Promosi Home Tuition Impact Results 2020

Pssst… Ibu Bapa Prihatin kat luar sana… Apa IMPIAN anda 2020 ni?
.
.
Jom capai impian 2020 untuk lihat anak anda lebih cemerlang & bersemangat belajar!
.
Dah masuk tahun baru 2020… tak kan anda nak tengok anak masih di tahap sama & jadi pelajar biashe-biashe je…
.
.
Kita sebagai ibu bapa pasti nak anak kita muka happy je bila belajar atau ulangkaji kat rumah..
.
Nampak seronok dan semangat je nak belajar..
Kan… kan…??
.
.
Biasanya bila anak seronok belajar, prestasi akan meningkat naik.
.
Nak kami bantu anak anda seronok belajar?

.
.
“Alhamdulillah… lepas 2 bulan saja, prestasi anak dah meningkat!”- Puan Marina, Subang Bestari.
.
Sofia, seorang pelajar yang pemalu & pendiam… merupakan anak kepada Puan Marina.
.
Disebabkan sikap pemalu tersebut, Sofia kurang bergaul dalam kumpulan yang besar & segan bertanya… menyebabkan dia agak ketinggalan dalam pelajaran.
.
Di rumah pula, Puan Marina sering bekerja outstation dan sering tiba ke rumah agak lewat. Jadi agak sukar untuk hantar & ambil ke pusat tuisyen atau mengajar sendiri anak di rumah.
.
Puan Marina mengambil langkah bijak apabila mengambil home tuition yang amat membantu Sofia belajar dengan lebih fokus, seronok dan selesa… sampai boleh nampak prestasinya meningkat tak sampai 2 bulan lagi.
.
.
Nak baca lagi kisah peningkatan prestasi pelajar kami?
https://cmnacademy.com/category/kisah-inspirasi/
.
.
Kami nak cerita sikit la kelebihan home tuition CMN Academy ni…
.
Macam mana ye kami boleh bantu anda & anak anda?
.
 Fokus hanya kepada anak anda, 1 pelajar atau max 5 orang saja (mengikut permintaan) – Tiada lagi isu segan atau malu nak tanya.
.
 Tutor/Guru berpengalaman/terlatih datang ke rumah, lebih selamat, selesa dan mudah – tak perlu keluar.
.
 Masa yang lebih Fleksibel
.
 Berpatutan – dapat buat sesuatu yang istimewa untuk anak & diri
.
 Lebih komited – ada jadual & berbayar
.
& banyak lagi!!
.
.
Sempena Tahun Baru 2020…
.
Kami nak beri hadiah kepada ibu bapa yang nak sangat anak mereka dapat meningkat prestasi dengan bantuan home tuition…
.
Nak ke hadiah?
.
.
Kepada 50 pendaftaran awal… sebelum 31 Januari 2020,
PERCUMA 1 Sesi* Home Tuition bernilai RM2500
.
.
Tambahannnnnn hadiah!!!
.
Nak lagi tak??
.
.
Kami bagi kepada 10 pendaftaran awal sebelum 15 Januari 2020,
PERCUMA Buku Nota Limited Edition ”Be The Legend” bernilai RM200
.
.
Nak tahu lebih lanjut & daftar sekarang??
.
Klik www.wasap.my/601115775761/IR2020
.
.
Tutor kami yang Best…TERHAD tau. Rebut sekarang!
.


#hometuition2020
#anakcemerlang2020
#CMNAcademy
#upsr2020
#pt32020
#spm2020
#stpm2020
#upkk2020
#psra2020
#akademik
#funlearning
#ImpactResults
#azam2020
#impian2020

PROMOSI 12.12 !!!

  • [SALE 12:12] HOME TUITION AKADEMIK & MENGAJI 2020. PENDAFTARAN DIBUKA SEKARANG!
    .
    .
    Anda ada ISU ini?
    .
    .
     
  •  Anak jenis yang kurang boleh tumpu perhatian atau malu bertanya dalam kelas yang ramai…
    .
  • Anak malas atau bosan ke sekolah kerana pencapaian yang kurang memberangsangkan…
    .
  •  Anda tak dapat ajar anak di rumah kerana kekangan masa, tidak tahu cara yang betul atau tidak tahu silibus…
    .
    atau…
    .
    .
  • Ibu atau bapa anda teringin nak mengaji, tapi anda tiada masa untuk hantar & ambil dari kelas kerana bekerja…
    .
  •  Anda atau ibu bapa segan mengaji di surau kerana tak pandai mengaji & ramai orang…
    .
  •  Mengaji di surau, tapi kejap pergi, kejap tak…
    .
  • Anak main-main bila anda yang ajar mengaji, atau anda tak berapa yakin/tahu…
    .
  • Anda dan keluarga nak privasi untuk mengaji & mudah bertanya soalan yang berkenaan kepada tutor…
    .
    .
    .
    Kami boleh bantu anda, anak & keluarga.
    .
    Bagaimana?
    .
    .
  •  Fokus hanya kepada anak anda, 1 pelajar atau max 5 orang saja (mengikut permintaan) – Tiada lagi isu segan atau malu nak tanya.
    .
  •  Tutor/Guru berpengalaman/terlatih datang ke rumah, lebih selamat, selesa dan mudah – tak perlu keluar.
    .
  •  Masa yang lebih Fleksibel
    .
  •  Berpatutan – dapat buat sesuatu yang istimewa untuk anak & diri
    .
  •  Lebih komited – ada jadual & berbayar.

    Dan banyak lagi..
    .
    .
    ‼️Sempena SALE 12:12,
    .
    kami tawarkan anda Baucer PERCUMA sehingga RM70 bagi setiap pendaftaran* 😲🎉
    .
    untuk sesi Home Tuition 2020 atau Mengaji di Rumah 2020
    .
    sebelum 20 Disember 2019!
    .
    .
    Tutor TERHAD. Rebut sekarang!
    Promosi akan berakhir dalam masa 1 minggu 
    .
    .
    #hometuition2020
    #mengajidirumah2020
    #quranichomebased2020
    #anakcemerlang2020
    #CMNAcademy

Pemansuhan Aliran Sains Tulen? Apa Bakal Terjadi Pada Pelajar SPM?

Pemansuhan aliran sains tulen. Mulai tahun 2020, pakej mata pelajaran (MP) baharu bagi tingkatan 4 dan 5 telah diperkenalkan oleh KPM.

Pakej ini disusun berdasarkan keperluan murid untuk meneruskan pengajian ke peringkat lepasan menengah seperti universiti, Matrikulasi, Tingkatan Enam, Kolej Komuniti, politeknik dan setaraf dengannya.

Walaupun disusun berdasarkan minat dan kebolehan murid, ia masih bergantung kepada kemudahan dan tenaga pengajar di sekolah.

Dari segi pelaksanaan, murid masih perlu mengikuti 3 kumpulan MP iaitu MP teras, MP wajib dan MP elektif.

MP teras ialah BM, BI, Sejarah, Matematik, Sains dan PI/PM. Manakala MP wajib ialah PJPK. Bagaimanapun terdapat juga pengecualian bagi subjek teras (rujuk gambar).

Bagi MP elektif pula menawarkan 2 pakej utama iaitu pakej Sains, Teknologi, Kejuruteraan & Matematik (STEM) dan pakej Sastera & Kemanusiaan.

Pakej STEM terdiri daripada 3 kriteria:

1. Mengambil semua MP sains tulen iaitu Fizik, Kimia, Biologi dan Matematik Tambahan,

2. Mengambil mana-mana 2 MP sains tulen dan Matematik Tambahan dan sekurang-kurangnya 1 MP elektif STEM sains gunaan dan teknologi ATAU MP bukan daripada elektif STEM; atau

3. Mengambil mana-mana 2 MP elektif STEM sains gunaan dan teknologi atau mengambil mana-mana 1 MP Vokasional (MPV).

Pakej Sastera dan Kemanusiaan

Gabungan MP yang terdiri daripada kumpulan elektif Bahasa, Pengajian Islam serta Kemanusiaan dan Sastera Ikhtisas.

Rujukan: Surat Pekeliling Ikhtisas KPM Bil 6 2019

Sumber: Facebook Wan Hazim

Soalan Klon Percubaan Add Maths SPM MRSM 2019

Apa yang anda lihat ini, adalah soalan MRSM berkaitan dengan Soalan Pengamiran. Soalan yang mirip dengan soalan-soalan MRSM yang pernah diberikan.

Soalan Klon Percubaan MRSM 2019, Kertas 1, Soalan 10.
Soalan Pengamiran.

Semoga Slide Slide yang disediakan ini dapat membantu Para Pelajar menjawab soalan yang disediakan pada Slide yang terakhir.

Anda boleh Share kan kepada rakan sahabat yang akan menduduki SPM supaya sama-sama kita dapat berjaya dalam peperikaan SPM yang akan datang.

 

 

Page 1

 

Page 2

 

Page 3

 

Page 4

 

Page 5

 

Page 6

 

Page 7

 

Page 8

 

Page 9

 

Page 10

 

Page 11

 

Page 12

 

Page 13

 

Page 14

 

Page 15

 

Page 16

 

Page 17

 

Page 18

 

Page 19

 

Page 20

 

Page 21

 

Page 22

 

Page 23

 

Page 24

 

Untuk Info lanjut boleh layari Funtastic Add Maths

 

 

Kenapa Perlu Stress Belajar Add Maths Jika Ada Cara Mudah?

Apa kaitannya Topik Bearing (Matematik) dengan Topik Penyelesaian Segi Tiga (Matematik Tambahan)?

Bagaimanakah kedua dua topik ini boleh kita kaitkan?

Bagaimanakah kompas digunakan untuk menentukan bearing sesuatu kawasan?

Umumnya, ramai yang boleh mengira Dan mencari jawapan apabila sesuatu masalah itu diberikan.

Malangnya, jika diberikan kompas, beberapa titik secara rawak diatas Kertas, Dan bila ditanya apakah Bearing titik R dari S, ramai yang agak kekok bila melakukan aktiviti ini.

Disinilah kita boleh melihat perbezaan yang ketara antara
• Solving Problem Dan
• Problem Solving Skills.

Umumnya Pelajar yang ada kebolehan Problem Solving Skills, apabila diberikan bahan untuk melakukan hands on activities, mereka dengan mudah nya boleh Solve Problem yang diberikan.

Pendedahan Penggunaan Aplikasi terhadap sesuatu topik itu akan memberikan added advantage untuk mereka Menyelesaikan masalah yang ditanya didalam ujian.

Malahan, semasa sesi IBSE, inilah yang ditekankan oleh Dr Ihsan Ismail, penggunaan Model 5E (Engage, Explore, Explain, Elaborate, Evaluate).

Dan penggunaan Model ini tidak terhad kepada Matematik dan Sains sahaja, ianya boleh digunapakai pada spectrum yang lebih luas didalam setiap Subjek. Cumanya perlu diolah, dan diubahsuai sedikit supaya memenuhi objektif sesuatu Matapelajaran, topik yang ingin disampaikan.

Model ini juga banyak diguna pakai oleh Guru Adiwira yang saya follow mereka (skodeng) secara rapat, Cikgu Yasmin H Amin Dan juga Cikgu Norhailmi Abdul Mutalib. Banyak info, Serta input yang boleh kita dapati daripada sesi Pembelajaran Dan juga Pengajaran yang mereka laksanakan.

Matematik Tambahan

Jika jarak RS, RT dan ST diketahui, kirakan nilai sudut RST.

Bandingkan Sudut yang dikira itu dengan Sudut RST yang diukur dengan menggunakan protraktor. Adakah ianya sama?

Berapakah Luas Segitiga RST?

Apakah jarak yang terpendek dari titik R ke Garisan ST?

Apakah pula jarak yang terpendek dari titik S ke garisan TR ( Bukan Tanjung Rambutan tau 😉)

Apakah saiz Bulatan yang terbesar yang boleh dilukis didalam segitiga RST? (Ada kaitan nya dengan Optimization topik Pembezaan)

 

Bengkel Matematik Tambahan SPM

Apakah langkah berjaga-jaga yang perlu diambil ketika menggunakan kompas?

Bengkel Khas untuk mereka yang akan menduduki SPM 2019 dan SPM 2020!

Sesuai untuk Pelajar Tingkatan 4 dan 5.

Maklumat Lanjut, sila layari laman berikut

 

Linear Law Funtastic Add Maths

Siapa yang tak kenal dengan subjek Add Math ni dekat sekolah? Subjek di digelarkan sebagai Subjek Killer oleh pelajar-pelajar. Bila dengar je Add Math mesti meremang bulu roma, Hamboi…

 

Sudah-sudah la adik-adik asyik cakap Add Math tu susah. Sebab Add Math ni senang je kalau kita belajar dengan Sir Rajinder hehehehe… Kenapa? Tak Percaya?

 

Jom cuba dengar dan belajar dari perkongsian Subjek MATEMATIK TAMBAHAN bersama Sir Rajinder, kali ni kita belajar Linear Law pulak.

Bagi adik-adik yang ingin improve result Add Maths untuk lebih faham tajuk tersebut, Maka adik-adik berada di tempat yang betul Alhamdulillah…

 

Perasan tak, kaedah apa yang Sir RAJINder guna semasa proses pembelajaran yang anda sebagai pelajar boleh terapkan dalam proses pembelajaran di rumah atau di sekolah?

Ya, Sir Rajinder menggunaan pendekatan PEMBELAJARAN SECARA ‘HANDS-ON’, yang mana amat membantu pelajar LEBIH NAMPAK dan MUDAH FAHAM bagaimana sesuatu proses itu berlaku ‘step by step’, dan dapat kaitkan dengan ‘real life’ – apa yang berlaku/ada di sekeliling dengan menggunakan bahan mudah yang ada di sekeliling kita.

 

Haa selalu adik-adik tanya apa kaitan belajar Add Math ni dalam hidup? Sebab tu la Sir Rajinder cuba bantu adik-adik untuk lebih faham dengan mengaitkan topik Linear Law ni dengan ‘real life‘.

Jadi hari ini kami bawakan semula Sir Rajinder untuk berkongsi berkenaan Topik Persamaan Serentak. Bagaimana nak BELAJAR ‘LINEAR LAW’ DENGAN LEBIH MENARIK DAN MUDAH DIFAHAMI? Jom saksikan sharing video kami.

 

Jangan lupa Like, Follow & set See First Fb Page CMN Academy untuk ikuti perkongsian dari Sir Rajinder dan beberapa tutor lain setiap minggu & dapatkan pelbagai perkongsian ilmu setiap hari.

 

Yang topik lain adik-adik boleh buka link di bawah dan buka video untuk lebih banyak video sharing dari Sir Rajinder.

Cikgu-cikgu yang lain pun ada seperti Cikgu Zaiju (Sains), dan Cikgu Ashraff (Prinsip Perakaunan).

CMN Academy Facebook Page: https://www.facebook.com/cmnacademyhometuitionmentoring/

 

Matematik Tambahan : Formula Cepat Faham Punca Persamaan Kuadratik

FB LIVE MATEMATIK TAMBAHAN: FORMULA CEPAT FAHAM PUNCA PERSAMAAN KUADRATIK

                                                            


Ada pelajar yang rasa ‘ngeri’ dengan subjek Matematik Tambahan.

Ada yang sampai tak lena tidur ‘dihantui’ formula-formula yang tak difahai dan sukar diingati.

Pelajar-pelajar yang ambil Matematik Tambahan mesti selalu dengar topik persamaan kuadratikkan?

Ini antara topik asas yang perlu dikuasai sebelum pelajar melangkah jauh sebabambah penguasaan permasalahan punca-punca ini ada di mana-mana bab. Jadi semua pelajar perlu benar-benar FAHAM dan menguasainya.
.
Walaupun mudah tapi kadang-kadang terkeliru….senang ke LAUT. Untuk setiap konsep PEMAHAMAN Matematik Tambahan terutamanya, perlu kita “KEYWORDKAN” atau pun “METAFORAKAN”….ada pelbagai cara tapi ini salah satunya
.
Pertimbangkan premis “Punca banjir adalah disebabkan oleh Alien MEMBUANG sampah dari Langit”…bukannya nak suruh fikir LOGIK ke tak, tapi CARA begini mudah untuk kita FAHAM dan INGAT
.
Untuk mengetahui bagaimana proses METAFORA ini membantu pelajar lebih memahami topik Persamaan Kuadratik jom ikuti bagaimana Coach Bahraen menerangkan Metafora Alien ini sampai habis supaya pelajar tidak lagi TERKELIRU dengan persoalan punca-punca PERSAMAAN KUADRATIK.

Semoga bermanfaat untuk anda.
Mohon anda SHARE banyak2 untuk sebarkan manfaat ini.

Yakin Sebelum Berjaya

#HomeTuitionMentoring
#MatematikTambahan
#Addmaths
#PersamaanKuadratik

[Funtastic Add Maths] Pengamiran Luas di Bawah Graf

Ingat tak lagi sesi perkongsian Subjek Matematik Tambahan bersama Sir Rajinder minggu lepas?

Sangat best & menarik kan?

Pastinya ia amat membantu pelajar yang ingin membaiki result Add Maths untuk lebih cemerlang.

Perasan tak, kaedah apa yang Sir Rajinder gunakan semasa proses pembelajaran yang anda sebagai pelajar boleh terapkan dalam proses pembelajaran di rumah atau di sekolah?

Ya, Sir Rajinder menggunaan pendekatan Pembelajaran Secara ‘Hands-On’, yang mana amat membantu pelajar lebih nampak dan mudah faham bagaimana sesuatu proses itu berlaku ‘step by step’, dan dapat kaitkan dengan ‘real life’ – apa yang berlaku/ada di sekeliling dengan menggunakan bahan mudah yang ada di sekeliling kita.

Jadi minggu ini kami bawakan semula Sir Rajinder untuk berkongsi berkenaan Topik Pengamiran Luas Dibawah Graf.

Bagaimana nak Belajar Pengamiran Dengan Lebih Menarik Dan Mudah Difahami?

Bagaimana kita nak Aplikasikan Cara Mencari Luas Di Bawah Graf?

Dengar pun dah susah,  Macam mana nak jawab ?

Betul tak?

Penyelesaian masalah adalah satu proses yang penting dan tidak boleh dipisahkan dalam

pembelajaran matematik di sekolah.

 

Sir Rajinder akan mengajarkan basic bagaimana hendak mencari luas secara Trapezium dan juga secara pengamiran.

 

Nak tahu bagaimana Sir Rajinder Membantu pelajar-pelajar untuk cemerlang Add Math?

 

Kami menjemput untuk menonton video Dibawah 😊

Jangan lupa Like, Follow & set See First Fb Page CMN Academy untuk ikuti perkongsian dari Sir Rajinder dan beberapa tutor lain setiap minggu & dapatkan pelbagai perkongsian ilmu setiap hari.

 

YAKIN SEBELUM BERJAYA

 

#SPM2019
#SPM2020
#MatematikTambahan
#AddMaths
#Pengamiran
#FuntasticAddMaths

Funtastic Add Maths : Pembezaan Nilai Maksimum dan Nilai Minimum

Perasan tak bila dengar je nama Add Maths ni, ramai pelajar mula gelabah dan takut.

Masa tulah muncul dalam minda “Apalah fungsi add maths ni dalam kehidupan aku ya” dan macam-macam lagi dialog yang muncul.

 

Persoalannya kenapa jadi macam tu?

Adakah subjek add maths ni memang betul-betul susah?

Subjek ni terlalu membosankan?

Tiada aktiviti yang best-best masa belajar?

Atau subjek ini tiada kena mengena dengan kehidupan mereka?

 

Jadi, untuk menjawab ribuan persoalan di atas berkaitan dunia Add Maths ni, jom kita bersama Sir Rajinder Singh (Tutor Raj) sekarang.

Add Maths? Jangan takut, Tutor Raj bantu ya!

Kongsikan untuk manfaat bersama.

 

Nak kami bantu anak anda dalam memperkasakan Matematik Tambahan dengan cara lebih menyeronokkan dan mudah?

Dapatkan EBOOK Add Maths : Strategi Menjawab Dengan Teknik ‘Problem Solving’ secara PERCUMA .

 

Untuk info lanjut berkenaan Home Tuition dan Online Tuition mohon whatsapp “Nama_PersonalTuition” ke 011-1577 5761

 

FOLLOW & SUBSCRIBE :

CMN Academy (Facebook)

CMN Academy (Youtube)

 

Human Calculator? How To Be The Human Calculator..?

Macam mana nak jadi pandai dalam matematik?

Selamat sejahtera tuan dan puan, adakah matematik ini susah? panjang ke jalan pengiraan dia? takda teknik yang lebih mudah? kenapa guru semua gunakan konsep yang sama??

Matematik merupakan subjek kira kira yang bermaksud 1 soalan mempunyai 1000 jawapan, maksudnya apa? ia bermaksud untuk satu soalan matematik kita mempunyai 1000 cara untuk selesaikan dan akan mendapat jawapan yang berbeza-beza. Di sini kami ingin memberi tahu bahawa matematik adalah subjek yang mudah untuk mendapat A+ sekiranya pelajar sekolah tahu dan faham formula, cara mengira dan bentuk soalan tersebut.

Video di bawah menunjukan cara mengira dengan meggunakan konsep “Swip-Swap” apakah yang di maksudkan dengan konsep tersebut? ia ada di dalam Modul Funtastic? ia ada dan kami hanya menunjukan sedikit sahaja cara pembelajaran yang ada di dalam Modul Funtastic tersebut.

PELAJAR DAH TAK MINAT MATEMATIK? KENAPA?

Cikgu Zaijuhasriza, cikgu merupakan seorang yang megajar matematik dengan mudah. Beliau menggunakan pelbagai teknik untuk menjawab soalan dan memberikan tips dengan mudah. Dalam matematik merupakan banyak halangan bagi pelajar kerana mempunyai formula yang susah untuk di fahami.

Cikgu Zaijuhasriza mengajar cara untuk menghafal dan mudah faham dalam sifir dan bahagi. Dalam abad pembelajaran ke 21 menggunakan soalan KBKK ataupun KBAT. yang membuatkan pelajar tidak faham dan keliru.

 

Video di bawah menunjukan cara yang mudah untuk pelajar sekolah rendah UPSR yang akan menduduki peperiksaan tidak lama lagi:-