Posts

Human Calculator? How To Be The Human Calculator..?

Macam mana nak jadi pandai dalam matematik?

Selamat sejahtera tuan dan puan, adakah matematik ini susah? panjang ke jalan pengiraan dia? takda teknik yang lebih mudah? kenapa guru semua gunakan konsep yang sama??

Matematik merupakan subjek kira kira yang bermaksud 1 soalan mempunyai 1000 jawapan, maksudnya apa? ia bermaksud untuk satu soalan matematik kita mempunyai 1000 cara untuk selesaikan dan akan mendapat jawapan yang berbeza-beza. Di sini kami ingin memberi tahu bahawa matematik adalah subjek yang mudah untuk mendapat A+ sekiranya pelajar sekolah tahu dan faham formula, cara mengira dan bentuk soalan tersebut.

Video di bawah menunjukan cara mengira dengan meggunakan konsep “Swip-Swap” apakah yang di maksudkan dengan konsep tersebut? ia ada di dalam Modul Funtastic? ia ada dan kami hanya menunjukan sedikit sahaja cara pembelajaran yang ada di dalam Modul Funtastic tersebut.

PELAJAR DAH TAK MINAT MATEMATIK? KENAPA?

Cikgu Zaijuhasriza, cikgu merupakan seorang yang megajar matematik dengan mudah. Beliau menggunakan pelbagai teknik untuk menjawab soalan dan memberikan tips dengan mudah. Dalam matematik merupakan banyak halangan bagi pelajar kerana mempunyai formula yang susah untuk di fahami.

Cikgu Zaijuhasriza mengajar cara untuk menghafal dan mudah faham dalam sifir dan bahagi. Dalam abad pembelajaran ke 21 menggunakan soalan KBKK ataupun KBAT. yang membuatkan pelajar tidak faham dan keliru.

 

Video di bawah menunjukan cara yang mudah untuk pelajar sekolah rendah UPSR yang akan menduduki peperiksaan tidak lama lagi:-

 

 

 

Pelajar Dah Tak Minat Matematik? Kenapa?

 

“Weh macam mana nak dapat jawapan untuk soalan nie? aku lupa lah cara cikgu tu ajar…”

Kata-kata yang sering di sebut oleh pelajar sekolah apabila belajar Matematik, kenapa?

Adalah kerana pelajar sekolah tidak dapat faham cara yang di ajar oleh cikgu tersebut? ataupun pelajaran Matematik ini susah?

Image result for math

Sebenarnya matematik ini sangat mudah untuk faham sekiranya formula dan melakukan latihan.

Hal ini kerana, Matematik ialah subjek yang berkait, sekiranya kita lupa satu topik dia akan memberi kesan kepada kita.

Cikgu sekolah juga mempunyai ciri-ciri tersendiri dan mereka mempuyai formula tersendiri. Pelajar sekolah haruslah memberi tumpuan yang penuh semasa dalam kelas kerana sekiranya terlepas cara pengiraan mahupun formula ia akan membuat pelajar susah untuk faham sesuatu topik.

“Cikgu! saya dapat jawapan lain lah..”
“Cikgu kenapa saya kira tak dapat?”

Kenapa pelajar begitu? cikgu sekolah mahupun cikgu tuisyen perlu mengajar pelajar mereka satu persatu kerana terdapat beberapa subjek matematik yang perlukan pengiraan yang panjang dan memerlukan formula. Cikgu diberikan khusus untuk matematik dan cara mengajar matematik dengan lebih mudah.

Image result for math

8 NOTA EMAS MATEMATIK YANG PERLU DIKUASAI UNTUK TAHUN 4, 5, 6

“…Saya tak suka Matamatik la cikgu, bosan…”

Apabila berhadapan dengan pelajar seperti ini, kita faham apa yang pelajar rasa.

Jadikan sesi PdPc kita lebih mudah difahami dan MENARIK dan menggunakan kaedah 4C (communication, collaboration, creative, critical)

Kami kongsikan secara santai dalam page facebook CMN Academy.

Dalam live ini, Cikgu Isa telah menerangkan Activity-based learning daripada buku modul FUNTASTIC MATEMATIK.

Betapa mudahnya Matematik sebenarnya apabila kita menggunakan pendekatan menarik untuk membantu dalam pembelajaran seperti mana yang terdapat dalam Buku modul Matematik berasaskan kepada STEM.

Ini sangat membantu untuk mengembangkan minda dari segi pembelajaran yang berbentuk santai dan menarik. Ia menjadikan pelajar seronok untuk memamhami apa yang mereka pelajari.

Mungkin ada pelajar yang mendapati Matematik adalah sesuatu subjek “killer”. Sebenarnya tidak sekiranya kita belajar dalam keadaan yang  seronok dan juga ada bimbingan seperti guru, kawan atau tutor untuk mengajar kita apabila kita tidak faham apa yang sedang dipelajari.

Semoga perkongsian ini dapat memberi manfaat untuk anak anak dan pelajar.