Posts

Bagaimana Nak Lukis Pelan dan Dongakan Dalam Satu Rajah?

Online Tuition Funtastic Matematik SPM bersama Tutor Raj.


Adik2 ada isu untuk lukis pelan & dongakan dari satu rajah?

Tutor Raj nak berkongsi tentang topik Pelan & Dongakan (Plans & Elevations).

Kita belajar gaya mudah, santai & menarik supaya adik2 mudah faham & kuasai topik ini.

Jom belajar secara online bersama Tutor Raj dalam Online Tuition Funtastic Matematik SPM.

Cepat-cepat join link telegram ni supaya termasuk dalam peserta yang terawal.

Sediakan:

1. Laptop/pc/phone
2. Internet
3. Buku catatan
4. Niat dan mindset untuk belajar

Yang penting join dulu group di t.me/funtasticmatematikspm

Banyak yang Tutor Raj nak kongsikan untuk topik ini.

Jom belajar lebih seronok & santai sampai dapat kuasai topik ni secara online bersama Tutor Raj!😎

Pastikan adik2 dah bersedia jam esok di Exclusive Online Group Tuition Funtastic Matematik SPM.

Macam mana nak join?
Klik je
https://www.wasap.my/601113172015/MatematikSPM

Daftar cepat tau ;)

#MatematikSPM
#OnlineClass

[PT3] Kenapa Perlu Belajar Simpanan dan Pelaburan Walaupun Masih Bersekolah?

Anda Pengguna bijak atau tidak?


Bagaimana kita nak ukur simpanan & pelaburan kita?

Adik2 tingkatan 1-3 dah kuasai ke topik Matematik Pengguna ni? 

Rasa bosan belajar topik ni?

Atau sebenarnya tak minat sebab tak tahu?

Nak tahu cara lebih mudah & menarik untuk belajar & faham topik ini?

Jom belajar lebih seronok secara online bersama Cikgu Maslinda di Exclusive Online Group Tuition Matematik PT3 tau.

Macam mana nak join?

Klik je Funtastic Exclusive Online Class Matematik PT3

Jumpa di sana 😃

#MatematikPT3

#ExclusiveOnlineTuition

#FuntasticMatematikPT3

#MatematikPenggunaj

Apakah Aplikasi Topik ‘Janjang’ Add Maths Dalam Kehidupan?

Kelas Online Funtastic Add Maths PERCUMA Bersama Tutor Raj

Cuba bayangkan sekiranya pada tahun hadapan, 2021, setiap Hari anda diberikan wang saguhati.

Ada dua pakej yang boleh dipilih.

Pakej manakah yang akan menjadi Idaman Kalbu? Kenapa? Mengapa?

Pakej pertama

1 hb Jan diberikan RM1

2 hb Jan diberikan RM2

3 hb Jan diberikan RM3

4 hb Jan diberikan RM4

5 hb Jan dibetikan RM5

Dan seterusnya hingga 31 Dec 2021.

Pakej kedua

1hb Jan diberikan RM0.01

2hb Jan diberikan RM0.02

3hb Jan diberikan RM0.04

4hb Jan diberikan RM0.08

5hb Jan diberikan RM0.16

6hb Jan diberikan RM0.32

7hb Jan diberikan RM0.64

Dan seterusnya hingga 31 Dec 2021

Pakej manakah yang akan menjadi pilihan anda?

Berapakah duit yang akan diberikan pada 31 Dec 2020 untuk Pakej pertama dan pakej kedua?

Berapah jumlah wang yang terkumpul diakhir tahun 2021?

Topik Janjang (Progression) ini boleh kita gunakan untuk memilih Pakej yang menguntungkan.

 

Kelas online ini sesuai untuk siapa?

Sesuai untuk pelajar DLP Dan juga yang bukan DLP.

Bahasa yang akan digunakan, BM & English.

Siapa yang boleh ikuti kelas online ini?

Pelajar Tingkatan 4 & 5.

Topik ini dipelajari oleh 

• Pelajar Tingkatan 5

online tuition matematik tambahan

Sesi ini merupakan sesi PERCUMA.

Pelajar SPM2020 adalah amat digalakkan untuk sertai kelas ini.

Aplikasi Zoom akan digunakan. Dan kelas ini terhad kepada 100 pelajar sahaja.

Link URL untuk kelas Zoom ini akan diberikan 10minit sebelum kelas Bermula.

Link kelas seterusnya akan diberikan didalam group telegram berikut;

https://tinyurl.com/funtasticaddmathsgroup

 

Apa kata pelajar-pelajar yang sudah join Online Tuition Funtastic Add Maths?

Jemput share 😃

 

 

Kelebihan Tuisyen Secara Online

Pada zaman moden dan Pembelajaran Abad Ke-21 ini, pasaran dalam talian berkembang dengan pesat, dan juga industri tuisyen dalam talian. Pembelajaran dalam talian menawarkan banyak kelebihan berbanding menghadapi tuisyen.

 

KELEBIHAN

Antara kelebihan terbesar tuisyen dalam talian adalah dari aspek FLEKSIBILITI. Pelajar dan tutor dapat mengelakkan tempoh masa perjalanan, yang menjimatkan wang dan juga masa kerana ianya secara terus dalam talian. Hal ini kerana ibu bapa tidak perlu menghantar anak mereka ke tempat tuisyen itu sendiri.

Pusat tuisyen kebanyakkannya lokasi di kawasan bandar yang mana memakan masa untuk sampai di lokasi. Ibu bapa juga perlu membajet masa yang tepat kerana kebiasaannya kelas tuisyen hanya dalam 2-3 jam, membuatkan tidak berbaloi untuk balik ke rumah setelah menghantar anak mereka ke pusat tuisyen atas faktor kos tol dan juga minyak kereta.

Selain itu, kelebihan utama tuisyen dalam talian adalah cara BERINTERAKSI akan menjadi lebih mudah untuk membina hubungan dengan pelajar malah dapat memudahkan pelajaran kerana ia dilakukan secara komunikasi dua hala yang melibatkan dua orang berkomunikasi antara mereka. Oleh itu, untuk berjaya dalam industri tuisyen dalam talian, sangat penting untuk anda memilih platform yang tepat untuk pelajaran anda. Pemilihan platform yang tidak baik mampu menjejaskan prestasi tuisyen dalam talian justeru mengurangkan komunikasi antara pelajar dan juga murid.

PLATFORM

Platform paling popular (dan terkenal) dalam talian adalah Skype. Dalam artikel ini, saya akan menghuraikan Skype sebagai platform untuk kelas dalam talian anda dan membantu anda membuat yang terbaik daripada pelajaran anda. Terdapat juga platform – platform lain untuk diguna ketika melakukan tuisyen dalam talian seperti Zoom.us, Google Hangout, Whatsapp Video Call dan bermacam – macam lagi.

Seperti yang telah disebutkan, industri tuisyen dalam talian berkembang dengan ketara. Selain ingin menjadi tutor yang hebat, maka pentinglah juga untuk sesi tuisyen anda menjadi yang terbaik.

Sebagai contoh, jika anda adalah salah seorang tutor yang terbaik di luar sana, tetapi sambungan internet anda sangat tidak memberangsangkan maka amatlah sukar untuk berkomunikasi dengan pelajar anda. Sebelum anda mula menggunakan Skype, sila pastikan bahawa anda mempunyai perkara berikut.

 

KEPERLUAN :

  • Peralatan Dan Bilik

Anda memerlukan peralatan yang boleh dipercayai memberi keselesaan yang terbaik dari semua aspek. Mikrofon yang baik, webcam yang boleh dipercayai, dan juga komputer yang mempunyai internet yang lancar dan tiada gangguan. Anda juga memerlukan bilik yang tenang dan terang untuk membuat yang terbaik daripada pelajaran tutor anda. Bilik yang tenang dari gangguan – gangguan suara dan cahaya diperlukan supaya sesi tuisyen dalam talian antara pelajar dan tutor tidak terganggu.

  • Membuat Akaun Skype

Sebaik sahaja anda telah mencipta akaun Skype dan melengkapkan segala butiran peribadi yang diperlukan, sudah tiba masanya untuk anda mengenali perisian dan ciri-ciri yang ditawarkannya. Skype merupakan satu platform yang terbaik untuk melakukan aktiviti tuisyen dalam talian ini dek kerana reputasi yang baik dari segi kelancaran membuat panggilan video.

  • Persidangan Audio Dan Video

Panggilan Audio dan Video adalah alasan utama mengapa anda menggunakan Skype. Jika anda memberikan pelajar anda dengan nama Skype anda, mereka dapat memberi respon untuk terima apabila masa pelajaran itu tiba. Secara umumnya, apabila anda mempunyai sambungan internet yang baik, mikrofon, dan webcam, anda boleh mempunyai panggilan video yang memberangsangkan. Walau bagaimanapun, adalah idea yang baik untuk menguji ujian terlebih dahulu sebelum pelajaran yang sebenar dilakukan.

  • Kongsi Skrin Dengan Orang Lain

Satu lagi ciri hebat untuk sesi tuisyen dalam talian anda di Skype ialah fungsi kongsi skrin. Bagi mereka yang tidak biasa dengan ciri ini, ia membolehkan anda berkongsi skrin dengan semua orang dalam panggilan Skype secara terus. Sama ada anda ingin menunjukkan pelajar anda pembentangan PowerPoint, dokumen, atau hanya laman web, ciri kongsi skrin membolehkan anda melakukan semuanya. Apa yang perlu anda lakukan jika anda ingin berkongsi skrin anda adalah dengan mengklik ikon ‘+’ di bahagian bawah skrin, dan memilih pilihan ‘kongsi skrin’.

  • Berkongsi Fail

Sama seperti mesej, apabila anda berada di panggilan Skype, anda boleh menghantar fail anda kepada pelajar anda. Ia sangatlah berguna apabila anda mahu berkongsi imej, dokumen dan video yang agak besar saiznya tanpa ada sebarang masalah.

 

Nak tengok hasil daripada pembelajaran kelas tuisyen secara talian? Haaa ni hasilnya ~ Inilah contoh kelas tuisyen secara talian daripada tutor kami iaitu Cikgu Zaiju dalam sesi kelas Sains UPSR yang menarik 😃

[Online Tuition] Bakteria Pun Boleh Beri Manfaat Pada Manusia?

“BAKTERIA PUN BOLEH BERI MANFAAT KEPADA MANUSIA?”

Jom belajar Online Tuition Sains UPSR bersama dengan Dr Siti Fadilah Juhan (Tutor CMN Academy), secara santai beliau akan berkongsi tentang topik Microorganism yang ‘kebiasaannya’ keluar dalam ujian.

Live kali ini Cikgu Dila akan tunjukkan demonstrasi experimen yang berkaitan dengan tajuk dimana Cikgu Dila kongsikan juga bestnya belajar sains secara ‘fun learning’.

 


Nak dapatkan PERCUMA topik yang ada dalam Modul Funtastic Sains untuk anak anda??

Klik link ini & ikuti langkah seterusnya: Modul Sains STEM

Nak jadi tutor CMN?

Klik: Tutor Profesional untuk pendaftaran!

 

#funlearning
#STEM
#TopikTahun6Sains
#tutorprofesionalMalaysia
#FuntasticSAINS

Online Tuition For All

Online Tuition For All

What is online tuition?

Online tuition is the process of a tutor teaching a student remotely using electronic, internet-ready devices in order to communicate and work collaboratively. Tutors will typically use internet based communication software such as Skype and collaborative workspaces such as Google documents. The communication software allows students and tutors to communicate in an audio-visual capacity whilst the collaborative workspaces allow the tutors to display information, track progress and assess the learning of the student.

What do I need for online tuition?

All a student needs is a computer with a webcam and our online learning platform software. With this, they can access one of our tutors from anywhere in the world with an internet connection.

Online tuition allows students who are too far away to benefit from the services of our tutors at the click of a button. This service is particularly useful for students who want access to some of the best tutors available, all of whom are qualified teachers. These include students around Malaysia and international.

Some of our online tuition are intensive holiday tuitions as part of an ongoing process or as a one-off.

How does online tuition work?

Initial placement from the enquiry stage to connecting you with a tutor is exactly the same as with home tuition.

Instead of a tutor coming to your house, tuition takes place using an interactive online ‘whiteboard’ in conjunction with live video and audio streaming. The online ‘whiteboard’ is a learning platform where files and images can be uploaded and viewed in real time by both tutor and student. Both parties can then write, type, highlight over the file or image at the same time. By running a software with the online whiteboard, the student can speak face-to-face with the tutor making the experience a very interactive one.

 

Hardware

In order to make the most of online tuition it is important that you have the right tools to do so. Here we will cover the hardware that we would suggest you have in your possession and have divided items into essential and supplementary items.

Essential hardware for online tuition:

 Internet connection:

In order to receive online tuition from an online tutor it is essential that you are able to access the world wide web. Almost all of the software and tutoring platforms that we have covered in the software section will operate through the internet. In addition to needing in internet connection it is also important that your access to the internet is of a sufficient quality. For the most basic online tuition software you would need a minimum of one megabit download and upload speeds.

 Device:

In order to communicate with an online tutor through an online platform you will need a device. The device will need to be able to access the internet and be capable of both downloading and uploading content to these online platforms. Although students would be capable of doing this with mobile phones and tablet devices, we recommend that students use laptops or desktops as they provide easier methods of communicating.

 Microphone:

The device that you use for online tuition must have a microphone embedded within it or connected as a third-party device so that the student can speak to the tutor. Most devices have inbuilt microphones these days with the exception of desktop computers. For desktop computers you may need to purchase a microphone in order to have this capability. Devices that act as microphones and video cameras all in one will be the best option for individuals using desktops.

Supplementary hardware for online tuition:

 Headset:

Although most devices have speakers and microphones embedded within them, these are often not the best hardware solutions for online tuition. Embedded microphones are often not close enough to the tutor to provide excellent sound quality and embedded speakers are often poor quality and do not allow confidential tutoring if there are other people nearby. For optimal online tuition we recommend purchasing a headset with an attached microphone for better communication capabilities.

 Mouse:

Online tuition is best when it is highly interactive. In order for the student to be able to be engaged with the lesson it is important that they can engage with whatever software platform the tutor is using in an easy manner. One of the best ways in which to do this is to have an external mouse connected to your laptop to improve levels of interaction.

 Drawing tablet:

Drawing with a computer mouse can be difficult and so tablets can be a great way for students and tutors to communicate more effectively. Most tablets can be configured to act as drawing pads with desktops of laptops which can, in turn, significantly improve the quality of online tuition.

 Video Camera:

With the exception of desktop computers, most devices come with embedded video cameras already. Although video cameras are not essential for online tuition, they do help to build rapport between the student and tutor and to improve communication. We strongly recommend that all students performing online tuition have video capabilities either through external attachments or embedded within the device that they are using to make the online tuition as effective as possible.
Interested to become CMN Online Tutor?

Please register here.