Posts

“Anak Saya Pemalu, Disebabkan Itu Saya Ambil Home Tuition.”

“Anak Saya Pemalu, Disebabkan Itu Saya Ambil Home Tuition.”

Puan Anis sebagai ibu kepada anaknya menceritakan bagaimana beliau mengatasi masalah yang dihadapi oleh anaknya. Puan Anis memberitahu bahawa beliau dapat tahu mengenai Home Tuition CMN di Facebook. Sebelum Home Tuition puan anis berkata yang anaknya pergi ke pusat tuition, anaknya berkata yang dia tidak dapat memberi tumpuan dengan baik dan susah untuk bertanyakan soalan. Disebabkan itu Puan Anis megambil Home Tuition untuk anaknya supaya selesa dan lebih fokus. Menurut Puan anis, tutornya sangat lah baik dan bagus kerana menyediakan bahan-bahan untuk sesi pembelajaran dan teknik pembelajaran yang berbeza dari biasa.

Baca lagi: Apakah Pembelajaran Yang Mampu Membantu Pelajar UPSR Belajar Dengan Mudah & Seronok?!

 

Puan Anis memilih Home Tuition lebih kerana menurut beliau sekiranya ada kecemasan seperti anaknya sakit, boleh tukar tarikh dan tidak rumit. Selain itu, Puan anis juga menyukai kerana anaknya berasa selesa dan mudah untuk berkomunikasi dengan tutor. Dari sudut jangkaan untuk tutor, Puan Anis tidak memilih kerana menurut beliau, semua orang mempunyai kelebihan masing-masing.

Sekiranya student tidak minat dengan tutor  tersebut maka apa yang di ajar oleh tutor susah untuk pelajar ingat dan faham. Manakala sekiranya pelajar itu minat dan suka dengan tutor tersebut maka lebih mudahlah untuk faham.

Kami Di CMN Academy  ingin mengucapkan terima kasih kepada Puan Anis kerana menggunakan perkhidmatan home tuition kami dan memberikan feedback yang amat baik dan positive kepada kami dan masyarakat yang lain.

Di sini kami menunjukan vedio tayangan feedback oleh Puan Aini :-

 

Untuk info lanjut mengenai Home Tuition untuk anak anda, boleh tekan button di bawah

 

[Tuisyen Online] Pelajar India Belajar Bahasa Arab?

Pelajar India belajar Tuisyen Bahasa Arab Secara Online?

Seorang pelajar india yang berusia 8 tahun yang tinggal di Pualau Pinang,  mempelajari Bahasa Arab? kerana di sekolah dia megambil ujian Bahasa Arab, Kenapa?

ibunya berkata bahawa anaknya minat dengan bahasa arab, dan ibunya tidak kisah sekiranya anaknya ingin mengambil subjek Bahasa Arab. Semasa di sekolah dia berkata agak susah untuk memahami Bahasa Arab tersebut kerana pelajar lain telah belajar basic Bahasa Arab semasa tahun 1. Ibunya berkata ingin mengambil tuition, tetapi agak susah untuk mencari pusat tuition yang mengajar Bahasa Arab. Selain itu, ibunya ingin tuition di rumah dan kami mempunyai tutor yang berpengalaman di Selangor yang sangup untuk mengajar online untuk anaknya

Di sebab kan itulah dia mengambil online tuition untuk belajar basic Bahasa Arab bersama tutor yang berpegalaman dengan Bahasa Arab. Untuk kelas yang pertama tutor tersebut mengajar ayat ayat ringkas kepadanya kerana untuk lebih mudah faham. Selepas beberapa kelas pelajar tersebut dapat bercakap Bahasa Arab sedikit demi sedikit dan dapat keputusan yang baik. Dengan kelas tuition online pelajar itu dapat belajar dengan tutor yang berpegalaman walau di mana pun berada.

 

Di sini kami menunjukan pembelajaran online tuisyen bersama dengan tutor Bahasa Arab :-

Untuk info lanjut boleh Whatsapp 011-32742922 atau terus layari https://cmnacademy.com/inginkan-tip-p…

Facebook: https://www.facebook.com/cmnacademyho…

Intagram: https://www.instagram.com/cmnacademy/

MANFAAT DAN TIPS SUKA MEMBACA BUKU

Buku ialah sumber ilmu. Ilmu pula ialah jambatan untuk menuju kejayaan. Lebih banyak buku yang kita baca, lebih banyak ilmu yang kita perolehi. Lebih banyak ilmu yang kita perolehi, lebih banyak perkara yang kita tahu dan lebih tinggi keyakinan diri yang kita miliki.

 

Namun, masih ramai antara kita yang mempunyai tahap suka membaca buku yang rendah atau dalam erti kata mudah, malas membaca! Searus dengan kemajuan teknologi pada zaman kini, ramai orang yang lebih suka menghabiskan masa dengan mengadap gajet selama berjam-jam dalam sehari.

 

Jika ditanya kepada anak muda tentang hobi-hobi yang mereka miliki, bermain permainan digital tentu akan menjadi hobi pertama dan menjadi pilihan majoriti mereka. Sukar untuk mendengar hobi membaca buku sebagai hobi yang mereka paling suka lakukan.

 

Membaca buku adalah sesuatu yang membawa banyak manfaat dalam kehidupan kita. Ilmu yang kita perolehi mampu menjadi pencetus inspirasi. Jika kita inginkan hasil sesuatu kerja yang terbaik, kita perlu mempunyai idea-idea yang hebat. Kita perlu berimaginasi! Kita perlu menjadi kreatif! Sebab itulah kita digalakkan membaca buku supaya otak kita bertambah cerdas dan pintar. Kita akan menyedari yang minda kita tidak lagi sukar mendapatkan inspirasi dan sudah mampu melaksanakan sesuatu kerja dengan lancar apabila kita suka membaca buku.

 

Ilmu juga menjadikan kita mudah membezakan baik buruk sesuatu perkara. Ilmu menjadikan kita sukar dipengaruhi anasir-anasir yang tidak elok. Ilmu menjadikan kita sukar dipergunakan oleh individu-individu yang berniat jahat. Orang yang suka membaca buku mempunyai minda yang lebih terbuka. Apabila terdapat sebarang masalah, orang begini mampu melihat masalah itu dalam pelbagai perspektif terlebih dahulu dan tidak menghukum secara melulu.

 

Ilmu adalah kuasa. Ilmu mampu menambahbaik keyakinan diri seseorang. Ilmu yang banyak diperlukan seseorang yang ingin bergelar ketua atau pemimpin. Ilmu boleh membantu kita dalam menghadapi cabaran-cabaran hidup dan membuat sesuatu keputusan yang lebih baik.

 

Manfaat lain yang boleh diperolehi daripada suka membaca buku juga adalah dapat meningkatkan tahap penulisan kita. Ini sangat penting bagi pelajar-pelajar untuk menulis karangan di sekolah. Bagi mendapatkan sesuatu hasil karya yang banyak muka suratnya dan mempunyai isi yang berkualiti, seseorang itu perlu banyak membelek apa jua genre buku. Lebih banyak buku yang dibaca, lebih lancar penulisan kita kerana idea-idea datang bagai air yang mencurah-curah.

 

Selain itu, empati seseorang juga meningkat hasil daripada amalan bagus ini. Menurut kajian daripada New York University, membaca buku mampu meningkatkan kemampuan kita untuk lebih memahami perasaan orang-orang sekeliling kita. Apabila kita dapat memahami perasaan orang lain, hubungan yang dimiliki akan menjadi lebih baik dan mampu bertahan lama.

Berikut merupakan beberapa tips untuk memupuk minat membaca buku seperti:

 

  • Selalu habiskan masa lapang di perpustakaan.
  • Pilih buku yang mempunyai tajuk dan isi yang berkaitan minat anda.
  • Baca sekurang-kurangnya 5 muka surat sehari sebelum menambah lagi bilangan muka surat buku yang dibaca secara beransur-ansur.
  • Baca buku yang sedang hangat di pasaran.
  • Lepak dengan kawan-kawan yang suka membaca buku.
  • Membaca buku sambil menikmati makanan atau minuman yang digemari seperti makan coklat atau minum kopi.

RAHSIA PELAJAR CEMERLANG, BAGAIMANA?

 

RAHSIA PELAJAR CEMERLANG??

Pelajar Cemerlang menjadi idaman setiap calon pelajar di seluruh negara. Tak kira lah bagaimana struktur pembelajaran diajar di sekolah, semuanya mahukan kejayaan cemerlang. Begitulah juga para pelajar di Malaysia, malah yang lebih teruja adalah ibubapa mereka sendiri. Calon sendiri nampak kool sahaja dan selamba mengambil peperiksaan….tetapi itulah fenomena sekarang. Apakah yang bermain dalam fikiran mereka? Bagaimana mereka mengatur kehidupan? Bagaimana pula mereka mengatasi masalah harian? Adakah kejayaan itu hanya milik mereka yang mempunyai tahap IQ yang tinggi sahaja?

Semua persoalan ini terjawab apabila mencapai kecemerlangan keputusan peperiksaan nanti. Untuk mencapai kecemerlangan di dalam pelajaran, ada beberapa panduan yang boleh diadaptasikan dan seterusnya dipraktik secara berterusan. Para pelajar sebenarnya perlu menanam di dalam diri iaitu niat mencapai kecemerlangan dan nah! Ayuh mengejarnya. Antaranya ialah:

 

MATLAMAT ATAU SASARAN

Pelajar berjaya mempunyai matlamat dan sasaran yang jelas. Meletakkan tujuan kenapa perlu belajar dan mengejar berapa “A” yang mereka mahukan. Perlu jelas untuk mengambil jurusan apa semasa di univerisiti serta berusaha mencapai kehidupan yang berkerjaya.

 

PERCAYA

Pelajar cemerlang percaya mereka akan dapat kecemerlangan. Hanya faktor masa sahaja yang dapat membuktikan semua usahanya. Mereka tidak pernah ragu-ragu dengan kemampuan mereka bagi melakukan apa sahaja dan sanggup berkorban bagi berjaya.Percaya bahawa hanya dengan berusaha sahaja akan dapat mencapai apa sahaja visi dan misi dalam hidup.

 

TUMPUAN

Pelajar berjaya memberikan tumpuan pada setiap perkara yang mereka lakukan. Mereka juga tahu kepentingan memberi tumpuan dalam kelas dan cara hendak memberikan tumpuan itu.Fokus dan terus fokus itulah adalah intipati kejayaan cemerlang para pelajar.

 

PERANCANGAN

Mempunyai perancangan belajar yang teratur dan tahu memanfaatkan masa sebaik-baiknya. Mereka juga tahu menilai masa dan cara bagi menghargainya. Mereka mempunyai jadual yang berkesan yang membolehkan mereka memantau kemajuan tahap penguasaan pelajaran mereka. Jadual secara sistematik akan membolehkan mereka mengikut sahaja masa untuk subjek tertentu. Ini sudah tentu akan melancarkan masa mereka dengan cara bijak lagi berkesan.

 

STRATEGI BELAJAR

Rahsia kejayaan mereka juga diukur dengan mempunyai strategi belajar yang berkesan serta teknik belajar yang mantap.Mereka mengamalkan pelbagai teknik belajar seperti teknik mengingat dan teknik mengambil nota serta belajar secara berkumpulan. Tidak hairan lah bila secara berkumpulan segala idea dapat dikongsi bersama. Ini secara langsung meransang pemikiran mereka lebih menjadi lebih proaktif berbanding belajar berseorangan.

 

MENJAGA MASA

Tidak membazir masa begitu sahaja. Mereka mempunyai jadual harian dan jadual belajar. Jadual Harian ialah jadual yang digunakan bagi merancang aktiviti seperti sekolah, tuisyen, ulang kaji, riadah, rehat, tidur, berkawan dan sebagainya. Jadual belajar pula ialah jadual yang digunakan bagi merancang pembelajaran anda.

 

PERGAULAN

Pergaulan bersama dengan semua orang tidak mengira lapisan masyarakat. Para pelajar perlu tahu memilih kawan semasa pergaulan . Ini kerana kawan yang baik akan dapat membantu kita terutamanya di dalam pembelajaran khasnya. Perkongsian maklumat dan idea akan senang diadaptasikan.

 

PEMANTAUAN

Kemestian para pelajar sentiasa memantau prestasi akademik mereka dan membuat postmortem bagi memperbaiki setiap kelemahan yang ada. Mereka juga tahu apa yang perlu dilakukan setiap kali ada perkara yang kurang jelas ataupun tidak difahami. Mereka menyelesaikan setiap masalah, persoalan dan perkara yang tidak difahami itu dengan serta merta.

 

HUBUNGAN BAIK DENGAN GURU

Membuat perhubungan yang baik dengan para guru adalah rahsia paling besar kejayaan. Ini berkait rapat dengan ilmu yang dicurahkan menjadi berkat kepada para pelajar. Tidak segan untuk bertemu guru bertanyakan segala persoalan atau permasalahan di dalam soal menjawab dan sebagainya. Namun begitu, mereka tidak bergantung sepenuhnya kepada guru. Mereka tahu apa yang patut dilakukan bagi meningkatkan sendiri penguasaan mereka dalam sesuatu subjek. Inilah resipi yang berkesan kerana impaknya sangat besar.

 

KONSISTEN ATAU ISTIQAMAH

Sikap berterusan dan istiqamah di dalam belajar adalah satu kemestian. Perasaan rajin dan malasnya naik turun umpama roda.Sebaliknya, pelajar berjaya adalah mereka yang konsisten atau istiqamah dalam belajar.Buat sedikit tetapi berterusan.Mereka meletakkan sasaran tertentu. Misalnya mahu menghabiskan 10 muka surat setiap hari ataupun menjawab 50 soalan setiap hari.

 

SANGGUP BERKORBAN

Remaja mana tidak sukakan hiburan dan keseronokan.Tetapi pelajar cemerlang mengekang perasaan mereka daripada berhibur dan berseronok secara melampau sehingga menjejaskan pelajaran. Mereka sanggup berkorban masa, tenaga, wang ringgit dan perasaan. Mereka belajar lebih lama berbanding pelajar lain, lebih gigih, bersungguh-sungguh, sanggup membelanjakan wang yang banyak bagi tuisyen dan membeli buku-buku tambahan serta tidak terlibat dengan cinta monyet yang melalaikan.

 

AGAMA NOMBOR SATU

Bagi pelajar beragama mereka faham hakikat hidup ini sebagai suatu ibadah.Mereka juga sedar kepentingannya meminta guru menghalalkan setiap ilmu serta memohon restu guru dan ibu bapa supaya pelajaran yang diperoleh itu mendapat keberkatan.Mereka juga menitikberatkan ibadah harian dan sentiasa berdoa supaya hidup mereka berada dalam rahmat Tuhan. Dengan menjadi insan yang beragama sahajalah segala keinginan dan kemahuan senang dikecapi. Dengan agama jugalah nanti akan menentukan kejayaan cemerlang di dalam pelajaran. Semuanya adalah dari kurniaanNya.

 

 

Bersama Peneraju Home Tuition Mentoring  Di Malaysia

Ketahui bagaimana Rahsia pelajar biasa menjadi

Tonton video ini

Ia tidak lagi mustahil dengan Sistem Pembelajaran Home Tuition yang berkesan bermula di rumah anda!

 

ANAK KURANG TUMPUAN DALAM KELAS??

ANDA DAN KELUARGA MAHU MENGAJI AL-QURAN BERSAMA??

INGIN PEMBELAJARAN BERFOKUS DI RUMAH ANDA??

Kami membantu anak tuan/puan belajar dengan FOKUS & SERONOK di rumah & mengalami peningkatan dalam akademik mereka.
Kami juga membantu tuan/puan dan keluarga mempelajari Al-Quran dengan suasana lebih seronok.

 

Ramai di kalangan pelajar mempunyai cabaran untuk belajar dalam suasana yang ramai.

Bukan kerana mereka tidak pandai, cuma tiada orang yang dapat bantu dan bimbing mereka untuk belajar dengan teknik & cara yang betul.

Atau mungkin mereka malu untuk bertanya guru semasa dalam kelas terutamanya apabila pelajar ramai.

Dengan pembelajaran secara berfokus ini, tutor kami dapat membantu mengenali potensi anak tuan/puan dan membantu mereka untuk cemerlang dalam akademik di samping mempunyai sahsiah yang terpuji.

Sebahagian dari pelajar kami yang cemerlang dalam UPSR, PT3, SPM, IGCSE

 
 

ANAK DAPAT A PERCUBAAN UPSR LEPAS TUISYEN DI RUMAH!

“Banyak perubahan anak saya selepas tuisyen dengan tutor dari CMN Academy. Dulu anak agak lemah terutamanya subjek Sains & Matematik… Tapi lepas tuisyen di rumah, markah yang dulunya selalu dapat B & C, dah naik ke A” 

 


Pembelajaran Home Tuition secara fokus di rumah anda

 

Pembelajaran Home Tuition untuk kumpulan kecil

Pembelajaran Home Tuition untuk kumpulan kecil

 


Pembelajaran Quranic Home Based bersama keluarga

 

 

6A PERCUBAAN UPSR!! WOW & TAHNIAH ADIK AISHAH!

Anak kepada Puan Feldatun ini bertukar sekolah semasa tahun 6 dan adik ini amat aktif dengan aktiviti sekolah… tapi boleh dapat 6A dalam Percubaan UPSR baru-baru ini dari peperiksaan pertengahan tahun dapat 3A.

 

Pembelajaran Al-Quran tanpa mengenal usia

 


Pembelajaran Quranic Home Based dan Fardhu Ain untuk anak-anak

 

Pembelajaran Al-Quran bersama organisasi kerjaaan dan syarikat

 

 

 

 

Siapakah kami?

CMN Academy berdiri teguh bagi membantu ibu bapa & anak-anak untuk meneroka pembelajaran yang bermutu dan mengalami peningkatan dalam pembelajaran Akademik & Al-Quran, menerusi bimbingan secara personal; Home Tuition, Online Tuition & Quranic Home Based dengan pengalaman lebih 10 tahun dalam bidang ini.


Kami telah membantu lebih 1120 ibu bapa dan pelajar di seluruh Malaysia dalam pembelajaran secara berfokus dan menyeronokkan menerusi pengalaman lebih 10 tahun dalam bidang ini serta lebih 1000 database Tutor di bawah kami.
.
Kami juga sering melakukan pelbagai R&D untuk menghasilkan modul & teknik pembelajaran yang seiring dengan pembelajaran abad ke-21.

CMN Education Group telah dianugerahkan Silver Award for Computational Thinking Games Design 2018 di The 1st National STEM Seminar 2018 di Universiti Malaya.

Modul STEM Funtastic Sains & Matematik diberi pujian sehingga kami diberikan kepercayaan untuk menjadi salah satu STEM Partners dalam National STEM Movement untuk membantu mengembangkan bidang STEM di kalangan pelajar di Malaysia.

Selain itu, Modul Funtastic menerima 2 Silver Award di ‘Teachers Innovation Carnival’ (T-NOVATE 2018) di UIA dan EDUINNOVATION 2018 di UKM selain menerima pujian semasa pembentangan bersama PPD & JPN semasa pembentangan di Seminar Antarabangsa Pendidikan (ProSET) di Unisel.

Modul Bahasa Arab bersama CMN Al-Qudwah telah mendapat Gold Medal dalam Pertandingan Inovasi Bahasa Arab sempena World Arabic Language Day di UKM.

 

Kami juga telah dijemput untuk berkongsi Teknik Pengajaran & Pembelajaran bersama Guru-guru Sains & Matematik di bawah Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) Rompin dalam Bengkel ‘Beyond Expectation Teachers’.

Bersama Puan Zarina, Pegawai SISC+ PPD Rompin di mana kami dijemput untuk berkongsi dalam Bengkel Pembelajaran Abad Ke-21 “Beyond Expectation Teachers” bersama Guru-guru Sains & Matematik.

 

Untuk meningkatkan kualiti Tutor, kami sentiasa menganjurkan Bengkel “Home Tutor Beyond Expectation” untuk upgrade kemahiran dan silibus terkini serta mengiktiraf Home Tutor yang berkelayakan.

 

CMN juga telah mengasaskan Tutor Profesional Malaysia yang menghubungkan Tutor-tutor dari seluruh Malaysia melalui Simposium Tutor Profesional Malaysia

 

TESTIMONI KEJAYAAN PELAJAR

 


 

 

(Baca lebih lanjut tentang: Feedback dan testimoni klien Home Tuition & Quranic Mengaji CMN Academy)

 

PEMBELAJARAN LEBIH MENARIK, EFEKTIF, SELESA, SERONOK & BERIMPAK KINI DIBAWA KE RUMAH ANDA MELALUI PRIVATE TUTOR & ONLINE TUTOR KAMI!!

PENDAFTARAN HOME TUITION MENTORING CMN ACADEMY KINI DIBUKA!

>>>Mohon Whatsapp ‘Nama penuh_Free Notebook_CMNA_Home Tuition Mentoring/Quranic Home Based’ ke 011-15775761 <<<

======
SIAPA KAMI?
======

👔 CMN Academy merupakan anak syarikat di bawah CMN Global Consultant Sdn. Bhd.

👔 Kami berpengalaman lebih 10 tahun dalam bidang pendidikan & telah bantu ramai ibu bapa & pelajar.

👔 Kami menawarkan 2 pakej iaitu “AMAZING HOME TUITION” & “WONDERFUL HOME QURAN”

👔Cawangan-cawangan kami di seluruh negara:

 

CMN Academy Home Tuition & Mengaji Bangi

CMN Academy Home Tuition & Mengaji Seremban

CMN Academy Home Tuition & Mengaji Kuala Lumpur

CMN Academy Home Tuition & Mengaji Gombak

CMN Academy Home Tuition & Mengaji Kajang

CMN Academy Home Tuition & Mengaji Melaka

CMN Academy Home Tuition & Mengaji Johor Bahru

CMN Academy Home Tuition & Mengaji Kuantan

CMN Academy Home Tuition & Mengaji Ipoh

CMN Academy Home Tuition & Mengaji Kuala Terengganu

CMN Academy Home Tuition & Mengaji Kota Bharu

CMN Academy Home Tuition & Mengaji Kota Kinabalu

CMN Academy Home Tuition & Mengaji Kuching

CMN Academy Home Tuition & Mengaji Sungai Petani

CMN Academy Home Tuition & Mengaji Georgetown

CMN Academy Home Tuition & Mengaji Butterworth

CMN Academy Home Tuition & Mengaji Kangar

Mengapa anda perlu pilih Home Tuition Mentoring by CMN Academy?

Mari kami ceritakan…

Apa ISTIMEWANYA Home tuition Mentoring  by CMN Academy?

🔍 Cara pengajaran lebih EFEKTIF

Belajar di rumah sendiri, sama ada seorang atau kumpulan kecil (maksimum 5 pelajar* dalam 1 masa)… lebih fokus & selesa.

🔍 Penerapan modul berteraskan KBAT

KBAT : Kemahiran Berfikir Aras Tinggi
Lebih banyak aktiviti berbanding cuma tengok buku saja.
Pelajar tak bosan, lebih senang faham & ingat teori dengan sendirinya. Pelajar lebih banyak berfikir dari hanya menghafal.


🔍 Subjek PILIHAN Tuisyen mengikut keperluan

Kami sediakan konsultasi percuma untuk anda pilih subjek yang betul.
Anda boleh pilih subjek asas seperti Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Matematik & Sains…
serta subjek tambahan seperti Matematik Tambahan, Akaun, Fizik, Biologi, Kimia Bahasa Arab…

🔍 Dijamin ada PENINGKATAN dalam pembelajaran**

InsyaAllah, selepas minimum sebulan kelas, ada peningkatan dalam mood study anak anda.
Bila mood dah naik, performance akan turut naik dengan sendirinya!


🔍 Dahulukan apa yang PENTING

Kami tidak nafikan pelajaran mengikut silibus atau “habiskan” silibus itu penting…
Kami tekankan pembelajaran ikut keperluan… maksudnya dahulukan bahagian yang pelajar belum mahir & perlu bimbingan, bukan ikut flow untuk kejar silibus.
Bagi kami, jika asas pelajar itu kuat, soalan pusing macam mana pun, insyaAllah pelajar dapat jawab dengan yakin.

 

+ Aplikasi CARA PEMBELAJARAN MENARIK & SESUAI untuk setiap pelajar.

Private  & Home Tutor kami menerima LATIHAN BERKALA berkaitan PENDEKATAN pembelajaran yang MENARIK & asas Neuro-Linguistic Programming (NLP).
Kami percaya setiap pelajar mempunyai keistimewaan & tahap tersendiri, serta cara pembelajaran yang berbeza.

🔍 Online Tuition

Anak anda boleh belajar menggunakan laptop, PC dan tablet dari mana-mana sahaja dengan wifi internet. Kami mempunyai software untuk membantu pembelajaran tuisyen melalui online. Online Tutor kami dapat membantu anak anda belajar dengan teknik pembelajaran terkini melalui online.

 

🔍 Penganjur Simposium Tutor Profesional Malaysia (STPM)

Kami juga merupakan Penganjur kepada Simposium Tutor Profesional Malaysia (STPM) yang diadakan setiap tahun untuk mengumpulkan tutor-tutor dan Usahawan Pendidikan dari seluruh Malaysia bagi memberikan perkhidmatan dan kualiti pembelajaran yang terbaik kepada klien dan pelajar.


🔍 Anda boleh TAHU setakat mana PENCAPAIAN/pembelajaran semasa anak anda.
Best bukan? Kami sediakan LAPORAN BULANAN di mana prestasi pelajar & tutor dapat dilihat, untuk anda & kami monitor bersama.

🔍 Dibuka untuk semua pelajar SEKOLAH RENDAH & MENENGAH.

🔍 MASA lebih FLEKSIBEL mengikut permintaan anda.

🔍 JIMAT masa, tenaga & minyak kereta anda.

🔍 SELAMAT & SELESA kerana pembelajaran dibawa ke rumah anda.

Jika anda sebagai ibu bapa tidak berpuas hati dengan Tutor pada kelas PERTAMA, kami akan menggantikan dengan Tutor lain atau anda TIDAK PERLU membayar apa-apa!

 

30 Pendaftaran Awal untuk 2019 akan mendapat Notebook KHAS “YAKIN SEBELUM BERJAYA” yang disukai ramai ini 🙂

 

TEMPAT TERHAD!

BERMINAT?

Ya, saya ingin mengetahui maklumat lanjut sekarang!

 

Mohon Whatsapp ‘Nama penuh_Free Notebook_CMNA_Home Tuition Mentoring/Quranic Home Based’ ke 011-15775761

 

P/S: Yuran kami adalah berpatutan dengan servis yang diberikan sepanjang tempoh pembelajaran

 

 

Membentuk Peribadi Pelajar Seperti PUZZLE!

Pada pertengahan bulan Ogos tahun lalu, Kementerian Pendidikan Malaysia telah menyenaraikan sebanyak 402 buah sekolah yang terlibat dalam kategori masalah disiplin dan penyalahgunaan dadah.

Saya tidak berpihak kepada sesiapa dalam mengenai kes ini memandangkan ini adalah tanggungjawab bersama oleh masyarakat.Tugas memanusiakan manusia bukan sahaja tugas seorang guru, malah ibubapa atau penjaga perlu membentuk sahsiah keperibadian pelajar dengan jayanya.

Masyarakat pada hari ini berbeza dengan masyarakat tradisi di mana masyarakat bersikap individualistik, anak sukar dikawal malah pihak keluarga menyerahkan sepenuhnya tanggungjawab mendidik anak mereka kepada pihak sekolah.

Pelajar ini ibarat seperti sebuah puzzel kerana mereka di susun dan dicorakan oleh ibu bapa,kawan-kawan, guru sekolah dan masyarakat. Untuk membentuk peribadi pelajar bukanlah perkara yang mudah. Disiplin memainkan peranan yang penting ke arah pembentukan sahsiah para pelajar.

Ia adalah salah satu komponen penting dalam sistem persekolahan yang berkait rapat berkenaan tatatertib, tatasusila,keadaan,akhlak dan kesopanan.

Ibu bapa merupakan peranan yang penting untuk mencorakkan puzzle pelajar, kerana ibu bapa ialah tiang bagi anak mereka sendiri. Ibu bapa haruslah memberi kepercayaan kepada guru sekolah mereka sendiri, pada zaman sekarang banyak ibu bapa yang tidak percaya pada guru dan menyalahkan guru atas sikap disiplin anak mereka.

Selain itu, ibu bapa mestilah mendidik anak mereka mengenai nilai murni dan kehormatan. Sekiranya ibu bapa tidak mendidik anak mereka, maka ia akan menyebabkan anak mereka tidak mempunyai sikap disiplin dan nilai murni.

Di samping itu, guru sekolah perlu memberikan perhatian kepada anak murid mereka, bukan membiarkan anak murid mereka melakukan kesalahan. Guru sekolah merupakan ibu yang ke 2 untuk anak murid semasa di sekolah, mereka perlu memberikan kasih sayang yang secukupnya kepada anak murid mereka.

Seterusnya, Kawan ataupun sahabat juga merupakan peranan untuk membentuk peribadi pelajar. Kawan perlulah meluangkan masa bersama dengan perkara yang berfaedah, seperti melakukan aktiviti sukan atau membantu orang yang memerlukan dan sebagainya. Selain itu, sahabat juga perlu lebihkan masa bersama untuk mengulang kaji pelajaran. Berlajar bersama rakan jugak satu cara untuk membentuk peribadi pelajar bersama-sama dengan rakan mereka.

Akhir Sekali, masyarakat sekeliling merupakan impak yang besar dalam membetuk peribadi pelajar kerana pelajar sekarang suka mengikut tingkah laku dan jugak benda viral dengan cepat dan mudah. Bagi saya masyarakat perlu berhenti menghukum dan menukar budaya menghukum tersebut dengan mebantu.

Sekiranya masyarakat terus menghukum ia akan menyebabkan kesan emosi kepada pelajar mahupun remaja, masyarakat harus membantu dan mendidik remaja dan pelajar sekolah ke arah kebaikan. Sekiranya keadaan sekeliling baik ia akan meningkatkan nilai modal insan dalam diri pelajar.

Kesimpulannya, peribadi pelajar juga perlu lah di ambil berat oleh pelajar sendiri kerana mereka tidak boleh bergantung 100% dengan ibu bapa, guru sekolah mahupun kawan-kawan.

Bagi ibu bapa haruslah mengambil berat tentang anak mereka supaya tidak mendekati dengan perkara negatif.

Ibu bapa juga boleh membantu anak-anak meningkatkan kemahiran atau pembelajaran anak-anak dengan mengikuti tuisyen, home tuition atau kelas-kelas berbentuk kemahiran seperti pengucapan awam dan kelas robotik.

Seorang Tutor juga mampu menunjukkan sikap yang baik serta memberi motivasi selain dari mengajar akademik.

Selain itu, guru sekolah pula harus membimbing anak muridnya supaya dapat menjadi murid yang berjaya pada masa hadapan.

Semua ahli masyarakat tidak boleh berpeluk tubuh atau menyalahkan pihak lain kerana masing-masing mempunyai peranan masing-masing. Jika semua pihak memainkan peranan masing-masing maka peribadi pelajar dapat dibentuk dengan baik dan visi kerajaan untuk mencapai wawasan 2020 akan tercapai.

Modul Funtastic Mengikut Cara Pembelajaran Abad Ke 21?

Bersama Penolong Pengarah Pusat Penyelidikan Pembangunan dan Inovasi Institut Pendidikan Guru Malaysia, Dr Shamsazila Binti Saaban.

Beliau ingin berkongsi tentang halatuju pendidikan Malaysia serta review tentang Modul Funtastic STEM.

“Saya amat tertarik dengan Modul Funtastic Sains, Matematik & Fizik kerana buku ini menceritakan dengan ringkas tentang Fizik, sebab buku lain semua tebal dan harus menghafal formula,tetapi modul ini dapat banyak informasi dan video dan juga animasi, ini adalah permulaan dan perubahan untuk fun learning dan kita tidak mahu pelajar stress dalam belajar”

Dr Shamsazila Binti Saaban

“Modul Funtastic Science dan Matematik untuk sekolah rendah, menunjukan modul yang amat menarik ya dan perlu berikan kepada guru sekolah untuk lebih meluas, belum banyak lagi modul yang seperti ini. Kalau kita lihat modul ini banyak mengikut STEM jugak dan mengikut pembelajaran ke abad 21. Modul ini banyak cara pembelajaran dan Fun learning, banyak permainan dan teknik yang mudah untuk di fahami.”  

Selain itu, Modul Funtasic untuk Sains & Matematik pula, Dr Shamsazila Binti Saaban berkata bahawa buku Funtastic untuk pelajar sekolah rendah amat lah digalakan dan disebarkan di setiap sekolah kerana buku tersebut banyak memberi cara yang ringkas dan mudah untuk pelajar sekolah rendah mengenai Matematik dan Sains.

Kami ingin mengucapkan terima kasih kepada Dr Shamsazila Binti Saaban kerana sudi meluangkan masa memberi feedback mengenai buku Modul Funtastic kami dan mengalakan kami untuk menjual di setiap sekolah kerana buku ini dapat memberi pelajar sekolah belajar dengan fun learning dan mudah untuk difahami.  Kami mendoakan supaya Dr Shamsazila Binti Saaban dan Institut Pendidikan Guru Malaysia (IPGM) maju dan dapat mencapai matlamat yang ingin dicapai oleh IPG sebagai peneraju dalam bidang pendidikan guru di Malaysia.

 

Untuk tahu lebih lanjut tentang perkongsian beliau boleh ikuti video di bawah.

 

Untuk info lebih lanjut mengenai Modul Funtastic boleh KLIK ini: Funtastic Sains & Matematik

 

 

5 Tips Bagaimana Cara Untuk Belajar Dengan Efektif
  1. ‘Understanding’ adalah kunci
  • Sesetengah pelajar cuba menghafal semua yang mereka baca tanpa cuba difahami. Ini meletakkan mereka dalam kedudukan yang sukar terutamanya apabila soalan peperiksaan disusun dengan cara yang memerlukan penerapan pengetahuan.  Jika anda belajar untuk memahami anda boleh menjawab sebarang soalan mengenai topik tertentu.

2) Mengajar orang lain

  • Mengajar orang lain boleh membantu anda memahami konsep-konsep yang sukar. Untuk mengajar sesuatu, anda perlu tahu sendiri. Semasa anda mengajar anda belajar kerana anda terpaksa menyatakan maklumat dalam kata-kata anda sendiri. Anda mungkin perlu mengulangi diri sendiri yang menguatkan maklumat. Pelajar anda akan bertanya soalan dan anda perlu menganalisis soalan dan menjawabnya. Pengajaran memperdalam pemahaman anda tentang subjek.

3) Sertai kumpulan belajar

  • Kadang-kadang seseorang akan tahu lebih banyak tentang topik daripada yang lain dan berkongsi dengan orang lain. Setiap topik boleh diterokai oleh lebih daripada satu otak. Anda akan dapat menangani soalan kompleks pada kertas masa lalu sebagai kumpulan. Kumpulan belajar juga boleh membuat pembelajaran dan keseronokan belajar. Anda juga termotivasi untuk belajar dalam satu kumpulan.

4) Jaga kesihatan diri sendiri

  • Anda harus sentiasa makan dengan betul dan mendapat cukup tidur. Pelajar cenderung mengganggu jadual tidur mereka semasa tempoh peperiksaan.  Anda akan menyimpan lebih banyak maklumat dalam keadaan yang sihat supaya makan dengan baik dan berehat sebaik sahaja anda belajar untuk peperiksaan. Anda harus mendapat sekurang-kurangnya 8 jam tidur.

5) Uji diri sendiri

  • Menguji diri anda boleh membantu anda melihat apakah anda memahami maklumat tersebut. Ia akan membantu mengukur kawasan yang anda perlukan untuk memberi tumpuan kepada lebih banyak lagi. Kadang-kadang anda fikir anda tahu konsep itu tetapi apabila anda cuba menjawab soalan anda mendapati ia mencabar. Ujian diri membantu anda memahami topik anda dengan sangat baik.