Entries by cmn academy

5 TIPS UNTUK KEKAL POSITIF

5 CARA UNTUK KEKAL POSITIF Dalam hidup ini, kita tak terlepas daripada mengalami tekanan atau stress samada ketika bekerja ataupun belajar. Stress yang berlebihan boleh memudaratkan kesihatan tubuh badan kita jadi kita perlu tangani dengan secepat mungkin. Hari ini saya nak konsikan tentang 5 cara untuk kekal positif dalam kehidupan seharian. Semoga dengan perkongsian ini […]

4 TIPS KUASAI SATU BAHASA

“Cikgu, susahnya nak ingat subjek ni” “Ustazah, banyaknya benda nak kene hafal ni” Mesti selalu dengarkan keluhan ini daripada pelajar-pelajar sekolah? Jom baca perkongsian ini tentang 4 tips untuk kuasai satu bahasa. Guru Muda / Mentor Mentee Sistem guru muda atau mentor mentee ini merupakan tips yang paling berkesan untuk kita menguasai sesuatu subjek. Secara […]

Senang je Belajar Bahasa Arab

“Susahnyaa bahasa arab ni, tak faham laaa” “Susahnya nak ingat..tak boleh masuklah” Ayat-ayat macam tu biasa sangat kita dengar terutamanya bagi pelajar yang tak dapat score dalam subjek bahasa arab. Susah sangat ke bahasa arab ni sebenarnya sampai tak boleh nak score?? Sebenarnya tak kesah la subjek apa sekali pun sains ke, math, addmath, fizik, […]

Kekal Semangat Belajar Online Di Rumah

Ilmu itu amatlah penting dan wajib keatas setiap individu untuk menuntut ilmu. Tidak kiralah di mana sahaja atau dalam apa-apa situasai, kita mesti menuntut ilmu. Ilmu dapat menjamin masa hadapan dan dapat membentuk masyarakat yang berdisiplin dan berintelektual. Dalam pandemik Covid-19 hari ini makin meningkat dan kita memperoleh cabaran dalam menuntut ilmu kerana tidak dapat […]

Dapat apa dengan Puasa 6 Syawal?

  Alhamdulillah, syukur sudah seminggu kita menyambut hari kemenangan syawal. Syawal kalini kita diuji sekali lagi dengan peningkatan bilangan kes covid-19 yang mendadak dan sudah tentu ramai diantara kita yang sedih tidak dapat pulang beraya di kampung halaman. Setiap ujian yang dianugerahkan Allah bukanlah sia-sia dan tiada nilai tetapi untuk mendidik dan memberi ganjaran bagi […]

Promosi Raya Kelas Online Berkumpulan & Personal 1 to 1

Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada anda semua!   Bagaimana cerita raya PKP anda kali ni? Dah hari ke 6 Syawal, anda dah mula puasa 6?   PdPr pun dah mula semalam. Bagaimana dengan anak anda? Ok ke tu belajar?   Kami boleh bantu anak anda belajar gaya lebih seronok, interaktif & berkesan.   Bersempena dengan […]

Program Tautan Kasih Bersama Anak-Anak Yatim

Pada  23 Ramadhan 1442h, CMN Academy telah mengadakan Program Tautan Kasih bersama Pusat Jagaan Kanak-Kanak Yatim / Miskin Rukaiyah, Sg. Merab, Bangi.  Aktiviti ini disertai seramai 13 orang pelajar, daripada tingkatan 1 sehingga tingkatan 5. Antara Pengisian Program yang dijalankan ialah: Solat berjemaah bersama anak-anak yatim Rukaiyah Sesi suai kenal (ice breaking) Buat kad raya […]

Mengapa 17 Ramadhan Dipilih Sebagai Tarikh Nuzul Quran

17 Ramadan akan tiba dan seluruh negara akan bercuti meraikan peristiwa Nuzul Quran (tanggal Al-Quran diturunkan). Dalam blog kali ini, saya ingin bercerita tentang peristiwa Nuzul Quran dan mengapa 17 Ramadan dipilih sebagai tarikh sambutan Nuzul Al-Quran. Peristiwa Nuzul Quran merupakan peristiwa berlakunya penurunan ayat al-quran yang pertama kepada Nabi Muhammad SAW dan secara berperingkat […]

4 Langkah Efektif Menguasai Subjek Membaca dalam masa 1 hari.

Subjek-subjek membaca yang terdapat di sekolah antaranya ialah Biologi dan Sejarah. Kebanyakan pelajar kurang gemar kepada subjek membaca kerana cepat merasa bosan dan banyak istilah yang perlu diingati. 1) Mengetahui objektif bab yang ingin dipelajari Lazimnya, di bahagian awal setiap bab, akan ditulis objektif atau tujuan pembelajaran bagi bab tersebut. Apa yang pelajar akan dapat […]

Tutor dan Media Sosial, Penting Ke?

      Media sosial adalah satu medium yang sangat penting, sangat mudah dan sangat fleksibel pada zaman ini, terutamanya pada era pandemik yang kita alami sekarang. Rangkaian media sosial ini sangat besar hingga meliputi satu dunia. Malah sehingga satu tahap, bagi sesiapa yang tidak mempunyai akaun media sosial, mereka akan ketinggalan.   Kita sebagai […]