Posts

“THANKS FOR NOT GIVING UP ON US!” / “TERIMA KASIH KERANA TIDAK BERPUTUS ASA PADA KAMI”

Betapa gembiranya kami apabila melihat senyuman salah seorang klien kami daripada Pakistan, Madam Ayesha yang senyum sampai ke telinga dengan servis home tuition kami. Beliau amat berpuas hati dengan servis kami dari semua aspek terutamanya dari layanan kami, tutor kami yang memberikan sepenuh tenaga dan usaha untuk  mengajar anak beliau, Ameena dan juga Ad, untuk subjek Mengaji Al – Quran.

Tutor kami,Cikgu Halwa , telah banyak mengajar benda baru yang Ameena dan Ad tidak tahu sebelum ini. Ameena dan Ad menggunakan Bahasa Inggeris sebagai cara komunikasi dan sukar untuk memahami Bahasa Melayu. Hal ini menyebabkan Madam Ayesha sukar untuk mencari tutor yang fasih bercakap Bahasa Inggeris untuk mengajar anak beliau. Terima kasih kepada Cikgu Halwa, Madam Ayesha boleh menarik nafas lega kerana telah menjumpai tutor yang sesuai dengan kualiti mengajar yang amat bagus untuk anak beliau.

Cikgu Halwa berjaya menjalankan tanggungjawab beliau dengan cemerlang sekali. Setiap hari, Cikgu Halwa akan menghubungi Madam Ayesha untuk pergi ke rumah beliau dan mengajara Al – Quran berserta Tajwid untuk Ameena dan Ad. Selepas habis kelas, Cikgu Halwa akan mengkonklusikan pengajarannya hari ini kepada Madam Ayesha. Madam Ayesha amat menyukai Cikgu Halwa dek kerana kelembutan dalam mengajar anak beliau dan juga teknik mengajar yang digunakan oleh Cikgu Halwa.

 

Im really really happy with her. Shes teaching very nice and very politely. Thats why i want her.

Madam Ayesha mahu anak – anaknya untuk lebih mengetahui tentang Al – Quran dan juga Bahasa Arab. Beliau amat menitikberatkan hal ini kerana ia adalah sebagai panduan garis hidup umat Islam. Beliau sendiri mahu yang terbaik buat anak – anak beliau. Oleh itu, beliau sering mencari tutor yang boleh mengajar anak beliau. Beliau amat menitikberatkan tutor yang memang betul – betul berkualiti yang mampu mengajar anak beliau.

Terima kasih kepada Madam Ayesha kerana mempercayai servis home tuition kami. Sebelum ini, beliau banyak membuat penyelidikan tentang home tuition di Malaysia selama 2 Tahun! Akan tetapi, amatlah sedikit tutor yang boleh mengajar Al – Quran dalam Bahasa Inggeris kerana Bahasa Inggeris merupakan bahasa pengantar bagi Madam Ayesha dan sekeluarga.

Sebagai tanda penghargaan, kami memberikan SECARA PERCUMA Buku Tajwid Infografik kepada Ameena dan Ad agar mereka lebih berminat untuk mempelajari Bahasa Arab dan juga Al – Quran. Buku tersebut mengandungi pelbagai teknik yang mudah untuk lebih mahir mengenai Tajwid dan juga teknik untuk membaca Al – Quran dengan lebih lancar.

 

Kelebihan Tuisyen Di Rumah Atau Home Tuition

Home tuition. Ia bukan perkara baharu, malah konsep ini sudah lama popular dan diterima dengan baik sekali oleh ibubapa terutama sekali di luar negara. Di Malaysia, konsep home tuition sudah mula diterima apabila impak positif serta kelebihannya sudah mula diperkatakan oleh ramai ibubapa.

Konsep home tuition ini mudah, iaitu cikgu tuisyen atau tutor akan datang ke rumah untuk mengajar anak-anak. Memang sangat berbeza dengan konsep tuisyen berbayar sebelum ini di mana ibubapa perlu menghantar anak-anak ke kelas atau pusat tuisyen.


Kelebihan #1 – Home Tuition Jimat Kos

Ia menjimatkan kos dari segi kos pengangkutan. Jika dulu ibubapa perlu hantar anak-anak ke kelas serta ke pusat tuisyen, dengan adanya tuisyen di rumah ini, guru atau tutor tuisyen yang akan datang ke rumah.

Ia nampak lebih ketara jimat apabila pusat tuisyen itu berada agak jauh dari kediaman. Kos makan-minum anak-anak semasa di tuisyen pun boleh dielakkan. Kan ke jimat kos tu?

Dan boleh juga buat tuisyen untuk kesemua anak dalam rumah di waktu yang sama.

Bayangkan, kalau setiap anak itu ada kelas tuisyen yang berbeza, lepas tu berlainan tempat kelas tuisyen pula.. banyak kos tu kena keluarkan. Jika buat pengiraan jangka panjang, memang akan dapat jimatkan banyak kos.

Kelebihan #2 – Lebih Selamat, Anak-Anak Depan Mata Tuisyen Di Rumah

Mungkin ada ibubapa yang berkeperluan untuk hantar anak-anak seawal umur 7-8 tahun ke kelas tuisyen untuk kukuhkan matapelajaran tertentu yang belajar di sekolah. Aspek keselamatan pastilah paling utama untuk anak-anak seumur ini.

Home tuition lebih selamat kerana anak-anak boleh dipantau dan dilihat sepanjang masa di hadapan ibubapa, berbeza dengan di kelas atau pusat tuisyen yang ada waktu rehat atau waktu antara hantar-ambil anak di kelas tuisyen.

Kelebihan #3 – Guru Atau Tutor Lebih Dipercayai

Tuisyen di rumah ini lebih bersifat personal di mana ibubapa secara tidak langsung akan mengenali tenaga pengajar lebih dekat. Maka kepercayaan antara ibubapa anak akan wujud menjadikan guru atau tutor tuisyen lebih dipercayai.

Dengan adanya kepercayaan ini, akan mewujudkan suasana pembelajaran lebih baik, dan sebenarnya akan meningkatkan lagi tahap penerimaan anak-anak dalam kelas tuisyen di rumah.

Kelebihan #4 – Bantuan Belajar Secara Individu

Salah satu konsep tuisyen di rumah ialah pembelajaran atau pengajaran secara bantuan individu atau one-to-one. Seorang guru atau tutor tuisyen subjek tertentu boleh berikan komitmen untuk hanya seorang atau dua pelajar sahaja dengan lebih baik.

Pengajaran atau pembelajaran secara one-on-one dalam home tuition memang banyak kelebihan dan kebaikannya. Malah, ia sangat disarankan untuk anak-anak atau pelajar yang merupakan slow-learner. Mereka mempunyai keupayaan untuk belajar dan faham yang sedikit lambat.

Dengan adanya bantuan belajar secara individu ini, mereka akan dapat catch-up selain pengukuhan pemahaman terhadap subjek-subjek tertentu jadi lebih baik.

Perhatian penuh boleh diberikan oleh cikgu atau tutor yang mengajar.

Kelebihan #5 – Ikut Keperluan Dan Kehendak Individu

Bila seisi belajar atau ulangkaji itu dibuat secara individu, maka keperluan dan kehendak individu itu juga dapat dikenalpasti lebih baik. Ini bukan sahaja membantu tenaga pengajar tuisyen di rumah untuk berikan servis terbaik tetapi juga memberikan kelebihan untuk anak atau pelajar itu belajar dengan lebih baik serta lebih seronok.

Kadangkala ada kaedah belajar di sekolah tidak berapa dapat diterima oleh anak-anak ini sehingga menyebabkan mereka susah dan terasa sukar untuk faham. Mereka akan jadi fed-up dan cepat kecewa, kurang semangat yang akhirnya merugikan mereka.

Adanya home tuition, guru atau tutor boleh gunakan banyak teknik pengajaran lebih khusus, lebih menarik yang akan membantu pemahaman anak atau pelajar.

Kelebihan #6 – Waktu Tuisyen Lebih Fleksibel

Jika hantar anak ke kelas tuisyen, ibubapa perlu patuhi waktu kelas bermula. Berbeza dengan konsep home tuition ini yang waktu pembelajaran itu lebih fleksibel dan ditentukan oleh ibubapa mahupun pelajar. Ia akan nampak lebih mesra waktu senggang ibubapa dengan anak, dan dengan cara ini juga boleh mengelakkan anak cepat merasa bosan.

Kelebihan #7 – Belajar Ikut Keperluan/Kekurangan

Ada anak atau pelajar yang boleh mendapat keputusan peperiksaan serta pemahaman yang baik dalam subjek tertentu, tetapi kurang baik dalam subjek yang lain. Tuisyen di rumah tidak memerlukan silabus yang tetap, malah boleh berubah ikut keperluan dan kekurangan pada pelajar.

Guru atau tutor tuisyen boleh tumpukan kepada kelemahan pada pelajar tersebut. Jadi pelajar juga boleh belajar ikut keperluan dan perbaiki kelemahan pada subjek lain.

Kelebihan #8 – Tuisyen Di Rumah Lebih Selesa

Keselesaan adalah perkara penting kalau mahukan anak belajar dengan lebih baik. Tahap keselesaan pula tak sama. Ada anak atau pelajar yang suka belajar dalam suasana senyap sunyi, ada pula suka membuat ulangkaji dan menelaah pelajaran dengan kehadiran muzik lembut, dan ada pula lebih seronok untuk belajar jika ada teman.

Keselesaan seperti ini boleh diwujudkan dengan home tuition kerana ia melibatkan seorang dua anak atau pelajar. Berbeza dengan berada di kelas tuisyen yang telah ditetapkan peraturan tertentu selain perlu memenuhi keselesaan secara am untuk semua pelajar.

Kelebihan #9 – Boleh Tukar Tenaga Pengajar/Tutor Tuisyen

Ada beberapa syarikat yang sediakan servis menyediakan guru atau tutor tuisyen di mana ibubapa dan pelajar boleh pilih dan tukar jika didapati kurang sesuai. Anda tak boleh buat perkara ni di sekolah sesuka hati.

Sepertimana di sekolah, anak-anak ada guru kesukaan atau kegemaran mereka sendiri. Jadi, teknik sebegitu cuba dipraktikkan dalam kelas tuisyen di rumah. Pastinya jika anak mendapat perhatian daripada guru tuisyen yang mereka suka, prestasi dalam subjek pelajaran tertentu mesti akan nampak perubahan.


Jadi bagaimana?

Kami harap, anda dah pun tahu beberapa kelebihan dan juga kebaikan yang ada pada tuisyen di rumah atau home tuition ini.

Ia telah menjadi pilihan ramai ibubapa yang mempunyai masa yang terhad, dan sangat sibuk dengan kerjaya; tetapi pada masa yang sama mahukan pendidikan dan pelajaran anak mereka mendapat perhatian terbaik.

Tahap perkembangan pendidikan anak-anak sewajarnya dipandang serius ibubapa.

Adanya home tuition ini, ibubapa akan lebih terdorong untuk sama-sama dengan guru dan tutor tuisyen memastikan anak atau pelajar berjaya memperbaiki kelemahan yang ada terutama bagi subjek-subjek yang perlukan pemahaman yang lebih.

Kita berusaha, apapun semua usaha ini takkan dapat berjaya andai kita tak memastikan bahawa tindakan kita adalah kerana Allah S.W.T. Ilmu itu milik Allah, maka doakan agar usaha untuk pertingkatkan ilmu mendapat redha Allah.

Mudah Mengajar Anak Cepat Membaca

Tidak dinafikan, susah sebenarnya nak tahu apa teknik ajar anak cepat membaca. Tapi jangan bimbang, di sini kami sediakan tips tentang cara ajar anak membaca. Jom kita buat!

Tip #1 : Mula Seawal Mungkin

Untuk ajar anak membaca dengan cepat, anda perlulah menanam minat membaca dalam diri anak-anak seawal usia bayi. Walaupun tidak dapat membunyikan apa-apa huruf, mereka masih dapat memahami konsep membaca.

Ini dapat membiasakan mereka dengan buku, di samping membina hubungan kita dengannya.

Tip #2 : Bacakan Buku Kepada Mereka

Anak-anak umur 3 tahun ke atas dapat dibantu memahami coretan di atas kertas dan dapat difahami oleh mereka dengan membacakan perkataan-perkataan itu kepadanya.

Bacalah sekurang-kurangnya 20 minit sehari dan tambah masa apabila usia meningkat. Sasarkan sebanyak 3-4 buah buku sehari. Pastikan pilihan buku yang mendapat respon paling menceriakan. Libatkan mereka ketika membaca seperti menyelak muka surat.

Tip #3 : Baca Dengan Kefahaman

Salah satu cara ajar anak membaca dengan cepat adalah melalui jadikan tujuan membaca untuk kefahaman, bukan sekadar membunyikan perkataan.

Tanya soalan agar mereka dapat berinteraksi dengan buku dan membantu kefahamannya. Bagi bayi, tanya apa yang dapat dilihat dalam buku seperti: “Anisa nampak kucing?” sambil menuding gambar kucing.

Apabila meningkat usia, mintalah dia tunjukkan gambar-gambar dalam buku. Pada usia 2 atau 3 tahun, tanya soalan sebelum, semasa dan selepas buku dibaca.

Jika berkaitan dengan perasaan, tanyakan jika dia pernah merasakan perasaan itu. Tanyakan juga tentang gambar-gambar dalam buku seperti; “Eh besarnya rumah ini. Cantik tak Ahmad?

Tip #4 : Pilih Bahan Bacaan

Bahan bacaan amat penting dalam proses membaca. Berikan bahan bacaan yang sedikit mencabar tetapi mampu dibaca oleh anak-anak. Kita juga boleh memilih buku asas tulisan jawi bagi tambahan buku huruf dan buku Iqra’ bagi mengajar mereka mengaji.

Tip #5 : Gunakan Sebanyak Mungkin Deria

Anak-anak lebih mudah dan cepat belajar apabila ke semua derianya digunakan. Apabila menunjukkan minat terhadap huruf, jalankan aktiviti-aktiviti yang melibatkan derianya yang lain.

Libatkan bunyi-bunyian huruf sambil bertepuk tangan atau mengenal dan menggunting huruf-huruf daripada keratan akhbar. Kenalpasti aktiviti yang paling mereka gemari dan gunakannya selalu untuk pelajaran seterusnya.

Tip #7 : Jadilah Contoh Terbaik

Ingat pesanan ini:

“anak-anak yang teruja dengan buku akan luntur minatnya jika tidak melihat contoh di rumah.”

Pastikan kita masih membaca di hadapannya untuk beberapa minit sehari. Bacalah majalah, buku masakan, novel mahupun al-Qur’an.

Tunjukkan membaca adalah sesuatu yang juga dilakukan oleh orang dewasa. Bagi anak lelaki, pastikan bapa menjadi contoh. Kita sering terlupa mereka lebih mudah belajar melalui contoh. Jadi, ambillah bahan bacaan dan bacalah, demi anak-anak!

Tip #8 : Bersabar dan istiqamah

Apa jua kaedah, pastikan ia konsisten serta dilakukan dengan tenang dan ceria. Hindarkan tekanan terhadap anak-anak kerana ia juga akan menyebabkan kita tertekan.

Jika tiada perkembangan ketara, janganlah berputus asa. Teruskan mengajar anak-anak dalam 10 – 15 minit sehari-hari secara konsisten. Ini lebih berkesan daripada sesi 2 – 4 jam sehari kemudian berhenti beberapa hari. Kekalkan fokus kita kerana yang sedikit tetapi berterusan itu lebih baik dan berkesan.

Sains Kertas 2 UPSR Topik Mikroorganisma

Mengukuh Fakta Soalan Sains Kertas 2 UPSR: MIKROORGANISMA

Setelah diteliti salah satu tajuk yang tidak pernah disoal lagi dalam Soalan Sains Kertas 2 UPSR adalah tajuk MIKROORGANISMA. (Tahun 6) Cikgu akan permudahkan fakta-fakta yang perlu diingat oleh pelajar bagi tajuk MIKROORGANISMA…

 

Anda diizinkan berkongsi nota berikut bersama para pelajar.. Jika ada tersalah mohon maafkan kekhilafan Cikgu yer…

☣ Definisi MIKROORGANISMA

📝 Hidupan Seni Yang Tidak Dapat Dilihat Dengan Mata Kasar.

☤ Jenis-Jenis MIKROORGANISMA ➛ Fani Beli Proton Alza Viva

📝 Fani ➛ Fungi
📝 Beli ➛ Bakteria
📝 Proton ➛ Protozoa
📝 Alza ➛ Alga
📝 Viva ➛ Virus ;

☛ MIKROORGANISMA menjalankan proses hidup

📝 berNAFAS
📝 berGERAK
📝 berTUMBUH

❅ Faktor Pertumbuhan MIKROORGANISMA ➩ S.U.K.A.N

📝 S ➩ Suhu yang sesuai
📝 U ➩ Udara yang cukup
📝 K ➩ Keasidan yang sesuai
📝 A ➩ Air atau kelembapan yang sesuai
📝 N ➩ Nutrien

☃ Keburukan MIKROORGANISMA

📝 Kerosakan makanan
📝 Pereputan gigi
📝 Wabak penyakit
📝 Keracunan makanan

✌ Kegunaan MIKROORGANISMA

📝 Pembuatan makanan
📝 Penghasilan Antibiotik dan Vaksin
📝 Penguraian dan Pereputan bahan Organik
📝 Rawatan sisa Kumbahan
📝 Penghasilan baja Organik

♚ Langkah-Langkah Pencegahan Penyakit Berjangkit

📝 Mencuci tangan sebelum Makan
📝 Tidak berkongsi peralatan peribadi dengan orang lain
📝 Kuarantin Pesakit penyakit Berjangkit
📝 Penyediaan Makanan yang Bersih
📝 Memasak air Minuman

♛ Amalan Harian Mencegah Penyakit Berjangkit

📝 Mencuci tangan
📝 Tutup makanan supaya tidak dihingapi lalat
📝 Mandi mengunakan sabun atau antiseptik
📝 Tutup Hidung dan mulut
📝 Elakkan mendekati Pesakit penyakit berjangkit

~~
Cikgu harapkan dengan penerangan fakta-fakta ini dapat membantu murid-murid mengingati tajuk MIKROORGANISMA dengan lebih baik dan tepat… Cikgu juga sediakan beberapa soalan Kertas 2 Sains berdasarkan tajuk Mikroorganisma untuk latihan murid-murid… Semoga bermanfaat…

Untuk info lanjut berkaitan Home Tuition UPSR, boleh whatsapp ‘Home Tuition UPSR ke 0132006840’

Inginkan Tip Pembelajaran Mentoring #ImpactResults Yang Fokus & Berkesan Untuk Anak Anda Di Rumah?

5 TIP BELAJAR DENGAN LEBIH MUDAH, SERONOK & BERIMPAK DI RUMAH!

 #1: Tumpukan perhatian semasa pembelajaran.

Ini adalah tips yang paling umum, dan paling biasa dipesan oleh kebanyakan orang. Ini kunci untuk menyerap ilmu yang paling utama sekali.

TUMPUKAN PERHATIAN setiap kali kali sesi pembelajaran. Bukan bermakna hanya duduk & menghadap buku, tapi pastikan MINDA juga berada di situ.

Jika belajar berseorangan, tumpukan pada bahan pembelajaran & topik yang hendak dipelajari pada waktu tersebut sahaja.

Salah satu cara untuk suka belajar subjek atau topik tersebut cari sebab atau ‘WHY’ perlu belajar topik atau subjek tersebut dan kemudian search di Google atau video Youtube berkaitan topik tersebut untuk penjelasan lebih lanjut. Boleh minta bantuan ibu bapa atau tutor jika perlu.

 

#2: Bersedia untuk belajar

Persediaan sebelum belajar bukan hanya pada alat tulis, tetapi juga minda dan semangat. Jika minda tak bersedia, jasad saja ada di situ… mindanya entah ke mana. Jadi agak sukar untuk faham, ingat dan ‘ada mood’ semasa belajar.

Jadi sediakan MINDA & ALAT TULIS, serta RUANG BELAJAR yang kondusif untuk lebih bersemangat.

Elakkan perkara yang boleh menganggu tumpuan seperti tv dan handphone.


#3: Buat aktiviti berkaitan yang seronok

Belajar hanya dengan baca buku & menghafal saja bukanlah satu cara yang menyeronokkan untuk menguasai sesuatu topik atau subjek.

Pelbagai aktiviti yang mudah & seronok yang boleh dilakukan di dalam rumah atau di kawasan sekeliling luar rumah, dan ada yang boleh menggunakan bahan yang ada di sekitar, contohnya menggunakan daun, botol plastik dan gelas. Boleh juga gunakan laptop & smartphone untuk belajar dengan lebih menarik dan mencari bahan yang berkaitan topik tersebut.


AKTIVITI YANG TERBAIK adalah tidak menyusahkan, tidak memudaratkan… ianya SANTAI, MUDAH, SERONOK, ADA OBJEKTIF DAN CAPAI OBJEKTIF.

#4: Gunakan buku atau modul yang sesuai

Kebanyakan buku keluaran terkini lebih kepada buku rujukan, teks & latihan. Selain itu, kita perlu keluar dari kebiasaan untuk belajar lebih seronok & meninggalkan impak yang memudahkan kita mengingat tentang pembelajaran tersebut.

Pilihlah BUKU ATAU MODUL yang LEBIH RINGKAS, & BERWARNA CERIA untuk menaikkan mood belajar. Juga, cari yang mempunyai AKTIVITI CADANGAN YANG MENARIK, yang boleh diaplikasi supaya lebih senang faham sesuatu topik.

#5: Ada rakan belajar atau ‘personal’ guru/mentor belajar di rumah

Nak jadi lebih baik, kena ada MENTOR ATAU GURU ATAU TUTOR yang boleh BANTU untuk beri TUNJUK AJAR di rumah, dan untuk GUIDE serta TEMAN BUAT AKTIVITI supaya tidak bosan.

Bersama Peneraju Home Tuition Mentoring  Malaysia

Ketahui bagaimana Rahsia pelajar biasa menjadi

Tonton video ini

Ia tidak lagi mustahil dengan Sistem Pembelajaran Home Tuition yang berkesan bermula di rumah anda!

 

ANAK KURANG TUMPUAN DALAM KELAS??

ANDA DAN KELUARGA MAHU MENGAJI AL-QURAN BERSAMA??

INGIN PEMBELAJARAN BERFOKUS DI RUMAH ANDA??

Kami membantu anak tuan/puan belajar dengan FOKUS & SERONOK di rumah & mengalami peningkatan dalam akademik mereka.
Kami juga membantu tuan/puan dan keluarga mempelajari Al-Quran dengan suasana lebih seronok.

 

Ramai di kalangan pelajar mempunyai cabaran untuk belajar dalam suasana yang ramai.

Bukan kerana mereka tidak pandai, cuma tiada orang yang dapat bantu dan bimbing mereka untuk belajar dengan teknik & cara yang betul.

Atau mungkin mereka malu untuk bertanya guru semasa dalam kelas terutamanya apabila pelajar ramai.

Dengan pembelajaran secara berfokus ini, tutor kami dapat membantu mengenali potensi anak tuan/puan dan membantu mereka untuk cemerlang dalam akademik di samping mempunyai sahsiah yang terpuji.

Sebahagian dari pelajar kami yang cemerlang dalam UPSR, PT3, SPM, IGCSE

 
 

ANAK DAPAT A PERCUBAAN UPSR LEPAS TUISYEN DI RUMAH!

“Banyak perubahan anak saya selepas tuisyen dengan tutor dari CMN Academy. Dulu anak agak lemah terutamanya subjek Sains & Matematik… Tapi lepas tuisyen di rumah, markah yang dulunya selalu dapat B & C, dah naik ke A” 

 


Pembelajaran Home Tuition secara fokus di rumah anda

 

Pembelajaran Home Tuition untuk kumpulan kecil

Pembelajaran Home Tuition untuk kumpulan kecil

 


Pembelajaran Quranic Home Based bersama keluarga

 

 

6A PERCUBAAN UPSR!! WOW & TAHNIAH ADIK AISHAH!

Anak kepada Puan Feldatun ini bertukar sekolah semasa tahun 6 dan adik ini amat aktif dengan aktiviti sekolah… tapi boleh dapat 6A dalam Percubaan UPSR baru-baru ini dari peperiksaan pertengahan tahun dapat 3A.

 

Pembelajaran Al-Quran tanpa mengenal usia

 


Pembelajaran Quranic Home Based dan Fardhu Ain untuk anak-anak

 

Pembelajaran Al-Quran bersama organisasi kerjaaan dan syarikat

 

 

 

 

Siapakah kami?

CMN Academy berdiri teguh bagi membantu ibu bapa & anak-anak untuk meneroka pembelajaran yang bermutu dan mengalami peningkatan dalam pembelajaran Akademik & Al-Quran, menerusi bimbingan secara personal; Home Tuition, Online Tuition & Quranic Home Based dengan pengalaman lebih 10 tahun dalam bidang ini.


Kami telah membantu lebih 1120 ibu bapa dan pelajar di seluruh Malaysia dalam pembelajaran secara berfokus dan menyeronokkan menerusi pengalaman lebih 10 tahun dalam bidang ini serta lebih 1000 database Tutor di bawah kami.
.
Kami juga sering melakukan pelbagai R&D untuk menghasilkan modul & teknik pembelajaran yang seiring dengan pembelajaran abad ke-21.

CMN Education Group telah dianugerahkan Silver Award for Computational Thinking Games Design 2018 di The 1st National STEM Seminar 2018 di Universiti Malaya.

Modul STEM Funtastic Sains & Matematik diberi pujian sehingga kami diberikan kepercayaan untuk menjadi salah satu STEM Partners dalam National STEM Movement untuk membantu mengembangkan bidang STEM di kalangan pelajar di Malaysia.

Selain itu, Modul Funtastic menerima 2 Silver Award di ‘Teachers Innovation Carnival’ (T-NOVATE 2018) di UIA dan EDUINNOVATION 2018 di UKM selain menerima pujian semasa pembentangan bersama PPD & JPN semasa pembentangan di Seminar Antarabangsa Pendidikan (ProSET) di Unisel.

Modul Bahasa Arab bersama CMN Al-Qudwah telah mendapat Gold Medal dalam Pertandingan Inovasi Bahasa Arab sempena World Arabic Language Day di UKM.

 

Kami juga telah dijemput untuk berkongsi Teknik Pengajaran & Pembelajaran bersama Guru-guru Sains & Matematik di bawah Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) Rompin dalam Bengkel ‘Beyond Expectation Teachers’.

Bersama Puan Zarina, Pegawai SISC+ PPD Rompin di mana kami dijemput untuk berkongsi dalam Bengkel Pembelajaran Abad Ke-21 “Beyond Expectation Teachers” bersama Guru-guru Sains & Matematik.

 

Untuk meningkatkan kualiti Tutor, kami sentiasa menganjurkan Bengkel “Home Tutor Beyond Expectation” untuk upgrade kemahiran dan silibus terkini serta mengiktiraf Home Tutor yang berkelayakan.

 

Mengasaskan Tutor Profesional Malaysia yang menhubungkan Tutor-tutor dari seluruh Malaysia melalui Simposium Tutor Profesional Malaysia

 

TESTIMONI KEJAYAAN PELAJAR

 


 

 

(Baca lebih lanjut tentang: Feedback dan testimoni klien Home Tuition & Quranic Mengaji CMN Academy)

 

PEMBELAJARAN LEBIH MENARIK, EFEKTIF, SELESA, SERONOK & BERIMPAK KINI DIBAWA KE RUMAH ANDA MELALUI PRIVATE TUTOR & ONLINE TUTOR KAMI!!

PENDAFTARAN HOME TUITION MENTORING CMN ACADEMY KINI DIBUKA!

>>>Mohon Whatsapp ‘Nama penuh_FreeCMNA_Home Tuition/Quranic Home Based’ ke 011-15775761 <<<

======
SIAPA KAMI?
======

👔 CMN Academy merupakan anak syarikat di bawah CMN Global Consultant Sdn. Bhd.

👔 Kami berpengalaman lebih 10 tahun dalam bidang pendidikan & telah bantu ramai ibu bapa & pelajar.

👔 Kami menawarkan 2 pakej iaitu “AMAZING HOME TUITION” & “WONDERFUL HOME QURAN”

👔Cawangan-cawangan kami di seluruh negara:

 

CMN Academy Home Tuition & Mengaji Bangi

CMN Academy Home Tuition & Mengaji Seremban

CMN Academy Home Tuition & Mengaji Kuala Lumpur

CMN Academy Home Tuition & Mengaji Gombak

CMN Academy Home Tuition & Mengaji Kajang

CMN Academy Home Tuition & Mengaji Melaka

CMN Academy Home Tuition & Mengaji Johor Bahru

CMN Academy Home Tuition & Mengaji Kuantan

CMN Academy Home Tuition & Mengaji Ipoh

CMN Academy Home Tuition & Mengaji Kuala Terengganu

CMN Academy Home Tuition & Mengaji Kota Bharu

CMN Academy Home Tuition & Mengaji Kota Kinabalu

CMN Academy Home Tuition & Mengaji Kuching

CMN Academy Home Tuition & Mengaji Sungai Petani

CMN Academy Home Tuition & Mengaji Georgetown

CMN Academy Home Tuition & Mengaji Butterworth

CMN Academy Home Tuition & Mengaji Kangar

Mengapa anda perlu pilih Home Tuition Mentoring by CMN Academy?

Mari kami ceritakan…

Apa ISTIMEWANYA Home tuition Mentoring  by CMN Academy?

🔍 Cara pengajaran lebih EFEKTIF

Belajar di rumah sendiri, sama ada seorang atau kumpulan kecil (maksimum 5 pelajar* dalam 1 masa)… lebih fokus & selesa.

🔍 Penerapan modul berteraskan KBAT

KBAT : Kemahiran Berfikir Aras Tinggi
Lebih banyak aktiviti berbanding cuma tengok buku saja.
Pelajar tak bosan, lebih senang faham & ingat teori dengan sendirinya. Pelajar lebih banyak berfikir dari hanya menghafal.


🔍 Subjek PILIHAN Tuisyen mengikut keperluan

Kami sediakan konsultasi percuma untuk anda pilih subjek yang betul.
Anda boleh pilih subjek asas seperti Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Matematik & Sains…
serta subjek tambahan seperti Matematik Tambahan, Akaun, Fizik, Biologi, Kimia Bahasa Arab…

🔍 Dijamin ada PENINGKATAN dalam pembelajaran**

InsyaAllah, selepas minimum sebulan kelas, ada peningkatan dalam mood study anak anda.
Bila mood dah naik, performance akan turut naik dengan sendirinya!


🔍 Dahulukan apa yang PENTING

Kami tidak nafikan pelajaran mengikut silibus atau “habiskan” silibus itu penting…
Kami tekankan pembelajaran ikut keperluan… maksudnya dahulukan bahagian yang pelajar belum mahir & perlu bimbingan, bukan ikut flow untuk kejar silibus.
Bagi kami, jika asas pelajar itu kuat, soalan pusing macam mana pun, insyaAllah pelajar dapat jawab dengan yakin.

 

+ Aplikasi CARA PEMBELAJARAN MENARIK & SESUAI untuk setiap pelajar.

Private  & Home Tutor kami menerima LATIHAN BERKALA berkaitan PENDEKATAN pembelajaran yang MENARIK & asas Neuro-Linguistic Programming (NLP).
Kami percaya setiap pelajar mempunyai keistimewaan & tahap tersendiri, serta cara pembelajaran yang berbeza.

🔍 Online Tuition

Anak anda boleh belajar menggunakan laptop, PC dan tablet dari mana-mana sahaja dengan wifi internet. Kami mempunyai software untuk membantu pembelajaran tuisyen melalui online. Online Tutor kami dapat membantu anak anda belajar dengan teknik pembelajaran terkini melalui online.

 

🔍 Penganjur Simposium Tutor Profesional Malaysia (STPM)

Kami juga merupakan Penganjur kepada Simposium Tutor Profesional Malaysia (STPM) yang diadakan setiap tahun untuk mengumpulkan tutor-tutor dan Usahawan Pendidikan dari seluruh Malaysia bagi memberikan perkhidmatan dan kualiti pembelajaran yang terbaik kepada klien dan pelajar.


🔍 Anda boleh TAHU setakat mana PENCAPAIAN/pembelajaran semasa anak anda.
Best bukan? Kami sediakan LAPORAN BULANAN di mana prestasi pelajar & tutor dapat dilihat, untuk anda & kami monitor bersama.

🔍 Dibuka untuk semua pelajar SEKOLAH RENDAH & MENENGAH.

🔍 MASA lebih FLEKSIBEL mengikut permintaan anda.

🔍 JIMAT masa, tenaga & minyak kereta anda.

🔍 SELAMAT & SELESA kerana pembelajaran dibawa ke rumah anda.

Jika anda sebagai ibu bapa tidak berpuas hati dengan Tutor pada kelas PERTAMA, kami akan menggantikan dengan Tutor lain atau anda TIDAK PERLU membayar apa-apa!

 

30 Pendaftaran Awal untuk 2019 akan mendapat Workbook KHAS “YAKIN SEBELUM BERJAYA” yang disukai ramai ini :)

 

TEMPAT TERHAD!

BERMINAT?

Ya, saya ingin mengetahui maklumat lanjut sekarang!

 

Mohon Whatsapp ‘Nama penuh_CMNA_Home Tuition Mentoring/Quranic Home Based’ ke 019-462 6840

 

 

P/S: Yuran kami adalah berpatutan dengan servis yang diberikan sepanjang tempoh pembelajaran

 

DOWNLOAD EBOOK SOALAN UPSR, PT3 & SPM PERCUMA UNTUK ANAK ANDA!

(Klik pada gambar UPSR/PT3/SPM)

 

Free Online Tuition for Malaysian Students

WISH YOUR CHILDREN LEARN ONLINE TUITION AT HOME?

We at CMN Academy are always working to provide the best for our clients.

We already launched the ‘CMN Tuisyen Online’ or Online Tuition. We want to offer FREE Free Online Tuition trial classes for parents and students in Malaysia who are interested.

——
Advantages of ‘CMN Online Tuition’
——

✍ LOCATION FREE. Can be done anywhere.

✍ FOCUSED learning, teaching focuses more on one or a small group. Your child can ask anything to their online tutor.

✍ SAVE Time, Energy & Money. You do not have to send your child to the class or centre.

✍ FLEXIBLE time.

✍ Learn and have fun while learning

✍ You can monitor your child’s learning progress

✍ Cheaper than Home Tuition

✍ All TUTOR teaching is ‘Certified Tutor’, which we choose through ‘background’ and through interviews. TRAINING is also given to improve their teaching skills.

✍ You only need a laptop or desktop and a stable wifi.

>> For selected clients only, we will give you a FREE Online Tuition session!! <<

SMS / Whatsapp ‘ONLINE TUITION_Subjek_Tahap_Kawasan’ to 011-3274 2922

Ingin dapatkan Modul Tajwid Infografik secara PERCUMA

Ingin dapatkan beberapa Topik Terpilih Modul Tajwid Infografik secara PERCUMA

 

==========================

Keluarga Anda Ingin Belajar Mengaji Al-Quran Di Rumah atau Secara Online?

“ALHAMDULLILLAH… ANAK2 SAYA BANYAK SANGAT IMPROVEMENT, SIAP LUMBA-LUMBA NAK HAFAZ QURAN LEPAS…”

“Anak2 saya banyak terdorong dengan kisah2 yang ustaz ceritakan. Setiap sesi hafazan, ustaz sering bercerita kepada mereka, buatkan mereka sangat teruja & bersemangat untuk belajar & hafaz al-Quran dengan lebih kerap.”
~ Puan Azza

Mari kita renungi bersama hadis di bawah…

Dari Abu Umamah Al-Bahili ra, dia berkata, saya mendengar Rasulullah SAW bersabda,
“Bacalah Al-Quran. Kerana ia pada hari kiamat nanti akan datang untuk memberikan syafaát kepada para pembacanya.”
(HR Muslim)

Anda mahu anak anda seronok & rajin mengaji al-Quran?
Suka ada ustaz/ustazah datang ke rumah untuk mengajar anak mengaji dengan betul?
Nak anak anda cepat khatam Iqra & al-Quran?
Anda & keluarga pun nak join mengaji & betulkan bacaan?


MASIH TERCARI-CARI KELAS MENGAJI DI RUMAH, LENGKAP DENGAN FARDHU AIN & TAJWID, KHAS UNTUK ANAK & KELUARGA ANDA?

Jangan lepaskan peluang untuk Mengaji bersama keluarga anda.

BESTNYE QURANIC HOME BASED CMN ACADEMY

+ Pakej dengan HARGA MENARIK menanti anda!

+ Kami PAKEJkan MENGAJI + TAJWID + FARDHU AIN untuk kemudahan anda.

Jadi tak perlu cari kelas lain untuk belajar tajwid & fardhu ain.
Lebih senang & mudah, serta lebih selesa belajar dengan guru yang sama.

+ Belajar secara 1 TO 1 atau dalam KUMPULAN KECIL (kawan, keluarga atau officemate) mengikut permintaan anda atau secara ONLINE

Lebih FOKUS & BERKESAN untuk mengaji secara talaqqi.
Lebih MUDAH ustaz/ustazah membetulkan bacaan.

+ Aplikasi cara pembelajaran menarik & sesuai untuk setiap pelajar.

Tutor kami menerima LATIHAN BERKALA berkaitan PENDEKATAN pembelajaran yang MENARIK & asas Neuro-Linguistic Programming (NLP) serta Pengajaran Al-Quran menggunakan Teknik yang mudah serta menarik.

Kami percaya setiap pelajar mempunyai keistimewaan & tahap tersendiri, serta cara pembelajaran yang berbeza.

+ Anda boleh tahu setakat mana pencapaian/pembelajaran semasa.

Best bukan?
Kami sediakan LAPORAN BULANAN di mana prestasi pelajar & tutor dapat dilihat, untuk anda & kami monitor bersama.

+ SERONOK & SELESA… pembelajaran di rumah atau tempat anda sendiri

+ MASA lebih FLEKSIBEL mengikut permintaan anda.

+ JIMAT masa, tenaga & minyak kereta anda.

+ TIADA HAD UMUR PELAJAR.

** Kami juga tawarkan kelas BAHASA ARAB & kelas akademik lain untuk pelajar sekolah rendah & menengah.

Sebelum anda daftar, jemput lihat dulu apa kata klien kami di https://tinyurl.com/testimoni 

Boleh tonton Video Kelas Mengaji Online ini juga

InsyaAllah, kami akan bantu anda & keluarga sebaiknya…

Pasti anda dah tak sabar nak daftar kan?

Sebentar… sabar dulu!

Kami ingin berikan OFFER ISTIMEWA untuk anda…

Istimewa buat 50 PELANGGAN TERPANTAS* yang mendaftar.

Kami akan berikan PERCUMA YURAN PENDAFTARAN bernilai minimum RM50/orang …

Jadi, apa tunggu lagi…

JOM BANTU DIRI ANDA & KELUARGA UNTUK MENDALAMI ILMU AL-QURAN…

>> Whatsapp “Nama_Quranic Home Based CMN” ke 011-15775761 SEKARANG!<<


P.S : Tutor kami sangat TERHAD. Whatsapp segera untuk kami bantu anda.