Posts

Subjek “English” Penting Untuk Masa Depan Pelajar?

Subjek “English” penting untuk masa depan? Perlu ke belajar Bahasa Inggeris? Apa kelebihan Bahasa Inggeris ni?

Selamat sejahtera, hari ini menceritakan mengenai “English” adakah ia penting? kenapa penting? untuk pengetahuan semua, bahasa inggeris ini merupakan subjek yang wajib di seluruh dunia. Kebaikan bahasa inggeris pula ialah kita dapat berkomunikasi dengan orang luar negara dan peluang perkerjaan yang sangat luas. Di sekolah, bahasa inggeris merupakan subjek yang wajib untuk lulus, sekiranya pelajar gagal dalam mata pelajaran tersebut akan menyebabkan pelajar tersebut sukar untuk sambung belajar.

TEKNIK MENJAWAB SOALAN OBJEKTIF KERTAS 1 SAINS UPSR

Dalam bahasa inggeris juga terdapat “idioms” apa itu? wajib ke? idioms tidak wajib tetapi sekiranya pelajar dapat belajar bahasa idioms tersebut, pelajar tersebut dapat membuat karangan atau ayat yang baik dan lengkap. Idioms merupakan expression yang memiliki maksud tersendiri. Idioms juga sering digunakan dalam mata pelajaran bahasa inggeris, sekiranya pelajar menggunakan ayat idioms mereka akan mendapat markah lebih dari cikgu mereka.

 

Contoh idioms dan maksud.. :-

1. A Hot Potato Bercakap mengenai isu yang hangat
2. A Little Bird Told Me Seseorang memberitahu rahsia
3. A Ripp Off Sangat mahal
4. Dead Wood Orang atau barang yang tidak berguna lagi
5. Feel Blue Berasa sedih
6. Grab A Bite Makan sesuatu
7. Keep In Touch Tidak memutuskan hubungan
8. Piece Of Cake Sangat mudah

 

Di bawah adalah video yang menceritakan seronoknya belajar idoms : –

 

INGINKAN TIP PEMBELAJARAN MENTORING #IMPACTRESULTS YANG FOKUS & BERKESAN UNTUK ANAK ANDA DI RUMAH?

 

Untuk info lanjut mengenai Home Tuition untuk anak anda, boleh tekan button di bawah

 

 

 

“Anak Saya Pemalu, Disebabkan Itu Saya Ambil Home Tuition.”

“Anak Saya Pemalu, Disebabkan Itu Saya Ambil Home Tuition.”

Puan Anis sebagai ibu kepada anaknya menceritakan bagaimana beliau mengatasi masalah yang dihadapi oleh anaknya. Puan Anis memberitahu bahawa beliau dapat tahu mengenai Home Tuition CMN di Facebook. Sebelum Home Tuition puan anis berkata yang anaknya pergi ke pusat tuisyen, anaknya berkata yang dia tidak dapat memberi tumpuan dengan baik dan susah untuk bertanyakan soalan kerana beliau agak pemalu.

 

Disebabkan itu Puan Anis megambil Home Tuition untuk anaknya supaya selesa dan lebih fokus. Menurut Puan anis, tutornya sangatlah baik dan bagus kerana menyediakan bahan-bahan untuk sesi pembelajaran dan teknik pembelajaran yang berbeza dari biasa.

Baca lagi: Apakah Pembelajaran Yang Mampu Membantu Pelajar UPSR Belajar Dengan Mudah & Seronok?!

 

Puan Anis memilih Home Tuition lebih kerana menurut beliau sekiranya ada kecemasan seperti anaknya sakit, boleh tukar tarikh dan tidak rumit. Selain itu, Puan anis juga menyukai kerana anaknya berasa selesa dan mudah untuk berkomunikasi dengan tutor. Dari sudut jangkaan untuk tutor, Puan Anis tidak memilih kerana menurut beliau, semua orang mempunyai kelebihan masing-masing.

Sekiranya student tidak minat dengan tutor  tersebut maka apa yang di ajar oleh tutor susah untuk pelajar ingat dan faham. Manakala sekiranya pelajar itu minat dan suka dengan tutor tersebut maka lebih mudahlah untuk faham.

Kami Di CMN Academy  ingin mengucapkan terima kasih kepada Puan Anis kerana menggunakan perkhidmatan home tuition kami dan memberikan feedback yang amat baik dan positive kepada kami dan masyarakat yang lain.

Di sini kami menunjukan vedio tayangan feedback oleh Puan Aini :-

 

Untuk info lanjut mengenai Home Tuition untuk anak anda, boleh tekan button di bawah

 

Berhenti Home Tuition Kerana Tuisyen Sekolah! Lihat Kenapa Puan Ini Dapatkan Kembali Home Tuition Untuk Anaknya Dan Dapat Keputusan Cemerlang.

‘”Anak saya dapat 4A dalam percubaan UPSR!”

Selamat sejahtera Tuan dan Puan, hari ini kami ingin menceritakan kisah seorang ibu yang bernama Puan Wana yang mengambil perkhidmatan home tuition untuk anaknya.

Puan Wana merupakan seorang suri rumah  manakala suaminya berkerja sehingga waktu petang.

Sebelum ini Puan Wana telah mengambil perkhidmatan home tuition juga di CMN Academy, tetapi Puan Wana telah berhenti mengambil home tuition kerana beliau dapat tahu bahawa di sekolah anaknya mempunyai tuition tambahan selepas waktu sekolah.

Setelah berhenti Home Tuition, Puan Wana berkata bahawa prestasi anaknya di sekolah makin lama makin menurun dan keputusannya tidak meningkat, sehinggakan anaknya mendapat 1A 2B 1C 1D dalam exam yang lalu. Selepas itu, Puan Wana telah menghubungi pihak CMN Academy kembali untuk mengambil semula perkhidmatan home tuition untuk anaknya.

Home Tuition vs Tuisyen Sekolah

Oleh itu, anak Puan Wana berkata bahawa perbezaan antara home tuition dengan tuition di sekolah amat berbeza kerana di sekolah susah untuk berkomunikasi dengan guru kerana guru perlu melayan pelajar yang lain, berbeza dengan home tuition mudah untuk berkongsi pendapat dan bertanya soalan dengan mudah bersama tutor kerana ianya ‘face to face’ bersama tutor. Puan Wana pun bersetuju dengan anaknya kerana ianya lebih mudah untuk belajar dan ulang kaji bersama selain di sekolah sahaja.

Baca lagi: 5 Tip Belajar Di Rumah Dengan Efektif

Akhir Sekali, selepas Puan Wana mengambil perkhidmatan home tuition dengan pihak CMN Academy, beliau memberitahu kami bahawa prestasi anaknya meningkat dan dapat mencapai keputusan yang amat cemerlang dalam Peperiksaan Percubaan UPSR! Puan Wana berkata bahawa anaknya mendapat 4A 1B dalam exam percubaan UPSR.

Puan Wana juga memberi sedikit kata-kata, beliau berkata sekiranya ibu bapa yang berkemampuan disarankan mengambil perkhidmatan home tuition untuk anak-anak mereka kerana lebih mudah untuk faham dan mudah untuk berkomunikasi bersama Tutor.

Sekiranya tidak dapat mengambil semua subjekt tidak mengapa, Puan Wana juga hanya mengambil subjek anaknya yang lemah sahaja.

 

Kami Di CMN Academy ingin mengucapkan terima kasih kepada Puan Wana kerana menggunakan perkhidmatan home tuition kami dan memberikan feedback yang amat baik dan positive kepada kami dan masyarakat yang lain.

Untuk info lanjut mengenai Home Tuition untuk anak anda, boleh tekan button di bawah

[Tuisyen Online] Pelajar India Belajar Bahasa Arab?

Pelajar India belajar Tuisyen Bahasa Arab Secara Online?

Seorang pelajar india yang berusia 8 tahun yang tinggal di Pualau Pinang,  mempelajari Bahasa Arab? kerana di sekolah dia megambil ujian Bahasa Arab, Kenapa?

ibunya berkata bahawa anaknya minat dengan bahasa arab, dan ibunya tidak kisah sekiranya anaknya ingin mengambil subjek Bahasa Arab. Semasa di sekolah dia berkata agak susah untuk memahami Bahasa Arab tersebut kerana pelajar lain telah belajar basic Bahasa Arab semasa tahun 1.

Ibunya berkata ingin mengambil tuition, tetapi agak susah untuk mencari pusat tuition yang mengajar Bahasa Arab. Selain itu, ibunya ingin tuition di rumah dan kami mempunyai tutor yang berpengalaman di Selangor yang sangup untuk mengajar online untuk anaknya

Di sebab kan itulah dia mengambil online tuition untuk belajar basic Bahasa Arab bersama tutor yang berpegalaman dengan Bahasa Arab. Untuk kelas yang pertama tutor tersebut mengajar ayat ayat ringkas kepadanya kerana untuk lebih mudah faham.

Selepas beberapa kelas pelajar tersebut dapat bercakap Bahasa Arab sedikit demi sedikit dan mengalami peningkatan dalam pembelajaran.

Dengan kelas tuition online pelajar itu dapat belajar dengan tutor yang berpegalaman walau di mana pun mereka berada 🙂

 

Di sini kami menunjukan pembelajaran online tuisyen bersama dengan tutor Bahasa Arab :-

Untuk info lanjut boleh Whatsapp 011-32742922 atau terus layari https://cmnacademy.com/inginkan-tip-p…

Facebook: https://www.facebook.com/cmnacademyho…

Intagram: https://www.instagram.com/cmnacademy/

Hiperleksia – The Smart Kid Disorder?

 

Apa tu?

Hiperleksia adalah sejenis sindrom dikategorikan sebagai keupayaan kanak-kanak yang terlalu awal dipelajari dari usia yang sepatutnya. Maksudnya disini, anak anda mungkin telah mahir membaca seawal usia 3-4 tahun kerana kebiasaannya, kanak-kanak usia 5 tahun baru boleh membaca. Hiperleksia ini tergolong juga dalam kategori autisma-like sindrom. Akan tetapi, tidak semua kanak – kanak yang mampu membaca di usia yang awal itu mempunyai hiperleksia. Ia amat sukar sekali untuk mengenalpasti samada ianya adalah hiperleksia ataupun bertuah.

 

Ciri- Ciri Hiperleksian

Kanak-kanak hiperleksia mempunyai perwatakan yang menarik dan luar biasa dari kanak-kanak biasa. Antaranya adalah:

  • Mereka seringkali dikatakan mempunyai tahap IQ diatas paras sederhana!
  • Mereka juga mempunyai daya membaca melebihi kanak-kanak normal iaitu 1-2 tahun lebih awal mahir dalam kemahiran ini.
  • Mempunyai daya penghilatan dan ingatan yang memberangsangkan.
  • Mudah mengingati apa yang dilihat dan didengar walaupun tidak memberi tumpuan sepenuhnya.

Walau bagaimanapun, ciri-ciri tersebut langsung tidak memberi kesan langsung terhadap daya memahami.

 

Masalah Yang Akan Dialami Oleh Hiperleksian

Namun begitu, meskipun banyak kelebihan yang terdapat pada kanak-kanak hiperleksia, mereka juga mempunyai kekurangannya yang tersendiri. Antara masalah-masalah yang sering dihadapi oleh mereka adalah:

  • Sukar untuk memahami dan menggunakan percakapan.
  • Susah berfikir di luar kotak.
  • Seorang yang belajar melalui visual.
  • Mengalami kesukarang menjawab soalan 5 wh (who, what, where, when, and why)
  • Seringkali mengulangi perkataan dan maksud yang sama tanpa memahami maksudnya.

Kanak-kanak hiperleksia mungkin juga mudah untuk mendapat ketidakbolehan yang lain seperti menguasai bahasa, komunikasi dan tingkah laku, dan juga bukan lisan. Mereka juga mungkin akan terkesan dengan penyakit-penyakit yang jauh lagi kronik seperti kemurungan/tertekan.

 

Langkah-Langkah Bagi Menangani Masalah Ini

Sebagai ibu bapa yang prihatin lagi cakna terhadap anak-anak, kita seharusnya memastikan memberi perhatian yang terbaik buat anak-anak agar masalah-masalah disorder seperti ini dapat diatasi. Antaranya adalah dengan :

  • Menggalakkan anak-anak menguasai dan membelajar bahasa dan juga sosial skill.
  • Memastikan anak-anak memahami bahasa lisan dengan lebih tepat.
  • Menunjukkan contoh yang baik dalam adab percakapan.
  • Menerangkan tentang sesuatu perkara dalam kaedah yang mudah difahami.

‘Kanak-kanak Hiperleksia ini akan terus membaca, membaca dan juga membaca. Kerana itulah, kita harus menggalakkan mereka, menulis dan terus menulis’ Susan Martins Miller.

Disleksia, apa tu?!

Disleksia, cegah sebelum terlambat!

Apa tu?

Disleksia merupakan sejenis masalah pembelajaran khusus yang kerap berlaku. Kanak-kanak yang mempunyai penyakit ini sering ada masalah untuk menguasai tugasan sekolah walaupun mereka telah berusha bersungguh-sungguh. Masalah asasnya adalah perbezaan cara otak berfungsi dalam menghubungkan simbol visual dengan bunyi. Mereka yang menghidap penyakit ini mungkin mengalami kesukaran dalam:

  • Membaca
  • Menulis
  • Memahami
  • Mengeja
  • Mengira

Ciri-ciri Disleksia

Terdapat banyak ciri-ciri disleksia yang boleh dikesan di peringkat pra-sekolah mahupun alam persekolahan. Di peringkat pra-sekolah, mereka mungkin:

  • Lambat bertutur
  • Kesukaran untuk menyebut sesuatu atau rima
  • Sukar menulis
  • Susah untuk mengenalpasti bentuk atau warna
  • Mengalami masalah untuk mengulang balik cerita yang didengar

Manakala di alam persekolahan pula, kanak-kanak Disleksia mungkin ada masalah dalam:

  • Menguasai tugasan sekolah seperti membaca, menulis, mengeja atau mengira.
  • Membaca dan mengelak dari membaca di kelas.
  • Semasa membaca huruf, perkataan atau nombor (Bacaan terbalik)
    • 15 dibaca 51
    • ‘was’ menjadi ‘saw’
    • ‘b’ dengan ‘d’
  • Kurang koordinasi seperti susah ikat tali kasut
  • Keliru dengan konsep masa
  • Memahami, mengingati atau mengikut arahan.
  • Tersalah letak barang atau hilang barang atau kerja sekolah.

Masalah yang mungkin dialami

Golongan Disleksia mungkin akan mengalami banyak masalah yang tidak dialami oleh golongan yang normal. Antaranya ialah:

  • Digelar lembab, pemalas, dan sebagainya.
  • Rasa rendah diri yang ekstrem.
  • Pembentukan imej diri terjejas
  • Gangguan emosi
  • Masalah tingkah laku
  • Pencapaian akademik menurun

Oleh itu, kita sebagai ibu bapa haruslah mengambil tindakan pantas bagi menangani masalah yang agak serius tetapi sukar dilihat dengan mata kasar. Ibu bapa harus peka dengan simptom-simptom penyakit Disleksia ini. Antaranya ialah dengan:

    • Bantu kanak-kanak dan keluarga mengendali permasalahan ini dan bina keyakinan diri anak
    • Rawat penyakit lain yang mungkin berkait seperti Gejala Hiperaktif dan Kurang Daya Tumpuan
    • Pertingkatkan potensi pembelajaran anak melalui :
      • Terapi pertuturan
      • Latihan pendengaran dengan bantuan komputer
      • Pendekatan pelbagai deria (Menggunakan deria lain untuk membantu pembelajaran)
        • Deria sentuhan (menggunakan lakaran atas kertas pasir)
        • Deria pendengaran (menggunakan ritma atau bunyi perkataan/ huruf)
        • Merasa pergerakan bibir
        • Menulis huruf atau perkataan
  • Langkah-langkah pemulihan :
    • Bantu anak menguasai maklumat secara beransur ansur
    • Pengulangan semasa mengajar (konsep ajar berlebihan)
    • Gunakan video atau kaset untuk belajar
  • Program pemulihan khusus :
    • Ada sekolah yang mempunyai program pemulihan khusus untuk Disleksia

Anak Diculik? Ibu Ini Berhenti Kerja Untuk Fokus Kepada Pembelajaran Anak…

Anak merupakan harta dunia akhirat untuk ibu bapa mereka, dan anak juga merupakan amanah yang Allah bagi. Bila berbicara tentang amanah, semua ibu ingin berikan yang terbaik untuk anak mereka, tetapi tidak semua berjaya kerana menghadapi cabaran yang pelbagai rintangan untuk dihadapi.

Di sini ingin menceritakan seorang ibu yang mengambil perkhidmatan tuition untuk anaknya kerana telah berlaku satu kejadian pada anaknya semasa di sekolah yang menyebabkan ibunya berhati-hati selepas kejadian itu.

Ibu yang berceritakan tentang anaknya berkata bahawa anaknya merupakan pelajar yang cermerlang dan rajin belajar di sekolah mahupun di rumah. Semasa hari persekolahan anaknya pergi dan balik sekolah dengan menggunakan perkhidmatan bas sekolah.

Selepas tamatnya waktu sekolah anaknya tiada dalam bas kerana pemandu bas berkata dia tidak perasan dia naik bas. Pada waktu itu ibunya berasa cemas dan risau yang teramat sangat kerana anaknya didapati hilang.

Selepas itu, ibunya menelefon anaknya banyak kali dan berulang kali. Ibunya berkata yang anaknya selalu membawa telefon ke sekolah kerana sekiranya apa-apa terjadi ibunya boleh call anaknya.

Keadaan semakin mendebarkan apabila ibunya mendapat tahu bahawa anaknya diculik, ini menyebabkan ibunya sampai rasa nak rebah kerana dapat tahu anaknya diculik. Setelah di telefon banyak kali akhirnya anaknya menjawab panggilan tersebut dan dapat ditemui semula anaknya.

Moral dalam cerita ini dapat kita lihat ibunya semakin protective dengan anaknya kerana ibunya menghantar anaknya ke sekolah dan kemana anaknya mahu pergi atas keselamatan anaknya. Ibunya juga memberi kebebasan tetapi tidak sehingga lewat malam. Sekarang, ambil dan hantar anak pergi balik sekolah, tengok wayang pun ibu hantar dan tunggu sehingga wayang habis.

Solusi oleh ibunya, dia mengambil home tuition untuk anaknya supaya anaknya dalam keadaan selamat dan tidak ada apa gangguan. Ibunya berkata yang anaknya mudah untuk belajar kerana dapat bersemuka dengan guru home tuition. Akhir sekali, kita dapat lihat kasih sayang yang di tunjukan oleh ibunya selepas mengetahui anaknya di culik dan membuatkan ibunya makin berhati-hati.

Kita sebagai ibu bapa haruslah mengambil berat tentang anak kita kerana mereka merupakan amanah yang diberi oleh Allah.

 

 

 

Bersama Peneraju Home Tuition Mentoring  Di Makaysia

Ketahui bagaimana Rahsia pelajar biasa menjadi

Tonton video ini

Ia tidak lagi mustahil dengan Sistem Pembelajaran Home Tuition yang berkesan bermula di rumah anda!

 

ANAK KURANG TUMPUAN DALAM KELAS??

ANDA DAN KELUARGA MAHU MENGAJI AL-QURAN BERSAMA??

INGIN PEMBELAJARAN BERFOKUS DI RUMAH ANDA??

Kami membantu anak tuan/puan belajar dengan FOKUS & SERONOK di rumah & mengalami peningkatan dalam akademik mereka.
Kami juga membantu tuan/puan dan keluarga mempelajari Al-Quran dengan suasana lebih seronok.

 

Ramai di kalangan pelajar mempunyai cabaran untuk belajar dalam suasana yang ramai.

Bukan kerana mereka tidak pandai, cuma tiada orang yang dapat bantu dan bimbing mereka untuk belajar dengan teknik & cara yang betul.

Atau mungkin mereka malu untuk bertanya guru semasa dalam kelas terutamanya apabila pelajar ramai.

Dengan pembelajaran secara berfokus ini, tutor kami dapat membantu mengenali potensi anak tuan/puan dan membantu mereka untuk cemerlang dalam akademik di samping mempunyai sahsiah yang terpuji.

Sebahagian dari pelajar kami yang cemerlang dalam UPSR, PT3, SPM, IGCSE

 
 

ANAK DAPAT A PERCUBAAN UPSR LEPAS TUISYEN DI RUMAH!

“Banyak perubahan anak saya selepas tuisyen dengan tutor dari CMN Academy. Dulu anak agak lemah terutamanya subjek Sains & Matematik… Tapi lepas tuisyen di rumah, markah yang dulunya selalu dapat B & C, dah naik ke A” 

 


Pembelajaran Home Tuition secara fokus di rumah anda

 

Pembelajaran Home Tuition untuk kumpulan kecil

Pembelajaran Home Tuition untuk kumpulan kecil

 


Pembelajaran Quranic Home Based bersama keluarga

 

 

6A PERCUBAAN UPSR!! WOW & TAHNIAH ADIK AISHAH!

Anak kepada Puan Feldatun ini bertukar sekolah semasa tahun 6 dan adik ini amat aktif dengan aktiviti sekolah… tapi boleh dapat 6A dalam Percubaan UPSR baru-baru ini dari peperiksaan pertengahan tahun dapat 3A.

 

Pembelajaran Al-Quran tanpa mengenal usia

 


Pembelajaran Quranic Home Based dan Fardhu Ain untuk anak-anak

 

Pembelajaran Al-Quran bersama organisasi kerjaaan dan syarikat

 

 

 

 

Siapakah kami?

CMN Academy berdiri teguh bagi membantu ibu bapa & anak-anak untuk meneroka pembelajaran yang bermutu dan mengalami peningkatan dalam pembelajaran Akademik & Al-Quran, menerusi bimbingan secara personal; Home Tuition, Online Tuition & Quranic Home Based dengan pengalaman lebih 10 tahun dalam bidang ini.


Kami telah membantu lebih 1120 ibu bapa dan pelajar di seluruh Malaysia dalam pembelajaran secara berfokus dan menyeronokkan menerusi pengalaman lebih 10 tahun dalam bidang ini serta lebih 1000 database Tutor di bawah kami.
.
Kami juga sering melakukan pelbagai R&D untuk menghasilkan modul & teknik pembelajaran yang seiring dengan pembelajaran abad ke-21.

CMN Education Group telah dianugerahkan Silver Award for Computational Thinking Games Design 2018 di The 1st National STEM Seminar 2018 di Universiti Malaya.

Modul STEM Funtastic Sains & Matematik diberi pujian sehingga kami diberikan kepercayaan untuk menjadi salah satu STEM Partners dalam National STEM Movement untuk membantu mengembangkan bidang STEM di kalangan pelajar di Malaysia.

Selain itu, Modul Funtastic menerima 2 Silver Award di ‘Teachers Innovation Carnival’ (T-NOVATE 2018) di UIA dan EDUINNOVATION 2018 di UKM selain menerima pujian semasa pembentangan bersama PPD & JPN semasa pembentangan di Seminar Antarabangsa Pendidikan (ProSET) di Unisel.

Modul Bahasa Arab bersama CMN Al-Qudwah telah mendapat Gold Medal dalam Pertandingan Inovasi Bahasa Arab sempena World Arabic Language Day di UKM.

 

Kami juga telah dijemput untuk berkongsi Teknik Pengajaran & Pembelajaran bersama Guru-guru Sains & Matematik di bawah Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) Rompin dalam Bengkel ‘Beyond Expectation Teachers’.

Bersama Puan Zarina, Pegawai SISC+ PPD Rompin di mana kami dijemput untuk berkongsi dalam Bengkel Pembelajaran Abad Ke-21 “Beyond Expectation Teachers” bersama Guru-guru Sains & Matematik.

 

Untuk meningkatkan kualiti Tutor, kami sentiasa menganjurkan Bengkel “Home Tutor Beyond Expectation” untuk upgrade kemahiran dan silibus terkini serta mengiktiraf Home Tutor yang berkelayakan.

 

Mengasaskan Tutor Profesional Malaysia yang menhubungkan Tutor-tutor dari seluruh Malaysia melalui Simposium Tutor Profesional Malaysia

 

TESTIMONI KEJAYAAN PELAJAR

 


 

 

(Baca lebih lanjut tentang: Feedback dan testimoni klien Home Tuition & Quranic Mengaji CMN Academy)

 

PEMBELAJARAN LEBIH MENARIK, EFEKTIF, SELESA, SERONOK & BERIMPAK KINI DIBAWA KE RUMAH ANDA MELALUI PRIVATE TUTOR & ONLINE TUTOR KAMI!!

PENDAFTARAN HOME TUITION MENTORING CMN ACADEMY KINI DIBUKA!

>>>Mohon Whatsapp ‘Nama penuh_FreeCMNA_Home Tuition/Quranic Home Based’ ke 011-15775761 <<<

======
SIAPA KAMI?
======

👔 CMN Academy merupakan anak syarikat di bawah CMN Global Consultant Sdn. Bhd.

👔 Kami berpengalaman lebih 10 tahun dalam bidang pendidikan & telah bantu ramai ibu bapa & pelajar.

👔 Kami menawarkan 2 pakej iaitu “AMAZING HOME TUITION” & “WONDERFUL HOME QURAN”

👔Cawangan-cawangan kami di seluruh negara:

 

CMN Academy Home Tuition & Mengaji Bangi

CMN Academy Home Tuition & Mengaji Seremban

CMN Academy Home Tuition & Mengaji Kuala Lumpur

CMN Academy Home Tuition & Mengaji Gombak

CMN Academy Home Tuition & Mengaji Kajang

CMN Academy Home Tuition & Mengaji Melaka

CMN Academy Home Tuition & Mengaji Johor Bahru

CMN Academy Home Tuition & Mengaji Kuantan

CMN Academy Home Tuition & Mengaji Ipoh

CMN Academy Home Tuition & Mengaji Kuala Terengganu

CMN Academy Home Tuition & Mengaji Kota Bharu

CMN Academy Home Tuition & Mengaji Kota Kinabalu

CMN Academy Home Tuition & Mengaji Kuching

CMN Academy Home Tuition & Mengaji Sungai Petani

CMN Academy Home Tuition & Mengaji Georgetown

CMN Academy Home Tuition & Mengaji Butterworth

CMN Academy Home Tuition & Mengaji Kangar

Mengapa anda perlu pilih Home Tuition Mentoring by CMN Academy?

Mari kami ceritakan…

Apa ISTIMEWANYA Home tuition Mentoring  by CMN Academy?

🔍 Cara pengajaran lebih EFEKTIF

Belajar di rumah sendiri, sama ada seorang atau kumpulan kecil (maksimum 5 pelajar* dalam 1 masa)… lebih fokus & selesa.

🔍 Penerapan modul berteraskan KBAT

KBAT : Kemahiran Berfikir Aras Tinggi
Lebih banyak aktiviti berbanding cuma tengok buku saja.
Pelajar tak bosan, lebih senang faham & ingat teori dengan sendirinya. Pelajar lebih banyak berfikir dari hanya menghafal.


🔍 Subjek PILIHAN Tuisyen mengikut keperluan

Kami sediakan konsultasi percuma untuk anda pilih subjek yang betul.
Anda boleh pilih subjek asas seperti Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Matematik & Sains…
serta subjek tambahan seperti Matematik Tambahan, Akaun, Fizik, Biologi, Kimia Bahasa Arab…

🔍 Dijamin ada PENINGKATAN dalam pembelajaran**

InsyaAllah, selepas minimum sebulan kelas, ada peningkatan dalam mood study anak anda.
Bila mood dah naik, performance akan turut naik dengan sendirinya!


🔍 Dahulukan apa yang PENTING

Kami tidak nafikan pelajaran mengikut silibus atau “habiskan” silibus itu penting…
Kami tekankan pembelajaran ikut keperluan… maksudnya dahulukan bahagian yang pelajar belum mahir & perlu bimbingan, bukan ikut flow untuk kejar silibus.
Bagi kami, jika asas pelajar itu kuat, soalan pusing macam mana pun, insyaAllah pelajar dapat jawab dengan yakin.

 

+ Aplikasi CARA PEMBELAJARAN MENARIK & SESUAI untuk setiap pelajar.

Private  & Home Tutor kami menerima LATIHAN BERKALA berkaitan PENDEKATAN pembelajaran yang MENARIK & asas Neuro-Linguistic Programming (NLP).
Kami percaya setiap pelajar mempunyai keistimewaan & tahap tersendiri, serta cara pembelajaran yang berbeza.

🔍 Online Tuition

Anak anda boleh belajar menggunakan laptop, PC dan tablet dari mana-mana sahaja dengan wifi internet. Kami mempunyai software untuk membantu pembelajaran tuisyen melalui online. Online Tutor kami dapat membantu anak anda belajar dengan teknik pembelajaran terkini melalui online.

 

🔍 Penganjur Simposium Tutor Profesional Malaysia (STPM)

Kami juga merupakan Penganjur kepada Simposium Tutor Profesional Malaysia (STPM) yang diadakan setiap tahun untuk mengumpulkan tutor-tutor dan Usahawan Pendidikan dari seluruh Malaysia bagi memberikan perkhidmatan dan kualiti pembelajaran yang terbaik kepada klien dan pelajar.


🔍 Anda boleh TAHU setakat mana PENCAPAIAN/pembelajaran semasa anak anda.
Best bukan? Kami sediakan LAPORAN BULANAN di mana prestasi pelajar & tutor dapat dilihat, untuk anda & kami monitor bersama.

🔍 Dibuka untuk semua pelajar SEKOLAH RENDAH & MENENGAH.

🔍 MASA lebih FLEKSIBEL mengikut permintaan anda.

🔍 JIMAT masa, tenaga & minyak kereta anda.

🔍 SELAMAT & SELESA kerana pembelajaran dibawa ke rumah anda.

Jika anda sebagai ibu bapa tidak berpuas hati dengan Tutor pada kelas PERTAMA, kami akan menggantikan dengan Tutor lain atau anda TIDAK PERLU membayar apa-apa!

 

30 Pendaftaran Awal untuk 2019 akan mendapat Workbook KHAS “YAKIN SEBELUM BERJAYA” yang disukai ramai ini 🙂

 

TEMPAT TERHAD!

BERMINAT?

Ya, saya ingin mengetahui maklumat lanjut sekarang!

 

Mohon Whatsapp ‘Nama penuh_CMNA_Home Tuition Mentoring/Quranic Home Based’ ke 019-462 6840

 

 

P/S: Yuran kami adalah berpatutan dengan servis yang diberikan sepanjang tempoh pembelajaran

 

DOWNLOAD EBOOK SOALAN UPSR, PT3 & SPM PERCUMA UNTUK ANAK ANDA!

(Klik pada gambar UPSR/PT3/SPM)

Adakah mendengar muzik ketika belajar menjadi satu kesalahan?

Seringkali kita mendapati bahawa terdapat segelintir orang lebih suka untuk mendengar muzik ketika belajar. Ramai yang menganggap bahawa ia mampu untuk meningkatkan daya fokus sesesorang dengan lebih mantap. Terdapat juga desas-desus mengatakan bahawa belajar sambil mendengar muzik dapat meningkatkan skill otak dimana ia membenarkan otak kita untuk melakukan apa-apa tugasan dari yang mudah hinggalah yang […]

Inisiatif Pengukuhan Pendidikan STEM 2018 – 2019

STEM sudah bermula di Malaysia beberapa tahun lalu di Malaysia dan maksud di sebalik perkataan STEM ialah Science Technology Engineering Mathematics (STEM).

Terdapat beberapa konsep pembelajaran STEM iaitu lebih rasa minat dan seronok kerana STEM ini memudahkan cara pembelajaran untuk membantu pelajar untuk lebih memahami konsep serta aplikasi dalam subjek seperti Sains dan Matematik.

Pembelajaran STEM sangat penting untuk meningkatkan kembali minat pelajar terhadap subjek ini dan seterusnya menjadi ‘innovator’ pada masa hadapan.

Salah satu pedagogi STEM mementingkan elemen 4C dalam Pembelajaran Abad Ke-21 iaitu ‘Collaboration’ ‘Creativity’ ‘Communication’ dan ‘Critical Thinking’ yang penting untuk kemahiran mereka di alam kerjaya kelak .

 

 

 

 

 

 

Dari Sumber : Kementerian Pendidikan Malaysia

 

Bersama Penolong Pengarah Pusat Penyelidikan Pembangunan dan Inovasi Institut Pendidikan Guru Malaysia, Dr Shamsazila Binti Saaban.

Beliau ingin berkongsi tentang halatuju pendidikan Malaysia serta review tentang Modul Funtastic STEM.

“Saya amat tertarik dengan Modul Funtastic Sains, Matematik & Fizik kerana buku ini menceritakan dengan ringkas tentang Fizik, sebab buku lain semua tebal dan harus menghafal formula,tetapi modul ini dapat banyak informasi dan video dan juga animasi, ini adalah permulaan dan perubahan untuk fun learning dan kita tidak mahu pelajar stress dalam belajar”

Dr Shamsazila Binti Saaban

“Modul Funtastic Science dan Matematik untuk sekolah rendah, menunjukan modul yang amat menarik ya dan perlu berikan kepada guru sekolah untuk lebih meluas, belum banyak lagi modul yang seperti ini. Kalau kita lihat modul ini banyak mengikut STEM jugak dan mengikut pembelajaran ke abad 21. Modul ini banyak cara pembelajaran dan Fun learning, banyak permainan dan teknik yang mudah untuk di fahami.”  

Selain itu, Modul Funtasic untuk Sains & Matematik pula, Dr Shamsazila Binti Saaban berkata bahawa buku Funtastic untuk pelajar sekolah rendah amat lah digalakan dan disebarkan di setiap sekolah kerana buku tersebut banyak memberi cara yang ringkas dan mudah untuk pelajar sekolah rendah mengenai Matematik dan Sains.

Kami ingin mengucapkan terima kasih kepada Dr Shamsazila Binti Saaban kerana sudi meluangkan masa memberi feedback mengenai buku Modul Funtastic kami dan mengalakan kami untuk menjual di setiap sekolah kerana buku ini dapat memberi pelajar sekolah belajar dengan fun learning dan mudah untuk difahami.  Kami mendoakan supaya Dr Shamsazila Binti Saaban dan Institut Pendidikan Guru Malaysia (IPGM) maju dan dapat mencapai matlamat yang ingin dicapai oleh IPG sebagai peneraju dalam bidang pendidikan guru di Malaysia.

 

Untuk tahu lebih lanjut tentang perkongsian beliau boleh ikuti video di bawah.

 

Untuk info lebih lanjut mengenai Modul Funtastic boleh KLIK lini ini: Modul Funtastic Sains & Matematik

 

“Yakin Sebelum Berjaya”

#kementerianpendidikanmalaysia

#STEM2019

 

Tutor Ini Berkongsi Tentang Teknik ‘Jubin Algebra’ Yang Memudahkan Pelajar

Perkongsian oleh Tutor Raj tentang Teknik Jubin Algebra dalam Topik Matematik Tingkatan 2 yang mudah dan menarik..

Topik 2: Pemfaktoran Dan Pecahan Algebra.

2.1 Kembangan

2.1.1 Kembangan Dua Ungkapan Algebra.

Penggunaan Jubin Algebra amat membantu apabila kita ingin dedahkan konsep kembangan Ungkapan Algebra.

Kesilapan umum dilakukan apabila ungkapan ini melibatkan nombor nombor negative. Yer… nombor Negatif ini boleh dikatakan sebagai musuh utama yg sering buatkan pelajar kantoi atau Rimas dan gundah gelana.

a(b+c)
= ab + ac soalan begini biasa nya tiada masalah

a(b -c) yang ini pun biasa nya tiada
= ab – ac masalah.

-a(b+c)
= -ab + ac 
ini kesilapan umum yg sering dilakukan.
Jawapannya adalah;

= -ab – ac 

-a(b-c)
= -ab – ac 
sekali lagi kesilapan seperti ini meme femes dikalangan pelajar.
Jawapan sebenarnya adalah;

= -ab + ac 

Berjaga jaga lah kalau Ungkapan yang kita nak kembangkan tu ader banyak bebeno “negative” … hmmm nak terbabas tu amat tinggi kebarangkaliannya. Contoh nya soalan berikut;

-a( -b – c )
= -ab – ac 
= ab – ac 
= -ab + ac 
Meme Salah ler semuanya ini. Jawapan nyer sebenor nyer gini;

= ab + ac.

Persoalannya, kenapa kesilapan yang melibatkan nombor atau ungkapan Algebra melibatkan Negatif sering berlakunya ‘silly mistakes’ yang amat tinggi?

Sedangkan kan di Tingkatan 1, Bab 1: Nombor Nisbah, telah didedahkan kepada Integer positif Dan Negatif.

Kesilapan ini boleh dilihat sampai ke diperingkat Menengah Atas.

Jadi berhati hati lah di Jalan Raya Matematik bila nampak nombor negatif…

Sir Rajinder Singh akan berkongsi tentang Teknik Jubin Algebra (Algebra Tiles) ini secara Fb Live di Facebook: Tutor Profesional Malaysia pada 8 Februari 2019 pada 11 am.

p/s: Jemput share untuk manfaat bersama 😃

Sumber: TutoRaj