PUNCA DAN CARA ATASI MASALAH ANAK MALAS BELAJAR

“Anak saya asyik bermain sahaja. Liat betul bila disuruh belajar!”

 

“Sudah dirotan pun sama sahaja sikapnya. Tetap malas mengadap buku. Dia lebih suka mengadap televisyen.”

 

“Nasihat tak berkesan langsung. Masuk telinga kanan, keluar telinga kiri. Saya pun buntu. Tak tahu apa yang perlu dilakukan lagi.”

 

Bermacam luahan yang diterima daripada ibu bapa tentang masalah anak yang malas belajar. Masalah ini terjadi bukan sahaja kepada anak yang bersekolah rendah, tetapi juga yang sudah pun memasuki persekolahan menengah. Ibu bapa yang melalui situasi begini tentunya sering jadi stress, bukan?

Antara punca anak malas belajar ialah:

 

  • Sebelah pihak sahaja yang mengambil berat tentang aktiviti seharian anak. Jika si ibu suka berleter di rumah tentang rekod pencapaian akademik anak, si bapa pula sibuk lepak dengan kawan-kawannya di kedai kopi.
  • Jangan lakukan perbandingan tahap pencapaian akademik anak dengan adik-beradiknya yang lain. Hal ini akan menyebabkan anak semakin lama semakin malas untuk mengubah tahap prestasi dirinya dan mungkin juga akan benci untuk belajar lagi.
  • Jangan benarkan anak bermain dan menonton televisyen dalam tempoh yang lama, termasuk menggunakan komputer riba atau telefon bimbit.
  • Cepat marah dan melenting apabila anak melakukan kesilapan. Jika ini sering  berlaku ketika ibu bapa sedang mengajar anak tentang sesuatu topik pembelajaran, anak tentunya tidak akan dapat fokus dan hanya akan rasa takut sepanjang belajar.
  • Teragak-agak membelikan anak buku yang disukainya di kedai buku, sedangkan si ibu tidak kisah membeli banyak novel cinta kesukaannya.
  • Sering memberi ugutan dan membuat hukuman untuk merotan anak setiap kali anak melakukan kesalahan dalam membuat latihan akademiknya.
  • Anak mungkin tidak minat akademik, tetapi cenderung kepada sukan atau kemahiran tertentu.
  • Kerja sekolah yang diterima anak terlalu banyak dan ibu bapa pula sering mengelak memberi alasan untuk tidak membantu anak menyiapkan kerja sekolahnya.
  • Anak mungkin mengalami masalah penglihatan atau pendengaran.

 

Antara cara atasi masalah anak malas belajar ialah:

 

  • Luangkan masa dengan anak ketika anak sedang membaca buku. Jangan melakukan kerja lain, sebaliknya membacalah sesuatu pada masa yang sama.
  • Sentiasa bersabar ketika mengajar anak. Jangan mudah melenting setiap kali anak melakukan sebarang kesilapan. Jangan maki anak atas kelemahannya dalam sesuatu subjek.
  • Cipta suasana belajar yang menyeronokkan. Jangan mengajar anak dengan memberi ugutan untuk menimbulkan ketakutan kepada anak supaya anak belajar.
  • Lindungi anak daripada sesuatu yang boleh menyebabkan fokusnya terganggu. Sebagai contohnya, jika si anak seorang yang fanatik game, jauhkan gajet daripada tangan anak dan hanya memberikan peluang untuknya bermain game selepas tamat waktu belajar.
  • Rewardanak berdasarkan tahap pencapaiannya. Jika anak pertama mendapat markah tertinggi dan anak kedua mendapat markah rendah, reward anak pertama mungkin lebih. Jelaskan kepada anak kedua sebabnya dan nasihat anak itu untuk berusaha lagi pada masa akan datang. Ini lebih baik daripada ibu bapa membuat perbandingan tahap pencapaian akademik anak dengan adik-beradiknya yang lain.
  • Jangan remehkan kelebihan anak. Berikan sokongan dan bantu anak dengan memberikan tunjuk ajar walaupun sedikit. Reaksi positif daripada ibu bapa tentunya akan menjadikan anak lebih bersemangat untuk belajar.
  • Jangan mengambil-alih menyiapkan kerja sekolah anak, walaupun banyak. Kasih sayang yang ditunjukkan harus berpada-pada. Dalam hal ini, ibu bapa hendaklah duduk bersama dan memberikan tunjuk ajar sahaja ketika anak menyiapkan kerja sekolahnya.
  • Perkenalkan anak tentang individu-individu yang telah berjaya yang boleh menjadi contoh ikutannya. Ibu bapa perlu bijak dalam memilih contoh ikutan yang seterusnya boleh menjadi idola anak sebagai perangsang untuk anak mencapai kejayaan dalam kehidupannya.

 

Ayuh, ibu bapa! Jangan berputus asa. Sentiasa berusaha dan berdoa supaya ada perubahan positif pada diri anak-anak kita. Kelak anak-anak kita akan berjaya pada suatu hari nanti.

KAEDAH-KAEDAH MENGUASAI KARANGAN BAHASA MELAYU

Bahasa Melayu merupakan bahasa kebangsaan negara kita seperti yang diketahui umum. Bukti daripada sejarah menunjukkan bahawa bahasa ini pernah diterima sebagai lingua franca (bahasa komunikasi utama) pada zaman kesultanan Melayu Melaka ketika abad ke-15. Bahasa Melayu telah digunakan secara meluas dalam hubungan diplomatik dan bidang perdagangan. Dari pinggir laut sehingga ke seluruh Kepulauan Melayu dan di segala negeri Timur, Bahasa Melayu telah difahami dan dituturkan oleh setiap orang sebagaimana bahasa Perancis dan Latin di Eropah.

 

Bahasa Melayu telah dimasukkan ke dalam peruntukan Perlembagaan dengan tujuan ia menjadi dasar dalam pendidikan dan pentadbiran negara. Namun, masih ramai orang yang tidak menguasai Bahasa Melayu, termasuk pelajar-pelajar sekolah. Hal ini dapat dilihat jelas apabila hasil penilaian karangan Bahasa Melayu mereka berada di tahap rendah atau tidak memuaskan. Rata-rata pelajar sangat lemah dalam membuat karangan, tidak kira pelajar sekolah rendah mahupun pelajar sekolah menengah.

 

Terdapat pelbagai faktor pelajar-pelajar gagal mendapat pencapaian yang tinggi dalam karangan Bahasa Melayu. Salah satu faktornya ialah pencemaran bahasa ini. Ramai anak muda menggunakan bahasa ringkas ketika berkomunikasi dalam mesej di telefon bimbit yang menyebabkan mereka terbawa-bawa penggunaan bahasa ringkas tersebut dalam karangan.

 

Selain itu, pelajar-pelajar juga tidak menguasai pembendaharaan kata apabila mereka sering menggunakan perkataan yang sama dan berulang ketika membuat karangan. Pada mata pembaca, sudah tentu karangan yang mempunyai masalah sedemikian kelihatan membosankan, terlalu biasa dan menunjukkan tahap kematangan mereka dalam menghiasi ayat dengan kata bunga-bungaan masih rendah.

 

Seterusnya, pelajar-pelajar tidak mengikut hukum bahasa yang betul ketika membuat karangan. Faktor ini berlaku apabila karangan mereka didapati mempunyai banyak kesalahan ejaan, ayat yang terlalu panjang, tidak gramatis dan tergantung yang menjadikan maksud yang cuba dibawa tidak sampai kepada pembaca.

 

Faktor lain pelajar-pelajar lemah dalam karangan Bahasa Melayu adalah  kekurangan isi karangan. Mereka sering mengalami kesukaran untuk mencipta idea-idea baharu agar karangan yang dihasilkan menjadi menarik dan seronok untuk dibaca. Faktor ini terjadi disebabkan hobi membaca bahan-bahan ilmiah tidak dijadikan amalan harian mereka, terutama ketika waktu lapang. Waktu-waktu lapang yang ada sering dihabiskan dengan melakukan aktiviti-aktiviti yang kurang berfaedah seperti menonton televisyen dan berfoya-foya dengan rakan-rakan di pusat membeli-belah.

 

Bagi mengatasi faktor-faktor di atas, pelbagai kaedah boleh dilaksanakan oleh pelajar-pelajar agar pencapaian karangan Bahasa Melayu tidak kekal lagi di tahap yang tidak memberangsangkan. Salah satu kaedah untuk menguasai karangan Bahasa Melayu adalah dengan mendalami tatabahasa. Hal ini penting supaya mereka dapat menentukan ayat yang betul atau salah mengikut peraturan bahasa ketika menulis karangan. Pembaca pula tidak akan mengalami masalah untuk memahami maksud sesuatu ayat yang cuba disampaikan.

 

Pelajar-pelajar hendaklah mendidik diri agar rajin berfikir dan mencipta idea. Idea-idea baharu sangat diperlukan dalam karangan. Disebabkan inilah pelajar-pelajar mesti memupuk minat membaca bahan-bahan ilmiah yang dapat membantu mereka melontarkan isi dengan sokongan fakta-fakta yang betul hasil daripada ilmu yang diperolehi. Pelajar-pelajar juga akan dapat membina huraian yang panjang dan relevan dengan tajuk karangan tanpa ragu-ragu.

 

Membaca dan merujuk Kamus Dewan adalah pilihan terbaik untuk memperbaiki karangan Bahasa Melayu. Selain dapat menambah pembendaharaan kata, pelajar-pelajar juga dapat merujuk bahan bacaan ini jika terdapat perkataan yang tidak diketahui.

 

Akhir sekali, sesuatu perkara tidak akan dapat kita kuasai jika kita tidak melakukannya dengan kerap. Ini bermaksud, jika pelajar-pelajar ingin mendapat hasil karangan yang mantap, mereka hendaklah banyak membuat latihan karangan. Waktu lapang yang ada sangat sesuai digunakan untuk melatih diri membuat karangan yang penuh dengan tatabahasa yang betul dan ayat yang gramatis, termasuk isi yang padu dan terbaik.

Tutor Tuisyen di Home Tuition Bangi

5 TIP BELAJAR DENGAN LEBIH MUDAH, SERONOK & BERIMPAK DI RUMAH!

 #1: Tumpukan perhatian semasa pembelajaran.

Ini adalah tips yang paling umum, dan paling biasa dipesan oleh kebanyakan orang. Ini kunci untuk menyerap ilmu yang paling utama sekali.

TUMPUKAN PERHATIAN setiap kali kali sesi pembelajaran. Bukan bermakna hanya duduk & menghadap buku, tapi pastikan MINDA juga berada di situ.

Jika belajar berseorangan, tumpukan pada bahan pembelajaran & topik yang hendak dipelajari pada waktu tersebut sahaja.

Salah satu cara untuk suka belajar subjek atau topik tersebut cari sebab atau ‘WHY’ perlu belajar topik atau subjek tersebut dan kemudian search di Google atau video Youtube berkaitan topik tersebut untuk penjelasan lebih lanjut. Boleh minta bantuan ibu bapa atau tutor jika perlu.

 

#2: Bersedia untuk belajar

Persediaan sebelum belajar bukan hanya pada alat tulis, tetapi juga minda dan semangat. Jika minda tak bersedia, jasad saja ada di situ… mindanya entah ke mana. Jadi agak sukar untuk faham, ingat dan ‘ada mood’ semasa belajar.

Jadi sediakan MINDA & ALAT TULIS, serta RUANG BELAJAR yang kondusif untuk lebih bersemangat.

Elakkan perkara yang boleh menganggu tumpuan seperti tv dan handphone.


#3: Buat aktiviti berkaitan yang seronok

Belajar hanya dengan baca buku & menghafal saja bukanlah satu cara yang menyeronokkan untuk menguasai sesuatu topik atau subjek.

Pelbagai aktiviti yang mudah & seronok yang boleh dilakukan di dalam rumah atau di kawasan sekeliling luar rumah, dan ada yang boleh menggunakan bahan yang ada di sekitar, contohnya menggunakan daun, botol plastik dan gelas. Boleh juga gunakan laptop & smartphone untuk belajar dengan lebih menarik dan mencari bahan yang berkaitan topik tersebut.


AKTIVITI YANG TERBAIK adalah tidak menyusahkan, tidak memudaratkan… ianya SANTAI, MUDAH, SERONOK, ADA OBJEKTIF DAN CAPAI OBJEKTIF.

#4: Gunakan buku atau modul yang sesuai

Kebanyakan buku keluaran terkini lebih kepada buku rujukan, teks & latihan. Selain itu, kita perlu keluar dari kebiasaan untuk belajar lebih seronok & meninggalkan impak yang memudahkan kita mengingat tentang pembelajaran tersebut.

Pilihlah BUKU ATAU MODUL yang LEBIH RINGKAS, & BERWARNA CERIA untuk menaikkan mood belajar. Juga, cari yang mempunyai AKTIVITI CADANGAN YANG MENARIK, yang boleh diaplikasi supaya lebih senang faham sesuatu topik.

#5: Ada rakan belajar atau ‘personal’ guru/mentor belajar di rumah

Nak jadi lebih baik, kena ada MENTOR ATAU GURU ATAU TUTOR yang boleh BANTU untuk beri TUNJUK AJAR di rumah, dan untuk GUIDE serta TEMAN BUAT AKTIVITI supaya tidak bosan.

Bersama Peneraju Home Tuition Mentoring  Malaysia

Ketahui bagaimana Rahsia pelajar biasa menjadi

Tonton video ini

Ia tidak lagi mustahil dengan Sistem Pembelajaran Home Tuition yang berkesan bermula di rumah anda!

 

ANAK KURANG TUMPUAN DALAM KELAS??

ANDA DAN KELUARGA MAHU MENGAJI AL-QURAN BERSAMA??

INGIN PEMBELAJARAN BERFOKUS DI RUMAH ANDA??

Kami membantu anak tuan/puan belajar dengan FOKUS & SERONOK di rumah & mengalami peningkatan dalam akademik mereka.
Kami juga membantu tuan/puan dan keluarga mempelajari Al-Quran dengan suasana lebih seronok.

 

Ramai di kalangan pelajar mempunyai cabaran untuk belajar dalam suasana yang ramai.

Bukan kerana mereka tidak pandai, cuma tiada orang yang dapat bantu dan bimbing mereka untuk belajar dengan teknik & cara yang betul.

Atau mungkin mereka malu untuk bertanya guru semasa dalam kelas terutamanya apabila pelajar ramai.

Dengan pembelajaran secara berfokus ini, tutor kami dapat membantu mengenali potensi anak tuan/puan dan membantu mereka untuk cemerlang dalam akademik di samping mempunyai sahsiah yang terpuji.

Sebahagian dari pelajar kami yang cemerlang dalam UPSR, PT3, SPM, IGCSE

 
 

ANAK DAPAT A PERCUBAAN UPSR LEPAS TUISYEN DI RUMAH!

“Banyak perubahan anak saya selepas tuisyen dengan tutor dari CMN Academy. Dulu anak agak lemah terutamanya subjek Sains & Matematik… Tapi lepas tuisyen di rumah, markah yang dulunya selalu dapat B & C, dah naik ke A” 

 


Pembelajaran Home Tuition secara fokus di rumah anda

 

Pembelajaran Home Tuition untuk kumpulan kecil

Pembelajaran Home Tuition untuk kumpulan kecil

 


Pembelajaran Quranic Home Based bersama keluarga

 

 

6A PERCUBAAN UPSR!! WOW & TAHNIAH ADIK AISHAH!

Anak kepada Puan Feldatun ini bertukar sekolah semasa tahun 6 dan adik ini amat aktif dengan aktiviti sekolah… tapi boleh dapat 6A dalam Percubaan UPSR baru-baru ini dari peperiksaan pertengahan tahun dapat 3A.

 

Pembelajaran Al-Quran tanpa mengenal usia

 


Pembelajaran Quranic Home Based dan Fardhu Ain untuk anak-anak

 

Pembelajaran Al-Quran bersama organisasi kerjaaan dan syarikat

 

 

 

 

Siapakah kami?

CMN Academy berdiri teguh bagi membantu ibu bapa & anak-anak untuk meneroka pembelajaran yang bermutu dan mengalami peningkatan dalam pembelajaran Akademik & Al-Quran, menerusi bimbingan secara personal; Home Tuition, Online Tuition & Quranic Home Based dengan pengalaman lebih 10 tahun dalam bidang ini.


Kami telah membantu lebih 1120 ibu bapa dan pelajar di seluruh Malaysia dalam pembelajaran secara berfokus dan menyeronokkan menerusi pengalaman lebih 10 tahun dalam bidang ini serta lebih 1000 database Tutor di bawah kami.
.
Kami juga sering melakukan pelbagai R&D untuk menghasilkan modul & teknik pembelajaran yang seiring dengan pembelajaran abad ke-21.

CMN Education Group telah dianugerahkan Silver Award for Computational Thinking Games Design 2018 di The 1st National STEM Seminar 2018 di Universiti Malaya.

Modul STEM Funtastic Sains & Matematik diberi pujian sehingga kami diberikan kepercayaan untuk menjadi salah satu STEM Partners dalam National STEM Movement untuk membantu mengembangkan bidang STEM di kalangan pelajar di Malaysia.

Selain itu, Modul Funtastic menerima 2 Silver Award di ‘Teachers Innovation Carnival’ (T-NOVATE 2018) di UIA dan EDUINNOVATION 2018 di UKM selain menerima pujian semasa pembentangan bersama PPD & JPN semasa pembentangan di Seminar Antarabangsa Pendidikan (ProSET) di Unisel.

Modul Bahasa Arab bersama CMN Al-Qudwah telah mendapat Gold Medal dalam Pertandingan Inovasi Bahasa Arab sempena World Arabic Language Day di UKM.

 

Kami juga telah dijemput untuk berkongsi Teknik Pengajaran & Pembelajaran bersama Guru-guru Sains & Matematik di bawah Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) Rompin dalam Bengkel ‘Beyond Expectation Teachers’.

Bersama Puan Zarina, Pegawai SISC+ PPD Rompin di mana kami dijemput untuk berkongsi dalam Bengkel Pembelajaran Abad Ke-21 “Beyond Expectation Teachers” bersama Guru-guru Sains & Matematik.

 

Untuk meningkatkan kualiti Tutor, kami sentiasa menganjurkan Bengkel “Home Tutor Beyond Expectation” untuk upgrade kemahiran dan silibus terkini serta mengiktiraf Home Tutor yang berkelayakan.

 

Mengasaskan Tutor Profesional Malaysia yang menhubungkan Tutor-tutor dari seluruh Malaysia melalui Simposium Tutor Profesional Malaysia

 

TESTIMONI KEJAYAAN PELAJAR

 


 

 

(Baca lebih lanjut tentang: Feedback dan testimoni klien Home Tuition & Quranic Mengaji CMN Academy)

 

PEMBELAJARAN LEBIH MENARIK, EFEKTIF, SELESA, SERONOK & BERIMPAK KINI DIBAWA KE RUMAH ANDA MELALUI PRIVATE TUTOR & ONLINE TUTOR KAMI!!

PENDAFTARAN HOME TUITION MENTORING CMN ACADEMY KINI DIBUKA!

>>>Mohon Whatsapp ‘Nama penuh_FreeCMNA_Home Tuition/Quranic Home Based’ ke 011-15775761 <<<

======
SIAPA KAMI?
======

👔 CMN Academy merupakan anak syarikat di bawah CMN Global Consultant Sdn. Bhd.

👔 Kami berpengalaman lebih 10 tahun dalam bidang pendidikan & telah bantu ramai ibu bapa & pelajar.

👔 Kami menawarkan 2 pakej iaitu “AMAZING HOME TUITION” & “WONDERFUL HOME QURAN”

👔Cawangan-cawangan kami di seluruh negara:

 

CMN Academy Home Tuition & Mengaji Bangi

CMN Academy Home Tuition & Mengaji Seremban

CMN Academy Home Tuition & Mengaji Kuala Lumpur

CMN Academy Home Tuition & Mengaji Gombak

CMN Academy Home Tuition & Mengaji Kajang

CMN Academy Home Tuition & Mengaji Melaka

CMN Academy Home Tuition & Mengaji Johor Bahru

CMN Academy Home Tuition & Mengaji Kuantan

CMN Academy Home Tuition & Mengaji Ipoh

CMN Academy Home Tuition & Mengaji Kuala Terengganu

CMN Academy Home Tuition & Mengaji Kota Bharu

CMN Academy Home Tuition & Mengaji Kota Kinabalu

CMN Academy Home Tuition & Mengaji Kuching

CMN Academy Home Tuition & Mengaji Sungai Petani

CMN Academy Home Tuition & Mengaji Georgetown

CMN Academy Home Tuition & Mengaji Butterworth

CMN Academy Home Tuition & Mengaji Kangar

Mengapa anda perlu pilih Home Tuition Mentoring by CMN Academy?

Mari kami ceritakan…

Apa ISTIMEWANYA Home tuition Mentoring  by CMN Academy?

🔍 Cara pengajaran lebih EFEKTIF

Belajar di rumah sendiri, sama ada seorang atau kumpulan kecil (maksimum 5 pelajar* dalam 1 masa)… lebih fokus & selesa.

🔍 Penerapan modul berteraskan KBAT

KBAT : Kemahiran Berfikir Aras Tinggi
Lebih banyak aktiviti berbanding cuma tengok buku saja.
Pelajar tak bosan, lebih senang faham & ingat teori dengan sendirinya. Pelajar lebih banyak berfikir dari hanya menghafal.


🔍 Subjek PILIHAN Tuisyen mengikut keperluan

Kami sediakan konsultasi percuma untuk anda pilih subjek yang betul.
Anda boleh pilih subjek asas seperti Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Matematik & Sains…
serta subjek tambahan seperti Matematik Tambahan, Akaun, Fizik, Biologi, Kimia Bahasa Arab…

🔍 Dijamin ada PENINGKATAN dalam pembelajaran**

InsyaAllah, selepas minimum sebulan kelas, ada peningkatan dalam mood study anak anda.
Bila mood dah naik, performance akan turut naik dengan sendirinya!


🔍 Dahulukan apa yang PENTING

Kami tidak nafikan pelajaran mengikut silibus atau “habiskan” silibus itu penting…
Kami tekankan pembelajaran ikut keperluan… maksudnya dahulukan bahagian yang pelajar belum mahir & perlu bimbingan, bukan ikut flow untuk kejar silibus.
Bagi kami, jika asas pelajar itu kuat, soalan pusing macam mana pun, insyaAllah pelajar dapat jawab dengan yakin.

 

+ Aplikasi CARA PEMBELAJARAN MENARIK & SESUAI untuk setiap pelajar.

Private  & Home Tutor kami menerima LATIHAN BERKALA berkaitan PENDEKATAN pembelajaran yang MENARIK & asas Neuro-Linguistic Programming (NLP).
Kami percaya setiap pelajar mempunyai keistimewaan & tahap tersendiri, serta cara pembelajaran yang berbeza.

🔍 Online Tuition

Anak anda boleh belajar menggunakan laptop, PC dan tablet dari mana-mana sahaja dengan wifi internet. Kami mempunyai software untuk membantu pembelajaran tuisyen melalui online. Online Tutor kami dapat membantu anak anda belajar dengan teknik pembelajaran terkini melalui online.

 

🔍 Penganjur Simposium Tutor Profesional Malaysia (STPM)

Kami juga merupakan Penganjur kepada Simposium Tutor Profesional Malaysia (STPM) yang diadakan setiap tahun untuk mengumpulkan tutor-tutor dan Usahawan Pendidikan dari seluruh Malaysia bagi memberikan perkhidmatan dan kualiti pembelajaran yang terbaik kepada klien dan pelajar.


🔍 Anda boleh TAHU setakat mana PENCAPAIAN/pembelajaran semasa anak anda.
Best bukan? Kami sediakan LAPORAN BULANAN di mana prestasi pelajar & tutor dapat dilihat, untuk anda & kami monitor bersama.

🔍 Dibuka untuk semua pelajar SEKOLAH RENDAH & MENENGAH.

🔍 MASA lebih FLEKSIBEL mengikut permintaan anda.

🔍 JIMAT masa, tenaga & minyak kereta anda.

🔍 SELAMAT & SELESA kerana pembelajaran dibawa ke rumah anda.

Jika anda sebagai ibu bapa tidak berpuas hati dengan Tutor pada kelas PERTAMA, kami akan menggantikan dengan Tutor lain atau anda TIDAK PERLU membayar apa-apa!

 

30 Pendaftaran Awal untuk 2019 akan mendapat Workbook KHAS “YAKIN SEBELUM BERJAYA” yang disukai ramai ini :)

 

TEMPAT TERHAD!

BERMINAT?

Ya, saya ingin mengetahui maklumat lanjut sekarang!

 

Mohon Whatsapp ‘Nama penuh_CMNA_Home Tuition Mentoring/Quranic Home Based’ ke 019-462 6840

 

 

P/S: Yuran kami adalah berpatutan dengan servis yang diberikan sepanjang tempoh pembelajaran

 

DOWNLOAD EBOOK SOALAN UPSR, PT3 & SPM PERCUMA UNTUK ANAK ANDA!

(Klik pada gambar UPSR/PT3/SPM)

 

“NAK… MAMA RISAU TENGOK RESULT KAMU…”

“NAK… MAMA RISAU TENGOK RESULT KAMU. MAMA CARIKAN HOME TUITION MENTORING UNTUK BANTU KAMU YE. MAMA NAK KAMU CEMERLANG.” BISIK MAMA DALAM HATI.
.
.
.
“C lagi? Bila nak improve ni?”
.
Risau hati saya bila tengok result anak, tambahan dah nak UPSR dah ni.
.
“Kenapa result macam ni lagi? Kat sekolah main ke belajar ni?” Bisik hati saya.
.
Saya ambil masa nak rawat hati saya supaya tak marah anak dan sabar.
.
.
Nasib baik saya ada tanya anak, apa masalah dia kat sekolah.
Rupanya… anak kurang dapat perhatian di sekolah, dah tu, malu pula nak tanya dalam kelas. Kawan2 ramai kan… segan la tu.
.
.
Saya ambil keputusan nak carikan tuisyen yang lebih berfokus, cikgu fokus kat anak saya je. 
Cari punya cari… terjumpa pasal Home tuition Mentoring CMN Academy kat Facebook.
.
Jadi… bermulalah jalan-jalan bercahaya buat anak saya.
.
.
Mula belajar di rumah… saya boleh nampak peningkatan dalam semangat anak belajar. Dia dah mula bertanya soalan, rajin belajar… 
.
Yang bestnya, saya tak perlu hantar pun anak keluar, tutor datang terus kat rumah mengajar. Saya pun boleh monitor pembelajaran anak saya kat rumah. 
.
.
Baru-baru ni, nampak hasil kat Gred pula.. dah mula dapat A. Apa lagi, gembira betul hati saya. Lega rasanya. Rasa berbaloi spent duit & masa untuk kecemerlangan anak.
.
Anak happy, saya happy, family happy.
.
Syukur, Alhamdulillah.
.
.
Anda pun nak anak seronok belajar, dapat perhatian penuh & cemerlang dalam pelajaran?
.

======
Bagaimana HOME TUITION MENTORING boleh membantu anak anda?
======
.
.
+ Tenaga PENGAJAR BERKUALITI yang dipilih dengan ketat & diselia
.
Tutor CMN dipilih melalui TEMUDUGA dan diberikan latihan BEYOND Expectation Tutor. 
Pemantauan prestasi secara berterusan dari masa ke masa melalui Tutor Rating System dapat meningkatkan kualiti tutor. 
.


.
+ Modul berorientasikan KBAT & Silibus TERKINI
.
KBAT: Kemahiran Pemikiran Aras Tinggi
Lebih banyak aktiviti daripada membaca buku sahaja.
Anak anda tidak akan bosan, lebih pantas & mudah mengingat & memahami teori. Ia akan membuat anak anda menjadi seorang pemikir dan bukan sekadar penghafal.
.
.
+ TEKNIK PEMBELAJARAN YANG SESUAI untuk setiap jenis pelajar
.
Kami memberi latihan tutor kami secara teratur terutamanya mengenai kaedah Pendekatan Neuro-Linguistic Programming (NLP) & Pendekatan Fun-Learning. 
.
Kami percaya bahawa setiap pelajar mempunyai kebolehan & kepakaran mereka sendiri, serta cara pembelajaran yang berbeza.
.
.
+ PEMBELAJARAN EFEKTIF
.
Belajar di rumah anda sendiri, hanya 1 to 1, atau sehingga maksimum 5 orang * setiap sesi untuk memastikan proses pembelajaran menjadi SANGAT FOKUS & SELESA.
.
.
+ PILIH SUBJEK yang diperlukan oleh anak anda
.
Kami menyediakan konsultasi PERCUMA, untuk membantu anda memilih subjek yang sesuai.
Pelbagai subjek boleh anda pilih seperti subjek asas seperti Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Matematik & Sains …
& mata pelajaran tambahan seperti Kimia, Akaun, Matematik Tambahan, dll.
.
.
+ JAMINAN akan ada beberapa atau banyak PENINGKATAN DALAM PRESTASI ** anak anda 
.
Anda akan melihat perasaan anak anda dalam pembelajaran & pembelajaran meningkat… dan secara automatik mempengaruhi prestasinya menjadi lebih baik.
.
.
+ Pentingkan PRIORITI
.
Kami tidak menafikan bahawa pembelajaran mengikut aturan silibus atau ‘selesai’ sukatan pelajaran adalah penting…
Kami melaksanakan pembelajaran mengikut keutamaan… yang bermaksud menyelesaikan bahagian yang anak anda tidak faham & perlukan bantuan dulu, bukan hanya mengikuti aliran sukatan pelajaran & mengejar masa untuk menyelesaikannya.
Bagi kami, jika pelajar mempunyai asas yang kuat, dia boleh menyelesaikan apa sahaja soalan berkaitan dengan mudah.
.
.
+ Update tentang perkembangan prestasi semasa anak anda 
.
Ini hebat, kan? Kami menyediakan laporan bulanan, di mana kami & anda boleh melihat & memantau bersama, prestasi anak anda & tutor kami.
.
.
+ Terbuka untuk semua pelajar sekolah RENDAH & MENENGAH
.
.
+ Masa FLEKSIBEL seperti yang dicadangkan
.
.
+ JIMAT masa, tenaga & petrol anda
.
.
Banyak lagi testimoni ibu bapa yang gembira dengan perkhidmatan kami di http://bit.ly/testimoni-CMN
.
.
=====
Sempena sesi persekolahan yang baru bermula …
.
Kami berikan anda…
.
.
Untuk 50 pelanggan pertama yang MENDAFTAR SEKARANG,
.
kami ingin berikan anda “Workbook PLANNER Limited Edition” secara PERCUMA !!
.
.
.
NAK KAMI BANTU MENGURANGKAN KERISAUAN ANDA TENTANG PENCAPAIAN ANAK?
.
.
>>Whatsapp “HTM_Free Planner” KE 011-15775761<<
.
.
Hubungi segera sebelum kuota penuh!
.
PS: Tutor terlatih kami adalah terhad. 
.
**Kami juga ada sediakan kelas mengaji di rumah. 


#HomeTuitionMentoring
#CMNAcademy
#anakcemerlang
#seronokbelajar
#funlearning

[TERBARU] Format PT3 Pentaksiran 2019

Format PT3 terbaru ini akan dimulakan pada tahun ini, 2019. Lembaga Peperiksaan Kementerian Pendidikan Malaysia telah mengumumkan format terbaru untuk pelajar yang mengambil PT3 (Pentaksiran Tingkatkan 3) bagi matapelajaran Kurikulum Standard Sekolah Menengah (KSSM) mulai tahun 2019.

Terdapat 20 mata pelajaran yang terlibat ialah:

Bahasa MelayuBahasa Inggeris
SejarahGeografi
Bahasa ArabBahasa Iban
Bahasa CinaBahasa Punjabi
Bahasa KadazandusunBahasa Tamil
SainsSeni Tari
Pendidikan IslamBahasa Semai
MatematikSeni Visual
Seni TeaterAsas Sains Komputer
Reka Bentuk dan TeknologiSeni Muzik

Format soalan / Instrumen PT3 2019

Semak butiran yang lebih lengkap dan lebih jelas bagi format soalan PT3 membabitkan semua subjek akademik dengan cara klik satu persatu gambar yang kami kongsikan mengenai pemarkahan bagi setiap mata pelajaran KSSM.

Setiap jadual menyatakan jenis instrumen, bilangan soalan, jumlah markah, wajaran, tempoh ujian, dan kaedah penskoran bagi setiap kertas.

1.Format PT3 Bahasa Melayu

2. Format PT3 Bahasa Inggeris

3. Format PT3 Geografi


4. Format PT3 Bahasa Arab

5. Format PT3 Sains

6. Format PT3 Matematik

7. Format PT3 Pendidikan Islam

8. Format PT3 Reka Bentuk

9. Format PT3 Sains Komputer

10. Format PT3 Sejarah

11. Format PT3 Pelbagai Bahasa

12. Format PT3 Seni Muzik

13. Format PT3 Seni Tari

14. Format PT3 Seni Visual

15. Format PT3 Seni Teater

Semoga matlumat ini dapat membantu pelajar PT3 untuk membuat persediaan lebih awal 😃

Mudahnya Untuk Berjaya Dalam Akademik

MUDAHNYA UNTUK BERJAYA DALAM UPSR!!
 
Selalu tak berlaku macam ni pada anak Tuan Puan ?
•Dah ulangkaji banyak kali tapi lupa jugak
•Susah betul nak fokus bila cikgu mengajar dalam kelas
•Mudah mengantuk dan lemau
 
So macam mana nak cemerlang bila EXAM nanti?!
 
NAK GAGAL ATAU NAK LULUS NI??
 
Best tak bila dapat macam ni….
1) Mudah ingat apa yang diulang kaji
2) Boleh fokus dalam kelas
3) Bertenaga & Cergas sentiasa
4) Petah bercakap
5) Cekap metematik
6) Rajin belajar
Baru la syok nak berjaya
 
INGIN BELAJAR DENGAN LEBIH MUDAH, FOKUS, FLEKSIBEL DI RUMAH?
 
Adakah anda ingin memperelokkan keputusan yang cemerlang dalam UPSR,PT3 & SPM?
 
Kami ingin membantu anda dengan menyediakan pakej belajar dirumah..
 
Anda akan dapat belajar dengan lebih MUDAH & FOKUS.
 
Anda juga boleh menetapkan masa dan ia adalah FLEKSIBEL.!
 
BERMINAT??
————–
>>>Ikuti langkah ini:
.
Sms/Whatsapp ‘Home Tuiton Mentoring’ ke +601115775761 (wahidah) segera!!!
.
.
Doakan agar kita semua akan mendapat keberkatan daripada pembelajaran, Amin.. :)

Apakah Pembelajaran Yang Mampu Membantu Pelajar UPSR Belajar Dengan Mudah & Seronok?!

Pembelajaran Pada Abad Ke – 21 hari ini kurang ditekan kan kepada para  ibu bapa mahupun segelintir Tutor tidak mengetahui mengenai pembelajaran tersebut.

Beberapa tahun lepas bermulanya Pembelajaran Abad Ke 21 di setiap sekolah rendah mahupun sekolah menegah di seluruh Malaysia.

Perbezaan pembelajaran tersebut terbukti memberi kesan kepada sekolah, ibu bapa dan juga guru-guru di sekolah.

Hal ini, kerana  dengan Pembelajaran Abad Ke 21 ini, pelajar akan lebih berkeyakinan dalam pembelajaran, menambahkan kemahiran sosial serta komunikasi dan pelbagai kemahiran lain.

Di samping itu, pembelajaran melalui ‘Online Learning’  yang telah mula diamalkan di Malaysia termasuk di CMN Academy sendiri, telah menerima pandangan yang positif kerana pembelajaran online juga telah mula digunakan oleh sesetengah pendidik.

Kami juga telah melakukan survey dengan para ibu bapa untuk bertanya mengenai Tuisyen, STEM, Pembelajaran Abad Ke 21 dan Pembelajaran Online dan ia telah menarik perhatian ibu bapa tentang pembelajaran online tersebut yang masik kurang diaplikasi di Malaysia.

Seterusnya, CMN Academy telah mengeluarkan beberapa modul di bawah rangkaian jenama ‘Funtastic’ yang telah mendapat pengiktirafan daripada National STEM Movement yang terdiri daripada guru & ahli pendidikan serta memenangi beberapa Anugerah Inovasi di UIA & UKM.

Kandungan modul tersebut amat menarik dan boleh menjadi tarikan minat anak-anak mahupun pelajar, untuk belajar melalui visual yang menarik dan pelbagai aktiviti yang mudah.

Modul Funtastic ini dapat memberikan impak yang tinggi kepada pelajar UPSR dan juga kepada guru dalam proses pengajaran dan pembelajaran.

Modul Funtastic mengamalkan konsep belajar dengan seronok kerana kebanyakan pelajar minat dengan  Aktiviti dan Visual yang menarik.

Selain itu, kami telah menyertai pameran di International Conference Of ProSet Education 2018  di Unisel dan Modul Funtastic tersebut mendapat feedback yang baik dan positif daripada perserta persidangan tersebut yang terdiri daripada pensyarah, guru serta Pegawai JPN & PPD.

Selain itu, kami sempat menemuramah seorang guru Sains dari Kuala Selangor yang telah mendapatkan Modul Funtastic Sains & Matematik.

Beliau menyatakan bahawa Modul Funtastic tersebut dapat memberi kesan yang positif dalam Pembelajaran Sains

Jom ikuti perkongsian guru ini:-

Untuk maklumat lanjut mengenai Modul Funtastic, boleh whatsapp ke 011-32742922 (Cik Puan Zalikha) atau klik FUNTASTIC .

Perkongsian Pencapaian Akademik Selepas Belajar Home Tuition

Maklum balas terhadap Pelajar Cikgu Isa

Pelajar cikgu Isa yang bernama Jayrohan tahun 3 dan Lathikhaa tahun 2 mendapat pencapaian akademik yang cemerlang terutama Bahasa Melayu.

Puan Leenamark berkata, “Saya ingin mengambil perkhidmatan CMN Academy ini kerana ingin meningkatkan pemahamam Bahasa Melayu untuk anak-anak saya, kerana mereka saya selalu berkomunikasi dengan kawan mereka menggunakan menggunakan Bahasa Inggeris.”

Kertas ujian Bahasa Melayu ujian akhir anak puan Leemark tersebut amatlah cemerlang dan mereka seronok belajar dengan aktiviti yang dibuat cikgu Isa terutama membuat perkataan dan lukisan untuk menigkatkan kemahiran Bahasa Melayu

Puan Leemark sangat berpuas hati dan kata puan Leemark “Tahun depan saya ingin anak saya mengambil perkhidmatan CMN Academy, disebabkan menggunakan pelbagai aktiviti untuk meningkatkan kemahiran Bahasa Melayu.

Puan Leemark sangat berpuas hati dan terbukti dan ada peningkatkan meskipun dalam jangka pendek.

Kami mewakili CMN Academy ingin mengucapkan tahniah kepada kedua dua anak puan Leemark.

Semoga berjaya anak anak puan Leemark dan teruskan belajar bersama kami.

Terima kasih kerana menggunakan perkhidmatan kami dan kami berusaha semampu mungkin untuk kejayaan anak tuan puan.

Jemput tonton video ini tentang mengapa Puan Leemark memilih Home Tuition Mentoring oleh CMN Academy..

Bahasa Melayu : Tips Cemerlang BM Untuk SPM

Bahasa Melayu merupakan subjek yang paling penting wajib lulus untuk mendapat sijil SPM

Apabila pelajar tidak subjek Bahasa Melayu tersebut, maka palajar tidak akan mendapat sijil SPM

Jadi, kami ingin kongsikan tips tips cemerlang Bahasa Melayu untuk SPM dan

 

 

 

Persediaan Awal Untuk Anak Cemerlang Tahun Hadapan.

Bagaimana dengan peperiksaan akhir tahun anak?

Anak balik dengan wajah tersenyum, atau muram?

 

Kami tahu anda sebagai ibu bapa amat menaruh harapan agar anak anda berjaya dalam pelajaran, menjadi pelajar cemerlang dan seterusnya dapat melanjutkan pengajian ke tahap lebih tinggi.

 

Adakah perlu persediaan awal untuk anak cemerlang nanti?

Atau cuti akhir tahun ini hanya untuk anak buat apa dia suka, dan tinggal terus pelajaran?

 

Awal tahun kelam kabut nak kejar balik, nak ingat balik, nak mantapkan balik ilmu yang telah dipelajari sambil nak kena kejar silibus baru.

 

Kami amat teruja untuk membantu anda mencapai harapan anda dan anak anda cemerlang tahun hadapan dan seterusnya dengan membuat persediaan awal pada cuti hujung tahun ini.

 

Kami membuka pendaftaran untuk Home Tuition Intensif Cuti Sekolah

Apa yang anak anda akan dapat?

1- Pemantapan Asas dalam subjek yang diambil.

2- Ulangkaji dengan cara lebih menarik & seronok.

3- Pengenalan pelajaran tahun hadapan.

 

Apa pula anda sebagai ibu bapa akan dapat?

1- Kupon Voucher RM50!

2- Jimat petrol, tenaga dan masa kerana tak perlu hantar anak.

3- Rasa selamat dan tenteram kerana anak tuisyen di rumah sendiri, dan dalam pemerhatian anda.

 

Anda nak tahu lebih lanjut?

Whatsapp “ICS” terus ke 011 15775761 dengan segera.