“NAK… MAMA RISAU TENGOK RESULT KAMU…”

“NAK… MAMA RISAU TENGOK RESULT KAMU. MAMA CARIKAN HOME TUITION MENTORING UNTUK BANTU KAMU YE. MAMA NAK KAMU CEMERLANG.” BISIK MAMA DALAM HATI.
.
.
.
“C lagi? Bila nak improve ni?”
.
Risau hati saya bila tengok result anak, tambahan dah nak UPSR dah ni.
.
“Kenapa result macam ni lagi? Kat sekolah main ke belajar ni?” Bisik hati saya.
.
Saya ambil masa nak rawat hati saya supaya tak marah anak dan sabar.
.
.
Nasib baik saya ada tanya anak, apa masalah dia kat sekolah.
Rupanya… anak kurang dapat perhatian di sekolah, dah tu, malu pula nak tanya dalam kelas. Kawan2 ramai kan… segan la tu.
.
.
Saya ambil keputusan nak carikan tuisyen yang lebih berfokus, cikgu fokus kat anak saya je. 
Cari punya cari… terjumpa pasal Home tuition Mentoring CMN Academy kat Facebook.
.
Jadi… bermulalah jalan-jalan bercahaya buat anak saya.
.
.
Mula belajar di rumah… saya boleh nampak peningkatan dalam semangat anak belajar. Dia dah mula bertanya soalan, rajin belajar… 
.
Yang bestnya, saya tak perlu hantar pun anak keluar, tutor datang terus kat rumah mengajar. Saya pun boleh monitor pembelajaran anak saya kat rumah. 
.
.
Baru-baru ni, nampak hasil kat Gred pula.. dah mula dapat A. Apa lagi, gembira betul hati saya. Lega rasanya. Rasa berbaloi spent duit & masa untuk kecemerlangan anak.
.
Anak happy, saya happy, family happy.
.
Syukur, Alhamdulillah.
.
.
Anda pun nak anak seronok belajar, dapat perhatian penuh & cemerlang dalam pelajaran?
.

======
Bagaimana HOME TUITION MENTORING boleh membantu anak anda?
======
.
.
+ Tenaga PENGAJAR BERKUALITI yang dipilih dengan ketat & diselia
.
Tutor CMN dipilih melalui TEMUDUGA dan diberikan latihan BEYOND Expectation Tutor. 
Pemantauan prestasi secara berterusan dari masa ke masa melalui Tutor Rating System dapat meningkatkan kualiti tutor. 
.


.
+ Modul berorientasikan KBAT & Silibus TERKINI
.
KBAT: Kemahiran Pemikiran Aras Tinggi
Lebih banyak aktiviti daripada membaca buku sahaja.
Anak anda tidak akan bosan, lebih pantas & mudah mengingat & memahami teori. Ia akan membuat anak anda menjadi seorang pemikir dan bukan sekadar penghafal.
.
.
+ TEKNIK PEMBELAJARAN YANG SESUAI untuk setiap jenis pelajar
.
Kami memberi latihan tutor kami secara teratur terutamanya mengenai kaedah Pendekatan Neuro-Linguistic Programming (NLP) & Pendekatan Fun-Learning. 
.
Kami percaya bahawa setiap pelajar mempunyai kebolehan & kepakaran mereka sendiri, serta cara pembelajaran yang berbeza.
.
.
+ PEMBELAJARAN EFEKTIF
.
Belajar di rumah anda sendiri, hanya 1 to 1, atau sehingga maksimum 5 orang * setiap sesi untuk memastikan proses pembelajaran menjadi SANGAT FOKUS & SELESA.
.
.
+ PILIH SUBJEK yang diperlukan oleh anak anda
.
Kami menyediakan konsultasi PERCUMA, untuk membantu anda memilih subjek yang sesuai.
Pelbagai subjek boleh anda pilih seperti subjek asas seperti Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Matematik & Sains …
& mata pelajaran tambahan seperti Kimia, Akaun, Matematik Tambahan, dll.
.
.
+ JAMINAN akan ada beberapa atau banyak PENINGKATAN DALAM PRESTASI ** anak anda 
.
Anda akan melihat perasaan anak anda dalam pembelajaran & pembelajaran meningkat… dan secara automatik mempengaruhi prestasinya menjadi lebih baik.
.
.
+ Pentingkan PRIORITI
.
Kami tidak menafikan bahawa pembelajaran mengikut aturan silibus atau ‘selesai’ sukatan pelajaran adalah penting…
Kami melaksanakan pembelajaran mengikut keutamaan… yang bermaksud menyelesaikan bahagian yang anak anda tidak faham & perlukan bantuan dulu, bukan hanya mengikuti aliran sukatan pelajaran & mengejar masa untuk menyelesaikannya.
Bagi kami, jika pelajar mempunyai asas yang kuat, dia boleh menyelesaikan apa sahaja soalan berkaitan dengan mudah.
.
.
+ Update tentang perkembangan prestasi semasa anak anda 
.
Ini hebat, kan? Kami menyediakan laporan bulanan, di mana kami & anda boleh melihat & memantau bersama, prestasi anak anda & tutor kami.
.
.
+ Terbuka untuk semua pelajar sekolah RENDAH & MENENGAH
.
.
+ Masa FLEKSIBEL seperti yang dicadangkan
.
.
+ JIMAT masa, tenaga & petrol anda
.
.
Banyak lagi testimoni ibu bapa yang gembira dengan perkhidmatan kami di http://bit.ly/testimoni-CMN
.
.
=====
Sempena sesi persekolahan yang baru bermula …
.
Kami berikan anda…
.
.
Untuk 50 pelanggan pertama yang MENDAFTAR SEKARANG,
.
kami ingin berikan anda “Workbook PLANNER Limited Edition” secara PERCUMA !!
.
.
.
NAK KAMI BANTU MENGURANGKAN KERISAUAN ANDA TENTANG PENCAPAIAN ANAK?
.
.
>>KOMEN “HTM” SEKARANG!<<
>>KOMEN “HTM” SEKARANG!<<
>>KOMEN “HTM” SEKARANG!<<
.
.
Komen segera sebelum kuota penuh!
.
PS: Tutor terlatih kami adalah terhad. 
.
**Kami juga ada sediakan kelas mengaji di rumah. 
Mohon komen ‘Mengaji’ di bawah.
.
.
Kami akan respon kepada anda secepat mungkin.
.
.
#HomeTuitionMentoring
#CMNAcademy
#anakcemerlang
#seronokbelajar
#funlearning

Format PT3 Pentaksiran Yang Terbaru 2019

Format pt3 terbaru ini akan di mulai tahun ini, 2019. Lembaga peperiksaan kementerian pendidikan Malaysia telah mengumumkan format terbaru untuk pelajar yang mengambil PT3(Pentaksiran Tingkatkan 3) bagi mata elajaran Kurikulum Standard Sekolah Menengah (KSSM) mulai tahun 2019.

Terdapat 20 mata pelajaran yang terlibat ialah:

Bahasa MelayuBahasa Inggeris
SejarahGeografi
Bahasa ArabBahasa Iban
Bahasa CinaBahasa Punjabi
Bahasa KadazandusunBahasa Tamil
SainsSeni Tari
Pendidikan IslamBahasa Semai
MatematikSeni Visual
Seni TeaterAsas Sains Komputer
Reka Bentuk dan TeknologiSeni Muzik

Format soalan / Instrumen PT3 2019

Semak butiran yang lebih lengkap dan lebih jelas format PT3 soalan membabitkan semua subjek akademik dengan cara klik satu persatu gambar yang kami kongsikan mengenai pemarkahan bagi setiap mata pelajaran KSSM. Setiap jadual menyatakan jenis instrumen, bilangan soalan, jumlah markah, wajaran, tempoh ujian, dan kaedah penskoran bagi setiap kertas.

1.Format PT3 Bahasa Melayu

2. Format PT3 Bahasa Inggeris

3. Format PT3 Geografi


4. Format PT3 Bahasa Arab

5. Format PT3 Sains

6. Format PT3 Matematik

7. Format PT3 Pendidikan Islam

8. Format PT3 Reka Bentuk

9. Format PT3 Sains Komputer

10. Format PT3 Sejarah

11. Format PT3 Pelbagai Bahasa

12. format pt3 seni muzik

13. Format pt3 seni tari

14. format pt3 visual

15. Format pt3 seni teater

Semoga matlumat ini dapat membantu pelajar pt3 untuk membuat persediaan lebih awal

Cara Mudah Menulis Ringkasan Dalam Bahasa Inggeris

“Easy Way To Write A Summary In English”

Ingat untuk meringkaskan teks yang telah anda baca. Gunakan petua berikut:

1) Mempersingkatkan teks sehingga semua fakta dalam ringkasan. Tinggalkan contoh, penilaian dan tafsiran.

2) Skim teks. Anda harus tahu apa kandungan utamanya. Baca tajuk berita dengan teliti.

3) Baca teks sekali lagi untuk mendapatkan lebih banyak maklumat. Anda mesti memahami keseluruhan teks.

4) Buat nota (gunakan kata kunci). Selaraskan kata-kata penting dalam teks.

5) Bentuk ayat dengan bantuan kata kunci anda. Kata kunci ini harus mencerminkan kandungan utama teks.

6) Sambungkan dengan ayat  yang sesuai. Ayat pertama harus menerangkan kandungan utama teks.

7) Gunakan Present Simple atau Simple Past. Tulis ayat dalam ucapan yang dilaporkan.

8) Kadang-kadang anda perlu menukar ayat tersebut.

9) Semak ringkasan anda. Berhati-hati dengan kesilapan ejaan.

Contoh (Kata kunci)

  • Firstly,
  • Secondly,
  • Besides,
  • Next,
  • Thirdly,
  • In addition ,
  • Lastly ,
  • Finally ,

Example ‘SUMMARY’

  1. Beside,  the student can go study at home tuiton after the school.
  2. Next , we can join the competition to further improve our skills.
  3. Finally, schools should have a variety of activities on the curriculum for schoolchildren so students can be active in co-curriculum.

THANK YOU….

Pentaksiran Baru Bantu Guru Lahirkan Pelajar Cemerlang

Assalamualikum tuan dan puan

Seperti yang kita tahu bahwa tahun 1 2 dan 3 akan tertumpu kepada perkembangan pembelajaran serta tidak lagi peperiksaan. Tetapi ada pentaksiran alternatif merujuk kepada pelbagai aktiviti untuk menilai penguasaan dan mengesan perkembangan pembelajaran murid.

Menteri pendidikan DR maszlee Malik telah menyatakan ibu bapa perlu menggalakkan anak anak untuk gemar atau lebih minat membaca dan sentiasa aktif untuk meneroka ilmu kerana anak anak ini lebih suka berseronok dan rilek dan juga mekanisma pentaksiran bukan berasaskan peperiksaan sahaja tetapi juga merangkumi semua aspek seperti cara berdisplin, cara berpakaian, cara percakapan.

Mekanisme pentaksiran bukan berasaskan peperiksaan yang bermula pada sesi persekolahan 2019 dapat membantu guru lebih fokus dalam membentuk lebih ramai pelajar cemerlang dan tertumpu kepada perkembangan pelajar tahap 1 2 dam 3.

Ia dilaksanakan dalam proses pengajaran dan pembelajaran melalui aktiviti seperti perbincangan, persembahan, kerja projek, tugasan, amali, pemerhatian, portfolio, pameran dan kuiz.

Untuk itu,ibu bapa perlu menyokong anak anak untuk lebihkan beraktiviti terutama beriadah, bersenam dan jadikan itu seperti tabiat dan perkara itu membantu untuk memperkembangan anak anak dari segi mental dan emosi.

“yakin sebelum berjaya”

#cmnacademy

#kementerianpendidikanmalaysia

#cmneducationgroup

#pentaksiranpelajaran

5 Tips Mengendalikan Stress Untuk Pelajar.

Stress bermaksud tekanan di bawah emosi dan mental seseorang terhadap sebarang perubahan atau tuntutan. 

Banyak perkara boleh menjadi penyebab kepada berlakunya Stress di kalangan pelajar, antaranya masalah keluarga, pergaduhan, perselisihan faham, buli, pembelajaran, kewangan, kesihatan ataupun kematian ahli keluarga atau kenalan rapat.

Jadi, bagaimana pula pelajar ini nak pulih dari Stress?

Berikut kami kongsikan beberapa cara menangani Stress yang sesuai untuk pelajar.

1. Kerapkan Bersenam

Senaman sudah lama dipraktikkan untuk membebaskan badan daripada hormon stress. Bagaimana bersenam dapat membantu dalam hal ini? Semasa bersenam, tahap endorphin dalam badan meningkat. Endorphin berperanan dalam mencetuskan rasa gembira dan seronok. Selain membantu anda mengatasi stress, ianya juga dapat menyihatkan badan anda.

BERSENAM

2. Dapatkan Tidur Yang Mencukupi

Tidur boleh memulihkan tenaga anda. Jika anda tidak mendapat tidur yang mencukupi, badan akan memberikan tekanan kerana perlukan tenaga untuk berfungsi. Orang dewasa memerlukan sekurang-kurangnya 7-8 jam tidur setiap hari. Manakala, kanak-kanak dan warga emas memerlukan tidur yang lebih, sekitar 9-10 jam sehari. Namun ia bergantung kepada keperluan seseorang.
Tidur yang tidak cukup atau lebih dari sepatutnya, boleh menyebabkan badan letih, lemah, minda dan pemikiran tidak dapat fokus, seterusnya boleh meningkatkan kadar stress seseorang.

TIDUR

3. Makan Makanan Yang Berkhasiat

Badan anda perlu sihat dan kuat untuk mengatasi stress. Tekanan diri boleh dikaitkan dengan pemakanan, kerana ada tindakbalas dalam badan yang boleh menyebabkan dan menghilangkan stress.

Jadi, untuk memastikan badan sentiasa sihat, pengambilan makan yang betul, berkhasiat dan seimbang amat penting untuk dijaga.

MAKANAN YANG BERKHASIAT

4. Belajar untuk Bertenang (Rileks)

Salah satu cara mengatasi masalah stress adalah dengan cuba untuk bertenang menghadapinya. Namun, jangan berharap tekanan tersebut akan hilang serta merta, ianya memerlukan masa.

Setiap kali anda merasakan tekanan, cuba untuk menarik nafas perlahan-lahan dan hembus perlahan-lahan, beberapa kali. Ulang sehingga rasa tekanan tersebut hilang.

Menghadapi tekanan dengan keadaan yang tenang dapat membantu kita mendapat solusi dengan lebih mudah dan cepat.

TENANG IS GOOD

 

5. Melakukan Perkara yang Anda Suka

Stress juga boleh diatasi dengan melakukan perkara yang anda suka, tidak kiralah perkara itu merupakan hobi anda atau tidak. Yang penting adalah sesuatu di mana anda merasa gembira dan tenang jika melakukannya.

Tetapi, perlu juga diingatkan, perkara yang dilakukan perlulah bersifat positif, tidak memudaratkan diri dan orang sekeliling.

LAKUKAN SESUATU YANG ANDA SUKA

Kesimpulan

Stress adalah perkara biasa dialami oleh setiap orang, tidak kira yang telah berkerja mahupun yang masih belajar, begitu juga yang tidak bekerja. Apa yang membezakan mereka adalah cara berhadapan dan menangani isu yang membawa kepada stress. 

Ada pelajar stress kerana peperiksaan sudah dekat, keputusan peperiksaan tidak capai target, tak faham apa yang belajar dan belajar dalam keadaan tidak seronok.

Jadi sebagai ibu bapa, kita perlu lebih prihatin dengan keperluan emosi & pembelajaran anak terutamanya di rumah. Mungkin anda boleh dapatkan pembelajaran personal untuk anak anda di rumah sebagai tambahan apa yang anak dapat di sekolah.

Bagi ibu bapa yang berminat untuk melihat kegembiraan, kecemerlangan dan kejayaan anak anda dengan bantuan Home Tuition Mentoring, kami boleh bantu anda.

Untuk maklumat lanjut, boleh ke Facebook CMN Academy atau Whatsapp “HTM” ke 011-1577 5761

5 Tips Bagaimana Cara Untuk Belajar Dengan Efektif
  1. ‘Understanding’ adalah kunci
  • Sesetengah pelajar cuba menghafal semua yang mereka baca tanpa cuba difahami. Ini meletakkan mereka dalam kedudukan yang sukar terutamanya apabila soalan peperiksaan disusun dengan cara yang memerlukan penerapan pengetahuan.  Jika anda belajar untuk memahami anda boleh menjawab sebarang soalan mengenai topik tertentu.

2) Mengajar orang lain

  • Mengajar orang lain boleh membantu anda memahami konsep-konsep yang sukar. Untuk mengajar sesuatu, anda perlu tahu sendiri. Semasa anda mengajar anda belajar kerana anda terpaksa menyatakan maklumat dalam kata-kata anda sendiri. Anda mungkin perlu mengulangi diri sendiri yang menguatkan maklumat. Pelajar anda akan bertanya soalan dan anda perlu menganalisis soalan dan menjawabnya. Pengajaran memperdalam pemahaman anda tentang subjek.

3) Sertai kumpulan belajar

  • Kadang-kadang seseorang akan tahu lebih banyak tentang topik daripada yang lain dan berkongsi dengan orang lain. Setiap topik boleh diterokai oleh lebih daripada satu otak. Anda akan dapat menangani soalan kompleks pada kertas masa lalu sebagai kumpulan. Kumpulan belajar juga boleh membuat pembelajaran dan keseronokan belajar. Anda juga termotivasi untuk belajar dalam satu kumpulan.

4) Jaga kesihatan diri sendiri

  • Anda harus sentiasa makan dengan betul dan mendapat cukup tidur. Pelajar cenderung mengganggu jadual tidur mereka semasa tempoh peperiksaan.  Anda akan menyimpan lebih banyak maklumat dalam keadaan yang sihat supaya makan dengan baik dan berehat sebaik sahaja anda belajar untuk peperiksaan. Anda harus mendapat sekurang-kurangnya 8 jam tidur.

5) Uji diri sendiri

  • Menguji diri anda boleh membantu anda melihat apakah anda memahami maklumat tersebut. Ia akan membantu mengukur kawasan yang anda perlukan untuk memberi tumpuan kepada lebih banyak lagi. Kadang-kadang anda fikir anda tahu konsep itu tetapi apabila anda cuba menjawab soalan anda mendapati ia mencabar. Ujian diri membantu anda memahami topik anda dengan sangat baik.

Program Transformasi Sekolah 2025 ( TS25)

Tahukah anda?

Program Transformasi Sekolah 2025 (TS25) merupakan sebahagian daripada usaha Kementerian Pendidikan Malaysia ke arah meningkatkan kemenjadian murid dan sekolah berkualiti.

Justeru itu, sekolah yang terlibat perlu mengaplikasikan amalan terbaik dalam pelaksanaan pengurusan, kepimpinan dan pedagogi dalam pembelajaran dan pengajaran (pdp) seiring dengan Pelan Pembangunan pendidikan Malaysia (PPPM) 2013-2025.

Objektif Program Transformasi Sekolah 2025 ialah :

1. Mengaplikasi konsep dan AMALAN PdPC TERBAIK.

2. MEMBANGUNKAN KEPAKARAN DALAMAN melalui latihan yang komprehensif dan berstruktur kepada pembimbing pedagogi serta pembimbing kepimpinan.

3. Membangunkan PERSEKITARAN PEMBELAJARAN YANG BERKESAN dengan mengutamakan kemenjadian murid

Matlamat Program Transformasi Sekolah 2025 ialah :

1. Memantapkan kepimpinan sekolah.

2. Memaksimumkan potensi guru dan murid menerusi peningkatan kualiti pembelajaran dan pengajaran.

3. Mengukuhkan pelibatan ibubapa, komuniti dan pihak berkepentingan demi kejayaan murid.

Apakah Pembelajaran Yang Mampu Membantu Pelajar UPSR Belajar Dengan Mudah & Seronok?!

Pembelajaran Pada Abad Ke – 21 hari ini kurang ditekan kan kepada para  ibu bapa mahupun segelintir Tutor tidak mengetahui mengenai pembelajaran tersebut.

Beberapa tahun lepas bermulanya Pembelajaran Abad Ke 21 di setiap sekolah rendah mahupun sekolah menegah di seluruh Malaysia.

Perbezaan pembelajaran tersebut terbukti memberi kesan kepada sekolah, ibu bapa dan juga guru-guru di sekolah.

Hal ini, kerana  dengan Pembelajaran Abad Ke 21 ini, pelajar akan lebih berkeyakinan dalam pembelajaran, menambahkan kemahiran sosial serta komunikasi dan pelbagai kemahiran lain.

Di samping itu, pembelajaran melalui ‘Online Learning’  yang telah mula diamalkan di Malaysia termasuk di CMN Academy sendiri, telah menerima pandangan yang positif kerana pembelajaran online juga telah mula digunakan oleh sesetengah pendidik.

Kami juga telah melakukan survey dengan para ibu bapa untuk bertanya mengenai Tuisyen, STEM, Pembelajaran Abad Ke 21 dan Pembelajaran Online dan ia telah menarik perhatian ibu bapa tentang pembelajaran online tersebut yang masik kurang diaplikasi di Malaysia.

Seterusnya, CMN Academy telah mengeluarkan beberapa modul di bawah rangkaian jenama ‘Funtastic’ yang telah mendapat pengiktirafan daripada National STEM Movement yang terdiri daripada guru & ahli pendidikan serta memenangi beberapa Anugerah Inovasi di UIA & UKM.

Kandungan modul tersebut amat menarik dan boleh menjadi tarikan minat anak-anak mahupun pelajar, untuk belajar melalui visual yang menarik dan pelbagai aktiviti yang mudah.

Modul Funtastic ini dapat memberikan impak yang tinggi kepada pelajar UPSR dan juga kepada guru dalam proses pengajaran dan pembelajaran.

Modul Funtastic mengamalkan konsep belajar dengan seronok kerana kebanyakan pelajar minat dengan  Aktiviti dan Visual yang menarik.

Selain itu, kami telah menyertai pameran di International Conference Of ProSet Education 2018  di Unisel dan Modul Funtastic tersebut mendapat feedback yang baik dan positif daripada perserta persidangan tersebut yang terdiri daripada pensyarah, guru serta Pegawai JPN & PPD.

Selain itu, kami sempat menemuramah seorang guru Sains dari Kuala Selangor yang telah mendapatkan Modul Funtastic Sains & Matematik.

Beliau menyatakan bahawa Modul Funtastic tersebut dapat memberi kesan yang positif dalam Pembelajaran Sains

Jom ikuti perkongsian guru ini:-

Untuk maklumat lanjut mengenai Modul Funtastic, boleh whatsapp ke 011-32742922 (Cik Puan Zalikha) atau klik FUNTASTIC .

TERBARU: Modul Sains & Matematik Untuk Pelajar dan Pendidik Malaysia

Pernah dengar tentang STEM?

STEM ialah Pembelajaran yang telah dimulakan di negara maju seperti UK, US & Jepun.

Ia adalah teknik mendidik pelajar dengan menggabungkan empat disiplin iaitu – SAINS, TEKNOLOGI, KEJURUTERAAN DAN MATEMATIK.

Tahukah anda lagi bahawa…

+ Sistem pendidikan di seluruh dunia, terutamanya di negara maju sedang menuju ke arah pembelajaran abad-21… iaitu menekankan tentang STEM.

+ Menurut Kementerian Pendidikan, Malaysia memerlukan 270,000 pelajar SPM yang mengambil STEM setiap tahun berbanding 90,000 sekarang.

+ Kementerian Pendidikan menerusi Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM) 2013-2025 telah mula melaksanakan pelbagai strategi pengukuhan bagi subjek STEM dalam usaha melahirkan lebih ramai pakar dalam bidang ini.

+ Di Amerika Syarikat, 80% pekerjaan adalah berkaitan dengan bidang STEM. Dijangkakan, kebanyakan kerjaya pada masa akan datang adalah berkaitan dengan STEM.

STEM, PAK-21, Pembelajaran Abad Ke-21, CMN Academy

Physics Project-based Learning

Apa yang pentingnya STEM ni?

STEM membina dan mengajar kreativiti, penyelesaian masalah, kemahiran hidup, kebijaksanaan, kepintaran, kesabaran, rasa ingin tahu. STEM adalah apa yang membentuk masa depan kerana dunia kita berkembang dan perubahan.

Anda tahu… dengan mengaplikasikan STEM dalam pembelajaran harian anak-anak, boleh melahirkan seorang yang KREATIF, INOVATIF & DINAMIK yang kritis dalam apa jua bidang.

Pembelajaran dan Pemudahcaraan (PdPc) STEM yang berfokuskan murid dapat menghasilkan pengalaman pembelajaran yang bermakna dan menyeronokkan. PdPc yang menarik dapat meningkatkan minat dan kecenderungan murid dalam STEM.

Pelaksanaan PdPc STEM yang mengintegrasikan pengetahuan, kemahiran dan nilai dalam mata pelajaran secara mendalam melalui pendekatan inkuiri, pembelajaran berasaskan projek dan pembelajaran berasaskan masalah dalam konteks dunia sebenar.

Pelajar yang mengikuti Pembelajaran dan Pemudahcaraan (PdPc) STEM mempunyai kemahiran berfikir aras tinggi, inovatif, berhemah tinggi, berdikari, celik teknologi, mampu mereka cipta, boleh menyelesaikan masalah dan membuat keputusan.

Program Inovasi Pendidikan ini dilaksanakan untuk meningkatkan kreativiti serta kemahiran penyampaian PdPc Guru Sains dan Matematik agar lebih berkesan menerusi pendekatan santai dan interaktif dalam konsep pembelajaran sekali gus meningkatkan minat murid terhadap subjek Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik (STEM).

Pembelajaran berasaskan projek merupakan antara ciri utama bagi mata pelajaran berasaskan STEM.

Projek yang dilaksanakan adalah pengaplikasian kepada kehidupan harian dalam penyelesaian masalah dan merupakan integerasi daripada pemahaman prinsip Sains, Matematik, Teknologi dan Kejuruteraan bagi melahirkan murid yang kreatif dan inovatif.

Bagi kurikulum mata pelajaran Sains dan Matematik pula unsur aplikasi harian dan teknologi dalam kandungan, pentaksiran dan pendekatan penting untuk dimuatkan dalam KSSM dan KSSR.

Kaedah pengajaran dan pembelajaran yang disarankan adalah melalui inkuiri, penyelesaian masalah dan kerja projek bagi menarik minat murid serta pembelajaran yang menyeronokkan dan bermakna.

Pelajar didedahkan dengan perkara/isu konteksual dalam kehidupan harian, alam sekitar dan masyarakat tempatan mahu pun global. Dengan demikian murid dapat mencari maklumat dan menggunakan design thinking dan computational thinking dalam menyelesaikan masalah atau mereka cipta sesuatu produk yang berkaitan dengan tugasan yang diberikan oleh guru.

Ini merupakan Bengkel “Beyond Expectation Teachers” untuk Guru-guru Sains & Matematik anjuran PPD Rompin.

Kami dijemput untuk berkongsi dengan para pendidik Sains dan Matematik  berkaitan Pembelajaran Abad Ke-21, Problem Solving, STEM, Project Based Learning dan lain-lain.

Boleh tonton Video ini untuk mengetahui apa yang dikongsikan dalam Bengkel ‘Beyond Expectation Teachers’ di PPD Rompin 😃

“Majulah Kreativiti dan Inovasi dalam Pendidikan”😃

 

Taklimat KPM : Tiada Lagi Peperiksaan & Pelaksanaan Pentaksiran Tahap 1

Kami ingin berkongsi berkaitan taklimat dari Kementerian Pendidikan Malaysia, bahawa mulai  tahun 2019, bentuk pentaksiran bagi murid Tahap Satu (Tahun Satu, Dua dan Tiga) di semua sekolah rendah akan bertumpu kepada perkembangan pelajaran murid atau berorientasikan pembelajaran dan bukan lagi berorientasikan peperiksaan.

YBhg Datuk Dr Amin Senin, Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia mengumumkan peperiksaan bagi murid Tahap Satu akan dimansuhkan bermula tahun depan dan akan digantikan de­ngan sistem pentaksiran yang lebih objektif.

Berikut merupakan pelaksanaan pentaksiran bagi Tahap 1 bermula pada tahun 2019.

 

Kesimpulannya, pembelajaran tahap 1 adalah tertumpu kepada murid, rasa seronok untuk belajar, pelajaran bermakna, membina kemahiran – kemahiran seperti kemahiran komunikasi, kemahiran berpikiran kreatif, dan sahsiah murid serta ada penerapan nilai kasih sayang dalam diri dan juga penumpuan pembelajaran tahap 1 ini adalah kepada kemahiran membaca, menulis, dan mengira.

Namun ibu bapa perlu sentiasa monitor perkembangan pembelajaran anak-anak agar mereka tidak ketinggalan apabila memasuki ke tahap yang lebih tinggi selepas itu.

“Yakin Sebelum Berjaya”

 

p/s: jemput tonton Kisah Benar berkaitan pengasingan kelas