Posts

Bahasa Melayu Kuno, Klasik dan Moden? Apa perbezaannya?

Bahasa Melayu secara majoriti dituturkan oleh masyarakat di Malaysia, Indonesia dan persekitarannya yang merupakan sejenis bahasa Melayu-Polinesia (bahasa Austronesia). Bahasa ini bukan sahaja menjadi bahasa kebangsaan Malaysia, tetapi juga Indonesia, Brunei dan Singapura. Penduduk-penduduk Melayu di Selatan Thailand, Sri Lanka, Kemboja, Filipina, Vietnam dan Afrika Selatan juga bertutur dalam Bahasa Melayu. Bahasa Melayu mempunyai banyak dialek. Setiap dialek pula mempunyai perbezaan dari segi sebutan dan kosa kata.

 

Berdasarkan statistik penggunaan bahasa di dunia, Bahasa Melayu merupakan bahasa keempat dalam turutan jumlah penutur terpenting bagi bahasa-bahasa di dunia selepas Bahasa Inggeris, Mandarin dan Hindi/Urdu. Bahasa ini telah diajar di universiti-universiti di peringkat antarabangsa seperti di Australia, Belanda, China, Jerman, New Zealand, United Kingdom dan Amerika Syarikat.

 

Bahasa Melayu terbahagi kepada tiga tahap iaitu Bahasa Melayu Kuno, Bahasa Melayu Klasik dan Bahasa Melayu Moden. Perbezaan ketara telah terjadi antara tiga tahap ini sejak kedatangan agama Islam dan Hindu, termasuk penjajah Eropah di Asia Tenggara.

 

Bahasa Melayu Kuno:

  • Mempunyai pengaruh yang kuat daripada Sanskrit dan Hindu.
  • Gemilang sebagai lingua franca dan bahasa pentadbiran pada abad zaman Sriwijaya daripada abad ke-7 hingga abad ke-13.
  • Ditutur di Semenanjung Tanah Melayu, Sumatera dan Kepulauan Riau.
  • Diterima ramai kerana bersistem lebih mudah berbanding Bahasa Jawa, bersifat sederhana, mudah menerima pengaruh luar dan tidak terikat dengan perbezaan susun lapis masyarakat.
  • Antara contoh perkataan: wulan (bulan), mangalap (mengambil), mamava (membawa), sukhacitta (sukacita), datam (datang), rajaputra (putra raja), vatu (batu).

 

Bahasa Melayu Klasik:

  • Mempunyai pengaruh daripada Bahasa Arab dan Islam.
  • Menggunakan bahasa istana.
  • Banyak ayat pasif dan songsang.
  • Ayat panjang dan berulang.
  • Banyak menggunakan partikel ‘pun’ dan ‘lah’.
  • Menggunakan kosa kata klasik seperti ‘ratna mutu manikam’, ‘edan `kesmaran’ (mabuk asmara), ‘sahaya’, ‘masyghul’ (bersedih).
  • Wujud unsur-unsur falsafah Islam.

 

Bahasa Melayu Moden:

  • Mempunyai pengaruh daripada penjajah Barat, terutama Inggeris.
  • Bermula pada abad ke-19 selepas penjajahan Barat seperti Belanda, Inggeris dan Portugis.
  • Hasil karya Abdullah Munsyi iaitu Hikayat Abdullah (1849) dianggap sebagai permulaan zaman Bahasa Melayu Moden.
  • Dijadikan bahasa kebangsaan Malaysia (Perkara 152 dalam Perlembagaan Persekutuan) sejak 1957 dan bahasa rasmi dalam urusan pentadbiran (Akta Bahasa Kebangsaan 1963/67).

 

Bahasa Melayu merupakan bahasa yang unik. Mulai hari ini, mantapkan lagi tahap pertuturan anda dalam Bahasa Melayu. Bagi pelajar-pelajar, pelajarilah bahasa ini dengan sebaik mungkin. Sangat mudah untuk mendapat skor A dalam subjek Bahasa Melayu. Sebagai rakyat Malaysia pula, kita mesti menggunakan dan memartabatkan bahasa kebangsaan ini tanpa rasa malu atau terlalu mengagungkan Bahasa Inggeris.

 

Sebagai rakyat Malaysia, mari kita kuasai Bahasa Melayu!

[Tuisyen Di Rumah] Daripada Tidak Tahu Cakap Bahasa Melayu Akhirnya Cemerlang Dalam Peperiksaan

Apa yang dimaksudkan dengan ‘boring kepada bosan’??

Bukan sama je ke maksud?

Betul memang sama maksudnya, kami ingin berkongsi kisah yang diceritakan oleh salah seorang Tutor CMN Academy, Cikgu Isa, mengenai seorang pelajar beliau Home Tuition beliau.

Menurut Cikgu Isa, pelajar tersebut merupakan seorang yang berbangsa India yang kurang pandai untuk bercakap dalam Bahasa Melayu. Beliau bernama Jayrohan yang berumur 9 tahun, Tahun 3 serta mempunyai seorang adik bernama Lathikha yang berumur 7 tahun.

Seperti yang diceritakan oleh Cikgu Isa..

Semasa saya mendapat tahu bahawa saya telah mendapat seorang pelajar untuk mengajar dari pihak pengurusan CMN Academy, saya telah menghubungi Puan Leena Mark iaitu ibu kepada mereka untuk memberitahu dan memperkenalkan diri saya ialah tutor yang akan mengajar anaknya.

Ibunya meminta saya mengajar anaknya Bahasa Melayu kerana dikatakan anaknya semasa di sekolah tidak mempunyai kawan dan setiap kali anaknya pulang ke rumah selepas sekolah anaknya akan menyebut “Mom,  I’m boring at school” dan saya sebagai tutor berasa kasihan dan berazam ingin membantu adik Jayrohan untuk belajar Bahasa Melayu dan menguasai bahasa tersebut dengan baik.

Pada hari Sabtu saya telah datang ke rumahnya untuk mengajar Bahasa Melayu dengan semangat yang berkobar-kobar :), sebelum saya mulakan kelas saya, saya gunakan Teknik ‘Melting The Ice’ dan dapat tahu bahawa anaknya suka melukis.

Ada apa dengan suka melukis? Sebagai seorang tutor saya akan mengajar anak murid saya dengan perkara yang mereka minat, dengan itu lebih mudah untuk mereka faham dan seronok dengan apa yang kita ingin sampaikan.

Selepas itu, saya membeli kertas lukisan dan menyuruh Jayrohan melukis kenderaan di laut dan mengajarnya secara ringkas kaitannya dengan Bahasa Melayu sebelum saya memasuki topik dalam subjek Bahasa Melayu.

Dalam masa 4 bulan anaknya berasa sangat gembira kerana dapat bercakap Bahasa Melayu walaupun kurang fasih berbahasa lagi. Saya juga tumpang gembira kerana berjaya mendidik seorang pelajar yang sangat rajin dan mempunyai sikap suka belajar.

Selama 8 bulan saya mengajar adik Jayrohan dan banyak peningkatan yang saya lihat daripadanya kerana semangat ingin belajar ada dalam diri adik Jayrohan setiap kali sesi Home Tuition mahupun di luar sesi.

Di samping itu, saya jugak mempunyai masalah untuk membeli buku latihan untuk adik Jayrohan kerana dia mampu menyiapkan buku latihan yang sepatutnya dihabiskan dalam masa setahun tetapi adik Jayrohan mampu menyiapkan dalam masa sebulan sahaja.

Saya terpaksa pergi ke pelbagai kedai buku untuk mencari buku latihan yang tidak pernah dibuat lagi untuknya kerana kebanyakan buku telah digunakan oleh Jayrohan.

Dengan ini dapat kita lihat bagaimana sikap pelajar yang mahu dan ingin belajar, semangatnya sangatlah kuat dan tidak pernah berputus asa untuk belajar.

Semasa di sekolah adik Jayrohan juga rajin belajar tetapi kurang dapat perhatian daripada kawan-kawan kerana tidak boleh untuk bercakap Bahasa Melayu, tetapi selepas adik Jayrohan boleh bercakap Bahasa Melayu ramai kawan-kawannya yang mula berkawan dengannya dan mahu belajar English pula dengan beliau :)

Akhir sekali, sebelum Jayrohan akan menghadapi peperiksaan akhir di sekolah, saya memberi nasihat yang ringkas kepadanya dan memberi tips untuk menjawab kertas Bahasa Melayu.

Selepas peperiksaan, Jayrohan berkata dengan ibunya yang dia dapat menjawab soalan itu dengan mudah dan senang. Saya pula yang terkejut apabila mendengar Jayrohan berkata begitu :)

Semasa hari keputusan peperiksaan diumumkan, saya mendapat tahu bahawa Jayrohan mendapat keputusan yang cemerlang dengan mendapat A+ dalam Penulisan dan Pemahaman!

Saya sungguh bangga dengan keputusan Jayrohan dan pihak CMN Academy telah mengusahakan untuk memberikan Penghargaan ‘Special Mention’ kepada Jayrohan serta ibu beliau Puan Leena Mark.

Akhir kata, jangan pernah berputus asa untuk mencuba sesuatu dan selalu berusaha untuk mendapatkan kejayaan tanpa rasa jemu kerana setiap orang mempunyai keistimewaan tersendiri.

Usaha selagi mampu dan insyallah kita akan dapat apa yang kita inginkan dengan mencari ilmu dan orang yang dapat membantu kita mencapai cita-cita dan impian.

Di sini saya ingin mengucapkan Taniah dan Terima Kasih kepada Puan Leena Mark kerana telah menggunakan perkhidmatan kami Home Tuition untuk mengajar anaknya dan mendapat keputusan yang amat berpuas hati. Kami di CMN Academy sentiasa mencuba memberikan yang terbaik kepada klien dan tutor kami.

Video ini merupakan  perkongsian Cikgu Isa bersama Puan Leena Mark dan maklum balas terhadap perkhidmatan Home Tuition Mentoring:

“YAKIN SEBELUM BERJAYA”

 

Untuk Download Ebook Soalan Percubaan UPSR untuk anak anda:

KAEDAH-KAEDAH MENGUASAI KARANGAN BAHASA MELAYU

Bahasa Melayu merupakan bahasa kebangsaan negara kita seperti yang diketahui umum. Bukti daripada sejarah menunjukkan bahawa bahasa ini pernah diterima sebagai lingua franca (bahasa komunikasi utama) pada zaman kesultanan Melayu Melaka ketika abad ke-15. Bahasa Melayu telah digunakan secara meluas dalam hubungan diplomatik dan bidang perdagangan. Dari pinggir laut sehingga ke seluruh Kepulauan Melayu dan di segala negeri Timur, Bahasa Melayu telah difahami dan dituturkan oleh setiap orang sebagaimana bahasa Perancis dan Latin di Eropah.

 

Bahasa Melayu telah dimasukkan ke dalam peruntukan Perlembagaan dengan tujuan ia menjadi dasar dalam pendidikan dan pentadbiran negara. Namun, masih ramai orang yang tidak menguasai Bahasa Melayu, termasuk pelajar-pelajar sekolah. Hal ini dapat dilihat jelas apabila hasil penilaian karangan Bahasa Melayu mereka berada di tahap rendah atau tidak memuaskan. Rata-rata pelajar sangat lemah dalam membuat karangan, tidak kira pelajar sekolah rendah mahupun pelajar sekolah menengah.

 

Terdapat pelbagai faktor pelajar-pelajar gagal mendapat pencapaian yang tinggi dalam karangan Bahasa Melayu. Salah satu faktornya ialah pencemaran bahasa ini. Ramai anak muda menggunakan bahasa ringkas ketika berkomunikasi dalam mesej di telefon bimbit yang menyebabkan mereka terbawa-bawa penggunaan bahasa ringkas tersebut dalam karangan.

 

Selain itu, pelajar-pelajar juga tidak menguasai pembendaharaan kata apabila mereka sering menggunakan perkataan yang sama dan berulang ketika membuat karangan. Pada mata pembaca, sudah tentu karangan yang mempunyai masalah sedemikian kelihatan membosankan, terlalu biasa dan menunjukkan tahap kematangan mereka dalam menghiasi ayat dengan kata bunga-bungaan masih rendah.

 

Seterusnya, pelajar-pelajar tidak mengikut hukum bahasa yang betul ketika membuat karangan. Faktor ini berlaku apabila karangan mereka didapati mempunyai banyak kesalahan ejaan, ayat yang terlalu panjang, tidak gramatis dan tergantung yang menjadikan maksud yang cuba dibawa tidak sampai kepada pembaca.

 

Faktor lain pelajar-pelajar lemah dalam karangan Bahasa Melayu adalah  kekurangan isi karangan. Mereka sering mengalami kesukaran untuk mencipta idea-idea baharu agar karangan yang dihasilkan menjadi menarik dan seronok untuk dibaca. Faktor ini terjadi disebabkan hobi membaca bahan-bahan ilmiah tidak dijadikan amalan harian mereka, terutama ketika waktu lapang. Waktu-waktu lapang yang ada sering dihabiskan dengan melakukan aktiviti-aktiviti yang kurang berfaedah seperti menonton televisyen dan berfoya-foya dengan rakan-rakan di pusat membeli-belah.

 

Bagi mengatasi faktor-faktor di atas, pelbagai kaedah boleh dilaksanakan oleh pelajar-pelajar agar pencapaian karangan Bahasa Melayu tidak kekal lagi di tahap yang tidak memberangsangkan. Salah satu kaedah untuk menguasai karangan Bahasa Melayu adalah dengan mendalami tatabahasa. Hal ini penting supaya mereka dapat menentukan ayat yang betul atau salah mengikut peraturan bahasa ketika menulis karangan. Pembaca pula tidak akan mengalami masalah untuk memahami maksud sesuatu ayat yang cuba disampaikan.

 

Pelajar-pelajar hendaklah mendidik diri agar rajin berfikir dan mencipta idea. Idea-idea baharu sangat diperlukan dalam karangan. Disebabkan inilah pelajar-pelajar mesti memupuk minat membaca bahan-bahan ilmiah yang dapat membantu mereka melontarkan isi dengan sokongan fakta-fakta yang betul hasil daripada ilmu yang diperolehi. Pelajar-pelajar juga akan dapat membina huraian yang panjang dan relevan dengan tajuk karangan tanpa ragu-ragu.

 

Membaca dan merujuk Kamus Dewan adalah pilihan terbaik untuk memperbaiki karangan Bahasa Melayu. Selain dapat menambah pembendaharaan kata, pelajar-pelajar juga dapat merujuk bahan bacaan ini jika terdapat perkataan yang tidak diketahui.

 

Akhir sekali, sesuatu perkara tidak akan dapat kita kuasai jika kita tidak melakukannya dengan kerap. Ini bermaksud, jika pelajar-pelajar ingin mendapat hasil karangan yang mantap, mereka hendaklah banyak membuat latihan karangan. Waktu lapang yang ada sangat sesuai digunakan untuk melatih diri membuat karangan yang penuh dengan tatabahasa yang betul dan ayat yang gramatis, termasuk isi yang padu dan terbaik.

Bagaimana Mencipta Karangan GEMPAK Bahasa Melayu?

BAGAIMANA MENCIPTA KARANGAN GEMPAK?

.
Sekarang ni semua pelajar dalam MOOD EXAM ya? Baik, admin doakan adik-adik berjaya menjawab exam dengan jayanya dan yang akan hadapi exam admin doakan adik-adik dapat buat persediaan secukupnya.

.
Hari ini in shaa Allah Bro Nassroll Zayynall akan berkongsi dengan adik-adik berkaitan dengan macam mana nak cipta karangan gempak ni. Yalah sebab dengar cerita nak cipta karangan gempak sekarang bukan mudahkan?

.
Tapi takpa, jom kita dengar dulu perkongsian dari Bro Nas untuk adik-adik di video di bawah ini.

SHARE…
SHARE…
SHARE…

Berminat dapatkan perkhidmatan home tuition ke rumah tuan puan? tekan link whatsapp di bawah

http://011522229759.wasap.my

p/s : Ibubapa & Pelajar yang ingin mendapatkan perkongsian yang lebih banyak berkaitan tips belajar dan impact result boleh klik link dibawah :

https://www.facebook.com/groups/ibubapadananakcemerlangimpactresults/

#cmnacademy