalan dan memberikan tips dengan mudah. Dalam matematik merupakan banyak halangan bagi pelajar kerana mempunyai formula yang susah untuk di fahami.

Cikgu Zaijuhasriza mengajar cara untuk menghafal dan mudah faham dalam sifir dan bahagi. Dalam abad pembelajaran ke 21 menggunakan soalan KBKK ataupun KBAT. yang membuatkan pelajar tidak faham dan keliru.

 

Video di bawah menunjukan cara yang mudah untuk pelajar sekolah rendah UPSR yang akan menduduki peperiksaan tidak lama lagi:-

 

 

 

Jom Ke Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur! Jumpa Anda Di Sana Ye.
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.
Anda dah hadir ke PBAKL2019 yang sedang berlangsung di PWTC sekarang?
Tahu ke ESOK dah hari terakhir?
LAST CALL!!
Esok kami akan ada di Booth 3114 (Booth SifufBads Press) dalam jam 1-3 petang.
Jadi, esok juga HARI TERAKHIR anda boleh dapatkan pelbagai buku & modul keluaran kami dengan HARGA SUPER DUPER AWESOME!
Diskaun memang tak payah cakap, banyak kami potong.
Kami juga berikan pelbagai BONUS dan BAUCER PERCUMA untuk setiap pembelian buku/modul kami.
Kami ada bawakan 6 buku/modul untuk anda:
  • Combo Modul Funtastic Sains & Matematik 
  • Buku Fenomena Home Tutor Beyond Expectation
  • Buku Mahir Arab Dari AlQuran
  • Modul Tajwid Infografik plus Buku Latihan
  • Kad Imbas Kenali Hijaiyah
Jadinya, rugi sangat jika anda tak ambil peluang ini untuk berbelanja dengan JIMAT!
Kami tunggu anda sampai esok 😉
Jika anda jauh atau tidak dapat ke sana, tapi nak dapatkan harga dan bonus menarik sempena PBAKL2019 ini, boleh klik DI SINI.
*Harga tak termasuk kos postage ye.
Untuk pertanyaan, boleh klik DI SINI.
#PBAKL2019

Subjek “English” Penting Untuk Masa Depan Pelajar?

Subjek “English” penting untuk masa depan? Perlu ke belajar Bahasa Inggeris? Apa kelebihan Bahasa Inggeris ni?

Selamat sejahtera, hari ini menceritakan mengenai “English” adakah ia penting? kenapa penting? untuk pengetahuan semua, bahasa inggeris ini merupakan subjek yang wajib di seluruh dunia. Kebaikan bahasa inggeris pula ialah kita dapat berkomunikasi dengan orang luar negara dan peluang perkerjaan yang sangat luas. Di sekolah, bahasa inggeris merupakan subjek yang wajib untuk lulus, sekiranya pelajar gagal dalam mata pelajaran tersebut akan menyebabkan pelajar tersebut sukar untuk sambung belajar.

TEKNIK MENJAWAB SOALAN OBJEKTIF KERTAS 1 SAINS UPSR

Dalam bahasa inggeris juga terdapat “idioms” apa itu? wajib ke? idioms tidak wajib tetapi sekiranya pelajar dapat belajar bahasa idioms tersebut, pelajar tersebut dapat membuat karangan atau ayat yang baik dan lengkap. Idioms merupakan expression yang memiliki maksud tersendiri. Idioms juga sering digunakan dalam mata pelajaran bahasa inggeris, sekiranya pelajar menggunakan ayat idioms mereka akan mendapat markah lebih dari cikgu mereka.

 

Contoh idioms dan maksud.. :-

1. A Hot Potato Bercakap mengenai isu yang hangat
2. A Little Bird Told Me Seseorang memberitahu rahsia
3. A Ripp Off Sangat mahal
4. Dead Wood Orang atau barang yang tidak berguna lagi
5. Feel Blue Berasa sedih
6. Grab A Bite Makan sesuatu
7. Keep In Touch Tidak memutuskan hubungan
8. Piece Of Cake Sangat mudah

 

Di bawah adalah video yang menceritakan seronoknya belajar idoms : –

 

INGINKAN TIP PEMBELAJARAN MENTORING #IMPACTRESULTS YANG FOKUS & BERKESAN UNTUK ANAK ANDA DI RUMAH?

 

Untuk info lanjut mengenai Home Tuition untuk anak anda, boleh tekan button di bawah

 

 

 

Teknik Menjawab Soalan Objektif Kertas 1 Sains UPSR

TEKNIK MENJAWAB SOALAN OBJEKTIF KERTAS 1 SAINS.
▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Jenis Item

✔ Objektif Aneka Pilihan

✔ Pilihan Jawapan Terdiri Daripada Empat Jawapan A,B,C Dan D

✔ Tiada Soalan Aneka Gabungan Seperti
A. I ,Ii
B. Ii , Iii
C. Iii, Iv
D. I, Ii, Iii ,Iv

✔ Bilangan Soalan 40

✔ Jumlah Markah 40

✔ Satu Soalan Membawa Satu Markah

✔Tempoh Ujian 1 Jam

✔ Satu Soalan Diperuntukkan 1.5 Minit

Konstruk Yang Diuji

✎ Mengetahui = Fakta, Istilah, Mengelas, Urutan, Kaedah, Prinsip

✎ Memahami =Terjemahan, Pentafsiran, Ekstrapolasi

✎ Aplikasi

➳ Garis Panduan Apabila Menjawab Soalan Kertas 1.

Berikut adalah beberapa panduan yang akan membantu pelajar menjawab dengan betul soalan Kertas 1 Sains UPSR.

✍ Bulatkan atau gariskan perkataan yang penting dalam perkara ini. Ini akan membantu anda memberi tumpuan kepada maklumat yang paling diperlukan untuk mengenal pasti pilihan jawapan yang betul.

✍ Baca semua pilihan jawapan.

✍ Batalkan pilihan jawapan yang anda pasti salah. Ini akan membantu anda mencari pilihan jawapan yang betul.

✍ Mencari dua pilihan jawapan yang bertentangan. Salah satu daripada dua pilihan jawapan mungkin betul.

✍ Cari petunjuk tentang pilihan jawapan yang betul. Petunjuk diperoleh melalui pengalaman daripada latih tubi yang dilakukan sebelum peperiksaan.

✍ Cari pilihan jawapan yang mengandungi bahasa yang digunakan oleh guru atau yang terdapat dalam buku-buku teks anda.

✍ Jangan menukar jawapan awal anda melainkan anda pasti satu lagi pilihan jawapan adalah betul.

⚑ Langkah-Langkah Ketika Menjawab Soalan Objektif Kertas 1

Mari kita bincangkan langkah-langkah yang perlu diambil oleh calon bagi menjawab Soalan Objektif Sains Kertas 1

☞ Langkah 1

➟ Baca soalan dengan tenang.

➟ Gariskan perkataan/kekunci/petunjuk yang diberikan dalam soalan.

☞ Langkah 2

➟ Fahami arahan soalan. Anda perlu tahu apa tugasan yang diberikan untuk membantu anda memilih jawapan yang betul.

➟ Contoh arahan atau tugasan soalan adalah seperti berikut;

1. Apakah maksud tenaga yang boleh diperbaharui?

2. Kenapa kulapok tumbuh di atas permukaan roti selepas seminggu?

3. Apakah kesan penebangan hutan secara tidak terkawal?

4. Kira kelajuan kereta A.

5. Apakah yang akan terjadi sekiranya semua tikus mati diracun?

6. Yang manakah faktor-faktor yang menyebabkan hakisan tanah boleh berlaku?

☞ Langkah 3

➟ Cari petunjuk jawapan yang betul.

➟ Selalunya, petunjuk boleh dikenalpasti pada rangsangan soalan seperti rajah, jadual, keterangan soalan dan pilihan jawapan.

☞ Langkah 4

➟ Singkirkan pilihan jawapan yang kamu pasti salah. Lazim, terdapat dua pilihan jawapan yang pasti salah.

➟ Pengalaman melalui latihan menjawab soalan, nasihat guru dan kekerapan latih tubi akan banyak membantu kamu mengenalpasti pilihan jawapan yang salah.

☞ Langkah 5

➟ Tandakan pilihan jawapan yang betul dalam kertas soalan.

➟ Hitamkan pilihan jawapan yang betul dengan baik pada Borang Jawapan.

➟ Semak nombor soalan. Pastikan kamu menghitamkan jawapan pada Borang Jawapan mengikut nombor soalan dalam kertas soalan.

TEKNIK GPS

G = Garis: Garis kehendak soalan

P = Potong: Potong bukan jawapan

S = Selesai: bulatkan jawapan

Semoga dengan coretan Cikgu ini dapat membuka mata dan minda Ibu Bapa, Guru-guru dan Anak-anak yang bakal menduduki Peperiksaan UPSR 2019 untuk mengorak langkah dengan membaiki kelemahan anak-anak dalam menjawab Kertas 1 Sains. Insya Allah…

 

Sumber: Personal Home Tuition Cikgu Shahrul

Untuk pertanyaan lanjut Bagaimana untuk bantu anak anda secara personal Tuition, boleh Whatsapp ‘bHTM’ ke 0194626840.

AKTIF KOKU VS PENCAPAIAN AKADEMIK!

Penting ke kokurikulum ni dengan pencapaian akademik?

Di setiap sekolah menegah mahupun sekolah rendah mempunyai kokurikulum dan unit beruniform, kenapa?

Kementerian Pelajaran memberitahu bahawa “WAJID” bagi setiap sekolah mempunyai kokurikulum dan unit beruniform kerana ia akan memberi pelajar pencapaian selain daripada pendidikan sahaja. Malah bukan sahaja di sekolah mempunyai kokurikulum, di university, politeknik, uitm dan yang lain-lain university jugak mengamalkan kokurikulum.

Sekolah menawarkan beberapa jenis kokurikulum dan badan beruniform seperti, Polis, Bomba, Pispa, Olahragawan, Pengakap, PBSM, Pandu Puteri dan sebagainya.

Related imageRelated imageImage result for polis logo

Di atas adalah logo badan beruniform :-

Penting ke kokurikulum kepada pelajar sekolah? sebernya kokurikulum ini adalah untuk memberi pelajar sekolah pencapaian yang lebih selain daripada pencapaian pendidikan. Sekiranya pelajar sekolah mendapat keputusan yang kurang baik, mereka mempunyai pencapaian kokurikulum. Kenapa pencapaian kokurikulum dapat berikan apa-apa impak ke?

Sebernya sekiranya kokurikulum pelajar sekolah baik dan aktive, pelajar tersebut boleh dipanggil dari mana-mana university mahupun tempat pengajian lain. kenapa? kerana kokurikulum merupakan no 2 yang di pandang oleh pihak pendidikan.

Pelajar sekolah yang lemah dalam mata pelajaran mahupun dalam pendidikan mereka sebernya mempunyai kelebihan tersendiri dan minat yang tersendiri. Ada pelajar sekolah yang minat dalam kokurikulum dan ada yang minat dalam sukan dan sebagainya, dan itu adalah kejayaan bagi mereka.

Ya memang pendidikan itu penting pada zaman sekarang, sekiranya anak tuan dan puan minat dalam bidang kokurikulum, beri semangat dan sokong mereka dan pada masa yang sama ibu bapa menyuruh mereka belajar untuk pendidikan mereka. Sekiranya pelajar susah untuk belajar di sekolah mungkin kerana ramai pelajar? ibu bapa boleh lah mengambil Home Tuition untuk anak meraka ataupun hantar mereka ke pusat tuition?

5 Tips Yang Meningkatkan Pembelajaran Anak Anda..

Selain itu, sukan juga merupakan pencapaian yang amat baik bagi pelajar sekolah. Kerana sukan juga merupakan aset penting bagi Negara kita. Pelajar sekolah yang minat dalam sukan akan merupakan atlet untuk masa hadapan dan akan di ajar oleh jurulatih yang professional.

Related image

Terdapat beberapa pelajar yang tidak minat untuk belajar dan hanya ingin bersukan sahaja, ia agak bahaya bagi ibu bapa yang pentingkan sukan sahaja, ibu bapa haruslah bahagikan masa anak mereka supaya tidak melupakan atau pentingkan pelajaran. Anak-anak akan mendengar cakap ibu bapa mereka sekiranya ibu bapa bercakap dengan baik dan menghadian kan mereka sekiranya mereka berjaya dalam pendidikan.

Kokurikulum dan Badan Beruniform penting bagi pelajar sekolah tetapi ia merupakan kepentingan yang ke 2. Untuk pendidikan merupakan yang pertama kerana pelajar sekolah wajib tahu dan belajar untuk masa hadapan mereka.

Di bawah adalah video seorang guru yang berpengalaman dan menceritakan tentang perbandingan kokurikulum dan pendidikan :-

“Daripada sekolah rendah sampai sekolah menengah nak jadi olahragawan, akhirnya masa tingkatan 5 baru saya berjaya jadi Atlit Wakil Negeri!”

Dengarkan perkongsian daripada Cikgu Syahir Mustaqim berkongsi tips bagaimana beliau cemerlang dalam kokurikulum tanpa mengabaikan akademik.

Anak anda sangat aktif dalam koku atau sukan sehingga ketinggalan dalam pelajaran?

Ingin kami bantu anda dengan Home Tuition Mentoring untuk anak belajar dan ulangkaji pelajaran di rumah? KLIK https://tinyurl.com/nakHTM-live untuk maklumat lanjut.

Modul Kreatif & Inovatif Di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur

[PERCUMA] – 5 EBOOK IAITU 3 KOLEKSI KERTAS PERCUBAAN UPSR, PT3 & SPM, TAJWID INFOGRAFIK, & MAHIR ARAB DARI ALQURAN AKAN DIBERIKAN. KHAS UTK ANDA SEMPENA PBAKL 2019.


.
PERCUMA!
PERCUMA!
PERCUMA!
.
.
 Kenapa kena dapatkan ebook ni segera?

1-EBOOK MAHIR ARAB DARI ALQURAN
.
Dalam ebook ini didedahkan rahsia bagaimana anda boleh faham dan hafal banyak perkataan Bahasa Arab hanya dari satu perkataan ayat Alquran sahaja. Unik kan Bahasa Alquran?
.

2- KOLEKSI SOALAN PERCUBAAN 3 EXAM PENTING
.
Jika di luar,anda perlu keluarkan duit untuk dapatkan koleksi soalan2 UPSR,PT3 dan SPM tapi di PBAKL ni kami berikan anda secara PERCUMA JER!.

Best ke best sangat?
.
3- EBOOK TAJWID INFOGRAFIK
.
Anda atau anak anda susah nak ingat kaedah Tajwid? Kami berikan PERCUMA ebook ringkasan ini agar anda dapat belajar Tajwid secara keyword atau berimaginasi.

Lepas ni takde alasan lagi tak ingat ilmu Tajwid ye 😉

Bermacam2 aktiviti & buku2 lain juga ada di booth Sifufbads bagi PBAKL 2019. Jom datang dan meriahkan bersama-sama penulis.
.
.

Kami juga ade kombo buku khas utk anda yg dtg ke booth. Kombo 5 buah buku dari harga asal RM150, kini tinggal RM90 JER!

AKTIVITI MENARIK DI BOOTH KAMI YG AKAN BUATKAN IQ ANDA TERANGSANG SEMULA:

+ Kudabatato Power Math
+ Kuiz Tajwid Infografik
+ Roda Impian Tajwid
+ Kuiz interaktif Bahasa Arab
+ Science is Fun!

SEMUANYA DI:-

BOOTH SIFUFBADS PRESS
No 3114, DEWAN TUN RAZAK 3, PWTC.
29 MAC-7 APRIL 2019
10 PAGI – 9 MALAM

Masuk pintu dewan, nampak PNM. Berhadapan dengan YADIM.

MASIH TERCARI-CARI BUKU & MODUL TERKINI YANG BOLEH BUATKAN KELUARGA ANDA SERONOK BELAJAR & CEMERLANG? DAPATKAN DI PBAKL2019 DENGAN DISKAUN DAN BONUS HEBAT!
.
.
Anda ada anak yang agak lemah SAINS & MATEMATIK?
.
Atau anak, keluarga atau diri anda sendiri nak belajar TAJWID & BAHASA ARAB?
.
Tengah cari buku/modul yang sesuai, seronok & mudah untuk pembelajaran di rumah?
.
.
Kami ada buku & modul yang dapat bantu anda menyelesaikan isu tersebut.
.
Kami bawakan 5 BUKU/MODUL yang akan MENAIKKAN MOOD ANAK ANDA BELAJAR!
.
.
Tengah cari hadiah untuk ulangtahun atau apa saja sambutan?
.
Buku & Modul ini amat sesuai untuk dihadiahkan kepada anak, kenalan atau keluarga.
.
Disamping seronok dapat hadiah, ianya juga boleh bawa manfaat kepada mereka.
.
.
👉“Saya amat sarankan supaya Modul Funtastic ini diperluaskan kepada guru sekolah bagi membantu mereka mengaplikasikan STEM dalam pembelajaran yang mengikut KSSR.”
– Prof Dato’ Dr Noraini, Chairman National STEM Movement.
.
.
👉“Pendekatan aplikasi dalam Modul ini sesuai untuk pelajar sekarang. Sudah lama saya terfikir tentang modul sebegini untuk bantu pelajar saya. Modul ini bertepatan dengan pembelajaran zaman sekarang.”
– Tuan Isman dan Puan Hafizah, Pasangan Engineer, Pelajar PhD UKM & Tutor Tuisyen berpengalaman
.
.
“Saya sangat berpuas hati dengan ebook ‘Mahir Arab Dari Alquran’ni,banyak perkataan arab yang saya dapat pelajari dari ebook ini. Betapa kayanya Bahasa Arab Alquran ini kerana dalam satu kalimah sahaja boleh difahami dengan pelbagai makna”
-En Syukri
.
.
“Terbaik la ebook ni… ia mengajar kita fahami makna surah secara ringkas dan jelas.”
-Puan Rohani
.
.
“Saya sangat gembira tengok Ammar suka benar belajar tajwid di rumah sekarang. Dia selalu buka buku tajwid ni sebab penuh dengan grafik dan MENARIK minatnya”
– Puan Rubi

 

Video: Apa Keistimewaan Modul Funtastic Sains & Matematik by CMN Academy

Wahhhh…
.
Apa sebenarnya 5 Buku/Modul ni???
.
.
5 BUKU/MODUL CMN EDUVENGERS
.
.
👍MODUL “FUNTASTIC SAINS & MATEMATIK”
.
ISTIMEWANYA…
.
😃 Anak anda TAK AKAN BOSAN lagi bila muncul perkataan Sains & Matematik
.
😃 Setiap kali nak belajar, dia yang akan SEMANGAT LEBIH.
.
😃 Best belajar sorang, tapi lagi best kalau 2-3 orang. BOLEH AJAK ADIK BERADIK lain buat aktiviti sekali.
.
.
KENAPA??
.
✔ SILIBUS TERKINI & UP TO DATE : Berdasarkan Kurikulum Standard Sekolah Rendah (KSSR)
.
✔ MENERAPKAN CIRI “FUN LEARNING” & STEM: Nota Ringkas & Aktiviti Menarik
.
✔ DESIGN MENARIK : Lebih Menarik Perhatian & Meningkatkan Mood
.
✔ SAIZ MUDAH DIBAWA : Ukuran yang muat beg kecil dan fail
.
✔ DIDATANGKAN DALAM 2 SUBJEK : SAINS & MATEMATIK
.
✔ SESUAI UNTUK TAHUN 4, 5 DAN 6
.
✔ Modul ini berasaskan kepada Project-based Learning & STEM (Science Technology Engineering Mathematics) yang diamalkan dalam pendidikan di negara maju seperti UK & US
.
✔ Modul Funtastic ini telah dibentangkan di hadapan ahli akademik, pensyarah universiti dan guru pada mesyuarat National STEM Movement & di 1st National STEM Seminar 2018 di Universiti Malaya serta mendapat Silver Award di Eduinnovation UKM 2018 & Teacher’s Innovation Carnival (T-NOVATE) UIA 2018

.
👍 BUKU “MAHIR ARAB DARI ALQURAN”
.
✔ Perkongsian KEUNIKAN ILMU SORF, dinamakan kaedah At-Tasrif.
Uniknya kaedah ni adalah,anda boleh pecahkan satu perkataan Arab kepada banyak perkataan lain yang berbeza makna.
.
✔ FULL COLOUR.
.
✔ Mengandungi 14 SURAH LAZIM bermula Al-Fatihah hingga At-Takathur.
.
.
👍BUKU TAJWID INFOGRAFIK by JWES ACADEMY
.
✔ BERWARNA SEPENUHNYA… jadi amat menarik & disukai anak2. Tiada lagi ungkapan “malas belajar”.
.
✔ Gaya pembelajaran buku ini diselang seli dengan pembacaan Al-Quran iaitu teknik aplikasikan PEMBACAAN AL-QURAN BERTAJWID.
.
✔ Teori dan grafik yang jelas dapat bantu anak MUDAH FAHAM & MUDAH PRAKTIK
.
✔ Sesuai untuk SEMUA peringkat umur.
.
✔ Didatangkan bersama buku LATIHAN Istimewa
.
✔ Belajar tajwid secara menyeluruh dan dan boleh ulangkaji pembelajaran KAFA
.
✔ Direka khas untuk kanak-kanak yang tak boleh duduk diam… Kaedah grafik dapat bantu anak2 ini untuk belajar sambil bergerak
.
✔ Sesuai buat ibu bapa yang ingin mengajar anak-anak di rumah secara santai sambil dapat baca satu ayat Al-Quran sebagai praktikal. “1 hari 1 ayat”
.
✔ Amat sesuai untuk pengajar gunakan dalam pengajaran kelas terutamanya kepada kanak-kanak


.
Nak dapatkan buku dan modul ini dengan DISKAUN HEBAT?
.
Hadir ke Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2019 #PBAKL2019 pada 29 Mac hingga 7 April ini!
.
Kami berada di Booth SifufBads, Booth 3114.

.
Kami juga akan adakan aktiviti menarik dan sesi bersama penulis,
.
juga ada jualan buku “Fenomena Home Tutor Beyond Expectation” oleh Coach Mohd Noor (Founder CMN Academy & Tutor Profesional Malaysia) khas untuk sesiapa yang nak jadi pengajar atau tutor dengan BONUS Bernilai RM120!

Istimewa Untuk Tutor

Dan… pelbagai saguhati istimewa PERCUMA untuk anda!
.
.
Jumpa anda di sana!


Untuk maklumat lanjut/pertanyaan boleh Whatsapp ke 011-32742922


#PestaBukuAntarabangsaKualaLumpur
#funlearning
#CMNAcademy
#CMNAlQudwah
#CMNJWESAcademy
#sains
#matematik
#bahasaarab
#tajwidinfografik
#UPSR2019
#PBAKL2019
#SifuBads

Pelajar Merancang Untuk Berjaya, Bukan Untuk Gagal…

Manusia adalah pemerintah diri sendiri. Manusia perlu bertanggungjawab terhadap setiap tindakannya. Orang terdahulu telah banyak membuat kesilapan dan mengalami pelbagai kegagalan. Kesilapan dan kegagalan generasi terdahulu bukan kerana kurang maklumat atau ilmu tetapi sudah menjadi sebahagian peraturan hidup bahwa manusia belajar daripada kesilapan dan kegagalan untuk mengetahui perkara yang betul.

Satu perkara yang manusia pelajari adalah kebaikan memaksimakan penggunaan minda atau akal fikiran anugerah Allah kepada manusia. Tujuan kita belajar sejak waktu pandai bercakap sehingga mendapat diploma dan ijazah adalah untuk menyediakan akal kita dengan maklumat. Namun ulmu tersebut hanyalah 20% perolehan ilmu dan kita memerlukan pengalaman sebanyak 80% untuk meyakinkan kita kebenaran sesuatu ilmu.

TIPS PENGURUSAN MASA PELAJAR ANDA BOLEH AMALKAN

  1. Kenalpasti kekuatan & kelemahan diri anda
  2. Rancang jadual tetapi utamakan priorities
  3. Fokus dan belajar katakan tidak
  4. Elakkan dari terpedaya dengan perkara trivia
  5. Jejak kembali masa yang telah berlalu
  6. Baca Novel / Buku Ilmiah
  7. Menolong Ibu Bapa di Rumah

 

 

MASIH TERCARI-CARI PROGRAM CUTI SEKOLAH YANG BERMANFAAT & WOW UNTUK AKADEMIK, KENDIRI & SOSIAL ANAK ANDA??

Adakah anak anda suka belajar sains dan matematik dalam keadaan yang menyeronokkan?

Anak anda kurang keyakinan diri, kurang bersosial dan belum mahir berfikir secara kritikal dalam menyelesaikan tugasan?

Atau anda masih belum merancang aktiviti bermanfaat untuk anak-anak dan hanya ada bayangan yang anak-anak anda akan menghabiskan masa cuti dengan menghadap permainan Gadget sahaja?

Kami ada solusi untuk bantu anda dalam isu ini.

Jom beri anak anda sertai PROGRAM CUTI SEKOLAH : FUNTASTIC SAINS DAN MATEMATIK

Jom tengok apa yang ada dalam program ni…

5 PERKARA MENARIK di FUNTASTIC Sains dan Matematik UPSR🎈

  • Program berlangsung selama 2 HARI
  • Masa hanya 8 PAGI – 5 PETANG, ISNIN dan SELASA. Jadi, ibu2 yang bekerja boleh hantar anak sebelum bekerja & fokus kerja tanpa perlu risau apa yang anak buat untuk isi masa cuti
  • PELBAGAI AKTIVITI menarik & bermanfaat
  • SARAPAN & MAKAN TENGAHARI disediakan
  • Program dijalankan secara INDOOR. Jadi LEBIH SELAMAT & KONDUSIF

Ups… sebentar…
.
Program ini hanya terbuka kepada pelajar berusia 10 hingga 12 TAHUN SAHAJA

Apa yang anak anda akan dapat dalam FUNTASTIC SAINS & MATEMATIK ini?
.
.
(Matematik)
.
Meransang minda pelajar untuk mengapplikasikan konsep asas yang dipelajari di sekolah dan dipraktikkan pada aktiviti harian.
Antara tajuk Slot: 7UP!! , KU DA BA TA TO, Perang Koordinat dan banyak lagi.

(Sains)

Meransang kemahiran berfikir aras tinggi pelajar dengan ekperimen ringkas yang menarik berasaskan konsep sains yang dipelajari di sekolah.
Antara Tajuk Slot: Titanic Boat (Ketumpatan), Hot Air Balloon (Hana), MyPlanet (Sistem Suria) dan banyak lagi

Apa Keunikan Program ini??

Melalui program ini, kami juga akan suntik semangat kepimpinan dan bekerjasama di antara pelajar sesuai dengan Konsep Pembelajaran Abad Ke-21 (4C Communication, Collaboration, Critical Thinking & Creativity)

– Mengikut silibus KSSR terkini seperti di sekolah

– Aplikasi KBAT dalam Pembelajaran

– Gaya Santai dan fun learning supaya peserta mudah menyerap pembelajaran

– Menggunakan konsep pembelajaran Hands On dan STEM (Science, Technology Engineering, Maths) yang sedang rancak diperkatakan di Kementerian Pendidikan Malaysia

 

 

INFO FUNTASTIC SAINS & MATEMATIK:

⌚MASA: 8 pagi – 5 petang

TEMPAT: CMN Centre, Jalan Reko Sentral, Kajang

Lock Date
25 dan 26 March 2019 (Isnin & Selasa)

Berapa pula PELABURAN Anda:

Kami ada harga istimewa untuk anda:  RM150 seorang

WOW!!!😱

.
.
Berhenti sebentar!
.
.
Kami ada lagi tawaran ISTIMEWA untuk pendaftaran secara berkumpulan hanya RM97 seorang!!

Nak daftar sekarang??

BONUS ISTIMEWA untuk 20 Pendaftaran terawal!

Funtastic UPSR (Bernilai RM50) Video Panduan UPSR 4 Subjek

WHATSAPP “Funtastic” ke https://api.whatsapp.com/send?phone=6013-7153776 SEGERA!

PS: Tempat AMAT TERHAD. Daftar segera.
-Shaping Your Child Into A Funtastic Person-

[Tuisyen Di Rumah] Daripada Tidak Tahu Cakap Bahasa Melayu Akhirnya Cemerlang Dalam Peperiksaan

Apa yang dimaksudkan dengan ‘boring kepada bosan’??

Bukan sama je ke maksud?

Betul memang sama maksudnya, kami ingin berkongsi kisah yang diceritakan oleh salah seorang Tutor CMN Academy, Cikgu Isa, mengenai seorang pelajar beliau Home Tuition beliau.

Menurut Cikgu Isa, pelajar tersebut merupakan seorang yang berbangsa India yang kurang pandai untuk bercakap dalam Bahasa Melayu. Beliau bernama Jayrohan yang berumur 9 tahun, Tahun 3 serta mempunyai seorang adik bernama Lathikha yang berumur 7 tahun.

Seperti yang diceritakan oleh Cikgu Isa..

Semasa saya mendapat tahu bahawa saya telah mendapat seorang pelajar untuk mengajar dari pihak pengurusan CMN Academy, saya telah menghubungi Puan Leena Mark iaitu ibu kepada mereka untuk memberitahu dan memperkenalkan diri saya ialah tutor yang akan mengajar anaknya.

Ibunya meminta saya mengajar anaknya Bahasa Melayu kerana dikatakan anaknya semasa di sekolah tidak mempunyai kawan dan setiap kali anaknya pulang ke rumah selepas sekolah anaknya akan menyebut “Mom,  I’m boring at school” dan saya sebagai tutor berasa kasihan dan berazam ingin membantu adik Jayrohan untuk belajar Bahasa Melayu dan menguasai bahasa tersebut dengan baik.

Pada hari Sabtu saya telah datang ke rumahnya untuk mengajar Bahasa Melayu dengan semangat yang berkobar-kobar :), sebelum saya mulakan kelas saya, saya gunakan Teknik ‘Melting The Ice’ dan dapat tahu bahawa anaknya suka melukis.

Ada apa dengan suka melukis? Sebagai seorang tutor saya akan mengajar anak murid saya dengan perkara yang mereka minat, dengan itu lebih mudah untuk mereka faham dan seronok dengan apa yang kita ingin sampaikan.

Selepas itu, saya membeli kertas lukisan dan menyuruh Jayrohan melukis kenderaan di laut dan mengajarnya secara ringkas kaitannya dengan Bahasa Melayu sebelum saya memasuki topik dalam subjek Bahasa Melayu.

Dalam masa 4 bulan anaknya berasa sangat gembira kerana dapat bercakap Bahasa Melayu walaupun kurang fasih berbahasa lagi. Saya juga tumpang gembira kerana berjaya mendidik seorang pelajar yang sangat rajin dan mempunyai sikap suka belajar.

Selama 8 bulan saya mengajar adik Jayrohan dan banyak peningkatan yang saya lihat daripadanya kerana semangat ingin belajar ada dalam diri adik Jayrohan setiap kali sesi Home Tuition mahupun di luar sesi.

Di samping itu, saya jugak mempunyai masalah untuk membeli buku latihan untuk adik Jayrohan kerana dia mampu menyiapkan buku latihan yang sepatutnya dihabiskan dalam masa setahun tetapi adik Jayrohan mampu menyiapkan dalam masa sebulan sahaja.

Saya terpaksa pergi ke pelbagai kedai buku untuk mencari buku latihan yang tidak pernah dibuat lagi untuknya kerana kebanyakan buku telah digunakan oleh Jayrohan.

Dengan ini dapat kita lihat bagaimana sikap pelajar yang mahu dan ingin belajar, semangatnya sangatlah kuat dan tidak pernah berputus asa untuk belajar.

Semasa di sekolah adik Jayrohan juga rajin belajar tetapi kurang dapat perhatian daripada kawan-kawan kerana tidak boleh untuk bercakap Bahasa Melayu, tetapi selepas adik Jayrohan boleh bercakap Bahasa Melayu ramai kawan-kawannya yang mula berkawan dengannya dan mahu belajar English pula dengan beliau 🙂

Akhir sekali, sebelum Jayrohan akan menghadapi peperiksaan akhir di sekolah, saya memberi nasihat yang ringkas kepadanya dan memberi tips untuk menjawab kertas Bahasa Melayu.

Selepas peperiksaan, Jayrohan berkata dengan ibunya yang dia dapat menjawab soalan itu dengan mudah dan senang. Saya pula yang terkejut apabila mendengar Jayrohan berkata begitu 🙂

Semasa hari keputusan peperiksaan diumumkan, saya mendapat tahu bahawa Jayrohan mendapat keputusan yang cemerlang dengan mendapat A+ dalam Penulisan dan Pemahaman!

Saya sungguh bangga dengan keputusan Jayrohan dan pihak CMN Academy telah mengusahakan untuk memberikan Penghargaan ‘Special Mention’ kepada Jayrohan serta ibu beliau Puan Leena Mark.

Akhir kata, jangan pernah berputus asa untuk mencuba sesuatu dan selalu berusaha untuk mendapatkan kejayaan tanpa rasa jemu kerana setiap orang mempunyai keistimewaan tersendiri.

Usaha selagi mampu dan insyallah kita akan dapat apa yang kita inginkan dengan mencari ilmu dan orang yang dapat membantu kita mencapai cita-cita dan impian.

Di sini saya ingin mengucapkan Taniah dan Terima Kasih kepada Puan Leena Mark kerana telah menggunakan perkhidmatan kami Home Tuition untuk mengajar anaknya dan mendapat keputusan yang amat berpuas hati. Kami di CMN Academy sentiasa mencuba memberikan yang terbaik kepada klien dan tutor kami.

Video ini merupakan  perkongsian Cikgu Isa bersama Puan Leena Mark dan maklum balas terhadap perkhidmatan Home Tuition Mentoring:

“YAKIN SEBELUM BERJAYA”

 

Untuk Download Ebook Soalan Percubaan UPSR untuk anak anda:

How To Learn Or Understanding English Easily

Assalamualaikum dan salam sejahterah tuan dan puan.

Hari ini kami ingin kongsikan “How to learn or understanding English easily”. sebelum itu kekadang anak kita ingin belajar Bahasa English kerana Bahasa English merupakan Bahasa kedua kita selepas Bahasa ibunda kita, Bahasa Melayu. Bahasa English juga salah satu akan menjadi lingua franca global dan dituturi seluruh dunia dan juga Bahasa English di jadikan satu peralatan penting untuk pengembara muda yang menjelajah antara benua masa kini, tidak kira sama ada ditutur oleh mereka sebagai bahasa ibunda atau tidak.

Ini adalah contoh cara penggunaan English mengikut kaedah tertentu.

1.The tenses
The tenses merupakan kata kerja yang menunjukkan sesuatu yang berlaku.
Dan diagram pula bertujuan untuk memudahkan pelajar faham tentang “past” (berlalu) dan “future” (akan terjadi)

2.Simple future
Simple future merupakan kata kerja yang menunjukkan sesuatu yang bakal berlaku atau akan berlaku mengikut kehendak tertentu

3.Present perfect
Present perfect merupakan bentuk satu kata kerja yang menunjukkan apa yang terjadi tidak di tentukan atau ketidak sengaja

4.Present perfect progressive
Present perfect progressive merupakan satu bentuk kata kerja yang di gunakan kejadian yang berlalu dan masih berlangsung hingga masa kini dan hanya berfokus untuk pada kejadian umum yang sedang dalam progres.

5.Future perfect progressive
Future perfect progressive merupakan satu kata kerja untuk menyatakan suatu kejadian peristiwa yang sudah lama berlangsung sekian lama untuk waktu di masa depan.

6.Future progressive
Future progressive merupakan satu kata kerja untuk menyatakan sesuatu kejadian apabila peristiwa itu akan berlaku.

7.Past perfect progressive
Past perfect progressive merupakan satu kata kerja untuk perkara yang berlalu dan akan terjadi pada yang sekarang.

8.Future perfect
Future perfect merupakan satu kata kerja yang dimana untuk menyatakan sesuatu kemauhan atau target yang diinginkan.

9.Past progressive
Past progressive merupakan satu kata kerja yang dimana masih melakukan perkara itu atau melakukan aktiviti

10.Present progressive
Present progressive merupakan satu kata kerja yag dimana masih melakukan perkara aktiviti pada saat itu atau pekerjaan yang sedang dilakukan

11.Past progressive
Past progressive merupakan satu kata kerja untuk selesaikan melakukan sesuatu.

12.Simple past
Simple past merupakan satu kata kerja untuk perkara yang sudah berlalu atau masa lampau.

13.Simple present
Simple present merupakan satu kata kerja yang dimana perkara seiring dengan apa yang disukai.

Kelebihan Belajar Bersama Tutor Terlatih Di Rumah Anda.

Kelebihan belajar bersama tutor terlatih di rumah anda.

Membimbing anak kita. Apabila tutor di rumah, dapat kita awasi untuk memastikan anak kita sentiasa dapat di rujuk kembali. Tutor merupakan seseorang yang dapat membimbing kita selain ibu bapa. Apabila di rumah anak anda dapat bimbingan lebih berbanding di sekolah kerana jika di sekolah tutor dapat membimbing anak kita tetapi masa yang di perlukan hanya sementara kerana di sekolah terdapat pelajar yang begitu ramai.

Memberi nasihat dan motivasi. Tutor adalah seseorang yang pemberi nasihat untuk memastikan kita sentiasa berjuang untuk kejayaan anak anda. Dan juga pemberi motivasi apabila kita mengalami kesusahan samada dalam akademi atau agama. Yang penting memastikan kita sentiasa ada peningkatan.

Lebih mudah berkomunikasi. Komunikasi merupakan hal yang paling penting dalam hal untuk berinterksi antara anak dan tutor. Lebih mudah berkomunikasi berbanding dengan di sekolah kerana apabila di rumah hanya antara anak anda dan tutor. Jika apabila di sekolah akan ada kekurangan komunikasi kerana terdapat ramai pelajar.

Lebih mudah cepat mengetahui kelemahan anak anda. Yang ini point yang paling penting kerana lebih mudah cepat mengetahui kelemahan anak anda. Kerana tutor ini tugasnya untuk mengajar anak anda sesuai dengan target. Sebagai contoh apabila anak anda tidak mahir dalam subjek matematik .Jadi, ada tutor di rumah lebih baik untuk memastikan kejayaan anak anda.

Kebergantungan tutor di rumah. Tempat bergantung juga penting sebagaimana pelajar apabila mempunyai masalah dan dapat di selesaikan dengan segera. Tutor berada di rumah lebih menyenangkan berbanding guru di sekolah kerana tutor di rumah dapat memberi masa sepenuhnya untuk anak anda.

Kesimpulanya, tutor dan guru adalah kedua duanya penting tetapi ada kekurangan terutama guru. Guru disekolah harus fokus semua pelajar untuk mengajar berbanding tutor di rumah yang hanya fokus untuk anak anda yang hanya seseorang sahaja.