Belajar Secara Online Kerana Tiada Pilihan? Terokai Kebaikannya Dan Bagaimana Cara Pemilihan Tutor Yang Terbaik.

Apakah pandangan anda terhadap pembelajaran secara online? Adakah semata memenuhi kehendak keadaan semasa dimana sekali lagi perintah kawalan pergerakan dikenakan. Tindakan ini adalah kurang tepat. Kenapa? Teruskan pembacaan.

Pembelajaran secara online adalah satu tindakan yang sangat bijak diambil oleh ibu bapa dan pelajar. Sebenarnya, ramai yang tidak sedar akan kehadiran pembelajaran secara online ini. Ianya telah wujud sebelum kita dikejutkan dengan Pandemik Covid 19.

Pendapat dan respon yang sering di dengari adalah anak-anak tidak dapat menguasai dengan baik kaedah pembelajaran sebegini. Namun, adakah anda sebagai ibu bapa telah mengkaji punca terjadinya perkara ini?

Pembelajaran secara online mempunyai kelebihannya yang tersendiri. Namun, bukan secara melihat video di you tube semata. Pendekatan secara live dan secara melihat video yang telah dirakam ada perbezaannya.

Pembelajaran secara live lebih dekat dengan anak-anak pelajar kerana mereka boleh bertanya secara terus. Anak pelajar lebih cepat memberi respon. Suasana pembelajaran juga tidak kaku.

Adakah benar tidak kaku? Proses pemilihan Tutor juga penting. Tutor yang berpengalaman sahaja mungkin tidak mencukupi. Pemilihan dari segi latar belakang dan profil Tutor tersebut perlu diambil kira.

Pilihan Tutor yang tepat pastinya akan membuatkan anak-anak pelajar lebih teruja untuk belajar. Elemen ‘funtastic’ mainkan peranan utama semasa live. Anak-anak tidak cepat bosan dan kemungkinan terasa seperti mahu masuk dalam skrin pembelajaran. Kenapa? Kerana mereka terlalu  teruja.

Pembelajaran Matematik UPSR oleh Cikgu Nurul Seperti Di Tepi Pantai Dan Santai.

Penggunaan Objek-Objek Kreatif Oleh Cikgu Nurul.

Teruja dengan peralatan yang digunakan oleh Tutor mereka semasa sesi live. Contohnya Tutor yang mengajar subjek sains dan kemudian menunjukkan tindak balas sesuatu bahan. Pastinya pelajar terasa ingin melihat lebih dekat kan?

Sesi Pembelajaran Subjek Sains Bersama Teacher Zy

Bayangkan jika subjek sains hanya sekadar tunjukkan silibus, bercakap dan kemudian terus beri tugasan kepada anak pelajar. Bagaimana reaksi anak pelajar semasa kelas itu? Pastinya kelas itu suram dan pelajar juga hanya sekadar melihat buku dan kemudian kelas habis ditemani dengan tugasan yang belum tentu boleh di siapkan.

Kekangan masa juga adalah perkara utama jika kapasiti pelajar di dalam satu kelas online (berkumpulan) itu terlalu ramai. Di sebabkan itu, fokus terhadap anak pelajar juga akan kurang.

Sekali lagi, pemilihan kelas secara online yang tepat perlu di titikberatkan. Pemilihan kapasiti yang tidak terlalu ramai dalam satu kelas online juga adalah faktor yang mempengaruhi emosi anak-anak untuk belajar secara online. Perkara ini akan memecahkan rasa ragu-ragu dan tidak yakin dalam diri mereka.

Pembelajaran Online Secara Berkumpulan (Besar)

Semakin kecil kumpulan pelajar, semakin tinggi tahap tumpuan yang Tutor boleh berikan kepada anak pelajar. Bayangkan jika kapasiti yang terlalu besar, bagaimana anak- anak pelajar ingin bertanyakan soalan?

Pembelajaran Secara Online (Kumpulan Kecil)

Keadaan di dalam kelas biasa secara offline sudah cukup menggambarkan apabila Tutor bertanyakan soalan. Masing-masing berebut mahu jawab soalan yang dilontarkan. Bagaimana pula keadaannya jika secara online?

Pastinya suara setiap pelajar akan bertindih. Di tambah pula dengan rangkaian internet yang tidak kuat. Tutor tidak dapat melihat dengan jelas dan kemudian anak pelajar pastinya terus berdiam diri dan merasa sedikit ketinggalan.

Situasi ini merupakan perkara yang sememangnya yang perlu di elakkan. Elakkan anak pelajar merasa kecewa dengan keadaan kelas yang berlangsung.

Kelas yang berlangsung secara live merupakan satu kaedah yang lebih mesra dan dekat. Bukan sahaja dekat dengan anak pelajar, tetapi dekat dengan ibu bapa juga.

Sesi pembelajaran ini juga boleh di lihat oleh ibu bapa sekaligus boleh di nilai keberkesanannya. Keserasian anak-anak dengan Tutor juga boleh di lihat semasa kelas berlangsung.

Respon Anak Pelajar Terhadap Pembelajaran Add Maths Oleh Sir Raj

Respon Anak Pelajar UPSR Yang Menyertai Seminar Best Online UPSR (1)

 

Respon Anak Pelajar UPSR Yang Menyertai Seminar Best Online UPSR (2)

 

Respon Anak Pelajar UPSR Yang Menyertai Seminar Best Online UPSR (2)

 

Respon Anak Pelajar UPSR Yang Menyertai Seminar Best Online UPSR (3)

 

Respon Anak Pelajar UPSR Yang Menyertai Seminar Best Online UPSR (4)

Respon Mengenai Funtastic Online Tuition (1)

 

Respon Mengenai Funtastic Online Tuition (2)

 

Respon Mengenai Funtastic Online Tuition (3)

 

Respon Klien Terhadap Pembelajaran Online Bersama CMN Academy

Internet yang tidak stabil juga menjadi kerisauan kepada ibu bapa pelajar. Risau jika ada penyampaian dari Tutor yang tidak dapat di dengari dengan jelas. Jadi, dapatkan rekod pembelajaran yang berlangsung dari Tutor anak anda.

Pembelajaran yang di rekod ini kemudiannya boleh diulangkaji semula oleh anak-anak. Proses ulangkaji ini boleh dilakukan seberapa banyak kali yang anak-anak pelajar inginkan.

Kebaikan belajar secara online yang tersenarai diatas merupakan proses dalaman pembelajaran secara online. Baca terlebih dahulu kebaikannya yang secara umum dan fizikal di sini 5 Kebaikan Belajar Online.

Pastinya ibu bapa dan pelajar inginkan kelas yang boleh menarik minat belajar dan kemudian berikan impak yang berkesan terhadap pembelajaran. Segalanya ada di sini Online Tuisyen Percuma Untuk Rakyat Malaysia.

“Lakukan persediaan pembelajaran awal. Anda adalah penentu masa depan anda”.

 

Jika PKP Dilaksanakan Semula, Bagaimana Dengan Pelajaran Anak Kita?

Jika dilihat keadaan negara kita masih tak menentu.

Nak ramal keadaan pun tak pasti bagaimana, sejak kes Covid naik turun dan dah mula cecah dua angka kembali serta wujudnya beberapa kluster baru. Menteri Pertahanan, Dato Ismail Sabri juga telah umumkan bahawa jika kes mencapai tiga angka, Perintah Kawalan Pergerakan PKP akan dilaksanakan semula.

 

Bagaimana jika PKP dilaksanakan semula?

Pastinya semua orang perlu berada di rumah masing-masing terutamanya pelajar. Sekolah akan ditutup kembali dan bermula lah semula drama PKP lepas. Pelajar perlu belajar sendiri di rumah, ramai yang hanya main game, tengok kartun dan korea. Jadi bagaimana pelajar nak dapat pembelajaran yang seronok dan berimpak?

 

Ada lagi ibu bapa yang masih risau dan tidak percaya pembelajaran secara online juga berkesan?

Ada yang rasa anak tak boleh fokus selama 1 jam untuk belajar depan laptop atau smartphone.

Persoalannya, jika beri anak main game atau tonton cerita, berapa jam dia boleh bertahan fokus depan gadget?

 

 

Alhamdulillah… kelas Funtastic Online Tuition banyak membantu pelajar bermula dari awal PKP lalu sehingga sekarang. Walaupun sekolah telah dibuka, kami tetap memberikan pembelajaran yang menyeronokkan dan berimpak, yang mudah dihadiri walau di mana pelajar berada.

 

Pelajar lain dah cuba, anak anda bila lagi?

 

Untuk Kelas Percubaan PERCUMA, klik DI SINI untuk kami bantu.

 

Promosi BEST Marathon Funtastic Online Tuition

Promosi BEST Marathon

Pendaftaran Funtastic Online Tuition kini dibuka!

Kenapa nak belajar cara biasa-biasa kalau boleh belajar gaya Funtastic!

Mudah & Selamat

Hanya duduk di rumah & online dengan komputer, laptop, tab atau smartphone.

Tak perlu ke sana, ke sini, ke sana, ke sini untuk akses.​

Seronok

Pendekatan yang bukan biashe2, secara Fun Learning & gaya santai yang menarik.

Anak anda tak akan rasa bosan belajar, sampai tak perasan sesi dah habis.

Tutor Mantop!

Bukan calang2 tutor yang berkongsi. Semuanya berpengalaman dalam bidang masing2. 

Apa yang Best dengan Pakej Promo BEST Marathon?

PERCUMA 1 Sesi Kelas FOT!

Dengan setiap pendaftaran pakej FOT 3 bulan & 5 bulan

DISKAUN Tak Masuk Akal!

Pendekatan yang bukan biashe2, secara Fun Learning & gaya santai yang menarik.

Anak anda tak akan rasa bosan belajar, sampai tak perasan sesi dah habis.

Klik di bawah untuk info lanjut & pendaftaran

Nak Jadi Pelajar Berjaya Dengan BEST Online 2020

[TERKINI] LEBIH 300 TIKET SUDAH HABIS DIGRAB!! 

.

.

“Antara semua kelas Online yang saya dah cuba, hanya kelas CMN Academy yang paling TipTop – lebih interaktif (2-way communication).”

.

300 tu… apa yang BEST sangat?

.

.

✔Anak anda berumur 10 – 17 tahun?

✔Risau ketinggalan dalam pelajaran?

✔Bosan terkurung lama di rumah tanpa pembelajaran yang seronok?

.

✔Nak join pembelajaran yang paling BEST & Menarik?

.

.

Buat julung kalinya CMN Academy & Tutor Profesional Malaysia bawakan kepada anda 

.

SEMINAR ‘BEST’ ONLINE!

.

B.E.S.T. – Beyond Expectation Student Tutoring.

.

.

Info BEST :

 

Sesi 1 (Tahun 4-6)

Tarikh : 30/5/2020 (Sabtu)

Masa : 9 am – 1 pm

Sesi 2 (Tingkatan 1-3)

Tarikh : 30/5/2020 (Sabtu)

Masa : 2 pm – 6 pm

Sesi 3 & 4 (Tingkatan 4-5)

Tarikh : 31/5/2020 (Ahad)

Masa : 8.30 am – 6.30 pm

.

.

Daftar PROMO EARLYBIRD sekarang dengan Diskaun yang KawKaw BEST sehingga 100%!

.

Klik saja PelajarBerjaya.com sekarang!!

.

Share untuk manfaat bersama ;)

.

#BEST

#SeminarBEST

#FunLearning

#FuntasticOnlineTuition

#Jun2020

[Fb Live] KBAT Dalam Sains: Raya ke Naya?

Sempena malam Raya ni kami menjemput Teacher ZY untuk berkongsi “KBAT Dalam Sains: Raya ke Naya?” 😉

KBAT dalam Sains: Raya ke Naya?

Haa, isu hangat beberapa tahun ni tentang soalan KBAT susah sangat kan?

Pelajar yang pandai-pandai pun tak dapat juga jawab soalan-soalan KBAT ni. Sampai berasap kepala.

Habis tu macam mana dengan pelajar yang biasa-biasa? Tak ketinggalan ke?

Apa sebenarnya KBAT ni ye? Memudahkan atau menyusahkan sebenarnya?

Apa cara yang kita sebagai pendidik & ibu bapa boleh lakukan untuk membantu anak kita berjaya dalam berfikir secara kritis?

Apa pula pelajar-pelajar boleh lakukan untuk mengasah minda kita supaya dapat menguasai KBAT ni?

Kalau nak tahu jawapannya, jom malam ni sertai FB LIVE bersama Coach Isa & Teacher ZY bagi merungkai misteri yang menyelubungi KBAT di fb Live: Tutor Profesional Malaysia

 

Untuk join Funtastic Online Tuition secara PERCUMA boleh klik: www.JomOnlineTuition.com