5 Tips Menghafal Dengan Mudah


1. Mencatat Kata Kunci dan Point-Point Penting

Cara cepat menghafal pertama yang Anda harus lakukan adalah mencatat kata kunci atau poin-poin dari bacaan maupun presentasi, yang dirasa penting. Anda bisa mencatatnya pada secarik kertas maupun di aplikasi notes pada smartphone, tablet, dan sebagainya.

Usahakan untuk mencatat dengan cara konvensional saja,  tidak ada salahnya memanfaatkan kecanggihan teknologi untuk mempermudah kegiatan mencatat ini. Namun, peneliti dari Washington University, AS, mengungkapkan orang-orang yang mencatat dengan menulis tangan memiliki daya ingat yang lebih baik.

jika Anda mencatat pada secarik kertas atau buku catatan, tulis dengan pen, pensil warna, highlight berwarna untuk membezakan warna untuk setiap kata kunci mahupun point-point penting agar lebih mudah untuk dihafalkan dan disimpan dalam memori otak.

2. Menghafal Bersama

Jika anda masih sukar untuk menghafal, cuba buat kumpulan kajian atau kumpulan perbincangan dengan rakan-rakan anda. Ini adalah satu cara mudah untuk menghafal yang dikatakan berkesan. Suasana yang menyenangkan dengan rakan-rakan adalah sebab mengapa cara menghafal dengan cepat ini dianggap berkesan. Selain itu, di sini anda boleh meminta rakan-rakan yang lebih mahir dalam bahan untuk menjelaskannya kepada anda supaya ia sangat membantu dalam memahami bahan tersebut.

anda juga boleh berlawan kata tentang subjek yang anda sedang dihafal bersama rakan-rakan and supaya daya ingataan anda terhadap perkara tersebut lebih jelas, kadang-kadang kita akan senang untuk mengingat perkataan yang kita bualkan bersama rakan-rakan. elain itu kita juga boleh menjadi topic tersebut sebagai perbincangan dalam kumpulan dengan kawan-kawan untuk menjadikan suasan yang lebih ceria dan memudahkan lagi otak kita untuk berfungsi dengan baik bila anda berada dalam keadaan yang tenang dan tidak tertekan.

3. Menggunakan imej-imej sebagai bantuan.

Memori manusia lebih mudah mengingat imej daripada perkataan ataupun fakta-fakta. Sebagai contoh, lebih mudah untuk kita ingat apabila kita melihat gambar seekor kucing putih berbelang kuning, ekor kembang berwarna kuning sepanjang lebih kurang 15 cm, bermata hijau, berbulu panjang, telinganya tinggi dan lain-lain daripada dengan saya bercerita kepada anda sifat kucing tersebut ataupun dengan anda membaca tulisan saya di sini berkaitan kucing tersebut.

Ini bukan hanya mudah terutamanya untuk mengingati fakta, tapi juga tidak mustahil ianya boleh digunakan untuk mengingati sesuatu mekanisma perbuatan atau gerak kerja sistem. Saya dahulunya gunakan teknik ini ketika belajar untuk mengingat fakta-fakta anatomy tubuh badan manusia. Anatomy tubuh manusia sememangnya sangat kompleks ditambah lagi dengan nama-nama setiap organ dan tisu-tisu dalam badan manusia ini dinamakan dalam bahasa latin, ini membuatkannya lebih susah untuk dihafal. Saya selalunya akan lukiskan kembali bahagian tubuh yang saya cuba untuk hafal tersebut dalam rajah skema yang sangat ringkas diatas kertas A4, kemudian saya akan cuba untuk mengimbas kembali buku anatomy saya berserta gambar rajah skema saya di sebelah. Bila saya membaca teks buku anatomy tersebut, kali ini saya cuba untuk gambarkan rajah skema tersebut dalam minda saya, sambil baca sambil buat connection kepada rajah skema tersebut (dalam kepala), dan alhamdulillah ianya lebih mudah melekat dalam memori saya daripada hanya membaca teks buku sahaja.

4. Belajar menggunakan pelbagai deria.

Apabila anda membaca, kebiasaannya anda hanya membaca (menggunakan deria penglihatan sahaja). Ada satu kajian yang saya baca, yang mengatakan bahawa memori kita akan lebih terangsang untuk mengingati sesuatu ilmu tatkala deria-deria kita terangsang. Lebih banyak yang terangsang, katanya, lebih baik. Sebagai contoh, membaca (melihat) sambil menulis nota (rasa dengan jari), lebih baik daripada hanya membaca. Ataupun, membaca sambil membuat nota, dan sambil mendengar musik, mengikut kepada artikel yang dibaca tersebut, adalah lebih baik. Tetapi janganlah kita mendengar kepada musik-musik yang bersuara atau berlirik, ianya akan mengganggu fokus kita, tetapi dengarlah kepada musik-musik instrumental atau bacaan ayat-ayat al Quran yang menenangkan hati dan fikiran kita, dan tidak menghilangkan fokus kita kepada apa yang sedang kita belajar. Saya yakin, teknik ini mungkin tidak berkesan kepada semua, tapi insyaAllah kepada sesiapa yang masih tercari-cari cara untuk mudah mengingat, bolehlah mencuba teknik ini sama ada sesuai dengan anda ataupun tidak.

5. Dapatkan banyak rehat

Akhirnya, jangan lupa untuk mendapatkan rehat yang cukup. Otak juga perlu berehat supaya fungsinya tetap optimum. Selepas menyelesaikan cara cepat untuk menghafal perkara di atas, berehat seketika. Walaupun begitu tidur malam. Pastikan anda tidur tidak terlambat dan bangun tidak terlambat. Rehat cukup berkesan untuk mengekalkan kesihatan otak, malah menghilangkan keletihan dan tekanan, kedua-duanya juga merupakan salah satu pencetus kenapa otak tidak dapat menghafal perkara dengan cepat. Itulah maklumat mengenai cara mudah untuk menghafal yang anda boleh memohon untuk memaksimumkan keupayaan otak untuk mengingati perkara.

 

Spread the love